Wiele osób zastanawia się, jak wyczyścić patelnię i pozbyć się zaschniętych plam, zacieków z tłuszczu i przypalonego jedzenia. Zamiast tracić pieniądze na chemiczne środki, wykorzystajmy produkty, które mamy w domu, czyli sodę oczyszczoną i biały ocetSoda oczyszczona i ocet to idealny duet do taniego i ekologicznego sprzątania. Kurze i podłogę ścieraj wodą z odrobiną octu. Nie dość, że brud szybko i kurz szybko zejdą, to jeszcze zdezynfekujesz wszystkie powierzchnie. Po sprzątaniu wywietrz mieszkanie, ocet nie będzie długo się utrzymywał. Soda i ocet będą idealne do umycia pralki, lodówki i garnków. Jak wyczyścić patelnię? Patelnia będzie wyglądać jak nowa już po kilku minutach. Soda i ocet dosłownie rozpuszczą brud, a Ty unikniesz agresywnego szorowania, które niszczy powierzchnię garnków.Mało kto wie, że patelnię wyczyścić również mniej znanymi i naturalnymi sposobami. Jak wyczyścić patelnię? Wykorzystując połączenie sody i cytryny lub ziemniaka i soli. Przetestuj każdy sposób i sprawdź, który najbardziej Ci odpowiada.
Zatkany zlew jest częstym problemem. Przyczyną są resztki jedzenia, które wrzucamy do odpływu zamiast do kosza. Produkty jak olej, fusy, czy mąka przylepiają się do rur i powodują ich zatykanie. Dowiedz się, jak przygotować w domu skuteczny środek do odetkania odpływu. Kosztuje grosze i jest zupełnie bezpieczny.Zlew zatyka się przez odpady, jakie wyrzucamy do odpływu. Do zlewu nie wyrzucajmy resztek owoców, warzyw, skorupek jajek, czy kostek i chrząstek. Nie każdy jednak wie, że nie tylko większe produkty spożywcze mogą uszkodzić odpływ i przyczynić się do zatkania rur i powstaniu nieprzyjemnego zapachu.Mniejsze resztki, a nawet płynne produkty spożywcze są w stanie przylepić się do rur i zatkać cały odpływ. Dowiedz się, jakich produktów lepiej nie wrzucać do zlewu. O ile mąkę wiele osób wyrzuca do kosza, tak olej i fusy z kawy zwykle lądują w zlewie. A to tylko niektóre z przykładów produktów, które zatykają odpływ.Jeśli chcesz odetkać zlew, przygotuj domową i tanią mieszankę z octu i sody oczyszczonej. Proporcje znajdziesz poniżej. Zapomnij o chemicznych, żrących środkach, które są szkodliwe dla Twojego zdrowia i zdrowia Twoich dzieci. Domowy środek na zatkany zlew jest skuteczny i zupełnie bezpieczny.
Nie ma bardziej frustrującej rzeczy, niż niedomyte naczynia w zmywarce. Zamiast cieszyć się porządkiem, zmuszeni jesteśmy ręcznie pucować co poniektóre części naszej zastawy. Powodów takie zjawiska może być kilka. W pierwszej kolejności należy zadbać o czystość...samego urządzenia.Zmywarka jest urządzeniem, które z założenia ma ułatwiać nam utrzymanie ładu w domu. W teorii powinniśmy wkładać do niej naczynia brudne, a wyjmować czyste. Praktyka pokazuje jednak coś zupełnie innego i często po zakończonym cyklu zmywania zastajemy w komorze niedomyte talerze czy szklanki. Jeśli dotyka Cię ten problem może to oznaczać, że twoja zmywarka wymaga sama wymaga solidnego mycia.
