Katarzyna Bosacka wpadła na trop kolejnej afery. Za sprawą zdjęcia przesłanego przez jedną z obserwujących obnażyła najnowszy sposób producentów na nabijanie nas w butelkę. Tym razem sprawa dotyczy sosu sojowego. A raczej przyprawy o smaku tego sosu, która się pod niego podszywa.
Ryż jest dobrym dodatkiem do obiadu. Jednak nieodpowiednio przygotowany może być niebezpieczny dla zdrowia. Jak wskazuje dietetyk, winna jest przede wszystkim nieodpowiednia temperatura, w której przechowujemy go tuż po przyrządzeniu. Podpowiadamy, jak uniknąć problemów.
Jajecznica na parze jest niesamowicie delikatna i smaczna. Jej przyrządzenie nie wymaga wiele, a przede wszystkim nie jest konieczne zastosowanie oleju czy masła. Takie danie z pewnością spodoba się każdemu, kto chce zmniejszyć udział smażonych potraw w swojej diecie.
Banany są owocami, które na dobre zadomowiły się w naszej świadomości. Uwielbiamy je głownie ze względu na ich charakterystyczny, słodki smak. Poza walorami kulinarnymi te żółte owoce niosą za sobą szereg korzyści zdrowotnych. Jedząc 2 sztuki dziennie w zauważalny sposób poprawisz funkcjonowanie całego organizmu.
Czy wiecie, jaki jest najzdrowszy ryż? O czarnym ryżu, który — jak wskazał dietetyk — jest szczególnie cenny, wiele osób mogło nie słyszeć. Tymczasem przygotowanie jest bardzo proste, a korzyści niebagatelne. Jak udowodniono w badaniach, produkt wspiera wątrobę, nerki i mózg. Podpowiadamy, jak włączyć go do jadłospisu.
Mamy ważne informacje z Głównego Inspektoratu Sanitarnego. GIS wydał ostrzeżenie dotyczące popularnej wędliny dostępnej w sieci handlowej Lidl. Koniecznie sprawdźcie, czy nie macie tego produktu w swojej lodówce.
Czy wiecie, jaka sałata jest najzdrowsza? Przez niezbyt przystępny smak z naszej diety często eliminujemy cykorię. Tymczasem właśnie ona dostarczy nam najwięcej cennych składników. Zdecydowanie warto włączyć ją do swojej diety — jest najzdrowszym liściastym warzywem z tej grupy.
Kawa kuloodporna, czyli napar podany z odrobiną masła, budzi wiele skrajnych emocji. Entuzjaści przekonują, że jego spożywanie korzystnie wpływa na zdrowie. Wśród nich jest Anna Lewandowska, która podzieliła się swoim przepisem na ten wyjątkowy napój. Sprawdziliśmy, czy warto po niego sięgać.
Wolisz masło, czy margarynę? Niektórzy uważają, że jest produktem sztucznym i niezdrowym. Inni ją uwielbiają ze względu na smak i łatwość smarowania pieczywa. Michał Wrzosek porównał skład masła i margaryny. Okazuje się, że margaryna jest zdrowsza od masła.
Sok buraka obfituje w wiele składników wykazujących dobroczynny wpływ na nasz organizm. Już szklanka napoju, spożywana codziennie przyniesie niespodziewane korzyści. Warto zaopatrzyć się w świeże warzywo i spróbować.
Ryby uznawane są za zdrowe i wartościowe pożywienie. Nie każda jednak będzie miała dla nas korzystny wpływ. Panierowany i smażony filet traci cenne składniki, a w dodatku może przyczynić się do wystąpienia choroby. Lepiej wybierać inne metody obróbki termicznej.Polacy uwielbiają smażone potrawy. Rybnego fileta chętnie obtaczają w bułce tartej lub mące i wrzucają na gorący tłuszcz. Potrawa choć smaczna i chrupiąca, niewiele ma jednak wspólnego ze zdrowym odżywianiem. Sprawdź, dlaczego lepiej nie spożywać smażonych ryb.
Czy wiecie, po czym poznać dobre pączki? Dwa szczegóły wyglądzie wyrobu zdradzą wam czy wyrób, który prezentowany jest za ladą, będzie smaczny. Dobry smażony przysmak powinien mieć wyraźną białą obwódkę na środku oraz piękny, gładki lukier bez pęknięć. Wyjaśniamy, dlaczego te elementy są istotne.W Tłusty Czwartek niemal każdy ma ochotę na smacznego pączka. Wybór najlepszego smakołyku nie jest jednak prosty. Jeśli zdecydujemy się na zakup rarytasu, wybierzmy się do cukierni. Tam na pewno mamy większą szansę na zakup świeżych pączków bez konserwantów. Nie kierujmy się jednak przesadnie ceną pączka. Dwa inne parametry są znacznie ważniejsze.
