Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ewa Wachowicz

Ewa Wachowicz

 Przepis na placki z cukinii Ewy Wachowicz
18.08.2022 19:09 Wachowicz pokazała przepis na placki z cukinii. Biją na głowę ziemniaczane

Placki z cukinii są świetnym pomysłem na smakowitą kolację lub późny obiad. Jeśli szukacie alternatywy dla dania z ziemniaków, właśnie ja znaleźliście. Receptura Ewy Wachowicz jest prosta, a danie pełne aromatu, wyraziste w smaku i lekkie. Koniecznie spróbujcie. Cukinia smakuje znakomicie w wielu daniach. Ewa Wachowicz wie o tym doskonale i przyrządza z niej pyszne, cudownie chrupiące placuszki. Doprawia je prosto — cebulką, czosnkiem i koperkiem, a mimo to są zachwycające. Skusicie się?

Wachowicz pokazała przepis na rosół
14.08.2022 13:47 Wachowicz pokazała przepis na rosół. Dodaje do niego pewien owoc

Rosół często pojawia się podczas niedzielnego obiadu. Zaskakujący dodatek stosowany przez Ewę Wachowicz sprawi, że zupa będzie smakowała jeszcze lepiej. Celebrytka proponuje, by wrzucić do niej słodkie nieobrane jabłko. Warto spróbować — zachwytom rodziny nie będzie końca.Podstawowy przepis na rosół można zmienić na wiele sposobów. Za każdym razem uzyskamy nieco inny efekt. Nietypowy dodatek do klasycznej zupy inspirowany jest kuchnią pakistańską. Zaskakująco dobrze współgra z pozostałymi składnikami i sprawia, że smak dania nabiera głębi. Skusicie się?

Ewa Wachowicz, chałki
29.07.2022 20:35 Cudowna chałka według przepisu Ewy Wachowicz. Gwiazda dodaje szczyptę wyjątkowej przyprawy

Naszą propozycją na dziś jest cudowna chałka według przepisu Ewy Wachowicz. Gwiazda dodaje do niej szczyptę wyjątkowej przyprawy, a mianowicie szafranu. Dzięki temu pieczywo wychodzi apetycznie żółte i ma doskonały smak. Będzie idealne na śniadanie lub na podwieczorek. Chałka to rodzaj bułki przygotowywanej ze słodkawego, drożdżowego ciasta. Jest delikatna w smaku, doskonała z masłem, miodem, a nawet żółtym serem. Jeśli macie ochotę na taką właśnie bułkę, ale nie chce wam się wychodzić z domu, możecie przygotować ją własnoręcznie. Najlepiej według przepisu Ewy Wachowicz, która wzbogaca ciasto o szczyptę szafranu. Jaki jest efekt? Przekonajcie się sami.

Ewa Wachowicz pokazała patent na ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Zawsze wychodzi lekkie i puszyste
13.07.2022 19:25 Ewa Wachowicz pokazała patent na ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Zawsze wychodzi lekkie i puszyste

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania Ewy Wachowicz zachwyca wszystkich swoim wyjątkowym smakiem i pięknym wyglądem. Ciasto zapieczone z kruszonką i owocami sezonowymi to pyszny dodatek do kawy w leniwy, upalny weekend.Ciasta drożdżowe zwykle są czasochłonne i dość wymagające- najpierw musimy przygotować zaczyn, następnie wyrabiać ręcznie przez kilkanaście minut i znowu czekać, aż ciasto urośnie. Ewa Wachowicz pokazała jednak patent na ciasto drożdżowe bez wyrabiania.Sekretem doskonale wyrośniętego ciasta drożdżowego bez wyrabiania jest wsypanie do miski składników w odpowiedniej kolejności i odstawienie jej na 3 godziny w suche, ciepłe miejsce. Ciasto po wyrośnięciu wystarczy przełożyć na blachę, dodać owoce i kruszonkę i zapiec.Do ciasta drożdżowego bez wyrabiania możemy dodać ulubione owoce, mogą to być truskawki, śliwki, maliny, wiśnie, porzeczki, agrest. Możemy również wymieszać wszystkie owoce, ciasto będzie smakować rewelacyjnie i zniknie w ciągu jednego dnia.

