Austriacki omlet po cesarsku to idealny pomysł na rozpoczęcie dnia. Słodkie, puszyste, doskonale wypieczone danie podane z cukrem pudrem i konfiturą smakuje wyśmienicie. Omlet po upieczeniu w piekarniku koniecznie pokrój na mniejsze kawałki, tak podawany jest właśnie w Austrii.Jajka to zawsze genialny pomysł na śniadanie, niezależnie od tego, czy podane w formie jajecznicy, omleta, jajka na miękko, pasty, zawsze smakują wybornie. Jedną z wersji śniadaniowych z jajek, na które warto zwrócić uwagę, jest właśnie omlet po cesarsku.Austriacki omlet charakteryzuje niezwykły wygląd- upieczony, puszysty omlet przed podaniem należy pokroić na mniejsze kawałki, które przypominają wyglądem nasze kopytka. Omlet koniecznie musi być podany na słodko z cukrem pudrem i ulubioną konfiturą.Całe danie wygląda przepysznie, a smakuje jeszcze lepiej. Sekretem idealnie puszystego omleta jest przesiana mąką i dodanie do masy piany z białek. W ten sposób omlet austriacki będzie nieziemsko puszysty.Gorąco polecam domowe konfitury, które są o wiele smaczniejsze i zdrowsze od gotowych produktów- tu poznasz przepis na konfiturę z truskawek, zachowa smak i świeżość przez wiele miesięcy i będzie idealnym dodatkiem do dań, w tym właśnie omletów.
Ziemniaki z patelni to świetna alternatywa dla tradycyjnych, gotowanych ziemniaków. Są doskonale doprawione, rumiane, miękkie i mają lekko chrupiącą skórkę. Ziemniaki na szybko z rozmarynem i słodką papryką czerwoną to doskonały dodatek do dań głównych.Jeśli znudziły Ci się tradycyjnie podawane ziemniaki, a nie masz czasu na pieczenie ich w piekarniku, ten przepis jest stworzony właśnie dla Ciebie. Ziemniaki na szybko przygotujesz błyskawicznie na patelni, a ich smak zachwyci wszystkich.Ziemniaki z patelni są doskonałym dodatkiem do dań mięsnych, ryb i potraw wegetariańskich. Świetnie smakują podane samodzielnie, a także jako uzupełnienie potraw z grilla. Do ziemniaków możesz również podać ulubiony sos, np. czosnkowy, czy tzatziki.Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki, następnie ugotuj. Im mniejsze kawałki ziemniaków, tym krócej będą się gotować. Kawałki nie mogą być jednak za małe, ponieważ mogą się rozsypać podczas smażenia. Jeśli masz mniejszą patelnię, warzywa smaż partiami, aby powstała na nich chrupiąca skórka. Ziemniaki, które będą smażone w dużej ilości, również się nie przyrumienią, a zamiast pysznego dodatku do obiadu, otrzymasz ziemniaczaną kluchę.
Soczyste, mięsne babeczki to wyjątkowo proste danie, który zachwyci swoim smakiem i wyglądem każdego miłośnika niezwykłych dań. Wieprzowe mięso mielone, boczek wędzony i dwa rodzaje sera to sekret przepysznych i soczystych muffinek, których koniecznie musisz spróbować.Wytrawne, mięsne babeczki rewelacyjnie sprawdzą się na szybki, pożywny obiad, kolację na ciepło, podwieczorek oraz na imprezę i spotkanie z rodziną i przyjaciółmi. Babeczki z mięsa mielonego, boczku, mozzarelli i cheddara przygotujesz błyskawicznie, a wszyscy będą prosili i o przepis i o dokładkę.Zapieczone mięso z mozzarellą pod pierzynką z jajka i aromatycznego cheddara daje niezwykłe połączenie, któremu nie można się oprzeć. Babeczki mięsne przygotowuję od dawna i za każdym razem są totalnym hitem, niezależnie od tego, czy piekę je na obiad, czy na jakąś okazję.Wytrawne babeczki to nie tylko pomysł na dania główne i pożywną przekąskę. Jeśli szukasz pomysłu na niezwykłe śniadanie da najbliższych- tu poznasz przepis na wyborne babeczki jajeczne z papryką i brokułem, są stworzone na rozpoczęcie dnia.
