Pasztet drobiowy z wątróbką i warzywami przygotujesz nie tylko na Wielkanoc. Pasztet z kurczaka i włoszczyzny jest lekki, wilgotny w środku i doskonale doprawiony. Podaj go z żurawiną do mięs i chrzanem, a wszyscy będą zachwyceni niezwykłym smakiem.Pasztet drobiowy jest bardzo delikatny, lekki, a z kromką świeżego pieczywa smakuje wyśmienicie. Do pasztetu podaję zawsze żurawinę do mięs i chrzan ze śmietaną -tu poznasz przepis na wyśmienity sos chrzanowy. Pasztet smakuje z nim genialnie.Co zrobić, żeby pasztet nie był suchy? Przede wszystkim dolej do mięsa i warzyw odrobinę aromatycznego wywaru, który świetnie spulchni i nawilży masę. Przed pieczeniem, na wierzch pasztetu poukładaj plastry słoniny- tłuszcz doskonale chroni potrawę przed wysuszeniem. Wyłącz również termoobieg w piekarniku. Pasztet musi się piec z opcją grzania góra- dół.Jeśli szukasz pomysłu na pasztet- tu poznasz przepis na pasztet wieprzowo- drobiowy z suszoną śliwką, jest wilgotny i bardzo smaczny.
Jajka faszerowane awokado i suszonymi pomidorami to pomysł na wyśmienitą przystawkę i dodatek do zimnej płyty. Jajka faszerowane to proste i pyszne, które oczaruje Twoich gości i wyglądem i smakiem. Poznaj przepis na jajka faszerowane awokado i suszonymi pomidorami.Jajka faszerowane wszyscy znamy doskonale. Są niezastąpionym dodatkiem do zimnej płyty podczas świąt, spotkań w większym gronie i dużych uroczystości. Jajka możemy faszerować dowolnymi składnikami, a jednymi z najsmaczniejszych jest awokado i suszone pomidory.Awokado i suszone pomidory to świetne połączenie. Jajka z tym oryginalnym farszem smakują genialnie. Do farszu dodaj czosnek, posiekane, świeże zioła, oliwę z oliwek, jogurt. Do nakładania farszu do jajek wykorzystaj rękaw cukierniczy, tak będzie najprościej, a farsz będzie miał estetyczny wygląd.W tym artykule dowiesz się, jak zrobić idealne jajko na twardo. Poznasz również ciekawe pomysły na podanie ugotowanych jajek.
Dobry rosół powinien być esencjonalny i aromatyczny. Dobrze też, gdy wygląda apetycznie i jest klarowny. Co, jednak gdy wyszedł nam dość mętny? Sprawdźcie, jak dobrze wyklarować rosół. Dzięki tej metodzie uda się uratować nawet mniej idealny wywar. Rosół jest jedną z najłatwiejszych do ugotowania zup. Do garnka wystarczy wrzucić mięso, warzywa i przyprawy, zalać je wodą i gotować tak długo, aż wywar nabierze doskonałego smaku i aromatu. Choć brzmi to banalnie, to jednak przygotowując rosół, można popełnić kilka błędów. Zaowocują one np. mętnością wywaru. Co wtedy zrobić?
Jajka faszerowane boczkiem, rukolą i awokado to pomysł na oryginalną przystawkę. Tak przygotowane jajka są świetne również jako dodatek do zimnej płyty, na imprezy, spotkania z rodziną, przyjaciółmi i na święta. Poznaj przepis na wyśmienite jajka faszerowane boczkiem.Jajka faszerowane boczkiem odkryłam jakiś czas temu i od razu przypadły mi do gustu. Chipsy z boczku w połączeniu z awokado, rukolą, majonezem i żółtkami tworzą pyszny, oryginalny farsz. Jajka na twardo podane w ten sposób będą hitem na Twoim stole.Jajka zawsze gotuj w osolonej wodzie, dzięki czemu skorupki łatwo odejdą od białek i nie będą się do nich przyklejać. Ile gotować jajko na twardo? Jajka będą dobrze ugotowane po 8-10 minutach gotowania od momentu wrzenia wody. Mniejsze jajka gotuj 8 minut, większe 10. Jeśli szukasz pomysłu na jajka faszerowane- tu poznasz przepis na jajka faszerowane buraczkami, są przepyszne.
