Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Jajka

Jajka

Jak zrobić niezwykle lekką i puszystą jajecznicę?
15.03.2022 01:00 Jak zrobić niezwykle lekką i puszystą jajecznicę? Te patenty powinien znać każdy

Jajecznica jest sycącym daniem, które pozwoli nam dobrze rozpocząć dzień. Każdy chyba przyrządzał ją już nie raz. Mało kto jednak pokusił się pewnie o dodatek śmietany, który sprawia, że masa jajeczna staje się delikatna i puszysta. Sprawdźcie ten patent. Jajecznica smakuje doskonale z różnymi dodatkami. Proponowaliśmy wam już przygotowanie jej z brokułami oraz na mleku. Choć kompozycje te są naprawdę smaczne, jajecznica z odrobiną śmietany zachwyci was lekkością. A to nie jedyny sposób, by wyszła puszysta.

Projekt bez tytułu - 2022-03-14T192542.848
14.03.2022 01:00 Wielkanoc bez jajek i drobiu? Smutne doniesienia mediów

Czy zanosi się na Wielkanoc bez jajek i drobiu? Smutne doniesienia mediów wskazują, że tak mogą w tym roku wyglądać święta. Niestety wojna za naszą wschodnią granicą oprócz okrucieństwa, przyniosła też duże podwyżki. W niektórych sektorach mogą się także pojawić niedobory. Od czasu, gdy w Ukrainie zaczęła się wojna, doświadczamy wysokich cen paliw i żywności. Ta sytuacja jeszcze bardziej nasiliła podwyżki, z którymi zmagamy się już od kilku miesięcy. Niestety musimy się też liczyć z brakami niektórych produktów na rynku.

ciasto czekoladowe
14.03.2022 01:00 Najprostsze ciasto czekoladowe pod słońcem. Wystarczą tylko 2 składniki

Mamy nie lada gratkę dla miłośników czekolady. Prezentujemy przepis na najprostsze pod słońcem ciasto czekoladowe. Do jego przygotowania wystarczą tylko dwa składniki. Nie ma przy nim też dużo pracy, a efekt błyskawicznie znika z talerzyków. Koniecznie przetestujcie tę recepturę.Czekolada należy do najwartościowszych słodyczy. Tak jest słodka i kaloryczna, jednak oprócz cukru i tłuszczu, dostarcza też dużo magnezu, żelaza, cynku i potasu. Przyjemnie zjada się jej kostki, które szybko topią się na języku. Jednak na bazie czekolady, można też przygotować pyszne ciasto. Oto przepis na najprostsze ciasto czekoladowe na świecie.

Jak zrobić puszystą jajecznicę
13.03.2022 01:00 Jak zrobić puszystą jajecznicę? Zdradzamy patent na idealne śniadanie

Jajecznica często trafia na nasze talerze o poranku. Ciepła, sycąca i smaczna — pozwala dobrze rozpocząć dzień. Aby wyszła delikatna i puszysta warto ją nie za długo smażyć. Najlepiej postąpimy, zdejmując patelnię z ognia za każdym razem, gdy zacznie się ścinać i odstawiając na kuchenkę dopiero po przemieszaniu. Jajecznica musi być puszysta. Niektórzy uważają, że bez mleka taka nie wyjdzie. I choć przy smażeniu tej potrawy łatwo jest popełnić szereg błędów, brak dodatków nie przekreśla szansy na uzyskanie lekkiej niczym chmurka konsystencji, którą tak lubimy. Sprawdźcie nasze wskazówki.

Puszyste naleśniki na maślance
12.03.2022 01:00 Puszyste naleśniki na maślance. Wychodzą idealnie za każdym razem, mamy prosty przepis

Puszyste i delikatne naleśniki są marzeniem każdego smakosza. Dodając do ciasta szklankę maślanki, uzyskacie pożądany efekt. Tak smacznego rarytasu jeszcze nie jedliście. Koniecznie spróbujcie. Naleśniki na maślance zaskoczą was lekkością. Sprawdźcie kolejny niezawodny przepis na wyśmienite i zapadające w pamięć słodkie smakołyki. Przyrządzicie je dosłownie w chwilę, a znikną jeszcze szybciej. Skusicie się?

