Jajka faszerowane szynką to pomysł na pyszne śniadanie lub przekąskę. Potrawa sprawdzi się doskonale jako przystawka na wielkanocnym stole, a także podczas większych uroczystości i spotkań rodzinnych. Poznaj przepis na wyśmienite jajka faszerowane szynką.Jeśli szukasz pomysłu na szybką, wiosenną potrawę z chrzanem, jajkami i szynką, to jajka faszerowane są idealną opcją. Potrawę przygotujesz naprawdę błyskawicznie, a efekt zachwyci wszystkich gości. Jajka faszerowane udekoruj świeżymi ziołami, np. koperkiem, będzie świeżo i pysznie.Jajka gotuj 8-10 minut w osolonej wodzie, wtedy jajka będą idealnie ścięte, a skorupki z łatwością odchodzą od białek. Jajka faszerowane świetnie uzupełnią zimną płytę, podaj je jako alternatywa dla sałaki i dodatek do wędlin, serów, pieczonego schabu.Jeśli szukasz pomysłu na jajka faszerowane- tu poznasz przepis na jajka z pieczarkami, pietruszką i majonezem, są przepyszne.
Omlet biszkoptowy jest pyszną propozycją na szybkie i wyjątkowo sycące śniadanie. Wystarczy chwila, by przyrządzić ten rarytas a dzięki prostemu patentowi polegającemu na ubicie piany z białek nie będziecie potrzebować proszku do pieczenia. Spróbujcie, a wasz omlet wyjdzie puszysty i lekki niczym chmurka. Receptura na omlet biszkoptowy jest naprawdę prosta. Wystarczy dobrze ubić białka, a pozostałe składniki starannie połączyć z żółtkami. Po usmażeniu masy uzyskujemy placuszek tak delikatny, jak te przyrządzane przez nasze babcie. Podajcie go ze słodkimi konfiturami lub ulubionym sosem warzywnym — w obu wersjach będzie wyśmienity.
Pasztet jest częstym elementem wielkanocnego śniadania. Smaczny specjał możecie przygotować w wersji bezmięsnej. Wystarczy połączyć ze sobą ugotowane jajka, majonez i śmietanę. Tak kremowego i delikatnego rarytasu jeszcze nie jedliście. Koniecznie przetestujcie tę recepturę. Wegetariański pasztet uświetni świąteczne śniadanie. Aromatyczne pieczarki i cebulka oraz groszek cudownie komponują się z jajkami na twardo, których na wielkanocnym stole zabraknąć nie może. Mięso nie będzie potrzebne, by wyczarować smaczny dodatek do chleba. Przekonajcie się sami.
Dziś zdradzimy wam przepis na baskijski sernik z ciasteczkowym spodem od Ewy Wachowicz. Wychodzi idealnie za każdym razem, a jego sekret tkwi w aromatycznym dodatku. Wystarczy dodać go jedną łyżeczkę, a kremowy deser zachwyci was smakiem i aromatem. Lubicie sernik? Ten pokochacie, bo jest niezwykle kremowy i wprost rozpływa się w ustach. Doskonała konsystencja tego deseru wynika z użytych składników, a także z wysokiej temperatury pieczenia. Niezwykłego smaku dodaje sernikowi sól, a także ekstrakt waniliowy, którego używa Ewa Wachowicz. Koniecznie przetestujcie ten przepis, a z pewnością często będziecie z niego korzystać.
Zupa chrzanowa z białą kiełbasą, boczkiem i jajkiem to rewelacyjne danie, nie tylko w Wielkanoc. Zupa jest wyraźna, bardzo aromatyczna i gęsta, a doprawiona śmietaną, suszonym majerankiem i zasmażką z cebulką wprost rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na zupę chrzanową z białą kiełbasą.Zupa chrzanowa z białą kiełbasą to wiosenna zupa o wyraźnym smaku i aromacie. Do zupy podaj jajko ugotowane na twardo lub zetrzyj jajka na tarce i dodaj je bezpośrednio do wywaru- ten sposób szczególnie polecam, ponieważ dodatkowo zagęścisz zupę.Zupę ugotuj na wywarze warzywnym lub drobiowym, będzie pełna aromatu. Do zupy dodaj zasmażkę z cebulką, a będzie gęsta i doskonała w smaku. Danie podaj z kromką świeżego chleba i solidną porcją świeżej natki pietruszki. Jeśli szukasz pomysłu na zupę chrzanową- tu poznasz przepis na równie pyszną zupę chrzanową z ziemniakami, palce lizać.
