Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Kuchnia

Kuchnia

patelnia
19.01.2023 16:00 Jak łatwo wyczyścić przypaloną patelnię? 2 potrzebne produkty znajdziesz w kuchni

Wiele osób zastanawia się, jak wyczyścić patelnię i pozbyć się zaschniętych plam, zacieków z tłuszczu i przypalonego jedzenia. Zamiast tracić pieniądze na chemiczne środki, wykorzystajmy produkty, które mamy w domu, czyli sodę oczyszczoną i biały ocetSoda oczyszczona i ocet to idealny duet do taniego i ekologicznego sprzątania. Kurze i podłogę ścieraj wodą z odrobiną octu. Nie dość, że brud szybko i kurz szybko zejdą, to jeszcze zdezynfekujesz wszystkie powierzchnie. Po sprzątaniu wywietrz mieszkanie, ocet nie będzie długo się utrzymywał. Soda i ocet będą idealne do umycia pralki, lodówki i garnków. Jak wyczyścić patelnię? Patelnia będzie wyglądać jak nowa już po kilku minutach. Soda i ocet dosłownie rozpuszczą brud, a Ty unikniesz agresywnego szorowania, które niszczy powierzchnię garnków.Mało kto wie, że patelnię wyczyścić również mniej znanymi i naturalnymi sposobami. Jak wyczyścić patelnię? Wykorzystując połączenie sody i cytryny lub ziemniaka i soli. Przetestuj każdy sposób i sprawdź, który najbardziej Ci odpowiada.

Najgorsza rzecz, jaką możesz wrzucić do zlewu w kuchni. Zatyka go i przykleja się do rur
18.01.2023 21:53 Najgorsza rzecz, jaką możesz wrzucić do zlewu w kuchni. Zatyka go i przykleja się do rur

Zatkany zlew jest częstym problemem. Przyczyną są resztki jedzenia, które wrzucamy do odpływu zamiast do kosza. Produkty jak olej, fusy, czy mąka przylepiają się do rur i powodują ich zatykanie. Dowiedz się, jak przygotować w domu skuteczny środek do odetkania odpływu. Kosztuje grosze i jest zupełnie bezpieczny.Zlew zatyka się przez odpady, jakie wyrzucamy do odpływu. Do zlewu nie wyrzucajmy resztek owoców, warzyw, skorupek jajek, czy kostek i chrząstek. Nie każdy jednak wie, że nie tylko większe produkty spożywcze mogą uszkodzić odpływ i przyczynić się do zatkania rur i powstaniu nieprzyjemnego zapachu.Mniejsze resztki, a nawet płynne produkty spożywcze są w stanie przylepić się do rur i zatkać cały odpływ. Dowiedz się, jakich produktów lepiej nie wrzucać do zlewu. O ile mąkę wiele osób wyrzuca do kosza, tak olej i fusy z kawy zwykle lądują w zlewie. A to tylko niektóre z przykładów produktów, które zatykają odpływ.Jeśli chcesz odetkać zlew, przygotuj domową i tanią mieszankę z octu i sody oczyszczonej. Proporcje znajdziesz poniżej. Zapomnij o chemicznych, żrących środkach, które są szkodliwe dla Twojego zdrowia i zdrowia Twoich dzieci. Domowy środek na zatkany zlew jest skuteczny i zupełnie bezpieczny.

zmywarka
17.01.2023 19:23 Zmywarka nie domywa naczyń z resztek jedzenia? Zdradzamy, jak rozwiązać problem

Nie ma bardziej frustrującej rzeczy, niż niedomyte naczynia w zmywarce. Zamiast cieszyć się porządkiem, zmuszeni jesteśmy ręcznie pucować co poniektóre części naszej zastawy. Powodów takie zjawiska może być kilka. W pierwszej kolejności należy zadbać o czystość...samego urządzenia.Zmywarka jest urządzeniem, które z założenia ma ułatwiać nam utrzymanie ładu w domu. W teorii powinniśmy wkładać do niej naczynia brudne, a wyjmować czyste. Praktyka pokazuje jednak coś zupełnie innego i często po zakończonym cyklu zmywania zastajemy w komorze niedomyte talerze czy szklanki. Jeśli dotyka Cię ten problem może to oznaczać, że twoja zmywarka wymaga sama wymaga solidnego mycia.

