Zbliżają się święta wielkanocne. W tym roku będziemy obchodzić je na początku kwietnia. Niestety, ich obchody mogą być nieco mniej uroczyste niż w poprzednich latach. Wszystko ze względu na panującą obecnie epidemię koronawirusa w Polsce. Chociaż pod znakiem zapytania stają wizyty u bliskich oraz święcenie pokarmów, to w dalszym ciągu nic nie stoi na przeszkodzie, aby kultywować zwyczaje bezpośrednio związane z tym wydarzeniem. W Wielki Piątek katolików obowiązuje post ścisły i wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych. Co oznaczają te pojęcia?Co to jest post ścisły?Według nauki Kościoła Katolickiego post ścisły polega na wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych oraz dodatkowo spożyciu w ciągu dnia dwóch posiłków nie do syta i jednego do syta.Obowiązuje on wszystkie osoby od 18 do 60 roku życia. Co ważne dotyczy on jedynie dwóch dni w roku Środy Popielcowej (o czym pisaliśmy tutaj) oraz właśnie w Wielki Piątek, który poprzedza święta wielkanocne.Sama wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych obowiązuje wszystkich katolików od czternastego roku życia, z wyjątkiem osób chorych i niemających możliwości wyboru odpowiedniego pokarmu (m.in. korzystających z punktów zbiorowego żywienia).Według prawa kanonicznego wszyscy katolicy, którzy nie przestrzegają wyżej wymienionych zasad, czyli np. w Wielki Piątek spożywają pokarmy mięsne, popełniają grzech. Co w takim razie można jeść w ten dzień?Co można jeść w Wielki Piątek?Po jakie potrawy katolik może sięgnąć w Wielki Piątek? Można przygotować wtedy np. rybę lub postawić na nabiał (np. tradycyjne pierogi, naleśniki bądź racuchy). Tego dnia nie powinno się również jeść słodyczy ani słodzić herbaty.Bezwzględnie należy również unikać alkoholu. Kościół uważa, że dzień postu powinien stanowić czas świadomych wyrzeczeń i odmawiania sobie zachcianek.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Prozdrowotne zalety naparu z jabłek i liści laurowychJaki jest najzdrowszy sposób przygotowywania jajek?Co nie powinno znajdować się w diecie osób powyżej 40 roku życia?źródło: Wprost/ Kobieta.onetZapraszamy na nasz Instagramundefined
Kotlety schabowe są doskonałym sposobem na szybki i smaczny obiad. Polacy uwielbiają je od wielu lat, a metoda ich gotowania nie zmieniła się zbytnio na przestrzeni dziesięcioleci. Jeśli jednak chcesz spróbować ich najlepszej wersji, spróbuj wykonać je wedle poniższej receptury. Jakub Kuroń jest synem Macieja Kuronia, znanego kucharza, publicysty oraz prezentera programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej. Jakub Kuroń poszedł w jego ślady i na swoim blogu kuron.com.pl często prezentuje wiele przepisów i porad, które ułatwiają gotowanie.
Biała kiełbasa zawdzięcza swoją barwę sposobie jej przygotowywania. Najczęściej kiełbasa jest poddawana wędzeniu, dlatego na jej skórce pojawia się brązowy lub czerwony kolor. Biała kiełbasa nie jest wędzona, dlatego zachowuje w pełni naturalny kolor parzonego mięsa. Nie jest ona również tak popularna jak jej wędzona wersja - często podawana jest wraz z białym barszczem, a niektórzy grillują ja latem na ruszcie. Podczas gotowania białej kiełbasy często można spotkać się z problemem pękania jej skórki. Mamy na to rozwiązanie.
Tatar uchodzi za kultową potrawę, która często pojawia się na naszych stołach. W tradycyjnej odsłonie składa się ona głównie z mięsa. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować go zupełnie inaczej.
Smakowite ryby można przyrządzić na rozmaite sposoby. Mało kto spodziewałby się, że mycie surowego produktu może przynieść więcej szkody niż pożytku. Każdy, kto często jada ryby, powinien mieć to na uwadze.