Mazurek jest najbardziej dekoracyjnym ciastem wielkanocnym. Dziś powiemy wam, jak przygotować idealnie kruchy mazurek na Wielkanoc. Mamy garść praktycznych porad, dzięki którym tym razem upieczone przez was ciasto ucieszy nie tylko oczy, ale też podniebienia waszych gości. Jedną z podstawowych zasad jest dodawanie do mazurka wyłącznie żółtek. Polacy często dodają same jajka, przez co ciasto wychodzi twarde. O czym jeszcze należy pamiętać?Mazurki wielkanocne wyglądają często jak jadalne obrazki. Stanowią doskonałą, naturalną dekorację stołu. Jednak oczywiście powinny nie tylko zdobić, ale też świetnie smakować. Mazurki piecze się na różnych rodzajach ciasta, np. biszkoptowym, ucieranym, francuskim, kruchym, półkruchym lub na waflach. Jednak to kruche ciasto jest tym najpopularniejszym i uchodzącym za najsmaczniejsze. Niestety mazurek na kruchym spodzie potrafi przysporzyć sporo problemów. Często bowiem zdarza się, że po upieczeniu ciasto jest bardzo twarde. Pomożemy wam rozwiązać ten problem.
Jajka często pojawiają się na naszych stołach w porze śniadania. A wiesz, ile należy gotować jajka na miękko? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości, bo odpowiedź nie jest taka oczywista. Niestety mało kto pamięta o jednym detalu, wskutek czego jajka wychodzą twarde.Jajka są doskonałym pomysłem na śniadanie. Zachęcają nie tylko smakiem, ale też wysoką wartością odżywczą. W swym składzie zawierają niemal wszystkie składniki odżywcze. Poza tym łatwo można je przygotować na wiele sposobów.Najszybciej z jajek można zrobić jajecznicę i usmażyć jajka sadzone. Bardzo lubiane są też jajka gotowane, zwłaszcza te na miękko. Mają one tę zaletę, że są lekkostrawne. Niestety nie łatwo ugotować je tak, by miały pożądaną konsystencję.
Jeśli masz ochotę na zdrową słodycz, możesz przygotować fit ciasto marchewkowe. Zawiera mnóstwo zdrowych i wartościowych składników, dlatego możesz je jeść bez wyrzutów sumienia. Osłodzi ci dzień, ale nie jest to deser składający się z pustych kalorii.Do przygotowania większości ciast używamy białej mąki, białego cukru, jajek i masła. Z tego powodu babka, biszkopt, czy ciasto drożdżowe dostarczają nam głównie kalorii. Wystarczy jednak nieco zmodyfikować ich smak, by jedzenie takich rarytasów wyszło nam też na zdrowie. Co warto dodać do ciasta, by było wartościowsze? Przede wszystkim białą mąkę, można zastąpić pełnoziarnistą. Dzięki temu ciasto będzie zawierało błonnik i witaminy z grupy B. Gdy zaś masło zastąpimy jogurtem naturalnym, wypiek będzie mniej tłusty, mniej kaloryczny i lżejszy dla żołądka. Ciasto warto też wzbogacić warzywami i orzechami. W nich również jest wiele witamin i cennych składników. Smaku dodadzą mu zaś przyprawy, które także korzystnie wpłyną na nasze zdrowie.
Skorupki po jajkach stanowią całkiem dużą część odpadków, które produkowane są każdego dnia w wielu domach. Nie warto ich jednak wyrzucać, ponieważ mają mnóstwo ciekawych zastosowań. Niżej zdradzamy sposoby na użyźnienie gleby, wyczyszczenie blendera czy sprzątanie przy użyciu skorupek po jajkach. Skorupki po jajkach jawią się większości Polaków jako bezużyteczny odpadek, którego należy się jak najszybciej pozbyć. Okazuje się jednak, że skorupki mogą przydać się w każdym gospodarstwie domowym.
