Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Kurczak

Kurczak

Soczysty kurczak szefów kuchni
07.02.2023 19:03 Najlepsi kucharze tylko tak robią kurczaka. Dzięki tej sztuczce jest bardziej soczysty

Soczysty kurczak skusi niejednego smakosza. Usmażenie pysznego drobiu nie będzie trudne, jeśli odpowiednio przygotujemy mięso. Prosty patent szefów kuchni polegający na oprószeniu go solą i odstawieniu do lodówki na godzinę, sprawi, że soki pozostaną wewnątrz kotleta. Spróbujecie? Odpowiednie solenie produktów w wielu przypadkach jest kluczowe. Choć mięsa na rosół nie wolno oprószać przyprawą przed jego ugotowaniem, pierś z kurczaka, którą chcemy usmażyć, należy tak potraktować. Sól zamknie pory i tym samym zapobiegnie utracie wilgoci. Wystarczy godzina takiego marynowania, by uzyskać soczystego kurczaka o pięknej złocistej barwie.

pieczeń
05.02.2023 22:32 Drobiowa pieczeń gyros bije rekordy popularności. Takiej jeszcze nie jadłeś

Znamy doskonały sposób na tani i smaczny obiad. Sprawdźcie nasz przepis na pieczeń z drobiowego mięsa mielonego. Dzięki zrezygnowaniu ze smażenia mięso jest zdrowsze i mniej tuczące. Będziecie zaskoczeni, jak pyszne wychodzi to danie.Drobiową pieczeń o intensywnym smaku gyrosa możesz podać nie tylko na obiad. Bo ostudzeniu i pokrojeniu w plastry będzie z niej wyśmienity dodatek na kanapki. Pieczone mięso wypełnione jest chrupiącymi warzywami, które dodatkowo nadają mu soczystości. Po prostu musicie spróbować.

parówki dietetyczka
03.02.2023 19:49 Które parówki są najlepszym wyborem? Dietetyczka nie ma wątpliwości, wskazała konkretne produkty

Czy parówki mogą być zdrowe? Na to pytanie odpowiada dietetyczka Anna Reguła, a jej werdykt jest jednoznaczny. Parówki w diecie powinniśmy ograniczyć do minimum, sięgając jedynie po te drobiowe. Aby ułatwić nam zadanie, wskazała konkretne produktu dostępne w popularnych sieciach handlowych Lidl oraz Biedronka.Parówki należą do grupy produktów wysoko przetworzonych. Oznacza to, że nie mają zbyt wiele do zaoferowania, jeśli chodzi o wartości odżywcze. Głównym problemem w parówkach zdaniem dietetyczki jest również zbyt duża zawartość sodu, która powodować może między innymi zatrzymywanie nadmiaru wody, nudności i nadmierną senność. Za wszelką cenę powinniśmy unikać zaś parówek wytworzonych na bazie czerwonego mięsa.IARC czyli Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem ustaliła związek pomiędzy spożywaniem czerwonego mięsa, a ryzykiem zachorowania na nowotwór. Nadmiar wieprzowiny, wołowiny i innych gatunków czerwonego mięsa zwiększa to ryzyko aż o 17 procent, ze szczególnym narażeniem jest jelita grubego, trzustki oraz gruczołu krokowego. Zdaniem naukowców mięso czerwone powinniśmy ograniczyć do 500 g na tydzień. Najlepiej jest je dusić, gotować lub upiec, aby unikać zbyt wysokiego przetworzenia produktu.Jeśli nie wyobrażasz sobie życia bez parówek, zdaniem dietetyczki najlepiej postawić na te drobiowe. Dodatkowym atutem będzie maksymalnie prosty i czytelny skład, oraz właściwe proporcje takich wartości jak białko, tłuszcz oraz sód. Anna Reguła podkreśla, że parówki drobiowe nie są zdrowe ani rekomendowane, a jedynie mniej szkodliwe niż ich wieprzowy odpowiednik. Najlepiej spożywać je w towarzystwie dużej ilości warzyw, z razowym pieczywem, czyli z produktami mającymi odpowiednie ilości składników odżywczych.