Biedronka zgodnie z cotygodniową tradycją właśnie zamieściła najnowszą gazetkę promocyjną. Już pierwszy rzut okiem na nią przyprawia o dreszcze radości, znajdziemy w niej niezwykle atrakcyjne ceny uwielbianych przez Polaków produktów. Na szczególne benefity mogą liczyć właściciele karty bądź aplikacji Moja Biedronka. To właśnie ona jest przepustką do najciekawszych ofert i obniżek cen. O fantastycznej ofercie voucherów pisaliśmy w tym artykule, dziś przyjrzymy się najniższym cenom popularnych produktów.
Gołąbki nie są najprostszym daniem w naszej kuchni. Duża ilość czynności i etapów koniecznych do ugotowania gołąbków sprawia, że wielu kucharzy amatorów rezygnuje z całego przedsięwzięcia. Istnieją jednak przepisy, które znacznie upraszczają ten skomplikowany proces. Kolejnym powodem, dla którego niedoświadczeni w kuchni ludzie, nie chcą ich gotować, jest problem suchego i zbitego farszu. Na szczęście wystarczy dodać kilka łyżek pewnego bardzo popularnego dodatku, a mięso znowu będzie delikatne i soczyste.
Schab jest nie tylko mięsem, z którego można przygotowywać kotlety schabowe. Świetnie sprawdza się również w całości jako aromatyczna i soczysta pieczeń. Taki sposób gotowania jest także o wiele prostszy niż smażone kotlety - po włożeniu mięsa do piekarnika, nie trzeba już nic robić. Jeśli nie wiesz jednak w jaki sposób upiec pieczeń tak, aby zachowała sporą soczystość i delikatność - możesz posiłkować się recepturą zaprezentowaną poniżej. Dzięki niej będziesz w stanie zaskoczyć swoją rodzinę pysznym daniem, które jest banalnie proste.
Kotlety schabowe oraz kotlety mielone są bez wątpliwości najpopularniejszymi daniami mięsnymi, jakie spożywane są przez Polaków na obiad. Od dziesiątek lat przygotowuje się je praktycznie każdego tygodnia, w końcu łatwość w gotowaniu i smak temu sprzyjają. Gospodynie domowe przyzwyczajone są do gotowanie ich w sporej ilości. W czasie obiadu domownicy potrafią zjeść ogromne pokłady kotletów, dlatego domowi kucharze wolą mieć ich odpowiedni zapas. Co zrobić jednak w sytuacji, gdy nie udało się zjeść ich wszystkich?
Biała kiełbasa jest nie lada smakołykiem, który potrafi przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Podczas gotowania łatwo zapomnieć o dodatkach, bez których specjał nie będzie wzbudzał zachwytu.
Dieta oparta na zdrowych produktach jest ważna w każdym wieku. Jednak po ukończeniu 40. roku życia szczególnie powinniśmy o siebie dbać i unikać potraw, które są szczególnie szkodliwe. Warto zastanowić się nad tym, jaka żywność dominuje w naszym jadłospisie i wykreślić z niego te rzeczy, które mogą przyczynić się do rozwoju chorób lub pogorszyć nasze samopoczucie.
Lidl nie ustaje w staraniach, by zadowolić wymagających klientów. W ten weekend na miejscu czeka nas wiele przyjemnych niespodzianek. Już od dziś warto zaplanować porządne zakupy, możemy sporo zaoszczędzić.
Gołąbki są nie lada specjałem, który często króluje na naszych stołach. Zawiniątka z kapusty przeważnie w swoim wnętrzu skrywają wyśmienity farsz. W zależności od rodzaju wykorzystanego mięsa możemy osiągnąć odmienny rezultat. Każdy znajdzie coś dla siebie.
Bez wątpienia mięso mielone odgrywa istotną rolę w kulinariach. Część smakoszy mogłaby zajadać frykasy na jego bazie praktycznie codziennie. Niestety, rozmrażanie mięsa mielonego jest dosyć czasochłonne. Unikniemy tego mankamentu za sprawą jednego triku.
