Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Danie

Danie

Brokuły w serowej panierce. Prosty przepis na szybką i zdrową przekąskę
20.08.2022 21:39 Brokuły w serowej panierce. Prosty przepis na szybką i zdrową przekąskę

Brokuły w serowej panierce są szybką, tanią i zdrową przekąską dla całej rodziny. Różyczki kalafiora moczone w jajku, mleku i przyprawach, następnie panierowane w serze i bułce tartej smakują fenomenalnie. Do brokułów przygotuj sos na bazie sera islandzkiego, wszyscy będą zachwyceni.Brokuły w serowej panierce to jedna z lepszych przekąsek, jakie jadłam. Po upieczeniu są lekko chrupiące i przepyszne. Danie uzupełniam sosem na bazie sera skyr z odrobiną jogurtu naturalnego. Sos doprawiam czosnkiem, posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Tak podana przekąską znika w mgnieniu oka.W sezonie gorąco polecam wykorzystać świeże warzywo, zimą możemy ratować się mrożonką, jednak wcześniej musimy rozmrozić brokuła w temperaturze pokojowej i dokładnie go osuszyć. Brokuły w serowej panierce są tanią przekąską, wykorzystamy do niej wiele składników, które z pewnością są w domu.Brokuły w serowej panierce podane z sosem są doskonale doprawione, sycące, ale i zdrowe. Zarówno brokuły, jak i skyr zawierają wiele cennych dla naszego organizmu związków. Brokuły to źródło antyoksydantów i witamin, natomiast ser typu islandzkiego jest bogatym źródłem białka.

Ekspresowy chłodnik bez gotowania
19.08.2022 15:50 Ekspresowy chłodnik bez gotowania. Obiad na upał zrobisz w 15 minut

Czy wiecie, że możliwe jest przygotowanie buraczanego chłodniku bez gotowania? Danie wymaga zaledwie 15 minut spędzonych, a smakuje lepiej niż w niejednej restauracji. Będzie w sam raz na upalny letni dzień, a koszty nie zrujnują portfela. Spróbujecie? Ekspresowy chłodnik bez gotowania zrobimy, korzystając z pełnego cennych składników odżywczych i niesamowicie aromatycznego buraczanego zakwasu. Połączymy go z nabiałem, ogórkami i rzodkiewką, by wyszedł treściwy oraz chrupiący. Całość wzbogacimy o wyraziste przyprawy i zioła. Będzie pysznie.

Rosół z lubczykiem - proste danie bez mięsa
18.08.2022 16:50 Obłędny patent na lubczykowy rosół. 1 szczegół może nieźle zaskoczyć

Rosół z lubczykiem jest znakomitą alternatywą dla tradycyjnej odsłony tej zupy. Bez mięsa a za to z dodatkiem aromatycznego zioła, danie smakuje znakomicie. Jest przy tym proste w przygotowaniu. Koniecznie spróbujcie.Dobry rosół nie musi zawierać mięsa. Warzywna odsłona dzięki dodatkowi lubczyku nabierze charakteru i przyjemnie was zaskoczy głębokim smakiem oraz pełnym niuansów aromatem. Skusicie się?

Pyzy drożdżowe, jak za dawnych lat
18.08.2022 15:03 Pyzy drożdżowe, jak za dawnych lat. Idealny pomysł na tani obiad. Podaj je z gęstym sosem, zachwycisz się

Pyzy drożdżowe są lekką i smakowitą propozycją taniego obiadu. Można je podać zarówno na słodko, jak i z wytrawnymi sosami czy gulaszem. Przygotowanie jest bardzo proste, a rodzinie z pewnością zasmakuje. Spróbujecie?Kluski na parze, pampuchy, pyzy drożdżowe — tak nazywane są te pyszne i lekkie niczym chmurka kulki. Delikatny mączny wyrób pasuje do wielu dań. Będzie idealnym uzupełnieniem obiadu niezależnie od tego, czy przyrządzicie go na słodko czy też w wersji wytrawnej.

