Wątróbka z patelni potrafi smakować obłędnie. Zwłaszcza jeśli poddusimy ją z cebulą i jabłkiem i wsypiemy odrobinę oregano. Aromat tego zioła doskonale harmonizuje z całą potrawą i sprawia, że danie nabiera lekkości. Staje się też lżejsze dla żołądka, bo przyprawa poprawia trawienie.
Już pojawił się w ogródkach i sklepach. Aż szkoda przejść obok niego obojętnie. Rabarbar, bo o nim mowa, to sezonowy przysmak, który warto wykorzystać do przygotowania pysznych wypieków. Jego kwaskowy smak przełamiemy dziś słodkim jabłkiem, a otrzymany farsz zawiniemy w ciasto francuskie. Zapraszamy na chrupiące ciastka!
W dobrze prowadzonej kuchni nic się nie zmarnuje. Nawet pozorne odpadki można wykorzystać w pomysłowy sposób. Obierki po jabłkach nie są wyjątkiem. Koniecznie wypróbujcie poniższy patent. Prosty przepis i pyszny smak są znakami rozpoznawczymi tego ciasta.
Jeśli szukasz najlepszego warzywnego dodatku do obiadu, zostań na tej stronie. Nasza surówka z buraków zadowoli największych koneserów. Wystarczy, że zetrzesz na tarce warzywo z jabłkiem i dodasz do niego chrzan. To właśnie on nadaje specjałowi cudowny smak. Taka surówka jest banalnie prosta, pyszna i co najważniejsze zdrowa.
Anna Lewandowska po raz kolejny zaskakuje. Tym razem zmodyfikowała uwielbiane przez wszystkich racuchy. W jej placuszkach z jabłkami nie ma miejsca na żaden nabiał. Sportsmenka w swoim przepisie używa mleka roślinnego.
Kaszanka jest obowiązkowym punktem polskiego wydania grilla. Zapomnij jednak o położeniu jej na ruszcie i czekaniu na gotowe. Lepiej obierz ją z błonki i wymieszaj ze smakowitymi dodatkami. Odrobina suszonych śliwek wynosi ten dobrze znany specjał na zupełnie nowy poziom.
Magda Gessler zdradziła przepis na jabłka pod kruszonką. Owoce zapieka w całości z koglem-moglem. Kruche ciasto, kwaśne jabłka, słodka pianka i złocista kruszonka są połączeniem, którego koniecznie musisz spróbować. Nie ma lepszego deseru do kawy.
Racuchy skuszą niejednego łasucha. Proste placuszki z jabłkami przygotowane według przepisu Ani Starmach zaskoczą was lekkością. Wszystko za sprawą ubitej piany z białego, która sprawi, że ciasto na rarytas będzie miało konsystencję delikatnego puchu.
Idealny obiad nie istnieje bez odpowiednio dobranej surówki. Za taką bez wątpienia uznajemy przepyszną surówkę z marchewki z przepisu babci Basi. Doświadczona kucharka dobrze wie, co do czego dodać, by całość smakowała jak trzeba. Nigdy też nie zapomina o odrobinie soku z cytryny.
Ewa Wachowicz robi surówkę z selera inaczej niż wszyscy. Do startego warzywa dodaje winne jabłko oraz suszoną żurawinę. Wystarczą dwie łyżki, aby od razu poczuć różnicę. Surówka smakuje obłędnie i pasuje do każdego obiadu.
Koniecznie włącz do diety jabłka. Zjedzenie już jednego dziennie przyniesie nieocenione korzyści zdrowotne. Znany dietetyk wyjaśnia, dlaczego powinniśmy regularnie jeść te owoce i jak pozbyć się pestycydów ze skórki.
Surówka jest najzdrowszym elementem obiadu, który niestety często pomijamy. Zazwyczaj brakuje nam czasu i pomysłu na jej przygotowanie. Dlatego służymy pomocą i serwujemy Wam dziś przepis na prostą i przepyszną surówkę z selera. Smaku dodaje jej owoc, który z pewnością macie pod ręką, czyli jabłko. Zróbcie ją raz, a z pewnością będziecie do niej wracać.
