Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Magda Gessler

Magda Gessler

żurek
09.01.2021 01:00 Gessler pokazała przepis na żurek. 1 składnik zaskakuje

Żurek to zupa, która zachwyci nawet tych najbardziej wymagających smakoszy. Niekwestionowana klasyka polskiej kuchni często gości na naszych stołach. Jesteście ciekawi, jak to aromatyczne danie przyrządzają największe gwiazdy polskiej kuchni?Jakiś czas temu zdradzaliśmy 3 tricki, które sprawią, że nasz żurek zawsze wyjdzie niezwykle aromatyczny. Teraz czas na najlepszy możliwy przepis autorstwa znanej restauratorki i gwiazdy telewizji TVN - Magdy Gessler.Nikt tak jak ona nie zna tajników polskiej kuchni. Jej przepisy cieszą się ogromną popularnością. Na naszej stronie znajdziecie między innymi jej sposób na kultowe gołąbki oraz ciasto na pierogi. Teraz czas na klasyczny żurek. W przepisie zwraca uwagę jeden bardzo szczególny składnik. Chodzi o grzyby. To one podkręcają jego smak i sprawiają, że zostaje on na długo w naszej pamięci. Poniżej podajemy przepis na pyszny żurek receptury znanej restauratorki.Przepis na żurek Magdy GesslerSkładniki:350 gramów mąki razowej1 litr wody4 ząbki czosnku3 liście laurowe5 kulek ziela angielskiego5 grzybów (najlepiej prawdziwków)1 łyżka masła1 litr bulionu warzywnego250 mililitrów śmietany4 jajka300 gramów białej kiełbasynatka pietruszkisólpieprz czarnymajeranekSposób wykonania:Gdy masz czas, zacznij od przygotowania domowego zakwasu na żur. Jak go zrobić? Do wysokiego naczynia wsyp mąkę i zalej ją taką ilością wrzątku, aż uzyskasz gładką masę. Następnie, dolej pozostają wodę. Dodaj 3 ząbki czosnku, liście laurowe oraz ziele angielskie. Naczynie przykryj i owiąż gazą. Odstaw na 3 dni w ciepłe miejsce, raz dziennie delikatnie zamieszaj.Rozpuść łyżkę masła. Grzyby pokrój i podsmaż na tłuszczu, następnie zalej je bulionem i gotuj do czasu aż zmiękną. Dodaj zakwas, śmietanę, wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku i odrobinę majeranku. Dopraw solą i pieprzem.Parz kiełbasę przez 20 minut, a w tym czasie gotuj jajka na twardo. Jajka pokrój na ćwiartki, a kiełbasę w kółka. Dodaj je do każdej porcji żurku, a wierzch posyp posiekaną natką świeżej pietruszki.Skorzystacie z przepisu pani Magdy?Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Uwielbiasz koperek? Cudownie, jest kilka niezwykłych powodów, aby go jeśćMasz w domu mikrofalówkę? Wrzuć do niej odrobinę majeranku, wystarczy 30 sekundOkropne, porażające znalezisko w soczku dla dzieci znanej marki. Ojciec zdruzgotany widokiem, od razu powiadomił mediaźródło: gala.plZapraszamy na nasz Instagram

Magda Gessler spina włosy podczas gotowania?
07.01.2021 01:00 Nie mieści się w głowie. Magda Gessler zdradziła dlaczego gotując nie spina włosów

Magda Gessler dała się wszystkim poznać jako wyjątkowo barwna i nietuzinkowa postać. Restauratorka wywołuje sprzeczne emocje, wszak wielu jest jej wiernymi fanami, a inni nie mogą znieść nawet jej widoku. Gessler miała w swojej karierze wiele ciekawych wywiadów, z których można dowiedzieć się niebywałych rzeczy. Jeden z nich został przeprowadzony prawie 10 lat temu, a nagranie dostępne jest na Youtube na kanale Wideoportal. Prowadzący zadaje w nim wiele pytań, lecz jedno jest wyjątkowe, ponieważ dotyczy bujnych włosów gwiazdy TVN-u.

