Dżem to niezastąpiony składnik mnóstwa deserów i doskonały towarzysz słodkich przekąsek. Nie zawsze jednak uda się w porę zapakować lato w słoiki. Czasem zmuszeni jesteśmy kupić gotowy produkt w sklepie. Jaki wybrać?
Dziś warto wybrać się na zakupy do Biedronki. Można otrzymać 10 lub 20 zł. Trzeba spełnić tylko pewien warunek. Oprócz tego w sobotę na klientów czekają liczne promocje. Podpowiadamy, na co warto się skusić podczas zakupów.
Popularny dietetyk dr Bartek Kulczyński poruszył niedawno temat stanów zapalnych. Nie od dziś wiadomo, że wiele produktów i przypraw potrafi je zwalczać. Które z nich są najbardziej skuteczne?
Wiele z nas boi się wypieków jako trudnych. Ten przepis może pomóc obalić tę barierę. Doskonałe bułeczki wychodzą za każdym razem. Prościej się już nie da.
Co zrobić, gdy mięso na gulasz wychodzi twarde i suche? Należy sięgnąć po pewien produkt dzięki, któremu skrócimy czas duszenia mięsa. Gulasz zachwyci soczystością, miękkością i wybornym smakiem.
Placki ziemniaczane są daniem, które uwielbiają smakosze. Złociste, chrupiące i apetyczne są szczególnie pożądane. Jednak zdarza się, że placki ziemniaczane rozpadają się na patelni. Wyjaśniamy, dlaczego do tego dochodzi.
Łatwo poradzić sobie z zakupem dobrych pomidorów. Dziś nawet zimą każdy sklep ma w ofercie po kilka odmian tego popularnego warzywa. Jak jednak przechowywać te delikatne produkty, szypułką czy bez? Wyjaśniamy poniżej.
Cebula jest jednym z najpopularniejszych warzyw na świecie. Dodajemy ją zarówno do sosów, zup jak i sałatek. Są też tacy, którzy jedzą ją na surowo. Ten przepis pokazuje zupełnie inny sposób na cebulę. Będziesz w szoku.
W ostatnim czasie temperatury za naszymi oknami spadły sporo poniżej zera. Dobrym wyjściem w takiej sytuacji będzie nie tylko ukrycie się pod kocem. Ale i spożywanie rozgrzewających i smacznych zup. Z tym przepisem będzie to niezwykle proste.
Za dobry miód trzeba dziś słono zapłacić. Dlatego staramy się wykorzystać go w maksymalnym stopniu, czasem kosztem naszego zdrowia. Sprawdzamy, czy biała piana na powierzchni miodu oznacza, że należy go wyrzucić.
To bardzo prosty przepis na sernik. Można dodać do niego owoc, który rzadko przychodzi na myśl, kiedy mowa o tym cieście. Efekty są jednak niezwykle ciekawe, a sernik wyraźnie zmienia swoje oblicze.
Zapiekanka kojarzy się ze smakiem dzieciństwa, ale nadal chętnie po nią sięgamy. Zrobił to też youtuber Książulo, który odwiedził Skawinę koło Krakowa. Zamówił tam zapiekankę, którą potem ocenił. Tych słów jednak nikt się nie spodziewał.
Polacy kochają schabowe. Jadamy je na co dzień, ale też od święta. Schabowe podawane są podczas przyjęć okolicznościowych i bez okazji. Jednak, co zrobić, by po odgrzaniu były chrupiące jak zaraz po usmażeniu? Jest na to sprawdzony sposób.
Biedronka nie zaczęła zbyt pomyślnie 2024 roku. Kolejny raz naraziła się już klientom. Wprowadzone zmiany miały ułatwić zakupy, ale rozczarowują klientów i doprowadzają nawet do szewskiej pasji. Czym Biedronka tak bardzo podpadła?
Choć czasem wydaje nam się, że karnawał będzie trwał w nieskończoność, tłusty czwartek czasem zaskakuje nas tym, jak szybko przychodzi. Tak właśnie jest w 2024 roku.
Gulasz jest doskonałą propozycją na rodzinny obiad. Jednak, co zrobić, żeby nie wyszło twarde jak podeszwa? Ważną rolę spełnia tu woda, którą zalewasz obsmażone mięso. Podpowiadamy sposób na mięciutkie mięso w gulaszu.
Często lekceważymy objawy zepsucia produktów żywnościowych. Popełniamy ten błąd z warzywami nadgniłymi lub spleśniałymi, nie wyrzucając ich tylko próbując uratować. Jak jest w przypadku marchewki z białymi lub czarnymi plamami? Przekonajmy się.
Wiele z nas trzyma jajka w lodówce w nadziei, że przedłuży to ich świeżość. Nie jest to konieczne, z powodzeniem można trzymać je na blacie. Jest natomiast jedna rzecz, którą możemy zrobić, by przechowywały się lepiej. Oto ona.
Kupując jajka w sklepie, często stajemy przed dylematem. Wybrać te najtańsze, a może dopłacić do „jedynek" lub „zerówek"? Nie każdy zdaje sobie sprawę, że w grę wchodzi coś więcej, niż nasze przekonania etyczne. Poniżej dowiesz się, jak sposób chowania kur wpływa na znoszone przez nie jajka.
Potrawy świąteczne dojedzone, sylwester za nami, więc czas wrócić do trybu codziennego gotowania. Na szczęście sieć Biedronka swoimi promocjami wychodzi naprzeciw naszym potrzebom uzupełnienia lodówki.
Mycie pieczarek to jeden z najgorszych kuchennych obowiązków. Żmudna czynność potrafi skutecznie zepsuć humor. Z przedstawioną poniżej sztuczką kuchenną możesz się z tym uporać w mig .Będziesz zastanawiać się, dlaczego wcześniej jej nie znałaś.
Katarzyna Bosacka, dziennikarka stojąca na straży naszego zdrowia, wzięła na tapet jedną z popularnych w Polsce przekąsek. To, co zobaczyła, sprawiło, że ma dla nas ważną przestrogę.
Jedzenie papryczek niewiadomego pochodzenia może mieć opłakane konsekwencje. Przekonał się o tym Jacek Wójcik, jeden z bohaterów reality show „Królowe życia”.
Jajka są ważnym elementem naszej diety. Jadamy je na śniadanie, na obiad i dodajemy do rozmaitych potraw. Teraz przyrządzenie jajka w uwielbiany sposób, stało się jeszcze prostsze. Wszystko dzięki temu patentowi.
Miód kusi nas smakiem, ale też dobroczynnymi właściwościami dla naszego zdrowia. Jednak nie każdy miód jest wart naszego zainteresowanie. Jak rozpoznać ten, który pochodzi z Chin? Ważny jest tu pewien detal.
Salmonella może być poważnym zagrożeniem dla naszego zdrowia, a nawet życia. Właśnie wykryto go w przysmaku, który uwielbia wielu smakoszy. Sprawdźcie, czy w domu nie macie chałwy sezamowej, przed którą ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny.
Dziś dotarła do nas przykra informacja. Zmarła Profesor Zdrówko znana z programu „Wiem, co jem”, który prowadzi Katarzyna Bosacka. Dziennikarka przekazała smutne informacje o śmierci profesor Małgorzaty Kozłowskiej- Wojciechowskiej. Ekspertka do spraw żywienia i dietetyki zmarła 1 stycznia br. w wieku 72 lat.
Nowy Rok wita nas, jak wiadomo, zamkniętymi sklepami. Ale już kolejne dwa dni mogą być szałem zakupowym, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę skalę promocji, które zapowiedział Lidl.