Dziś piątek, więc wiele osób nie będzie jadło mięsa. Co więc przygotować na obiad? A może postne kotlety z trzech składników? Mamy na nie niezawodny przepis. Są proste i szybkie do zrobienia, a stanowią smaczną namiastkę klasycznych kotletów mielonych.W postny piątek katolicy nie powinni jeść mięsa. Dozwolone są natomiast ryby, które w tym okresie cieszą się dużą popularnością. Jeśli chodzi o dania obiadowe, można je też przygotować z warzyw, w tym warzyw strączkowych, kasz, makaronu, twarogu i różnych serów. Wszystko zależy tylko od naszej pomysłowości.
Nie ma gorszego doświadczenia, niż odkrycie, że jajko ugotowane na twardo ma szarą obwódkę wokół żółtka i nieprzyjemnie pachnie. Za taką wpadkę odpowiada zbyt długie gotowanie w wodzie. W żółtku zachodzi wtedy reakcja chemiczna pomiędzy siarką i żelazem - aby się przed tym uchronić, nie wolno gotować jajek dłużej niż 10 minut. Jajka są bardzo dużą częścią diety człowieka, wszak wypełnione są po brzegi cennymi wartościami odżywczymi. Dużym plusem jaj jest obecność praktycznie wszystkich aminokwasów, które potrzebne są do odpowiedniego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Mimo iż przygotowanie jajek uznawane jest popularnie za banalne, niektórzy cały czas popełniają błędy. Jednym z największych jest pojawienie się szarej obwódki wokół żółtka i nieprzyjemnego zapachu.
Naleśniki z domowym sosem waniliowym i owocami to pomysł na wyśmienity obiad, zarówno dla małych, jak i dużych. Sos waniliowy do naleśników jest gęsty i bardzo aromatyczny, a przygotujesz go w kilka minut. Poznaj przepis na sos waniliowy do naleśników.Naleśniki to moje ulubione danie główne na słodko. Podane z sosem waniliowym, świeżymi truskawkami, malinami lub czereśniami są przepyszne. Lekkie, puszyste naleśniki z aksamitnym sosem i dodatkami to danie, które uwielbiałam od najmłodszych lat.Sos waniliowy do naleśników robię na różnym mleku kokosowym, ponieważ uwielbiam jego smak. Mleko kokosowe gotowane z cukrem waniliowym jest tak pyszne, że mogłabym je pić codziennie. Do sosu możesz również wykorzystać mleko krowie lub migdałowe.Jeśli masz ochotę na bardzo aromatyczne naleśniki- tu poznasz przepis na naleśniki z budyniem, podaj je z sosem waniliowym, a wszyscy będą zachwyceni.
Kluski śląskie wciąż nie wychodzą ci idealne? Może warto podpatrzeć, jak robią je kulinarne autorytety? Poznaj wyjątkowy przepis Karola Okrasy na kluski śląskie, a od tej pory staną się przebojem twojej kuchni. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a kluski nie rozpadają się i wychodzą miękkie i bardzo smaczne. Kluski śląskie to jedne z najsmaczniejszych i najpopularniejszych klusek przygotowywanych z ziemniaków. Wyglądają na tyle elegancko, że podaje się je nawet na uroczystych stołach. Doskonale smakują polane mięsnym sosem, jednak Karol Okrasa serwuje je z jarmużem i wędzonym pstrągiem. Wy też możecie przetestować taką wersję.
Gdy słyszysz „mięso mielone", zwyczajowo myślisz „kotlety". Tymczasem z mielonego mięsa można przygotować wiele innych, smacznych, a przede wszystkim lżejstrawnych potraw, niż smażone kotlety. Zobacz, jak zrobić delikatne pulpety w sosie koperkowym. Jesteśmy pewni, że posmakują całej twojej rodzinie. Mielone mięso zwykle kupujemy z przeznaczeniem na kotlety. Jednak, choć są one bardzo smaczne, to też dość ciężkie dla żołądka. Zamiast więc przygotowywać danie z patelni, sięgnij po rondelek lub garnek. Właśnie w nich ugotujesz delikatne pulpety. Co więcej, danie będzie też zawierało lekki sos, którym możesz polać ziemniaki, ryż czy kaszę.
