Jak gotować kalafior, żeby nie śmierdział? Jedni dodają do gotującej się wody cukier, inni wietrzą kuchnię. Najlepsi kucharze zdradzili prosty trik na gotowanie kalafiora bez przykrego zapachu. Soda oczyszczona nie tylko neutralizuje zapach, ale i wzmacnia śnieżnobiały kolor różyczek. Gotowany kalafior polany masłem i bułką tartą jest pysznym dodatkiem obiadowym. Z kalafiora zrobimy również wiele wyśmienitych potraw, ugotujemy zupę, dodamy do sałatek, zapiekanek. Kalafior jest świetnym dodatkiem do mięsa, ryb i innych warzyw, jest również bardzo zdrowy.Niestety gotowanie kalafiora może skutecznie zniechęcić do jedzenia ze względu na intensywny zapach, który unosi się po całej kuchni. Jak gotować kalafior, żeby się nie śmierdział? Najlepsi kucharze mają sprawdzony sposób, który dodatkowo wzmacnia biały kolor warzywa.Dlaczego kalafior śmierdzi podczas gotowania? Kalafior zawiera siarkę i to właśnie ona jest odpowiedzialna za nieprzyjemny zapach. Siarka uwalniania jest podczas obróbki termicznej. Jak gotować kalafior, żeby nie śmierdział? Do gotującej się wody wsyp łyżeczkę sody oczyszczonej, to najlepszy sposób na intensywny zapach.
Pomysł na jesienny obiad na słodko? Knedle ze śliwkami siostry Anieli. Siostra zdradziła swój przepis na najlepsze ciasto z ugotowanych ziemniaków. Knedle według jej receptury są puszyste, miękkie i smakują rewelacyjnie. Przepisy siostry Anieli możemy śledzić między innymi na kanale Religia TV na YouTube. To właśnie z tego kanału pochodzą zdjęcia i przepis wykorzystane w artykule. Siostra Aniela zdradziła przepis na wyśmienite, jesienne knedle ze śliwkami. Knedle polane masłem, bułką tartą i oprószone cukrem to danie, które zachwyci każdego smakosza.Knedle, czyli tradycyjne, kluski z ziemniaków, możemy nadziewać różnymi owocami. Latem najlepsze będą duże, soczyste truskawki. Jesienią natomiast sięgnijmy po śliwki węgierki, które o tej porze roku są słodkie i bardzo soczyste. Knedle ze śliwkami siostry Anieli to danie, które na stałe zagościło w mojej kuchni.Knedle ze śliwkami siostry Anieli możemy przygotować również z ziemniaków, które zostały z poprzedniego obiadu, dzięki czemu nic w naszej kuchni się nie zmarnuje. Do knedli wybierajmy ziemniaki mączne, najlepiej typu C. Skrobia zawarta w ziemniakach jest niezbędna do przygotowania ciasta o odpowiedniej konsystencji.
Znudziły Ci się tradycyjne schabowe? Przygotuj je w zupełnie nowej odsłonie. Kotlety schabowe z piekarnika w aromatycznej marynacie z ketchupu, musztardy i suszonych ziół zachwycą całą rodzinę. Kotlety zapiecz z żółtym serem, będą przepyszne.Schabowe możemy przygotować na naprawdę wiele sposób, nie musimy ograniczać się do klasycznej panierki z mąki, jajek i bułki tartej. Kotlety schabowe z piekarnika w ketchupowo- musztardowej marynacie są niezwykle soczyste i pełne smaku, a wszyscy zawsze proszą o dokładkę.Kotlety schabowe z piekarnika podajemy z ziemniakami pieczonymi lub gotowanymi oraz warzywami. Osobiście polecam potrawkę z marchewki i groszku, kapustę zasmażaną, buraki tarte lub ogórki kiszone. Tak przygotowany obiad za każdym razem znika z talerzy w oka mgnieniu.Kotlety schabowe z piekarnika obtaczamy w marynacie i wstawiamy do lodówki na godzinę, żeby mięsno przeszło smakiem i aromatem wszystkich składników. Schab smażymy na początku na oleju rzepakowym, maśle klarowanym lub smalcu i później dopiekamy w piekarniku.Kotlety schabowe z piekarnika w sam raz na obiad Składniki:kilka kawałków schabu bez kościolej rzepakowy, smalec lub masło klarowane do smażeniapół kostki żółtego serasól, pieprzSkładniki na marynatę:3 jajka4 łyżki mąki ziemniaczanej3 łyżki ketchupu łagodnego2 łyżki musztardypół łyżeczki mielonej papryki wędzonejłyżeczka mielonej papryki słodkiejpół łyżeczki suszonego oreganopół łyżeczki suszonego majeranku