Jajka faszerowane w panierce
11.03.2022 01:00 Jajka faszerowane w panierce. Idealne na pyszną przystawkę

Jajka faszerowane w panierce z musztardą i majonezem to pomysł na wyśmienitą i niezwykłą przystawkę lub przekąskę. Białka obtoczone w bułce tartej i smażone na oliwie zyskują rewelacyjny smak. Poznaj przepis na oryginalne jajka faszerowane w panierce.Jajka faszerowane znamy wszyscy, farsz przygotowujemy z dodatkiem przypraw, warzyw, sosów, jednak białka zostawiamy ugotowane. Panierowane białka są jeszcze smaczniejsze, są lekko chrupiące i wyglądają bardzo apetycznie.Jajka do faszerowania musisz ugotować zupełnie na twardo. Żółtka muszą być bardzo mocno ścięte. Jajka gotuj 8-10 minut od momentu wrzenia wody. Jajka gotuj w osolonej wodzie, sól ułatwia obieranie jajek, białka są estetyczne i nie są porwane. W panierce przygotujesz nie tylko jajka, ale i wiele warzyw- tu poznasz przepis na kalafior pieczony w panierce, jest chrupiący i doskonały na przekąskę.

Tosty francuskie z miodem
11.03.2022 01:00 Chrupiące i słodkie tosty francuskie. Smak jak za dawnych lat

Tosty francuskie są idealnym rozwiązaniem na szybkie, a zarazem wyjątkowo pożywne danie. Wystarczy wszak zanurzyć kromki pieczywa w rozbełtanych jajkach z dodatkami, usmażyć je i śniadanie gotowe. Aby zwiększyć chrupkość kromek, do mikstury wsyp 1 łyżeczkę cukru waniliowego. Cukier przyjemnie się skarmelizuje i stworzy pod wpływem temp. słodką skorupkę wokół tostów. Tosty francuskie z pewnością większości kojarzą się z dzieciństwem, kiedy kultowy chleb w jajku był często podawany najmłodszym. W taki sposób można było wygodnie spożytkować zmagazynowany czerstwy chleb. Najlepsze tosty francuskie na słodko przygotowuje się jednak ze świeżej i miękkiej chałki. Słodka drożdżowa bułka wspaniale komponuje się z jajkami, a także pozwala uzyskać znacznie przyjemniejszą teksturę po usmażeniu.

placki z kalafiora
11.03.2022 01:00 Szybkie placuszki z kalafiora o lekko cebulowym aromacie. Chrupiący pomysł na tani obiad

Mamy chrupiący pomysł na tani obiad. Są nim szybkie placuszki z kalafiora o lekko cebulowym aromacie. Kalafior wystarczy zetrzeć na tarce, wymieszać z kilkoma składnikami i usmażyć. Nasze proste danie obiadowe zachwyci swym niepowtarzalnym smakiem. Placki i racuchy są smaczne i sycące, jednak nie mają wysokiej wartości odżywczej. Składają się bowiem przede wszystkim z mąki. Placki warzywne mają więc nad nimi dużą przewagę. Są mniej kaloryczne, dostarczają też błonnika, witamin i soli mineralnych. Podane z sosem jogurtowym i surówką mogą stanowić szybkie i smaczne danie obiadowe.

Pasztet wielkanocny siostry Anastazji
11.03.2022 01:00 Pasztet wielkanocny siostry Anastazji. Pyszna alternatywa dla mięsnej wersji

Pasztet wielkanocny siostry Anastazji to jarski pasztet z białej fasoli z dodatkiem pietruszki, cebuli i wielu aromatycznych ziół i przypraw. Pasztet smakuje wyśmienicie z kromkami świeżego chleba i jest pyszną alternatywą dla tradycyjnego, mięsnego pasztetu. Poznaj przepis na wegetariański pasztet wielkanocny siostry Anastazji.Pasztet nie musi być mięsny, żeby miał wyśmienity smak. Warzywne pasztety są równie smaczne, niezależnie od tego, czy w formie pasty, czy pieczone. Pasztet siostry Anastazji to pasztet z białej fasoli, który oczaruje swoim smakiem nawet największych miłośników mięsa.Fasolę namocz dzień przed gotowaniem pasztetu i zalej ją zimną wodą wraz z przygotowanym naparem z kminku i majeranku. Zioła skutecznie usuwają enzymy strączków, które są odpowiedzialne za problemy trawienne, jak wzdęcia i uczucie pełności.Jeśli masz ochotę na pieczony pasztet z warzyw- tu poznasz przepis na wyśmienity pasztet z cukinii, jest idealny na kanapki.