Czy wiecie, jak gotować kalafiora, by zachwycał smakiem? Do wody dodajcie mleka i wsypcie trochę soli oraz cukru, a uzyskacie znakomite efekty. Tak miękkiego i rozpływającego się w ustach warzywa dawno nie jedliście. Musicie spróbować. Gotowanie różyczek kalafiora w wodzie wcale nie jest najlepszym sposobem przygotowania. O wiele smaczniejsze warzywo uzyskamy, gdy doprowadzimy je do miękkości w całości, a wodę z odrobiną soli uzupełnimy o mleko i cukier. Raz spróbujecie i już zawsze będziecie tak robić.
Restauracje są w trudnej sytuacji. Rosnące ceny prądu czy gazu powodują, że wielu z nich nie opłaca się już nawet podnosić cen — po prostu się zamykają. Upadają nawet miejsca z renomą i te, w których Magda Gessler przeprowadziła Rewolucje. Głośnym echem odbiło się zamknięcie lokalu Wesołe Gary z Krakowa. Restauracja zbierała liczne, pozytywne opinie od gości, lecz mimo to właściciele zdecydowali się ją zamknąć. Powód? Wysokie opłaty, których nie dało się pokryć nawet przy sporych obrotach. To tylko jedna z przykrych historii.
Chociaż otwartą śmietanę w lodówce można przechowywać nawet do 48 godzin, jest jedna rzecz, która sprawia, że produkt ten zepsuje się znacznie szybciej. Wystarczy chwila nieuwagi i odruchowe zanurzenie w kubeczku oblizanej chwilę wcześniej łyżki. Taka śmietana ulegnie popsuciu w mgnieniu oka.W ludzkiej ślinie znajduje się ok. 600 gatunków bakterii. Niestety wraz z oblizaną łyżeczka trafiają one do śmietany, gdzie momentalnie zaczyna się proces jej psucia. Za wszelką cenę unikaj wsadzania oblizanego sztućca nie tylko do śmietany, ale też do innych produktów spożywczych. Dzięki temu starczą na zdecydowanie dłuższy czas.
Czosnek jest zdrowym i świetnie podkreślającym smak dodatkiem do potraw. Niestety jego zapach nie wszystkim odpowiada i są sytuacje, kiedy chcemy się go pozbyć. Zdradzamy proste sztuczki pozwalające poradzić sobie z tym częstym problemem.Wartości czosnku się nieocenione. Najważniejsze są właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe oraz znakomity smak, który doda charakteru wielu daniom. Przyjęło się jednak, że w dobrym tonie jest, by zapach warzywa, jaki towarzyszy nam po spożyciu, nie był wyczuwalny dla otoczenia. Mamy kilka sposobów na wyjście z niekomfortowej sytuacji.
Brukselka jest niedoceniona. Wielu z nas wystrzega się jej ze względu na gorzki smak, który uzyskuje się czasami podczas obróbki termicznej. Jednak zwracając uwagę na kolor i wygląda warzywa, możemy w prosty wyłonić najsmaczniejsze okazy. Podpowiadamy, co powinno zwrócić naszą uwagę podczas zakupów. Po brukselkę nie wszyscy sięgają z ochotę. Pełne cennych składników odżywczych warzywo niestety czasami staje się gorzka po przyrządzeniu. Zamiast jednak z niego rezygnować, warto dowiedzieć się jakie cechy produktu sprawią, że szanse na to, iż jego smak będzie przyjemny, wzrosną.
Czy wiecie jak wyczyścić palniki kuchenne? Zachowanie ich w dobrym stanie wcale nie wymaga drogich środków chemicznych. Wystarczy ocet i trochę wody, by usunąć z nich nawet najcięższe zabrudzenia. Trudność w czyszczeniu palników kuchennych wynika z faktu, że mają wiele przestrzeni, w których brud lubi się gromadzić. Nierzadko są to miejsca, które nawet trudno dostrzec spoglądając na kuchnię z zewnątrz. Podpowiadamy jak w łatwy i tani sposób uniknąć żmudnego sprzątania.