Jak gotować kalafiora?
17.01.2023 14:00 Gotujesz kalafiora w wodzie? Zapomnij. Wyjątkowa mieszanka sprawdzi się 100 razy lepiej

Czy wiecie, jak gotować kalafiora, by zachwycał smakiem? Do wody dodajcie mleka i wsypcie trochę soli oraz cukru, a uzyskacie znakomite efekty. Tak miękkiego i rozpływającego się w ustach warzywa dawno nie jedliście. Musicie spróbować. Gotowanie różyczek kalafiora w wodzie wcale nie jest najlepszym sposobem przygotowania. O wiele smaczniejsze warzywo uzyskamy, gdy doprowadzimy je do miękkości w całości, a wodę z odrobiną soli uzupełnimy o mleko i cukier. Raz spróbujecie i już zawsze będziecie tak robić.

Restauracje zamykają się masowo
17.01.2023 09:33 Jest coraz gorzej. Kolejna restauracja upadła. Nie pomagają nawet Kuchenne Rewolucje

Restauracje są w trudnej sytuacji. Rosnące ceny prądu czy gazu powodują, że wielu z nich nie opłaca się już nawet podnosić cen — po prostu się zamykają. Upadają nawet miejsca z renomą i te, w których Magda Gessler przeprowadziła Rewolucje. Głośnym echem odbiło się zamknięcie lokalu Wesołe Gary z Krakowa. Restauracja zbierała liczne, pozytywne opinie od gości, lecz mimo to właściciele zdecydowali się ją zamknąć. Powód? Wysokie opłaty, których nie dało się pokryć nawet przy sporych obrotach. To tylko jedna z przykrych historii.

śmietana
16.01.2023 19:26 Jak długo śmietana jest dobra po otwarciu? Jeden błąd i natychmiast się psuje

Chociaż otwartą śmietanę w lodówce można przechowywać nawet do 48 godzin, jest jedna rzecz, która sprawia, że produkt ten zepsuje się znacznie szybciej. Wystarczy chwila nieuwagi i odruchowe zanurzenie w kubeczku oblizanej chwilę wcześniej łyżki. Taka śmietana ulegnie popsuciu w mgnieniu oka.W ludzkiej ślinie znajduje się ok. 600 gatunków bakterii. Niestety wraz z oblizaną łyżeczka trafiają one do śmietany, gdzie momentalnie zaczyna się proces jej psucia. Za wszelką cenę unikaj wsadzania oblizanego sztućca nie tylko do śmietany, ale też do innych produktów spożywczych. Dzięki temu starczą na zdecydowanie dłuższy czas.

Zapach czosnku łatwo usunąć
16.01.2023 07:50 Proste triki na zneutralizowanie zapachu czosnku. Pomoże kilka dobrze znanych produktów

Czosnek jest zdrowym i świetnie podkreślającym smak dodatkiem do potraw. Niestety jego zapach nie wszystkim odpowiada i są sytuacje, kiedy chcemy się go pozbyć. Zdradzamy proste sztuczki pozwalające poradzić sobie z tym częstym problemem.Wartości czosnku się nieocenione. Najważniejsze są właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe oraz znakomity smak, który doda charakteru wielu daniom. Przyjęło się jednak, że w dobrym tonie jest, by zapach warzywa, jaki towarzyszy nam po spożyciu, nie był wyczuwalny dla otoczenia. Mamy kilka sposobów na wyjście z niekomfortowej sytuacji.

brukselka
15.01.2023 15:40 Kupując brukselkę zwracaj uwagę na 1 szczegół. Tylko wtedy będzie smaczna

Brukselka jest niedoceniona. Wielu z nas wystrzega się jej ze względu na gorzki smak, który uzyskuje się czasami podczas obróbki termicznej. Jednak zwracając uwagę na kolor i wygląda warzywa, możemy w prosty wyłonić najsmaczniejsze okazy. Podpowiadamy, co powinno zwrócić naszą uwagę podczas zakupów. Po brukselkę nie wszyscy sięgają z ochotę. Pełne cennych składników odżywczych warzywo niestety czasami staje się gorzka po przyrządzeniu. Zamiast jednak z niego rezygnować, warto dowiedzieć się jakie cechy produktu sprawią, że szanse na to, iż jego smak będzie przyjemny, wzrosną.

