Koniec z gotowymi, drogimi odżywkami do ogórków, które są pełne chemii. Przygotuj domową mieszankę do podlewania grządek, a warzywa urosną w błyskawicznym tempie i będą odporne na choroby. Odżywkę przygotujesz za grosze. Poznaj prosty sposób na obfite zbiory ogórków.Domowa mieszanka z drożdży do podlewania ogórków przynosi wiele zalet. Przede wszystkim warzywa rosną i dojrzewają szybciej i są zdrowe, odporne na choroby i bardzo smaczne. Ziemia po takim nawozie jest również mocno odżywiona i bogata w makro i mikroelementy.Aby zoptymalizować wzrost ogórków, najpierw podlej je letnią wodą, a dopiero później przygotowaną mieszanką. Ziemia musi być mokra, inaczej domowa odżywka do ogórków będzie nieskuteczna.Pamiętaj, że przygotowaną odżywką możesz podlać ogórki maksymalnie 2-3 razy w sezonie, wyłącznie w ciepłe dni. Niska temperatura skutecznie zabije dobroczynny wpływ drożdży na warzywa. Dowiedz się również, jak uprawiać pomidory, aby szybciej rosły. Warzywa z własnego ogródka są o wiele smaczniejsze niż kupione w sklepie i przede wszystkim nie są pryskane chemią.
Na targowiskach pojawił się już świeży bób. Podpowiemy wam więc, jak wybrać najlepszy bób. Zebraliśmy najcenniejsze wskazówki, dzięki którym nie zawiedziesz się na tym nietanim produkcie. Zwróć uwagę na zapach warzywa, a także na inne jego cechy. Bób można przygotować na wiele sposobów. Dodać do zupy, sałatki czy zapiec z dodatkami. Jednak najpopularniejszy jest bób gotowany, jedzony na przekąskę. Choć tak naprawdę ilości, w jakich niektórzy zjadają bób, wcale nie są przekąskowe, a raczej obiadowe. Na smak bobu wpływa jego świeżość i stopień dojrzałości. Nie ma się co oszukiwać, że po ugotowaniu smak bobu się poprawi. Gdy kupicie zleżały produkt, nie zachwyci was smak gotowanego.
Lubicie jagody i borówki amerykańskie? A wiecie, jak wykorzystać w kuchni jagodę kamczacką? Jeśli jeszcze o nich nie słyszeliście, powiemy wam, że kolor mają typowo jagodowy, z niebieskawym nalotem. Ich kształt jest jednak wydłużony, a smak bardziej cierpki. Jagody kamczackie nie są u nas tak popularne, jak jagody leśne czy borówki amerykańskie, ale trochę je przypominają. Mają bardziej gruszkowaty kształt i nie są aż tak słodkie. W sklepach ze zdrową żywnością można kupić zazwyczaj syrop z jagody kamczackiej. Jagody te pochodzą z północno-wschodniej Azji. Rosną na większych krzaczkach, podobnych do borówki amerykańskiej. Rośliny te są odporne na wahania temperatur, a zwłaszcza na mrozy i są mało wymagające, co do gleby. Warto więc posadzić je w ogrodzie. Jagoda kamczacka kwitnie w kwietniu, a owocuje w maju.
Winogrona kupimy w każdym sklepie, na polskie owoce musimy jednak poczekać do sierpnia. Zarówno jasne, jak i ciemne winogrona pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i są przepyszne. Jeden gatunek owoców wykazuje jednak o wiele silniejsze działanie antyoksydacyjne. Które winogrona są najlepsze- jasne czy ciemne?Winogrona, zarówno jasne, jak i ciemne to przepyszne owoce sezonowe, z których przygotujesz zdrowy sok na zimę, dodasz je do mięs, sałatek i wielu innych potraw. Dojrzałe w pełnym słońcu grona są słodkie i można je jeść bez przerwy.Owoce są bogate w antyoksydanty, a także w potas, żelazo, miedź, jod, witaminę A, K i witaminy z grupy B. Jedzenie winogron wzmacnia między innymi nasze serce, kości, skórę, reguluje pracę tarczycy i odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie całego układu nerwowego i krwionośnego.Jasne winogrona różnią się od ciemnych nie tylko smakiem i wyglądem, ale również ilością witamin, minerałów i antyoksydantów. Sprawdź, które winogrona są najlepsze i najzdrowsze. W tym artykule poznasz przepis na wyśmienity i zdrowy sok z winogron, będzie idealny na zimę.
