Irena Kamińska-Radomska powraca z nową porcją zasad. Po lodach i bananach przyszła pora na jedzenie czereśni. Ekspertka uspokaja- te owoce można jeść rękoma. Należy jednak szczególną uwagę zwrócić na pozbywanie się pestek.
Mrożona cytryna zdrowia nam doda! I to dosłownie, bo jest to skuteczny patent na poprawę właśnie tego, co najcenniejsze, czyli naszego zdrowia. Przygotowanie takiej cytryny jest bardzo proste. Jak to zrobić? Wyjaśniamy!
Jajka są bardzo popularnym produktem w naszych kuchniach. Co jednak zrobić ze skorupkami, które po nich zostają? Wiele osób nie jest świadomych, jak wykorzystać skorupki po jajkach. Poniższy patent na zrobioną z nich ostrzałkę rzuci każdego na kolana.
Koleżanka pokazała mi ostatnio niesamowity patent. Ten trik skutecznie oszukuje nasze kubki smakowe sprawiając, że zwykły ogórek smakuje jak arbuz. Do warzywa wystarczy dodać odrobinę produktu, który każdy ma w swojej kuchni. Mowa tu o zwyczajnym cukrze.
Czy na zdjęciu widzisz zwykłą, pustą kuchnię? To jedynie pozory. Gdzieś w pomieszczeniu chowa się domowy mruczek. Czy jesteś w stanie zlokalizować tego kota?
Panujące obecnie wysokie temperatury nie sprzyjają żywności. Pod ich wpływem na powierzchni jedzenia mogą rozwijać się groźne bakterie. GIS przygotował poradnik mówiący o tym, jak planować zakupy, a także przechowywać produkty spożywcze. Zasady te, choć szczególnie przydatne latem, warto stosować przez cały rok.
Kurki przyciągną wzrok każdego grzybiarza. To bardzo wartościowe grzyby o intensywnym żółtym kolorze. Warto je przyrządzać, jednak jak najpierw mamy je czyścić? Nie możemy popełnić tego błędu. Radzimy, jak prawidłowo oczyścić kurki.
Czy magnesy na lodówce rzeczywiście są szkodliwe? Od pewnego czasu w sieci krążą na ten temat rozbieżne informacje. Wiele z nich podaje, że zbytnia ilość pamiątek może zniszczyć urządzenie. My uważamy, że nie do końca jest to zgodne z prawdą.
Latem uwielbiamy chrupać rzodkiewki. Z chęcią dodajemy je też do twarożku, czy rozmaitych sałatek. Aby warzywa te były apetyczne, muszą być jednak jędrne oraz świeże. Cechy te zapewni im odpowiednie przechowywanie po zakupie.
Szukasz sprawdzone przepisu na ogórki gruntowe? Odpuść tym razem kiszone i małosolne. Siostra Anastazja pokazała, jak robi wyśmienite ogórki konserwowe. Z jej dokładnymi wskazówkami możesz je przygotować we własnej kuchni.
Kuchni siostry Anastazji nie trzeba przedstawiać. Dania jej autorstwa to nomen omen- niebo w gębie. Natomiast przepis na pierogi z jagodami, który polecamy, jest wyśmienity. Siostra Anastazja po raz kolejny prezentujemy kulinarny hit.
Każdy z nas choć raz w życiu gotował ryż. Okazuje się jednak, że większość za każdym razem robiła to źle. Pomijanie 1 ważnej czynności przed gotowaniem ryżu sprawia, że jest on posklejany i niesmaczny. Najlepsi szefowie kuchni przepłukują ziarenka, zanim wstawia je na gaz.
Choć mamy pełnię lata, sezon na grzyby trwa. Wiele gatunków pojawia się w lasach już na wiosnę i cieszy zbieraczy do późnego lata. Wśród nich kryją się jednak także te, które są niebezpieczne dla naszego zdrowia. Od lipca podczas grzybobrania możesz spotkać groźnego muchomora sromotnikowego.
Jagody to jedne z najwdzięczniejszych owoców do mrożenia. W łatwy sposób można zachować ich świeżość poprzez działanie ujemnej temperatury. Przed włożeniem ich do zamrażarki należy pamiętać o 1 ważnej rzeczy. Te dary lasu wymagają nie tylko umycia, ale też dokładnego osuszenia.