Ciasto na naleśniki często ma grudki? Najprawdopodobniej nieodpowiednio je przygotowujecie. Istnieje jedna poprawna kolejność łączenia produktów, która będzie gwarantowała uzyskanie właściwej konsystencji. Naleśniki będą najsmaczniejsze, gdy będą rozpływać się w ustach. Takie danie uzyskamy tylko wtedy, gdy ciasto przygotujemy zgodnie ze sztukę. Kluczowe będzie mieszanie składników w kolejności, która ułatwi ich połączenie.
Kuchenki mikrofalowa od wielu lat towarzyszą nam w kuchni. Stosunkowo niewielkie urządzenie pozwala szybko i skutecznie podgrzać wiele potraw. Należy mieć jednak świadomość czego nie wstawiać do mikrofalówki. Dotyczy to zarówno rodzaju użytych naczyń, jak i konkretnych produktów i dań.Kuchenka mikrofalowa swoją popularność zyskała dzięki prostocie obsługi. Wystarczy włożyć do środka jedzenie, nacisnąć przycisk i gotowe. Niektóre rzeczy podgrzewane w urządzeniu staję się jednak niesmaczne, trujące, a nawet wybuchowe. Koniecznie dowiedz się, czego nie wstawiać do mikrofalówki.
Przenigdy nie wyrzucaj obierek z ziemniaka. Ścinki pomogą szybko pozbyć się kamienia, który osadza się w czajniku. Wystarczy, że włożysz obierki do urządzenia, wlejesz wodę i zagotujesz. Poznaj równie skuteczne sposoby na odkamienianie czajnika.Obierki z ziemniaka mają wiele zastosowań w kuchni. Nie dość, że przyrządzimy z nich błyskawiczną przekąskę i ugotujemy aromatyczny rosół, to jeszcze pomogą utrzymać czystość. Obierki są świetnym, domowym sposobem na pozbycie się kamienia w czajniku.Powodem powstawania kamienia w czajniku jest twarda woda. Podczas gotowania na wewnętrznych ściankach urządzenia osadza się wapń i magnez, które wytrącają się w postaci węglanów. Kamień z czajnika musimy usunąć, ponieważ przyczynia się do psucia urządzenia, dłuższego czasu gotowania wody i większego zużycia energii.Oprócz obierek z ziemniaka są również inne sposoby na kamień. Zrezygnuj z chemicznych środków. Do odkamieniania wybieraj wyłącznie produkty, które są bezpieczne, tanie i skuteczne. Ocet, soda oczyszczona i kwasek cytrynowy równie dobrze poradzą sobie z osadem.
Katarzyna Bosacka ostrzegła swoich odbiorców przed coraz częstszą ostatnio formą podwyżki cen produktów, czyli downsizingiem. Praktyka polega na sprzedaży mniejszych ilości produktów bez obniżania ceny. Wydaje się nam więc, że produkt nie drożeje, ale w praktyce jest dokładnie na odwrót.Niepokojące głosy osób często kupujących produkty spożywcze zainspirowały Katarzynę Bosacką do przedstawienia dowodu na nie do końca transparentne działania firm. Nieznacznie słabnący tylko wzrost inflacji sprawia, że szukają oni coraz to nowych sposobów na generowanie zysków. Niestety odbywa się to ze szkodą dla nas wszystkich — kupujemy więcej, niż chcemy.
Czosnek jest nie tylko smaczny, ale też bardzo zdrowy. Jego popularność rośnie szczególnie w okresie gryp i przeziębień. Jednak okazuje się, że nie powinniśmy go pałaszować bez opamiętania. Najlepiej nie przekraczać 2-5 g surowego czosnku dziennie. Waga ta odpowiada 1-3 ząbków, zależnie od ich wielkości.Czosnek jest jednym z najpopularniejszych dodatków do potraw. Chętnie wykorzystuje się go w kuchni na całym świecie. Co jednak stanie się, jeśli zjemy go w ciągu dnia zbyt dużo? Konsekwencje mogą być nieprzyjemne.