Ewa Wachowicz, ciasto zebra
04.07.2022 12:55 Receptura na kultowe ciasto "zebra" Ewy Wachowicz. Prawdziwy hit z dawnych lat

Prezentujemy recepturę Ewy Wachowicz na kultowe ciasto „zebra". Ten hit z dawnych lat królował kiedyś na domówkach i szybko znikał z talerzyków. Czemu więc nie wrócić do niego dziś? Przygotujcie „zebrę" według poniższego przepisu, a z pewnością się nie zawiedziecie. Ciasto „zebra" swą nazwę zawdzięcza charakterystycznemu wyglądowi. Do formy nakłada się na przemian trochę ciasta ciemnego i jasnego, w wyniku czego powstają piękne, naturalne paski. Ciasto jest przyjemnie wilgotne i długo zachowuje świeżość, dzięki dodatkowi oleju. Ewa Wachowicz proponuje posmarować „zebrę" rozpuszczoną czekoladą i posypać posiekanymi orzechami. Dzięki temu wypiek zyskuje nie tylko piękny wygląd, ale też niesamowity smak.

Sernik kokosowy według przepisu Ewy Wachowicz
29.06.2022 14:34 Sernik kokosowy według przepisu Ewy Wachowicz. Zrobisz go nawet bez cukru

Sernik kokosowy jest doskonałym deserem do podania na rodzinnym spotkaniu. Ewa Wachowicz proponuje, by przygotować to smaczne ciasto bez dodatku cukru. Zastępuje go zdrowym słodzikiem. Spróbujecie? Sernik według przepisu Ewy Wachowicz skusi was kokosową nutą i niezwykłą lekkością. W recepturze nie uwzględniono cukru, stosując jego zdrowy i bezkaloryczny zamiennik. Każdy będzie mógł go spróbować. Skusicie się?

Ewa Wachowicz, zupa kalafiorowa
27.06.2022 18:00 Wachowicz dodaje do zupy kalafiorowej wyjątkowy składnik. Dzięki temu jest kremowa

Ewa Wachowicz dodaje do kalafiorowej wyjątkowy składnik. Dzięki temu zupa jest niezwykle smaczna i kremowa. Chodzi o mascarpone, które potrafi podnieść walory nie tylko deserów i sosów, ale jak się okazuje, także i zupy. Przetestujcie tę recepturę, a raczej nie będziecie zawiedzeni. Zupa kalafiorowa zdecydowanie częściej pojawia się na naszych stołach latem niż zimą. Co prawda można ją ugotować z dodatkiem mrożonego kalafiora, ale ze świeżym smakuje o niebo lepiej. Poza tym w sezonie kalafiory mają dość przystępną cenę. Szkoda wręcz, by nie przerobić ich na coś pysznego. Zupa kalafiorowa Ewy Wachowicz zaskakuje kremową konsystencją. Jest to zasługą dodanego serka mascarpone. Składnik ten zawiera dużo tłuszczu, który dodaje smaku potrawom, a także sprawia, że stają się aksamitne.

Ewa Wachowicz, kaszanka
19.06.2022 09:21 Wachowicz łączy kaszankę z wybornym dodatkiem. Wielki smakołyk w zachwycającej wersji

Zastanawiacie się, co dziś wrzucić na ruszt? A może wielki smakołyk w zachwycającej wersji? Ewa Wachowicz łączy kaszankę z wybornym dodatkiem, którym jest kapusta kiszona. W ten sposób powstaje pełne, sycące danie, które można podać z chlebem lub pieczonymi ziemniakami. Kaszanka jest wędliną podrobową, która ma wielbicieli i licznych przeciwników. Ci jednak, którzy choć raz jej spróbowali, wiedzą, że potrafi smakować doskonale. Choć można ją jeść na zimno, najsmaczniejsza jest smażona lub pieczona na grillu. Kaszankę zwykle łączy się z cebulą, czasem też z jabłkiem. Ewa Wachowicz pokusiła się na ciekawe zestawienie jej z kiszoną kapustą. Zawija oba produkty w folię aluminiową i piecze na ruszcie grilla. Efekt jest naprawdę bardzo smaczny. Przekonajcie się o tym sami.