Niewiele kalorii i mnóstwo białka - dietetyk kliniczny wskazał prawdziwą perełkę w menu Pizza Hut
01.02.2023 16:59 Niewiele kalorii i mnóstwo białka - dietetyk kliniczny wskazał prawdziwą perełkę w menu Pizza Hut

Nie pizza, nie makaron. Znany dietetyk kliniczny zamówił w Pizza Hut rollsy z kurczakiem. Na opublikowanym filmiku wyjaśnia, dlaczego warto zamówić przystawkę. Porcja rollsów jest duża, mało kaloryczna i stanowi bardzo dobre źródło białka.Michał Wrzosek jest popularnym dietetykiem klinicznym. Jego profil na YouTube i Instagramie obserwują tysiące osób. Wrzosek dzieli się swoją wiedzą na temat zdrowego odżywiania. Porównuje między innymi produkty spożywcze z marketów oraz zdradza, co jeść w restauracjach typu fast food.Niedawno dietetyk zamieścił kolejny film, w którym polecał danie z Pizza Hut. Potrawa jest prawdziwą perełką i zawiera wiele wartości odżywczych. Nie jest przy tym ciężka i kaloryczna, jak pizza, czy makarony.Okazuje się, że nawet w restauracjach typu fast food, jak Pizza Hut, czy McDonalds, możemy zjeść zdrowo i smacznie. Zamiast burgerów, pizzy, czy frytek, wybierajmy jednak lekkie, sycące i pożywne dania, które zawierają mniej kalorii, tłuszczu i węglowodanów.

Sałatka gyros z mięsem mielonym
30.01.2023 22:29 Ania dodała do sałatki gyros kontrowersyjny dodatek. Goście nie mogli się nachwalić

Ania przygotowuje sałatkę gyros z zupełnie nowym dodatkiem. Do kurczaka, sosów i warzyw dodaje makaron z zupki chińskiej. Sałatka jest jeszcze smaczniejsza niż tradycyjna. Znika z talerzy jako pierwsza i każdy prosi o przepis i dokładkę.Sałatka gyros zwykle kojarzy nam się z warstwowo układanymi warzywami, sosami i mięsem. Danie jest idealne na każdą okazję. Sałatka z makaronem z zupki chińskiej jest jeszcze smaczniejsza, bardziej pożywna i szybsza w przygotowaniu.Sałatki gyros z makaronem z zupki chińskiej nie układamy warstwowo. Smażymy kurczaka, kroimy warzywa, moczymy makaron i wszystkie składniki mieszamy w jednej misce z dodatkiem pikantnego ketchupu i majonezu. Na wierzch układamy liście sałaty lodowej.Do przygotowania sałatki gyros potrzebujemy kukurydzy, papryki, cebuli i ogórków konserwowych. Sałatka jest więc naprawdę tanią opcją na szybki lunch, podwieczorek lub imprezę oraz spotkania z rodziną. Sałatka za każdym razem znika z talerzy jako pierwsza.

zimne nóżki
26.01.2023 16:13 Strzelczyk pokazał najprostszy patent na mięsne galaretki. Nie ma opcji, że się nie uda

Przepisy Tomasz Strzelczyka charakteryzują się nie tylko wybornym smakiem. Ich znakiem rozpoznawczym są też przystępne cenowo składniki oraz proste wykonanie. Jego patent na mięsne galaretki jest kolejnym przykładem na to, że najlepsze dania jesteśmy w stanie przyrządzić bez trudu w swojej kuchni. Mięsne galaretki z przepisu Tomasza Strzelczyka robione są z mięsa drobiowego. Na jego bazie przygotowywany jest wywar, oczywiście w towarzystwie włoszczyzny. Swój specjał popularny kucharz układa następnie w niewielkich szklanych naczyniach, w których odstawia go do stężenia wraz z apetycznymi dodatkami. Kolorowe mięsne galaretki bezapelacyjnie zachęcają do pałaszowania.

Smażysz wątróbkę razem z cebulą? Pamiętaj o jeszcze 1 dodatku. Niemal każdy o nim zapomina
19.01.2023 12:55 Smażysz wątróbkę razem z cebulą? Pamiętaj o jeszcze 1 dodatku. Niemal każdy o nim zapomina