Lubicie serek wiejski, ale przeszkadza wam jego konsystencja? Zróbcie podobnie, jak jedna z tiktokerek. Dziewczyna zmiksowała produkt, korzystając z blendera i uzyskała gładki i niesamowicie kremowy serek idealnie nadający się do kanapek i deserów.Znana z publikowania porad dietetycznych i wskazówek ułatwiających gotowanie tiktokerka pokazała patent na przygotowanie pysznej wersji serka wiejskiego. Dzięki jednej prostej czynności będziecie mogli z łatwością rozsmarować go na pieczywie. Główną rolę do odegrania ma blender.
Krakowska restauracja „Fiorentina” została uznana za najlepszą w Polsce w konkursie World Culinary Awards. W zestawieniu znalazły się też 3 inne polskie lokale dwa również z Krakowa i jeden z Warszawy.Konkurs World Culinary Awards zainicjowany został przez organizatorów funkcjonującego od 1994 roku World Travel Awards, przyznającego nagrody dla firm z branży turystycznej. W jego ramach restauracje z całego świata mają szansę zdobyć wyróżnienie w kategoriach regionalnych i tematycznych. „Fiorentina” została ogłoszona najlepszym polskim lokalem.
Wtorek w Biedronce jest świetną okazją do uzupełnienia domowej spiżarki. Tym razem dyskont dla swoich klientów przygotował znakomitą promocję na olej rzepakowy. Zapoznaliśmy się z jej szczegółami. Olej rzepakowy jest jednym z ważniejszych produktów w kuchni. Świetnie nadaje się zarówno do smażenia, jak i do przygotowania smacznych wypieków, a przy tym stanowi cenne źródło kwasów omega-3 i omega-6. W ostatnim czasie niestety cena tego tłuszczu znacznie wzrosła, więc każda promocja jest dobrą okazją do oszczędzenia przy zakupach. Market Biedronka wychodzi naprzeciw potrzebom konsumentów i oferuje korzystną promocję na ten właśnie produkty.
Planujesz dziś większe zakupy? Koniecznie zrób je w Biedronce. Tylko w poniedziałek, 9 stycznia, za zakupy za minimum 99 zł otrzymasz kilogram cukru zupełnie za darmo. Promocja przeznaczona jest dla wszystkich posiadaczy karty Moja Biedronka.Biedronka jest jednym z najchętniej odwiedzanych sklepów w Polsce. Duży wybór asortymentu i liczne promocje codziennie przyciągają tłumy. W sieci sklepów warto założyć kartę stałego klienta, czyli Moja Biedronka. Z kartą możemy liczyć na dodatkowe rabaty, które naliczają się przy kasie.Biedronka dla swoich klientów przygotowuje cotygodniowe promocje oraz akcje specjalne. W tym tygodniu, oprócz wielu atrakcyjnych cen produktów spożywczych, pojawiła się również promocja na wszystkie kosmetyki do włosów. Odżywki i szampony kupimy aż o 60% taniej przy zakupie dwóch sztuk. Sieć sklepów Biedronka wychodzi na przeciw oczekiwaniom klientów. Wszystkie produkty spożywcze, w tym owoce, warzywa, mięso i nabiał, niemal zawsze objęte są promocją przy zakupie jednego lub więcej opakowań. Akcje promocyjne Biedronki sumują się.
Musztarda jest jednym z popularniejszych, gotowych sosów, po jakie sięgamy. Zwykle jednak nie zużywamy na raz całego słoiczka, tylko po zakręceniu wstawiamy go do lodówki. W niektórych opakowaniach, po pewnym czasie pojawia się płyn. Czy oznacza on, że musztarda jest już zepsuta i trzeba ją wyrzucić? Otóż nie, dowiedzcie się dlaczego. Kupując musztardę kierujemy się zwykle smakiem. Wielu z nas ceni gładkie sosy, więc pojawiająca się w gorczycowym przysmaku woda, może budzić niepokój. Jest on jednak nieuzasadniony, bo mniej atrakcyjny wizualnie stan musztardy wcale nie wiąże się z utratą walorów smakowych i zagrożeniem dla zdrowia.