Jak wyczyścić palniki kuchenne?
15.01.2023 12:53 Produkt za 1,99 zł czyści palniki w kuchence na błysk. Drogie środki nie mogą się z nim równać

Czy wiecie jak wyczyścić palniki kuchenne? Zachowanie ich w dobrym stanie wcale nie wymaga drogich środków chemicznych. Wystarczy ocet i trochę wody, by usunąć z nich nawet najcięższe zabrudzenia. Trudność w czyszczeniu palników kuchennych wynika z faktu, że mają wiele przestrzeni, w których brud lubi się gromadzić. Nierzadko są to miejsca, które nawet trudno dostrzec spoglądając na kuchnię z zewnątrz. Podpowiadamy jak w łatwy i tani sposób uniknąć żmudnego sprzątania.

Składniki na naleśniki trzeba dodawać we właściwej kolejności
14.01.2023 22:46 W jakiej kolejności należy dodawać produkty do ciasta na naleśniki? Błąd jest kosztowny

Ciasto na naleśniki często ma grudki? Najprawdopodobniej nieodpowiednio je przygotowujecie. Istnieje jedna poprawna kolejność łączenia produktów, która będzie gwarantowała uzyskanie właściwej konsystencji. Naleśniki będą najsmaczniejsze, gdy będą rozpływać się w ustach. Takie danie uzyskamy tylko wtedy, gdy ciasto przygotujemy zgodnie ze sztukę. Kluczowe będzie mieszanie składników w kolejności, która ułatwi ich połączenie.

Czego nie wstawiać do mikrofalówki?
13.01.2023 12:00 Nigdy, przenigdy nie wstawiaj ich do mikrofalówki. Niemal każdy popełnia fatalny błąd

Kuchenki mikrofalowa od wielu lat towarzyszą nam w kuchni. Stosunkowo niewielkie urządzenie pozwala szybko i skutecznie podgrzać wiele potraw. Należy mieć jednak świadomość czego nie wstawiać do mikrofalówki. Dotyczy to zarówno rodzaju użytych naczyń, jak i konkretnych produktów i dań.Kuchenka mikrofalowa swoją popularność zyskała dzięki prostocie obsługi. Wystarczy włożyć do środka jedzenie, nacisnąć przycisk i gotowe. Niektóre rzeczy podgrzewane w urządzeniu staję się jednak niesmaczne, trujące, a nawet wybuchowe. Koniecznie dowiedz się, czego nie wstawiać do mikrofalówki.

Włóż obierki z ziemniaka do czajnika i zagotuj. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania
11.01.2023 16:06 Włóż obierki z ziemniaka do czajnika i zagotuj. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania

Przenigdy nie wyrzucaj obierek z ziemniaka. Ścinki pomogą szybko pozbyć się kamienia, który osadza się w czajniku. Wystarczy, że włożysz obierki do urządzenia, wlejesz wodę i zagotujesz. Poznaj równie skuteczne sposoby na odkamienianie czajnika.Obierki z ziemniaka mają wiele zastosowań w kuchni. Nie dość, że przyrządzimy z nich błyskawiczną przekąskę i ugotujemy aromatyczny rosół, to jeszcze pomogą utrzymać czystość. Obierki są świetnym, domowym sposobem na pozbycie się kamienia w czajniku.Powodem powstawania kamienia w czajniku jest twarda woda. Podczas gotowania na wewnętrznych ściankach urządzenia osadza się wapń i magnez, które wytrącają się w postaci węglanów. Kamień z czajnika musimy usunąć, ponieważ przyczynia się do psucia urządzenia, dłuższego czasu gotowania wody i większego zużycia energii.Oprócz obierek z ziemniaka są również inne sposoby na kamień. Zrezygnuj z chemicznych środków. Do odkamieniania wybieraj wyłącznie produkty, które są bezpieczne, tanie i skuteczne. Ocet, soda oczyszczona i kwasek cytrynowy równie dobrze poradzą sobie z osadem.

