Małymi kroczkami zbliża się Wielkanoc, więc warto zastanowić się nad potrawami, które na tegoroczne Święta będzie można przygotować. Jako że jest to czas rodzinny, to wypada przyrządzić nie tylko coś smacznego, ale również w dużej ilości, aby każdy mógł się bez problemu najeść. Przedstawiamy Wam przepis na soczystą pieczoną roladę.
Przyprawy to nieodłączna część wielu posiłków. Mają one podkreślić smak danej potrawy. Nie wszyscy jednak wiedzą, że mają one też inne zastosowania. Między innymi mają wpływ na metabolizm i pomagają zwalczyć problemy żołądkowe. A jakie właściwości ma kardamon? Niektóre mogą Was zaskoczyć.
Naleśniki to przysmak, który można jeść na śniadanie, obiad i kolację. Mogą być zrobione słodko i na słono. Jest wiele możliwości. Samo ich wykonanie jest proste, natomiast w przypadku wytrawnych naleśników dobranie odpowiedniego farszu jest większym wyzwaniem. Przedstawiamy Wam przepis na naleśniki z mięsem z indyka.
Wędlina to produkt spożywczy, który kupuje wielu z nas. Dobrze pasuje szczególnie do kanapek, a razem z innymi składnikami tworzy pyszną przekąskę. Jednak jest ona świeża tylko przez kilka dni. Na szczęście istnieje kilka wskazówek, które mogą odłożyć w czasie jej zepsucie. Koniecznie sprawdź, o jakie triki chodzi.
Nie lubisz marnować żywności? W takim razie ten przepis jest dla ciebie. Przygotujesz z niego kotlety, które powstaną z innego dania. Taki obiad to gwarancja nie tylko smaku, ale i oszczędności. Wypróbuj sposób, a będziesz stosować go bardzo często.
Michał Wrzosek jest cenionym i popularnym w mediach dietetykiem. Sprawdza składy różnych produktów, a także udziela porad dotyczących zdrowego i świadomego odżywiania. Tym razem przyszła kolej na uwielbiane mięso. Wrzosek sprawdził je zarówno w Lidlu, jak i Biedronce. Wyniki są jasne.
Cena nie zawsze jest wyznacznikiem jakości, ale jeden z rodzajów mięsa potwierdza tę regułę. Na rynku dostępny jest produkt, który jest szalenie szkodliwy dla organizmu człowieka. Mimo to chętnie jest kupowany przez konsumentów. Jakiego mięsa unikać?
Rosół to przepyszna zupa, która wyrobiła sobie w Polsce bardzo konkretną markę. Jest nie tylko smaczna, ale ma również wiele właściwości pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Jak mogliście pewnie zobaczyć, podczas gotowania rosołu pojawiają się szumowiny. Nie wpływają na smak zupy, ale z pewnością na aspekt wizualny. Na szczęście istnieją sposoby, aby się ich pozbyć. Sprawdźcie sami, co trzeba zrobić.
Oto bardzo prosty przepis na niezwykły obiad z mięsa mielonego. Zapieczony w cieście francuskim farsz jest niezwykle łatwy i soczysty. A danie wygląda przy tym bardzo efektownie i jest niecodzienne.
Nie kupuj kiełbasy w sklepie mięsnym. Influencerka kulinarna – Anna Zyśk – pokazała, jak zrobić ten przysmak własnoręcznie. Z jej przepisem przygotowanie wędliny jest bajecznie łatwe. Poznaj przepis, a taką kiełbasę będziesz robić bardzo często.
Oto prosty przepis na domową konserwę mięsną. W przeciwieństwie do tej kupnej, wiemy w jej wypadku, co jemy. Tymczasem przygotowanie takiego mięsa ze słoika jest prostsze niż niejednego domowego obiadu.
Rosół to symbol tradycyjnej polskiej kuchni. Jest to jedna z najpopularniejszych zup w naszym kraju i z pewnością uwielbia ją wiele osób. Każdy jednak robi ją na swój sposób, natomiast smak jest ten sam, czyli fantastyczny. Trzeba mieć jednak świadomość tego, jakiej jakości składniki stosujemy.
Nie masz pomysłu na dzisiejszy obiad? Zaryzykuj i zrób danie z nietypowego przepisu. Pomysł wydawać się może nieco szalony, ale po spróbowaniu okaże się, że to jedno ze smaczniejszych dań z kapusty. Schować się mogą nawet uwielbiane przez wszystkich gołąbki.
Uczniowie, łódzkich szkół wezmą udział w eksperymencie, który polega na ograniczeniu mięsa w menu szkolnych stołówek. Choć projekt ma zostać zrealizowany dopiero jesienią, już teraz budzi spore kontrowersje. Internauci są oburzeni pomysłem radnych.