Planujesz naleśniki na śniadanie? Magda Gessler podała niezawodny przepis na ciasto na naleśniki. Ich sekretem jest nieoczywisty składnik. Może też po niego sięgniesz i otrzymasz niezwykle smaczne danie? Jest szansa, że masz go w domu i dzięki temu zrobisz naleśniki, jak słynna restauratorka.Naleśniki na śniadanie, naleśniki na deser. Niektórzy chętnie zjedzą je też na obiad, kolację, czy przekąskę. Wszystko zależy od tego, czym się je nadzieje. A tu możliwości naleśników są naprawdę ogromne. Przygotowane z tego samego ciasta, równie dobrze komponują się z dodatkami słodkimi i wytrawnymi. Warto skorzystać z tego szerokiego spektrum możliwości.
Jajka faszerowane dla wielu smakoszy są obowiązkowym punktem wielkanocnego śniadania. Korzystając z prostego przepisu Ani Starmach, przygotujecie je niemalże ekspresowo. Aromatyczne pieczarki sprawią, że potrawa przypadnie do gustu każdemu, kto jej spróbuje.Jajka faszerowane pieczarkami są wyjątkowo smaczną i sycącą przekąską, która uświetni wiele okazji. Możecie przygotować je dla całej rodziny na święta lub na spotkanie w gronie znajomych. Za każdym razem zachwyci.
Wśród wielu ludzi utarła się opinia, jakoby przygotowanie majonezu było zajęciem skomplikowanym, lecz wcale tak nie jest. Dzisiaj pokażemy wam jak zrobić ten pyszny sos w domowych warunkach. Najważniejszą zasadą jest dokładne umycie jajek przed ich rozbiciem, gdyż w przepisie wykorzystuje się surowe żółtka. Majonez jest jednym z podstawowych sosów w wielu kuchniach świata, dlatego warto znać podstawowy przepis. Nigdy bowiem nie wiadomo, kiedy przyda się jego duża ilość. Żaden majonez kupiony w sklepie nie smakuje tak dobrze, jak zrobiony własnoręcznie. Podstawową zasadą podczas jego sporządzania jest dokładne umycie jajek. Na ich skorupce mogą znajdować się groźne patogeny, które bez tego środka ostrożności łatwo przejdą do gotowego produktu.
Szukacie pomysłu na szybki i prosty posiłek? Możecie przygotować pulchne niczym poduszeczka — lekkie racuchy na jogurcie greckim. Są bardzo smaczne i sycące. Idealne zwłaszcza na śniadanie i kolację, ale sprawdzą się też na podwieczorek lub przekąskę. Racuchy niewątpliwie są bardzo smaczne. Kuszą też swoją puszystością i białą warstwą cukru pudru. Dziś dodamy do ciasta na racuchy jogurt naturalny, dzięki któremu nabiorą ciekawszego smaku i staną się jeszcze bardziej pożywne. Zresztą przekonajcie się o tym sami.
Jajka faszerowane tuńczykiem i suszonymi pomidorami to pomysł na wyjątkowe śniadanie, nie tylko na Wielkanoc. Jajka z tuńczykiem, oliwkami, pomidorami i czerwoną cebulką to świetny smak i doskonałe źródło energii. Poznaj przepis na jajka faszerowane tuńczykiem i suszonymi pomidorami.Tuńczyk z pomidorami suszonymi, oliwkami, jajkami i cebulką to świetne połączenie, z którego przygotujesz sałatkę, pastę kanapkową lub właśnie jajka faszerowane. Jajka wyglądają zjawiskowo, sprawdzą się więc zarówno na pożywne śniadanie, jak i na wielkanocny stół.Jajka gotuj w osolonej wodzie, dzięki czemu skorupki łatwo odchodzą od białek, a ugotowane jajka wyglądają bardzo estetycznie. Jajka gotuj przez 8- 10 minut od momentu wrzenia, wtedy będą idealnie ścięte.Do farszu najlepiej sprawdzi się tuńczyk w sosie własnym, ponieważ nie jest tak tłusty i intensywny. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, wlej oliwę z suszonych pomidorów, która jest bardzo aromatyczna i ma doskonały smak.Jeśli szukasz pomysłu na wyśmienite śniadanie, które doda Ci energii z rana- tu poznasz przepis na sałatkę z awokado i tuńczykiem.