Skórka jabłka często jest pokryta woskiem. Nawet owoc pochodzący z domowego ogródka może mieć cienką warstwę ochronnej substancji. Piotr Ogiński wyjaśnia, skąd się ona bierze i czy jest bezpieczna dla naszego zdrowia.
Surówka na bazie kapusty będzie smaczna i orzeźwiająca, jeśli dodacie do niej jabłko i ogórek. Dwa składniki stosowane przez siostrę Anastazję świetne podkreślają smak uwielbianego warzywa. Surówka bije na głowę kompozycje z najlepszych restauracji, a posmakuje nawet wybrednym.
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Zamiast jeść coś niezdrowego na szybko, ugotuj owsiankę z jabłkiem o smaku szarlotki. Jest przepyszna, pożywna i przygotujesz ją w dosłownie 5 minut.
Tomasz Strzelczyk po raz kolejny zaskoczył. Tym razem zaprezentował sposób na niezwykłe śniadanie, podwieczorek lub kolację. Racuchy z jabłkami z dodatkiem jogurtu zachwycają delikatnością i wyrazistym smakiem owoców. Pokocha je absolutnie każdy, bez względu na wiek.
Szarlotka skusi niejednego łasucha. Znakomity deser z jabłkami można przygotować niemalże ekspresowo. Wystarczy połączyć ze sobą kilka składników i zalać nimi pokrojone jabłka. Prościej się nie da, a rodzina będzie zachwycona.
Z czego robi się smalec? Oczywiście z…fasoli. Roślinny odpowiednik wieprzowego specjału smakuje tak, że nikt nie zauważy różnicy. Jolka do tej pory nie powiedziała mężowi prawdy. I nie ma co ukrywać, wyszło mu to na zdrowie.
Nie trać czasu na przygotowanie tradycyjnego ciasta. Pyszny domowy deser możesz zrobić zupełnie inaczej. W tym celu koniecznie wypróbuj nasz przepis na szarlotkę z patelni. Wystarczy zalać pokrojone owoce niezwykle prostym ciastem.
Obieracie jabłka przed spożyciem? Ten błąd kosztuje was utratę cennych składników odżywczych. Dietetyk radzi, by, zamiast usuwać tę część owocu, postawić na dokładniejsze mycie. Korzyści będą znaczne.
Smak surówki z marchewki znamy od najmłodszych lat. Nie znaczy to jedna, że nie może nas już niczym zaskoczyć. Nadaj jej zupełnie nowego charakteru poprzez dodanie odrobiny chrzanu. Pikantna nuta pozytywnie zaskoczy niejednego smakosza.
Masz ochotę na wątróbkę? Koniecznie przygotuj ją z tartym jabłkiem i miodem. Mięso po usmażeniu będzie delikatne, soczyste i pełne smaku. Poznaj przepis na wątróbkę z jabłkiem i miodem. Zachwyty gwarantowane.
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia i nie powinno być pomijane. Zamiast jednak sięgać po parówki czy dania z jaj, eksperci polecają, by wybrać lżejszą, a jednocześnie niesamowicie sycącą potrawę — owsiankę. Podajemy ekspresowy sposób na przygotowanie wyjątkowo smacznej wersji z dodatkiem sezonowych owoców. Wielu z nas z pośpiechu pomija śniadanie. To spory błąd, bo poranny posiłek dostarcza energii na pierwsze godziny po przebudzeniu i powinien pokrywać nawet do 30% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Co więcej, korzystne będzie, jeśli potrawa, po którą sięgniemy, zapewni nam znaczne ilości węglowodanów złożonych.