Jesz ziemniaki jedynie do obiadu? Popełniasz fatalny błąd. Dietetyk wyjawił, że w tej postaci są dużo mniej zdrowe. Te warzywa znacznie korzystniej spożywać po ostudzeniu.W polskiej kuchni ziemniaki są nieodłącznym elementem jadłospisu. Bez nich nie wyobrażamy sobie tradycyjnego domowego obiadu. Jak zauważa dietetyk dr Bartek Kulczyński, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego kanału w serwisie YouTube, dużo lepiej zajadać warzywa, kiedy zupełnie ostygną. W łatwy sposób możemy zrobić to na przykład pod postacią sałatki.
Pstrąg łososiowy pełen jest cennych składników odżywczych, a jego cena nie jest wygórowana. Słodkowodna ryba kosztuje mniej niż podobny w smaku łosoś atlantycki, a jest polecana przez wielu dietetyków. Podpowiadamy, dlaczego warto po nią sięgać choć raz w tygodniu.Ryby są istotne w naszej diecie. W ostatnim czasie niestety też znacznie zdrożały. Choć na zdrowiu nie powinno się oszczędzać, warto poszukać alternatyw dla dość kosztownych składników w naszej kuchni. Pstrąg łososiowy, który jest bardziej przystępny cenowo niż dziki łosoś atlantycki, a jednocześnie niesamowicie cenny pod względem zdrowia, stanowi świetny przykład produktu, który warto nabyć.
Czy wiecie, że kisiel może być stałym elementem diety? Wystarczy, że przygotuje się go z odpowiednich składników. Danuta Martyniuk zbawienny wpływ takiego kisielu poznała na własnej skórze. Przyrządza się go z siemienia lnianego.Danuta Martyniuk jest ostatnio nie do poznania. Żona znanego artysty scenicznego schudła ponad 15 kilogramów. W programie "Pytanie na Śniadanie" zdradziła, jak doszla do tak zdumiewających rezultatów.
Katarzyna Bosacka znów zwraca uwagę na zmniejszenie wielkości opakowań produktów spożywczych. Tym razem pod lupę wzięła ryż i kasze dostępne w większości sklepów. Swoimi spostrzeżeniami podzielała się z obserwatorami, apelując o rozsądek w zakupach i wybieranie odpowiednich opakowań.Kasza czy ryż są doskonałymi produktami, które powinny na stałe zagościć w naszym jadłospisie. Katarzyna Bosacka zwróciła jednak uwagę na niebezpieczną tendencję do wybierania produktu pakowanego w woreczki. Zaapelowała, by wybierać zdrowszą wersję, sprzedawaną w opakowaniu zbiorczym, przy okazji pokazując, jak zmieniła się gramatura wyrobu pakowanego w saszetki.
Kawa dla wielu smakoszy jest obowiązkowym elementem poranka. Najzdrowsza jej wersja, wskazana przez dietetyka, może jednak zaskoczyć. Choć jest nietypowa, warto ją przyrządzić. Wykazuje szereg korzyści, wśród których jest m.in. lepsza pamięć i zwiększona odporność. Filiżanka małej czarnej o poranku potrafi pobudzić. O ile większość z was już pewnie wie, że spożycie kawy do śniadania czy zamiast niego nie jest dobrym pomysłem, o tyle informacja, że zielona kawa jest bezpieczna dla zdrowia, może być zaskoczeniem. Co więcej, jak udowadnia, dietetyk Bartek Kulczyński, jej spożycie niesie ze sobą ogromne korzyści.
Wolisz jajka na miękko, czy na twardo? Okazuje się, że jajka na miękko są o wiele zdrowsze niż gotowane na twardo. Są łatwiej przyswajalne, ponieważ poddaje się je krótkiej obróbce termicznej. A im dłużej jajko się gotuje, tym więcej wartości odżywczych traci.Dr Bartek Kulczyński jest dietetykiem klinicznym, który dzieli się swoją wiedzą na portalach społecznościowych. Jego kanał Dr Bartek Kulczyński na YouTube śledzi kilkaset tysięcy osób. Dietetyk ostatnio opublikował film, w którym tłumaczył, jaka jest zalecana dawka jajek dziennie i które jajka są najzdrowsze.Jajka spożywamy w przeróżnej postaci. Gotujemy na twardo, na miękko, smażymy. Dodajemy je również do ciast, sałatek, mielonych, robimy z nich panierkę. Dietetyk zaleca spożywanie śniadania złożonego z jajek, ponieważ dodają one energii na wiele godzin.Jajka są bogate w białko i wiele cennych związków, w tym witaminy z grupy B, witaminy A, K oraz minerały, jak potas, wapń, żelazo, selen i wiele innych. Spożywanie jajek uzupełnia niedobory oraz pozytywnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Materiał i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Dr Bartek Kulczyński na YouTube.
