Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Danie

Danie

Krysia zdradziła nieznany sposób kiszenia ogórków. Odczekuje 5-7 dni i robi pasteryzację
29.08.2022 18:44 Krysia zdradziła nieznany sposób kiszenia ogórków. Odczekuje 5-7 dni i robi pasteryzację

Krysia zdradziła swój patent na najsmaczniejsze ogórki kiszone. Sekretem nie są składniki, a sam proces fermentacji. Krysia po przygotowaniu ogórków odstawia je na około 5 dni w ciepłe miejsce, a następnie pasteryzuje. Tak przygotowane ogórki wychodzą za każdym razem.Ogórki kiszone to świetny dodatek do obiadu, sałatek, kanapek. Przygotujesz z nich wyśmienite pasty, ugotujesz domową zupę ogórkową. Niestety czasem mimo starań ogórki kiszone się psują lub nie smakują tak, jak powinny. Krysia zdradziła, jak robi ogórki, które zawsze są pełne smaku.Zanim zaczniesz przygotowywać ogórki kiszone, pamiętaj, aby dokładnie je umyć, przełożyć do miski, zalać zimną wodą i odstawić na 2 godziny. To prosty trik na świeże, jędrne i soczyste przetwory. Wybieraj ogórki małe lub średnie, duże ogórki nie nadają się do kiszonek.Bardzo ważne jest również przygotowanie słoików i zakrętek. Pojemniki na przetwory muszą być sterylnie czyste, inaczej zamiast pysznych kiszonek otrzymasz zepsute i spleśniałe ogórki. Słoiki najpierw dokładnie umyj, a następnie sparz wrzącą wodą.

Jak usunąć goryczkę z gotowanej brukselki? Mamy niezawodny patent
29.08.2022 17:57 Jak usunąć goryczkę z gotowanej brukselki? Mamy niezawodny patent

Brukselka jest zdrowym i smacznym warzywem. Niestety często podczas gotowania warzywo gorzknieje i staje się niejadalne, są jednak na to skuteczne sposoby. Dowiedz się, jak gotować brukselkę, żeby nie była gorzka.Gotowana brukselka jest świetnym dodatkiem do obiadu. Pasuje zarówno do dań mięsnych, wegetariańskich i ryb. Brukselka bardzo często staje się gorzka podczas gotowania, jednak wystarczy niewielka ilość cukru, aby zachować jej smak. Jak gotować brukselkę?Niektórzy gotują brukselkę na parze, inni w garnku pod przykryciem, brukselkę zawsze gotuj bez przykrycia, w ten sposób zapach i większość enzymów odpowiedzialnych za smak ulotni się. Odpowiednio ugotowana brukselka posmakuje każdemu.Jak gotować brukselkę? Brukselkę możemy gotować zarówno świeżą, jak i mrożoną. O ile mrożonka nie będzie miała już tak intensywnego smaku i aromatu, tak musi być gotowana nieco dłużej. Świeżą brukselkę musisz jednak odpowiednio przygotować.

Kotlety mielone w sosie własnym zaskakują soczystością
28.08.2022 18:27 Kotlety mielone w sosie własnym zaskakują soczystością. Nie ma smaczniejszych

Delikatne kotlety mielone w sosie są idealnym pomysłem na niedzielny obiad. Wyjątkowo soczyste mięso z pewnością spodoba się wszystkim domownikom. Przygotowanie nie sprawi większe problemu, a wspomnienie smaku pozostanie z wami na długo. Skusicie się?Proste dania są zazwyczaj najsmaczniejsze. Kotlety mielone w sosie własnym łączą w sobie delikatne i soczyste mięso oraz pełen aromatu sos przygotowany jedynie z bulionu i smaków, które uwolniły się w trakcie smażenia. Mniej skomplikowanej receptury nie da się stworzyć.