Rosół wyszedł mętny i pływają w nim szumowiny? Poznaj sprawdzony sposób babci Wiesi na uratowanie mętnego rosołu. Babcia do gotującego się wywaru dodaje pianę z białka jajka, która w kilka minut zbiera wszystkie szumowiny.Rosół jest zawsze świetnym pomysłem na obiad, nie tylko podczas świąt, czy większych uroczystości. Niestety czasem mętnieje i przez to wygląda bardzo nieapetycznie. Mętny rosół możemy jednak szybko i sprawnie wyklarować, stosując babciny patent z białkiem jajka.Dlaczego rosół mętnieje? Prawdopodobnie gotowałeś go za szybko na mocnym ogniu lub do warzyw i mięsa wlałeś wrzącą wodę. To najczęstsze błędy popełniane podczas gotowania aromatycznego wywaru na obiad. Pamiętaj, że rosół musi się dosłownie pyrkać na najmniejszym ogniu.Mętny rosół nie musi być już powodem do zmartwień. Wywar po dodaniu białka jajka przecedź przez tetrę, podgotuj jeszcze chwilę i podaj. Pod sam koniec gotowania dodaj do rosołu szczyptę kurkumy mielonej, a rosół zyska piękny, złoty kolor.
Omlet z serem i ziemniakami zrobimy z kilka podstawowych składników, które z pewnością mamy w domu. Omlet jest niezwykle puszysty, a nie ma w nim grama mąki, proszku do pieczenia, czy sody. Poznaj przepis na tani obiad dla całej rodziny.Omlet z kilku składników to pomysł na tani obiad, który przygotujemy na jednej patelni. Wystarczy połączyć wszystkie składniki i smażyć kilka minut pod przykryciem. Omlet przewracajmy na drugą stronę przy pomocy dużego talerza, żeby danie nie popękało.Omlet zwykle przygotowujemy na śniadanie. Jajka smażymy z pomidorami, szpinakiem, grzybami i składamy go na pół. Omlet z serem i ziemniakami nie wymaga składania, jest bardzo wyrośnięty i możemy pokroić go jak tort lub tartę warzywną.Omlet z serem i ziemniakami będzie jeszcze smaczniejszy, kiedy oprószymy go solidnie posiekanym szczypiorkiem zaraz przed podaniem. Omlet z tartymi ziemniakami, serem, pomidorem i cebulą to pomysł na pyszny, rodzinny obiad, który będzie gotowy w kilkanaście minut.
Krokiety bez zawijania z dodatkiem kiszonej kapusty i aromatycznych grzybów są idealnym daniem w chłodne, deszczowe dni. Krokiety ziemniaczane z kaszą i ziemniakami nie wymagają smażenia naleśników i żmudnego zawijania farszu.Krokiety bez zawijania możemy przygotować z ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic w kuchni się nie zmarnuje. Do masy na krokiety potrzebujemy również ugotowanej na sypko kaszy gryczanej, przesmażonej kapusty kiszonej i aromatycznych grzybów.Jesienią do krokietów bez zawijania polecam dodać świeże grzyby leśne. Zimą wykorzystajmy suszone grzyby. Do krokietów możemy dodać również pieczarki lub kurki. Grzyby koniecznie przesmażmy na maśle z dużą ilością cebuli i natką pietruszki. Aromatyczne dodatki wzmocnią smak krokietów.Do krokietów bez zawijania wykorzystajmy kiszoną kapustę, najlepiej przesmażoną z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, wtedy będzie jeszcze bardziej aromatyczna. Kapustę, kaszę, ziemniaki i grzyby przepuszczamy przez maszynkę do mięsa i z powstałej masy formujemy krokiety.