Wielkanocna sałatka z brokułami
10.03.2022 01:00 Wielkanocna sałatka z brokułami. Prosty przepis na świąteczny specjał

Wielkanocna sałatka z brokułami w sosie majonezowo- musztardowym to pomysł na świeżą, wiosenną sałatkę, idealną na śniadanie, kolację lub zimną płytę w święta i większe uroczystości. Poznaj przepis na wyśmienitą sałatkę z brokułami. Sałatka z brokułami, porem, serem i szynką to sałatka prosta i bardzo efektowna. Jest lekka, świeża i za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy. Sałatkę zrobisz w dosłownie kilka minut, a danie posmakuje nawet największym niejadkom.Sałatkę możesz przygotować w większej misce lub szklanym, płytkim, prostokątnym lub owalnym pojemniku, który możesz udekorować, żeby sałatka wyglądała naprawdę wiosennie. Szczypiorkiem wyłóż boki pojemnika, tak, żeby przypominała trawę, a do środka włóż sałatkę. Danie możesz również udekorować świeżymi warzywami, np. powycinanymi z rzodkiewek kwiatkami, goście będą zachwyceni. Do dekoracji możesz wykorzystać również świeżą rzeżuchę lub jadalne kwiaty, będzie pysznie i wiosennie.Jeśli szukasz pomysłu na wyśmienitą potrawę na Wielkanoc- tu poznasz przepis na pasztet z suszoną śliwką. Podaj go z chrzanem i żurawiną do mięs.

Ewa Wachowicz, jajecznica
10.03.2022 01:00 Jajecznica w zaskakującej formie wprost od Ewy Wachowicz. Bajecznie pyszne śniadanie

Co dziś na śniadanie? Proponujemy jajecznicę w zaskakującej formie wprost od Ewy Wachowicz. Będzie smaczna i bardzo pożywna, a zarazem prosta i szybka do przygotowania. Choć posiłki najlepiej jeść bez pośpiechu, przygotowaną jajecznicę możesz spożyć nawet w biegu. Jajecznica jest prostym, ale pożywnym daniem, które jest idealne na śniadanie. Zjada się ją z przyjemnością, bo jest ciepła i wilgotna. Dostarcza też naszemu organizmowi wielu potrzebnych składników.Ewa Wachowicz proponuje przygotować jajecznicę w bagietce. To bardzo ciekawy pomysł, który sprawia, że śniadanie jest jedną całością. Nie musisz oddzielnie sięgać po pieczywo, zjadasz je od razu z jajecznicą. Jest to bardzo wygodne.

tarcie ziemniaków
10.03.2022 01:00 Nieziemsko wyrośnięte, sycące placki ziemniaczane z dodatkiem kaszy manny

Placki ziemniaczane często stają się naszym awaryjnym obiadem. Dlatego dziś powiemy wam, jak zrobić nieziemsko wyrośnięte, sycące placki ziemniaczane z dodatkiem kaszy manny. Będą jeszcze bardziej pożywne i z powodzeniem zastąpią treściwe danie obiadowe. Do przygotowania placków ziemniaczanych wystarczą ziemniaki, jajko i trochę mąki. Niektórzy dodają też do nich cebulę. Jednak warto wzbogacić je także w inne składniki, dzięki którym podniesie się wartość odżywcza tego dania. My do ciasta na placki ziemniaczane dodamy dziś kaszę mannę, a także trochę boczku i żółtego sera. Składniki te wpłyną oczywiście nie tylko na pożywność tego dania, ale też na jego smak i konsystencję. Jeśli chcecie, tak przygotowane placki możecie zaserwować z sadzonym jajkiem.