Jajecznica uważana jest za potrawę, z której przygotowaniem każdy sobie poradzi. Mało kto jednak ma świadomość, jak niewiele dzieli jajecznicę zaledwie poprawną od wyśmienitej. Najczęściej popełnianym błędem jest wbijanie jajek bezpośrednio na patelnię. Dowiedzcie się, czego jeszcze warto się wystrzegać. Pisaliśmy już jak przyrządzić jajecznicę z płynnym żółtkiem. Zdradzaliśmy też patenty na jajecznicę na mleku. Tym razem skupimy się na najczęstszych błędach, jakie można popełnić podczas przygotowania tego dania. Okazuje się, że jest ich niemało.
Sos majonezowy z przyprawą curry to prosty i błyskawiczny sos do wielu dań, w tym tostów, frytek, krojonych w słupki warzyw. Sos jest kremowy, gesty i doskonale wzmacnia smak każdej potrawy. Jak zrobić sos majonezowy?Sos majonezowy z dodatkiem curry i miodu to świetny sos, który wykorzystasz niemal do każdego dania- do tostów, frytek, grillowanego mięsa, sałatek, kanapek i wielu innych. Sos ma kremową konsystencję i jest naprawdę przepyszny.Sos zrobisz w dosłownie kilka minut, wystarczą podstawowe składniki. W przepisie podany jest gotowany majonez, jednak możesz go również przyrządzić samodzielnie, a będzie jeszcze smaczniejszy i przede wszystkim mniej kaloryczny i ciężki- tu poznasz przepis na majonez dietetyczny bez oleju.Równie smacznym sosem jest tradycyjny sos tatarski, podaj go do zimnej płyty, wędlin, serów, mięsa, a wszyscy będą zachwyceni.
Krokiety z pieczarkami Magdy Gessler to pomysł na wyjątkowe danie dla wszystkich. Krokiety są świetnym pomysłem na imprezę, spotkane w większym gronie, a także na zwykły obiad. Naleśniki w panierce z pieczarkowym farszem z pietruszką, cebulką i żółtym serem rozpływają się w ustach. Sprawdź, jak zrobić krokiety z pieczarkami Magdy Gessler.Krokiety to tradycyjne już danie, które przygotowujemy głównie na święta i większe uroczystości. Krokiety robię jednak znacznie częściej, ponieważ uwielbiam ich smak, a kiedy ugotuję do nich również barszcz czerwony, mogłabym je jeść codziennie.Przed zawijaniem naleśników, wykładam farsz z pieczarek i obsypuję go startym serem, dzięki czemu farsz lepiej przykleja się do ciasta. Roztopiony ser w połączeniu z grzybami i lekkimi naleśnikami smakuje wyśmienicie.Zawinięte krokiety obtaczam w jajku i bułce tartej i smażę na złoty kolor, dzięki czemu skórka jest złota, chrupiąca, a środek wypełniają grzyby i ciągnący się ser. Przepis na krokiety z pieczarkami Magdy Gessler jest prosty, szybki, a danie zawsze wychodzi perfekcyjnie.Jeśli szukasz pomysłu na pyszny, bezmięsny obiad- tu poznasz przepis na wyśmienite pierogi z serem feta, siekaną miętą i pietruszką, czyli tradycyjne pierogi w nieco innej odsłonie.
Zupa szczawiowa z ryżem to pomysł na pyszną, lekką i zdrową zupę, którą ugotujesz w zaledwie pół godziny. Zupa podana z ryżem i jajkiem na twardo jest pożywna, a sam wywar warzywny ze szczawiem bardzo aromatyczny. Poznaj przepis na szybką zupę szczawiową z ryżem.Zupa szczawiowa to zupa, którą doskonale znamy z dzieciństwa. Gotowana na siekanym, świeżym szczawiu lub przecierze szczawiowym, zawsze podawana była z jajkiem na twardo i chlebek, ziemniakami lub ryżem. Zupa szczawiowa z ryżem i jajkiem to genialna, letnia zupa, którą przygotujesz błyskawicznie. Szczaw kupisz w sezonie w każdym warzywniaku, zimą i wiosną szczaw kupisz w marketach w postaci przecieru. Zupę ugotuj na bulionie warzywnym, żeby miała jeszcze lepszy smak.Sezon na szczaw zaczyna się pod koniec maja, kończy w sierpniu. Jeśli mieszasz w małej miejscowości lub niedaleko masz łąki, które położone są daleko od drogi, gorąco zachęcam do spaceru i poszukania dziko rosnącego szczawiu- jest przepyszny.Tu dowiesz się, jak przygotować szczaw do słoików na zimę, zachowa świeżość i smak do kolejnego sezonu.