Jak uratować tatar przed ciemnieniem?
18.08.2022 12:02 Jak uratować tatar przed ciemnieniem? Wystarczy pamiętać o 2 ważnych zasadach

Tatar jest jednym z przysmaków, po które wielu smakoszy czasem sięga. Aby zachwycał zarówno smakiem, jak i wyglądem mięso musi zachować swój intensywnie czerwony kolor. Dwie proste sztuczki — dodanie soku z cytryny i zabezpieczenie tatara przed dostępem powietrza — sprawią, że danie zachowa swój pierwotny wygląd. Warto spróbować — efekty was zaskoczą.By przyrządzić dobry tatar, przede wszystkim trzeba zaopatrzyć się w świeże mięso wysokiej jakości. Równie istotny jest jednak sposób łączenia go z innymi produktami. Są zwolennicy podawania dodatków osobno. Inni uważają, że należy je zmieszać z mięsem dużo wcześniej, by smaki się połączyły. Które podejście przynosi lepsze rezultaty?

 Jak dobrze dbać o zastawę stołową? Będzie lśniła
18.08.2022 08:47 Jak dobrze dbać o zastawę stołową? Będzie lśniła

Zaśniedziałe sztućce? Popękana porcelana? Matowe kieliszki, szklanki i talerze? Dowiedz się, jak dobrze dbać o zastawę stołową. Będzie lśniła i służyła Ci przez wiele lat. Wystarczy odpowiednio ją przechowywać i pielęgnować.Zastawy stołowe mogą służyć nam bardzo wiele lat, o ile są odpowiednio myte, pielęgnowane i przechowywane. Inaczej zachowuje się srebrno, inaczej szkło, a jeszcze inaczej porcelana. Dowiedz się, jak je przechowywać i pielęgnować.Zmywarka jest rewelacyjnym urządzeniem, które znacznie ułatwia sprzątanie po obiedzie i innych daniach. Zmywarka niestety przyczynia się również do stopniowej degradacji materiałów, z których zrobiona jest zastawa, chyba, że znajduje się na nich znak, który informuje o możliwości mycia w zmywarce.Często jednak, mimo oznaczeń, szkło i inne elementy zastawy zaczynają matowieć. Dzieje się tak, ponieważ mycie w zmywarce, nawet przy użyciu specjalnych soli i nabłyszczaczy, jest zmywaniem dość agresywnym i w wysokiej temperaturze.Dowiedz się również, jak czyścić tarkę do warzyw i sera z trudnych, zaschniętych plam. Nie ma nic prostszego. Kuchenna akcesoria drewniane również wymagają odpowiedniej pielęgnacji, aby wyglądały jak nowe przez wiele lat- sprawdź, jak dbać o drewniane akcesoria kuchenne.

Knedle ze śliwkami - przepis Ani Starmach
17.08.2022 21:23 Ania Starmach pokazała przepis na knedle ze śliwkami. Pokocha je każdy

Knedle ze śliwkami są daniem idealnym na słodką kolację czy śniadanie. Receptura Ani Starmach, oparta jest o proste produkty, które razem smakują wspaniale. Przygotowanie rarytasu jest niemalże ekspresowe. Koniecznie spróbujcie — dawno nie jedliście tak delikatnego, rozpływającego się w ustach przysmaku z owocami. Jeśli nie wiecie, jak podać śliwki, przepis na knedle może wam się spodobać. Propozycja Ani Starmach to połączenie ziemniaczanego ciasta z letnim owocem. Spodoba się każdemu, kto lubi klasykę kuchni polskiej w słodkim wydaniu. Skusicie się?

Jak zrobić szare kluski?
17.08.2022 21:01 Jak zrobić niezapomniane szare kluski? Przepis krok po kroku

Zastanawialiście się jak przygotować smaczne szare kluski? Danie dobrze znane z obiadów u babci zrobicie zaledwie kilka chwil. Z prostą recepturą krok po kroku wyjdą delikatne i będą wprost rozpływać się w ustach. Rodzina je pokocha. Spróbujecie? Kluski są smakowitym mącznym dodatkiem do wielu dań obiadowych. Przyrządzone na bazie ziemniaków będzie jeszcze bardziej sycące, a ich konsystencja będzie jeszcze przyjemniejsza w odbiorze. Warto spróbować.

