Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Jabłko

Jabłko

barszcz czerwony
30.11.2022 16:45 Nie tylko jabłka. Lewandowska wzbogaca barszcz czerwony o 2 inne wyjątkowe owoce

Dodatek jabłek do barszczu czerwonego nie jest już żadną tajemnicą. Anna Lewandowska w owocowej kwestii poszła o krok dalej. Znana sportsmenka do swojego barszczu dodaje także śliwki i gruszki. Dzięki temu jej zupa charakteryzuje się wyjątkowym smakiem.Owoce w barszczu czerwonym Anny Lewandowskiej występują w postaci suszonej, dzięki czemu nie musimy ich obierać ani kroić. Takie owoce wystarczy jedynie namoczyć przed dodaniem do zupy. Najlepiej zrobić to na klika godzin przed przystąpieniem do gotowania.

surówka z czerwonej kapusty
29.11.2022 14:45 Przepyszna surówka z czerwonej kapusty. 3 dodatki i lekki sos idealnie się dopełniają

Nie masz pomysłu na dodatek do obiadu? A może masz pod ręką główkę czerwonej kapusty? Możesz z niej przygotować pyszną i wyjątkowo zdrową surówkę. Dodaj do niej tylko jabłko, rodzynki i pestki słonecznika. Wymieszaj wszystko z lekkim sosem, a otrzymasz dodatek pasujący do wielu dań obiadowych. Czerwona kapusta jest idealna do przyrządzenia szybkiej i wyjątkowo smacznej surówki. Wystarczy wcześniej namoczyć trochę rodzynek i dodać je do połączonego z jabłkiem i pestkami słonecznika warzywa. Z lekkim sosem o kwaśnym smaku dodatek będzie smakował obłędnie.

makowiec bez jajek
28.11.2022 21:13 Obłędny makowiec bez dodatku jajek. Aromatyczne ciasto na święta

Nie potrzebujesz jajek, aby upiec przepyszne świąteczne ciasto. Makowiec bez jajek jest idealną propozycją dla osób, które nie mogą lub nie chcą spożywać tego akurat produktu. Wypróbuj ten przepis i pozytywnie zaskocz swoich najbliższych na święta.Aromatyczny makowiec bez jajek zachwyca bogactwem dodatków. Orzechy, owoce oraz słodka czekoladowa polewa z całą pewnością wyróżniają to ciasto na tle innych. Kropkę nad i stawia intensywny zapach cynamonu. Każdy będzie prosił o dokładkę.

pierogi anna lewandowska
27.11.2022 09:25 Niebywałe, z jakiej mąki Lewandowska robi pierogi. Wielkie zaskoczenie, nietypowy rarytas

Anna Lewandowska powraca z kolejnym niebanalnym pomysłem. Tym razem podzieliła się przepisem na pierogi z mąki kasztanowej. Bezglutenowy specjał z apetycznym słodkim nadzieniem z pewnością znajdzie niejednego amatora. Czy dasz się skusić?Mąka kasztanowa jest bogatym źródłem potasu oraz żelaza. Dodatkowo pierogi wykonane z jej użyciem są niezwykle sycące. Mąkę do pierogów według Anny Lewandowskiej możesz kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Koniecznie wypróbuj jej patent.

szarlotka
26.11.2022 22:15 Zapomnij o piekarniku. Ekspresową i boską w smaku szarlotkę zrobisz z patelni

Przedstawiamy fenomenalny sposób na szarlotkę. Ekspresowe ciasto bez trudu przygotujesz na patelni. Wystarczy pokroić owoce i utrzeć składniki ciasta. Przyrządzenie deseru jeszcze nigdy nie było tak proste.Nasza błyskawiczna szarlotka nadaje się idealnie na szybki deser. Z podanych składników przygotujesz porcję w sam raz dla jednej osoby. Dzięki temu całe ciasto możesz spałaszować od razu po zdjęciu z patelni. Świeżutki, ciepły specjał powala na kolana.