Katarzyna Bosacka przenalizowała zmianę wielkości produktów spożywczych
11.01.2023 15:10 Bosacka spojrzała na opakowania produktów i zamarła. Ostrzega wszystkich przed downsizingiem

Katarzyna Bosacka ostrzegła swoich odbiorców przed coraz częstszą ostatnio formą podwyżki cen produktów, czyli downsizingiem. Praktyka polega na sprzedaży mniejszych ilości produktów bez obniżania ceny. Wydaje się nam więc, że produkt nie drożeje, ale w praktyce jest dokładnie na odwrót.Niepokojące głosy osób często kupujących produkty spożywcze zainspirowały Katarzynę Bosacką do przedstawienia dowodu na nie do końca transparentne działania firm. Nieznacznie słabnący tylko wzrost inflacji sprawia, że szukają oni coraz to nowych sposobów na generowanie zysków. Niestety odbywa się to ze szkodą dla nas wszystkich — kupujemy więcej, niż chcemy.

czosnek
10.01.2023 19:53 Ile ząbków czosnku można zjeść dziennie? Niewiarygodne, ale lepiej nie przekraczaj tej ilości

Czosnek jest nie tylko smaczny, ale też bardzo zdrowy. Jego popularność rośnie szczególnie w okresie gryp i przeziębień. Jednak okazuje się, że nie powinniśmy go pałaszować bez opamiętania. Najlepiej nie przekraczać 2-5 g surowego czosnku dziennie. Waga ta odpowiada 1-3 ząbków, zależnie od ich wielkości.Czosnek jest jednym z najpopularniejszych dodatków do potraw. Chętnie wykorzystuje się go w kuchni na całym świecie. Co jednak stanie się, jeśli zjemy go w ciągu dnia zbyt dużo? Konsekwencje mogą być nieprzyjemne.

Dlaczego warto zblendować serek wiejski?
10.01.2023 14:03 Dlaczego warto zblendować serek wiejski? Nowatorski trik podbija Internet

Lubicie serek wiejski, ale przeszkadza wam jego konsystencja? Zróbcie podobnie, jak jedna z tiktokerek. Dziewczyna zmiksowała produkt, korzystając z blendera i uzyskała gładki i niesamowicie kremowy serek idealnie nadający się do kanapek i deserów.Znana z publikowania porad dietetycznych i wskazówek ułatwiających gotowanie tiktokerka pokazała patent na przygotowanie pysznej wersji serka wiejskiego. Dzięki jednej prostej czynności będziecie mogli z łatwością rozsmarować go na pieczywie. Główną rolę do odegrania ma blender.

Polska restauracja wygrała konkurs kulinarny
10.01.2023 13:10 Polska restauracja wygrała prestiżowy konkurs. Już wiadomo, który lokal jest najlepszy w kraju

Krakowska restauracja „Fiorentina” została uznana za najlepszą w Polsce w konkursie World Culinary Awards. W zestawieniu znalazły się też 3 inne polskie lokale dwa również z Krakowa i jeden z Warszawy.Konkurs World Culinary Awards zainicjowany został przez organizatorów funkcjonującego od 1994 roku World Travel Awards, przyznającego nagrody dla firm z branży turystycznej. W jego ramach restauracje z całego świata mają szansę zdobyć wyróżnienie w kategoriach regionalnych i tematycznych. „Fiorentina” została ogłoszona najlepszym polskim lokalem.

Promocja w Biedronce
10.01.2023 09:04 Właśnie się zaczęło. Tłumy ruszyły do Biedronki. Nie każdy się załapie, trzeba się śpieszyć

Wtorek w Biedronce jest świetną okazją do uzupełnienia domowej spiżarki. Tym razem dyskont dla swoich klientów przygotował znakomitą promocję na olej rzepakowy. Zapoznaliśmy się z jej szczegółami. Olej rzepakowy jest jednym z ważniejszych produktów w kuchni. Świetnie nadaje się zarówno do smażenia, jak i do przygotowania smacznych wypieków, a przy tym stanowi cenne źródło kwasów omega-3 i omega-6. W ostatnim czasie niestety cena tego tłuszczu znacznie wzrosła, więc każda promocja jest dobrą okazją do oszczędzenia przy zakupach. Market Biedronka wychodzi naprzeciw potrzebom konsumentów i oferuje korzystną promocję na ten właśnie produkty.