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej
16.08.2022 15:05 Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Pulpety często goszczą na naszych talerzach. Wegetariański specjał z kaszy gryczanej będzie pyszną i niedrogą alternatywą dla tradycyjnych mięsnych kuleczek. Przyrządzimy je w piecu, więc będą soczyste i niezwykle lekkie. Nawet zagorzali mięsożercy będą zachwyceni. Spróbujcie koniecznie. Pulpety uwielbia mnóstwo smakoszy. Często sięgamy po mięsne wersje, lecz warzywne kompozycje czy specjały z kasz też mają swoich zwolenników. Dzisiejsza propozycja przygotowana na bazie kaszy gryczanej posmakuje zarówno wegetarianom, jak i amatorom bardziej tradycyjnych smaków. Spróbujecie?

Jak wykorzystać czerstwy chleb?
16.08.2022 13:58 Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Nie wiecie, jak wykorzystać czerstwy chleb? Zamiast go wyrzucać, zróbcie smaczną zapiekankę. Kilka prostych dodatków wystarczy, by wyczarować smakowite i sycące danie. Przepis jest prosty, a efekty zachwycają. Koniecznie spróbujcie.Zapiekanka z czerstwego chleba pozwoli wam zużyć pieczywo, z którego nie da się już zrobić kanapek. Prosta receptura i duża swoboda w dobieraniu dodatków sprawiają, że za każdym razem możecie uzyskać zupełnie nowe danie. Śmiało dorzućcie to, co wam zalega w lodówce. Niech nic się nie marnuje.

Zupa ogórkowa według Ewy Wachowicz
15.08.2022 17:47 Zupa ogórkowa według Ewy Wachowicz. Nie ma sobie równych

Zupa ogórkowa jest jednym z klasyków kuchni polskiej. Lekko kwaśny wywar warzywny w wersji Ewy Wachowicz zaskoczy was kremową konsystencją i głębokim smakiem uzyskanym dzięki podsmażeniu warzyw na maśle. Koniecznie sprawdźcie ten przepis — wasi bliscy będą zachwyceni. Zupa ogórkowa na naszych talerzach gości niemal równie często co rosół czy pomidorowa. Nic dziwnego — jest wyjątkowo smaczna. Tym razem proponujemy wam przygotowanie jej w nieco inny niż zazwyczaj sposób. Podsmażcie warzywa, ugotujcie je do miękkości w bulionie i zblendujcie, a przekonacie się, że odrobina inwencji w kuchni czasem pomaga uzyskać znakomite efekty.

puszyste naleśniki
13.08.2022 19:07 Naleśniki, które zachwycają puszystością. Z samych naturalnych składników

Polecamy naleśniki, które zachwycają puszystością. Są przygotowane z samych naturalnych składników. Nie zawierają żadnej chemii w postaci proszku do pieczenia czy sody oczyszczonej, co dla niektórych osób może mieć znaczenie. My spulchniamy je ubitymi na pianę białkami. Też tak spróbujcie. Naleśniki to zwykle cienkie placki, które smarujemy dżemem, twarożkiem czy wytrawnym farszem. Jednak gdy zamarzą nam się grubsze i bardziej puszyste naleśniki, nie ma problemu, by je przygotować. Co prawda większość osób dosypuje wtedy trochę proszku do pieczenia, jednak niektórym takie rozwiązanie nie bardzo odpowiada. Wyczuwają bowiem na języku ostrawy smak proszku. A rzeczywiście można otrzymać puszyste naleśniki tylko z naturalnych składników, a mianowicie dodając do nich pianę z białek.