Nie bądź zagubiony między sklepowymi półkami. Dietetyk Michał Wrzosek podpowiedział, jakie zdrowe produkty warto wsadzić do koszyka podczas zakupów w Biedronce. Wśród nich znalazło się między innymi pieczywo, mąka oraz 1 danie gotowe. Te pozycje z asortymentu sklepu możemy spożywać bez obaw.Michał Wrzosek, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego konta w serwisie YouTube, chętnie pomaga w kwestiach żywienia. Dietetyk pod uwagę bierze zarówno skład, jak i cenę poszczególnych produktów. Wskazane przez niego towary będą zatem dobre zarówno dla naszego zdrowia, jak i portfela. Tę listę warto mieć przy sobie podczas kolejnej wyprawy do Biedronki.
Zrezygnuj z porannej kawy. Zamiast niej wypij koktajl kawowy od Ewy Chodakowskiej, który nie tylko Cię pobudzi, ale i dostarczy wielu cennych witamin. Koktajl jest energetyczny i bardzo pożywny. Doskonale sprawdzi się więc na drugie śniadanie.Ewa Chodakowska zdradziła przepis na koktajl, który często pije z rana. Popularna trenerka personalna przygotowuje go zamiast tradycyjnej kawy. Napój z banana, kawy, orzechów i kakao smakuje doskonale, dodaje energii i wielu cennych składników odżywczych.Koktajl kawowy od Ewy Chodakowskiej zrobisz błyskawicznie. Wystarczy zblendować wszystkie składniki przy pomocy blendera kielichowego lub blendera ręcznego. Napój jest gęsty, pożywny i pyszny. Trenerka dosładza koktajl miodem. Dodaje do niego również cynamon i kakao.Przepis na drugie śniadanie od Chodakowskiej jest przepisem podstawowym. Do koktajlu kawowego możesz dodać również odrobinę mleka krowiego, kokosowego lub migdałowego. Orzechy laskowe możesz zamienić na płatki migdałowe lub suszoną żurawinę. Stwórz swój ulubiony napój z kawy.
Katarzyna Bosacka, po sygnałach czytelników, prześledziła składy musów owocowych w foliowych tubkach. Jak się okazuje, wiele z nich zawiera kofeinę, a rodzice z rozpędu kupują je małym dzieciom. Wszystko przez kolorowe opakowanie i jego formę, która często jest odbierana, jako adresowana do najmłodszych. Także drodzy rodzice, nim kupicie i podacie taki produkt dziecku, dokładnie sprawdźcie jego skład. Katarzyna Bosacka bardzo chętnie udziela się w mediach społecznościowych. Na kanale katarzynabosacka na Instagramie, publikuje zdjęcia i krótkie filmy, na których zdradza kulinarne ciekawostki i propaguje zdrowy styl życia. Bosacka sprawdza także etykiety produktów spożywczych.Niedawno Bosacka wzięła pod lupę musy owocowe, a wśród nich Jungle shot marki Tymbark. Opakowanie musu ma ładną szatę graficzną i bardzo żywe kolory, co z pewnością przyciąga dzieci, a rodzicom sugeruje, że to produkt dla najmłodszych. Jak się jednak okazuje, oprócz owoców, mus zawiera też kofeinę i to w sporych ilościach. Oczywiście na opakowaniu jest taka informacja, ale nie wszystkim rzuca się od razu w oczy.Pod postem Bosackiej na Instagramie pojawiło się mnóstwo komentarzy. Niektórzy popierają oburzenie dziennikarki, inni bronią produktu i tłumaczą, że przed zakupem należy dokładnie czytać skład i że nie należy sugerować się kolorowym opakowaniem. Cytaty i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z oficjalnych stron Katarzyny Bosackiej: katarzynabosacka na Instagramie oraz EkoBosacka na YouTube.