W maju rozpoczyna się sezon na pyszne, polskie warzywa, w tym bób. Niestety ceny strączków w tym roku zwalają z nóg. Ile kosztuje kilogram bobu na targowisku i w sklepie? Czy ceny warzyw od lokalnych producentów spadną?Kryzys gospodarczy, wysoka inflacja i coraz wyższe koszty nawozów i utrzymania pól uprawnych sprawiły, że ceny polskich warzyw poszybowały w górę. Duży wpływ ma tutaj również niesprzyjająca dla upraw pogoda.Ceny wszystkich warzyw są coraz wyższe. Za 1 kg fasolki szparagowej zapłacimy na targu około 35 zł. Pęczek szparagów o wadze 500 g w sklepach kosztuje od 15 aż do 20 zł. Trochę taniej jest u lokalnych sprzedawców- za pół kilograma warzyw zapłacimy około 11 zł. Botwinka, fasolka, bób, szparagi, a nawet młode ziemniaki kosztują znacznie więcej niż do tej pory. Mały pęczek młodych buraczków kosztuje około 5 zł, podobnie jak kIlogram młodych ziemniaków. Niestety ceny innych warzyw również szybują w górę.Wysokie ceny nie ominą również polskich owoców- tu dowiesz się, ile kosztują truskawki w 2022 roku, cena zwala z nóg.
Arbuz jest słodkim i orzeźwiającym owocem, po który warto sięgnąć, gdy zrobi się cieplej. Jak jednak wybrać soczysty i pełen smaku egzemplarz, którego jedzenie będzie przyjemnością? Wiemy, na co warto zwrócić uwagę przy zakupie. Jedną ze wskazówek będzie rozmiar owocu oraz sprawdzenie... jego dźwięku.Arbuza można jeść solo, przygotować z niego smaczne koktajle czy lemoniady, a nawet dodać do sałatki. Owoc najlepiej smakuje, gdy jest w sezonie, czyli od lipca do sierpnia. Jednak nawet wtedy, trafić możemy na zbyt wcześnie zebrane, a przez to pozbawione smaku sztuki. Podpowiadamy co zrobić, by unikać zakupu takich arbuzów.
Na straganach już pojawiły się pierwsze truskawki z polskich upraw. Sprawdźcie, ile kosztują truskawki w 2022. Cena z pewnością zaskoczy wszystkich smakoszy, bo nikt nie spodziewał się tak niskich cen tych owoców. Jest więc szansa, że konsumenci będą się mogli wreszcie nimi nasycić.Od jesieni ubiegłego roku spotykamy się z nieustającymi podwyżkami. Rosnące ceny energii, gazu i paliw wywołały falę podwyżek we wszystkich sektorach. Duży wzrost cen spotkał także produkty spożywcze. Wpłynęła na niego niedopisująca pogoda w ubiegłym roku, a także rosnące ceny nawozów. Do tego doszła wojna, która toczy się w Ukrainie — największym spichlerzu Europy. Prognozy nie są więc łaskawe dla konsumentów i ich kieszeni. Eksperci zapowiadają, że nieunikniony jest dalszy wzrost cen żywności. Tymczasem w sprzedaży już pojawiły się polskie truskawki, których ceny nieco przeczą zapowiedziom.