Smażysz wątróbkę na obiad? Koniecznie usmaż ją z cebulą, musztardą, oregano i majerankiem. Mięso po usmażeniu jest soczyste, delikatne i pełne smaku. Wątróbkę podaj z ugotowanymi ziemniakami. Poznaj przepis na wątróbkę z musztardą.Wątróbka z musztardą jest niezwykle soczysta i aromatyczna. Smakuje o wiele lepiej niż wątróbka smażona wyłącznie z cebulą. Na patelnię wrzuć również suszony majeranek i suszone oregano. Gotowa wątróbka smakuje fantastycznie.Nigdy nie doprawiaj wątróbki solą przed smażeniem. Sól zamyka pory w mięsie, przez co wątróbka z musztardą wyjdzie twarda jak podeszwa buta. Mięso oprósz przyprawami dopiero na talerzu. Nigdy nie nakłuwaj wątróbki widelcem, kiedy jest na patelni, ponieważ będzie wtedy strzelać tłuszczem podczas smażenia.Wątróbkę z musztardą podaj na obiad. Doskonałym dodatkiem do smażonego mięsa będą ugotowane ziemniaki, ewentualnie świeże pieczywo. Nie marynuj wątróbki w musztardzie. Dodaj przyprawę, kiedy mięso i cebulą będę się smażyć.

sałatka bankietowa
17.01.2023 21:37 Kultowa sałatka bankietowa jest lepsza niż jarzynowa. Wszystko przez 1 składnik

Sałatki bankietowe cieszą się niesłabnącą popularnością. Są smacznie, proste w przygotowaniu, a przy tym elegancko prezentują się na stole. Nasza wersja sałatki bankietowej zachwyca 1 nieoczywistym dodatkiem. Dzięki soczystemu filetowi z kurczaka jest nie tylko apetyczna, ale również wyjątkowo sycąca.Sałatka bankietowa uświetni każde przyjęcie. Idealnie nadaje się tez do podania w czasie świąt, a nawet jako samodzielny posiłek w ciągu dnia, np. do pracy. Wymieszaj warzywa z mięsem, a całość zalej kremowym majonezowym sosem. Czy można chcieć czegoś więcej?

pierogi gyros
17.01.2023 20:34 Hitowe pierogi gyros z ciasta francuskiego są najszybszą i najlepszą przekąską. Mamy przepis

Imprezowy hit na łamach Smakoszy. Pierogi gyros z ciasta francuskiego skradną serca wszystkich gości. Kilka prostych składników do farszu i aromatyczna przyprawa gwarantują udaną przekąskę. Koniecznie przygotuj je przy najbliższej okazji.Pierogi gyros idealnie smakują podane samodzielnie, jednak można uświetnić je dodatkiem sosu. Świetnie sprawdzi się prosty sos czosnkowy lub zwykły pikantny ketchup. Przystawka z ciasta francuskiego jest tak samo dobra na ciepło, jak i na zimno. Nie ma lepszego pomysłu na poczęstunek.

Już dziś kupisz w Biedronce za 6,99 zł i przerobisz na pyszny obiad. Cena doprawdy konkurencyjna
16.01.2023 09:49 Już dziś kupisz w Biedronce za 6,99 zł i przerobisz na pyszny obiad. Taniej nie znajdziesz

Nowa oferta promocyjna Biedronki obowiązuje od dzisiaj do środy. Z kartą Moja Biedronka zrobisz zakupy na obiad i nie tylko w bardzo atrakcyjnych cenach. Promocja obejmuje mięso, w tym udka z kurczaka, karkówkę i mięso mielone. Za kilogram udek z kurczaka zapłacisz jedynie 6,99 zł.Biedronka jest sklepem, w którym Polacy uwielbiają robić zakupy. Nic dziwnego, w sklepach mamy duży wybór produktów spożywczych i produktów przydatnych w domu. Z kartą Moja Biedronka lub z aplikacją możemy liczyć również na bardzo atrakcyjne promocje i oferty specjalne.Biedronka regularnie przygotowuje atrakcyjne promocje. Od 16.01 do 18.01.2023 r. za zakupy na obiad, w tym za mięso, warzywa, gotowe sosy w słoiku, kasze i makarony zapłacimy o wiele mniej niż do tej pory. Wiele dodatkowych promocji czeka na stałych klientów, którzy posiadają kartę lub aplikację.Nie tylko produkty na obiad zostały objęte promocją. Do środy w sieciach sklepów Biedronka kupimy również herbaty, napoje, słodycze i wiele innych produktów w bardzo atrakcyjnych cenach. Promocja obowiązuje do środy lub do wyczerpania zapasów, dlatego lepiej zrobić zakupy już dziś.

