Ryby powszechnie uznawane są za niezwykle zdrowe i wartościowe jedzenie. Czy aby słusznie? Wyczerpującej odpowiedzi na to pytanie udzielił znany z YouTuba dietetyk. Wśród gatunków, które lepiej omijać szerokim łukiem znalazła się między innymi panga, tuńczyk oraz makrela.Zalecana ilość spożywanych ryb to 2-3 porcje tygodniowo, po 100-150 g każda. Ich mięso jest źródłem lekkostrawnego i łatwo przyswajalnego białka. Nie wszystkie z nich jednak dostarczają do naszego organizmu wartościowych składników odżywczych. Dietetyk dr Bartek Kulczyński postanowił nieco przybliżyć ten temat.W rybach mogą się kryć szkodliwe związki. Wśród nich należy wymienić metale ciężkie, jak choćby rtęć, ołów i arsen, a także dioksyny i szkodliwe PCB. Mimo, że większość dostępnych na rynku gatunków spełnia surowe normy odnośnie zawartości każdego z nich, są takie, które mogę je przekraczać.
Nawet nie wiesz, jak prosto możesz przygotować pyszny, domowy budyń. W dodatku będzie on dużo zdrowszy, niż jego sklepowy odpowiednik z torebki. Nie potrzebujesz do tego przepisu ani mąki, ani cukru. Wystarczy kasza jaglana, ulubiony owoc i odrobina mleka roślinnego.Domowy budyń na bazie kaszy jaglanej jest deserem bez dodatku cukru. Nie zawiera też glutenu, ani laktozy. Oznacza to, że mogą spożywać go również osoby zmagające się z rozmaitymi nietolerancjami pokarmowymi. Niezdrowy biały cukier zastąpiony jest owocową słodyczą. Wybierz swój ulubiony smak i ciesz się rewelacyjnym i zdrowym deserem.
Szukasz pomysłu na tani i smaczny obiad, który ma niewiele kalorii i dużo białka? Przygotuj jajka sadzone na wodzie z ulubionymi dodatkami. Jajka są pełne witamin, są bogate w białko i inne wartości odżywcze. Dopraw je solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem, a błyskawicznie znikną z talerzy.Jajka sadzone na wodzie są świetną alternatywą dla jajek sadzonych na maśle, czy oleju. Nie przypalają się na patelni, zachowują swój kształt i smakują jeszcze lepiej od tych z dużą ilością tłuszczu. Jajka podajemy z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami, marchewką i innymi warzywami. W ten sposób przyrządzimy pyszny i zdrowy obiad za grosze.Zasada przyrządzania jajek na wodzie jest prosta. Na jedno jajko wlewamy na patelnię jedną łyżkę zimnej wody. Gdy woda zacznie się gotować, wlewamy jajka i smażymy kilka minut, aż białko zupełnie się zetnie, a żółtko pozostanie lejące.Jajka sadzone na wodzie są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Są bogate w białko i wiele cennych składników, między innymi witaminy z grupy B, witaminę A, D oraz żelazo, wapń i fosfor. Jajka pozbawione tłuszczu są o wiele lżejsze i łatwo przyswajalne.
Anna Lewandowska ma zdrowy sposób nawet na Tłusty Czwartek. Nad tradycyjne smażone pączki przedkłada swoje własne- pieczone. Dzięki temu jej przysmaki mają obniżoną zawartość tłuszczu i są mniej tuczące. Celebrytka zaręcza, że są przy tym wyjątkowo pyszne.Pączki Anny Lewandowskiej nie zawierają w sobie także mąki pszennej ani białego cukru. Zamiast tego żona słynnego piłkarza używa zdrowych zamienników. Do środka wkłada domowe powidła z jabłkami. Warto sprawdzić ten zdrowy i smakowity patent.Anna Lewandowska poważnie podchodzi do kwestii żywienia siebie i członków swojej rodziny. Unika uzależniających jej zdaniem tłuszczów cukierniczych oraz cukru białego. Na odstępstwa od diety nie pozwala sobie nawet na takie okazje, jak Tłusty Czwartek. Dzięki temu możemy poznać jej pomysłowe patenty na zdrowe alternatywy na rozmaite przysmaki.
