Zupa z jabłek jest słodką alternatywą dla klasycznych obiadowych propozycji. W ciepłe dni przyjemnie nas orzeźwi, a w chłodniejsze dodatkowo rozgrzeje bukietem korzennych przypraw. Jedno jest pewne — warto jej choć raz spróbować. Wielu osobom będzie smakowała, a konsystencją zachwyci każdego. Zupa z jabłek będzie daniem, które pozwoli wam zagospodarować nadwyżki owoców. Słodka i delikatne w smaku propozycja z powodzeniem zastąpi zarówno deser, jak i tradycyjne obiadowe klasyki z warzyw. Przygotowanie jest proste, a smak potrafi skraść niejedno serce. Skusicie się?
Sezon na bób trwa w pełni, wykorzystajmy go więc jak najlepiej i przygotujmy pyszne i zdrowe dania dla całej rodziny. Bób, podobnie jak inne warzywa strączkowe, wymaga odpowiedniego gotowania. Jak długo gotować bób?Niektórzy strączki gotują za krótko, inni przeciągają gotowanie, przez co strączki wyglądają i smakują jak rozgotowana papka. Jak długo gotować bób, aby nie był ani za twardy, ani za miękki? Wyjaśniamy krok po kroku.Bób jest warzywem, które możemy kupić niemal przez cały rok, jednak to właśnie młode, świeże strączki są najsmaczniejsze i najzdrowsze. Jeśli jednak mamy w domu zeszłoroczny bób lub kupiliśmy mrożone warzywo, ugotujmy je odpowiednio, a będzie pełne smaku.Jak długo gotować bób i jakie przyprawy dodać do gotującej się wody? W zależności od tego, czy mamy bób młody, starty lub mrożony, będziemy gotować go inaczej. Zawsze jednak musimy dodać sól i cukier do gotującej się wody, wtedy bób będzie pełen smaku.
Pomysły na tani obiad są teraz wyjątkowo cenne. Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem sera, boczku i pieczarek jest jedną z bardziej smakowitych i sycących propozycji. Danie zaproponowane przez Kasię wystarczy dla całej rodziny, a przygotowanie jest niezwykle proste. Musicie spróbować. Sekret Zapiekanka ziemniaczana jest kolejnym pomysłem na tani obiad, który spodoba się waszym bliskim. Boczek podsmażymy z pieczarkami, a masę zapieczemy wraz z ziemniakami i pysznym sosem śmietanowo-majonezowym. Całość uzupełnimy aromatycznym serem żółtym. Będzie pysznie.
Czosnek - warzywo niezastąpione w kuchni. Obieranie czosnku jest żmudnym i czasochłonnym zajęciem, ale istnieją również sposoby na przyspieszenie tego procesu. Jak błyskawicznie obrać czosnek? Mamy świetne patenty.Czosnek wykorzystuję w kuchni niemal do każdego dania. Doskonale wzbogaca smak zup, makaronów, zapiekanek, mięsa. Przygotujemy z niego również aromatyczny sos i masło czosnkowe, które jest genialnym dodatkiem do pieczonych ziemniaków i steków wołowych.Czosnek, oprócz smaku, ma również wiele cennych właściwości. Przede wszystkim działa jak naturalny antybiotyk- ma działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Warzywo to również źródło wielu cennych witamin i przeciwutleniaczy, dlatego powinniśmy na stałe wprowadzić go do naszej diety.Obieranie ząbków czosnku jest jednak dość czasochłonne, ale są na to skuteczne sposoby. Dzięki kilku prostym trikom pozbędziemy się skórki błyskawicznie, bez żmudnego obierania. Dowiedz się, jak czosnek obierają szefowie kuchni.Jeśli masz w domu kawałek czerstwego chleba, nie wyrzucaj go- tu poznasz przepis na zapieczony chlebek czosnkowy, jest idealnym dodatkiem do zup kremów, sałatek, a także na szybką i pyszną przekąskę.