Magda Gessler
01.01.2021 01:00 Gessler namawia do zamówienia dziś obiadu. Kaczka za 120 zł, sałatka za 46 zł i beza za 190 zł, dalej tylko drożej

Magda Gessler znana jest przede wszystkim ze swojego zamiłowania do kuchni polskiej. Restauratorka dzieliła się przez wiele lat wykwintnymi przepisami na łamach programów telewizyjnych czy własnych kanałów społecznościowych w sieci.W trakcie swojej kariery udało się jej otworzyć restaurację "U Fukiera" czy cukiernię "Słodki Słony", które zachwycają nie tylko smakiem potraw, ale i cenami. Te wzbudzają niemałe poruszenie wśród fanów Gessler, ale i entuzjastów wykwintnych potraw. W tym artykule pisaliśmy o kosmicznej kwocie za kolację w znanej restauracji. Jakiś czas temu pojawiła się informacja na temat wigilijnej oferty restauracji, która umożliwiała zakup zestawów potraw wigilijnych dla całej rodziny, o czym pisaliśmy tutaj. Tuż przed sylwestrem, Magda Gessler poinformowała o ofercie sylwestrowej "U Fukiera". Smakowite przekąski można było zamówić do domu, jednak nic straconego, ponieważ oferta jest dostępna do 2 stycznia. Jakich cen mogliśmy spodziewać się po restauracji Gessler tym razem?

Kapusta z grochem Magdy Gessler
29.11.2020 01:00 Najdoskonalszy przepis na wigilijną kapustę z grochem Magdy Gessler. Dzięki niemu święta będą symfonią smaku

Kapusta na Wigilię może być przyrządzana na wiele sposobów, lecz to właśnie wersja z grochem jest najbardziej znana i lubiana. Przepis Magdy Gessler jest najdoskonalszy - już podczas gotowania w całym domu będzie roznosił się świąteczny aromat. Jeśli, tak jak ona, uwielbiasz kapustę z grochem, spróbuj wykonać ją wedle poniższej receptury.

Kotlety po Lwowsku
11.11.2020 01:00 Gessler przeszła samą siebie. Jej przepis na kotlety po lwowsku jest absolutnym hitem

Kotlety są kojarzone z naszym krajem i klasycznym, niedzielnym obiadem. Szczególnie mowa tutaj o schabowych, jednak jest wiele odmian kotletów z piersi z kurczaka. Do jednej z nich należy kotlet Lwowski. Znana wszystkim Magda Gessler podzieliła się pomysłem na własną odsłonę tego klasyka.Kotlety, będące punktem obowiązkowym klasycznego obiadu Wielu nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez drugiego dania, w którym główną rolę będzie odgrywać kotlet. Dla nas, Polaków, to już swego rodzaju tradycja.Najczęściej mówi się o kotlecie schabowym, który jest symbolem naszej kuchni i o którego istnieniu wie każda przyjezdna do naszego kraju osoba. Kotlety lwowskie to kolejna odsłona tej tradycji. W niektórych zakątkach to one wiodą pierwszy prym wśród panierowanych potraw.Kotlety lwowskie to nic innego, jak panierowane kotleciki z piersi kurczaka. Co ważne, są one z dodatkiem sera, który nadaje rewelacyjnego smaku, a w towarzystwie panierki smakuje obłędnie. Tajemnicą ich fenomenalnego smaku jest masło klarowane, na którym je smażymy.Panierkę wysmażamy na złocisty kolor, do zarumienienia. Dzięki dodatkowej porcji masła to kotletów, są one wilgotne oraz soczyste w środku. W jednym z lokali, w którym Magda Gessler miała przyjemność przeprowadzać kuchenne rewolucje, zaczęto serwować te kotlety, jako specjalność restauracji.Kotlety lwowskie zaskamrbily sobie serca mieszkańców. Innymi potrawami, które pojawiły się w menu knajpy po rewolucjach, a które zachwyciły klientów, to sałatka lwowska, siekane kotlety baranie i barszcz ukraiński z kulebiakami. To przykłady dań z przedwojennej kuchni galicyjskiej.Kotlety Lwowskie Magdy Gessler - przepisGalicyjskie kotlety lwowskieSkładniki:* 1/2 kg piersi z kurczaka* 30 dkg sera żółtego* 1 czerstwa bułka* bułka tarta do panierowania* 2 żółtka* łyżka masła* sól i pieprz* gałka muszkatołowa* masło klarowane do smażeniaSposób przygotowania:Zaczynamy od przygotowania mięsa. Pierś z kurczaka należy dokładnie zmielić. Zaraz po tej czynności dodajemy do masy żółtka, starty ser oraz namoczoną wcześniej oraz odciśniętą z wody bułkę.Kolejnym ważnym elementem mieszanki jest oczywiście masło oraz przyprawy. W tym momencie możemy zabrać się do wyrabiania mięsnej masy, w której wszystkie składniki muszą się dokładnie połączyć.Warto pamiętać o moczeniu rąk w trakcie, co zapewni, że masa nie będzie się tak kleić. Kotlety formujemy i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy oczywiście na wspomnianym wyżej maśle klarowanym na złocisty kolor.Możemy podawać kotlety wedle uznania. Kombinować z ulubionymi dodatkami czy surówkami. Jego uniwersalny i klasyczny smak wkomponuje się w każdą, obiadową propozycję. Smacznego!źródło: Ofeminin.plZapraszamy na nasz Instagram