Sałatka wielkanocna z pieczarkami
10.03.2022 01:00 Sałatka wielkanocna z pieczarkami. O wiele lepsza od klasycznej

Sałatka wielkanocna z pieczarkami to prosta, szybka i smaczna sałatka, idealna na kolację i rodzinne spotkania. Sałatka z podsmażonymi na maśle grzybami jest bardzo aromatyczna. Poznaj przepis na prostą sałatkę wielkanocną z pieczarkami, jajkami i żółtym serem.Wielkanoc to czas spotkań z najbliższymi. Jeśli szukasz pomysłu na pyszną sałatkę na kolację i jako dodatek do zimnej płyty na wielkanocnym stole, to ten przepis jest idealny dla Ciebie. Sałatka jest bardzo prosta i składa się tylko z kilku składników, przygotujesz ją błyskawicznie.Sałatka składa się z jajek, pieczarek, pora i żółtego sera, a jest wyśmienita. Jeśli masz więcej czasu, koniecznie przygotuj domowy majonez, jest lżejszy i dużo smaczniejszy od kupionego- tu poznasz przepis na majonez bez oleju. Jeśli szukasz pomysłu na pyszną sałatkę na Wielkanoc- tu poznasz przepis na sałatkę jarzynową z zaskakującym składnikiem.

pierogi leniwe
10.03.2022 01:00 Pierogi leniwe lepsze niż włoskie gnocchi. Sekretem jest dodatek pysznego sera

Jeśli jesteście wielbicielami klusek, koniecznie przetestujcie recepturę na pierogi leniwe, lepsze niż włoskie gnocchi. Ich sekretem jest dodatek pysznego sera. Za jego sprawą te pierogi świetnie smakują podane z wytrawnymi sosami. A są bardzo proste do przygotowania. Pierogi leniwe to tak naprawdę kluski, które robi się dokładnie z tych samych składników, co pierogi z serem. Nie trzeba jednak wałkować ciasta ani lepić pierogów. Ciasto wystarczy pokroić na kluski i ugotować. Ot, taka potrawa stworzona z myślą o oszczędzaniu czasu. Leniwe pierogi serwujemy na słodko np. polane masłem i posypane cukrem albo ze śmietaną i cukrem. Jednak wystarczy do ciasta na leniwe dodać trochę startego parmezanu, by zmieniła się konsystencja i smak klusek. Ta wersja leniwych nawiązuje do włoskiego gnocchi, bo tak samo dobrze komponuje się z wytrawnymi sosami, np. pomidorowym.

Gotowanie jajek
09.03.2022 01:00 Jak szybko i ładnie obrać jajka? Mamy najlepszy sposób

Obieranie jajek ugotowanych na twardo ze skorupki często kończy się fiaskiem. Wraz ze skorupką odrywają kawałki białka, przez co jajka nie prezentują się zbyt ładnie. Aby ułatwić sobie ściąganie skorupki, wsyp do gotujących się jaj 1 czubatą łyżkę soli. Przyprawa przyczynia się do łatwiejszego odchodzenia skorupki. Jajka gotowane na twardo są ważną częścią codziennego jadłospisu wielu Polaków - zwykle jadane są na śniadanie, z uwagi na znajdujące się w nich liczne substancje odżywcze. Każdy więc doskonale zna irytację, jaką można poczuć przy obieraniu jajek. Ciężko wszak o gorsze zajęcie, niż obieranie jajek na twardo z samego rana, kiedy skorupka odrywa się małymi kawałkami wraz z cenną zawartością. Na szczęście mamy prosty sposób, który eliminuje tę niedogodność.

Tomasz Strzelczyk, obiad z kurczaka
09.03.2022 01:00 Prosty patent Strzelczyka na tani i szybki obiad z kurczaka. Pokocha go cała rodzina

Pyszny obiad, który można przygotować w pół godziny z niewyszukanych składników, jest tym, czego wszyscy potrzebują. Dlatego dzisiaj zdradzimy wam prosty patent Strzelczyka na tani i szybki obiad z kurczaka. Jesteśmy pewni, że pokocha go cała rodzina. Kurczak wciąż jest u nas najtańszym i najłatwiej dostępnym mięsem. Można go przygotować na wiele sposobów. Doskonale nadaje się do pieczenia, duszenia, gotowania i smażenia. Tomasz Strzelczyk proponuje przygotować z niego szybkie danie z patelni. Wystarczy dodać kilka składników, całość przesmażyć, poddusić i gotowe.W naszym materiale prezentujemy zdjęcia pochodzące z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA.