Czy wiesz, że z łupinki po orzechach laskowych pozytywnie wpływają na nasze zdrowie? Przygotujesz z nich pyszny miód, płukankę do włosów, a nawet domową miksturę na wybielenie zębów i pozbycie się osadu. Co można zrobić z łupinkami orzechów laskowych?Orzechy laskowe są genialnym dodatkiem do ciast, deserów, czekolad i masła orzechowego. Są pyszne i zdrowe- to przede wszystkim źródło potasu i witaminy E, które obniżają poziom cholesterolu, regulują ciśnienie krwi i pozytywnie wpływają na pracę całego organizmu.Łupinki po orzechach również wykazują świetne właściwości, zarówno zdrowotne, jak i przyczyniają się do poprawy kondycji naszych włosów i zębów. Poznaj pomysły na wykorzystanie łupinek i poznaj przepisy na wspaniałe mikstury.
Rosół lubi wielu smakoszy. Ewa Wachowicz oprócz tradycyjny składników dodaje do niego sos sojowy. Produkt ten dodaje charakteru i sprawia, że zupa staje się jeszcze bardziej aromatyczna i pełna treści. Spróbujcie, a jeszcze nie raz z niego skorzystacie. Rosół według Ewy Wachowicz jest mięsnym, pełnym aromatu grzybów, ziół i jarzyn daniem. Miss polski kompozycje tradycyjnych składników wzbogaca o sos sojowy. Kojarzony z kuchnią azjatycką składnik nadaje zupie wyjątkowego charakteru. Skusicie się?
Pierogi leniwe z twarogiem są nie lada rarytasem. Z przepisem z 1895 roku i czterema składnikami przygotujecie je z łatwością, a spodobają się całej rodzinie. Podajcie je na obiad — znikną naprawdę szybko. Pierogi leniwe, a według niektórych kluski, są przyjemnie delikatne i wprost rozpływają się w ustach. Wykonacie je z zaledwie czterech produktów, które z pewnością macie w domu. Tak smacznego dania dawno nie jedliście. Skusicie się?
Znamy świetny patent na kiszony kalafior w niezwykłej odsłonie. Jest pyszny, delikatny i zdrowy, a przy tym wygląda wspaniale. Kalafior swój kolor zawdzięcza surowemu burakowi i kurkumie. Poznaj przepis na kiszony kalafior, smakuje lepiej niż ogórki kiszone.Lato to idealna pora na przygotowywanie przetworów na zimę. Kiszonki zrobione z sezonowych, świeżych, wygrzanych na słońcu warzyw smakują obłędnie i są świetnym dodatkiem do obiadu, zimnej płyty i sałatek.Kiszony kalafior jest świetnym dodatkiem do wielu dań. Zwykle przygotowujemy kiszonki z dodatkiem klasycznych przypraw, jednak dodanie dwóch niezwykłych składników do słoików sprawi, że już zapomnimy o tradycyjnym przepisie.Do jednego słoika dodajmy pokrojonego buraka, do drugiego natomiast sproszkowaną kurkumę. Tak przygotowany kalafior po kilku tygodniach kiszenia zyska fenomenalny smak i kolor, wszyscy będą zachwyceni.
Jeśli masz ochotę na naleśniki, ale skończyło Ci się mleko, to i tak możesz je przygotować. Zamiast mleka dodaj wodę gazowaną i olej roślinny, a naleśniki po upieczeniu będą puszyste, delikatne i bardzo smaczne.Naleśniki bez mleka są świetnym pomysłem na obiad lub na podwieczorek. Podane z cukrem pudrem, dżemem, serkiem, czekoladą lub innymi ulubionymi składnikami dosłownie rozpływają się w ustach i nikt nie zauważy, że nie ma w nich nawet odrobiny mleka.Ciasto na naleśniki przygotujesz naprawdę błyskawicznie. Wystarczy, że dobrze połączysz wszystkie składniki i usmażysz na oleju. Do smażenia naleśników bez mleka wykorzystaj naprawdę niewielką ilość tłuszczu. Naleśniki się nie przypalą.Naleśniki bez mleka wyjdą również w wersji wytrawnej. Jeśli chcesz przygotować ciasto na naleśniki np. ze szpinakiem, zrezygnuj z cukru wanilinowego i cukru w przepisie. Zastąp go szczyptą soli i szczyptą suszonego oregano.