Tomasz Strzelczyk po raz kolejny zaskakuje przepisem. Kucharz podzielił się kolejną recepturą na fantastyczną potrawę. Wystarczy, że zmielisz surową słoninę i włożysz ją do słoików. Ten patent jest hitem.
Mięso, które w czasach PRL-u cieszyło się ogromną popularnością, powinno wrócić do łask. Jest naszpikowane wartościami odżywczymi, które są cenne dla organizmu, a w wielu wypadkach poprawiają jego funkcjonowanie. To mięso musi znaleźć się w twoim jadłospisie.
Planując kupno wędliny, często wiemy, którą wybierzemy jeszcze przed wejściem do sklepu. Po prostu mamy swoją sprawdzoną i ulubioną szynkę, która nam smakuje. Jednak zdarza się również tak, że musimy wybrać inną. Warto się nad tym dokładnie zastanowić i wybrać odpowiednią, ponieważ na niektórych może znajdować się dziwny metaliczny połysk. Co to oznacza?
Dino zachwyca kolejnymi promocjami. W ofercie sklepu pojawiła się wyśmienita, słodkowodna ryba. Jest smaczniejsza niż karp. Delikatna, nie ma ości i jest w rewelacyjnej cenie. Na tym jednak oferta Dino się nie kończy. Sprawdź, co dla klientów przygotowała polska sieć.
Rok temu było bardzo głośno o zatrutym mięsie, które było sprzedawane na podkarpackim targowisku. Konsekwencje były drastyczne, ponieważ jedna osoba, która spożywała tą zatrutą galaretę mięsną zmarła. Kolejne trafiły do szpitala. Teraz sprawa znowu nabiera tempa.
Jeśli na Twoim stole zdecydowanie zbyt często goszczą klasyczne kotlety schabowe, musisz przetestować ten przepis. Uwielbiam połączenie soczystego mięsa z aksamitnym sosem. Koniecznie sprawdź, jak przygotować genialny schab z pieczarkami.
Często zastanawiając się co zrobić na obiad, mamy w głowie te same przepisy, co zwykle. Dlatego warto sięgnąć pamięcią trochę dalej i przypomnieć sobie, że istnieje takie danie jak gulasz, który świetnie sprawdzi się jako obiad na niedzielę. Przedstawiamy Wam przepis na gulasz wołowy, który warto przygotować.
Kolacja na ciepło nie musi oznaczać dużego nakładu czasu i pracy. Te naleśniki smakują wyśmienicie i zjawisko prezentują się na talerzu. Możesz podać je zarówno na szybki posiłek, jak i danie dla gości. Wytrawne naleśniki z tym farszem będą hitem.
Karkówka to mięso, które jest częstym elementem kolacji w postaci grilla. Idealnie nadaje się na tego typu okazje i nie tylko. Najważniejsze jest to, aby ją dobrze zamarynować, a będzie świetnie smakować w każdej postaci.
Branża producentów drobiu boryka się z problemem złej passy, jaką cieszy się przede wszystkim kurczak. Warto jednak przyjrzeć się obiegowym opiniom na jego temat. Czy rzeczywiście ma tak wiele niepożądanych składników? Okazuje się, że nie.
Oto kilka wskazówek dotyczących przygotowania kotletów schabowych. Choć pozornie nie ma w tym nic trudnego, wiele z nich wychodzi dalekich od ideału. Przejrzyjmy więc listę zakazów i nakazów.
Niektórzy nie wyobrażają sobie kanapek bez szynki, czy jakiegokolwiek dodatku mięsnego. Jednak sklepowe wędliny nie zawsze są dobrym wyborem, ze względu na to, jaki mają skład. Dlatego najlepiej przyrządzić swój własny dodatek na kanapkę. Przedstawiamy wam przepis na pyszny domowy baleron.
Mięsna, aromatyczna i doskonale doprawiona. Świeżonkę doskonale znamy wszyscy, jednak pod różnymi nazwami. Potrawę można przygotować na wiele sposobów, trzeba jednak trzymać się podstawowych zasad. Świeżonkę ugotował na obiad również Jasiek Kuroń. Smakuje tak, że palce lizać.
W książkach kucharskich czy w Internecie znajdziemy ogromne ilości przepisów na dania z mięsa mielonego. W Polsce najpopularniejsze są prawdopodobnie kotlety mielone. Tym razem mamy do zaproponowania przepis na pyszne klopsiki, ale zrobione w nietypowy, a zarazem kreatywny sposób. Koniecznie zobacz, jak je zrobić.