Jeśli często smażycie placki ziemniaczane, pewnie nie raz wyszły wam płaskie i mało chrupiące. Z pewnością nie o taki efekt wam chodziło. A wiecie, jak zrobić puszyste placki ziemniaczane? Wystarczy dodać do nich wyjątkową mieszankę. Dzięki niej wyjdą puchate jak nigdy.Idealne placki ziemniaczane mają wilgotne, miękkie wnętrze i chrupiącą skórkę. Choć receptura na te placki nie jest zbyt skomplikowana, to jednak nie za każdym razem udaje się uzyskać pożądany efekt. Jeśli więc chcecie mieć pewność, że tym razem wasze placki będą udane, dodajcie do nich drożdżowy rozczyn.
Ciężko o lepszą śniadaniową pozycję, niż puszysty omlet, który pysznie komponuje się z poranną kawą. Co ciekawe, wcale nie potrzeba do niego żadnych jajek. Zachwycający delikatnością omlet można wykonać przy użyciu 3 tanich składników - banana, odrobiny mąki oraz szklanki mleka. Praktycznie każdy z nas lubi od czasu do czasu zjeść na śniadanie puszysty jak chmurka omlet, który dosłownie rozpływa się w ustach. Zwykle jego podstawą są jajka, do których wrzuca się resztę dodatków. Istnieją jednak metody, aby całkowicie zrezygnować z konieczności korzystania z jajek. Omlet na słodko można bowiem przyrządzić ze zgniecionego banana, wymieszanego z mąką oraz mlekiem. Takie śniadanie warto podać z szerokim wachlarzem dżemów i świeżych owoców do wyboru.
Jajka sadzone na pomidorach po grecku to pomysł na pyszne i pożywne śniadanie, które przygotujesz w kilka minut. Jajka sadzone na maśle z natką pietruszki i dodatkiem soczystych pomidorów podaj z bagietką lub świeżym pieczywem, tak podane smakują najlepiej. Poznaj przepis na jajka sadzone na pomidorach po grecku.Z jajek sadzonych i dodatków przygotujesz niezwykłe śniadania, kolacje i posiłki dla całej rodziny. Jajka są uniwersalne i pasują do naprawdę wielu potraw, dodając im smaku i niezbędnych składników odżywczych, w tym białka.Jajka sadzone na pomidorach to jedno z tych śniadań, które mogę jeść dziennie. Jajka przygotujesz naprawdę błyskawicznie, a całe danie będzie pyszne, pożywne i doda Ci energii na wiele godzin. Jajka po grecku oprósz posiekaną natką pietruszki i podaj z pieczywem- będą perfekcyjne.Jeśli szukasz pomysłu na jajka sadzone- tu poznasz ciekawe sposoby na jajka sadzone na śniadanie, obiad i kolację.
Sezon na kalafiory przypada latem, jednak tak naprawdę można je kupić przez cały rok. Jeśli smakuje ci to warzywo w wersji gotowanej, tym razem przygotuj je nieco inaczej. Wykorzystaj prosty przepis na panierowany kalafior z piekarnika. Różyczki kalafiora najpierw podgotuj, potem zapanieruj, a na koniec zapiecz. Jego smak cię zachwyci. Kto nie lubi gotowanego kalafiora, polanego zrumienioną na maśle bułką? Prawda, że smakuje wybornie? Połączenie półmiękkiego warzywa z chrupiącą bułeczką jest naprawdę doskonałe. Jednak podobny efekt można osiągnąć, panierując podgotowane różyczki kalafiora i rumieniąc je w piekarniku.