Nigdy nie wyrzucaj skórki ananasa. Przygotujesz z niej wyśmienity i zdrowy sok z dodatkiem miodu, a także wykorzystasz w kuchni jako talerz. Ryż smażony z kurczakiem, warzywami i ananasem podany w skórce wygląda, jak z najlepszej, tajskiej restauracji.Ananas jest niezwykle zdrowym owocem, którego możemy kupić niemal przez cały rok. Świeży ananas jest o wiele zdrowszy i smaczniejszy od owoców w puszcze, które zalane są słodkim syropem i przez to są bombą kaloryczną.Skórka ananasa, podobnie jak jego miąższ, bogata jest w wiele witamin, w tym witaminę C, witaminy z grupy B, magnez i antyoksydanty, które opóźniają procesy starzenia, poprawiają wygląd skóry, a także zapobiegają powstawaniu groźnych chorób. Ananas jest więc owocem, który powinien zagościć w naszej diecie. Jest również idealny na upały, ponieważ jest orzeźwiający i gasi pragnienie. Jest bardzo uniwersalny- pasuje zarówno do ciast i deserów lodowych, jak i wytrawnych dań.
Co na obiad dla całej rodziny? Od wczoraj w sieci sklepów Biedronka trwa tydzień niskich cen. W ofercie promocyjnej znajdziemy między innymi świeże, sezonowe warzywa, jak bób, fasolkę, czy ziemniaki, z których możemy ugotować pyszny i tani obiad dla całej rodziny.Biedronka przygotowała dla swoich klientów nową ofertę, która obowiązuje od 30 czerwca do 6 lipca. Znajdziemy w niej wiele produktów w bardzo atrakcyjnych cenach. Promocje sięgają nawet 50%, dlatego też warto wybrać się w weekend na tańsze zakupy. Podpowiadamy co na obiad dla całej rodziny można zrobić za mniej niż 20 złotych.Dzięki promocyjnym cenom możemy przygotować smaczny i tani obiad z sezonowych warzyw, np. gotowany bób z fasolką szparagową i młodymi ziemniakami. Danie podajmy z jajkiem sadzonym, polejmy je masłem z bułką tartą i oprószmy koperkiem. Co na obiad sprawdzi się najlepiej? Kilogram fasolki szparagowej kupimy w cenie 12,99 zł, kilogram młodych ziemniaków za 1,49 zł. Na tym jednak nie koniec- opakowanie bobu o wadze 500 g kosztuje 7,99 zł, czyli aż o 38% taniej. W sklepie kupimy również świeży koperek za 1,19 zł. Jajka natomiast kosztują w Biedronce około 0,80 za sztukę.
Postne kotlety ziemniaczane z serem i pieczarkami są świetnym pomysłem na szybki, lekki, bezmięsny obiad dla całej rodziny. Kotlety przygotujmy z młodych ziemniaków lub z ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia, a całe danie będzie pyszne i błyskawicznie zniknie z talerzy.Bezmięsny, postny obiad kojarzy nam się głównie z rybą, pierogami z grzybami, pierogami na słodko, zupą jarzynową, czy jajkiem sadzonym. Z warzyw możemy przygotować wiele pysznych dań, między innymi zapiekanki, czy właśnie kotlety ziemniaczane w chrupiącej panierce.Kotlety ziemniaczane z dodatkiem sera, pieczarek smażonych z cebulką na maśle i świeżą natką pietruszki smakują wyśmienicie. Są pożywne, lekkie, aromatyczne i rewelacyjnie sprawdzą się na szybki obiad dla całej rodziny. Przepis na kotlety ziemniaczane jest przepisem podstawowym, możemy go również wzbogacić o prażone pestki słonecznika lub dyni, szczypiorek lub suszony tymianek. Kotlety możemy również zrobić z ziemniaków, które zostały nam z obiadu z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic nam się nie zmarnuje.