Dania obiadowe nie muszą być ciężkie i tuczące. Jeden z dietetyków udowadnia, że w naszej diecie jest miejsce zarówno na sałatki, jak i na burgera. Jego podejście do przyrządzenia potrawy uznawanej za tuczącą jest imponujące.Szukając pomysłu na danie obiadowe dla całej rodziny, warto wyjść poza utarte ścieżki i sięgnąć po lżejsze alternatywy dobrze znanych nam potraw. Jak pokazuje dietetyk Bartek Kulczyński, w zdrowym żywieniu wcale nie chodzi o odmawianie sobie przyjemności jedzenia ulubionych frykasów. Wręcz przeciwnie.Specjalista proponuje zmodyfikować je tak, aby pozostając smaczne, zawierały niezbędne makro i mikroelementy. Wzięliśmy pod lupę jego zestawienie 7 posiłków i wybraliśmy jeden, który pokazuje w praktyce, jak przyjemne może być zdrowe odżywianie.
Ryby są istotnym elementem diety. Jak jednak wybrać wartościowe produkty? Jeden z dietetyków poleca sardynki — ryby mniej popularne niż śledzie, a bogatsze w składniki odżywcze i o wiele rzadziej gromadzące duże ilości toksyn. Ryby są źródłem wielu cennych składników w diecie, wśród których wymienić można m.in. witaminę B12, selen, jod, żelazo czy kwasy Omega 3. Warto więc włączyć je do swojej diety. Na jakie gatunki postawić? Dietetyk wskazał jeden szczególnie cenny i niemal zapomniany.
Czy parówki mogą być zdrowe? Na to pytanie odpowiada dietetyczka Anna Reguła, a jej werdykt jest jednoznaczny. Parówki w diecie powinniśmy ograniczyć do minimum, sięgając jedynie po te drobiowe. Aby ułatwić nam zadanie, wskazała konkretne produktu dostępne w popularnych sieciach handlowych Lidl oraz Biedronka.Parówki należą do grupy produktów wysoko przetworzonych. Oznacza to, że nie mają zbyt wiele do zaoferowania, jeśli chodzi o wartości odżywcze. Głównym problemem w parówkach zdaniem dietetyczki jest również zbyt duża zawartość sodu, która powodować może między innymi zatrzymywanie nadmiaru wody, nudności i nadmierną senność. Za wszelką cenę powinniśmy unikać zaś parówek wytworzonych na bazie czerwonego mięsa.IARC czyli Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem ustaliła związek pomiędzy spożywaniem czerwonego mięsa, a ryzykiem zachorowania na nowotwór. Nadmiar wieprzowiny, wołowiny i innych gatunków czerwonego mięsa zwiększa to ryzyko aż o 17 procent, ze szczególnym narażeniem jest jelita grubego, trzustki oraz gruczołu krokowego. Zdaniem naukowców mięso czerwone powinniśmy ograniczyć do 500 g na tydzień. Najlepiej jest je dusić, gotować lub upiec, aby unikać zbyt wysokiego przetworzenia produktu.Jeśli nie wyobrażasz sobie życia bez parówek, zdaniem dietetyczki najlepiej postawić na te drobiowe. Dodatkowym atutem będzie maksymalnie prosty i czytelny skład, oraz właściwe proporcje takich wartości jak białko, tłuszcz oraz sód. Anna Reguła podkreśla, że parówki drobiowe nie są zdrowe ani rekomendowane, a jedynie mniej szkodliwe niż ich wieprzowy odpowiednik. Najlepiej spożywać je w towarzystwie dużej ilości warzyw, z razowym pieczywem, czyli z produktami mającymi odpowiednie ilości składników odżywczych.
Katarzyna Bosacka podzieliła się ze swoimi odbiorcami radą dotyczącą zakupu pomarańczy. Influencerka wskazała, na jakie cechy owocu zwrócić uwagę, by kupić okazy bez pestek. Kluczowy jest spód i obecność charakterystycznego „pępka". Smaczne i bezpestkowe pomarańcze można znaleźć w niejednym sklepie. Zwykle trudność stanowi jedynie ich wybór. Nie zawsze stosowna informacja jest podana przez producenta, lecz jeden szczegół wskazany przez Katarzynę Bosacką w jednym z jej najnowszych materiałów może być bardzo pomocny. Chodzi o nieregularność skórki.