W latach 70. racuchy z sera były kultowym daniem. Puszyste, słodkie, delikatne, podane z cukrem pudrem i domową, babciną konfiturą były świetnym pomysłem na szybki obiad lub podwieczorek dla całej rodziny. Poznaj przepis na racuchy z sera, będą absolutnym hitem.Racuchy z serem są bardzo puszyste i wyrośnięte, a nie ma w nich grama proszku do pieczenia, sody oczyszczonej czy drożdży. Racuchy są słodkie z delikatną, waniliową nutą, dosłownie rozpływają się w ustach. Sekretem puszystych placków serowych jest piana z białek.Samo przygotowanie racuchów z serem jest niezwykle proste. Nie musimy ani trzeć jabłek na tarce, ani przygotowywać zaczynu drożdżowego. Musimy jedynie zmielić twaróg i wymieszać go z masłem, jajkami, mąką i cukrem waniliowym. Masę smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.Racuchy z serem możemy podać z cukrem pudrem, kwaśną śmietaną, owocami, konfiturą. Jesienią gorąco polecam domową konfiturę z żurawiny, powidła śliwkowe lub prażone jabłka z cynamonem. Latem natomiast postawmy na świeże owoce, np. truskawki i maliny. Racuchy posmakują całej rodzinie.
Zamierzasz kupić ziemniaki na zimę? Dowiedz się, jaki typ kulinarny ziemniaków wybrać do konkretnego dania i jak wybrać ziemniaki, żeby były smaczne i świeże aż do następnych zbiorów. Bardzo ważne jest również przechowywanie warzyw w odpowiednich warunkach, wtedy się nie zepsują.Ziemniaki są bardzo uniwersalnym dodatkiem do obiadu i przygotujemy z nich wiele pysznych potraw, między innymi pyzy, placki ziemniaczane, czy kluski śląskie. Niewiele osób jednak wie, że najlepsze potrawy uzyskamy, kiedy przygotujemy je z odpowiednego typu kulinarnego ziemniaków. Jeśli więc ziemniaki na kluski są wodniste i zrobiła się z nich miazga, wybrałeś zły typ.Ziemniaki na zimę kupujemy w dużych ilościach. Nie każdy jednak zwraca uwagę to, czy są pakowane w foliowym, czy parcianym worku, a sposób przechowywania ma ogromny wpływ na jakość warzyw. Jak wybrać ziemniaki? Przed kupieniem ziemniaków zawsze zwracajmy uwagę na ich strukturę, jędrność i kolor skórki.Ziemniaki muszą być przechowywane w odpowiednich warunkach, w przeciwnym razie bardzo szybko zgniją. Temperatura pomieszczenia powinna wynosić od 5 do 7 stopni C, pomieszczenie musi być suche. Jeśli do ziemniaków dostanie się woda, duża ilość promieni słonecznych lub minusowa temperatura, błyskawicznie pojawi się na nich pleśń.
Kotlety z innych produktów niż mięso cieszą się coraz większą popularnością. Jednym z ciekawszych pomysłów na tani i pożywny obiad dla całej rodziny są kotlety jajeczne. Dziś przygotujemy je według przepisu Ewy Wachowicz. Mają dodatek pieczarek i podsmażonej na maśle cebuli, dzięki czemu smakują fantastycznie.Kotlety jajeczne to pomysł na szybki obiad w nawet najbardziej zabiegany dzień. Kotlety będą gotowe w zaledwie 30 minut. Do kotletów ugotuj ziemniaki, kaszę lub ryż i przygotuj surówkę. Osobiście polecam lekką surówkę z kapusty pekińskiej lub mizerię.Do przygotowania kotletów jajecznych potrzebujemy tylko kilku prostych, ale bardzo aromatycznych składników. Pieczarki podsmażone na maśle razem z cebulą dodadzą genialnego smaku. Bardzo ważne są również świeże zioła, czyli szczypiorek i natka pietruszki. Dzięki nim kotlety będą wyraziste w smaku i pyszne.Kotlety jajeczne według receptury Ewy Wachowicz obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju przez kilka minut na złoty kolor. Chrupiąca, złocista panierka i aromatyczny farsz to połączenie, które posmakuje nawet największym miłośnikom mięsnych potraw.
Jak zrobić idealne naleśniki? Magda Gessler zdradziła swój patent na doskonałe ciasto, najważniejsze są składniki i odpowiednie proporcje. Naleśniki to pomysł na pyszny obiad na słodko dla całej rodziny, podamy je z ulubionymi dodatkami.W jednym z odcinków popularnego programu kulinarnego Masterchef, Magda Gessler pokazała uczestnikom, jak zrobić idealne ciasto na naleśniki. Ciasto ma idealną konsystencję, nie jest ani za rzadkie, ani za gęste, a naleśniki wychodzą rewelacyjnie.Jurorka stwierdziła również, że wiele osób robi naleśniki "na oko", przez co ciasto nie zawsze jest idealne. Naleśniki musimy przygotowywać według ściśle określonych proporcji, wtedy będą cienkie i niezwykle delikatne. Gessler do naleśników nie dodaje wody gazowanej, dodaje natomiast zimą wodę i to pod sam koniec przygotowywania masy.Naleśniki możemy podać z ulubionymi dodatkami. Jesienią i zimą gorąco polecam domowe dżemy i konfitury, latem natomiast owoce sezonowe. Naleśniki z owocami i przetworami możemy połączyć również z serkiem waniliowym lub twarogiem, w ten sposób stworzymy wyśmienity obiad na słodko.