rosół
15.01.2023 11:53 Babcia Kazia ma patent na rosół na wyjątkowe okazje. Dwa rodzaje mięs i idealna kompozycja przypraw

Odświętna wersja rosołu babci Kazi charakteryzuje się pełnym, esencjonalnym smakiem i aromatem. Przygotowana jest na bazie mięsa drobiowego oraz wołowego. Dzięki starannie dobranym przyprawom danie zyskuje wykwintnego wyrazu. Tak przygotowany rosół uświetni każdą okazję.Sekretem przygotowania idealnego rosołu jest odpowiednio długie gotowanie. Rosół nie wybacza pośpiechu. Mistrzowie kuchni swój bulion warzą nawet przez kilkanaście godzin na wolnym ogniu. Finalny smak potrawy wart jest każdej chwili spędzonej na jej przygotowaniu.

skrzydełka
13.01.2023 21:52 Musztardowe skrzydełka z piekarnika. Sekretem ich smaku jest prosta marynata

Lubisz grillowane skrzydełka? Nie musisz czekać do wiosny, by cieszyć się równie smacznym specjałem. Zamarynuj skrzydełka w musztardzie i kilku dodatkach i wstaw do piekarnika. Mięso będzie miękkie, soczyste i pełne smaku. Posmakuje wszystkim domownikom. Skrzydełka kurczaka w pysznym musztardowym sosie skuszą nie tylko amatorów wyrazistych dań mięsnych. Doskonałe połączenie ziołowej i ostrej marynaty oraz delikatnego pieczonego drobiu nie ma sobie równych. Danie w mig zniknie z talerzy.

zapiekanka
11.01.2023 20:20 Zapiekanka gyros bije na głowę wszystkie inne. Obowiązkowy przepis dla fanów kultowej sałatki

Przepadasz za sałatką Gyros? W takim razie pokochasz jej zapiekany odpowiednik. Zapiekanka Gyros jest pyszna, prosto do zrobienia i bardzo sycąca. Z powodzeniem możesz podać ją jako danie obiadowe.Zapiekanka Gyros łączy w sobie same najlepsze cechy. Znajdziesz w niej soczyste mięso, sycący ryż oraz chrupiące owoce. Całość skrywa się pod rumianą serową pierzynką. Na samą myśl ślinka sama cienkie do ust.

mięso na gulasz
10.01.2023 21:48 Jakie mięso jest najlepsze na gulasz? Tajemnica smaku tkwi w 1 szczególe

Wybór mięsa na gulasz nie jest oczywistą sprawą. Chybiona decyzja może zaważyć na finalnym smaku całej potrawy. Podczas zakupów pamiętaj, aby wybrać część tuszy z przerostami tkanki łącznej i odrobiną tłuszczu. Zapewni to odpowiednią konsystencję oraz smak dania.Gulasz wywodzi się z kuchni węgierskiej. Tradycyjnie gotuje się go tam z wieprzowiny z dodatkiem papryki i cebuli. Obecnie potrawę tę możemy przygotować w rozmaitych wersjach i z różnych gatunków mięsa. Mimo tej różnorodności, przyrządzenie go niezmiennie rządzi się pewnymi prawami.

wątróbka
10.01.2023 18:43 Okrasa marynuje wątróbkę w 4 składnikach. Lepszej nie zjesz w żadnej restauracji

Wątróbka ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Wiele osób do tego dania zraziło się w latach dziecięcych. W odczarowaniu wątróbki pomoże genialny sposób Karola Okrasy. Krótkie marynowanie w oleju, rozmarynie, czosnku i pieprzu obłędnie wpływa na finalny smak dania. Koniecznie je przetestuj.Wątróbkę drobiową klasycznie podaje się z jabłkiem i cebulą. Nie inaczej jest w przepisie znanego i lubianego kucharza. Karol Okrasa jak zwykle jednak idzie o krok dalej i nadaje potrawie niezwykłego, bardziej nowoczesnego wyrazu. A to między innymi za pomocą miodu, chili i octu balsamicznego. Daj się skusić - zobaczysz, jak pyszna może być drobiowa wątróbka.