Czosnek jest produktem, którego szczególnie chętnie używamy w naszej kuchni. Czy przed spożyciem rozgniatasz go, aby wyciągnąć z niego maksimum korzyści? Dr Bartek Kulczyński na swoim kanale YouTube zwraca uwagę na podstawowe błędy popełniane w kwestii wykorzystania poszczególnych produktów spożywczych. Nawet nie wyobrażasz sobie jak łatwo o wpadkę. Dietetyk, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego kanału YouTube Dr Bartek Kuczyński, podkreśla, że często na własne życzenie pozbawiamy się dobroczynnych składników, które drzemią w naszym jedzeniu. Na szczęście w prosty sposób możemy temu zaradzić, poznając kilka zasad. Dr Kuczyński podkreśla jednak, aby jego porad nie traktować ze śmiertelną powagą. Niemniej przyjrzyjmy się bliżej jego wiedzy na temat właściwego spożywania czosnku.
Czy wiecie, jak usunąć gorzkawą skórkę z orzechów? W większości przypadków pomocne będzie wrzucenie produktu na suchą, rozgrzaną patelnię, czyli prażenie. Poddane niedługiej obróbce termicznej otoczki, zaczną same odchodzić od pysznego miąższu. Choć skórka orzechów zawiera cenne składniki odżywcze, często jest też nieco gorzkawa, co może przeszkadzać w deserach czy ciastach. Z tego względu warto poznać techniki, które pomogą nam w prosty sposób wyeliminować potencjalne źródło problemów.
Jeśli kiedykolwiek mieliście w tym temacie jakiekolwiek wątpliwości, raz na zawsze je rozwiewamy. Brokuł można jeść na surowo. Warzywo to nie wymaga obróbki termicznej, aby było bezpieczne i zdatne do spożycia. Co więcej w surowej postaci cieszy świeżym smakiem oraz chrupką konsystencją.Brokuł najczęściej jemy w postaci gotowanej. Dodajemy go do sałatek, zup, zapiekanek i dań z patelni. Przygotowany we właściwy sposób może stanowić wyśmienity posiłek. Jeśli lubisz chrupiące warzywo, możesz go jedynie zblanszować, a nawet zjeść na surowo. Brokuł spożywany na surowo ma szereg zalet zdrowotnych. Skutecznie wzbogaca naszą dietę w cenną witaminę C oraz przeciwutleniacze. Warzywo to wykazuje także działanie antynowotworowe. Te zaskakujące właściwości niwelowane są w procesie gotowania.W jaki sposób można spożywać surowy brokuł? Warzywo należy dokładnie umyć, osuszyć i podzielić na różyczki. Do jedzenia nadają się zarówno kwiaty jak i łodygi. Te drugie mogą być nieco włókniste, dlatego im drobniej się je pokroi, tym przyjemniejsze będą w konsumpcji.
Dieta Polaków jest bardzo uboga w ryby. Ceny ryb, między innymi dorsza, czy łosia stale rosną, jednak w sklepach dostaniemy również o wiele tańszą rybę. Makrela wędzona jest jedną z najzdrowszych ryb i ma wiele wartości odżywczych. Przygotujemy z niej nie tylko pasty na kanapkę, ale i pyszny obiad dla całej rodziny.Makrela wędzona nie cieszy się w Polsce dużą popularnością. Mało kto wie, że ryba jest nie tylko tania, ale i bardzo zdrowa. Makrela wędzona jest zaliczana do jednych z najzdrowszych ryb, a porcja kosztuje około 10 zł.Z makreli wędzonej przyrządzamy głównie pasty kanapkowe lub jemy jako dodatek do pieczywa. Pasty z twarogiem lub jajkami są smaczne, ale mogą się przejeść. Rybę możemy przyrządzić również na ciepło. Zrobimy z niej kotlety, farsz do pierogów i pyszne zapiekanki.Według badań Polacy wciąż jedzą zbyt mało ryb. W naszym menu króluje przeważnie wieprzowina, drób i białe pieczywo, dopiero później warzywa, owoce, nabiał. Ryby są absolutnie niezbędne w naszej diecie. Ich składniki odżywcze mają nieoceniony wpływ na nasze zdrowie.