Zupa cebulowa Ani Starmach to pomysł na prosty i smaczny obiad dla całej rodziny. Francuska zupa z cebuli doprawiona świeżym tymiankiem rozpływa się w ustach. Ania Starmach gotowe danie zapieka w piekarniku, dzięki czemu zupa jest jeszcze bardziej aromatyczna. Poznaj przepis na zupę cebulową Ani Starmach, lepszej nie jadłeś.Zupę cebulową uwielbiam za jej wyjątkowy smak. Zupa podawana jest w wielu wersjach, jednak zdecydowanie najlepszą jest francuska cebulowa przepisu Ani Starmach. Danie jest gęste, pożywne i ma niepowtarzalny aromat. Sekretem doskonałej cebulowej jest świeży tymianek, odrobina wytrawnego wina i krótkie zapieczenie dania z bagietką i startym parmezanem. Tak podana zupa to prawdziwa gratka dla każdego smakosza. Jeśli jeszcze jej nie jadłeś, koniecznie musisz spróbować. Prośby o dokładkę są gwarantowane.Zupę ugotuj na bulionie warzywnym lub na rosole, który został z obiadu z poprzedniego dnia. W ten sposób nic się nie zmarnuje, a wywar drobiowo- wołowy będzie idealną bazą do wykwintnej zupy o rewelacyjnym smaku i aromacie.Cebulowa to danie idealne w chłodne, deszczowe dni. Zupa rozgrzewa, walcząc z przeziębieniem, grypą i stanami zapalnymi. Cebula jest bardzo zdrowym warzywem, które na stałe powinno zagościć w naszej diecie - tu dowiesz się, która cebula jest najzdrowsza.
Jogurt naturalny przygotujesz samodzielnie w domu. Wystarczy, że użyjesz specjalnego mleka, a otrzymasz pyszny, delikatny, kremowy produkt, idealny na śniadanie i na lekki deser. Jak własnoręcznie zrobić prawdziwy jogurt naturalny?Domowy jogurt naturalny jest doskonałym dodatkiem do słodkich śniadań, deserów i koktajli owocowych. Dodasz go również do twarożku ze szczypiorkiem i rzodkiewką, przygotujesz z niego lekki i pyszny sos czosnkowy lub tatarski.Jogurt, w zależności od pożądanej konsystencji, będzie gotowy po 6 lub 8 godzinach. Po krótszym czasie otrzymasz jogurt o rzadkiej konsystencji. Po 8 godzinach natomiast produkt będzie gęsty i kremowy, idealny do owsianki z owocami na śniadanie.Do przygotowania jogurtu w dużym, litrowym słoiku, potrzebujesz mleka pasteryzowanego lub niepasteryzowanego. Pamiętaj, że mleko pasteryzowane to nie to samo, co mleko UHT. Z takiego mleka nie przygotujesz jogurtu, ponieważ jest mocno przetworzone i poddane obróbce termicznej, co skutecznie uniemożliwi przygotowanie pysznego produktu w domowym zaciszu.
Dbanie o drewniane akcesoria kuchenne jest kluczowe, aby wyglądały ładnie i służyły nam w kuchni przez wiele lat. Najważniejszym elementem jest impregnacja, która zapobiega przedostawaniu się wody wgłąb drewna, dzięki czemu wszystkie akcesoria kuchenne przez lata wyglądają jak nowe.Drewniane akcesoria kuchenne cieszą się ogromną popularnością. Nic dziwnego, są trwałe, mocne, a przy odpowiedniej pielęgnacji, możemy korzystać z nich przez wiele lat. Niezależnie od tego, czy używasz drewnianego wałka, deski, chochli, wszystkie akcesoria musisz zaimpregnować.Do impregnacji i pielęgnacji drewnianych akcesoriów wykorzystasz oliwę z oliwek, ocet jabłkowy, sól, sok z cytryny i sodę oczyszczoną. Te produkty skutecznie pomogą Ci zaimpregnować i pielęgnować drewno w kuchni, zupełnie naturalnie i bez chemicznych środków.Pamiętaj, aby pod żadnym pozorem nie myć drewnianych akcesoriów w zmywarce do naczyń. Wysoka temperatura, woda i środek do mycia, będą agresywnie działać na delikatną strukturę drewna i przyczynią się do szybszej degradacji.