Zastanawiacie się, jakie słodkości zrobić na nadchodzące święta? Zachęcamy do przygotowania czekoladowo-marchewkowych babeczek wielkanocnych. Wystarczy dorzucić do ciasta trochę startej marchewki, a ciastka będą lżejsze i zdrowsze. Z pewnością też zachwycą waszych gości.Do klasycznych wypieków wielkanocnych należą baby, babki, mazurki i serniki. Jednak oprócz nich można też przygotować małe babeczki. Zawsze cieszą się dużym zainteresowaniem, bo są wygodne do jedzenia i bardzo smaczne. Można też im nadać apetyczny wygląd. Wystarczy trochę kremu na wierzchu i stosowna dekoracja. Dziś proponujemy przygotować babeczki czekoladowo-marchewkowe. To połączenie gwarantuje doskonały smak, niepowtarzalną konsystencję i sporo zdrowia. Bo oczywiście babeczki są słodkie, ale zawierają też dużo wartościowego kakao i zdrowej marchewki.
Sałatka chrzanowa z jajkiem wielkanocna to pomysł na bardzo aromatyczną, wiosenną sałatkę, która urozmaici każdy świąteczny posiłek. Poznaj przepis na świeżą sałatkę chrzanową z jajkiem wielkanocną, będzie hitem na wielkanocnym stole.Sałatki wielkanocne zawsze są lekkie, świeże, wiosenne. Jedną z lepszych jest sałatka z jajkiem, jabłkiem, kukurydzą i zielonym groszkiem. Sałatka z dodatkiem tartego chrzanu i kwaśnej śmietanki smakuje wybornie i jest bardzo aromatyczna.Sałatka chrzanowa będzie idealną sałatką na kolację lub jako dodatek do zimnej płyty, między innymi wędlin, serów, pieczonego, domowego pasztetu. Sałatka doskonale łączy się również z pieczonym schabem i innymi warzywami, jest bardzo smaczna i uniwersalna.Jeśli szukasz pomysłu na oryginalną potrawę wielkanocną- tu poznasz przepis na galaretki drobiowe w kształcie jajek, wszyscy będą zachwyceni.
Przygotowanie śniadania nie jest prostym zajęciem i jeśli masz z tym regularne kłopoty, spróbuj poniższej receptury na jajeczne muffiny. Połączenie marchewki, sera pleśniowego i jarmużu daje wartościowy i, co najważniejsze, pyszny efekt. Niżej krok po kroku wyjaśniamy jak sporządzić je bez większego wysiłku. Muffiny jajeczne na śniadanie są idealnym rozwiązaniem, kiedy nie ma się za dużo czasu na gotowanie. Po połączeniu wszystkich składników i wstawieniu ich do pieca można zając się innymi sprawami, bowiem pieczenie nie wymaga od gotującego za dużo uwagi. Głównym składnikiem, odpowiadającym za smak i zapach mufinn, jest ser pleśniowy. Jego intensywny aromat wspaniale komponuje się z jajkami. Najbardziej polecamy wykorzystać camembert lub gorgonzola, gdyż wyróżniają się najlepszym smakiem do tego dania.
Mazurek wielkanocny jajko to pomysł na wyjątkowe ciasto w kształcie świątecznej pisanki. Kruche ciasto, słodka masa kajmakowa i dekoracje z bakalii i owoców to świetne połącznie, które skradnie serca wszystkim łasuchom, a przy tym wygląda przepięknie. Poznaj przepis na mazurek wielkanocny jajko.Mazurek wielkanocny z masą kajmakową to pomysł na wyśmienite, tradycyjne ciasto. Kruchy spód uformuj tak, aby powstał owalny kształt, przypominający jajko. Mazurek udekorowany bakaliami, orzechami i owocami wygląda jak piękna, wielkanocna pisanka.Kruche ciasto może się wybrzuszyć, dlatego przed pieczeniem wstaw je do lodówki, a następnie nakłuj widelcem już po formowaniu odpowiedniego kształtu. Tak przygotowane ciasto nie wybrzuszy się i nie popęka podczas pieczenia.Jeśli szukasz pomysłu na wielkanocne ciasto- tu poznasz przepis na mazurek z kremem budyniowym i białą czekoladą.