Udka z kurczaka według Jakuba Kuronia
28.08.2022 18:12 Marynowane udka z kurczaka pieczone według receptury Kuronia. Obiadowa klasyka

Marzą wam się pyszne udka z kurczaka? Jakub Kuroń proponuje zanurzenie delikatnych drobiowych części w aromatycznej marynacie i upieczenie ich w towarzystwie ziemniaków. Uzyskane danie jest pełne smaku, lekkie i tak soczyste, że aż chce się zjeść więcej. Smaczne udka z kurczaka skuszą amatorów dań z drobiu. Jakub Kuroń proponuje upieczenie ich w wyrazistej marynacie. Aby zaoszczędzić czas i pieniądze, kucharz przyrządza wraz z nimi ziemniaczki. Zaproponowana kompozycja jest sycąca i zniewala smakiem. Skusicie się?

Fasolka po bretońsku jak u mamy
28.08.2022 14:41 Fasolka po bretońsku jak u mamy. Smak z dzieciństwa

Fasolka po bretońsku jest pełnym aromatu niezwykle sycącym daniem, które chyba każdy z nas pamięta z domu rodzinnego. Z naszym prostym przepisem wrócicie do dawnych czasów i przyrządzicie znakomity posiłek, który zachwyci was smakiem i konsystencją. Spróbujecie?Tradycyjna fasolka po bretońsku musi zawierać odpowiednio dużą porcję sycącego strączka oraz nieco dobrej, pełnej smaku kiełbasy. Wszystko to zanurzone jest w dość gęstym, przyprawionym ziołami sosie pomidorowym z dodatkiem cebulki. Właśnie taki przysmak dziś wam proponujemy.

Cukinia w chrupiącej panierce z niespodzianką. Intensywny smak detronizuje inne smażone przekąski
27.08.2022 18:22 Cukinia w chrupiącej panierce z niespodzianką. Intensywny smak detronizuje inne smażone przekąski

Cukinia w panierce jest prostą i smaczną przekąską dla całej rodziny. Cukinia jest bardzo chrupiąca, a jeden dodatek sprawi, że wszyscy będą zachwyceni. Do bułki tartej dodaj starty parmezan, a cukinia będzie absolutnym hitem letnich przekąsek.Cukinia jest bardzo uniwersalnym warzywem, z którego przygotujemy wiele pyszności dla całej rodziny. Placuszki z cukinii, leczo, cukinia faszerowana to tylko niektóre propozycje na świetny obiad. Cukinia sprawdzi się równie dobrze jako przekąska, która podbije serce każdego smakosza.Cukinia w panierce to rewelacyjna przekąska, której przygotowanie zajmie nam dosłownie kilka minut. Przed panierowaniem musimy jedynie pamiętać, aby posolić plasterki warzywa i odstawić na chwilę, żeby puściły sok. To prosty trik, dzięki któremu cukinia będzie doskonale chrupiąca.Do cukinii w panierce możemy podać również ulubione sosy, np. czosnkowy, koperkowy, salsę lub zjeść samodzielnie. Cukinia smażona smakuje równie dobrze z kwaśną śmietaną. Kluczowym składnikiem jest parmezan, który gwarantuje doskonały smak.

Ile czasu gotować fasolkę szparagową? Wszystko zależy od jej koloru
27.08.2022 15:35 Ile czasu gotować fasolkę szparagową? Wszystko zależy od jej koloru

Fasolka szparagowa jest prosta w przygotowaniu, jednak wystarczy chwila nieuwagi, a strączki będą twarde lub rozgotowane. Fasolka, w zależności od rodzaju, potrzebuje od 4 do nawet 12 minut od momentu wrzenia, aby była idealna. Ile czasu i jak gotować fasolkę szparagową?Fasolka szparagowa jest rewelacyjnym dodatkiem do obiadu w letnie, upalne dni. Zarówno żółtka, jak i zielona fasolka doskonale pasuje do dań mięsnych, wegetariańskich i ryb. Możemy ją również marynować do słoików, aby cieszyć się jej smakiem już po sezonie.Fasolka szparagowa wymaga jednak odpowiedniego przygotowania, czasu gotowania i przypraw. Konieczna będzie sól i cukier. Sól doprawi strączki, a cukier dodatkowo podkreśli ich smak. Obie przyprawy są absolutnie niezbędne, żeby ugotować najlepszą fasolkę szparagową do obiadu.Strączki, w zależności od koloru, będą gotować się określoną ilość czasu. Zielona fasolka szparagowa jest twarda, dlatego też musi gotować się nieco dłużej. Fasolkę po ugotowaniu odcedźmy z wody i podajmy z ulubionymi dodatkami, możemy polać ją również roztopionym masłem i oprószyć bułką tartą.