Pyzy z mięsem z rosołu są świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Niestety kluchy ziemniaczane z mięsnym farszem czasem rozwarstwiają się podczas gotowania. Jest jednak na to świetny sposób- ugotuj pyzy w piekarniku. Jak ugotować pyzy w piekarniku? Poznaj przepis na pyzy z mięsem, idealne na obiad.Pyzy z mięsem z rosołu to pyszne danie, które przygotujesz z resztek z poprzedniego obiadu, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Wykorzystaj mięso rosołowe, ugotowane, wczorajsze ziemniaki i kilka podstawowych produktów, które z pewnością masz w domu, a wyczarujesz rewelacyjny obiad. Pyzy w piekarniku ugotujesz szybko i bez ryzyka rozklejenia kluch ziemniaczanych. Przygotowane pyzy przełóż na blachę do pieczenia, na dno urządzenia natomiast włóż naczynie żaroodporne wypełnione do połowy wodą. Pieczenie przy pomocy pary wodnej to najlepszy sposób na pyzy, które wychodzą za każdym razem.Gotowe kluski z mięsem podasz na wiele sposobów: z gęstym jogurtem i szczypiorkiem, kefirem, okrasą z masła i cebulki, okrasą z masła i boczku, z samym masłem. Każda wersja smakuje rewelacyjnie. Z ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia przygotujesz również pyszne placki- tu poznasz przepis na placki ziemniaczane z ziemniaków z wczorajszego obiadu, są przepyszne.
Zupa pomidorowa należy do ulubionych dań wielu smakoszy. W każdym domu przyrządza się ją nieco inaczej. Karol Okrasa stawia na przepis wykorzystujący zapiekane warzywa, w tym także świeże pomidory malinowe. Spróbujecie koniecznie — ten smak was zachwyci. Zupa pomidorowa bardzo często gości na naszych stołach w dzień po podaniu rosołu. Nierzadko przyrządzamy ją, korzystając z koncentratu czy soku. Karol Okrasa namawia, by wykorzystać świeże warzywo i zapiec je z pozostałymi roślinnymi składnikami przed dodaniem do bulionu. Dzięki temu zabiegowi danie będzie niezwykle aromatyczne. Skusicie się?
Zupę kalafiorową lubi wielu smakoszy. Delikatna warzywna kompozycja jest prosta w przygotowaniu, a niewyszukane dodatki takie jak świeży koperek czy szczypiorek sprawią, że nabierze jeszcze więcej smaku. Wykorzystajcie bulion drobiowy lub rosół, a danie zachwyci każdego, kto go spróbuje. Zupę kalafiorową z powodzeniem przyrządzicie zarówno na bulionie drobiowym, jak i pozostałym z niedzielnego obiadu rosole. Jeżeli szukacie pysznej alternatywy dla pomidorówki — właśnie ją znaleźliście. Danie jest smaczne, sycące i pełne warzyw. Spodoba się nawet najbardziej wybrednym domownikom. Spróbujecie?
Nie ma lepszego śniadania w weekend od jajecznicy. Zrobiona na maśle z ulubionymi dodatkami smakuje rewelacyjnie z samego rana. Jajecznica, mimo iż prosta, czasem wychodzi blada i totalnie pozbawiona smaku. Poznaj największe błędy podczas smażenia jajecznicy. Jajecznica przygotowana w odpowiedni sposób ma doskonały smak, jest lekka, puszysta, a wszystkie składniki, w tym jajka, są w niej idealnie wyczuwalne. Jajecznicę przygotujesz z przeróżnymi dodatkami, zawsze będzie pyszna, kiedy będziemy przestrzegać kilku prostych zasad.Śniadanie możesz przygotować między innymi na samym maśle, boczku, szynce, pomidorach, cebuli, z papryką, grzybami leśnymi, pieczarkami, awokado, tuńczykiem. Każda wersja smakuje wyśmienicie. Niezależnie od dodatków, pod koniec smażenia udekoruj świeżym, posiekanym szczypiorkiem, będzie pyszna.Pamiętaj również, aby jajecznicę zawsze smażyć na teflonowej patelni, której powłoka chroni przed przypaleniem. Patelnia ceramiczną również się nada, o ile ma grube dno. Nigdy nie smaż ani jajek, ani innych potraw na patelni, która ma zniszczoną, odchodzącą powłokę- danie będzie niesmaczne, a Ty dostarczysz sobie z pożywieniem rakotwórczych związków.