Wakacyjna wersja rosołu
12.08.2022 14:17 Niezwykła, wakacyjna wersja rosołu. Dodatek cytryny działa cuda

Pełen aromatu, lekki rosół skusi niejednego smakosza. Dodajcie do niego soku z cytryny, a nabierze przyjemnie orzeźwiającego kwaskowego posmaku. Danie będzie idealne na obiad w upalny dzień. Spróbujecie? Nietuzinkowy rosół z dodatkiem soku z cytryny jest pyszną propozycją na wakacyjny obiad dla całej rodziny. Nieco odbiegający od klasycznego specjał jest świeży i bogaty. Aromatyczny owocowy sok podkreśla bowiem inne smaki, nadając im głębi. Niebo w gębie.

Rozgrzewający i gęsty gulasz grzybowy. Alternatywa dla mięsa
11.08.2022 17:01 Sycący i gęsty gulasz grzybowy. Alternatywa dla mięsa

Pomysł na wegański obiad? Gęsty gulasz grzybowy z papryką i pomidorami. Gulasz jest niezwykle sycący, sprawdzi się więc idealnie podczas bardziej wymagających dni. Poznaj doskonałą alternatywę dla mięsa, czyli rozgrzewający i gęsty gulasz grzybowy.Pełen smaku gulasz nie musi być gotowany na mięsie- najsmaczniejszą, bezmięsna wersja dania jest gulasz grzybowy. Danie przygotowane z dużą ilością grzybów, najlepiej leśnych, ale możesz również wykorzystać pieczarki i suszone grzyby, będzie równie smacznie.Gulasz dopraw solą, pieprzem, suszonym tymiankiem, papryką mieloną i maggi, która dodaje ciekawy posmak wszystkim potrawom. Zupę podaj z kromką świeżego chleba- gulasz jest tak smaczny, że inne dodatki są zupełnie zbędne.

Obłędne kotlety z kaszy gryczanej
11.08.2022 10:36 Obłędne kotlety z kaszy gryczanej. Tani pomysł na pyszny obiad

Kotlety z kaszy gryczanej są pomysłem na tani i prosty obiad dla całej rodziny. Pyszne połączenie twarogu i kaszy doprawimy koperkiem i odrobiną tymianku, dzięki czemu danie będzie niezwykle aromatyczne. Warto od razu zrobić większą porcję, bo zniknie w mgnieniu oka.Smakowite kotlety nie muszą być przygotowywane z mięsa. Nasza nowa propozycja wykorzystuje pełną aromatu kaszę gryczaną i delikatny twaróg półtłusty. To proste połączenie z dodatkiem ziół jest pyszne i syci na długo. Skusicie się?

Jak zrobić placki ziemniaczane, żeby były puszyste?
11.08.2022 08:40 Jak zrobić placki ziemniaczane, żeby były puszyste? Wystarczy banalnie prosty trick

Puszyste placki ziemniaczane spodobają się niejednemu smakoszowi. By zachwyciły smakiem i konsystencją, warto wykonać jeszcze jedną nieoczywistą czynność. Łącząc ziemniaczaną masę z pianą z białek, przygotujemy rarytas tak puszysty, jak nigdy wcześniej. Znany z przyrządzania wypieków patent sprawia, że danie wprost rozpływa się w ustach. Spróbujecie? Przyrządzając placki ziemniaczane, jaja po prostu wbijacie do masy? Warto porzucić ten nawyk i ubić białko na pianę. Chrupiące z zewnątrz i cudownie puszyste w środku placuszki są warte tego wysiłku. Różnica jest nie tylko zauważalna, ale też tak znaczna, że będziecie się zastanawiali, dlaczego wcześniej nie wpadliście na taki pomysł.

Kluski ziemniaczane z kaszą manną są miękkie i lekkie
10.08.2022 17:46 Do klusek ziemniaczanych dodajesz mąkę i jajka? Wsyp 1 inny składnik, a zachwycą Cię miękkością

Kluski ziemniaczane pasują do wielu dań obiadowych. Wyjdą lekkie i niezwykle miękkie, gdy zamiast mąki dodamy do nich kaszy manny. Zdrowa i sycąca wersja rarytasu z pewnością spodoba się waszej rodzinie. Warto spróbować — zniknie w ekspresowym tempie. Ugotowane ziemniaki można wykorzystać na kilka sposobów. Jednym z nich jest przygotowanie klusek. Łącząc warzywne purée z kaszą manną i jajkami uzyskamy bardzo delikatne, rozpływające się w ustach danie. Będzie smaczne zarówno z sosem, jak i jako obiadowy dodatek. Skusicie się?