Kotlety z kalafiora
09.03.2022 01:00 Schabowy z kalafiora. Szybki i prosty obiad, który zachwyci każdego

Kotlety schabowe zwykle sporządza się, jak sama nazwa wskazuje, ze schabu - istnieją jednak zupełnie inne, nowatorskie wersje. Jedna z nich, której podstawą jest kalafior, prezentowana jest poniżej. W porównaniu do kulinarnej klasyki warzywny wariant zrobisz błyskawicznie szybko. Mało kto zdoła powstrzymać się przed dokładką tak chrupiącego posiłku.Kotlety schabowe z kalafiora to idealny pomysł na bezmięsny obiad, przy którym nie ma zbyt dużo pracy. Dodatkowo dużą zaletą jest niska cena i łatwa dostępność do większości produktów wykorzystywanych w przepisie.

Ciasto waniliowe
09.03.2022 01:00 Proste i smaczne ciasto waniliowe. Nikt mu się nie oprze

Ciasto waniliowe z białą czekoladą i borówkami to proste ciasto, które oczaruje smakiem każdego łasucha. Świeża wanilia, słodkie, puszyste ciasto i kwaśna borówka to połączenie, którego musisz spróbować. Poznaj przepisz na genialne ciasto waniliowe, idealne do kawy.Ciasto waniliowe to błyskawiczne ciasto, które przygotujesz w zaledwie kilkanaście minut. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i wstawić blaszkę do piekarnika. Ciasto jest wyrośnięte, puszyste, a słodka czekolada, wanilia i kwaśne borówki doskonale z sobą grają, tworząc naprawdę rewelacyjny smak.Laska wanilii jest bardzo aromatycznym dodatkiem do ciast. Do ciasta waniliowego potrzebujesz miąższu, czyli ziarenek. Pustą laskę wanilii wykorzystaj do zrobienia domowego budyniu lub tajskiego deseru z mango. Wystarczy, że dodasz laskę wanilii do mleka krowiego lub kokosowego i zagotujesz, a zyskasz fenomenalny smak. Świeża wanilia będzie też pysznym dodatkiem do domowego kompotu z owoców lub kawy. Jeśli szukasz pomysłu na proste ciasto do kawy- tu poznasz przepis na babkę z białą czekoladą i żurawiną, rozpływa się w ustach.

pierogi z mięsem
09.03.2022 01:00 Wyśmienite pierogi dominikańskie. Farsz z białej kiełbasy nie ma sobie równych

Lubicie pierogi z mięsem? Jeśli chcecie skrócić czas ich przygotowania, zróbcie wyśmienite pierogi dominikańskie. Farsz z białej kiełbasy nie ma sobie równych i jest w zasadzie od razu gotowy. Tak naprawdę musicie zrobić tylko ciasto, nadziać je mięsem i ugotować. Proste, prawda?Pierogi są naszym narodowym rarytasem. Każdy odwiedzający nas cudzoziemiec chce ich koniecznie spróbować i większość jest zachwycona ciastem z przeróżnymi nadzieniami.Jednak na co dzień pierogi robimy rzadko. To dlatego, że są dość pracochłonne. Najpierw trzeba przygotować farsz, potem ciasto, a potem jeszcze ulepić pierogi. Dlatego postanowiliśmy ograniczyć wam nieco pracę i zrobić pierogi z farszem z białej kiełbasy.

muffiny
09.03.2022 01:00 Zaskakująca propozycja na śniadanie. Obłędnie smaczne jajeczne muffiny

Masz chwilę czasu na poranny posiłek? Możesz przygotować obłędnie smaczne, jajeczne muffiny. Ta zaskakująca propozycja będzie doskonała na śniadanie — prosta, smaczna i pożywna. A do jej zrobienia i upieczenia wystarczy dosłownie kwadrans. Zapraszamy do kuchni.Jajka są wprost stworzone na śniadanie. Zawierają mnóstwo cennych składników, są smaczne, a także szybkie i proste do przygotowania. Można je ugotować, zrobić z nich jajecznicę, omlet czy jaja sadzone. Jajka doskonale sprawdzą się też jako podstawowy składnik wytrawnych muffinów. Nie ma przy nich dużo pracy. Wystarczy rozmieszać jajka, dodać ulubione dodatki i całość upiec w foremkach.