Przepis na błyskawiczny pasztet z drobiowych wątróbek. Bije na głowę każdy kupny
09.01.2023 07:36 Przepis na błyskawiczny pasztet z drobiowych wątróbek. Bije na głowę każdy kupny

Masz ochotę na pyszne smarowidło do pieczywa? Pasztet z drobiowych wątróbek bez pieczenia będzie wprost idealny. Do jego przygotowania wystarczy zaledwie 30 minut. Wątróbki wystarczy podsmażyć, zblendować i doprawić do smaku. Prawda, że nie ma w tym nic trudnego? Domowy pasztet z drobiowych wątróbek jest o wiele smaczniejszy niż kupny, gotowy produkt. Pasztet nie wymaga pieczenia, jest wilgotny, niezwykle aromatyczny i pełen smaku. Wyśmienity dodatek do pieczywa zrobisz z kilku składników. Pasztet będzie soczysty, kiedy usmażysz wątróbkę razem z cebulą na rozgrzanym oleju. Mięsa nigdy nie doprawiaj na patelni, ponieważ będzie suche i twarde. Cały pasztet dopraw do smaku dopiero po usmażeniu i zblendowaniu z masłem. Pasztet przekładaj do umytych i wyparzonych słoiczków i przechowuj w lodówce.Jeśli chcesz, aby pasztet zachował świeżość przez wiele miesięcy, zakręć szczelnie słoiki i wstaw je do garnka z wodą i pasteryzuj 15 minut. Następnie wyjmij je z wody, ustaw na pokrywkach i pozostaw do wystygnięcia.

Soczysta sałatka z kurczakiem i ananasem. W roli głównej warzywo rosołowe
08.01.2023 19:22 Soczysta sałatka z kurczakiem i ananasem. W roli głównej warzywo rosołowe

Pomysł na szybką i pożywną sałatkę na lunch, podwieczorek lub imprezę? Przygotuj kultową sałatkę z kurczakiem, ananasem, kukurydzą i selerem konserwowym. Danie zachwyci każdego smakosza, a jest niezwykle łatwe do zrobienia. Do sałatki z kurczakiem i ananasem dodaję również seler konserwowy, kukurydzę i żółty ser. Sos przygotowuję z majonezu i gęstego jogurtu naturalnego. Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność dania, zamień majonez na jogurt naturalny lub wymieszaj produkty w proporcji 1:1.Sałatkę doprawiam solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem, który nadaje jej charakteru i doskonale łączy się z pozostałymi dodatkami. Sałata jest pożywna i bardzo smaczna. Jest również błyskawiczna w przygotowaniu.Do sałatki wykorzystuję pierś z kurczaka. Mięso obtaczam w papryce mielonej i czosnku granulowanym. Przed przygotowaniem sałatki smażę kurczaka na złoty kolor i odstawiam do całkowitego ostygnięcia. Nigdy nie dodaję ciepłego mięsa do reszty składników.

Hitowa sałatka meksykańska
03.01.2023 19:25 Hitowa sałatka meksykańska. Domownicy, ani goście nie pozwolą jej się zmarnować

Sałatka meksykańska skradnie serca domowników i Waszych gości. Sycąca i wyrazista kompozycja złożona z papryki, czerwonej fasoli i kukurydzy z dodatkiem piersi z kurczaka smakuje wręcz obłędnie, a jej przygotowanie nie jest skomplikowane. Pysznej sałatki meksykańskiej mało kto sobie odmówi. Przysmak można przygotować na wiele sposobów, trafiając tym samym w gusta każdego z domowników lub gości. My prezentujemy wersję z kurczakiem i sosem majonezowo-ketchupowym.Nic nie stoi na przeszkodzie, by wspomniane składniki podać osobno, pozostawiając gościom do dyspozycji oliwę z chili, grzanki i podsmażone z przyprawami kostki sojowe. Wtedy każdy będzie mógł spróbować rarytasu w takiej wersji, jaka odpowiada jego diecie.

rosół
03.01.2023 15:32 Gotujesz rosół? Sprawdź, na jakim mięsie najlepiej go przygotować

Smak domowego rosołu nie ma sobie równych. Nie bez powodu zupa ta od lat króluje na naszych stołach. Odpowiedni smak rosołu uzyskujemy poprzez staranne dobranie mięsa oraz innych składników. Im więcej gatunków mięsa użyjemy, tym smaczniejszy wyjdzie wywar. Rosół z powodzeniem można uwarzyć na jednym rodzaju mięsa. Wybór jest szeroki, od drobiu, aż po dziczyznę. Zdaniem wielu smakoszy znacznie lepiej jednak wymieszać różne gatunki. Najpopularniejsze połączenie mięsne to kurczak i wołowina.