Większość z nas źle przechowuje arbuza, przez co już na następny dzień po rozkrojeniu jest blady i suchy. Niska temperatura w lodówce nie służy arbuzowi, który traci wtedy ogromne ilości wody, przez co nie jest już smaczny. Jak przechowywać arbuza?Arbuz jest owocem, który złożony jest głównie z wody. To właśnie ona odpowiada za jego niezwykłą świeżość i orzeźwiające właściwości. Niestety przechowywanie arbuza w lodówce przyczynia się do jego wysuszenia. Owoc już na drugi dzień wygląda bardzo marnie.Arbuz jest również bardzo zdrowym owocem- zawiera solidną porcję witamin z grupy B, witaminy A i E. Jest również źródłem potasu, magnezu, żelaza i cynku. Zawiera także białko roślinne. Arbuz nie tylko doskonale nas nawodni, ale i uzupełni niedobory witamin i minerałów.Arbuza jedzmy najlepiej od razu. Jeśli zostało nam kilka kawałków, możemy zostawić go na stole lub na blacie w kuchni, ale musimy zjeść go jeszcze tego samego dnia. Jeśli jednak wiemy, że nie damy rady zjeść arbuza do końca, przygotujmy z niego kilka pyszności.
Leczo Ewy Wachowicz jest znakomitym sezonowym daniem jednogarnkowym, które syci na długo. Miss Polski dodaje do niego cukinię, która znakomicie wzbogaca smak rarytasu, jednocześnie podnosząc jego wartość odżywczą. Spróbujcie koniecznie. Ewa Wachowicz zna się na gotowaniu jak mało kto. Jej leczo z dodatkiem cukinii jest pełne smaku i niezwykle aromatyczne. Proste połączenie sezonowych składników skusi nawet najbardziej wybrednych. Sprawdźcie, a jeszcze nie raz po nie sięgniecie.
Kotlety mielone z piekarnika są świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Rarytas tym razem proponujemy podać ze smakowitą warzywną pierzynką z pora i marchewki. Delikatny sos idealnie komponuje się z soczystym mięsem, sprawiając, że całość przyjemnie rozpływa się w ustach. Spróbujecie? Kotlety mielone często pojawiają się na naszych talerzach. Od czasu do czasu warto urozmaicić ten klasyk. Przyrządzony w piekarniku z dodatkiem pełnego warzyw sosu będzie wyśmienity. Raz spróbujecie i jeszcze nie raz po niego sięgniecie.
Do klasycznej mizerii dodaj cały pęczek rzodkiewek, będzie idealnym dodatkiem do obiadu w upalne dni. Mizeria jest lekka, orzeźwiająca i bardzo smaczna. Mizerię przygotujesz w kilka minut, a cała rodzina będzie zachwycona.W sezonie letnim aż żal nie wykorzystać w kuchni świeżych warzyw i owoców. Wygrzane w pełnym słońcu są nie tylko najsmaczniejsze, ale i najzdrowsze. Ogórki gruntowe, rzodkiewki i świeży koperek to rewelacyjne połącznie, którego koniecznie musisz spróbować, nie ma lepszej mizerii.Mizeria z dodatkiem świeżych rzodkiewek jest wyraźna w smaku, lekko pikantna, ale i pyszna. Doskonale smakuje z ugotowanymi ziemniakami, jajkiem sadzonym, kotletami schabowymi, mielonymi, czy drobiowymi.Sekret idealnej mizerii? Pokrojone ogórki przełóżmy do miski, oprószmy je solą i odstawmy na kilka minut, dzięki czemu ogórki puszczą wodą, a mizeria będzie bardzo soczysta. Do mizerii powinniśmy również dodać sporą ilość kwaśnej śmietany, która perfekcyjnie połączy wszystkie składniki.