Przełom czerwca i lipca przywitał nas dość wysokimi temperaturami i miejscowo obfitymi deszczami. To sprawiło, że w niektórych regionach Polski pojawiło się mnóstwo grzybów. W Internecie grzybiarze chwalą się swoimi pokaźnymi zbiorami. Wielu z nich bierze urlop z pracy i jedzie do lasu, by nie przepuścić doskonałej okazji.
Smażona cebula jest nieodłącznym elementem wielu potraw. Jak sprawić, by była niezwykle apetyczna, i rozpływała się w ustach? Niektórzy w tym celu podczas smażenia oprószają warzywo solą. Ja jednak znamy lepszy sposób i zawsze dodaję do niej cukier.
Porzeczki są pysznymi letnimi owocami, które zdecydowanie warto włączyć do jadłospisu. Występują w kilku odmianach, a każda z nich ma nieco inną zawartość składników odżywczych. Które zatem wybrać? Każde będą smaczne, ale najwięcej korzyści przyniosą nam czarne.
W Bieszczadach doszło do tragedii. Wśród uczestników kolonii doszło do poważnego zatrucia. 20 dzieci wymaga hospitalizacji. Sprawę bada Sanepid.
Usmażenie wątróbki na obiad nie jest żadną sztuką. Zrobienie tego w ten sposób, aby nie opryskać całej kuchni to inna para kaloszy. Strzelający dookoła tłuszcz jest skutkiem 1 błędu. Chodzi o osuszanie wątróbki.
Masz braki w kuchennych sprzętach i naczyniach? Możesz je uzupełnić w czasie wizyty w Biedronce. Od wczoraj ruszyła bowiem sprzedaż miseczek, szklanek i dzbanków w bardzo atrakcyjnych cenach. Zamiast więc przepłacać, kupuj taniej!
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące niebezpiecznej partii napoju. Jest ona właśnie wycofywana z rynku ze względu na ryzyko zanieczyszczenia fragmentami szkła. Sprawdź, czy nie masz tego produktu w swojej lodówce. A jeśli tak, pod żadnym pozorem go nie pij.
Lodówka bardzo ułatwia nam życie. Jednak zapach, który się z niej wydobywa może być problematyczny i nieprzyjemny. Jak się go pozbyć? Surowy ziemniak szybko upora się z tym kłopotem. Koniecznie wypróbuj znany patent.
Smakosze polecają wyjątkowo pyszny i prosty w przygotowaniu przepis na surówkę z młodej kapusty. Jej wyrazisty smak i aromat podbiją Twoje podniebienie. A wszystko za sprawą kiszonego ogórka. Dodatek jego i kilku innych składników sprawi, że surówka będzie lepsza niż z restauracji.
Na tę porę roku wielu smakoszy czeka cały rok. Przyszło lato, a wraz z nim pojawiły się ogórki gruntowe. To oznacza, że kiszenie czas zacząć. By nastawić ogórki na małosolne czy kiszone potrzebna jest sól. Jednak czy tylko ta niejodowana się nadaje? Spieszymy z wyjaśnieniami.
Kuchnia Podlasia słynie ze smaku i pysznych dań. Youtuber postanowił sprawdzić, jak smakują kartacze w barze Jarzębinka w Supraślu. Ten lokal jest znany i lubiany. Smakołyki tam podawane należą do najlepszych na Podlasiu. Czy tak jest rzeczywiście? YouTuber ocenił znany bar.
Pełnia lata sprzyja gotowaniu potraw, których bazą są warzywa. Wśród nich prawdziwą gwiazdą jest uwielbiany kalafior. Niestety ma on jedną poważną wadę, mianowicie nieapetycznie pachnie podczas gotowania. Na szczęście zaradzić może temu odrobina mleka.
Czereśnie są typowo letnimi owocami. Wiele osób czeka na nie cały rok. Aby w pełni wykorzystać ich potencjał w rozmaitych potrawach, należy wpierw usunąć z nich pestki. Jeśli nie masz w swojej kuchni drylownicy, ten poradnik jest właśnie dla Ciebie.
Nie cichną echa „afery bananowej" wywołanej przez Irenę Kamińską-Radomską. Tym razem małą szpileczkę postanowiła jej wbić Edyta Pazura. Żona znanego aktora umieściła lekko złośliwy podpis pod zdjęciem, które niedawno opublikowała na Instagramie. Nawiązanie do wypowiedzi ekspertki do spraw zachowania nie zostawia wątpliwości.