Rosół to jedna z najważniejszych zup nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Mięsno-warzywny wywar może być bazą dla wielu innych dań i na jego podstawie przygotowuje się różnorakie sosy, gulasze, zupy i inne pyszne potrawy, które bez niego nie byłyby tym samym. Choć mogłoby się wydawać, że wystarczy wrzucić do wody wszystkie składniki, doprowadzić wodę do wrzenia i gotować przez kilka godzin - prawda jest zupełnie inna. W trakcie całego procesu można popełnić kilka poważnych błędów.
Biedronka jest jednym ze sklepów, który z całych sił próbuje przekonać jak najwięcej klientów, do robienia zakupów w jej sklepach. Głównym sposobem przyciągania nowej klienteli są promocje - pomagają one również w utrzymaniu starych konsumentów. Od wczoraj dostępna jest nowa promocja na wiele produktów, które można kupić za ułamek ich standardowej ceny. Taka okazja nie zdarza się zbyt często, warto więc ją wykorzystać do zrobienia niewielkich zapasów na zbliżający się wielkimi krokami weekend.
Kurczak należy do mięs, które są wyjątkowo "plastyczne" i uniwersalne, jeśli chodzi o gotowanie. Można przygotować je na setki jak nie tysiące sposobów, a każdy z nich będzie smakował zupełnie inaczej, z całkowicie różną fakturą i uczuciem podczas jedzenia. Mimo wszystko jednym z najczęstszych sposobów przygotowywania tego zwierzęcia do jedzenia, jest najzwyklejsze pieczenie go w całości w piekarniku. Okazuje się, że jeden dodatek zmienia o 180 stopni przyjemność, jaka płynie z jedzenia kurczaka.
Często zaopatrujemy się w mięso mielone w supermarketach. Zazwyczaj jest ono zapakowane na plastikowych lub styropianowych tackach. To z pozoru praktyczne rozwiązanie może mieć jednak swoje wady. Niestety zauważymy je dopiero na talerzu.Nie warto iść na skrótyKulinarni eksperci nie mają wątpliwości. O wiele lepszym i niestety, przy tym zajmującym więcej czasu, rozwiązaniem jest samodzielne zmielenie mięsa za pomocą odpowiedniej maszynki. Powód? Jak podaje portal kuchnia.wp.pl, dostępne w sklepach zmielone wcześniej mięso może zawierać dodatkowe substancje, które mają za zadanie zapobiec utlenianiu lub przedłużyć jego trwałość.Gdy samodzielnie mielimy mięso, mamy kontrolę nad tym co jemy. Od razu widzimy np. czy jest ono chude, czy tłuste. W dodatku uważa się, że najlepsze mielone pochodzi z mieszanki różnych mięs np. wołowego z dodatkiem wieprzowego i cielęciny.Potrawy z samego mielonego mięsa wołowego mogą być niestety zbite twarde i suche. Dzieje się tak, ponieważ wołowina zawiera wiele składników bogatych w substancje białkowe, które gdy nie są odpowiednio spulchnione tłuszczem, długo pozostają twarde. Najlepiej do mielenia nadaje się: karkówka, szynka wieprzowa łopatka, biodrówka i udziec z indyka.Nie zawsze mamy jednak możliwość, aby poświęcać nasz czas na mielenie mięsa. Nie jesteśmy jednak na straconej pozycji. Przede wszystkim kupując gotowe mięso mielone w supermarkecie, musimy zawsze zwracać uwagę na 2 szczegóły.2 błędy podczas kupowania mięsa mielonegoWiele osób kupując mięso mielone, robi dwa zasadnicze błędy i nie zwraca uwagi na dwa istotne szczegóły: jego kolor oraz jakość. Niestety, skutki takiego zaniedbania mogą odbić się na jakości przygotowanych przez nas potraw.Nie zawsze zdajemy sobie sprawę, jak duże znaczenie ma kolor mięsa mielonego. Często wybieramy to, które jest jasne. Niestety popełniamy wtedy spory błąd. Jasny kolor mięsa mielonego