Uwielbiasz owoce ze zdjęcia? A wiesz, dlaczego warto jeść agrest i co najlepiej z niego przygotować? Te smaczne owoce skrywają wiele sekretów, a zrobisz z nich np. kultowy specjał, czyli orzeźwiający, kwaskowy kompot. Poznaj też inne możliwości agrestu. Agrest znany jest u nas od dawna. W wielu ogródkach rosną niepozorne krzaczki, na których latem dojrzewają żółtawe albo czerwonawe owoce. Niektóre są gładkie, inne pokryte delikatnymi włoskami. Agrest jest spokrewniony z porzeczką i ma podobne do niej właściwości. Również jest cierpkawy, choć dobrze dojrzałe owoce potrafią być słodkie. Świetnie smakuje jedzony na przekąskę, można też robić z niego pyszny kompot i różne przetwory, np. dżemy.
Żółta czy zielona? Która fasolka szparagowa jest lepsza? Odpowiedź nie jest oczywista i jednoznaczna. Obie fasolki różnią się nieco smakiem i wartością odżywczą. Jednak każda jest pyszna i z pewnością warto ją jeść. Zwłaszcza teraz, gdy w sklepach można kupić świeże i wyborne strączki.Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, ale podbiła już cały świat. Doskonale smakuje ugotowana i polana masłem lub zrumienioną bułką. Można ją też dodawać do sałatek, dań pieczonych, gotowanych i duszonych. Przez cały rok można kupić fasolkę mrożoną, jednak najsmaczniejsze są świeże strąki. Wyróżniają się one delikatnością i drobnymi nasionkami. Odpowiednio przyrządzone są chrupiące i przepyszne. Już teraz można kupić fasolkę szparagową pochodzącą z cieplejszych krajów. Sezon na naszą przypada na lipiec i sierpień.
Szarlotka jest jednym z częściej podawanych w polskich domach deserów. Anna Lewandowska proponuje zdrową wersję lubianego rarytasu. Wystarczy pokroić jabłka i zapiec je na smacznym spodzie z płatków owsianych. Receptura jest niezwykle prosta, a efekt przyjemnie zaskoczy. Spróbujecie? Jeśli szarlotka z rabarbarem wydawała wam się nietypowym pomysłem, przepis Anny Lewandowskiej może wywołać jeszcze większy szok. Celebrytka przygotowuje klasyczny deser w zupełnie odmienny sposób. Bliżej mu do owsianki wyjętej z pieca. Jest jednak równie pyszny. Sprawdźcie koniecznie.
Mięso wciąż stanowi ważny element diety w wielu domach. Niestety jego ceny nadal rosną. W kwietniu znacznie podrożał drób, wieprzowina i wołowina. Według ekspertów jest to dopiero początek fali podwyżek, której szczytu spodziewać się możemy w miesiącach letnich. Z mięsa przygotować można zarówno pyszne kotlety schabowe, jak i delikatne i puszyste mielone. Niebawem dania te mogę jednak okazać się zbyt drogie dla dużej części Polaków. Eksperci bowiem przewidują, że obecne ceny mięsa — choć rekordowo wysokie — stanowią dopiero początek podwyżek w tym segmencie.
Mizeria bez śmietany to doskonały dodatek do obiadu, a także lekka, zdrowa i pyszna przekąska. Wiosenna sałatka z ogórków z dodatkiem czosnku, miodu i innych aromatycznych przypraw to absolutny hit. Poznaj niezwykły patent na mizerię bez grama śmietany.Mizeria bez śmietany to nowość w mojej kuchni, jednak bardzo szybko się do niej przekonałam. Sałatka jest lżejsza i rewelacyjnie łączy się z każdym daniem mięsnym, wegetariańskim i rybami. Mizeria dzięki odrobinie octu i miodu ma doskonały smak, którego koniecznie musisz spróbować.Mizerię bez śmietany możesz zrobić na dwa sposoby: w wersji z pieprzem mielonym i posiekanym koperkiem, lub posiekaną papryczką chili i świeżą kolendrą. Lekka, ogórkowa sałatka w każdej wersji smakuje wyśmienicie. Danie ma słodko- pikantny smak i rozpływa się w ustach.Jeśli nie przepadasz za smakiem świeżej kolendry, możesz zastąpić ją również koperkiem, szczypiorkiem lub natką pietruszki. Każda zielenina świetnie łączy się z orzeźwiającym ogórkiem i wszystkimi dodatkami.Przygotuj również pełną smaku mizerię po węgiersku z cebulą i mieloną papryką, jest perfekcyjna.