Soczyste kotlety mielone z kiszoną kapustą - prosty przepis
27.08.2022 09:55 Obłędne kotlety mielone z kiszoną kapustą. Miękkie, soczyste i pełne smaku

Soczyste kotlety mielone skuszą niejednego smakosza. Prosty trik polegający na połączeniu kiszonki z mięsem zaskoczy was lekkością i niezwykłym aromatem. Tak przyjemnie rozpływającego się w ustach posiłku dawno nie przygotowaliście. Koniecznie spróbujcie — rodzina będzie zachwycona.Jeśli marzą wam się cudownie soczyste kotlety mielone, nasza nowa propozycja z pewnością przypadnie wam do gustu. Lekkie, przyjemnie chrupiące danie przygotujecie bez trudu — wystarczy posiekaną kiszonkę połączyć z masą mięsną i wyrobić kotlety jak zwykle. Niewielka zmiana w recepturze pomoże wam uzyskać doskonałe efekty. Skusicie się?

Maślankowe racuchy drożdżowe z brzoskwiniami - prosty przepis
27.08.2022 08:56 Maślankowe racuchy drożdżowe z brzoskwiniami. Niezawodna receptura babci Stasi

Racuchy drożdżowe z brzoskwiniami są pyszną alternatywą dla kultowych placków z jabłkami. Z przepisem babci Stasi smakołyk zawsze wychodzi lekki i puszysty. Swój wyjątkowy charakter zawdzięcza użyciu maślanki i soczystego owocu. Choć raz musicie skosztować. Przygotowanie racuchów drożdżowych z brzoskwiniami wymaga nieco czasu. Efekt jednak wart jest poświęceń. Lekkie niczym chmurka placuszki są miękkie, słodkie i wprost rozpływają się w ustach. Spodobają się nie tylko dzieciom. Spróbujecie?

Domowe paluszki rybne - prosty przepis
26.08.2022 21:22 Domowe paluszki rybne deklasują sklepowe. Chrupiąca, złocista panierka i delikatne, soczyste wnętrze

Domowe paluszki rybne są pyszne. Przygotowanie dania nie jest wcale tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy pokroić oczyszczoną rybę i opanierować ją w mące, jajku i dobrze doprawionej bułce tartej. Nie dodamy do nich żadnych zbędnych produktów, a wyjdą o niebo lepsze niż sklepowe. Spróbujecie? Jeśli nie wiecie, co podać na piątkowy obiad, domowe paluszki rybne będą w sam raz. Cienko pokrojony dorsz w chrupiącej panierce z dodatkiem przypraw skusi nawet najbardziej wybrednych domowników. Tak soczystej ryby dawno nie jedliście.

Kotlety po parysku biją na głowę schabowe i mielone
26.08.2022 14:04 Kotlety po parysku biją na głowę schabowe i mielone. Obiad w najlepszym wydaniu

Próbowaliście kiedyś kotletów po parysku? Delikatne mięso kurczaka obtoczone jedynie w mące i jaju smakuje wyśmienicie. Przyrządzenie dania jest niezwykle proste i nie zajmie wiele czasu. Efekty przyjemnie was zaskoczą, a rodzina zje ze smakiem. Spróbujecie?Kotlety po parysku inaczej nazywane są też kotletami słonecznymi lub jajecznymi. Mięso obtoczone jedynie w mące i jaju jest soczyste i ma piękny, przypominający właśnie promienie słońca, żółty kolor. Danie zachwyca nie tylko wyglądem. Skusicie się?