Leczo - wakacyjny klasyk
10.08.2022 16:52 Wakacyjna klasyka, czyli gęste i pyszne leczo. Węgierska potrawa w lżejszej, warzywnej wersji

Leczo jest dobrze znaną wielu smakoszom potrawą na bazie papryki. Często przyrządza się ją właśnie latem, kiedy niezbędne składniki są łatwo dostępne i tanie. Danie nie wymaga wiele wysiłku, a zachwyca smakiem. Wszystko za sprawą aromatycznych przypraw — czosnku i wędzonej papryki. To one sprawiają, że warzywna wersja na długo zapada w pamięć. Spróbujecie? Smakowite leczo przygotuje się naprawdę prosto. Kluczowe są proporcje składników i dodatek odpowiednich przypraw. Tym razem proponujemy warzywną odsłonę z dodatkiem aromatycznej papryki wędzonej i czosnku. Danie zachwyca zapachem i delikatnie rozgrzewa, więc będzie dobre nie tylko na lato.

Zachwycające kotlety mielone gyros
10.08.2022 14:27 Zachwycające kotlety mielone gyros. Klasyka w najlepszej odsłonie

Dobre kotlety mielone spodobają się każdemu. Lekkie i pełne smaku danie tym razem przygotujemy z kurczaka. Doprawimy go aromatyczną przyprawą gyros, która idealnie komponuje się z delikatnym mięsem i papryką, tworząc niezwykle smaczny posiłek. Spróbujecie?Kotlety mielone gyros są dobrym pomysłem na rodzinny obiad. Danie jest proste w przygotowaniu i nie wymaga skomplikowanych składników. Tak przyrządzone mięso jest soczyste i niezwykle aromatyczne. Skusicie się?

Jednogarnkowe bitki z kurczaka
08.08.2022 18:26 Jednogarnkowe bitki z kurczaka w kremowym sosie smakują jak ze snu. 1 składnik nadaje wyjątkowego aromatu

Dobre bitki z kurczaka posmakują wielu smakoszom. Przyrządzone z delikatnym sosem koperkowym mięso będzie soczyste i pełne aromatu — w sam raz na obiad dla całej rodziny. Koniecznie spróbujcie. Bitki z kurczaka w sosie koperkowym przyrządzicie sprawnie i szybko. Delikatne duszone mięso dzięki starannie dobranym przyprawom smakuje wyśmienicie i jest niezwykle aromatyczne. Mało kto mu się oprze.

Oszukane kotlety schabowe z selera
08.08.2022 17:30 Oszukane kotlety schabowe, zachwycające chrupiącą panierką zrobisz w 15 minut. Alternatywa dla mięsa

Jeśli klasyczne kotlety schabowe wam się znudziły, mamy świetną roślinną alternatywę. Proste i pełne smaku danie z selera kosztuje niewiele, a jego przygotowanie zajmie wam nie więcej niż kwadrans. Dzięki dodatkowi papryki wędzonej będzie aromatyczne i zyska przyjemnie głęboki smak umami. Spróbujecie? Kotlety schabowe w wersji bezmięsnej z pewnością spodobają się amatorom zdrowego, roślinnego jedzenia. Do ich przygotowania wykorzystamy selera — smakowite warzywo, które zazwyczaj trafia do bulionów, a solo smakuje równie pysznie. Oszukane schabowe doprawimy tak, by smak, jak najbardziej przypominał tradycyjny.