Znany dietetyk sprawdził skład bułek w jednym z najczęściej odwiedzanych sklepów przez Polaków. W Lidlu najlepszą bułką jest klasyczna grahamka. Bułka jest tania i ma dobry i krótki skład bez konserwantów.Michał Wrzosek jest dietetykiem klinicznym, który aktywnie udziela się w mediach społecznościowych. Jego kanały na Instagramie i YouTube zyskały ogromną popularność. Dietetyk dzieli się z fanami swoją wiedzą w zakresie zdrowego odżywiania.Michał Wrzosek często publikuje również filmiki, na których bierze pod lupę produkty z polskich sklepów i popularnych restauracji typu McDonald's. Niedawno dietetyk odwiedził Lidla i sprawdził skład kilku dostępnych w nim bułek.
Śmietana i śmietanka nie są tym samym produktem, choć niektórzy ich nazw używają zamiennie. Co prawda obie są przetworami mlecznymi, jednak ich zastosowanie, smak i parametry znacznie się różnią i nie zawsze da się ich używać zamiennie. Wyjaśniamy, jak powstają i jak można je wykorzystać w kuchni. Wiele osób stosuje zamiennie nazwy śmietana i śmietanka. Terminy te opisują jednak dwa różne produkty, których zastosowanie też jest odmienne. Wskazujemy najważniejsze różnice i podpowiadamy, jak wybrać właściwy nabiał do przyrządzanego dania.
Partia sałatki z buraczków jest wycofywana z obrotu przez Sanepid. Powodem jest niebezpieczeństwo związane z przedostaniem się do wyrobu ciała obcego podczas produkcji. Więcej szczegółów komunikatu GIS znajdziesz w naszym materiale. Żywność dopuszczona do obrotu musi być bezpieczna. Czasami jednak zdarza się błąd, którego konsekwencje mogą być bardzo przykre. W takich momentach interweniuje Sanepid, który w porozumieniu z producentem wadliwego towaru podejmuje odpowiednie działania naprawcze. Tym razem problem stanowi sałatka z buraczków.
Jajecznica nie musi być ciężka i kaloryczna. Wystarczy, że przygotujesz ją w kąpieli wodnej. Jajka ze szczypiorkiem zetną się błyskawicznie, a jajecznica będzie kremowa, puszysta i aksamitna. Do śniadania podaj warzywa i razowe pieczywo. Będzie zdrowo i pysznie.Wiele osób jajecznicę przyrządza na oleju, maśle lub wytopionym boczku. Inni wolą jajka usmażone na śmietanie lub z dodatkiem majonezu. Jajecznica przygotowana w ten sposób jest smaczna, ale kaloryczna i ciężka.Jajecznica z dwóch jajek i bez grama tłuszczu ma około 200 kcal. Kaloryczność uzależniona jest od rozmiaru jajek. Jeśli zrobimy jajecznicę z boczkiem lub na maśle, porcja jajek będzie mieć około 300- 350 kcal, w tym tłuszcze nasycone.Jajecznicę przyrządzoną w kąpieli wodnej koniecznie podaj z ulubionymi dodatkami i razowym chlebem. Polecam pomidory, paprykę, pieczarki, kiełki. Świetnym pomysłem będzie również awokado lub wędzony łosoś.
Syrop z pora wesprze nasz organizm w walce z objawami przeziębienia takimi jak kaszel czy chrypka, przynosząc ulgę niemal od razu po zażyciu. Wykonanie nie jest skomplikowane, a korzyści nawet w profilaktycznym stosowaniu są ogromne. Spróbujecie? Prosty w przygotowaniu, tani i niesamowicie skuteczny syrop z pora będzie stanowił świetną alternatywę dla wyrobu z cebuli czy czosnku. Warzywo również wykazuje właściwości bakteriobójcze i wspomoże nas w łagodzeniu kaszlu oraz chrypki. Zawarte w porze witaminy — m.in. A, C, E, oraz B1, czy B6 — podniosą naszą odporność. Ogromną zaletą wyrobu będzie też jego smak — znacznie łagodniejszy niż w przypadku wspomnianych już szerzej znanych syropów domowych. Dla wielu z nas ten fakt będzie stanowił sporą zaletę.