Wreszcie są, na straganach pojawiły się pierwsze polskie truskawki. A wiecie, jak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych? Wystarczy zwrócić uwagę na kilka detali, jednym z nich jest zapach. Krajowe truskawki potrafią kusić z odległości silnym, przyjemnym aromatem. Poznajcie też inne istotne różnice, a nie pomylicie się już nigdy więcej.Truskawki należą do jednych z najpyszniejszych owoców świata. Odznaczają się delikatną, ale jędrną konsystencją, a także niebywałym aromatem i smakiem. Najlepiej smakują jedzone świeże, jednak doskonale nadają się też do ciast, deserów i pierogów.Choć w sklepach truskawki można kupić niemal przez cały rok, to jednak nie są to te pyszne owoce, na które czekamy do wiosny. Nasze truskawki uchodzą za najsmaczniejsze na świecie i zachwycają smakiem, aromatem i konsystencją. Szkoda, że sezon na nie trwa tylko 2-3 miesiące. Jak jednak mieć pewność, że kupujemy właśnie rodzime przysmaki?
Wiecie, jakich warzyw nie należy jeść na surowo? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości, dzięki czemu będziecie mogli uniknąć nieprzyjemnych następstw. Sprawdźcie też, które warzywa są o wiele korzystniejsze dla zdrowia, gdy jecie je bez obróbki kulinarnej. Niektóre informacje naprawdę zaskakują. Warzywa są bardzo zdrowym składnikiem diety. Z tego powodu powinniśmy jeść je nawet 5 razy dziennie, np. jako dodatek do śniadania, surówka do obiadu, składnik kolacji czy na przekąskę. Dostarczają nam cennego błonnika, który poprawia przemianę materii, a także wiele witamin i soli mineralnych. Poza tym są niezwykle zasobne w związki biologicznie czynne, które też mają pozytywny wpływ na zdrowie. Choć panuje powszechna opinia, że warzywa najzdrowsze są, gdy zjada się je na surowo, to jednak nie w każdym przypadku jest to prawdą. Sprawdź więc, które warzywa wyjdą nam na zdrowie, gdy zjemy je surowe, a które ugotowane.
Jak sprawdzić, czy jajka są świeże? To pytanie bardzo często pojawia się na forach internetowych. Świeżość jajek możemy sprawdzić w domu na 4 proste i skuteczne sposoby. Dowiedz się, jak sprawdzić, czy jajka nadają się do jedzenia.Jajka kurze są produktem bardzo uniwersalnym, które wykorzystujemy do wielu różnych dań, zup, deserów i ciast. Jajka, niezależnie od tego, czy smażone, gotowane, czy dodawane do pieczenia, muszą być idealnie świeże, aby nie zepsuły całej potrawy.Jajka na dłużej zachowają świeżość, kiedy będziemy przechowywać je w lodówce lub w suchym, ciemnym i stosunkowo chłodnym miejscu. Już powyżej 6 stopni C bakterie salmonelli, które mogą być na skorupkach, zaczynają się namnażać, dlatego też jajka muszą być przechowywane w niższej temperaturze.Zjedzenie nieświeżego jajka może również skutkować poważnym zatruciem pokarmowym. Są jednak proste sposoby, w tym potrząsanie, dzięki którym możemy sprawdzić, czy jajko na pewno jest świeże i czy nie zepsuje dania i nie wywoła problemów żołądkowych.Dowiedz się również, jak uratować przesoloną zupę. Poznaj 5 prostych sposobów, dzięki którym danie błyskawicznie odzyska smak.