Kotlety mielone z lubczykiem są świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Danie z dodatkiem dobrze znanej amatorom rosołu przyprawy zachwyci cudownym aromatem i delikatnością smaku. Musicie spróbować — szybko zniknie z talerzy.Jeśli nie wiecie jak urozmaicić kotlety mielone, dodajcie do mięsa posiekany lubczyk. Aromatyczna przyprawa świetnie podkreśli smak dania. Tak pysznego obiadu dawno nie przygotowaliście. Skusicie się?
Takiego przepisu na gołąbki jeszcze nie widzieliście. Teraz nie musicie przygotowywać specjalnie sosu do gołąbków. Wystarczą 2 szklanki żurku i nieco śmietany. Ta kombinacja gwarantuje zupełnie nowe doznania smakowe w kwestii faszerowanej kapusty. Gorąco polecamy.Ilość zakwasu na żurek w tym przepisie dostosuj do swoich własnych preferencji. Jeśli nie lubisz bardzo kwaśnych potraw, połowę podanej ilości żurku możesz zastąpić wodą. Choć przepis może wydawać się nieco czasochłonny, to rekompensuje wszystko z nawiązką dzięki swojemu niezwykłemu smakowi.
Kasza gryczana jest smacznym i zdrowym dodatkiem do obiadu. Niestety zwykle kasza skleja się już podczas gotowania, a my zamiast ziaren, dostajemy zlepioną bryłę. Mamy na to jednak sprawdzony sposób. Przeczytaj, jak ugotować kaszę gryczaną na sypko.Klejące się ziarna kaszy to zmora każdego kucharza. Jeśli jednak ugotujemy kaszę według określonych proporcji, kasza będzie sypka i będzie wyglądać bardzo apetycznie. Zasada jest następująca: szklankę kaszy gotujemy w dwóch szklankach wody.Do gotowania kaszy potrzebujemy też oleju i soli. Tu również trzymajmy się określonej zasady: na szklankę kaszy przypada łyżeczka soli i dwie łyżki oleju. Bardzo ważny jest także sam proces gotowania. Na początku kaszę gotujemy 15 minut, następnie zdejmujemy ją z ognia i zostawiamy pod przykryciem na kolejne 12 minut.Gorąca kasza wchłonie wtedy resztkę wody, stanie się miękka i delikatna. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i odstawiamy kaszę na kolejne 2-3 minuty, żeby lekko przestygła i odparowała. Tak przygotowana kasza będzie świetnym dodatkiem do mięs i grzybów.
Żeberka wieprzowe są smacznym mięsem wymagającym dość długiej obróbki kulinarnej. Jednak tak naprawdę nie ma przy nich dużo pracy. Żeberka wystarczy obsmażyć, dorzucić do nich kilka dodatków i dusić całość, aż mięso będzie idealnie miękkie. Poznaj przepis na żeberka duszone w sosie z cebulą. Żeberka duszone przez ponad godzinę na małym ogniu będą miękkie i soczyste. Ciocia Hela do mięsa dodaje dwie duże cebule. Duszone z mięsem warzywa wzmacniają smak i aromat, a także naturalnie zagęszczają sos. W daniu nie może również zabraknąć liści laurowych i ziela angielskiego, które podkreślają smak. Żeberka duszone w sosie podajemy z ziemniakami, kopytkami lub kluskami śląskimi. Dobrze też smakują zaserwowane z pieczonymi warzywami korzeniowymi, np. dynią, marchewką, pietruszką i selerem. Jeśli zostaniemy przy ziemniakach, podajmy do obiadu buraczki tarte, ogórki kiszone lub surówkę z kapusty pekińskiej.Aby żeberka duszone były naprawdę soczyste i smaczne, musimy wybrać świeże mięso wieprzowe najwyższej jakości. Surowe żeberka mają ładny, różowy kolor i praktycznie nie mają zapachu. Jeśli więc poczujemy, że mięso dziwnie pachnie lub miejscami jest przebarwione, lepiej zrezygnować z jego zakupu.