Zupa szczawiowa jest wybornym daniem przyrządzanym z pysznych, lekko kwaśnych liści. Świetnie smakuje w towarzystwie jajka na twardo, zabielone słodką śmietanką. Przygotowanie go jest bardzo proste. Warto wykorzystać moment, kiedy szczaw jest w sezonie, by cieszyć się jego wyjątkowym smakiem. Spróbujecie? Zupa szczawiowa — choć wybierana rzadziej niż pomidorowa czy ogórkowa — również ma wielu zwolenników. Lekko kwaśny specjał najlepiej przyrządzić ze świeżych warzyw. Sezon na szczaw jest idealnym momentem, by skusić się na ten rarytas. Jego smak na długo zostanie z wami.
Pomysł na wiosenny obiad? Przygotuj kapuśniak z młodej kapusty na bulionie warzywnym z dodatkiem wędzonego boczku i kiełbasy. Zupa jest pożywna, aromatyczna i pełna smaku. Kapuśniak podaj z kleksem kwaśnej śmietany i posiekanym koperkiem, a błyskawicznie zniknie z talerzy. Poznaj przepis na kapuśniak z młodej kapusty.Kapuśniak z młodej kapusty z ziemniakami, marchewką i wkładką mięsną jest jedną z moich ulubionych, wiosennych zup. Jest wyjątkowo aromatyczna, pożywna, ale i lekka. Sekretem doskonałego smaku jest przesmażenie wszystkich składników na odrobinie oleju, koniecznie musisz spróbować. Zupę ugotuj na bulionie warzywnym lub rosole, który został z poprzedniego dnia. Wywar jest idealną bazą dla wszystkich zup i sosów, bez niego kapuśniak nie będzie już tak aromatyczny. Danie dopraw przecierem pomidorowym, solą i pieprzem, nic więcej nie jest potrzebne do uzyskania pełnego smaku.Młoda kapusta jest źródłem wielu cennych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Te ostatnie skutecznie opóźniają procesy starzenia, usuwają toksyny i wolne rodniki z organizmu i zmniejszają również ryzyko zachorowania na nowotwory.Jeśli szukasz pomysłu na pyszny obiad- tu poznasz przepis na jednogarnkowe danie z młodej kapusty. Jest pożywne i posmakuje nawet największemu niejadkowi.
Fasolka szparagowa w węgierskim stylu jest wyśmienitym dodatkiem do obiadów, śniadań i kolacji. Mięso, omlety i warzywa w towarzystwie potrawki ze strączków smakują wyśmienicie. Poznaj przepis na żółtą fasolkę szparagową w węgierskim stylu z dodatkiem słodkiej i ostrej papryki.Żółtą fasolkę szparagową zwykle jemy wyłącznie ugotowaną w wodzie lub z zasmażką z masła i bułki tartej, ponieważ tak smakuje rewelacyjnie. Fasolka przygotowana w węgierskim stylu jest nieco inna- bardziej wyraźna, pikantna, słodka, a sos śmietanowy doskonale uzupełnia ten smak.Fasolkę w węgierskim stylu podasz do każdego dania: świetnie urozmaici każdy obiad i kolację. Przygotujesz z niej również pożywne śniadanie- podaj ją z omletem lub frankfurterkami, a całe danie zniknie z talerzy błyskawicznie.Strączki są doskonałym urozmaiceniem naszej diety. To bogate źródło białka roślinnego i wielu cennych witamin i minerałów, dlatego też zaleca się spożywanie tych cennych warzyw. Fasolka szparagowa jest sycąca, pyszna i przede wszystkim zdrowa.Jeśli również uwielbiasz fasolkę polaną masłem i bułką tartą, ale nie jesz jej zbyt często, ponieważ jest bardzo kaloryczna- tu poznasz przepis na fasolkę szparagową w wersji fit, jest nawet zdrowsza niż ta z wody.
Wiosenny rosół drobiowy z groszkiem, marchewką, pietruszką i porem to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zupa jest lekka, delikatna i pełna witamin. Poznaj przepis na prosty, rosół wiosenny z kurczakiem i warzywami, idealny na obiad w upalny dzień.Wiosenny rosół gotuję głównie z dodatkiem zielonego groszku, marchewki, pietruszki, jednak dodaję czasem również inne warzywa, również te z mrożonki, np. paprykę, brukselkę, fasolkę szparagową. Zupa jest świetnym pomysłem na pyszny obiad i wykorzystanie warzyw, które mamy w lodówce.Wiosenny rosół ugotuj na przygotowanym wcześniej bulionie warzywnym. Możesz wykorzystać również resztę rosołu mięsnego z poprzedniego dnia. Lekka zupa będzie gotowa w niecałą godzinę. Dopraw ją posiekanym koperkiem i natką pietruszki, a zyska rewelacyjny aromat.Jeśli masz więcej czasu, przygotuj również domowy makaron do rosołu. Makaron przygotujesz naprawdę w prosty sposób, a jest o niebo lepszy od gotowego produktu- tu poznasz prosty przepis na makaron nitki do rosołu.