Cebula jest jednym z często wykorzystywanych w naszej kuchni warzyw. W ostatnim czasie niestety znacznie zdrożała. Z czego wynika taka sytuacja i czy należy obawiać się całkowitego braku popularnego składnika? Wyjaśniamy. Sytuacja ekonomiczna na świecie jest złożona i trudna. Pandemia, wojna w Ukrainie i zeszłoroczne susze dość mocno wpłynęły na ceny i dostępność wielu produktów. Podwyżki nie ominęły też warzyw. Jak podali eksperci, znacznie wzrósł eksport świeżych polskich warzyw. Efektem jest między innymi wyższy koszt nabycia cebuli.
Zostały Ci obierki z pieczarek po przygotowaniu obiadu? Przenigdy ich nie wyrzucaj. Obierki będą świetnym dodatkiem do wielu dań. Ugotujesz na nich również niezwykle aromatyczny wywar na zupę i wzbogacisz nimi smak rosołu.O ile wszyscy wykorzystujemy w kuchni mięso i warzywa z rosołu lub z innej zupy, tak obierki z pieczarek zwykle lądują w koszu. Z mięsa i warzyw przyrządzamy pastę kanapkową, pasztet, farsz na pierogi czy do krokietów. Z obierek po pieczarkach możemy ugotować zaś wyśmienitą zupę i wzbogacić nimi wiele dań.Nie lubię wyrzucać żywności, więc staram się ją maksymalnie wykorzystać w kuchni. Obierki po pieczarkach są dla mnie totalnym hitem. Odkąd ugotowałam na nich pierwszy wywar, zawsze dodaję je do zup, rosołu i innych potraw.Pieczarki do obiadu dokładnie myję i czyszczę, żeby pozbyć się piasku. Obierki z pieczarek również muszą być idealnie czyste, żeby można było dodać je do dań. Jeśli zostanie mi wywar z obierek, którego nie wykorzystam w najbliższych dniach, przecedzam go przez sito, przelewam do woreczków na lód i mrożę. W ten sposób otrzymuję domowe kostki rosołowe bez grama chemii.
Z kulinarnej mapy Polski zniknął kolejny lokal. Tym razem chodzi o restaurację New Port z Gdańska. Przyczyną zamknięcia jest kosmiczny rachunek za gaz, jaki otrzymali właściciele z końcem ubiegłego roku. Kwota kilkukrotnie przewyższa założenia i wynosi ponad 72 tysiące złotych.Nastał ciężki czas dla branży gastronomicznej w Polsce. Najpierw lockdown spowodowany pandemią COVID- 19, teraz pędząca inflacja i gigantyczne ceny mediów, głównie prądu i gazu oraz produktów spożywczych. Coraz więcej restauracji ogłasza zamknięcie działalności gospodarczej.Podwyżki cen mediów i coraz wyższe koszty związane z prowadzeniem restauracji, doprowadzają do zamykania się kolejnych lokali gastronomicznych w Polsce. Dla wielu osób prowadzących restauracje, zapłacenie gigantycznych rachunków jest nieosiągalne. Właściciele restauracji New Port w Gdańsku zadecydowali o zamknięciu lokalu, kiedy otrzymali rachunek za gaz, który kilkukrotnie przewyższał założoną kwotę dopłaty. Tłumaczyli również, że musieliby znacznie podnieść ceny wszystkich dań w menu.
Miód pszczeli jest niezastąpionym naturalnym słodzikiem. Można z powodzeniem używać go jako zdrowego zamiennika cukru. Wszystkie jego niezwykłe właściwości znikają, jeśli jest przechowywany w niewłaściwych warunkach. Temperatura panująca w lodówce jest dla miodu stanowczo zbyt niska.Miód ma w naszej kuchni szerokie zastosowanie. Można smarować nim kanapki lub posłodzić herbatę. Z powodzeniem wykorzystywany jest także do sosów sałatkowych, a także jako składnik glazury do mięsa. Dowiedz się, jak właściwie przechowywać ten produkt, aby długo cieszyć się zarówno jego smakiem, jak i korzystnym wpływem na organizm.