Ewa Wachowicz, ciasto drożdżowe
03.06.2022 13:21 Najprostsze ciasto drożdżowe Ewy Wachowicz bez wyrabiania. Nie ma łatwiejszego

Jeśli uważacie ciasto drożdżowe za pracochłonne, teraz zmienicie zdanie na ten temat. Poznajcie przepis Ewy Wachowicz na najprostsze ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Ręczymy, że nie ma łatwiejszego ciasta, bo tu nie używa się nawet miksera. Dorzucie do niego sezonowe owoce, posypcie kruszoną i upieczcie. Po godzinie wyborny łakoć będzie gotowy. Ciasto drożdżowe jest smaczne i lekkostrawne. Jednak niektórzy mają opór przed jego przygotowaniem. Dlaczego? Chodzi oczywiście o długie, ręczne wyrabianie i o czas potrzebny do wyrastania. Ewa Wachowicz skutecznie omija jednak proces wyrabiania ciasta, bo jedynie przesypuje składniki w misce. A gdy ciasto wyrośnie, pozostaje tylko jego upieczenie.

Ewa Wachowicz, chleb
21.04.2022 21:18 Prosty przepis na chleb z garnka od Ewy Wachowicz. Wyjdzie lepszy niż w piekarniach

Przedstawiamy prosty przepis na chleb z garnka od Ewy Wachowicz. Wyjdzie lepszy niż w piekarniach, a jego przygotowanie nie jest trudne ani pracochłonne. Składniki wystarczy wymieszać, a potem bochenek upiec w garnku, dzięki czemu chleb ładnie wyrośnie i będzie miał chrupiącą skórkę. Choć świeże pieczywo można kupić w wielu miejscach, to nie zawsze mamy w pobliżu, taki chleb, który nam smakuje. Nieraz bochenki są mało wyrośnięte, gliniaste i kruszą się w czasie krojenia. W takiej sytuacji dobrym rozwiązaniem jest upieczenie własnego chleba. Nie jest do tego konieczny zakwas, o czym zaraz się przekonacie.

Ewa Wachowicz, surówka
21.04.2022 19:45 Kultowa surówka w chińskim stylu od Ewy Wachowicz. Smaczna klasyka

Co podać do obiadu? Może zadowoli was kultowa surówka w chińskim stylu od Ewy Wachowicz? Ta smaczna klasyka nabiera niezwykłego smaku, dzięki oszałamiającemu sosowi, który przyrządza znana producentka. Jesteśmy przekonani, że będzie to prawdziwy hit na waszym stole. Surówki z białej kapusty są tanie, proste i pasują do wielu dań. Niezwykle znana jest sałatka coleslaw, ale popularnością nie ustępuje jej surówka w chińskim stylu. Ta druga zachwyca słodko-kwaśnym smakiem, który zyskuje dzięki prostej zalewie.

Ewa Wachowicz, szynka
06.04.2022 18:23 Wielkanocna szynka według przepisu Ewy Wachowicz. Sekret tkwi w marynacie

Planujecie zrobić pieczyste na święta? Możecie przygotować wielkanocną szynkę według przepisu Ewy Wachowicz. Sekret tego soczystego mięsa tkwi w wyjątkowej marynacie. Zawiera ona między innymi sok jabłkowy i cebulę i doskonale wydobywa smak szynki. Jeśli chodzi o typowe, wielkanocne mięsa, to z pewnością należy do nich szynka. Odpowiednio przyprawiona, zamarynowana i upieczona potrafi smakować naprawdę doskonale. I co ważne, nie ma przy niej dużo pracy. Mięso wystarczy tylko odpowiednio wcześnie zamarynować.