Winogrona kupimy w każdym sklepie, na polskie owoce musimy jednak poczekać do sierpnia. Zarówno jasne, jak i ciemne winogrona pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i są przepyszne. Jeden gatunek owoców wykazuje jednak o wiele silniejsze działanie antyoksydacyjne. Które winogrona są najlepsze- jasne czy ciemne?Winogrona, zarówno jasne, jak i ciemne to przepyszne owoce sezonowe, z których przygotujesz zdrowy sok na zimę, dodasz je do mięs, sałatek i wielu innych potraw. Dojrzałe w pełnym słońcu grona są słodkie i można je jeść bez przerwy.Owoce są bogate w antyoksydanty, a także w potas, żelazo, miedź, jod, witaminę A, K i witaminy z grupy B. Jedzenie winogron wzmacnia między innymi nasze serce, kości, skórę, reguluje pracę tarczycy i odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie całego układu nerwowego i krwionośnego.Jasne winogrona różnią się od ciemnych nie tylko smakiem i wyglądem, ale również ilością witamin, minerałów i antyoksydantów. Sprawdź, które winogrona są najlepsze i najzdrowsze. W tym artykule poznasz przepis na wyśmienity i zdrowy sok z winogron, będzie idealny na zimę.
Pieczony bakłażan z fetą, pomidorami i czerwoną cebulą to pomysł na lekki i pożywny posiłek w greckim stylu. Zapieczone warzywa z serem, gałązkami tymianku i oliwą z oliwek wprost rozpływają się w ustach. Poznaj przepis na pieczony bakłażan z fetą, idealny na obiad lub kolację.Bakłażan jest warzywem wprost stworzonym do grillowania, pieczenia, faszerowania. Warzywo zapieczone z greckim serem feta, pomidorkami cherry, czerwoną cebulą i świeżym tymiankiem to danie idealne na lato. Bakłażan jest pożywny i lekki, jest więc świetnym posiłkiem zarówno na obiad, jak i kolację.Bakłażan, podobnie jak cukinia, jest warzywem idealnym dla osób będących na diecie. Warzywo jest lekkostrawne, małokaloryczne, ale i sycące, ponieważ zawiera błonnik. Warzywo bogate jest również w witaminy z grupy B, witaminę C, K, a także potas i magnez. W bakłażanie znajdziemy również silne antyoksydanty, które zapobiegają powstawaniu chorób nowotworowych oraz opóźniają procesy starzenia. Jeśli szukasz pomysłu na lekki posiłek- tu poznasz przepis na bakłażana faszerowanego pieczarkami, jest idealny na podwieczorek i kolację na ciepło.
Gulasz ziemniaczany jest niedrogim i smacznym daniem, które przygotujecie w kilka chwil. Dzięki prostemu patentowi polegającemu na dodaniu jednej bulwy w formie surowego purée wyjdzie niezwykle gęsty i kremowy. Koniecznie spróbujcie — jedna porcja syci na długo. Gulasz w pierwszej chwili kojarzy nam się z daniem mięsnym podanym z kaszą czy plackiem ziemniaczanym. Tym razem pokażemy, że w roślinnej wersji też może być smaczny. Wykorzystamy ziemniaki — wyjątkowo sycącą i lubiana przez wielu smakoszy bulwę — która nada gulaszowi przyjemnej konsystencji.
Macie ochotę na cukinię w pysznej i wyjątkowo aromatycznej odsłonie? Rozdrobnijcie warzywo na tarce i dodajecie do niego kilka innych składników. Po zapieczeniu uzyskacie fantastyczny posiłek, który idealnie sprawdzi się jako szybka, sycąca kolacja. Placek zachwyci was swoją delikatnością i kremową konsystencją. Koniecznie go spróbujcie. Cukinia jest delikatnym w smaku warzywem sezonowym, które sprawdzi się w wielu daniach. Po wybornym leczo czy bigosie czas na nieco inną odsłonę kuzynki ogórka zapieczoną pod pyszną serową pierzynką. Danie jest niezwykle aromatyczne i syci na długo. Skusicie się?