oznacza, że zawiera ono więcej tłuszczu. Jeśli chcemy zrobić z niego kotlety, to niestety przeżyjemy rozczarowanie. Do tej potrawy najlepsze będzie mięso, które ma różowo - czerwony kolor.Drugim rzeczą, na którą powinniśmy, zwracać uwagę jest jakość mięsa. Stawiajmy przede wszystkim na to, które pochodzi od zaufanych dostawców i znanych lokalnych producentów. Często ten detal jest gwarancją jego smaku.Zainteresował Cię ten temat? Polecamy nasz artykuł, z którego dowiesz się, jak kotlety mielone przyrządza Anna Lewandowska oraz tekst, z którego dowiesz się jaki patent na to danie ma sama Magda Gessler.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Dlaczego niektóre jajka mają po dwa żółtka?Makłowicz zdradził, jak wykorzystać czerstwe pieczywoZalety herbaty z dziurawcaźródło: kuchnia.wp.pl/przyślij przepisZapraszamy na nasz InstagramundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedZdani
Parówki są uznawane za jeden ze specjałów, który jest prosty w przygotowaniu. Niektórzy odgrzewają je w mikrofalówce, jednak najczęściej decydujemy się na ich ugotowanie. Warto zrobić to w odpowiedni sposób.
Bez wątpienia steki uchodzą za wyjątkowe frykasy. Nie od dziś wiadomo, że tego typu dania nie należą do najtańszych. Jednak ceny czasami potrafią zwalać z nóg. W jednej z dubajskich restauracji polscy Youtuberzy zapłacili blisko 7 tysięcy złotych. Uraczono ich niecodziennymi smakołykami.
Czy mięso z polskich hodowli stanowi zagrożenie? Okazuje się, że istnieje takie ryzyko. W produktach z kurczaka sprzedawanych w Wielkiej Brytanii wykryto salmonellę. Można było je dostać w największych z tamtejszych supermarketów.
Podania historyczne mówią, że flaczki były jednym z ulubionych dań króla Władysława Jagiełly. Danie to po dzień dzisiejszy podbija serca wielu smakoszy. Wciąż powstają jego nowe, nieco zmodyfikowane wersje np. wegańskie i wegetariańskie. Dziś skupimy się jednak na tradycyjnej odsłonie tej potrawy.Flaczki wydają się być dość prostym do zrobienia daniem. Nic bardziej mylnego! Ich przygotowanie wcale nie ogranicza się do wrzucenia kawałków mięsa do wody. Aby danie zachwyciło nas swoim smakiem, warto przygotować je na aromatycznym wywarze.
Przyrządzenie mięsa mielonego wprawdzie nie należy do zbyt skomplikowanych czynności, ale warto znać tricki, które sprawią, że będzie nam smakować jeszcze bardziej. Dlaczego wiele osób dodaje do niego sodę oczyszczoną? Soda oczyszczona do mięsa mielonegoGdy smażymy mięso mielone, często wytrąca się z niego woda. Sprawia to, że znacznie wysycha i zmniejsza swoją objętość. Okazuje się, że możemy zapobiec takiej sytuacji, dodając do mięsa sodę oczyszczoną.Dzięki sodzie oczyszczone mięso mielone nie tylko pięknie zarumieni się na patelni, ale również nie straci zbyt dużej ilości wody. Jak w praktyce wygląda ten trick?Musimy przełożyć mięso mielone (ok. pół kilograma) do miski i dodać do niego 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej. Oba składniki należy ze sobą dokładnie wymieszać, a następnie odstawić na około kwadrans. Po tym czasie możemy zacząć je smażyć na średnim ogniu.Trick wspaniale sprawdzi się, będziemy smażyć mięso mielone do klasycznego spaghetti bolognese. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na ten uwielbiany klasyk włoskiej kuchni.Przepis na spaghetti bologneseSkładniki:300 g mięsa mielonego1 cebula2 ząbki czosnku1 marchewka 2 łyżki oleju1 puszka pomidorów3 łyżki przecieru pomidorowego100 ml bulionusól i pieprz do smaku300 g makaronu spaghettistarty ser typu parmezan do posypaniaSposób wykonania:Poszatkuj cebulę i czosnek i podsmaż na oleju. Dodaj mięso mielone i pokrojoną w kostkę marchewkę. Wszystko razem podsmażaj, do momentu aż mięso straci swój różowy kolor.Dodaj do mięsa z warzywami pomidory z puszki, przecier pomidorowy oraz bulion (mięsny lub warzywny). Duś wszystko pod przykryciem na niskiej mocy palnika przez około 20 minut, a następnie przypraw do smaku solą, pieprzem i oregano.Ugotuj makaron w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu (o tym, jak prawidłowo go odcedzić przeczytasz tutaj), a następnie rozłóż go na talerzach i polej sosem. Możesz go posypać startym serem, najlepiej parmezanem. Smacznego!Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Sernik wiedeński siostry Anastazji z 5 składnikówRozwiązanie problemu twardego i suchego farszu w gołąbkachPrzepis na niezwykłe kotlety mielone z kalafioraźródło: Dom pełen pomysłów/ kuchnia-domowa.plundefinedZapraszamy na nasz Instagramundefined
Gołąbki mogą wydawać się nudną potrawą. Od lat przygotowywane i podawane są w taki sam sposób, co ludziom poszukującym nowych smaków i doznań, może nie do końca się podobać. Dlatego przedstawiamy przepis na zapiekankę z gołąbków z kaszą gryczaną. Ten nowatorski pomysł pozwala wprowadzić do kuchni znaczny powiew świeżości, a niecodzienna konsystencja i postać dostarczają ogromnych wrażeń empirycznych. Zamiana ryżu na kaszę gryczaną jest idealnym sposobem na dodanie większego smaku do gołąbków.
Lidl przygotował dla swoich konsumentów idealną wręcz okazję do oszczędzenia paru groszy na najpopularniejszych produktach spożywczych. Jeśli planowałeś w najbliższym czasie kupić masło, niemiecka sieć jest ku temu idealna. To właśnie w niej od dzisiaj obowiązuje promocja, która pozwala kupić 2 kostki masła, a przy okazji odebrać kolejne dwie kostki całkowicie za darmo. Jeśli masło ci nie wystarcza, można skorzystać z wielu innych rabatów, które obowiązują jedynie do soboty.
Nie da się ukryć, że mięso uchodzi za jeden z tych produktów, który króluje w naszej rodzimej kuchni. Jednak coraz więcej osób decyduje się na zrezygnowanie z niego. Niektórzy robią to z powodów etycznych, inni zostali zmotywowaniem dobrem środowiska. Jak Bill Gates podchodzi do tematu mięsa?
Mięso należy do kategorii najdelikatniejszych produktów spożywczych. Wystarczy kilka godzin w temperaturze pokojowej, aby na jego powierzchni zaczęły rozwijać się bakterie gnilne i inne patogeny, które mogą być zagrożeniem dla zdrowia. Dlatego tak ważna jest świadomość tego co się je. Niestety, nie zawsze rozpoznanie świeżości mięsa jest łatwe. Co więcej, w lodówce znajdującej się w sklepie mięso najczęściej leży zapakowane w próżniowych paczkach, przez co empiryczne testy są utrudnione. Na szczęście pozostaje "test jednego palca".
Tatar wołowy jest doskonałym daniem, który pasuje szczególnie na wszelkiego rodzaju imprezy. Siekane mięsko, jajko i inne dodatki sprawiają, że każda uroczystość jest wyjątkowa. Wiele osób nie może jednak zdecydować która wersja jest lepsza z ogórkiem konserwowym czy kiszonym?Tak naprawdę nie ma jednoznacznej odpowiedzi, wszak podniebienie każdego z nas jest inne. Jeśli jednak preferujesz kwaśne produkty, ogórek kiszony może okazać się najlepszym wyborem, ponieważ znacznie zwiększy kwaśność tatara.