Ewa Wachowicz, sernik
01.04.2022 22:47 Doskonały przepis na sernik budyniowy Ewy Wachowicz. Prawdziwy rarytas

Prezentujemy doskonały przepis na sernik budyniowy Ewy Wachowicz. To prawdziwy rarytas, który zachwyci podniebienia wszystkich, którzy go spróbują. Wśród składników najważniejszy jest w nim twaróg i proszek budyniowy. Trzeba je połączyć z innymi dodatkami, by po upieczeniu otrzymać niezwykle puszysty i wilgotny deser. Idealny sernik powinien być delikatny i kremowy. Do jego przygotowania najlepiej wykorzystać tłusty lub półtłusty twaróg. Nie może być on kwaśny, za to musi być zwarty i gładki. Wszystkie składniki sernika powinny mieć temperaturę pokojową. Dlatego jajka i twaróg trzeba wyjąć z lodówki ok. 1,5 godziny przed przygotowaniem sernika. Ważna jest też temperatura pieczenia — nie może być zbyt wysoka, bo wtedy sernik wybrzusza się, a potem opada. Dobrze też go studzić stopniowo — najpierw w wyłączonym piekarniku, a dopiero potem na kuchennym blacie.

Ile kosztują wielkanocne przysmaki z restauracji Wachowicz
29.03.2022 18:24 Ile kosztują wielkanocne przysmaki z restauracji Wachowicz? Gwiazda pokazała cennik

Przygotowanie świątecznych potraw wymaga czasu. Ewa Wachowicz opublikowała ostatnio wielkanocną ofertę restauracji Zalipianki, której jest właścicielką. Ceny specjałów potrafią jednak zaskoczyć. Sałatka jarzynowa na przykład kosztuje 67 zł/kg. Zajrzeliśmy do cennika, by ułatwić wam wybór. Świąteczne potrawy część z nas z pewnością przyrządzi samodzielnie. Bazujące na lokalnych produktach i sprawdzonych recepturach specjały od Wachowicz są jednak niezwykle ciekawą propozycją, dla tych, którzy wolny czas zapragną przeznaczyć na odpoczynek.

Rosół Ewy Wachowicz
25.03.2022 23:49 Wyśmienity rosół od Ewy Wachowicz. 1 składnik zaskakuje

W wielu domach dalej swojego rodzaju tradycją jest gotowanie rosołu w niedzielę, kiedy podawany jest duży dwudaniowy obiad. Ewa Wachowicz zdecydowała się zaprezentować własny przepis na tę klasyczną zupę. Prezenterka dodaje do niego odrobinę sosu sojowego, dzięki czemu wywar nabiera delikatnie azjatyckiego smaku. Recepturę zdradzamy poniżej. Rosół jest uznawany za naturalny specyfik wspomagający układ odpornościowy w czasie zwiększonych zachorowań na grypę czy przeziębienie. Wypełniony jest wartościami odżywczymi, które dają mnóstwo energii do walki z patogenami, dlatego warto gotować go szczególnie teraz, jesienią oraz zimą. Ewa Wachowicz znana ze swoich zdolności kulinarnych, doskonale zdaje sobie sprawę, że rosół wcale nie musi być przygotowywany tylko wedle jednej receptury. Dlatego w jej przepisie znajduje się sos sojowy, który znacznie zwiększa walory smakowe zupy, a także nadaje jej głębszego koloru.

Krucha tarta z jabłkami
25.03.2022 22:52 Pełna smaku krucha tarta z jabłkami, dokładka gwarantowana

Polskie jabłka to wymarzony partner dla wszystkich kruchych, półkruchych lub drożdżowych wypieków. Lekko kwaskowate o subtelnej słodkości. Twarde i jędrne nie rozpuszczają się podczas obróbki cieplnej. Doskonale trzymają smak i aromat. Soczyste, świeże i zdrowe o pięknym zapachu przywołującym na myśl obrazy kwitnących jabłoni i owocujących sadów.Posiadając takie naturalne bogactwo jesteśmy wręcz zobowiązani czerpać z niego pełnymi garściami i piec tyle słodkich wypieków ile tylko jesteśmy w stanie. W myśl tej zasady zachęcamy Was do tworzenia kulinarnych pyszności. Warto odszukać swój ulubiony jabłeczny deser i wytrwale dążyć do jego udoskonalenia. Może mała tarteletka z jabłkowym nadzieniem? Lub pyszna szarlotka z budyniem i owocami? Dzisiaj chcemy zaprezentować Wam prosty przepis Ewy Wachowicz na wyśmienitą kruchą tartę.