Lekkie i puszyste racuchy w fit wersji
26.08.2022 12:26 Lekkie i puszyste racuchy w fit wersji. Posmakują nawet babciom

Racuchy tak dobre, że nawet babcia wam pogratuluje? Proste smaczne i niezwykle lekkie placki, które wam dziś proponujemy, skradną niejedno serce. Łączymy w nim same zdrowe produkty, więc słodycz będzie odpowiednia nawet dla osób, które chcą dbać o linię. Będą idealne jako śniadanie. Spróbujecie?Racuchy w lekkiej wersji przygotujemy na bazie mąki pełnoziarnistej, która sprawi, że placuszki będą bardziej sycące. Jabłka nadadzą im naturalnej słodyczy, a brak cukru w recepturze sprawi, że nie wywołają rewolucji w naszym organizmie. Jedzcie ze spokojnym sumieniem.

Bigos z cukinii
25.08.2022 14:05 Letnia wersja bigosu zaskoczy niejednego smakosza. Kluczowy składnik zastąpisz sezonowym przysmakiem

Cukinia jest pysznym warzywem, które pasuje do wielu dań. A gdyby tak przyrządzić z niej bigos? Dodając ją zamiast kapusty, uzyskamy smaczną i niedrogą potrawę, która z pewnością spodoba się domownikom. Spróbujcie koniecznie letniej i lekkiej odsłony klasyki kuchni polskiej, a pokochacie ją od pierwszego kęsa.Bigos z cukinii można podać zarówno w wersji kiełbasą, jak i w jeszcze lżejszej z aromatycznymi smażonymi boczniakami. Niezależnie od wybranego dodatku — będzie pyszny, a jego przygotowanie zajmie znacznie mniej czasu, niż wymaga zrobienie klasycznej wersji z kapustą. Skusicie się?

Ekspresowe placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków
25.08.2022 11:59 Ekspresowe placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków. Sekret tkwi w 1 dodatku

Marzą wam się placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków? Ich przygotowanie nie jest wcale trudne. Wystarczy, że do ugotowanych ziemniaków dodacie aromatyczny ser żółty, a uzyskacie smaczne, rozpływające się w ustach i sycące danie. Spróbujecie?Wielu smakoszy z chęcią sięga po placki ziemniaczane. Równie duża grupa z pewnością nie przepada za ścieraniem warzyw. Przygotowanie specjału jest jednak możliwe z pominięciem uciążliwej czynności. Wystarczy, że wykorzystamy ser żółty i ugotowane ziemniaki.

Faszerowane papryki z mięsem mielonym i ryżem
25.08.2022 08:41 Faszerowane papryki z mięsem mielonym i ryżem. Przepyszna alternatywa dla gołąbków

Faszerowana papryka jest prostą i smaczną potrawą, która może przypominać gołąbki. Farsz przygotowuje się bardzo podobnie — jedynie pomijamy element zawijania go w kapustę, zastępując ją chrupiącą papryką. Całość pięknie się prezentuje i obłędnie smakuje. Spróbujecie?Faszerowana papryka z mięsem mielonymi i ryżem spodoba się nie tylko amatorom kulinarnych nowości. Warzywo wypełnione aromatycznym nadzieniem jak do gołąbków doskonale się z nim komponuje, a po upieczeniu wprost rozpływa w ustach. Dodatek świeżego pomidora sprawia, że całość pozostaje przyjemnie soczysta. Warto spróbować.

Zastanawiasz się co ugotować na obiad? Boska zupa serowa zachwyci całą rodzinę, mamy przepis
24.08.2022 19:23 Zastanawiasz się co ugotować na obiad? Boska zupa serowa zachwyci całą rodzinę, mamy przepis

Zupa serowa to pomysł na wyśmienity obiad dla całej rodziny. Zupa jest błyskawiczna w przygotowaniu. Wystarczy podsmażyć warzywa i zblendować je z bulionem i serkami. Do zupy serowej koniecznie przygotuj grzanki czosnkowo- ziołowe, wszyscy będą zachwyceni.Zupa serowa z dodatkiem cebuli, czosnku i korzenia pietruszki jest niezwykle aromatycznym i pożywnym daniem dla każdego smakosza. Warzywa podsmażone na oliwie i ugotowane w bulionie będą dobrze komponować się z delikatnym smakiem serków topionych.Do zupy serowej przygotujmy grzanki. Gęsta zupa z dodatkiem grzanek będzie smakować jeszcze lepiej. Danie podajmy z posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem, świeże zioła podkreślą smak całej potrawy i nadają jej wspaniałego aromatu.Do zupy serowej możemy ugotować bulion, możemy również wykorzystać rosół z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic w kuchni się nie zmarnuje. Zrezygnujmy natomiast z kostek rosołowych, które ani nie poprawiają smaku, ani nie są zdrowe. Dania doprawiajmy solą, pieprzem i ziołami.