Ciasto ucierane z jabłkiem - idealne na Dzień Ciasta
26.11.2022 14:10 Dziś obchodzimy Dzień Ciasta. Zdradzamy najszybszy przepis na uwielbiany smakołyk

Dzień Ciasta jest idealną okazją, by upiec prosty, a zarazem smakowity placek ucierany z owocami. Zrobienie deseru z dodatkiem jabłek nie zajmie wiele czasu, a produkty znajdziecie w każdym sklepie. Musicie spróbować.Ciasta w historii kulinariów pojawiły się już dawno, bo ponad 5 tysięcy lat temu. Po raz pierwszy świętowany w Stanach Zjednoczonych Dzień Ciasta, który przypada 26 listopada, może być pretekstem do umilenia sobie popołudnia słodkim wypiekiem. Tym razem proponujemy wam przygotowanie prostego jabłkowego rarytasu.

surówka z pora
24.11.2022 14:49 Słodko-pikantna surówka z pora. Jej smak idealnie przełamuje soczysty owoc. Palce lizać!

Surówka jest tak naprawdę najwartościowszym składnikiem obiadu. Z niej bowiem otrzymujemy mnóstwo witamin, soli mineralnych i błonnika. Nie powinniśmy więc z tego dodatku rezygnować. Dziś polecamy Wam surówkę z pora i jabłka w lekkim sosie z jogurtu naturalnego. Jej słodko-pikantny smak doskonale komponuje się z wieloma daniami. A przygotujecie ją w 10 minut. Surówka z pora jest surówką, którą przygotujesz dosłownie w kilka minut. Por ma wyrazisty smak, który wiele osób uwielbia. Warto go jednak przełamać słodkim, delikatnym i soczystym składnikiem. A takim właśnie jest jabłko.Surówkę z pora i jabłka skrop sokiem z cytryny. Sok nie tylko podkreśli smak potrawy, ale sprawi również, że starte jabłko będzie wyglądać świeżo i apetycznie. Cytryna zapobiega bowiem ciemnieniu owoców, w tym właśnie jabłek i bananów.Surówka z pora doprawiona solą, pieprzem, posiekanym szczypiorkiem i gęstym jogurtem naturalnym jest świetnym dodatkiem do każdego obiadu. To tani dodatek, który przygotujesz w zaledwie kilka minut, a efekt zachwyci każdego domownika.

2 ogórki kiszone 2 jabłka i kilka dodatków. Zetrzyj na tarce i ciesz się najlepszą fit surówką
23.11.2022 14:02 2 ogórki kiszone, 2 jabłka i kilka dodatków. Zetrzyj na tarce i ciesz się najlepszą fit surówką

Pomysł na smaczną, lekką i zdrową surówkę obiadową? Przygotuj fit surówkę z ogórków kiszonych i jabłka. Surówka doprawiona solą, pieprzem i natką pietruszki jest dodatkiem obiadowym, który pasuje do każdego dania głównego. Surówkę zrobisz w kilka minut bez grama majonezu.Surówka z ogórków kiszonych i jabłka jest surówką obiadową, która świetnie łączy się z każdym daniem. Podkreśla smak czerwonego mięsa, drobiu, ryb oraz potraw wegetariańskich. W surówce nie ma ani majonezu, ani śmietany, ani jogurtu naturalnego. Wszystkie składniki łączy odrobina oleju rzepakowego, który dodatkowo wzmacnia smak.Do przygotowania surówki z ogórków kiszonych i jabłka wykorzystaj domowe przetwory. Kiszonki będą już kwaśne, soczyste i chrupiące. Jeśli nie masz w tym roku zapasów na zimę, zawsze wybieraj ogórki z beczki lub takie, które mają jak najmniejszy skład i nie posiadają octu. Tarte jabłka szybko ciemniejszą. Jeśli chcesz temu zapobiec, skrop je odrobiną soku z cytryny. Niewielka ilość soku nie zmieni smaku całej potrawy, a dzięki niemu surówka z ogórków kiszonych i jabłka będzie wyglądać świeżo i bardzo apetycznie.