Choć Ptasie Mleczko do najzdrowszych deserów nie należy, czasem można się na nie skusić. Katarzyna Bosacka zwróciła ostatnio uwagę, że obecnie opakowanie specjału jest już dużo mniejsze niż przed laty. Różnicę da się dostrzec nawet pomiędzy egzemplarzami z roku 2020 i 2023.Downsizing jest przed producentów stosowany już od dawna. Sprzedaż mniejszych niż kiedyś porcji wyrobów dotknęła także Ptasiego Mleczka. Katarzyna Bosacka pokazała na swoim Instagramie, jak produkt zmieniał się w ostatnich latach. Wniosek jest jeden — deseru w opakowaniach ubywa.
Larwy i owady zazwyczaj kojarzą nam się z zepsuciem produktów. Niebawem nasza perspektywa ma się zmienić. Unia Europejska zdecydowała o dopuszczeniu pleśniaka lśniącego jako składnika produktów żywnościowych. Przyjęto także rozporządzenie zezwalające na stosowanie mąki ze świerszczy.Nietypowe produkty wkrótce staną się bardziej powszechne. Znane już ludziom w innych zakątkach świata produkty niebawem zagoszczą na europejskich stołach. Unia Europejska wydał dwa istotne rozporządzenia w sprawie larw i świerszczy. Zapoznałyśmy się ze szczegółami.
Czy wiecie, jak smażyć cebulę, by wyszła miękka i słodka? Wielu z nas soli ją, by podkreślić naturalny smak warzywa. Nie jest to błąd, ale dodanie odrobiny cukru przyniesie o wiele lepsze efekty. Musicie spróbować.Delikatna, skarmelizowana cebula będzie świetnym dodatkiem do dań mącznych czy kanapek. Uzyskanie odpowiedniej konsystencji i smaku warzywa ułatwi nam dodanie odrobiny cukru. Zastąpcie nią sól i przekonajcie się sami, jak przyjemna w odbiorze stanie się smażona cebulka.
Mało kto wie, że nawet w czasach kryzysu można jeść tanio i zdrowo. Z produktów spożywczych, które kosztują grosze, możemy ugotować pyszny i lekki obiad dla całej rodziny. Popularna dietetyczka, Dominika Hatala opublikowała na Instagramie film na temat tanich produktów z Lidla.Dominika Hatala jest dietetyczką, która chętnie udziela się w mediach społecznościowych. Jej profil na Instagramie, dietetykpowszechny, obserwuje ponad 200 tysięcy osób. Dominika propaguje zdrowe odżywianie i dzieli się z fanami propozycjami na lekkie i smaczne dania na każdą okazję.Niedawno dietetyczka na Instagramie udostępniła film, na którym pokazała 4 zdrowe i tanie produkty spożywcze, które można kupić w Lidlu. Produkty te dostępne są w ofercie przez cały czas. Mało kto wie, że przyrządzimy z nich wiele smacznych, zdrowych i pożywnych dań i deserów.Tanie i dobre produkty z Lidla kupimy za nie więcej niż 6 zł. W ofercie sklepu znajdziemy między innymi warzywa mrożone, strączki gotowane i płatki owsiane. Produkty te są źródłem białka i błonnika. Są niskokaloryczne, lekkie i bogate w wiele witamin i minerałów.
Pączki bez smażenia są o wiele lepsze niż tradycyjne. Lekkie i delikatne ciasto drożdżowe wypełnione owocowym nadzieniem spodoba się zwłaszcza osobom dbającym o linię. Wykonanie jest niezwykle proste. Musicie spróbować.Pyszne i pozbawione zbędnego tłuszczu pączki bez smażenia będą idealne na Tłusty Czwartek. Słodycz będziemy piec, dzięki czemu nie tylko pięknie urośnie, ale też nabierze lekkości i będzie rozpływać się w ustach. Nikt się nie oprze.
Mnogość towarów na półkach może przyprawić o zawrót głowy. W kwestii zakupów warto zapoznać się z opinią eksperta. Przy doborze wędlin spieszy z pomocą dietetyk Łukasz Jank. Na swoim profilu w portalu Instagram pokazał te najbardziej warte uwagi dostępne w sieci handlowej Biedronka.Ekspert do spraw żywienia (którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego kanału w serwisie YouTube) w wędlinach zwracał uwagę na konkretne kryteria. Liczył się skład, wysoka zawartość białka oraz kaloryczność. Dla osób robiących zakupy w Biedronce taka wiedza może być szczególnie przydatna. Sprawdź, czy ten asortyment dostępny jest w sklepie w Twojej okolicy.