Gotowanie kalafiora
24.08.2022 14:30 Najlepszy patent na gotowanie kalafiora. Wychodzi delikatny i aksamitny

Gotowanie kalafiora w teorii jest bardzo proste. Często jednak po ugotowaniu warzywo traci kolor i smak. Do gotującej się wody wystarczy jednak wlać mleko w tych samych proporcjach, aby kalafior zachował wszystkie walory smakowe i wspaniały kolor.Kalafior jest popularnym dodatkiem do obiadu. Gotowane różyczki dodajemy również do sałatek. Nie wszyscy jednak wiedzą, jak ugotować kalafiora, żeby nie stracił koloru, nie pachniał intensywnie i zachował najlepszy smak.Gotowanie kalafiora kojarzy nam się przede wszystkim z nieprzyjemnym zapachem, który roznosi się po całej kuchni i pokojach. Mleko nie tylko wzmacnia kolor i smak, sprawia, że warzywo nie pachnie już tak mocno i gotowanie kalafiora nie jest już tak uciążliwe. Kalafiora możemy podać z wieloma dodatkami. Warzywo pasuje do każdego dania obiadowego, możemy dodać go do ulubionej sałatki, zrobić z niego przetwory na zimę, upiec, ugotować zupę. Kalafior jest bardzo uniwersalnym i zdrowym warzywem, które powinno znaleźć się w naszej diecie.

Uwielbiasz cukinię? W mig przygotujesz z niej obłędny przysmak. Wszystko bez grama mięsa
24.08.2022 12:49 Uwielbiasz cukinię? W mig przygotujesz z niej obłędny przysmak. Wszystko bez grama mięsa

Faszerowana cukinia jest pomysłem na szybki, pożywny i smaczny obiad dla całej rodziny. Farsz z kaszy jaglanej, sera feta i warzyw posmakuje nawet największym miłośnikom mięsnych dań. Cukinia doprawiona jest musztardą, oregano i świeżymi ziołami, dosłownie rozpływa się w ustach.Faszerowana cukinia kaszą i serem feta jest jedną z lepszych propozycji obiadowych w upalne dni. Lekkie, ale pożywne danie wychodzi za każdym razem i błyskawicznie znika z talerzy. Cukinia zapieczona z farszem będzie hitem w Twojej kuchni, a to wszystko bez grama mięsa.Do przygotowania cukinii wykorzystajmy duże, soczyste warzywo, które można łatwo wydrążyć i w którym zmieści się spora ilość farszu. Cukinię po wydrążeniu posmarujmy niewielką ilością musztardy, która doda jej charakteru i sprawi, że danie nie będzie suche.Do farszu do cukinii dodajmy warzywa sezonowe: paprykę zieloną, czerwoną, pomidory, młodą cebulę, świeże zioła- szczypiorek i natkę pietruszki. Farsz przesmażony na patelni z przyprawami, musztardą i serem feta smakuje wyśmienicie, jest również bardzo aromatyczny.

Prosty przepis na kiszone pomidory. Lepsze nawet od ogórków
24.08.2022 10:42 Prosty przepis na kiszone pomidory. Lepsze nawet od ogórków