Ogórki małosolne mają wielu amatorów. Ich przygotowanie zazwyczaj jest dość czasochłonne. Kiszenie na sucho pozwoli jednak przyrządzić je niemalże ekspresowo. Wystarczy wymieszać ze sobą składniki i zamknąć je w foliowym woreczku. Resztę wykona za nas upływający czas. Wypróbujecie prosty patent i cieszcie się ulubionym smakiem. Przygotowanie ogórków małosolnych w tradycyjny sposób trwa kilka dni. Podobny w smaku rarytas można zrobić, nie korzystając z zalewy. Łącząc ogórki z dodatkami w woreczku, już po dobie cieszyć się będziemy przyjemnym i chrupiącym warzywem o dobrze nam znanym aromacie. Sprawdźcie koniecznie tę metodę.
Kawa dla wielu z nas jest napojem, bez którego trudno wyobrazić sobie poranek. Czy jednak sięganie po nią tuż po przebudzeniu jest dobrym pomysłem? Wyjaśniamy jaki wpływ na nasze zdrowie ma spożywanie tego naparu i zdradzamy, kiedy najlepiej go wypić, by czerpać same korzyści. Kawa potrafi pobudzić. Zawarta w niej kofeina pomaga odsunąć uczucie zmęczenia i tym samym zachować koncentrację przez dłuższy czas. Jednak spożywanie jej o poranku, kiedy organizm regulują inne substancje, nie jest najlepszym pomysłem. Zdradzmy jaki jest lepszy moment, by po nią sięgnąć.
Poznajesz rybę ze zdjęcia? A jak sądzisz, warto jeść makrelę wędzoną? Trzeba przyznać, że ta popularna i lubiana ryba skrywa wiele sekretów. Jest niezwykle smaczna, a przy okazji zdrowa. Sprawdź, jakich składników odżywczych może ci dostarczyć. Ryby są bardzo zdrowe i dlatego powinniśmy je jeść jak najczęściej, a przynajmniej 2-3 razy w tygodniu. W przeciwieństwie do mięsa im ryba jest tłuściejsza, tym zdrowsza. Rybi tłuszcz kryje bowiem w sobie cenne kwasy tłuszczowe. Mimo licznych walorów zdrowotnych ryby rzadko goszczą na naszych stołach. Są bowiem trudniej dostępne niż mięso, nie łatwo też o świeże sztuki. Jednak warto wiedzieć, że również ryby mrożone, czy wędzone zachowują cenne właściwości. Wśród tych ostatnich w sklepach najłatwiej jest kupić wędzoną makrelę. Czy jest ona zdrowa?
Zastanawialiście się, dlaczego w sklepach jajka są trzymane poza lodówką? Odpowiedź może was zaskoczyć, bo przecież wiecie, że chłód przedłuża świeżość produktów. Tak naprawdę chodzi jednak o jeden detal, o jedną różnicę między mieszkaniem a supermarketem. Większość osób po zrobieniu zakupów umieszcza większość produktów w lodówce. Również i jajka, które lądują zwykle w przeznaczonym do tego celu miejscu, czyli na drzwiczkach lodówki. A jeszcze przed chwilą te jajka leżały w sklepie na zwykłej półce bez chłodzenia.Jak to więc jest z jajkami? Wymagają trzymania w warunkach chłodniczych, czy nie? Czemu w sklepach mogą je przechowywać na zwykłych półkach, a w domu zalecane jest włożenie ich do lodówki? Chodzi o mały szczegół.