Jeśli szukasz pomysłu na szybki obiad jednogarnkowy z wykorzystaniem warzyw sezonowych, to obiad z młodej kapusty przepisu Tomasza Strzelczyka jest idealnym rozwiązaniem. Potrawę przygotujesz błyskawicznie z kilku podstawowych składników.Tomasz Strzelczyk na swoim kanale na YouTube przygotowuje wiele prostych i pysznych dań, które sprawdzą się na każdą okazję. Jednym z moich ulubionym potraw jest danie jednogarnkowe z młodej kapusty. Obiad dla całej rodziny jest gotowy w kilkanaście minut.Do przygotowania szybkiego obiadu potrzebujemy wyłącznie kilku składników: młodej kapusty, pora, marchewki, pomidorów i piersi z kurczaka. Danie doprawiamy świeżym koperkiem i przyprawą curry i dusimy w bulionie drobiowym z dodatkiem kwaśnej śmietany.Młodą kapustę możemy ugotować również w rosole, który został nam z obiadu z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Możemy również wykorzystać wywar warzywny, jeśli taki mamy. Nie dodawajmy do obiadu kostki rosołowej rozpuszczonej w wodzie- sztuczny bulion zepsuje cały smak.
Placki z cukinii i marchewki są doskonałym pomysłem na smakowity obiad lub wczesną kolację. Delikatny warzywny rarytas będzie wilgotny i aromatyczny — o niebo lepszy niż tradycyjne placki ziemniaczane. Spróbujecie? Placki z cukinii i marchewki przyrządza się równie prosto, jak dobre znany wielu smakoszom ziemniaczany specjał. Jeśli macie pod ręką te smakowite warzywa, nie wahajcie się. Tak leciutkich i pełnych charakteru smakołyków dawno nie jedliście.
Kotlety schabowe po chłopsku spodobają się wielu amatorom kuchni polskiej. Pyszne połączenie mięsa w chrupiącej panierce i podsmażonego boczku z cebulką oraz ogórkiem kiszonym będzie idealną propozycją na obiad dla całej rodziny. Warto spróbować — dawno nic tak smacznego nie jedliście. Delikatne kotlety schabowe są sycące i pełne smaku. W wersji po chłopsku — z aromatycznym boczkiem, cebulką i ogórkiem kiszonym — będą jeszcze lepsze. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a zachwyt rodziny gwarantowany. Skusicie się?
Naleśniki z serem z przepisu babci Krysi są doskonale. Sekretem ich wspaniałego smaku jest delikatne ciasto, które po przyrządzeniu odstawia się na pół godziny. Dzięki temu zabiegowi nabiera ono odpowiedniej konsystencji i z łatwością można w nim zamknąć słodki farsz. Spróbujecie? Przepis babci Krysi na naleśniki z serem jest niezawodny. Specjał przygotowuje się naprawdę prosto, a dzięki prostemu patentowi z odstawieniem ciasta smakołyk nie rwie się i nie sprawia problemów przy smażeniu. Ze słodką masą smakuje obłędnie. Skusicie się?
Czy wiesz, że spożywanie niektórych przypraw rozgrzewających podczas upalnych dni może przysporzyć wiele kłopotu? Przyprawy, jak kurkuma, ostre papryczki i imbir zawierają związki aktywne, które między innymi znacznie przyspieszają pracę serca.W upalne dni zwykle nie mamy ochoty na ciężkie, smażone jedzenie. Rezygnujemy również z czerwonego mięsa na rzecz drobiu, ryb i owoców morza. Latem nasza dieta bogata jest głównie w sezonowe warzywa i owoce, które dostarczają energii, nawadniają i są najsmaczniejsze o tej porze roku.Podczas upałów z owoców przygotowujemy soki, lemoniady, pijemy dużo wody. Wiele osób pije również gorącą herbatę, która rewelacyjnie reguluje temperaturę naszego ciała i- mimo tego, że gorąca- naprawdę chłodzi.Nie wszyscy wiedzą jednak, że latem powinniśmy zrezygnować z niektórych przypraw, których związki aktywne rozszerzają żyły, a także znacznie przyspieszają pracę serca, co może okazać się niebezpieczne podczas upałów.