W maju rozpoczyna się sezon na pyszne, polskie warzywa, w tym bób. Niestety ceny strączków w tym roku zwalają z nóg. Ile kosztuje kilogram bobu na targowisku i w sklepie? Czy ceny warzyw od lokalnych producentów spadną?Kryzys gospodarczy, wysoka inflacja i coraz wyższe koszty nawozów i utrzymania pól uprawnych sprawiły, że ceny polskich warzyw poszybowały w górę. Duży wpływ ma tutaj również niesprzyjająca dla upraw pogoda.Ceny wszystkich warzyw są coraz wyższe. Za 1 kg fasolki szparagowej zapłacimy na targu około 35 zł. Pęczek szparagów o wadze 500 g w sklepach kosztuje od 15 aż do 20 zł. Trochę taniej jest u lokalnych sprzedawców- za pół kilograma warzyw zapłacimy około 11 zł. Botwinka, fasolka, bób, szparagi, a nawet młode ziemniaki kosztują znacznie więcej niż do tej pory. Mały pęczek młodych buraczków kosztuje około 5 zł, podobnie jak kIlogram młodych ziemniaków. Niestety ceny innych warzyw również szybują w górę.Wysokie ceny nie ominą również polskich owoców- tu dowiesz się, ile kosztują truskawki w 2022 roku, cena zwala z nóg.
Wątróbka jest rarytasem, który skusi niejednego smakosza. Gdy po usmażeniu pozostanie delikatna i soczysta, będzie naprawdę pyszna. Warto podać ją ze słodką gruszką, która doskonale skomponuje się z karmelizowaną cebulką. Danie będzie lekkie i przyjemne w odbiorze. Koniecznie spróbujcie. Wątróbka podana z kiszoną kapustą czy sosem pieczarkowym jest wyśmienita. Gdy robi się cieplej, warto zaserwować ją w nieco lżejszej wersji. Pełen pysznego słodkiego soku smażony rarytas z gruszką i cebulką z pewnością spodoba się nie tylko entuzjastom drobiowych podrobów. Spróbujecie?
Jajka faszerowane pieczarkami z dodatkiem natki pietruszki to doskonały pomysł na pyszną kolację dla całej rodziny. Danie przygotujesz w zaledwie kilka minut, a z talerzy zniknie jeszcze szybciej. Poznaj prosty przepis na jajka faszerowane pieczarkami.Jajka faszerowane robimy zwykle na Wielkanoc lub na większe uroczystości. Danie doskonale nadaje się również na zwykły posiłek, np. na kolację w rodzinnym, kameralnym gronie. Jajka faszerowane przygotujesz błyskawicznie, a z pewnością sprawisz najbliższym miłą i smaczną niespodziankę.Jajka faszerowane przygotujesz na wiele sposobów: z szynką, papryką, boczkiem i wieloma innymi produktami, w tym właśnie z pieczarkami. Jajka z dodatkiem grzybów smakują fenomenalnie i mają rewelacyjny aromat. Wyglądają również bardzo apetycznie.Farsz z żółtek, pieczarek i natki pietruszki będzie wyśmienity, kiedy grzyby podsmażysz na maśle, a do całego farszu dodasz majonez i kwaśną, gęstą śmietanę. Możesz dodatkowo wzbogacić masę o odrobinę chrzanu, który nada jajkom wyraźnego, ostrego akcentu.Jajka na twardo gotuj od 8 do 10 minut od momentu wrzenia, w zależności od rozmiaru. Im większe jajko, tym potrzebuje dłuższego gotowania, aby było idealnie ugotowane, a żółtko dobrze ścięte.
Kolejna świetna oferta Lidla na weekend. Od czwartku, 19.05 do soboty 21.05 w sklepach Lidla w całej Polsce obowiązuje totalna obniżka cen na produkty spożywcze, nawet o 50%. Warto w tym czasie przygotować listę zakupów- warzywa, owoce, pieczywo, mięso i wiele innych produktów będą kosztować znacznie mniej.Lidl jest siecią sklepów, w której Polacy lubią robić zakupy. Nic dziwnego, częste promocje i dedykowane oferty przyciągają miliony ludzi. Już od dzisiaj możemy skorzystać z kolejnej akcji promocyjnej Lida, jest o wiele taniej niż w innych sklepach.Tradycyjnie już w maju, Lid zachęca niższymi cenami na produkty, które chętnie kupujemy na grilla- mięsa w marynacie, kiełbasy, kaszanki kupimy w znacznie niższych cenach. Promocje obejmują również inne produkty spożywcze, w tym owoce i warzywa.Sprawdź, jakie promocje przygotowała sieć sklepów na te kilka dni i skorzystaj z cen, które zostały obniżone do 50%.