W Biedronce ruszyła niezwykła promocja. Tylko dziś rozdaje chodliwy produkt
09.01.2023 11:55 W Biedronce ruszyła niezwykła promocja. Tylko dziś rozdają chodliwy produkt

Planujesz dziś większe zakupy? Koniecznie zrób je w Biedronce. Tylko w poniedziałek, 9 stycznia, za zakupy za minimum 99 zł otrzymasz kilogram cukru zupełnie za darmo. Promocja przeznaczona jest dla wszystkich posiadaczy karty Moja Biedronka.Biedronka jest jednym z najchętniej odwiedzanych sklepów w Polsce. Duży wybór asortymentu i liczne promocje codziennie przyciągają tłumy. W sieci sklepów warto założyć kartę stałego klienta, czyli Moja Biedronka. Z kartą możemy liczyć na dodatkowe rabaty, które naliczają się przy kasie.Biedronka dla swoich klientów przygotowuje cotygodniowe promocje oraz akcje specjalne. W tym tygodniu, oprócz wielu atrakcyjnych cen produktów spożywczych, pojawiła się również promocja na wszystkie kosmetyki do włosów. Odżywki i szampony kupimy aż o 60% taniej przy zakupie dwóch sztuk. Sieć sklepów Biedronka wychodzi na przeciw oczekiwaniom klientów. Wszystkie produkty spożywcze, w tym owoce, warzywa, mięso i nabiał, niemal zawsze objęte są promocją przy zakupie jednego lub więcej opakowań. Akcje promocyjne Biedronki sumują się.

Dlaczego w musztardzie pojawia się woda?
08.01.2023 18:48 Dlaczego w słoiczku z musztardą pojawiła się woda? Czy nadal można ją jeść?

Musztarda jest jednym z popularniejszych, gotowych sosów, po jakie sięgamy. Zwykle jednak nie zużywamy na raz całego słoiczka, tylko po zakręceniu wstawiamy go do lodówki. W niektórych opakowaniach, po pewnym czasie pojawia się płyn. Czy oznacza on, że musztarda jest już zepsuta i trzeba ją wyrzucić? Otóż nie, dowiedzcie się dlaczego. Kupując musztardę kierujemy się zwykle smakiem. Wielu z nas ceni gładkie sosy, więc pojawiająca się w gorczycowym przysmaku woda, może budzić niepokój. Jest on jednak nieuzasadniony, bo mniej atrakcyjny wizualnie stan musztardy wcale nie wiąże się z utratą walorów smakowych i zagrożeniem dla zdrowia.

Cebula jest droga
07.01.2023 16:54 Co się dzieje? Ceny podstawowego warzywa poszybowały trzykrotnie w górę

Cebula jest jednym z często wykorzystywanych w naszej kuchni warzyw. W ostatnim czasie niestety znacznie zdrożała. Z czego wynika taka sytuacja i czy należy obawiać się całkowitego braku popularnego składnika? Wyjaśniamy. Sytuacja ekonomiczna na świecie jest złożona i trudna. Pandemia, wojna w Ukrainie i zeszłoroczne susze dość mocno wpłynęły na ceny i dostępność wielu produktów. Podwyżki nie ominęły też warzyw. Jak podali eksperci, znacznie wzrósł eksport świeżych polskich warzyw. Efektem jest między innymi wyższy koszt nabycia cebuli.