Szarlotka rozpadajka
22.11.2022 14:33 Szarlotka rozpadajka. Pyszny deser, który przygotujesz bez jajek i masła. Absolutny hit

Szarlotka rozpadajka jest wyśmienita. Kwaśne jabłka tym razem poddusimy i połączymy z ciastem rozcieranym w palcach, które przygotujemy płatków owsianych, mąki i margaryny. Będzie prosto i pysznie, a w waszym domu zagości cudowny zapach owoców z cynamonem. Spróbujecie? Prosta w przygotowaniu szarlotka rozpadajka inspirowana jest kalifornijskim deserem apple crumble, przez niektórych nazywanym też jabłkowymi okruchami. Najważniejszym elementem tego przysmaku są płatki owsiane tworzące smakowitą - a po upieczeniu pysznie rumianą i chrupiącą — kruszonkę. Aromatyczny jabłkowy wypiek świetnie pasuje do popołudniowej kawy czy herbaty, a najlepiej smakuje w towarzystwie lodów waniliowych. Możecie oczywiście podać go z bitą śmietaną czy rodzynkami. Wybierzcie, co lubicie.

Puszyste racuchy z jabłkami
22.11.2022 09:18 Puszyste racuchy z jabłkami babci Wiesi. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Puszyste racuchy z jabłkami są nie lada przysmakiem. Słodkie placki przygotujemy o niebo szybciej, jeśli zetrzemy jabłko na tarce. Prosty patent babci Wiesi pozwoli wam przygotować bardziej delikatną i pełna smaku wersję dobrze znanego deseru z patelni. Spróbujecie?Racuchy jak u babci będą idealne na chłodne popołudnie. Słodkie placuszki z dodatkiem tartego jabłka są proste w przygotowaniu, a smakiem zachwycą nawet najbardziej wybrednych domowników. Warto się skusić.

Anna Starmach, tarta
20.11.2022 17:57 Lepsza niż szarlotka tarta odwracana Ani Starmach. 1 czynność nadaje jabłkom niepowtarzalnego smaku

Jesteście wielbicielami szarlotki? Wypróbujcie recepturę Ani Starmach na tartę odwracaną. Również robi się ją z ciasta kruchego oraz z jabłek. Jednak sposób wykonania jest zaskakujący. Jabłka najpierw karmelizuje się, dzięki czemu deser zyskuje niezwykły smak. Potem przykrywa się je ciastem i całość piecze. Trochę odwrotnie niż zwykle, ale efekt jest naprawdę pyszny. Ania Starmach na stornie internetowej aniastarmach.pl dzieli się z fanami ciekawymi przepisami na wyśmienite dania główne i przepyszne ciasta. Ostatnio zdradziła przepis na tartę odwracaną z karmelizowanymi jabłkami. To właśnie z tej strony pochodzi przepis wykorzystany w artykule.Do przygotowania tarty odwracanej potrzebujesz kilku podstawowych składników. Większość z nich z pewnością masz w domu. Kruche ciasto upieczone z karmelizowanymi jabłkami smakuje rewelacyjnie, wszyscy będą prosić o dokładkę. Tartę podaj z gałką lodów waniliowych lub z ulubionym sosem do deserów, a błyskawicznie zniknie z talerzyków.Kruche ciasto na tartę odwracaną wyrabiaj szybko, żeby się nie zagrzało. Jeśli ciasto będzie miało zbyt wysoką temperaturę, po upieczeniu będzie twarde. Ciasto koniecznie wstaw do lodówki przed pieczeniem, żeby odpoczęło i się schłodziło. Przed pieczeniem ponakłuwaj je również widelcem. W ten sposób unikniesz nieestetycznego wybrzuszenia.

Jak przechowywać jabłka?
20.11.2022 13:37 Jak przechowywać jabłka? Poradnik krok po kroku

Czy wiesz jak przechowywać jabłka, by dłużej zachowały świeżość i nie psuły się kilka dni po zakupie? Podpowiadamy, jaka jest właściwa temperatura i miejsce, w którym owoce będą się czuły wyśmienicie, a ich smak będzie znakomity. Trudno wyobrazić sobie sezon jesienno-zimowy bez sięgania po słodkie, winne lub kwaskowe jabłka. Różnorodność odmian i smaków oraz niska zachęca do zaopatrzenia się w większą ilość owocu. Aby jednak przez długi czas cieszyły nasze podniebienie, musimy zapewnić im odpowiednie warunki.