Pączki na Tłusty Czwartek w tym roku będą drogie. Kuba Wojewódzki zaoferuje je jednak w rekordowo wysokiej cenie. Za jedną sztukę rarytasu w jego restauracji zapłacimy aż 49 złotych. Internauci nie kryli oburzenia. O rosnących kosztach przygotowywania wypieków, w tym także pączków na Tłusty Czwartek, pisaliśmy już wcześniej. Zdradzaliśmy także jaką kwotę przyjdzie nam zapłacić za przysmak w niektórych lokalach m.in. u Magdy Gessler. Choć u gwiazdy Kuchennych Rewolucji już było ekstremalnie drogo, Kuba Wojewódzki zdołał przebić.
Dietetyk odradza picie gorącej herbaty. Popularny sposób na rozgrzanie się może zaowocować przykrymi dolegliwościami. To nie jedyna porada, której warto posłuchać. Sprawdźcie, czego jeszcze warto się wystrzegać. Niektóre nawyki, choć uznawane za korzystne, wcale takie nie są. Dietetyk Michał Wrzosek, który na YouTube prowadzi kanał edukacyjny zawierający porady dotyczące zdrowego odżywiania, zdradził, że należy do nich między innymi picie gorącej herbaty. Jak twierdzi, może ono może mieć bardzo przykre konsekwencje.
Czosnek dodajemy chętnie do rozmaitych potraw. Warto jednak pamiętać, że roślina ta charakteryzuje się nie tylko intensywnym smakiem i aromatem, ale także właściwościami prozdrowotnymi. Najlepsze rezultaty regularnego spożywania czosnku możemy zaobserwować, gdy będziemy jeść go rano na pusty żołądek. Jedzenie czosnku w celach zdrowotnych nie jest żadnym odkryciem. Od wieków jest on stosowany, by zwiększyć odporność i wspomóc walkę z przeziębieniem. Pomaga też na inne dolegliwości. Warto więc po niego sięgać zwłaszcza w okresie zimowym, by ustrzec się przed infekcjami.
Przedstawiamy prawdziwe hity z Biedronki. Dominika z kanału Dietetyk Powszechny wyszukała na sklepowych półkach zdrowe i smaczne produkty. Znajdują się wśród nich zarówno słodkie przekąski, jak i produkty, które z powodzeniem mogą stanowić podstawę obiadu czy kolacji. Każdy znajdzie coś dla siebie.Dietetyczka youtubowego kanału Dietetyk Powszechny (z którego pochodzi jej powyższe zdjęcie) baczną uwagę zwracała na skład poszczególnych produktów. Nie bez znaczenia pozostawała również cena. Wybrane przez nią hity z Biedronki dostępne są na każdą kieszeń. Którego chcielibyście spróbować w pierwszej kolejności?
Katarzyna Bosacka przyjrzała się składom popularnych produktów wędliniarskich. Zaprezentowane wyroby nie zawierały mięsa, a głównym surowcem do ich wytworzenia był MOM. Dziennikarka ostrzega przed coraz większym udziałem tego komponentu w sprzedawanych towarach. W opublikowanej na kanale YouTube EkoBosacka materiale poruszony został temat lubianych przez wielu smakoszy produktów z działu wędlin — pasztetów, kiełbas i parówek. Dziennikarka pokazała, z czego się składają i wyjaśniła, jakie mogą być konsekwencje ich spożycia. Po raz kolejny zaapelowała też o czytanie etykiet.
Kupujecie sałatę, a kolejnego dnia wam więdnie? Katarzyna Bosacka pokazała jak ją przechowywać, by na długo pozostała jędrna i smaczna. Kluczowe jest odkrojenie końcówki i odpowiednie opakowanie. Warto samodzielnie się przekonać. Katarzyna Bosacka w swoich kanałach dzieli się z odbiorcami pomysłami na tanie dania, oszczędzanie i ekologiczne prowadzenie domu. Pisaliśmy już wcześniej o jej nietypowej radzie dotyczącej zakupu papryki, która wywołała nieco zamieszania. Tym razem celebrytka wzięła na tapet temat przechowywania sałaty.
Jedzenie owoców na noc nie jest popularnym zwyczajem. Lekarze i dietetycy niejednokrotnie ostrzegali, że taki posiłek może skutkować nieprzyjemnymi dolegliwościami. Wyjątkiem od tej reguły jest banan. Ze względu na swój skład może on bowiem pomóc nam cieszyć się dobrym snem.Owoce są bogatym źródłem węglowodanów, które dostarczają nam energii. Stąd nie zwykło się spożywać ich przed snem, gdyż wtedy dodatkowe pobudzenie jest nie tylko niepotrzebne, ale wręcz niewskazane. Banan zawiera w sobie jednak dużo potasu i magnezu, który może ułatwić nam zasypianie. Sprawdźmy z czego to wynika.