Nie wyrzucaj obierek z pieczarek do zwykłego śmietnika. Możesz je w mgnieniu oka wykorzystać
06.01.2023 13:47 Nie wyrzucaj obierek z pieczarek do zwykłego śmietnika. Możesz je w mgnieniu oka wykorzystać

Zostały Ci obierki z pieczarek po przygotowaniu obiadu? Przenigdy ich nie wyrzucaj. Obierki będą świetnym dodatkiem do wielu dań. Ugotujesz na nich również niezwykle aromatyczny wywar na zupę i wzbogacisz nimi smak rosołu.O ile wszyscy wykorzystujemy w kuchni mięso i warzywa z rosołu lub z innej zupy, tak obierki z pieczarek zwykle lądują w koszu. Z mięsa i warzyw przyrządzamy pastę kanapkową, pasztet, farsz na pierogi czy do krokietów. Z obierek po pieczarkach możemy ugotować zaś wyśmienitą zupę i wzbogacić nimi wiele dań.Nie lubię wyrzucać żywności, więc staram się ją maksymalnie wykorzystać w kuchni. Obierki po pieczarkach są dla mnie totalnym hitem. Odkąd ugotowałam na nich pierwszy wywar, zawsze dodaję je do zup, rosołu i innych potraw.Pieczarki do obiadu dokładnie myję i czyszczę, żeby pozbyć się piasku. Obierki z pieczarek również muszą być idealnie czyste, żeby można było dodać je do dań. Jeśli zostanie mi wywar z obierek, którego nie wykorzystam w najbliższych dniach, przecedzam go przez sito, przelewam do woreczków na lód i mrożę. W ten sposób otrzymuję domowe kostki rosołowe bez grama chemii.

Kosmiczny rachunek za gaz dla polskiej restauracji
06.01.2023 08:13 Kosmiczny rachunek za gaz dla polskiej restauracji

Z kulinarnej mapy Polski zniknął kolejny lokal. Tym razem chodzi o restaurację New Port z Gdańska. Przyczyną zamknięcia jest kosmiczny rachunek za gaz, jaki otrzymali właściciele z końcem ubiegłego roku. Kwota kilkukrotnie przewyższa założenia i wynosi ponad 72 tysiące złotych.Nastał ciężki czas dla branży gastronomicznej w Polsce. Najpierw lockdown spowodowany pandemią COVID- 19, teraz pędząca inflacja i gigantyczne ceny mediów, głównie prądu i gazu oraz produktów spożywczych. Coraz więcej restauracji ogłasza zamknięcie działalności gospodarczej.Podwyżki cen mediów i coraz wyższe koszty związane z prowadzeniem restauracji, doprowadzają do zamykania się kolejnych lokali gastronomicznych w Polsce. Dla wielu osób prowadzących restauracje, zapłacenie gigantycznych rachunków jest nieosiągalne. Właściciele restauracji New Port w Gdańsku zadecydowali o zamknięciu lokalu, kiedy otrzymali rachunek za gaz, który kilkukrotnie przewyższał założoną kwotę dopłaty. Tłumaczyli również, że musieliby znacznie podnieść ceny wszystkich dań w menu.

miód
05.01.2023 18:17 Błąd w przechowywaniu miodu. Przez niego traci najcenniejsze właściwości

Miód pszczeli jest niezastąpionym naturalnym słodzikiem. Można z powodzeniem używać go jako zdrowego zamiennika cukru. Wszystkie jego niezwykłe właściwości znikają, jeśli jest przechowywany w niewłaściwych warunkach. Temperatura panująca w lodówce jest dla miodu stanowczo zbyt niska.Miód ma w naszej kuchni szerokie zastosowanie. Można smarować nim kanapki lub posłodzić herbatę. Z powodzeniem wykorzystywany jest także do sosów sałatkowych, a także jako składnik glazury do mięsa. Dowiedz się, jak właściwie przechowywać ten produkt, aby długo cieszyć się zarówno jego smakiem, jak i korzystnym wpływem na organizm.

orzechy włoskie
05.01.2023 17:36 Wrzuć orzechy włoskie na kilka minut do wrzątku. Efekt od razu Cię zadowoli

Orzechy włoskie są smaczne i zdrowe. Można traktować je jako wartościową przekąskę lub użyć do rozmaitych przepisów kulinarnych. Rozłupane orzechy warto wrzucić na kilka minut do wrzątku. Dzięki temu z łatwością pozbędziemy się pokrywającej je gorzkawej skórki.Orzechy włoskie są bardzo zdrowe i warto włączyć je do swojej diety. Radość z ich jedzenia może popsuć jednak nieprzyjemny gorzki posmak. Zblanszuj orzechy i pozbądź się tej niedogodności. To łatwiejsze, niż myślisz.