Jaki składnik zwykle dodajesz do racuchów? Większość osób sięga po jabłka, my jednak zrobimy dziś pieguski, czyli racuchy z makiem. Są puszyste i delikatne, a jednocześnie pełne smaku i aromatu. Racuchy przygotujemy błyskawicznie, będą idealne na podwieczorek czy kolację. Racuchy da się zrobić na wiele sposób. Możemy przygotować je klasycznie z jabłkami, na drożdżach, dodać ulubione owoce i bakalie. Mało kto zna jednak racuchy z makiem mielonym, który dodaje im niepowtarzalnego smaku. Racuchy z makiem przygotujemy na jogurcie naturalnym. Koniecznie dodajmy również cukier waniliowy, który doda aromatu. Masę na racuchy robimy oczywiście z mąki, jajek i smażymy je na rozgrzanym tłuszczu, najlepiej na oleju rzepakowym, który ma wysoką temperaturę dymienia.Racuchy z makiem podajemy z cukrem pudrem, śmietaną lub domowymi przetworami. Gorąco polecam domowe dżemy, konfitury i powidła. Gruszka, śliwka, pigwa, a nawet dynia będzie rewelacyjnie łączyć się ze słodkimi placuszkami z dodatkiem maku.
Ugotowanie zupy pomidorowej na rosole jest świetnym sposobem na zagospodarowanie nadmiaru niedzielnego wywaru. Kilka składników wystarczy, by przygotować znany nam z domu rodzinnego obiadowy przysmak. Zdradzamy prosty przepis.Jeżeli znudził wam się rosół z makaronem, dodajcie do niego pomidory w dowolnej formie. Poza sezonem letnim, kiedy świeże warzywo jest wyjątkowo smaczne, polecamy użycie przecieru lub pokrojonego przysmaku z puszki. Po ugotowaniu i zabieleniu śmietaną uzyskamy pyszne danie.
Kotlety mielone po usmażeniu są surowe w środku? Wiemy, jak uniknąć takiej wpadki. Dłuższe smażenie na niewielkim ogniu pozwoli Wam uzyskać soczysty i pełen smaku rarytas. Większy ogień warto wykorzystać na koniec, by zrumienić skórkę kotleta. Jeśli kiedykolwiek zdarzyło wam się uzyskać piękne rumiane mielone, które w środku były surowe, najprawdopodobniej smażyliście je na zbyt dużym ogniu. Taka taktyka sprawdza się niestety tylko wtedy, gdy już przyrządzone kotlety chcemy mocniej zrumienić.
Jeśli kochasz kotlety schabowe, a zarazem uwielbiasz pyszny ciągnący się ser, mamy przepis, który idealnie łączy obie te rzeczy. Kotlet schabowy po szwajcarsku, czyli nadziewany żółtym serem, jest nie tylko niezwykle smaczny, ale dzięki serowemu dodatkowi zawsze odpowiednio soczysty. Suche schabowe nigdy więcej nie będą więc stanowić problemu.Przesuszone mięso obiadowe jest zmartwieniem częstszym niż mogłoby się wydawać. Dzieje się tak, gdy wybrany kawałek ma zbyt mało tłuszczu lub jest smażony zbyt długo, przez co traci całą swoją wilgoć. Solidna porcja żółtego sera skutecznie likwiduje ten problem, dostarczając kotletom schabowym pożądanej soczystości i podkręcając ich walory smakowe.
Udane kotlety mielone to takie, które nie rozpadają się podczas smażenia. Zazwyczaj dodajemy do nich w tym celu jajko, stanowiące swego rodzaju spoinę dla mięsa. Możemy jednak z powodzeniem usmażyć kotlety mielone bez jajek, dzięki zastąpieniu ich majonezem. Dzięki temu patentowi, mięso zyskuje także na delikatności.Kotlety mielone bez jajek, za to z dodatkiem majonezu są niezwykle soczyste. Dodatek tłuszczu zawartego w sosie jest też świetnym nośnikiem smaku i sprawia, że kotlety wychodzą zaskakująco dobre. Dla jeszcze lepszego efektu, warto do mięsa dodać startego surowego ziemniaka. Gwarantujemy, że już nigdy nie wrócisz do klasycznego przepisu.