Przepis Roberta Makłowicza na tajskie placki kukurydziane to absolutny hit w mojej kuchni. Chrupiące placuszki smażone na głębokim oleju podane z sosem słodko- pikantnym to pomysł na szybki obiad lub podwieczorek da całej rodziny. Poznaj zachwycający patent Makłowicza na placki kukurydziane, lepszych nie jadłeś.Uwielbiam tajską i orientalną kuchnię, a programy kulinarne Roberta Makłowicza mogłabym oglądać bez przerwy. W jednym z nich Pan Robert przygotował tajskie placuszki kukurydziane z domowym sosem słodko- pikantnym. Całe danie jest bardzo proste w przygotowaniu i zachwyca swoim wyjątkowym, egzotycznym smakiem.Placuszki są naprawdę szybkim daniem, które doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i podwieczorek. Placki są bardzo pożywne, chrupiące i pyszne, a podane z aromatycznym sosem smakują nieziemsko. Jeśli jeszcze ich nie jadłeś, koniecznie musisz spróbować.Sos słodko- pikantny można kupić w niemal każdym sklepie, jednak gorąco zachęcam do przygotowania tego wyśmienitego dodatku samodzielnie. Gęsty, ciągnący się sos z cukru, octu ryżowego i papryczek chili jest idealnie wyważony, słodki, pikantny, lekko kwaśny. Jeśli również jesteś miłośnikiem tajskiej kuchni- tu poznasz przepis na tradycyjną zupę Tom Yum z krewetkami, jest pożywna i bardzo aromatyczna, idealna na obiad w orientalnym stylu.
Dodajesz cebulę do każdego dania, czy unikasz jej jak ognia? Cebula to nie tylko bardzo wyraźny smak i zapach, to również źródło wielu cennych związków aktywnych, witamin i minerałów, które mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Jaka cebula jest najzdrowsza?Na rynku mamy wiele rodzajów cebuli: biała, cukrowa, czerwona, dymka. Odmiany różnią się od siebie kolorem, wyglądem, smakiem, a także wpływem na nasze zdrowie. Każda cebula jest źródłem cennych związków, witamin i minerałów, jednak jedna odmiana zdecydowanie wygrywa w prozdrowotnym rankingu.Cebula czerwona, bo o niej mowa, jest niezastąpionym dodatkiem do niemal każdego dania w mojej kuchni. Dodatkową zaletą tej odmiany jest niewielka ilość enzymów, które uwalniając się podczas krojenia, powodują łzawienie. Cebulkę czerwoną pokroisz bez najmniejszego problemu.Cebula jest bardzo smacznym, aromatycznym i zdrowym warzywem, które możemy dodać do każdego, wytrawnego dania. Jeśli nie lubisz intensywności cebuli, dobrym pomysłem jest spożywanie jej w formie pieczonej, gotowanej lub grillowanej, traci wtedy ostrość.
Mycie, obieranie i krojenie pieczarek jest czasochłonnym zajęciem, jednak możesz je znacznie przyspieszyć. Wystarczy, że do krojenia grzybów wykorzystasz urządzenie, które na pewno masz w swojej kuchni- krajalnicę do jajek ugotowanych na twardo. Poznaj ekspresowy sposób na krojenie pieczarek.Pieczarki to całoroczne, hodowlane grzyby, które często pojawiają się na naszych stołach. Nic dziwnego, są smaczne, delikatnie i przygotujemy z nich wiele pysznych dań, w tym makaron z sosem, zupę pieczarkową, sałatki, pieczarki marynowane, dodamy do sosu do mięsa, pizzy itp. Mycie i krojenie grzybów zajmuje jednak sporo czasu. Musimy je dokładnie opłukać z resztek ziemi, obrać w razie potrzeby i pokroić w cienkie plasterki. Dzięki krajalnicy do jajek grzyby będą idealnie pokrojone w dosłownie kilka sekund.Pamiętaj również, aby nigdy nie myć pieczarek, których w danym dniu nie wykorzystasz. Grzyby bardzo szybko wtedy pleśnieją. Pieczarki sprzedawane są głównie w plastikowych pojemnikach. Zanim włożysz je do lodówki, przełóż je, najlepiej do szklanego naczynia, lub na spód plastiku połóż ręcznik papierowy i nie przykrywaj pieczarek folią.W ten sposób grzyby nie spleśnieją i się nie zepsują. Jeśli podczas krojenia pieczarek poczujesz nieprzyjemny, gazowy zapach, od razu je wyrzuć. Zapach ten oznacza, że grzyby nie nadają się już do jedzenie i zepsują całe danie i możesz się nimi zatruć.Pomysł na niecodzienne, pożywne i pyszne danie? Ugotuj zupę pieczarkową z pulpetami mięsnymi, zupa wygląda bardzo apetycznie, a smakuje jeszcze lepiej i błyskawicznie zniknie z talerzy.