Jak odświeżyć makaron?
05.01.2023 09:52 Jak odświeżyć wczorajszy makaron? Znamy kilka skutecznych sposobów

Czy wiecie, jak odświeżyć makaron, by smakował jak dopiero ugotowany? Istnieje kilka metod ponownego odgrzania mącznego produktu, które nie spowodują utraty konsystencji i smaku. Podpowiadamy Wam, na co warto zwrócić uwagę. Dania z makaronem są proste i smaczne. Jeśli ugotujemy zbyt dużą ilość klusek, wcale nie musimy nastawiać się na jedzenie niesmacznego i suchego wyrobu w kolejnych dniach. Kilka prostych technik sprawi, że odgrzewany makaron też będzie smakował wyśmienicie.

Jak szybko i bezpiecznie rozmrozić mięso?
03.01.2023 12:24 Jak szybko i bezpiecznie rozmrozić mięso? 1 sposób bije inne na głowę

Rozmrażanie mięsa nie musi zajmować wiele czasu. Dzięki prostej sztuczce polegającej na włożeniu produktu w folii do zimnej wody, będzie on gotowy do użycia w dość krótkim czasie. Wyjaśniamy, na co koniecznie trzeba zwrócić uwagę. Przechowywanie mięsa w zamrażarce jest doskonałym sposobem na zachowanie jego świeżości przez długi czas. Jednak nieprawidłowe rozmrażanie może sprawić, że spożycie produktu będzie równie niebezpieczne, co sięgnięcie po przeterminowany. Podpowiadamy, jak uniknąć ryzyka.

Czy można jeść kiełkujący czosnek?
02.01.2023 12:12 Czy można jeść kiełkujący czosnek? Mnóstwo osób jest w błędzie

Czy czosnek, który kiełkuje, jest bezpieczny dla naszego zdrowia? Spożycie wyrazistej przyprawy z zielonymi fragmentami może budzić pewne obawy. Dowiedziono jednak, że warzywo w tej postaci nie jest trujące. Nie warto zatem go wyrzucać. Nie tak dawno natknąć można było się na opinię, że kiełkujący czosnek jest szkodliwy. Z szeregu badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Kyungpook w Korei Południowej wynika jednak, że powtarzana informacja jest błędna i warzywo nie wykazuje cech trucizny.

kran-woda-kichnia-iberion-biznesinfo (1)
01.01.2023 20:44 Zdarza Ci się gotować drugi raz tę samą wodę na herbatę? Możesz sobie poważnie zaszkodzić

Woda na herbatę powinna być gotowana tylko raz. Wiele osób popełnia błąd, gotując ją ponownie. Woda podczas gotowania zmienia swój skład. Jeśli zagotujesz ją drugi lub trzeci raz, wypijesz herbatę z dodatkiem szkodliwych osadów.Zapomniałaś o nastawionej wodzie na herbatę, więc ponownie włączasz czajnik? Popełniasz bardzo duży błąd, który kosztować Cię może nie tylko osadzającym się kamieniem w środku czajnika. Ponowne gotowanie wody powoduje wytrącanie się szkodliwych substancji chemicznych.Wodę na herbatę zawsze gotuj tylko raz. Jeśli o niej zapomnisz, przelej ją do innego naczynia i wypij po ostudzeniu. Nie gotuj jej ponownie. Mało osób wie również, w jakiej temperaturze powinno się parzyć herbatę. Wrzątkiem zalewamy wyłącznie herbatę czarną lub owocową.Jeśli dodajesz miód do czarnej herbaty, zaparz ją i odczekaj, aż przestygnie. W przeciwnym razie z miodu pozostanie tylko smak. Wszystkie witaminy i aktywne związki zostaną zniszczone przez wysoką temperaturę. Tak dzieje się również w przypadku niektórych herbat.