Sernik
25.03.2022 22:52 Tradycyjny sernik, który nigdy nie opada - pokochasz prostą recepturę

Sernik to ciasto, które uwielbiane jest na całym świecie. Nic więc dziwnego, że powstało wiele wersji. Najpopularniejsze z nich to: - nowojorski – posiada spód wykonany z pokruszonych krakersów wymieszanych z masłem, podawany z sosem truskawkowym,- wiedeński – oryginalnie pozbawiony spodu, zdarzają się jednak wersje ze spodem wykonanym z kruchego ciasta,- japoński – puszysty sernik, pieczony w kąpieli wodnej, ostatnio zdobywa coraz większą popularność dzięki portalom społecznościowym, które oszalały na punkcie „trzęsącego się” i lekkiego jak piórko ciasta,- królewski – jego główną cechą jest czekoladowy spód oraz pyszna, czekoladowa kruszonka,- sernik na zimno – w jego wypadku piekarnik to narzędzie zbędne, gdyż jest to ciasto bez pieczenia, zamiast tego używa się żelatyny, aby masa stężała.

Ewa Wachowicz, flaki
24.03.2022 01:00 Przepis na jarskie flaki z naleśnikami według Ewy Wachowicz. Każdy pokocha ich smak

Popularny specjał ze zdjęcia wzbudza mieszane uczucia. Dlatego zdradzimy wam przepis na jarskie flaki z naleśnikami według Ewy Wachowicz. Nie ma w nich ani kawałka mięsa, a flaczki imitują pokrojone w paski naleśniki. Ten patent sprawi, że każdy pokocha smak tej zupy. Flaki są zupą przez jednych bardzo lubianą, przez drugich nieakceptowaną. Niektórym nie przechodzą bowiem przez gardło podroby, inni nie akceptują ich zapachu. Jeśli jednak macie ochotę na wegetariańską namiastkę flaków, służymy doskonałym przepisem. Ewa Wachowicz przygotowuje wywar, który dzięki dodatkowi warzyw i przypraw, smakuje jak oryginalny. Zamiast flaków dodaje jednak do zupy pokrojone w paski naleśniki. Za ich sprawą jarskie flaki upodabniają się jeszcze bardziej do klasycznych flaków.

Napój imbirowy Ewy Wachowicz
23.03.2022 01:00 Dodający energii, pyszny napój imbirowy wprost od Ewy Wachowicz. Cudowna receptura

Ewa Wachowicz znana jest z epatowania mnóstwem pozytywnej i zaraźliwej energii, której źródłem może być pyszny imbirowy napój. Niżej wyjaśniamy jak zrobić go od podstaw. Imbir znany jest z właściwości energetyzujących, a także poprawiających pracę układu pokarmowego. Dodając do niego 1 łyżeczkę miodu, tworzy się zdrowy i pyszny napój.Napój imbirowy Ewy Wachowicz jest szczególnie wskazany teraz kiedy niedawno rozpoczęła się wiosna. W tym czasie łatwo o przemęczenie, spowodowane porządkami i przygotowaniami do świąt Wielkanocy. Regularne picie poniższego napoju da silny zastrzyk energii. Łącząc imbir z kurkumą, miodem oraz sokiem z cytryny tworzy się witaminową bombę. Wszystkie składniki mobilizują organizm do sprawniejszej pracy i znacznie poprawiają ogólne samopoczucie.