Pomysł na pyszne przetwory na zimę? Przygotuj kiszone pomidory, są soczyste, pełne smaku i będą doskonałym dodatkiem do obiadu, zimnej płyty i jako lekka, zdrowa przekąska w chłodne, zimowe dni. Poznaj prosty przepis na kiszone pomidory, lepsze nawet od ogórków.Kiszone pomidory są jednymi z lepszych przetworów, jakie jadłam. Małe, soczyste pomidory wygrzane w pełnym słońcu smakują rewelacyjnie po całym procesie fermentacji z dodatkiem kopru, liści wiśni, czosnku i innych przypraw. Kiszone pomidory są błyskawiczne w przygotowaniu, co niewątpliwie jest dużym atutem.Do przygotowania kiszonych pomidorów wykorzystuję wyłącznie mniejsze warzywa, np. pomidory Lima, pomidory polne lub śliwkowe. Odmiany te nie są duże, przez to łatwo wkłada się je do słoika i można kisić je w całości, zachowując soczysty miąższ.Przed przygotowywaniem kiszonych pomidorów zawsze dokładnie myję i parzę słoiki. To absolutnie niezbędny krok, dzięki któremu kiszonki będą świeże przez wiele miesięcy. Jeśli wyłącznie umyjesz słoiki, przetwory zepsują się, ponieważ namnożą się w nich bakterie, słoiki muszą być sterylnie czyste.

Jak wykorzystać papierówki? Nie każdy zna 1 niesamowity patent
23.08.2022 17:30 Jak wykorzystać papierówki? Nie każdy zna 1 niesamowity patent

Suszone skórki z papierówek to prawdziwy przysmak. Nie dość, że są smaczne, to jeszcze lekkie i zdrowe, a ich przygotowanie wcale nie jest trudne. Papierówki wykorzystajmy do przygotowania ciast, a ze skórek zróbmy doskonałą przekąskę dla całej rodziny.Sezon na papierówki trwa w najlepsze. To jedne z najwcześniej dojrzewających jabłek. Są bardzo aromatyczne, soczyste i kwaskowate, idealnie nadają się do przygotowania jabłecznika, szarlotki i innych pyszności.Mało kto wie, że możemy wykorzystać również same skórki z jabłek, dzięki czemu nic się nie zmarnuje, a my zyskamy przepyszną, zdrową, lekką przekąskę i dodatek do zimowej herbaty. Suszone skórki z papierówek mają rewelacyjny smak, a ich przygotowanie zajmie Ci dosłownie kilka chwil.Bardzo ważna jest temperatura suszenia- nie może przekroczyć 50 stopni, ponieważ delikatne skórki się spalą. Pamiętajmy, aby do suszenia wybierać wyłącznie skórki z nieuszkodzonych i nierobaczywych papierówek. W przeciwnym wypadku suszony przysmak szybko się zepsuje, nawet jeśli będziemy go przechowywać w odpowiednim pojemniku.

Jeden błąd i suszone grzyby spleśnieją. Zdradzamy, jak go uniknąć
23.08.2022 16:56 Jeden błąd i suszone grzyby spleśnieją. Zdradzamy, jak go uniknąć

Suszone grzyby to rewelacyjny dodatek do wielu dań, nie tylko tych świątecznych. Grzyby możemy wysuszyć samodzielnie, musimy pamiętać jednak, że wystarczy tylko jeden błąd, a grzyby spleśnieją. Podczas suszenia grzybów kluczowa jest odpowiednia temperatura. Przełom lata i jesieni to idealny czas na pojawienie się grzybów w lasach. Z prawdziwków, borowików i innych odmian przygotujemy wiele przepysznych dań, grzyby możemy również wysuszyć i dodać je później do zupy, farszu na pierogi, bigosu. Jak suszyć grzyby?Do suszenia grzybów możemy wykorzystać specjalną suszarkę do produktów spożywczych, jednak zwykły piekarnik również pozwoli nam na przygotowanie suszonego przysmaku. Piekarnik powinien mieć termoobieg, gdyż w ten sposób o wiele przyspieszymy cały proces.Suszone grzyby muszą być również odpowiednio przechowywane, w przeciwnym razie bardzo szybko spleśnieją, nawet, jeśli były wcześniej suszone w odpowiedniej temperaturze. Pojemniki z suszonymi grzybami przechowujmy w zacienionych, suchych miejscach.