Chłodnik litewski to jedna z najsmaczniejszych zup sezonowych. Chłodnik przygotujemy w zaledwie 20-30 minut i sprawimy bliskim wyśmienitą niespodziankę. Zupa na jogurcie i maślance jest lekka, orzeźwiająca i zdrowa. Poznaj przepis na chłodnik litewski, idealny na obiad w upalne dni.Chłodnik litewski jest jedną z moich ulubionych dań. Jest lekki, orzeźwiający, ale i pożywny i przede wszystkim pełen smaku. Latem maksymalnie wykorzystuję sezon na świeże owoce i warzywa, dlatego też chłodnik litewski jest zupą, którą w upały jem naprawdę często.Chłodnik swój niepowtarzalny smak zawdzięcza botwince, ogórkom, rzodkiewce. To właśnie te warzywa są bazą całego dania, które dodatkowo wzbogacone jest o maślankę, jogurt i solidną porcję koperku. Podczas gotowania wywaru na chłodnik, pamiętajmy o bardzo ważnej kwestii- wywar musi całkowicie ostygnąć, dopiero wtedy możemy dodać do niego jogurt, maślankę, ogórki i rzodkiewkę. Jeśli nie ostudzimy bulionu przed dodaniem nabiałowych produktów, chłodnik się zważy.
Jedzenie pestek arbuza jest dość kontrowersyjnym tematem. Niektórzy uważają, że pod żadnym pozorem nie można ich jeść bo są szkodliwe, inni jedzą je razem z soczystym owocem. Czy można jeść pestki arbuza?Arbuz to owoc, bez którego zdecydowana większość z nas nie wyobraża sobie upalnego lata. Jest bardzo soczysty, słodki, orzeźwiający i doskonale nadaje się do przygotowania wielu sezonowych smakołyków, w tym lodów i lemoniady.Arbuz to również źródło witamin z grupy B, witaminy A, C, a także magnezu, potasu i żelaza, dlatego warto włączyć go do naszej diety. Owoc ma również mało kalorii- 100 g arbuza ma jedyne 36 kcal, możemy go więc jeść bez wyrzutów sumienia.Arbuz, niezależnie od rodzaju, ma również bardzo dużo pestek i wiele osób je wyciąga lub nie je owocu właśnie ze względu na żmudne pozbywanie się malutkich pestek z każdego kawałka. Czy można jeść pestki arbuza? Czy pestki z arbuza są zdrowe? Kto powinien unikać jedzenia pestek arbuza?
Pampuchy są wyśmienitym pomysłem na rodzinny obiad. Kultowe kluski drożdżowe na parze możemy przygotować również ze słodką niespodzianką- powidłami śliwkowymi. Pampuchy z pysznym dodatkiem, oblane polewą czekoladową smakują wyśmienicie i błyskawicznie znikają z talerzy.Tradycyjne pampuchy to suche kluski podane z roztopionym masłem lub cukrem pudrem. Kluski możemy jednak wzbogacić o ulubione powidła i polewę czekoladową, a będą jeszcze smaczniejsze i będą absolutnym hitem.Pampuchy z ciasta drożdżowego wymagają odpowiedniego przygotowania. Najważniejszy jest zaczyn drożdżowy, bez którego ciasto na kluchy nie urośnie. Pampuchy po wyrobieniu, musimy odstawić na kilka minut, dzięki czemu jeszcze trochę urosną.Nigdy nie zalewajmy zaczynu drożdżowego zimnym lub gorącym mlekiem, ponieważ drożdże nie ruszą. Mleko musi być ciepłe. Do zaczynu dodajmy również cukier i mąkę. Tak przygotowana baza na ciasto po 15 minutach będzie idealnie wyrośnięta.