Jakie jabłka na szarlotkę?
18.11.2022 12:03 Jakie jabłka są najlepsze na szarlotkę? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

Jeśli zastanawialiście się jakie jabłka są najlepsze na szarlotkę? Okazuje się, że wybór owocu ma ogromne znaczenie. Zbyt soczyste odmiany, których miąższ szybko ciemnieje, sprawią, że wypiek nie będzie smaczny albo po prostu się nie uda. Podpowiadamy jak błędów. Szarlotka musi mieć kruchy spód i dobrze doprawione nadzienie. Aby uzyskać właściwe efekty, konieczny jest wybór odpowiednich owoców. Nie można po prostu kupić losowego produktu. Taka taktyka może skończyć się przygotowaniem niedopieczonego ciasta, którego nikt nie zje, a przecież zupełnie nie o to nam chodzi. Jak więcej podejść do zakupów?

ciasto z jabłkami
16.11.2022 16:02 Nie jabłecznik, nie szarlotka. Lewandowska robi zupełnie inne ciasto z jabłkami

Niezwykłym patentem na ciasto z jabłkami podzieliła się Anna Lewandowska. Popularna sportsmenka znana jest ze swoich pysznych, a przy tym zdrowych przepisów. Ten świąteczny przysmak wykonany z wyjątkowych składników kusi, jak mało co.Anna Lewandowska, której zdjęcie pochodzi z oficjalnego konta w portalu Instagram, w swoich przepisach stawia na same zdrowe składniki. Nie uświadczymy w nich cukru, glutenu lub niezdrowego tłuszczu. Wszystko to zastąpione jest alternatywnymi produktami. Smak jej potraw niezmiennie pozytywnie zaskakuje.

Ekspresowa szarlotka bez pieczenia. Do jej zrobienia wystarcza 4 składniki
13.11.2022 17:52 Ekspresowa szarlotka bez pieczenia. Do jej zrobienia wystarczą 4 składniki

Masz ochotę na szarlotkę, ale nie masz czasu na pieczenie spodu i przesmażanie jabłek? Przygotuj błyskawiczne ciasto na maślanych herbatnikach z dodatkiem serka mascarpone. Szarlotka z 4 składników jest pysznym deserem do kawy dla każdego smakosza.Maślane herbatniki wykorzystujemy zwykle do spodu na sernik bez pieczenia i inne ciasta, np. z masą kajmakową lub z budyniem. Szarlotkę natomiast pieczemy tradycyjnie na kruchym cieście, ewentualnie na cienkim biszkopcie. Często ciasto wykorzystujemy również do zrobienia kruszonki lub pasków, które układamy na szarlotce zaraz przed pieczeniem.Szarlotkę możemy zrobić również w wersji bez kruchego ciasta i biszkoptu. Wystarczy, że przełożymy ją kruchymi herbatnikami. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu i tak smaczne, że błyskawicznie znika z talerzy. Szarlotka bez pieczenia jest doskonałym pomysłem na ciasto, kiedy goście wpadną na kawę z niezapowiedzianą wizytą.Masę do szarlotki bez pieczenia przygotujemy z kwaśnych jabłek, cukru pudru i kremowego serka mascarpone. Same jabłka możemy dodatkowo oprószyć cukrem i cynamonem, żeby były słodsze, a deser nabrał jesiennego charakteru. Szarlotkę możemy również polać polewą czekoladową, jednak nie jest ona niezbędna.

Babcina surówka z kapusty kiszonej - prosty przepis
13.11.2022 17:45 Tradycyjna, babcina surówka z kiszonej kapusty. Absolutny, niezawodny klasyk

Surówka z kiszonej kapusty pasuje do wielu dań. Zrobienie klasycznego warzywnego dodatku nie jest trudne. Nie zapomnijcie o wrzuceniu startego na tarce jabłka, które doskonale zbalansuje kwaśny smak kiszonki, a wyjdzie idealna i zniknie z talerzy w okamgnieniu. Babcina receptura na prostą, soczystą i niezwykle smaczną surówkę do obiadu nie ma sobie równych. Połączenie kiszonej kapusty, jabłka, marchewki i cebulki jest tak dobre, że do jego podkreślenia wystarczy zaledwie odrobina soli, pieprzu i dobrej oliwy lub oleju o neutralnym smaku. Koniecznie spróbujcie.

kaszanka
08.11.2022 17:50 Kaszanka z piekarnika. 3 dodatki zamieniają ją w prawdziwy rarytas

