Smażone potrawy często goszczą na naszych talerzach. Choć wiemy, że nie są najzdrowsze, trudno im się oprzeć. Jeden z lekarzy przekazał kilka cennych wskazówek, które sprawią, że proces będzie mniej szkodliwy dla zdrowia. Z pewnością warto je wprowadzić w życie.
Rokitnik jest mało popularnym polskim owocem. Warto się na niego skusić, bo może stanowić doskonałą bazę dla wielu domowych przetworów, wzbogacając nasze dania. Podpowiadamy, jak najprościej włączyć go do swojej diety i skorzystać z jego licznych prozdrowotnych właściwości.
Katarzyna Bosacka pokazała, jak wybrać smaczne awokado. Sprawdzając kolor, miękkość i stan szypułki owocu, będziemy w stanie wybrać produkt idealny do spożycia. Warto zapoznać się z przydatnymi wskazówkami.
Skórka jabłka często jest pokryta woskiem. Nawet owoc pochodzący z domowego ogródka może mieć cienką warstwę ochronnej substancji. Piotr Ogiński wyjaśnia, skąd się ona bierze i czy jest bezpieczna dla naszego zdrowia.
Lubisz pastę z makreli wędzonej? A może podajesz ją na ciepło na obiad? Zanim kupisz kolejną porcję ryby, koniecznie przeczytaj etykietę. Dietetyk ostrzega przed makrelą hiszpańską i królewską, ponieważ zawierają toksyny, w tym rtęć. Makrela atlantycka natomiast jest w ścisłej czołówce najzdrowszych ryb.
Codzienne zakupy robisz w Lidlu? W jego asortymencie można znaleźć ciekawe produkty. Dietetyk Michał Wrzosek ocenił dostępne tam wędliny. Do składu nie ma się o co przyczepić.
Znamy wyjątkowy sposób na kotlety mielone. Mięso wychodzi delikatne, mięciutkie i lekkostrawne. Zapomnij o smażeniu i pieczeniu kotletów. Przekonaj się, jak wyśmienicie smakują przyrządzone na parze.
Brak Ci zaufania do mrożonego jedzenia? Chcemy rozwiać wszelkie wątpliwości na ten temat. Mrożona żywność, w tym także ryby, jest zdrowa i w zupełności bezpieczna. Przed zakupem upewnij się jednak, że nie nosi śladów zepsucia ani częściowego rozmrożenia.
Katarzyna Bosacka po raz kolejny pokazała, jak oszukują nas producenci żywności. Ostatnio wzięła pod lupę popularną herbatę wiśniową, jednak nie znalazła tam grama owoców. Zamiast nich na etykiecie widnieje informacja o aromacie i granulacie wiśniowym w ilości 1%.
W naszych kuchniach możemy znaleźć rozmaite zdrowe składniki. Jednym z nich jest dobrze wszystkim znany ocet jabłkowy. Dietetyk Bartek Kulczyński przypomina, że spożywanie go niesie ze sobą wiele korzyści. Podpowiada, z jakimi składnikami warto go połączyć, aby stosowanie było zarazem smaczne i skuteczne.
Zdarzyło Ci się chociaż raz gotować rosół? Jeśli tak, to nie obce jest Ci zjawisko pływającej po jego powierzchni piany. W większości przypadków nie oznacza ona niczego złego, jednak jednego przypadku nie należy ignorować. Dotyczy to sytuacji, kiedy odgrzewamy zupę.
Ryby kupowane w puszkach do najzdrowszych nie należą. Dietetycy wskazują, że znacznie lepszym wyborem będą te świeże, które nie obfitują w konserwanty czy nadmiar soli. Wyjaśniamy, dlaczego po produkty konserwowe warto sięgać jedynie sporadycznie.
Olej z czarnuszki jest najzdrowszym olejem o silnym, prozdrowotnym działaniu. Wystarczy łyżeczka, maksymalnie dwie dziennie, aby w szybkim czasie poczuć różnicę. Olej z czarnuszki tłoczony na zimno dodawaj do sałatek lub past kanapkowych i przyjmuj razem z posiłkiem.
W Biedronce możemy kupić wiele produktów z naprawdę dobrym i prostym składem. Totalnym hitem Internetu stał się chleb pszenno- żytni, który kosztuje niecałe 3 zł. Pakowane pieczywo jest delikatne, smaczne i przede wszystkim zdrowe, ponieważ nie zawiera chemii i spulchniaczy.