Okrasa zdradził kiedy jest idealny moment na posolenie ryby. Wielu popełnia poważny błąd
22.08.2022 20:40 Okrasa zdradził kiedy jest idealny moment na posolenie ryby. Wielu popełnia poważny błąd

Ryba to świetny pomysł na rodzinny obiad. Karol Okrasa zdradził, kiedy solić rybę, jak ją przygotować, na czym smażyć i czym doprawić, żeby była idealnie soczysta, delikatna i jednocześnie pełna smaku i aromatu.Karol Okrasa zdradził swój patent na przygotowanie filetów rybnych. Mistrz kulinarny wyjawił proste triki na doprawienie i smażenie ryby, dzięki którym cała rodzina będzie zachwycona. Okrasa podkreślał, że kluczowym elementem jest posolenie ryby w odpowiednim momencie.Okrasa zasygnalizował, abyśmy nigdy nie kładli mokrej ryby na patelni. Smażona ryba będzie pryskać po całej kuchni, a co gorsze, straci chrupkość. Rybę przed smażeniem należy dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym.Karol Okrasa zdradził również, jak należy przygotować zamrożony filet. Nigdy nie rozmrażajmy ryby w mikrofalówce. Gwałtowna zmiana temperatury wysuszy i skurczy mięso. Pozwólmy filetom rozmrozić się w temperaturze pokojowej.

Dlaczego ogórki kiszone gazują, zalewa robi się mętna i pojawia się biały osad? Garść porad
22.08.2022 16:44 Dlaczego ogórki kiszone gazują, zalewa robi się mętna i pojawia się biały osad? Garść porad

Ogórki kiszone są jednym z najpopularniejszych przetworów, które przygotowujemy na zimę. Są soczyste, kwaśne i bardzo zdrowe. W słoikach zwykle pojawia się mętna zalewa, często również towarzyszy jej biały osad, kożuch i gaz. Dlaczego ogórki kiszone gazują?Ogórki kiszone są przetworami, które obowiązkowo przygotowuję na zimę. Są świetnym dodatkiem do obiadu, smakują rewelacyjnie z daniami mięsnymi i wegetariańskimi, dodajemy je do sałatek i gotujemy domową zupę ogórkową. Wiele osób zastanawia jednak mętna zalewa, biały osad i ulatniający się gaz podczas otwierania słoika.Do przygotowania ogórków kiszonych wykorzystujemy głównie chrzan, koper włoski, gorczycę, zalewę z dodatkiem soli. Bardzo ważne są również inne dodatki, jak liście dębu, wiśni, czy czarnej porzeczki, które nadają ogórkom rewelacyjnego smaku. Nigdy nie zabierajmy się jednak za przygotowywanie ogórków kiszonych, kiedy mają pojawić się burze. Podczas wyładowań atmosferycznych proces fermentacji będzie przebiegał tak gwałtownie, że gaz może rozsadzić słoiki lub ogórki się zepsują.

 Leczo z batatem i bez mięsa
22.08.2022 10:10 Zachwycające leczo bez grama mięsa. Zastąpiono go hitowym warzywem

Leczo często gości na naszych stołach latem. Pyszna i lekka wersja z batatem zamiast mięsa z pewnością przypadnie do gustu tym z was, którzy lubią słodkie warzywne kompozycje. Danie syci na długo, a jego przygotowanie jest niezwykle proste. Spróbujcie koniecznie — jeszcze nie raz je zrobicie. Warzywne leczo z batatem spodoba się nie tylko amatorom kuchni roślinnej. Sycący słodki ziemniak doskonale komponuje się z papryką i cukinią w lekkim i aromatycznym pomidorowym sosie. Tak smakowitego posiłku dawno nie jedliście.

Orzeźwiający chłodnik litewski według Ewy Wachowicz. Najlepiej smakuje w ciepłe dni
21.08.2022 22:06 Orzeźwiający chłodnik litewski według Ewy Wachowicz. Najlepiej smakuje w ciepłe dni