Sałatka cezar z kurczakiem jest doskonałym pomysłem na pożywny lunch, obiad lub kolację. Smażone mięso, grzanki, sałata i parmezan to genialne połączenie, jednak to sos jest sekretem doskonałego smaku. Poznaj przepis na niepowtarzalną sałatkę cezar z kurczakiem.Sałatka cezar polana aksamitnym sosem rozpływa się w ustach. Sos na bazie majonezu, musztardy, czosnku, octu i sosu worcestershire nadaje daniu charakteru i to właśnie dzięki tym składnikom sałatka cezar stała się kultową potrawą.Sos worestershire jest angielskim sosem o złożonym, korzennym smaku. Produkt powstaje głównie z octu słodowego i winnego, a także wiele innych dodatków, w tym anchois, melasy i goździków. Wystarczy łyżeczka worcestershire dodana do sosu w sałatce cezar, a jej smak będzie rewelacyjny. Gotowy sos worcestershire kupimy w każdym markecie spożywczym, jest również świetnym dodatkiem do mięs, zup i makaronów.
Wiecie, na czym najlepiej smażyć naleśniki? Tu z pewnością pojawi się u was wielkie zaskoczenie, bo z jednego produktu zdecydowanie lepiej zrezygnować. Jest nim masło, które nie najlepiej sprawdza się w tej roli. Łatwo bowiem się pali, co nie tylko pogarsza smak potrawy, ale też szkodzi naszemu zdrowiu. Naleśniki to jedna z tych potraw, na którą mamy ochotę zawsze. No może prawie zawsze. Z tego powodu dość często pojawia się w naszym repertuarze. Trudno bowiem o inne danie, które można przygotować ze składników znajdujących się pod ręką i które tak wszystkim smakuje. Przygotowanie naleśników jest prostą sprawą. Wystarczy wymieszać mąkę, jajka i mleko i usmażyć z ciasta cienkie placki. Jednak nawet choćby na etapie smażenia pojawia się parę pytań. Dziś odpowiemy wam na jedno z nich.
Szukasz pomysłu na proste, szybkie, ale i wyjątkowe danie na kolację? Zafunduj najbliższym rewelacyjne danie z dodatkiem sezonowych pyszności. Jajka nadziewane farszem z podsmażonych na maśle kurek będą świetną niespodzianką i nikt im się nie oprze.Z jajek przygotujemy wiele wyśmienitych dań, między innymi jajecznicę, jajko sadzone, szakszukę, czy jajka faszerowane. Każde z nich to pomysł na prostą i fanatyczną potrawę dla całej rodziny. O ile na śniadanie najlepiej sprawdzi się jajecznica czy szakszuka, tak jajka faszerowane są hitem na kolację.Jajka faszerowane są świetnym pomysłem na kolację i jako dodatek do zimnej płyty, np. podczas świąt czy ważnych uroczystości. Farsz do jajek przygotujemy wielu smacznych składników, jednak jajka z dodatkiem podsmażonych kurek to danie, które znika z talerzy w ciągu kilku sekund.Wystarczy, że podsmażymy grzyby z cebulką i pietruszką na maśle. Podsmażone kurki smakują doskonale, a ich piękny zapach przyciągnie do kuchni każdego łasucha. Po przygotowaniu farszu przełóżmy go na ugotowane jajka i możemy od razu podawać.
Kotlety z warzyw mogą być równie pyszne co mięsne rarytasy. Wystarczy tylko dobrze doprawić masę. Specjał z selera nie będzie wyjątkiem. Delikatnie słodka kompozycja z dodatkiem marchewki z powodzeniem zastąpi schabowe czy tradycyjne mielone. Podajcie na obiad, a rodzina będzie zachwycona. Kotlety z selera są proste w przygotowaniu, soczyste i pełne aromatu. Będą doskonałym letnim zamiennikiem ciężkich, mięsnych potraw. Raz ich spróbujecie, a wspomnienie subtelnej słodyczy zamkniętej w chrupiącej panierce zostanie z wami na długo. Skusicie się?