Zakup dobrego mięsa mielonego jest trudniejszy, niż może się wydawać. W sklepowych lodówkach i chłodniach do wyboru mamy multum produktów tego typu. Który z nich włożyć do koszyka, a który omijać szerokim łukiem? Jeśli na etykiecie dostrzeżesz napis “mięso garmażeryjne” najlepiej w ogóle nie bierz go do ręki.
Coca-cola będzie droższa. Producent zapowiedział, że w związku z wyższym kosztem produkcji napoju, musi podnieść jego cenę. Decyzja może zaskakiwać, bo koncern wciąż notuje wzrosty sprzedaży. Kiedy zmianę odczują Polacy?
Na pewno wielu z Was trafiło choć raz w życiu na jajko z podwójnym żółtkiem. Taki widok zawsze jest sporym zaskoczeniem. Niektórzy wahają się, czy produkt z taką nadprogramową zawartością jest bezpieczny do spożycia. Potwierdzamy- podwójne żółtko w jajku można jeść bez najmniejszych obaw.
Czy wiecie, że smażenie ryby może znacznie obniżyć jej wartości odżywcze? Smażenie opanierowanego produktu w głębokim tłuszczu poza walorami smakowymi ma niestety szereg wad. Warto postawić na inny sposób obróbki smacznego mięsa.
Wydawać by się mogło, że nie ma prostszego zadania, niż kupno śmietany. Niestety chętnie utrudniają nam je podstępne praktyki producentów żywności. Katarzyna Bosacka zrobiła szybkie porównanie dwóch pozornie podobnych produktów. Bez pudła wskazała, czym jak odróżnić śmietanę od produktu śmietanopodobnego.
Lukrecja jest kontrowersyjnym składnikiem. Niektórzy lubią jej smak i chętnie sięgają po wyroby, do których została dodana. Dietetyk jednak przestrzega, że w spożyciu tej rośliny należy zachować umiar. Zbyt duże dawki niosą bowiem za sobą poważne konsekwencje zdrowotne.
Ryby są ważnym elementem diety. Jedna z nich jednak, choć bardzo popularna, do najzdrowszych nie należy. Tuńczyk, bo o nim właśnie mowa, zawiera znaczne ilości niepożądanych pierwiastków, szczególnie w wersji z puszki. Jest niewskazany zwłaszcza dla kobiet w ciąży. Czego jeszcze warto się wystrzegać?
Obieracie jabłka przed spożyciem? Ten błąd kosztuje was utratę cennych składników odżywczych. Dietetyk radzi, by, zamiast usuwać tę część owocu, postawić na dokładniejsze mycie. Korzyści będą znaczne.
Katarzyna Bosacka apeluje o czytanie etykiet produktów spożywczych. Niedawno sprawdziła skład syropu o smaku malinowym. Zamiast owoców, znajdziemy tam cukier, barwniki i chemię.
Koniec z uczuciem dezorientacji podczas zakupów. . Dietetyk Michał Wrzosek podpowiedział, które produkty dostępne w Biedronce są szczególnie warte uwagi. Sprawdź, jakie pieczywo i inne produkty będące w asortymencie sklepu możesz spożywać bez obaw.
Miód jest niezwykle cenny. Aby jednak czerpać korzyści z jego spożywania, konieczny jest zakup naturalnego produktu. Jednym ze sposobów sprawdzenie autentyczności jest próba zapałki polegająca na zanurzeniu patyczka w miodzie i podpaleniu go. Powinien zapłonąć.
Wiele osób ma wspomnienie związane w piciem świeżego mleka. Takiego mleka prosto od krowy można było często skosztować podczas wakacyjnego pobytu na wsi. Dziś w wyniku wielu badań nieco inaczej patrzy się na ten niegdysiejszy specjał. Picie surowego mleka może mieć poważnie konsekwencje.
Dorada jest smaczną i niezwykle cenną rybą. Choć porcja potrafi kosztować zaledwie 4 złote, wiele osób po nią nie sięga, wybierając inne, często obfitujące w mniej korzystnych dla zdrowia składników, gatunki. Wyjaśniamy, dlaczego warto zmienić podejście.
Popularny dietetyk wziął pod lupę kawę rozpuszczalną i sypaną. Zdradził, jak są przygotowywane i który rodzaj jest zdrowszy. Okazuje się, że lepszym wyborem jest kawa rozpuszczalna. Nie zawiera chemii, a jest łagodniejsza dla żołądka.