Ekspresowa sałatka z kalafiora według przepisu Ewy Wachowicz
16.03.2022 01:00 Ekspresowa sałatka z kalafiora według przepisu Ewy Wachowicz. Wystarczą 3 składniki

Kalafior jest smacznym warzywem, które na naszych talerzach gości zdecydowanie zbyt rzadko. Ewa Wachowicz zdradziła doskonały patent na wyjątkową sałatkę z jego udziałem. Wystarczy połączyć warzywo z orzechami włoskimi oraz majonezem. Spróbujecie? Z kalafiora można przyrządzić wiele smakowitych dań. Proponowaliśmy wam już pysznego marynowanego steka. Teraz wracamy z szybkim sposobem na pysznie chrupiący dodatek, który z powodzeniem zastąpi wam też chipsy czy frytki. Skusicie się?

Ewa Wachowicz, jajecznica
10.03.2022 01:00 Jajecznica w zaskakującej formie wprost od Ewy Wachowicz. Bajecznie pyszne śniadanie

Co dziś na śniadanie? Proponujemy jajecznicę w zaskakującej formie wprost od Ewy Wachowicz. Będzie smaczna i bardzo pożywna, a zarazem prosta i szybka do przygotowania. Choć posiłki najlepiej jeść bez pośpiechu, przygotowaną jajecznicę możesz spożyć nawet w biegu. Jajecznica jest prostym, ale pożywnym daniem, które jest idealne na śniadanie. Zjada się ją z przyjemnością, bo jest ciepła i wilgotna. Dostarcza też naszemu organizmowi wielu potrzebnych składników.Ewa Wachowicz proponuje przygotować jajecznicę w bagietce. To bardzo ciekawy pomysł, który sprawia, że śniadanie jest jedną całością. Nie musisz oddzielnie sięgać po pieczywo, zjadasz je od razu z jajecznicą. Jest to bardzo wygodne.

Przepyszne ciasto z bananami i galaretką od Ewy Wachowicz
05.03.2022 01:00 Przepyszne ciasto z bananami i galaretką od Ewy Wachowicz. Prosty przepis już robi furorę

Ciasto z bananami i galaretką przygotowane według przepisu Ewy Wachowicz jest doskonałym pomysłem na smaczny deser. Puszysty biszkopt, kremowa masa owocowa i lekka pianka pasują do siebie idealnie. Goście z pewnością poproszą o dokładkę. Ciasta z bananami potrafią smacznie zaskoczyć nawet największych sceptyków. Dotychczas podpowiadaliśmy wam już jak wykonać delikatny bananowy chlebek czy sernik bez pieczenia. Teraz zdradzamy sekret pysznego deseru Ewy Wachowicz wykorzystującego również owocowe galaretki. Skusicie się?

Zaskakujące placki z brokuła według przepisu Ewy Wachowicz
04.03.2022 01:00 Zaskakujące placki z brokuła według przepisu Ewy Wachowicz

Kiedy myślimy o plackach, najczęściej przypominają nam się ziemniaczane. Są chrupiące i smakowite, ale niestety nie należą do najlżejszych. Ewa Wachowicz proponuje przyrządzenie delikatnych placków brokułowych. Upieczemy je w piekarniku, więc będą niezwykle lekkie i zdrowe. Skusicie się? Przepisy Ewy Wachowicz pomogą wam przygotować naprawdę pyszne dania obiadowe. Wystarczy wspomnieć jej sposób na gołąbki w żurku czy nietypową recepturę na krupnik. Tym razem polecamy wam warzywne placuszki na bazie kaszy jaglanej z dodatkiem brokułów.

Doskonały przepis Ewy Wachowicz na kiszone rzodkiewki
01.03.2022 01:00 Doskonały przepis Ewy Wachowicz na kiszone rzodkiewki

Rzodkiewki smakują wyśmienicie nie tylko na kanapkach. Ewa Wachowicz zdradziła niezawodny przepis z które przyrządzicie to warzywo w nietypowym wydaniu. Kiszone smakuje naprawdę wyśmienicie. Spróbujecie? Pisaliśmy już, dlaczego warto sięgać po kiszonki i podpowiadaliśmy wam jak przyrządzić wyśmienite ogórki kiszone po koreańsku. Tym razem wracamy z niezawodną recepturą Ewy Wachowicz, z której przyrządzicie doskonałą kiszonkę ze świeżych rzodkiewek. Jej smak was zachwyci.