Namocz kurczaka w wyjątkowej mieszance. Kotlety wyjdą lepiej niż kiedykolwiek. Lepsze niż schabowe i mielone
02.01.2023 13:41 Namocz kurczaka w wyjątkowej mieszance. Kotlety wyjdą lepiej niż kiedykolwiek. Lepsze niż schabowe i mielone

Musztardowe kotlety z piersi kurczaka zachwycają smakiem, który zawdzięczają aromatycznej marynacie. Mięso doprawione musztardą, sosem sojowym, octem jabłkowym i świeżym czosnkiem błyskawicznie znikną z talerzy. Musztardowe kotlety z piersi kurczaka to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Wystarczy, że posiekasz filety, zetrzesz ser i połączysz z resztą składników. Filety muszą marynować się przez kilka godzin. Będą najsmaczniejsze, kiedy wstawisz je do lodówki na całą noc i usmażysz następnego dnia.Do musztardowych kotletów z piersi kurczaka nie potrzebujesz jajek i bułki tartej. Przygotowaną masę wykładaj namoczoną w zimnej wodzie łyżką bezpośrednio na patelnię. Masa jest gęsta, więc nie będzie rozwarstwiać się podczas smażenia na rozgrzanym oleju. Musztardowe kotlety z kurczaka podaj z ulubionymi dodatkami. Polecam ziemniaki opiekane, ziemniaki gotowane ze szczypiorkiem i lekką surówkę. Do kotletów świetnie pasuje kapusta kiszona, mizeria, czy surówka z kapusty pekińskiej lub z pomidorów i ogórków. Taki obiad posmakuje każdemu.

Roladki z tortilli z szynką i papryką konserwową na sylwestra
31.12.2022 17:40 Robisz roladki z tortilli na Sylwestra? Koniecznie dodaj do nich uwielbiany smakołyk, wyjdą idealne

Pomysł na szybką i smaczną przekąskę na Sylwestra bez pieczenia, smażenia, gotowania? Przygotuj roladki z tortilli z szynką i papryką konserwową. Roladki będą gotowe błyskawicznie, zrobisz je z kilku podstawowych składników, a efekt zachwyci każdego.Roladki z tortilli są jedną z tych przekąsek, które są na moim stole podczas każdej imprezy i na sylwestra. Są bardzo proste w przygotowaniu i zawsze jako pierwsze znikają ze stołu. Jedną z moich ulubionych wersji są roladki z szynką i papryką konserwową.Do przygotowania roladek z tortilli wykorzystuję paprykę, którą przygotowałam na zimę. Jeśli nie masz swoich przetworów, wybieraj produkt o małym składzie i bez chemicznych konserwantów. Sprawdź również skład tortilli. Meksykańskie placki są delikatne w smaku, nie mogą trącić octem, ponieważ zepsują całe danie.Oprósz papryki konserwowej i szynki drobiowej, do roladek z tortilli potrzebujesz jeszcze mieszanki sałat oraz serka kanapkowego i szczypiorku. Serek wymieszaj z posiekaną zieleniną i rozprowadź równomiernie po placku. Wyłóż pozostałe składniki, zwiń, pokrój i przekąska będzie gotowa.

Jak zrobić nuggetsy niczym z McDonalda? Idealne na obiad lub imprezową przekąskę
30.12.2022 17:55 Jak zrobić nuggetsy niczym z McDonald's? Idealne na obiad lub imprezową przekąskę

Domowe nuggetsy z kurczaka są świetnym pomysłem na imprezową przekąskę i na rodzinny obiad. Soczyste mięso i panierka z płatków kukurydzianych jest naprawdę świetnym połączeniem. Nuggetsy przygotuj w piekarniku, będą o wiele lżejsze i zdrowsze niż smażone na oleju.Sekretem smaku nuggetsów jest ciasto. To nie tylko jajko, mleko i mąka, ale również przyprawy. Do ciasta dodaj więc słodką i ostrą paprykę mieloną oraz czosnek granulowany. Możesz doprawić je również ulubionymi ziołami, np. oregano lub bazylią. Panierkę jak z McDonald's przygotujesz z płatków kukurydzianych. Pokrusz je dość mocno i obtocz w nich mięso. Nuggetsy piecz w piekarniku. W środku będą soczyste, z zewnątrz bosko chrupiące i złociste. Domowe nuggetsy będą również o wiele zdrowsze niż smażone w oleju lub kupione w popularnej sieci restauracji.Domowe nuggetsy podaj z ketchupem, musztardą lub przygotuj ulubiony sos. Gorąco polecam sos czosnkowy z jogurtu, majonezu i kilku ząbków czosnku. Sos curry, BBQ i inne równie dobrze będą łączyć się z pieczonym mięsem. Przygotuj swój ulubiony zestaw imprezowy.