Chłodnik litewski to idealna zupa na obiad w upalne, słoneczne dni. Jest lekka, orzeźwiająca i pełna aromatu. Ewa Wachowicz do tradycyjnego chłodnika dodaje zakwas na żur, dzięki czemu zupa smakuje jeszcze lepiej. Poznaj przepis na orzeźwiający chłodnik litewski według Ewy Wachowicz.W maju w sklepach zaczyna pojawiać się botwinka, czyli młode buraczki z łodygami i liśćmi. Mają rewelacyjny smak, są bardzo zdrowe i przygotujesz z nich wiele smacznych dań, w tym właśnie tradycyjny chłodnik litewski.Chłodnik to świeża, lekka i niezwykle orzeźwiająca zupa, którą podajemy mocno schłodzoną. W daniu, oprócz botwinki, mamy jeszcze młode rzodkiewki, zielonego ogórka, zsiadłe mleko i kilka prostych składników, dzięki którym chłodnik błyskawicznie znika z talerzy.Ewa Wachowicz do tradycyjnej, litewskiej zupy dodaje również odrobinę zakwasu na żurek, dzięki czemu chłodnik ma bardzo wyraźny smak i jest jeszcze zdrowszy. Zupę ugotuj również na bulionie warzywnym, będzie o wiele lepsza, niż gotowana na samej wodzie.

Najbardziej kultowy przepis na zapiekanki z serem i pieczarkami. Smak dawnych lat
21.08.2022 18:11 Najbardziej kultowy przepis na zapiekanki z serem i pieczarkami. Smak dawnych lat

Domowe zapiekanki z serem, pieczarkami, salami i papryką są absolutnym hitem na imprezy lub szybki podwieczorek dla najbliższych. Chrupiącą bagietkę à la pizzę przygotujesz błyskawicznie z kilku podstawowych składników. Poznaj najbardziej kultowy przepis na zapiekanki z serem i pieczarkami.Zapiekanki są już kultowym posiłkiem. Nic dziwnego, są szybkie, tanie i pożywne. Zapiekanki przygotujesz z kilku ulubionych składników, a jedną z moich ulubionych wersji jest zapiekanka z serem, pieczarkami i salami. Danie jest świetną opcją zarówno na imprezy, niezapowiedziane wizyty gości, a także na szybki podwieczorek lub kolację. Do bagietki dodaję również kawałek żółtej papryki i cebulkę. Każdą porcję bagietki smaruję również odrobiną ketchupu, aby nadać zapiekankom lekko pomidorowej nuty, która wzmacnia walory smakowe całego dania. Zapiekanki możesz dodatkowo oprószyć ziołami prowansalskimi, szczypiorkiem, możesz podać je z ketchupem, sosem czosnkowym, ziołowym, domowym pesto bazyliowym, sosem musztardowym lub ostrym sosem chilli do dań mięsnych i kanapek. Każdy dodatek sprawi, że zapiekanki będą jeszcze smaczniejsze i błyskawicznie znikną z talerzy.

Smażona wątróbka drobiowa z cebulką
21.08.2022 12:03 Mistrzowie kuchni robiąc wątróbkę drobiową stosują genialny trik. Dzięki marynacie smakuje obłędnie

Wątróbka drobiowa z cebulką jest przysmakiem, którego nie odmówi sobie niejeden smakosz. Stosując prostą sztuczkę polegająca na moczeniu podrobów w mleku, uzyskamy delikatną i pełną aromatu potrawę, która będzie rozpływać się w ustach. Koniecznie spróbujecie — dawno tak dobrej nie jedliście. Sposobów na przyrządzenie wątróbki drobiowej jest kilka. Dziś proponujemy najprostszy — usmażenie podrobów z dodatkiem cebulki. Namoczymy je wcześniej w mleku, by nieco zmiękły i stały się bardziej kruche. Będą smakowały doskonale z wyrazistym warzywem. Skusicie się?

rosół
21.08.2022 08:41 Zachwycający patent Kuronia na pyszny rosół. Zero udziwnień i zbędnych składników

Rosół jest jedną z częściej podawanych zup. Jakub Kuroń proponuje, by przyrządzić ją na bogatym bulionie z wołowiny, kurczaka i indyka. Wyjątkowa kompozycja mięs sprawi, że danie nabierze niezwykłego aromatu, a jego smak będzie głęboki jak nigdy wcześniej. Koniecznie go spróbujcie.Rosół przygotować można w wielu smakowitych odsłonach. Wybierając odpowiedni przepis, swój smak odnajdą zarówno amatorzy ostrych dań, jak i weganie. Tym razem skupimy się na klasyce. Zupa Jakuba Kuronia będzie treściwa i sycąca, a przy tym prosta w przygotowaniu. Skusicie się?