W prezentowanym dziś przepisie klasyczny produkt spotyka się z wyśmienitymi dodatkami. Mowa o pieczonej w piekarniku kaszance. Tradycyjny, polski wyrób pieczony w towarzystwie boczku, cebuli oraz jabłek zachwyca doskonałym smakiem i aromatem. Nie można też zapomnieć o kapce ostrego chrzanu.Cebula, boczek oraz jabłko fantastycznie podbijają smak kaszanki. Dzięki pieczeniu w łódeczce z folii aluminiowej całość pozostaje soczysta i aromatyczna. Taka kaszanka najlepiej smakuje podana prosto z pieca. Będziecie pozytywnie zaskoczeni tym daniem.

szarlotka
07.11.2022 19:31 Sekretny patent na idealną szarlotkę. Wyjdzie lepsza niż z luksusowych cukierni

Szarlotka jest deserem, który króluje na naszych stołach. Zwłaszcza jesienią chętnie sięgamy po to ciasto przygotowane z sezonowych owoców. Przy przygotowaniu szarlotki warto pamiętać, aby do jabłek dodać zawczasu łyżkę mąki ziemniaczanej. Ten prosty trik uchroni nas przed nieudanym wypiekiem.Niedopieczony spód lub opadnięty kształt z pewnością nie są cechami dobrze przyrządzonej szarlotki. Za te przypadłości odpowiadają surowe i twarde jabłka użyte do deseru. Do szarlotki zawsze używaj podgotowanych lub podsmażonych owoców z dodatkiem mąki. Dzięki temu są odpowiednio zagęszczone i zapewniają udany deser.

surówka na zimę siostry anastazji
07.11.2022 16:55 Siostra Anastazja robi sałatkę z czerwonej kapusty na zimę. Mamy przepis

Sałatka na zimę siostry Anastazji podbiła serca Polaków. Połączenie smaków wytrawnych, ostrych, słodkich i kwaskowatych okazało się strzałem w dziesiątkę. Poza wyśmienitym smakiem, sałatkę siostry Anastazji cechuje duża zawartość witamin.Sałatkę na zimę siostry Anastazji przygotowuje się na bazie czerwonej kapusty. Warzywo to jest doskonałym źródłem witaminy C oraz K. Również pod względem zawartych przeciwutleniaczy, czerwona kapusta deklasuje inne warzywa. Ta sałatka na zimę jest pysznym sposobem na wzmocnienie organizmu.

Kultowy jabłecznik od Ewy Wachowicz
06.11.2022 20:54 Kultowy jabłecznik od Ewy Wachowicz. Idealne ciasto na jesień

Jabłecznik jest smacznym deserem. Pełen aromatycznych owoców wypiek będzie idealny na pierwsze dni jesieni. Zaproponowana przez Ewę Wachowicz odsłona z dodatkiem delikatnego lukru na pewno spodoba się domownikom. Spróbujecie?Jabłecznik sprawi, że w waszych domach zrobi się przytulniej. Delikatny jabłkowy smakołyk złożony z obłędnego musu z dodatkiem cynamonu oraz lekkiego i rozpływającego się w ustach ciasta skradnie niejedno serce. Deser bije na głowę tradycyjną szarlotkę — musicie go skosztować.

Jak suszyć jabłka w piekarniku?
05.11.2022 19:22 Jak suszyć jabłka w piekarniku? Sposób nie ma sobie równych

Czy wiecie, jak suszyć jabłka w piekarniku? Do przyrządzenia smakowitych chipsów wcale nie będzie potrzebne specjalne urządzenie. Wystarczy oczyścić owoce i włożyć je do piekarnika z włączonym termoobiegiem. Banalna metoda daje znakomite efekty — koniecznie spróbujcie. Jabłka suszone są świetną przekąską, która z powodzeniem zastąpi pełne tłuszczu i dodatków do żywności chipsy ziemniaczane. Przyjemnie słodki rarytas można zrobić w domowym piekarniku. Warto od razu przygotować większą ilość, bo proces ten wymaga nieco cierpliwości.