Katarzyna Cichopek posiłki dla siebie i swojej rodziny przygotowuje własnoręcznie. Dotyczy to również słodkiego poczęstunku w postaci deseru. Ciasto francuskie zapieczone z jabłkami jest nie lada przysmakiem. Składa się z zaledwie kilku składników i jest bajecznie proste do wykonania.Katarzyna Cichopek, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego konta w portalu Instagram, na samych jabłkach nie poprzestaje. W pomysłowym przepisie stosuje też inne owoce, czyli słodkie, soczyste śliwki. Oba smaki łączą się idealnie za sprawą aromatycznego cynamonu. Takiego ciasta aż grzech nie spróbować.
W swojej własnej kuchni możesz znaleźć niezwykłe składniki o leczniczym działaniu. Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy z ich dobroczynnych właściwości. Napar z liści laurowych i jabłek może pomóc przy rozmaitych schorzeniach. Wzmacnianie organizmu to tylko jedna z jego wielu zalet.Liście laurowe od dawna stosowane są w ludowej medycynie. Zawarte w nich związki oczyszczają organizm i wzmacniają jego odporność. Równocześnie działają pozytywnie na wątrobę oraz układ pokarmowy. Możemy czerpać z tego korzyść poprzez przygotowanie naparu.Niepozorna przyprawa ma zbawienny wpływ. Z powodzeniem można wykorzystać ją w walce z artretyzmem i reumatyzmem. Równocześnie łagodzi ból oraz oczyszcza stawy ze złogów, co poprawia ich sprawność.Liście laurowe w połączeniu z jabłkiem jeszcze bardziej zyskują na mocy. Napar ma działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne i wzmacniające. Zawarte w jabłkach antyoksydanty pozwalają opóźniać proces starzenia się organizmu. Ze wszystkich tych zalet skorzystasz, przygotowując niezwykły domowy eliksir.
Surówka z pora nie jest dla nikogo żadną nowością. Jednak surówka z pora pomysłu siostry Anastazji to zupełnie co innego. Dzięki dodatkowi ogórków kiszonych nabiera interesującej, kwaskowatej nuty. Z drugiej strony smak całości doskonale balansują słodkie, apetyczne rodzynki.Przepisy siostry Anastazji cieszą się niesłabnącą popularnością. Charakteryzują się prostotą wykonania, a przy tym ciekawymi i zaskakującymi pomysłami. Jej niesztampowa surówka z pora niejedną osobę wprawi w osłupienie. Koniecznie sprawdźcie ten przepis.
Goście w drodze, a Ty nie masz dla nich poczęstunku? Postaw na błyskawiczne ciasto ucierane. Poradzi sobie z nim absolutnie każdy miłośnik pieczenia, a smak przejdzie najśmielsze oczekiwania. Zamiast margaryny czy masła dodaj do ciasta olej, który nada wypiekowi niezwykłej wilgotności i miękkości. Do naszego ciasta ucieranego dodaliśmy jabłka, jednak możesz przygotować je także z innymi owocami. Gruszki, czy mrożone śliwki też sprawdzą się doskonale. Niezależnie od dokonanego wyboru ten wypiek wychodzi zawsze cudownie puszysty, miękki i wilgotny.Całą sztuka przygotowania ciasta ucieranego polega na stopniowym dodawaniu składników do ubitej piany z białek. Mąka w misie ląduje na samym końcu. Aby Twoje ciasto wyszło bez zarzutów pamiętaj o wyjęciu jajek z lodówki z odpowiednim wyprzedzeniem. Przed przystąpieniem do ubijania powinny one mieć temperaturę pokojową.
Wiatr znowu przewiał Was podczas spaceru lub powrotu z pracy do domu? Wypróbujecie przepis na herbatę od Anny Lewandowskiej. Dzięki pomysłowym dodatkom, takim jak imbir i miód napój ma właściwości rozgrzewające oraz wzmacniające. Do tego dochodzą aromatyczne przyprawy i soczyste owoce. Pogoda za oknem ostatnio nie rozpieszcza. Coraz łatwiej złapać uciążliwą infekcję. To idealna okazja do przygotowania rozgrzewającej herbaty pomysłu Anny Lewandowskiej. Gorący napar skutecznie wspomaga naturalną odporność organizmu. Warto go przygotować przynajmniej raz dziennie.