Na święta przyrządzacie zwykle tradycyjne potrawy, ale chcielibyście też czymś zaskoczyć gości. Czym? Może idealnymi na Wielkanoc jajkami w buraczanej zalewie? Ich przygotowanie jest bardzo proste, co w tym zaganianym czasie jest bardzo ważne. A goście z pewnością oniemieją z zachwytu. Wielkanocny stół z pewnością nie obędzie się bez jajek. Zwłaszcza w czasie uroczystego śniadania. Większość z was poda z pewnością jajka z majonezem, pastą czy faszerowane pieczarkami. Te pierwsze i najprostsze można doskonale odmienić, wkładając je po ugotowaniu i obraniu do buraczanej zalewy. Dzięki niej zyskają piękny kolor i niepowtarzalny smak.
Mamy pomysł na pożywne, bezmięsne danie. Zróbcie delikatne kotlety z ryżu i warzyw. Ten tani obiad, pokochają nawet wybredni. Będzie on doskonałą odmianą od mięsnych potraw, ale bez problemu naje się nim cała rodzina. Podaj do niego sos i dużą porcję surówki, a to danie wyjdzie wam na zdrowie. To, że lubicie kotlety, wcale nie oznacza, że muszą być one zrobione z mięsa. Zbyt często jedzone mięso nie jest zdrowe dla naszego organizmu, a i zwyczajnie można się nim znudzić. Dlatego proponujemy lekkie, bezmięsne kotlety, które pozornie nie różnią się od np. mielonych. Też chrupią z wierzchu, a w środku są wilgotne.
Makaron, który pozostał po ostatnim obiedzie, nie musi się zmarnować. Wystarczy kilka dodatków, by przyrządzić z niego smaczne kotlety. Sprawdzony patent na resztkowe danie spodoba się każdemu. Sprawdźcie koniecznie. Kotlety z makaronu są doskonałym daniem, które pozwoli nam wykorzystać zalegające w lodówce kawałki warzyw i wędlin. Przyrządzicie je bardzo szybko, a smak pozytywnie was zaskoczy. Już nigdy nic się nie zmarnuje.
Jajka pękają wam podczas gotowania? Dodajcie do wody łyżkę soku z cytryny. Babciny patent sprawi, że skorupki pozostaną nienaruszone, a jajka nadal będą się dobrze prezentować. Sprawdźcie ten patent koniecznie. Gotowanie jajek potrafi nastręczyć trudności. Zwłaszcza wtedy, gdy przez pośpiech skorupki pękają, a ich zawartość wypływa. Wiemy, co zrobić, by uniknąć takiej sytuacji. Proste kuchenne triki sprawią, że kulinarny koszmar odejdzie w zapomnienie.
Wiele osób uwielbia racuchy. A wiecie, dlaczego warto dodać sodę do racuchów? Nie każdy ma świadomość, co można zyskać dzięki jej dodatkowi. Z całą pewnością miękkość i puszystość, ale nie tylko. Zobaczcie, dla kogo soda jest dobrym wyborem.Racuchy to puszyste placuszki, które swą miękkość i wyrastanie zawdzięczają spulchniaczowi. Często dodaje się do nich drożdże, ale można też sodę oczyszczoną lub proszek do pieczenia. Soda i proszek do pieczenia mają tę przewagę nad drożdżami, że nie trzeba czekać, aż zadziałają. Ciasto można smażyć w zasadzie od razu po wymieszaniu. Jednak to nie jedyna zaleta.