Nic nie sprawdzi się na Sylwestra jak galaretki z kurczakiem. 1 błąd może je kompletnie zrujnować
29.12.2022 14:45 Nic nie sprawdzi się na Sylwestra jak galaretki z kurczakiem. 1 błąd może je kompletnie zrujnować

Sylwestrowe galaretki z kurczakiem są świetnym dodatkiem do zimnej płyty. Galareta jest prosta w przygotowaniu, jednak jeden błąd może zrujnować całą potrawę. Nigdy nie dolewaj octu do wywaru, ponieważ galareta nie stężeje.Sylwestrowe galaretki z kurczakiem są kultową potrawą, która gości na naszych stołach podczas większych imprez i uroczystości. W podstawowym przepisie na zimne nóżki znajdziemy wieprzowinę, jednak wersja z kurczakiem jest o wiele smaczniejsza i łatwiejsza w przygotowaniu.Do sylwestrowych galaretek z kurczakiem dodaj ulubione warzywa. Gorąco polecam kukurydzę, groszek konserwowy i ugotowaną marchewkę. Możesz dodać również paprykę, korzeń pietruszki, jajka ugotowane na twardo. Galaretka będzie gotowa po 2-3 godzinach chłodzenia.Podczas gotowania wywaru na sylwestrowe galaretki z kurczakiem musisz pamiętać o bardzo ważnej rzeczy. Nigdy nie dodawaj octu do rosołu, ponieważ galareta nie stężeje, a całe danie będzie do wyrzucenia. Ocet podaj do gotowej już galarety, żeby podkreślić jej smak.

jak odświeżyć wędlinę
28.12.2022 18:25 Jak odświeżyć wędlinę? Doskonały smak i bezpieczeństwo gwarantowane

Zdarza się czasem, że w lodówce mamy więcej jedzenia, niż jesteśmy w stanie spożyć. Sprzyja to niestety marnowaniu żywności. Na szczęście istnieją proste sposoby, aby te straty zminimalizować. Dziś podpowiemy, jak odświeżyć wędlinę.Zbyt duża ilość jedzenia w lodówce potrafi być niemałym problemem. W dużej mierze dotyczy on wędlin, które zakupiliśmy w zbyt dużej ilości. Jak odświeżyć wędlinę, aby nadal można ją było ze smakiem zjeść? Zachęcamy do lektury.

Pierś kurczaka z patelni. Ekspresowy obiad lepszy niż z restauracji
08.12.2022 16:14 Pierś kurczaka z patelni. Ekspresowy obiad lepszy niż z restauracji

Pierś kurczaka jest doskonałym pomysłem na szybki obiad. Dziś proponujemy Wam pierś kurczaka w miodowo-octowej glazurze. Przyrządzenie jej na patelni zajmie dosłownie kwadrans. Wygląda apetycznie, a jeszcze lepiej smakuje. Zachowajcie ten przepis w pamięci, bo może się przydać jeszcze nie raz. Pierś kurczaka z patelni jest świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Mięso przyrumienione na oliwie z dodatkiem aromatycznych przypraw jest niezwykle soczyste i pełne smaku. Kurczak z patelni będzie gotowy błyskawicznie. Obiad uzupełnij o ulubione dodatki.Moja propozycja obiadowa? Pierś kurczaka z patelni z pieczonymi ziemniakami i szpinakiem z czosnkiem i śmietanką. Całe danie jest kompletne, pożywne, zdrowe i bardzo aromatyczne. Do kurczaka będą pasować również surówki, domowe przetwory, frytki i wiele innych. Skomponuj swój ulubiony zestaw.Do przygotowania piersi kurczaka z patelni potrzebujesz dodatków, które z pewnością masz w domu. Usmażony kurczak będzie w środku soczysty i miękki, a z zewnątrz będzie pokryty apetyczną glazurą.

jak smażyć wątróbkę
07.12.2022 17:24 Jak smażyć wątróbkę, żeby nie pryskała? Nasz patent, zwiększy też jej soczystość

