Sanepid właśnie poinformował o zagrożeniu, jakie dla konsumentów stanowić może jedna z wcześniej dostępnych na rynku przekąsek. Tym razem pod kontrolą GIS wycofywane są wybrane partie popcornu. Wiemy, które produkty nie nadają się do spożycia.
Ryby uznaje się za ważny element diety. Nie każdy gatunek jednak dostarczy nam niezbędnych do zachowania zdrowia składników odżywczych. Niektóre — jak na przykład ryba maślana — są nie tylko pozbawione istotnych substancji, ale też potencjalnie niebezpieczne. Wyjaśniamy, dlaczego akurat tej ryby warto unikać.
Majonez do dań wielkanocnych jest konieczny. Dietetyk wybrał się do Biedronki i pokazał, który produkt jego zdaniem jest najlepszy. Zaletą wskazanego produktu jest niezły skład i dość niska cena. Sprawdziliśmy, na co się zdecydował.
Znany dietetyk przeanalizował składy chlebów z Biedronki i wskazał 3 najlepsze. Wybrane przez niego pieczywo ma prosty skład, dużo ziaren i jest w bardzo dobrej cenie. Po co przepłacać, skoro możemy kupić chleb dobrej jakości o wiele taniej niż w piekarni.
Agnieszka Cegielska pokazała, jak zrobić napar z kurkumy. Napój wzmocni naszą odporność, doda energii i poprawi ogólny stan zdrowia. Ponadto jest naturalnym lekarstwem na przeziębienie i grypę, kiedy już zachorujemy.
Serca drobiowe są niedrogie i obfitują w cenne składniki odżywcze. Mimo wysokiej zawartości żelaza i niewielkiej liczby kalorii dostarczanej w przeciętnej porcji są często pomijane w codziennym gotowaniu. Podpowiadamy jak włączyć je do diety.
Katarzyna Bosacka po raz kolejny demaskuje pomniejszanie opakowań przez producentów. Tym razem zaprezentowała różne wersje popularnego jogurtu, zwracając uwagę zarówno na skład wyrobu, jak i różnicę w gramaturze pomiędzy poszczególnymi wariantami smakowymi. Po raz kolejny podczas zakupów przyda nam się czujność.
Szpitalne jedzenie nierzadko zaskakuje. Śniadanie, które pokazał jeden z internautów na Twitterze, niestety nie było przykładem wzorowego posiłku. Kobieta otrzymała niewielką porcję niezbyt zdrowych produktów. Nie było mowy o pomyłce.
Czy ponowne wykorzystanie oleju ze smażenia jest bezpieczne? W ramach oszczędności taki pomysł może wydać się rozsądny, lecz nim przystąpimy do działania, warto zapoznać się z argumentami ekspertów. Sprawdziliśmy, jakie rozwiązanie jest najkorzystniejsze dla zdrowia.
Wątróbka należy do ulubionych podrobów. Jest nie tylko tania i łatwo dostępna, ale też bardzo smaczna. Niektórzy jednak zastanawiają się, czy jej jedzenie wyjdzie nam na zdrowie. Warto też wiedzieć, jak często można ją spożywać.
Owsianka z kawą będzie o niebo lepsza niż klasycznie przyrządzana na mleku czy wodzie. Polecane przez dietetyka danie jest proste w przygotowaniu i dostarcza wielu cennych składników odżywczych. A przy okazji dodaje energii do pracy.
Ceny ogórków są dużo wyższe, niż można by się spodziewać. Przyczyną drożyzny jest jednak nie tylko rosnąca inflacja. Eksperci wskazują, że na wzrosty wpływ ma też koncentracja rolników na uprawach polowych.
Znany dietetyk wziął pod lupę pieczywo z popularnych marketów, które przygotowywane jest zwykle z głęboko mrożonego ciasta. Okazuje się, że takie pieczywo nie różni się wartością odżywczą od pieczywa z piekarni. Zawsze jednak powinniśmy sprawdzić etykietę i wybrać chleb, który ma najkrótszy skład.
Po ser sięga wielu smakoszy. Parmezan jednak nie jest wybierany zbyt często. Choć nie należy do tanich, zdecydowanie warto włączyć go do swojej diety. Oprócz niesamowitego smaku dostarczy nam wielu cennych składników. I to już w niewielkiej porcji.