Nutri-Score jest opracowanym we Francji systemem oceny wartości produktów spożywczych, mającym na celu pomagać konsumentom w świadomych zakupach. Niestety teoria sobie, a praktyka sobie. Dietetyk dr Damian Parol wziął wskaźnik pod lupę i znalazł w nim szereg uchybień i absurdów. Okazuje się na przykład, że Nutri-Score tak samo wysoko ceni jurajskiego łososia i...mrożoną pizzę.Nutri-Score podzielony jest na pięć kategorii, oznaczonych literami od A do E, oraz dodatkowo kolorami. Barwy przypominają nieco te znane z sygnalizacji świetlnej. Kolor intensywnie zielony (oznaczony literą A) to kategoria najwyższa, zaś czerwony (czyli E)-najniższa. Z dobrych chęci twórców nie wynikło jednak nic dobrego, a system roi się od dziur. Nutri- Score nadzorowany jest przez jednostkę podlegającą pod francuskie Ministerstwo Zdrowia. Do obliczenia swojego wskaźnika wykorzystuje takie parametry jak gęstość energetyczną, cukier, nasycone kwasy tłuszczowe, sód, błonniki i białko. Bierze pod uwagę zawartość w produktach spożywczych owoców, warzyw, orzechów, strączków i niektórych olei. Te kryteria okazały się jednak niewystarczające do rzetelnej oceny.Stosowanie systemów oceny jakości produktów spożywczych jest zalecane przez WHO. Komisji Europejska prowadzi w tym momencie prace nad wprowadzeniem obowiązku stosowania takiego rodzaju oznaczeń. Nutri-Score jest najpowszechniejszym i najlepiej rozpoznawanym systemem tego typu w Europie. Wpływ na to może być używanie go przez taki gigantów jak Nestle, Danone, Carrefour, Kaufland i Auchan.
Dietetyczka oceniła catering Anny Lewandowskiej. Sprawdziła, co można zamówić u celebrytki za 88 złotych. Tyle kosztował ją dzienny jadłospis, który oceniła pod kątem smaku i odżywczości. Wiemy, jakie były jej wnioski.Koszt posiłków na jeden dzień w cateringu Anny Lewandowskiej wynosi aż 88 złotych. Trzeba przyznać, że za taką cenę można by spodziewać się dań obfitych, różnorodnych i przede wszystkim smacznych. Czy rzeczywiście tak było?
Ostrzeżenia wydawane przez GIS nie wróżą niczego dobrego. Tym razem inspektorat zadecydował o wycofaniu ze sprzedaży łuskanych pistacji. Powodem takiej decyzji jest przekroczenie w nich dopuszczalnego poziomu szkodliwych substancji. Orzechy mają zniknąć ze sklepów.Strona GIS jest jedną z tych, które warto śledzić na bieżąco. Dzięki temu ograniczamy ryzyko spożycia niebezpiecznych produktów. W czasie najbliższych zakupów zwróćmy szczególną uwagę na to, co wkładamy do naszego koszyka.
Czosnek jest zdrowym i świetnie podkreślającym smak dodatkiem do potraw. Niestety jego zapach nie wszystkim odpowiada i są sytuacje, kiedy chcemy się go pozbyć. Zdradzamy proste sztuczki pozwalające poradzić sobie z tym częstym problemem.Wartości czosnku się nieocenione. Najważniejsze są właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe oraz znakomity smak, który doda charakteru wielu daniom. Przyjęło się jednak, że w dobrym tonie jest, by zapach warzywa, jaki towarzyszy nam po spożyciu, nie był wyczuwalny dla otoczenia. Mamy kilka sposobów na wyjście z niekomfortowej sytuacji.
Banany są korzystne w naszej diecie. Z dojrzałego owocu można przygotować znakomity syrop z dodatkiem miodu, który w mig pomoże nam złagodzić kaszel i ból gardła. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu i smaczny. Spróbujecie? Prosty i smaczny syrop z banana ma wiele zalet. Owoc dostarczy nam sporo potasu, który reguluje układ krążenia i dostarcza wielu witamin m.in. A, C i E. Do przygotowania wyrobu wykorzystamy też miód, który świetnie łagodzi ból gardła. Warto sie skusić - efekty będą znakomite.