Cudowna szarlotka Ewy Wachowicz. Niezwykła dzięki 1 składnikowi
04.11.2022 19:42 Cudowna szarlotka Ewy Wachowicz. Niezwykła dzięki 1 składnikowi

Ewa Wachowicz przygotowuje szarlotkę inaczej niż wszyscy. Do ciasta dodaje nie kwaśną śmietanę, a jogurt naturalny, dzięki któremu kruche ciasto jest delikatniejsze. Wachowicz do szarlotki przygotowuje również lekką piankę z białek. Całość doskonale łączy się z jabłkami i dosłownie rozpływa się w ustach. Kruche ciasto na szarlotkę i inne wypieki przygotowujemy głównie z mąki, zimnego masła, cukru i żółtek. Niektórzy do ciasta dodają całe jajka, inni kwaśną śmietanę. Ewa Wachowicz natomiast szarlotkę przygotowuje z dodatkiem gęstego jogurtu naturalnego. To sekret doskonałego ciasta kruchego.Wyrobione ciasto należy podzielić na dwie części i wstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto kruche na szarlotkę musi być dobrze schłodzone, w przeciwnym wypadku po upieczeniu będzie twarde. Podczas wyrabiania ciasta ważny jest również czas. Nie należy zbyt długo łączyć wszystkich składników.Szarlotka z przesmażonymi jabłkami, pianką z białek i kruszonką smakuje rewelacyjnie. Jabłka w połączeniu z cynamonem i cukrem waniliowym zyskują niepowtarzalny aromat. Przysłowiową wisienką na torcie jest delikatna piana z białek oraz słodka kruszonka. Tak przygotowana szarlotka posmakuje wszystkim domownikom.

Zapomnij o szarlotce. Przepis Kasi Cichopek na deser z jabłkami jest jeszcze prostszy
02.11.2022 18:20 Zapomnij o szarlotce. Przepis Kasi Cichopek na deser z jabłkami jest jeszcze prostszy

Deser z jabłkami według przepisu Katarzyny Cichopek jest deserem, który zrobisz w kilka chwil. To świetna alternatywa dla tradycyjnego ciasta, kiedy goście wpadną z niezapowiedzianą wizytą lub kiedy masz ochotę na coś słodkiego do kawy.Domowe ciasta z jabłkami, śliwkami i orzechami to desery, bez których nie wyobrażam sobie kawy w chłodny, jesienny dzień. Nie zawsze jednak jest czas na pieczenie, dlatego wtedy sięgam po desery, których przygotowanie trwa dosłownie kilka chwil. Takim deserem jest właśnie deser z jabłkami według przepisu Katarzyny Cichopek.Kasia Cichopek zdradziła przepis na rewelacyjny deser z jabłkami, którego przygotowanie jest o wiele łatwiejsze niż pieczenie tradycyjnej szarlotki. Ciasto francuskie zapieczone z prażonymi z cynamonem jabłkami to połączenie, które smakuje całej rodzinie. Gotowe ciastka znikają w mgnieniu oka.Do przygotowania deseru z jabłkami potrzebujemy ciasta francuskiego, jabłek, cukru i cynamonu. Jabłka przesmażamy na maśle, a gotowe już ciastka smarujemy rozmąconym jajkiem i oprószamy cukrem waniliowym. Przygotowane w ten sposób wstawiamy do piekarnika.

surówka z jabłek
31.10.2022 19:22 Rewelacyjna surówka z jabłek, lepsza niż z restauracji. Obłędny sos podkręci jej smak

Poniższy przepis jest doskonałym dowodem na to, że z kilku prostych składników można przygotować eleganckie danie, które z powodzeniem można postawić na stole przy wielu okazjach. Surówka z jabłek podana z aromatycznym orientalnym dressingiem wprawi w zdumienie niejednego gościa. Polecamy ten przepis nie tylko od święta.Sos do tej surówki z tartych jabłek przyprawiony jest nieoczywistymi aromatami kuminu, kolendry i cynamonu. Dodatek zmielonych orzechów włoskich skutkuje prawdziwą eksplozją smaków. Zaserwuj tę surówkę przy najbliższej okazji a przekonasz się, że każdy będzie błagał o przepis.