Tort owocowy siostry Anastazji to pomysł na niezwykły deser, który swoim wyglądem i smakiem zachwyci całą rodzinę i wszystkich gości. Ciasto waniliowe, kakaowe, kokosowe i orzechowe przełożone jest masą budyniową wiśniową, brzoskwiniową i ananasową. Poznaj przepis na wyśmienity tort owocowy siostry Anastazji.Tort owocowy to zawsze świetny pomysł na deser, zarówno na urodziny, ważniejsze uroczystości, święta, jak i pyszne ciasto w weekend dla najbliższych. Tort owocowy siostry Anastazji jest dość czasochłonny, jednak naprawdę warto go przygotować i sprawić rodzinie przepyszną niespodziankę.Tort składa się z czterech blatów: waniliowego, kakaowego, kokosowego i orzechowego. Ciasta przekładane są masą budyniową z dodatkiem dodatkiem brzoskwiń i ananasów z puszki, a także z wiśniową galaretką. Tort jest bardzo kolorowy i bardzo owocowy.Siostra Anastazja słynie z pysznych ciast- tu poznasz przepis na roladę z jabłkami, jest lekka i pyszna.
Kanapki są zawsze najprostszym i najszybszym pomysłem na śniadanie lub kolację. Nie oznacza to jednak, że muszą być nudne. Jeśli pieczywo posmarujesz przepyszną pastą z makreli i jajek, wszyscy domownicy będą zadowoleni i syci. Potrzebujesz tylko kilku składników i chwili wolnego czasu, by według przepisu Jakuba Kuronia, przygotować pyszne smarowidło do chleba.Masz już dość już sera, szynki i kiełbasy? Zamiast nich połóż na pieczywie trochę pysznej pasty. Możesz ją zrobić z jajek, twarogu czy wędzonej ryby. Na tę ostatnią postawił właśnie Jakub Kuroń. Łączy ją z ugotowanymi na twardo jajkami i kiszonym ogórkiem. Dzięki temu powstaje dodatek pełen smaku i wartości odżywczych.
Wytrawna galareta, czy inaczej zimne nóżki są przysmakiem, który doskonale nadaje się na przystawkę lub przekąskę. Nóżki dużą popularnością cieszyły się lata temu, jednak teraz wracają znów do łask. Ich smak i konsystencja są bowiem niepowtarzalne. Dziś powiemy wam, co zrobić, gdy zimne nóżki wyjdą mętne. Zimne nóżki gotuje się na nogach wieprzowych, rzadziej cielęcych. To właśnie zawarty w ich skórze i kościach kolagen, sprawiają, że galareta ścina się nawet bez dodatku żelatyny. Wiele osób przy przyrządzaniu nóżek ma jednak problem z tym że robią się mętne. Co prawda nadal smakują dobrze, jednak nie wyglądają już tak apetycznie, jak powinny.
Jeśli smakuje wam budyń z torebki, ten po prostu pokochacie. Sprawdźcie, jak zrobić domowy budyń, a już nigdy nie zdecydujecie się na kupny. Jest łatwy do zrobienia, pyszny i pożywny. I co najważniejsze, przygotowany z prostych, naturalnych składników. Do przygotowania domowego budyniu potrzebujesz mąki, jajek, mleka i cukru. Za te składniki zapłacisz mniej niż za torebkę budyniu w proszku. A smak i wartość odżywcza własnoręcznie zrobionego przysmaku, będą nieporównywalne. Domowy budyń nie będzie też miał żadnych zbędnych dodatków. Na dodatek własnoręcznie przygotowany budyń jest na tyle pożywny, że możesz go podać nie tylko na deser, ale też na śniadanie czy kolację. Dodaj do niego łyżkę konfitury lub polej go domowym syropem, a zamienisz go w wyborny smakołyk.
Szukasz pomysłu na szybki i prosty obiad? Może przygotujesz zapiekankę? Dziś polecamy najlepszą, kultową zapiekankę ziemniaczaną z przepisu siostry Anastazji. W tej potrawie nie ma mięsa ani wędliny, ale oczywiście możesz je dodać według własnego uznania. Zapiekanki mają tę zaletę, że nie ma przy nich dużo pracy i robi się je z prostych składników. Tak naprawdę możemy w nich zestawić składniki, które mamy właśnie pod ręką. Siostra Anastazja proponuje zapiekankę warzywną z pysznym sosem jajeczno-śmietanowym. Będzie ona doskonałą odmianą od klasycznych dań mięsnych.
Lubicie, gdy jajecznica jest puszysta i delikatnie kremowa? Przygotujcie ją z mlekiem. Dodatek tego płynu sprawi, że wyjdzie niesamowicie smaczna, a jej konsystencja zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Podpowiadaliśmy wam już jak przygotować jajecznicę, korzystając z mikrofalówki i zdradzaliśmy jak ją wykonać bez dodatku tłuszczu. Tym razem mamy dla was niezawodny patent na uzyskanie niezwykle delikatnej jajecznicy na mleku. Wybierzcie jedną z metod i koniecznie spróbujcie.