Orzechy włoskie są smaczne i zdrowe. Można traktować je jako wartościową przekąskę lub użyć do rozmaitych przepisów kulinarnych. Rozłupane orzechy warto wrzucić na kilka minut do wrzątku. Dzięki temu z łatwością pozbędziemy się pokrywającej je gorzkawej skórki.Orzechy włoskie są bardzo zdrowe i warto włączyć je do swojej diety. Radość z ich jedzenia może popsuć jednak nieprzyjemny gorzki posmak. Zblanszuj orzechy i pozbądź się tej niedogodności. To łatwiejsze, niż myślisz.
Czy wiecie, jak odświeżyć makaron, by smakował jak dopiero ugotowany? Istnieje kilka metod ponownego odgrzania mącznego produktu, które nie spowodują utraty konsystencji i smaku. Podpowiadamy Wam, na co warto zwrócić uwagę. Dania z makaronem są proste i smaczne. Jeśli ugotujemy zbyt dużą ilość klusek, wcale nie musimy nastawiać się na jedzenie niesmacznego i suchego wyrobu w kolejnych dniach. Kilka prostych technik sprawi, że odgrzewany makaron też będzie smakował wyśmienicie.
Rozmrażanie mięsa nie musi zajmować wiele czasu. Dzięki prostej sztuczce polegającej na włożeniu produktu w folii do zimnej wody, będzie on gotowy do użycia w dość krótkim czasie. Wyjaśniamy, na co koniecznie trzeba zwrócić uwagę. Przechowywanie mięsa w zamrażarce jest doskonałym sposobem na zachowanie jego świeżości przez długi czas. Jednak nieprawidłowe rozmrażanie może sprawić, że spożycie produktu będzie równie niebezpieczne, co sięgnięcie po przeterminowany. Podpowiadamy, jak uniknąć ryzyka.
Czy czosnek, który kiełkuje, jest bezpieczny dla naszego zdrowia? Spożycie wyrazistej przyprawy z zielonymi fragmentami może budzić pewne obawy. Dowiedziono jednak, że warzywo w tej postaci nie jest trujące. Nie warto zatem go wyrzucać. Nie tak dawno natknąć można było się na opinię, że kiełkujący czosnek jest szkodliwy. Z szeregu badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Kyungpook w Korei Południowej wynika jednak, że powtarzana informacja jest błędna i warzywo nie wykazuje cech trucizny.
Woda na herbatę powinna być gotowana tylko raz. Wiele osób popełnia błąd, gotując ją ponownie. Woda podczas gotowania zmienia swój skład. Jeśli zagotujesz ją drugi lub trzeci raz, wypijesz herbatę z dodatkiem szkodliwych osadów.Zapomniałaś o nastawionej wodzie na herbatę, więc ponownie włączasz czajnik? Popełniasz bardzo duży błąd, który kosztować Cię może nie tylko osadzającym się kamieniem w środku czajnika. Ponowne gotowanie wody powoduje wytrącanie się szkodliwych substancji chemicznych.Wodę na herbatę zawsze gotuj tylko raz. Jeśli o niej zapomnisz, przelej ją do innego naczynia i wypij po ostudzeniu. Nie gotuj jej ponownie. Mało osób wie również, w jakiej temperaturze powinno się parzyć herbatę. Wrzątkiem zalewamy wyłącznie herbatę czarną lub owocową.Jeśli dodajesz miód do czarnej herbaty, zaparz ją i odczekaj, aż przestygnie. W przeciwnym razie z miodu pozostanie tylko smak. Wszystkie witaminy i aktywne związki zostaną zniszczone przez wysoką temperaturę. Tak dzieje się również w przypadku niektórych herbat.