Pieczesz kaczkę z jabłkami? Okrasa serwuje do niej wyśmienity sos. Goście będą się zajadać
31.10.2022 13:59 Pieczesz kaczkę z jabłkami? Okrasa serwuje do niej wyśmienity sos. Goście będą się zajadać

Kaczka pieczona z jabłkami z dodatkiem korzennych przypraw jest świetnym pomysłem na uroczysty, jesienny obiad. Karol Okrasa pieczone mięso podaje z aromatycznym sosem, który sporządza na bazie nadzienia. Dodaje do niego trochę musztardy, miodu i białego wina. Smak całości jest rewelacyjny. Lepszej kaczki jeszcze nie jedliście.Karol Okrasa znany jest z tego, że lubi łamać tradycyjne przepisy i przygotowywać dania w nieco zmienionej formie. Kaczka pieczona z jabłkami według jego receptury zachwyca delikatnością, smakiem i aromatem. Przepis wykorzystany w artykule pochodzi ze strony kuchnialidla.pl, na której znany kucharz publikuje swoje przepisy.Sekretem smaku kaczki pieczonej z jabłkami są korzenne przyprawy. Okrasa mięso naciera mielonym imbirem i kardamonem. Przyprawy dodaje również do nadzienia z owoców, cebuli i czosnku. Kaczka po upieczeniu jest chrupiąca z zewnątrz, w środku ma bardzo delikatne i soczyste mięso. Okrasa kaczkę pieczoną z jabłkami podaje z sosem, który przygotowuje z nadzienia, miodu, musztardy i białego wina. Słodki sos rewelacyjnie łączy się z mięsem drobiowym. Całe danie podajmy z kopytkami, kluskami śląskimi lub ziemniakami opiekanymi i lekką surówką.

Jabłka w szlafroczkach
29.10.2022 20:17 Przepis na kultowe jabłka w szlafroczkach w nowej odsłonie. 2 przyprawy nadają deserowi charakteru

Jabłka w szlafroczkach są prostym i smacznym deserem. Jesienny owoc zamknięty jest w przyjemnie miękkim cieście z dodatkiem drożdży i doprawiony dwiema wspaniałymi przyprawami korzennymi — cynamonem i kardamonem. Nadają mu one nieco pikanterii i niesamowitego aromatu. Nikt się nie oprze.Jabłka w szlafroczkach najkrócej opisać można jako szarlotkę zamkniętą w formie niewielkiego ciastka. Taka porcja idealnie pasuje do popołudniowej herbaty czy kawy. Pięknie pachnące owoce otulone delikatnym ciastem drożdżowym skuszą nawet wybrednych smakoszy. Spróbujecie?

Racuchy z jabłkiem i orzechami włoskimi
27.10.2022 10:21 Babcia Hela oprócz jabłek dodaje do racuchów 1 składnik. Wystarczy go posiekać

Racuchy z jabłkiem i orzechami włoskimi będą znakomitym deserem. Chrupiące orzechy przyjemnie kontrastują z miękkim i słodkim słodyczą jabłkiem, nadając plackom niepowtarzalnego charakteru. Musicie ich spróbować.Słodkie placki z patelni skuszą niejednego smakosza. Tym razem proponujemy wam dodanie do nich orzechów włoskich. Ponieważ zdrowy produkt znakomicie komponuje się z jabłkami, uzyskamy przyjemnie chrupiący i niesamowicie aromatyczny przysmak. Mało kto mu się oprze. Skusicie się?

sałatka jarzynowa z dynią
26.10.2022 19:53 Jesienna wersja sałatki jarzynowej. Idealna na Wszystkich Świętych

Kto powiedział, że sałatkę jarzynową serwuje się jedynie na Wielkanoc i Boże Narodzenie? Nadchodzący dzień Wszystkich Świętych to równie dobra okazja, aby przygotować ten klasyk polskiej kuchni. Aby dodać sałatce jarzynowej nieco jesiennego charakteru, do dobrze znanych składników dodajemy apetyczną pomarańczową dynię. Dzięki temu nabiera zupełnie nowego wymiaru.Dynię przed dodaniem do sałatki jarzynowej należy oczyścić i upiec. Najlepiej zrobić to równolegle do gotowania warzyw korzeniowych. Z wstępnie przygotowanych półproduktów, sałatkę można przygotować niemalże błyskawicznie. Spróbuj raz, a nie pożałujesz.