Oddzielanie żółtek od białek
08.03.2022 01:00 Jak łatwo oddzielić żółtko od białka? Znamy najskuteczniejsze metody

Oddzielanie żółtek od białek może wydawać się prozaicznym zagadnieniem, jednak wiele osób ma z tym problem. Trudno o coś bardziej irytującego, niż pękające żółtko, które przedostaje się do białek zebranych na bezę. Na szczęście istnieje prosty patent, do którego potrzeba jedynie plastikowej butelki, aby z łatwością przenosić nieuszkodzone żółtka. Niżej zdradzamy szczegóły. Jajka są bardzo ważnym elementem diety wielu ludzi — niektórzy jedzą je nawet codziennie. Umiejętność rozdzielania żółtek od białek jest szczególnie istotna podczas przygotowywania najróżniejszych ciast, do których potrzeba ubitych białek. Białka nie ubiją się bowiem odpowiednio, jeśli będzie w nich choćby odrobina żółtek. Z tego powodu ważne jest, aby przy ich oddzielaniu żółtko zachowało swoją strukturę i nie rozpłynęło się.

Sos chrzanowy na zimno
08.03.2022 01:00 Sos chrzanowy na zimno. Najlepszy, sprawdzony przepis

Sos chrzanowy na zimno z tartego chrzanu to pomysł na wyśmienity, kremowy sos z dodatkiem majonezu, śmietany i szczypiorku. Sos chrzanowy jest pysznym dodatkiem do zimnej płyty, wędlin, pasztetów, jajek na twardo. Poznaj przepis na wyśmienity sos chrzanowy na zimno.Sos chrzanowy na zimno z tartego chrzanu to pyszny dodatek do zimnej płyty na Wielkanoc, Boże Narodzenie, większe uroczystości i spotkania w rodzinnym gronie lub z przyjaciółmi. Sos ma bardzo ciekawy smak, z jednej strony jest dość ostry, a z drugiej skutecznie łagodzony majonezem i śmietaną.Taki sos z pewnością przypadnie do gustu każdemu. Sos możesz również podać do pieczonej i smażonej białej kiełbasy, czy też do pasztetów wegetariańskich. Każda potrawa polana kremowym, chrzanowym sosem smakuje wyśmienicie. Jeśli szukasz pomysłu na sos do kanapek, mięsa i dań wegetariańskich- tu poznasz przepis na sos tatarski, jest przepyszny.

sernik
07.03.2022 01:00 Idealnie wyrośnięty sernik z 3 składników. Wychodzi bosko za każdym razem

Masz ochotę na słodkie co nieco? Możesz upiec prosty sernik z 3 składników. Jest idealnie wyrośnięty i wychodzi bosko za każdym razem. Przygotujesz go szybko i bez wysiłku, a efekt zachwyci każde podniebienie. Ten sernik jest wilgotny, kremowy i bardzo smaczny.Jaki powinien być idealny sernik? Z pewnością kremowy i wyrośnięty. Wiadomo, że zawsze trochę opadnie, ale to jest już wpisane w naturę tego ciasta. Choć sernik jest pożywny, zwykle nie ma przy nim dużo pracy. A przy naszym szczególnie. Robimy go bowiem tylko z trzech składników. Koniecznie przetestujcie ten japoński hit.

biszkopt
07.03.2022 01:00 Zniewalający przepis na biszkopt bez zwykłego cukru o głębokim miodowym smaku

Jeśli planujecie robić tort, musicie wiedzieć, że nie trzeba do niego dodawać cukru. Przetestujcie zniewalający przepis na biszkopt bez zwykłego cukru. Ma głęboki, miodowy smak, dzięki cennemu, tradycyjnemu dodatkowi. Możecie go przełożyć kremem lub upiec go z dodatkiem owoców. Z pewnością was zachwyci. Miód, bo o nim mowa, jest tak samo słodki, jak cukier, jednak zawiera wiele cennych składników. Oczywiście najzdrowszy jest jedzony bez obróbki termicznej, bo wtedy ma leczniczą moc. Gdy zaś dodamy go do ciasta, np. zastępując nim cukier, wypiek nabierze ciekawego smaku i dłużej pozostanie świeży.