Galaretka mięsna skusi niejednego amatora tradycyjnych smaków. Specjał z łatwością przygotujecie, wykorzystując mięso i warzywa, które pozostały po niedzielnym rosole. Koniecznie sprawdźcie ten przepis. Już nigdy nie wyrzucicie użytych do przyrządzenia zupy składników. Galaretka mięsna jest kolejnym — po pysznym pasztecie z warzyw i mięsnej paście kanapkowej — pomysłem na smaczne i proste danie, które pozwoli wykorzystać pozostałości po tradycyjnej zupie. Zadbajcie o dodatki, a smak was zachwyci. Będziecie zaskoczeni jak niewiele trzeba, by resztki nabrały smaku.
Placki z kalarepy są świetną alternatywą dla tradycyjnych placków z tartych ziemniaków. Danie jest idealne na lekki, wiosenny obiad dla całej rodziny, a przygotujesz go błyskawicznie. Poznaj prosty i sprawdzony przepis na przepyszne placki z kalarepy.Maj to czas, w którym możemy kupić coraz więcej świeżych i smacznych warzyw. Jednym z nich jest kalarepa, która w sezonie jest najsmaczniejsza, bo młoda, soczysta i zdrowa. Kalarepa zawiera witaminy z grupy B, witaminę A, K, C, żelazo, potas, magnez.Warzywo to również bogate źródło antyoksydantów, które działają przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie i skutecznie opóźniają procesy starzenia. Jedzenie kalarepy przyczynia się między innymi do podwyższenia odporności, obniżenia ciśnienia krwi i wzmocnienia skóry, włosów i paznokci.Z kalarepy możemy przygotować pyszną zupę, wiele lekkich surówek, a także doskonałe placki, idealne na wiosenny obiad. Placki przygotujesz błyskawicznie, podaj je z kwaśną śmietaną lub jogurtem greckim i oprósz ulubioną zieleniną, a wszyscy zjedzą je ze smakiem. Jeśli szukasz pomysłu na danie z kalarepy- tu poznasz przepis na wyśmienitą surówkę obiadową, palce lizać.
Potrawka z indyka jest tanim, szybkim i zbilansowanym posiłkiem, idealnym na obiad lub kolację na ciepło. Delikatne, soczyste mięso, bukiet warzyw i śmietana to danie, które pokocha każdy smakosz. Poznaj tani i szybki przepis na potrawkę z indyka z warzywami.Indyk jest bardzo delikatnym, chudym i zdrowym mięsem. Przygotujesz z niego wiele wyśmienitych dań, ale jedno z nich z pewnością zagości na Twoim stole wiele razy. Potrawka z indyka to danie szybkie, lekkie i pyszne, posmakuje więc nawet największemu niejadkowi.Potrawka z indyka to nie tylko mięso, to przede wszystkim warzywa- marchewka, groszek, papryka czerwona, ziemniaki, cebula i czosnek. To właśnie dzięki nim danie ma fenomenalny smak i wygląda rewelacyjnie na talerzu. Danie jest idealne na obiad w upalne dni lub kolację, kiedy nie mamy raczej ochoty na ciężkie dania z czerwonego mięsa. Potrawka jest idealnie zbilansowanym posiłkiem, jest lekkostrawna, mało kaloryczna i posmakuje każdemu.Jeśli szukasz pomysłu na pyszny obiad- tu poznasz przepis na potrawkę z indyka z jabłkami i rozmarynem, jest doskonała.