Maj to idealny czas na przygotowanie domowego soku z aronii. Owoce to bogactwo cennych witamin, minerałów i antyoksydantów, a sok z dodatkiem laski wanilii jest przepysznym dodatkiem do napojów i herbaty. Poznaj najlepszy przepis na sok z aronii.Sok z aronii jest dość cierpki w smaku, jednak wystarczy dodać do niego laskę wanilii, aby był delikatniejszy. Przygotowany sok rozcieńczam letnią lub gazowaną wodą, a także dodaję do gorącej herbaty. Aronia latem jest idealna na ugaszenie pragnienia i nawodnienie organizmu. Zimą natomiast doskonale wzmacnia układ odpornościowy, rozgrzewa i pomaga w walce z przeziębieniem i grypą.Domowy nektar zawiera przede wszystkim witaminę C, witaminy z grupy B, a także żelazo, potas, jod, wapń i bor. Sok to również bogate źródło antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia i zapobiegają powstawaniu chorób nowotworowych.W maju pojawia się już młoda pokrzywa, nie pozbywaj się jej z ogródka- tu poznasz przepis na wyśmienitą, lekką zupę z pokrzywy, jest idealna na wiosenny obiad.
Na straganach pojawiły się pierwsze czereśnie. Uwielbiamy te owoce, choć apetyt trochę odchodzi, gdy trafi się na robaka. A wiecie, jak usuwać robaki z czereśni? Do pozbycia się ich potrzebujecie jedynie wody i 30 minut. Ten sposób naprawdę działa.Czereśnie to jedne z pierwszych, wiosennych owoców. Są bardzo smaczne i zdrowe. Działają odkwaszająco na organizm i regulują pracę układu pokarmowego. Zawierają też dużo jodu, potasu, fosforu, wapnia i żelaza, a także są zasobne w witaminy A, C i z grupy B. Mają właściwości przeciwutleniające i oczyszczające. Dobrze wpływają na układ krwionośny i moczowy.Owoce te lubimy nie tylko my, smakują też robakom. Często można natrafić w nich na larwy muchówki nasionnicy trześniówki. Nie jest to zbyt miłe doświadczenie i często po takim spotkaniu mamy obrzydzenie do jedzenia czereśni. Jednak jest prosty sposób na to, by pozbyć się robaków z dojrzałych owoców.
Skórkę banana usuwacie, zaczynając od strony ogonka? To spory błąd, który przy bardziej dojrzałych owocach może zakończyć się ich zmiażdżeniem. Zdecydowanie łatwiej będzie, gdy proces rozpoczniemy od przeciwnego końca banana. Podpowiadamy jak to zrobić i wyjaśniamy, dlaczego właśnie taka metoda jest poprawna. Banan jest pysznym słodkim owocem, który doskonale sprawdza się nie tylko jako słodka przekąska, ale też dodatek do owsianki czy baza do upieczenia wyśmienitego chlebka. Przygotowanie go do dalszych kulinarnych czynności zwykle nie nastręcza problemów, lecz zdarza się, że końcówka banana ulega uszkodzeniu. Wszystko dlatego, że obieranie dość często zaczynamy ze złej strony.
Maliny już niebawem pojawią się w sklepach i na straganach. Wielu smakoszy z pewnością skusi się na ich zakup. Jak jednak oczyścić ten pyszny owoc i nie uszkodzić go? Warto zrezygnować z płukania rarytasu pod bieżącą wodą. Jest inny sposób mycia, który nie uszkodzi tych drobnych jagód. Maliny są wyśmienitymi owocami, z których warto przygotować dżem czy sok. Doskonale smakują też na surowo w sałatkach oraz jako dodatek do sernika. Zanim jednak przystąpimy do konsumpcji, warto dowiedzieć się jak umyć ten smakołyk bez utraty smaku i walorów wizualnych.