Smażoną wątróbkę można przygotować niezwykle szybko i niewielkim kosztem. Jedyny problem przy przyrządzeniu tej potrawy tkwi w pryskającym naokoło tłuszczu. Jak smażyć wątróbkę, aby tego uniknąć? Tajemnica tkwi w dokładnym osuszeniu mięsa przed położeniem go na patelnię.Wątróbka kurza jest klasycznym daniem naszej kuchni. Smażona w towarzystwie cebulki zachwyca swoją delikatnością. Jak smażyć wątróbkę, aby wyszła soczysta i apetyczna? Znamy na to kilka sprawdzonych sposobów.

Marzy Ci się złocista i chrupiąca panierka? Sięgnij po 1 dodatek. Kotlety będą pyszne jak nigdy
01.12.2022 14:51 Marzy Ci się złocista i chrupiąca panierka? Sięgnij po 1 dodatek. Kotlety będą pyszne jak nigdy

Kotlety z kurczaka w serowej panierce przygotujesz błyskawicznie. Soczyste, cienkie kotlety drobiowe w chrupiącej panierce smakują jeszcze lepiej od wieprzowiny. Są też o wiele lżejsze. Kotlety z kurczaka podane z ulubionymi dodatkami błyskawicznie znikają z talerzy.Kotlety są zawsze świetnym pomysłem na obiad. Delikatne mięso z kurczaka doprawione aromatycznymi przyprawami i obtoczone w panierce zawsze wychodzą perfekcyjnie. Panierka przygotowana z bułki tartej i żółtego sera nie ma sobie równych. Poznaj przepis na kotlety z kurczaka w serowej panierce.Kotlety z z kurczaka w serowej panierce podaję z przeróżnymi dodatkami. Jednym z moich ulubionych zestawów jest kotlet z domowymi frytkami z batatów i kiszoną kapustą własnej roboty. Taki obiad jest błyskawiczny w przygotowaniu i zawsze wszyscy jedzą ze smakiem.Kotlety z kurczaka w serowej panierce doprawiam solą, pieprzem, papryką słodką i czosnkiem granulowanym. Dopiero później obtaczam w mące, jajkach i panierce z bułki tartej i tartego sera. Kotlety smażę wyłącznie na oleju rzepakowym, który ma wysoką temperaturę dymienia, dzięki czemu mięso, ser i bułka się nie przypalają.

Drobiowy czy wołowy? Szefowie kuchni zdradzają, który wywar jest lepszy do przyrządzenia flaczków
27.11.2022 15:59 Drobiowy czy wołowy? Szefowie kuchni zdradzają, który wywar jest lepszy do przyrządzenia flaczków

Jesteście wielbicielami flaczków? A wiecie, na jakim wywarze wyjdą najsmaczniejsze? Szefowie kuchni nie mają wątpliwości, że na wołowym. Jest zdecydowanie bardziej aromatyczny i esencjonalny w smaku niż wywar drobiowy. Flaki należy odpowiednio przygotować przed przyrządzaniem potrawy. W przeciwnym razie będą twarde i niesmaczne. Poznaj najlepszy przepis na kultowe danie.Flaczki wołowe są tradycyjnym daniem, które przygotowujemy głównie na święta i większe uroczystości. Niektórzy flaki gotują na samej wodzie, inni na wywarze z kurczaka. Najlepsi szefowie kuchni do ugotowania potrawy wykorzystują aromatyczny bulion wołowy. To sekret doskonałego, pełnego smaku.Bulion przygotujesz na kościach wołowych, szpondrze lub kawałku wołowiny z kością. Wystarczy, że ugotujesz mięso z warzywami rosołowymi. Nie zapomnij o przyprawach, jak liście laurowe, ziele angielskie i lubczyk. Wywar z kości gotuj podobnie jak rosół - na najmniejszym ogniu przez kilka godzin. Sól i pieprz dodaj pod sam koniec, kiedy bulion najdzie już smakiem i aromatem.Żeby flaczki były miękkie i delikatne, koniecznie przygotuj je przed przyrządzaniem dania. Kluczowe jest obgotowanie flaków kilkukrotnie przez 30 minut od momentu wrzenia wody. Jeśli tego nie zrobisz, flaczki nie będą ani smaczne, ani miękkie i zepsują całą potrawę.