Rzeżucha kojarzy nam się ze świętami Wielkiej Nocy. Pikantne listki warto jednak podjadać zdecydowanie częściej. Są bardzo zdrowe, a ich pozyskanie niesamowicie proste. Podpowiadamy, jak wyhodować ją w domu. W najbliższym tygodniu jest najlepszy moment, jeśli chcemy nią udekorować świąteczny stół.
Dietetyk wyjaśnił, dlaczego buraki uważane są za najzdrowsze warzywa. Już jeden burak zjedzony dziennie przyniesie duże korzyści naszemu organizmowi. Buraki są również bardzo smaczne i przygotujemy z nich wiele pysznych dań.
Jajka w diecie były różnie traktowane na przestrzeni czasu. Kiedyś zalecano, by ograniczać ich spożycie ze względu na sporą zawartość cholesterolu. Jak jest obecnie? Naukowcy ustalili już bezpieczną dzienną liczbę kurzego nabiału.
Większość osób nie ma zaufania do mrożonych warzyw i owoców. Powszechnie uważa się, że są ona mniej zdrowe i wartościowe, niż ich świeże odpowiedniki. Jak dowodzi znany dietetyk dr Bartek Kulczyński taka forma jest nie tylko całkowicie bezpieczna, ale jak najbardziej polecana. Należy jedynie zwrócić uwagę na jakość kupowanych mrożonek.
Jeśli choć raz wahaliście się z wyborem grejpfruta, poniższe wskazówki będą dla was jak znalazł. Katarzyna Bosacka rozwiała wszelkie wątpliwości dotyczące owoców. Starannie wytłumaczyła, czemu korzystniej jest kupować te z czerwonym miąższem.
Cena kalafiora w ostatnim czasie osiągnęła absolutny rekord. Kilogram warzywa aktualnie jest drożdży niż filet z kurczaka i inne rodzaje mięsa. Na szczęście jest szansa, że z nadejściem wiosny i pojawieniem się nowalijek, cena spadnie.
Jak smakuje jedzenie w KFC w Los Angeles? Z pewnością daleko mu do amerykańskiego snu. Boleśnie przekonał się o tym YouTuber, który postanowił przetestować klasyczny fastfood zza wielkiej wody. Okazuje się, że restauracja nie ma nawet startu do polskich lokali tej samej sieci.
Koniecznie włącz do diety jabłka. Zjedzenie już jednego dziennie przyniesie nieocenione korzyści zdrowotne. Znany dietetyk wyjaśnia, dlaczego powinniśmy regularnie jeść te owoce i jak pozbyć się pestycydów ze skórki.
GIS ostrzega przed kolejnym produktem spożywczym. W jednej partii popularnej pasty z bakłażana wykryto dwutlenek siarki. Substancja może być niebezpieczna dla alergików i astmatyków.
Ryby są istotnym elementem naszej diety. Wybór jest jednak spory i nie każda będzie tak samo wartościowa. Mintaj, choć często pomijany, ma niewysoką cenę, korzyści z jego spożycia jest dość dużo. Nie warto go pomijać.
Mamy najświeższe informacje z Głównego Inspektoratu Sanitarnego. GIS wydał ostrzeżenie dotyczące partii ziemniaków sałatkowych. Felerne warzywa rozprowadzane są w sieci handlowej Lidl. Uważnie przejrzyjcie więc swoje ostatnie zakupy i sprawdźcie, czy nie macie ich w domu.
Czy wiecie, jak ugotować ryż na sypko? Nawet przyrządzony w torebce produkt może być delikatny i nieposklejany. Wystarczy pamiętać o wcześniejszym opłukaniu ziaren. Znany szefom kuchni patent jest niezawodny.
Majonez jest jednym z produktów, bez których niektórzy nie wyobrażają sobie przygotowania surówki czy sałatki. Rosnące ceny oraz niekoniecznie najlepszy skład wyrobów skłoniły Katarzynę Bosacką do przygotowania zestawienia, mającego na celu ułatwienie wyboru podczas zakupów. Sprawdziliśmy, na co jej zdaniem należy zwrócić uwagę.
Nie wiesz, co sądzić na temat ziemniaków? Posłuchaj opinii dietetyka i eksperta do spraw żywienia. Dr Bartek Kulczyński dementuje wszelkie pogłoski, jakoby te warzywa odpowiadały za wzrost naszej masy ciała. Co jeszcze ciekawego ma do powiedzenia o ziemniakach?