Rabarbar jest warzywem czy owocem? Dowiedz się, do jakiej rodziny zaliczane są kwaśne i soczyste łodygi. Co możemy przygotować z rabarbaru? Kiedy jest sezon na rabarbar? Jakie właściwości lecznicze posiadają łodygi i kto powinien zrezygnować z jedzenia rabarbaru?Wszyscy uwielbiamy ciasta z rabarbarem. Kwaśne łodygi zapieczone pod słodką kruszonką smakują wyśmienicie. Z rabarbaru zrobimy również kompot i lemoniadę, które doskonale gaszą pragnienie. W tym artykule dowiesz się, jak zrobić ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką, proste i pyszne.Wiele osób zastanawia się, czy rabarbar jest owocem, czy warzywem, a także, dlaczego łodygi należy jeść z umiarem, mimo że zawierają wiele cennych witamin. Dowiedz się, do jakiej rodziny zaliczany jest kwaśny przysmak i jaki związek powoduje, że nie należy przesadzać z jedzeniem łodyg w różnej formie.
Ogórki małosolne są wyjątkowo zdrowym rarytasem, po który z chęcią sięga wielu amatorów dobrego jedzenia. Najczęściej przygotowuje się je z dodatkiem zalewy bogatej w aromatyczne przyprawy. A gdyby tak pominąć w niej wodę? Okazuje się, że ten śmiały pomysł nie tylko nie jest absurdalny, ale tez dobrze znają go nasze babcie, które nie raz takie ogórki przyrządzały. Ogórki małosolne przygotować można według różnych receptur. Zdradzaliśmy wam już m.in. niezawodne patenty, które pomogą osiągnąć przyjemnie chrupiące ogórki — wprost idealne do przyrządzenia surówki. Tym razem na tapet bierzemy babciną metodę pomijającą wykorzystanie płynów. Aromatyczny specjał też się uda.
Fasolka szparagowa jest smacznym warzywem, które doskonale smakuje z wieloma dodatkami. Jeśli znudziła wam się klasyka, czyli podawane z podsmażoną bułką kawałki żółtej fasolki, koniecznie wypróbujcie nasz sposób na obiadowy dodatek z cebulką. Zachwyci was głębokim, wyrazistym i nieco słodkim smakiem. Spodoba się całej rodzinie. Fasolkę szparagowa można podać samodzielnie, okraszając warzywo bułka tartą podsmażoną na maśle. Dobrze smakuje w zupach i gulaszach warzywnych oraz jako dodatek obiadowy z czosnkiem czy serem oraz boczkiem. Tym razem proponujemy, by przygotować ją z aromatyczną cebulką. Też będzie pysznie.
Czereśnie są jednymi z bardziej smacznych owoców pojawiających się w Polsce na początku czerwca. Ostatnio wyborny rarytas stał się przedmiotem dyskusji internetowej. Wszystko za sprawą zdjęcia, przedstawiającego stoisku gdzie za zakup kilograma smakołyku sprzedawca wyznaczył cenę 260 złotych. Czereśnie pasują zarówno do mięs — np. pieczonej karkówki — sałatek czy porannej owsianki. Okazuje się jednak, że na rarytas ten w tym roku być może mało kto będzie mógł sobie pozwolić. W internecie bowiem dyskutowano o rekordowo kosztownych zakupach tego owocu.
Czy pieczarki trzeba obierać przed gotowaniem lub smażeniem? Odpowiedź z pewnością zaskoczy niejednego smakosza, bo jak się okazuje, obieranie pieczarek wcale nie jest konieczne. Dzięki pominięciu tego etapu, przyrządzenie pieczarek stanie się o wiele szybsze. Pieczarki są tymi grzybami, po które sięgamy najczęściej. Wynika to z ich dużej dostępności, niskiej ceny, ale też doskonałego smaku i aromatu. Lubimy pieczarki duszone, zapiekane czy też gotowane jako składnik zupy. To, co powstrzymuje wiele osób przed ich zakupem i przyrządzaniem, to ich obróbka wstępna. Jak pomyślimy, że trzeba je będzie obrać, to rezygnujemy z ich zakupu. Czy jednak obieranie pieczarek jest konieczne?