Sałatka z pora i kukurydzy z dodatkiem jajek i majonezu to pomysł na pyszną sałatkę na lunch, kolację lub jako dodatek do zimnej płyty, np. deski wędlin lub serów. Sałatka zachwyci smakiem wszystkich gości, a jest bardzo prosta w przygotowaniu. Poznaj przepis na sałatkę z pora i kukurydzy.Sałatka z pora i kukurydzy to świetny pomysł na sałatkę, kiedy rodzina lub przyjaciele wpadną z wizytą, jest błyskawiczna i bardzo smaczna. Do przygotowania sałatki potrzebujesz kilku podstawowych składników: jajek, pora, pieczarek, kukurydzy, natki pietruszki.Do sałatki dodaj gęsty jogurt naturalny i majonez. Jeśli chcesz obniżyć kaloryczność sałatki, możesz przygotować domowy majonez bez oleju, będzie równie smaczny, a znacznie lżejszy. Sałatka ma złożony smak- jest lekko słodka, ostra i bardzo aromatyczna.Jeśli szukasz pomysłu na dodatek do zimnej płyty- tu poznasz przepis na wyśmienity pasztet z żurawiną, podaj go razem z sałatką z pora i kukurydzy, a goście będą zachwyceni.
Klops albo też pieczeń rzymska jest popularnym daniem mięsnym podawanym na wielkanocnych stołach. Sekretem soczystości specjału jest dodatek startych na tarce surowych ziemniaków. Koniecznie sprawdźcie ten patent. Klops zazwyczaj przyrządza się z mięsa wołowo-wieprzowego, lecz nie jest to regułą. Z wieprzowej łopatki też wyjdzie smaczny. Niektórzy specjał wzbogacają o ugotowane na twardo jajka. Wersja z ziemniakiem zachwyci tych, którzy cenią sobie soczyste i rozpływające się w ustach mięso. Zioła wydobędą smak wieprzowiny, a czosnek i cebula nadadzą jej charakteru. Przygotujcie to danie na wielkanocne śniadanie, a wasi bliscy będą zachwyceni.
Jajko sadzone jest jednym bardziej sycących śniadań. Wielu z nas przyrządza je na oleju, przez co jaja stają się ciężkostrawne. Zastępując go wodą, przygotujecie dużo lżejsze danie, która nadal będzie zachwycało smakiem. Koniecznie sprawdźcie ten patent. Jajko sadzone będzie niezwykle smaczne, gdy przygotujemy je bez tłuszczu. Wykorzystanie wody sprawi, że nie tylko nie przypali się, ale też stanie się wyjątkowo delikatne. Przyrządzenie dania będzie wymagało uważnego smażenia, ale efekt wart jest włożonego wysiłku.
Co dziś zrobić na obiad? A może pyszne kotlety jajeczne z przepisu Jakuba Kuronia? Jest to świetna alternatywa dla klasycznych mielonych. Ważnym ich składnikiem jest aromatyczny dodatek, który wystarczy pokroić w kostkę, podsmażyć na złoto i dodać do masy. Dzięki niemu kotlety zyskają niepowtarzalny charakter. Jeśli jesteście wielbicielami kotletów, ale znudziło wam się mięso, możecie przygotować leciutkie kotlety z ugotowanych na twardo jaj. Warto jednak dodać trochę podsmażonego, wędzonego boczku. Nada on całości doskonałego smaku i aromatu. Przekonajcie się o tym sami.
Smakuje wam majonez, ale obawiacie się kalorii? Specjalnie dla was przygotowaliśmy przepis na doskonały i dietetyczny majonez bez tłuszczu. Zamiast oleju dodaliśmy do niego zdrowszy i lżejszy produkt, który nadał sosowi doskonałej konsystencji. Nasz majonez jest idealny do sałatki jarzynowej, a także do warzyw, jaj i wędlin. Majonez jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej lubianych sosów. Potrafi dodać smaku wielu potrawom. Ma jednak wadę, którą jest jego wysoka kaloryczność. Wynika ona z dużej zawartości oleju.Z tego powodu postanowiliśmy przygotować lżejszą wersję majonezu, w której olej zastąpiliśmy wiejskim serkiem. O dziwo, smak sosu jest bardzo zbliżony do oryginału, a i konsystencji nie można nic zarzucić.Taki dietetyczny majonez warto dodać do sałatki jarzynowej, bo nie podbije zbyt mocno kaloryczności warzyw. Potrawa ta pozostanie lekka dla żołądka i łaskawa dla naszej sylwetki. Jednak nasz majonez sprawdzi się też na kanapkach, czy gotowanych na twardo jajkach.