Tofu, które odmienia życie
08.08.2022 16:36 Tofu, które odmienia życie. Chrupie i smakuje jak marzenie. Nikt nie zdoła mu się oprzeć

Dobry przepis na tofu pozwoli wam olśnić gości, którzy nie sięgają po mięso. Prosty i pełen smaku sos oraz dodatek mąki kukurydzianej sprawią, że wyjdzie chrupiące i niezwykle aromatyczne. Przygotowanie jest niezwykle proste, a efekty z pewnością zachwycą. Spróbujecie?Chrupiące tofu w pysznym sosie z pewnością spodoba się nie tylko weganom. Danie jest aromatyczne i rozpływa się w ustach. Smaczne dodatki w postaci szczypiorku i sezamu sprawiają, że nabiera orientalnego charakteru. Skusicie się?

Kotlety mielone z indyka są puszyste niczym chmurka
08.08.2022 14:48 Lekkie i puszyste niczym chmurka kotlety mielone. Sekretem jest chude, a zarazem pożywne mięso

Marzą wam się lekkie niczym chmurka kotlety mielone? Przygotujcie je z indyka. Jego mięso jest bardzo delikatne, a jednocześnie po wyrobieniu dobrze się skleja. Doskonale więc sprawdzi się w tej klasycznej potrawie. Spróbujecie?Kotlety mielone skuszą niejednego smakosza. Puszysty i dobrze doprawiony rarytas przyrządzony z indyka z pewnością spodoba się waszej rodzinie. W przepisie wykorzystujemy proste przyprawy, które razem tworzą smaczną i niebagatelną kombinację.

Obłędne brokuły w cieście z sosem czosnkowym
07.08.2022 18:59 Obłędne brokuły w cieście z sosem czosnkowym. Nawet mięsożercy się im nie oprą

Próbowaliście brokułów w cieście? Zielone warzywo otoczone smakowitą panierką doskonale smakuje z domowym sosem czosnkowym. Sekretem tej znakomitej przekąski jest bułka tarta. Dzięki niej całość jest przyjemnie chrupiąca. Spróbujcie — jeszcze nie raz zrobicie.Brokuły w cieście są niebanalnym smakołykiem, który idealnie sprawdzi się jako podwieczorek czy przystawka podczas spotkania ze znajomymi. Zrobicie je niemalże bez wysiłku, a efekty was zachwycą. Podajcie z wyrazistym sosem czosnkowym. Będzie pysznie.

Uwielbiasz makrelę wędzoną? W mig zrobisz z niej tani pyszny obiad dla całej rodziny
07.08.2022 18:29 Uwielbiasz makrelę wędzoną? W mig zrobisz z niej tani pyszny posiłek dla całej rodziny

Pomysł na tani, szybki obiad, który będzie tak smaczny, że jeszcze nie raz zagości na Twoim stole? Przygotuj wyśmienite kotlety z wędzonej makreli. Kotlety z dodatkiem ziemniaków, natki pietruszki i tymianku posmakują każdemu.Pomysły na tanie i szybkie obiady podbijają Internet. Placki z ziemniaków i warzyw, zapiekanki makaronowe, zupy to tylko niektóre z potraw, jakie zrobimy błyskawicznie i naprawdę niskim kosztem. Moim faworytem są jednak kotlety z makreli wędzonej, jeśli również uwielbiasz wędzoną rybę, koniecznie musisz spróbować tych prostych kotletów.Kotlety z makreli wędzonej są banalne w przygotowaniu, tanie i przepyszne. Dodaję do nich ziemniaki, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia, w ten sposób wykorzystuję w pełni wszystkie składniki i nic się nie zmarnuje. Nie dodawaj jednak ziemniaków, które wcześniej były połączone z masłem.W kotletach z makreli nie może oczywiście zabraknąć chrupiącej skórki. Przygotowaną masę obtaczam dokładnie w bułce tartej i smażę na złoty kolor. Kotlety podaję z ziemniakami i ulubioną surówką, jest prosto, tanio i pysznie.