kluski szare
07.03.2022 01:00 Kultowe kluski szaraki w cudownej okrasie z boczku. Każda babcia je pochwali

Dziś powiemy wam, jak zrobić kultowe kluski szaraki w cudownej okrasie z boczku. Mają tradycyjny smak, który doskonale podkreśla aromatyczna okrasa. Każda babcia z pewnością je pochwali, choć potrawa z pewnością posmakuje też całej rodzinie. Będzie doskonałą odskocznią od klasycznych dań obiadowych.Kluski szare, zwane szarakami, swoją nazwę zawdzięczają barwie, a tę z kolei dodatkowi surowych ziemniaków. Doskonale smakują polane okrasą z wędzonego boczku i cebuli. Można je też podać z kapustą zasmażaną. Prawdziwe niebo w gębie. Spójrzcie tylko na apetyczne zdjęcie zamieszczone w naszym materiale. Pochodzi z kanału Nasze dania na YouTube. Wy też macie ochotę na szare kluski?

Największy błąd podczas robienia sałatki jarzynowej
06.03.2022 01:00 Największy błąd podczas robienia sałatki jarzynowej. Przestrzega przed nim sama Gessler

Po sałatkę jarzynową sięgają niemalże wszyscy. Nic dziwnego, skoro jest smaczna i sycąca. Magda Gessler zdradziła, jaki jej zdaniem jest największy błąd, który można popełnić przy jej przyrządzaniu. Jej zdaniem jeden składnik potrafi zrujnować to danie. Sałatka jarzynowa najczęściej na naszych stołach pojawia się przy okazji świat. Niektórzy jednak robią ją znacznie częściej. Warto więc zadbać o kilka kwestii, które sprawią, że danie posmakuje każdemu.

kotlety mielone
05.03.2022 01:00 Lżejsza wersja kotletów mielonych. Bez wieprzowiny, ale za to z soczystym dodatkiem pieczarek

Jeśli szukacie pomysłu na obiad, możecie przygotować lżejszą wersję kotletów mielonych. Jest bez wieprzowiny, ale za to z soczystym dodatkiem pieczarek. Smak tych kotletów jest delikatny, z grzybową nutą. I co ciekawe, te kotlety nie wymagają formowania w dłoniach.Lżejsza wersja kotletów mielonych jest doskonałą alternatywą dla tych klasycznych. Proponowane przez nas kotlety są mniej kaloryczne, ponieważ nie zawierają wieprzowiny, a zostały zrobione z mięsa drobiowego. Dodatkiem nadającym im smaku i aromatu są pieczarki oraz przyprawy i zioła.Robiąc te kotlety, oszczędzamy też kalorie na panierce. W naszych jej po prostu nie ma. A przy okazji oszczędzamy czas, bo kotlety można kłaść na patelnię łyżką, bez konieczności formowania ich w dłoniach.

Jajka faszerowane awokado i suszonymi pomidorami
04.03.2022 01:00 Wyborne jajka faszerowane awokado i suszonymi pomidorami

Jajka faszerowane awokado i suszonymi pomidorami to pomysł na wyśmienitą przystawkę i dodatek do zimnej płyty. Jajka faszerowane to proste i pyszne, które oczaruje Twoich gości i wyglądem i smakiem. Poznaj przepis na jajka faszerowane awokado i suszonymi pomidorami.Jajka faszerowane wszyscy znamy doskonale. Są niezastąpionym dodatkiem do zimnej płyty podczas świąt, spotkań w większym gronie i dużych uroczystości. Jajka możemy faszerować dowolnymi składnikami, a jednymi z najsmaczniejszych jest awokado i suszone pomidory.Awokado i suszone pomidory to świetne połączenie. Jajka z tym oryginalnym farszem smakują genialnie. Do farszu dodaj czosnek, posiekane, świeże zioła, oliwę z oliwek, jogurt. Do nakładania farszu do jajek wykorzystaj rękaw cukierniczy, tak będzie najprościej, a farsz będzie miał estetyczny wygląd.W tym artykule dowiesz się, jak zrobić idealne jajko na twardo. Poznasz również ciekawe pomysły na podanie ugotowanych jajek.