Czy planujecie zrobić dziś na śniadanie naleśniki? Możecie przetestować ciekawą recepturę, która doskonale sprawdzi się, chociażby wtedy, gdy nie będziecie mogli skorzystać z miksera. Poznajcie zaskakujący przepis na puszyste naleśniki z „butelki".Każdy zawsze chętnie zje naleśniki, choć nie każdemu chce się je przygotowywać. Fakt, smażenie zabiera trochę czasu. Jednak w weekend nie ma pośpiechu i można podogadzać domownikom. Dziś pokażemy wam, jak przygotować ciasto na naleśniki w butelce. Nie trzeba brudzić mieszadeł miksera i miski. Wystarczy duża, 1,5 lub 2-litrowa, plastikowa butelka.
Kawa jest jednym z najczęściej wybieranych pobudzających napojów. Smak naparu często jednak jest nieprzyjemnie gorzki i nieco kwaskowy. Poprawić go możemy, stosując prosty patent polegający na parzeniu ziaren z dodatkiem skorupek jaj. Aromatyczna kawa z dodatkami, takimi jak cynamon czy kardamon, nie będzie smaczna, jeśli mimo wsypania przypraw wyczujemy w niej kwaśne nuty lub gorycz. Okazuje się, że problem ten łatwo można rozwiązać, wsypując do zmielonych ziaren odrobinę rozdrobnionych skorupek kurzych jaj.
Większość z nas zawsze ma dostępne pod ręką podstawowe produkty, takie jak jajka, śmietana czy makaron. To właśnie te składniki stanowią podstawę prostego, pysznego i ekspresowego dania z przepisu poniżej. Receptura pokazuje, że smaczne potrawy wcale nie muszą składać się jedynie z drogich produktów. Makaron z jajkiem i śmietaną jest banalną w gotowaniu propozycją obiadową, z którą każdy bez żadnych problemów sobie poradzi. Wystarczy mieć podstawowe składniki w kuchni, a nie będzie potrzeby nawet iść do sklepu. Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest energicznie i szybkie mieszanie po wlaniu masy jajeczno-śmietanowej do makaronu. Nie można bowiem dopuścić do ścięcia się jajek, które stałyby się wtedy zwykłą jajecznicą.
Jajka są istotną częścią naszej codziennej diety, dlatego ilość pozyskiwanych z nich skorupek potrafi być dość duża. Nie warto wyrzucać ich do kosza, ponieważ można wykorzystać je na wiele sposobów. Jednym z nich jest poprawienie właściwości bulionu, poprzez wrzucenie do niego skorupek. Podczas gotowania oddają swoje wartości odżywcze do wywaru. Większość ludzi bez wahania wyrzuca skorupki po jajkach do kosza na śmieci, myśląc, że nie mają one już żadnych korzyści. Największą uwagą darzy się w końcu to, co jest przez skorupkę chronione. W skorupkach znajduje się mnóstwo mikroelementów, które mają pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Niżej zdradzamy metody, dzięki którym już zawsze będziesz je gromadzić.
Zupa szpinakowa z makaronem to pomysł na pyszną i zdrową zupę w chłodne, zimowe dni. Zupa jest totalną bombą witaminową, jest pożywna i bardzo rozgrzewa. Poznaj prosty przepis na gęstą zupę szpinakową z jajkiem i makaronem.Szpinak baby, czyli młode liście szpinaku to bogate źródło witamin, żelaza, potasu i antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia i wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Żelazo i potas są pierwiastkami niezbędnymi dla naszego organizmu, odpowiadają między innymi za produkcję krwi, prawidłowe ciśnienie i pracę mózgu i serca.Zupa szpinakowa z dodatkiem czosnku i cebulki ma wyraźny smak, jest gęsta, sycąca, a gotowana na bulionie warzywnym również mocno wzmacnia i rozgrzewa. Do zupy ugotuj ulubiony makaron, a całe danie podaj z ugotowanym na twardo jajkiem- będzie zdrowo i pysznie. Jeśli szukasz pomysłu na danie główne ze szpinakiem- tu poznasz przepis na makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, jest idealny na obiad.