Magda Gessler i jej przepis na rosół.
26.06.2020 02:00 Magda Gessler zdradziła jak gotuje rosół. Tajemnica tkwi w szczegółach

Bez wątpienia Magda Gessler jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych restauratorek w Polsce. Od czasu pojawienia się "Kuchennych rewolucji" wiele osób inspiruje się jej przepisami. Wszystko jest zasługą tego, że gwiazda doskonale wie, jak operować smakami. Rosół według jej przepisu może zawrócić w głowie.

naleśniki
04.01.2020 01:00 Inne niż od babci, ale tak samo pyszne. Gessler podała przepis na amerykańskie naleśniki

Naleśniki to przepyszne danie, często podawane przez nasze babcie. Można przyrządzić je wykwintnie lub prosto, na słodko lub słono. Cały czas pojawiają się modyfikacje uwielbianego przepisu. Ciekawym sposobem na kultową potrawę jest np. zapieczenie nadziewanych naleśników w sosie. Obecnie dużą popularnością cieszą się tzw. naleśniki po amerykańsku, popularnie nazywane "pancakes". Swoim przepisem na nie podzieliła się Magda Gessler. Gwiazda zna się na kuchni jak mało kto, a jej przepisy na popularne potrawy biją rekordy popularności.Na naszej stronie można znaleźć wiele przepisów Magdy Gessler. Między innymi: hitowy sposób na przepyszne gołąbki oraz wyborny przepis na ciasto na pizzę. Przepis na naleśniki amerykańskie pochodzi z programu Kuchenne Rewolucje. Pizzeria One Way w Strasznie, za sprawą restauratorki zmieniła się w amerykański bar "Marilyn", który kusił swoich klientów specjałami zza wielkiej wody.Czym charakteryzują się amerykańskie naleśniki? Są dość grube i puszyste. Danie tradycyjnie podaje się z samym masłem, z syropem klonowym, bitą śmietaną lub cukrem pudrem. Doskonale smakują również z dżemami oraz owocami np. pokrojonymi bananami.Amerykańskie naleśniki - przepis Magdy Gessler.Składniki:3 szklanki mąki (ja daję z lekką górką)2 łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżka proszku do pieczenia2 łyżki miodu1/4 szklanki oleju3 szklanki maślanki4 roztrzepane jajkaSposób wykonania:Składniki wsyp do miski, dodaj jajka i wymieszaj trzepaczką - aż się połączą. Ciasto nie musi być gładkie, mogą w nim pozostać delikatne grudki. Ciasto odstaw najlepiej na całą noc, lub na minimum 15 minut.Smaż naleśniki na maśle na średnim ogniu. Przewracaj, gdy na ich powierzchni pojawią się bąbelki. Magda Gessler podkreśla, że naleśniki muszą być złote. Do dania możesz dodać opcjonalnie ekstrakt waniliowy.Skusisz się na amerykańskie naleśniki czy wolisz tradycyjną wersję potrawy?Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Zostało ci mięso z rosołu? Zrób z nich farsz do pierogów, nie ma lepszegoPrzed snem wypij do dna wodę po ugotowanym bananie. Są ważne powodyOnet ostrzega. Chodzi o psujący smak mizerii błąd, dotyczący przygotowania ogórkówźródło: ofeminin.plZapraszamy na nasz Instagramundefined