Zaskakujący przepis na krupnik autorstwa Ewy Wachowicz
22.02.2022 01:00 Zaskakujący przepis na krupnik autorstwa Ewy Wachowicz

Krupnik jest pożywną i znakomicie rozgrzewającą zupą, po którą warto sięgnąć w chłodne dni. Wykonany z przepisu Ewy Wachowicz zachwyci was głębią smaku i nietypowym składnikiem wywaru — kurzymi żołądkami. Delikatny wywar z podrobów sprawia, że zupa smakuje obłędnie. Kasze są doskonałym dodatkiem do zup. Niezwykle sycące i zdrowe ziarna wspaniale uzupełnią ogórkową czy pomidorówkę. Z delikatnej kaszy jęczmiennej perłowej można też przyrządzić wyborny krupnik. Tradycyjny specjał przyrządzony z wykorzystaniem podrobów skusi niejednego smakosza.

Kluski śląskie Ewy Wachowicz
18.02.2022 01:00 Jak przygotować kluski śląskie według Ewy Wachowicz?

Prawdopodobnie każdy Polak spróbował chociaż raz w życiu klasycznych klusek śląskich z aromatycznym sosem. Ewa Wachowicz do klusek ze swojego przepisu dodaje niecodzienny składnik, którym jest miękkie jabłko. Dzięki temu kluski nabierają lekko słodkiego posmaku, który pysznie komponuje się z mięsem i innymi potrawami. Kluski śląskie stanowią jeden z najważniejszych dodatków do obiadu w klasycznej polskiej kuchni. Są łatwe w przygotowaniu, wyjątkowo sycące i uniwersalne - podane z samym roztopionym masłem smakują obłędnie. Ewa Wachowicz poszła jednak o krok dalej i postanowiła zmienić nieco recepturę, aby wprowadzić powiew świeżości. Jej decyzja dodania jabłka do masy daje wspaniały efekt, który każdy powinien spróbować.

Pampuchy Ewy Wachowicz
15.02.2022 01:00 Najlepszy przepis na kultowe pampuchy Ewy Wachowicz

Pampuchy są klasyką wywodzącą się z kuchni kujawsko-pomorskiej, w której dawniej stanowiły jeden z podstawowych dodatków do obiadu. Ewa Wachowicz przygotowała swoją własną wersję pampuchów. Idealnie komponują się głównie z mięsnymi potrawami z dużą ilością aromatycznego sosu. Pod uroczą nazwą pampuchy kryją się drożdżowe bułeczki gotowane na parze. Dzięki takiej metodzie w środku są delikatne i sprężyste, przez co podczas jedzenia dają ogromną przyjemność. Ewa Wachowicz, jako jedna z najważniejszych postaci w polskich kulinariach, na gotowaniu zna się, jak mało kto. Dlatego też każdy, kto próbuje jej przepisów, ma szansę zjeść coś naprawdę doskonałego.

Sernik Ewy Wachowicz
03.02.2022 01:00 Kapitalny przepis na sernik z budyniem Ewy Wachowicz

Idealny sernik musi charakteryzować się puszystą i wilgotną konsystencją oraz pysznym smakiem. Przepis Ewy Wachowicz na sernik z budyniem nie ma sobie równych - wszystko dzięki dodaniu proszku budyniowego do ciasta. Ten niecodzienny składnik sprawia, że całość obłędnie smakuje, a także minimalizuje szansę na opadnięcie sernika po upieczeniu i daje wyjątkowo aksamitny efekt. Sernik Ewy Wachowicz z budyniem robi się z wielką łatwością, dlatego dosłownie każdy może się za niego zabrać. Podając takie ciasto do stołu, wszyscy goście zakrzykną z zachwytem i będą błagać cię o recepturę. W budyniu znajduje się bardzo dużo skrobi ziemniaczanej, która działa jako swojego rodzaju rusztowanie dla reszty składników. Łącząc go z jajkami oraz tłustym twarogiem uzyskuje się wypiek o niesamowicie kremowej konsystencji, która na zawsze zostanie w twoich wspomnieniach.