Jak rozpoznać słodkiego i dojrzałego arbuza? Wystarczy 1 rzut oka. Nigdy nie popełnisz błędu
07.08.2022 17:47 Jak rozpoznać słodkiego i dojrzałego arbuza? Wystarczy 1 rzut oka. Nigdy nie popełnisz błędu

Arbuz jest absolutnym hitem każdych wakacji. Jest idealny na przekąskę w upalne dni, jest lekki, słodki i bardzo soczysty. Z arbuza możemy przygotować również wiele pysznych i prostych dań, które oczarują każdego. Jak wybrać dobrego arbuza?Lato to czas najlepszych warzyw i owoców, również tych, które dojrzewają w o wiele cieplejszym klimacie. Arbuz, bo o nim mowa, wszystkim kojarzy się z wakacjami, upałem i najpiękniejszą porą roku. Arbuzy kupimy w każdym sklepie, jednak jak wybrać dobrego arbuza?Na pewno nie raz miałeś ochotę na słodkiego arbuza, a po kupieniu i przekrojeniu okazało się, że arbuz jest blady w środku i nie jest ani soczysty, ani słodki. Podczas kupowania arbuza zawsze zwracaj uwagę na jeden szczegół- jaśniejszą plamkę na skórze. To właśnie ona jest wyznacznikiem najlepszego, soczystego arbuza.Arbuzy to nie tylko smaczna przekąska. To również bogate źródło witamin, minerałów i wody. Owoce nie tylko więc doskonale gaszą pragnienie, wzmacniają również nasz organizm podczas upałów i dostarczają niezbędnych składników odżywczych. Arbuzy są idealnym owocem podczas każdych wakacji.

Robisz kopytka z ziemniaków, mąki i jajek? Dodaj jeszcze 1 składnik. Będą cudownie mięciutkie
06.08.2022 18:03 Robisz kopytka z ziemniaków, mąki i jajek? Dodaj jeszcze 1 składnik. Będą cudownie mięciutkie

Domowe kopytka podane z boczkiem i cebulką to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Kopytka będą jeszcze lepsze i delikatniejsze, kiedy dodamy do nich kaszę mannę, będą mięciutkie i każdy zje je ze smakiem.Kopytka to proste danie, które przygotujemy z kilku prostych składników: ziemniaków, mąki, jajek i soli. Koniecznie dodajmy również niewielką ilość kaszy manny, to doskonały dodatek, który sprawia, że kopytka smakują rewelacyjnie.Kopytka możemy przygotować z młodych ziemniaków ugotowanych w mundurkach. Możemy również wykorzystać ugotowane ziemniaki z obiadu z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic w naszej kuchni się nie zmarnuje. Ziemniaki muszą być dobrze odparowane i ostudzone, dopiero wtedy możemy przygotować ciasto na kopytka.Do kopytek przygotujmy skwarki z boczku i cebuli. Korzystam z boczku wędzonego, który najpierw podsmażam na maśle, następnie dodaje posiekaną cebulę i smażę przez kilka minut. Skwarki rewelacyjnie łączą się z delikatnym smakiem kopytek, nadając im charakteru.

Jakie ryby najlepiej smakują z grilla i jak je przygotować? Najważniejsze informacje
05.08.2022 17:21 Jakie ryby najlepiej smakują z grilla i jak je przygotować? Najważniejsze informacje

Grillowanie to nasz sport narodowy. Oprócz kiełbasy, karkówki, warzyw, często sięgamy także po ryby, które z rusztu smakują jeszcze lepiej. Jak grillować ryby? Jak je przygotować przed grillowaniem, żeby były smaczne i nie rozpadły się na ruszcie?Ryba jest doskonałym wyborem, jeśli chodzi o dania z grilla. Mięso jest soczyste i pełne smaku. Niestety bardzo często ryby rozpadają się podczas grillowania lub są tak przesiąknięte marynatą, że tracą swój delikatny, wspaniały smak. Jak grillować ryby?Sekretem doskonałej ryby z grilla jest przede wszystkim wybór odpowiedniego mięsa. Nie może być mrożone, taka ryba z pewnością rozleci się na ruszcie. Jak grillować ryby? Bardzo ważna jest również marynata z ziół i innych dodatków, jednak nie można za długo marynować delikatnego mięsa. Grillowane ryby są nie tylko smaczne, są także bardzo zdrowe, dlatego też warto sięgać po nie przy okazji rodzinnych spotkań. Ryby to bogate źródło kwasów omega-3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.