Masz ochotę na niecodzienny przepis? Przedstawiamy niezwykłe kotlety schabowe w musztardzie i kefirze. Kiedy wszyscy inni namaczają schab w mleku, babcia Marysia idzie o krok dalej. Te schabowe to istna rewolucja na talerzu.Moczenie schabu w kefirze jest idealnym babcinym sposobem na jego zmiękczenie. Dzieje się tak dzięki zawartości kwasu mlekowego, który rozbija tkanki z mięsie. Kotlety schabowe w kefirze i musztardzie są soczyste, chrupiące i aromatyczne.
Grzyby leśne możemy suszyć, marynować lub mrozić. Nie każdy wie jednak, jak prawidłowo mrozić grzyby, żeby nie były gorzkie i nie zepsuły się po kilku miesiącach. Nie każdy grzyb nadaje się też do takiego utrwalania. Jak przygotować grzyby do mrożenia? Jak je mrozić i jak rozmrażać? Oto garść cennych informacji. Mrożenie grzybów jest dobrym sposobem na zachowanie ich świeżości i niepowtarzalnego smaku. Do mrożenia wybierajmy jednak grzyby o elastycznej, zwartej strukturze, np. kurki, rydze, podgrzybki i prawdziwki. Zrezygnujmy z mrożenia maślaków. To grzyby wilgotne o dużej ilości śluzu, więc nie nadają się do mrożenia.Grzyby mrożone często stają się gorzkie. Wystarczy jednak zblanszować je przez włożeniem do zamrażalnika, by nie mieć takiego problemu. Blanszowane grzyby będą świeże przez 1,5 roku, bez blanszowania natomiast zaczną się psuć już po 6 miesiącach. Z mrożonych grzybów możemy ugotować aromatyczną zupę, zrobić z nich doskonały sos do placków ziemniaczanych, kopytek, mięsa i ryb. Pieczona ryba lub polędwiczki wieprzowe doskonale łączą się z niepowtarzalnym aromatem leśnych przysmaków.
Krokiety bez zawijania możesz podać na obiad lub kolację. Ich przygotowanie jest szybkie i proste, a krokiety z pieczarek i jajek posmakują z pewnością nawet miłośnikom mięsnych dań. Z zewnątrz są chrupiące, w środku natomiast delikatne i idealnie doprawione.Klasyczne krokiety naleśnikowe to pyszne danie, jednak dość czasochłonne. Najpierw musimy przygotować ciasto, później farsz, usmażyć naleśniki, zawinąć w nie nadzienie, następnie panierować i smażyć w panierce. Alternatywą są wyśmienite krokiety bez zawijania, które przygotujemy błyskawicznie. Nie trzeba smażyć naleśników, ani ich nadziewać i zwijać. Na krokiety bez zawijania wystarczy przygotować prostą masę. Odpowiednio ją uformować, obtoczyć w jajku i tartej bułce i usmażyć. Masę na krokiety bez zawijania doprawmy solą, pieprzem i posiekaną zielenią. Najlepiej sprawdzi się natka pietruszki i szczypiorek. Zioła doskonale wzmacniają smak i aromat jajek oraz pieczarek. Krokiety bez zawijania możemy podać z klasycznymi dodatkami, np. z ziemniakami i surówką. Doskonale pasuje też do nich barszcz czerwony. Każda wersja podania będzie smakować wyśmienicie.
Kotlety mielone z kaszy i pieczarek są proste w przygotowaniu sycące i niezwykle aromatyczne. Nie zawierają ani grama mięsa, wiec będą idealne na piątkowy, postny obiad. Zrobicie je sprawnie i bez większego wysiłku, a rodzina zje ze smakiem. Kotlety mielone bez mięsa i jajek smakują obłędnie. Jeśli szukacie smacznej, bezmięsnej alternatywy dla klasycznych kotletów mielonych, przepis na specjał z kaszy jaglanej i pieczarek powinien przypaść wam do gustu. Kotleciki są lekkie i aromatyczne, a ich przygotowanie jest dziecinnie proste. Spróbujecie?
Poznajesz roślinę ze zdjęcia? Jest nią amarantus. Przez wiele lat w Europie był uważany jedynie za roślinę ozdobną. Dziś już wiemy, że amarantus należy do grona najzdrowszych produktów spożywczych. Pod względem zawartości minerałów bije na głowę szpinak, soję, czy mleko.Amarantus jest rośliną pochodzącą z Ameryki Południowej. Do Europy trafił w XVI wieku i bardzo długo pełnił wyłącznie funkcję dekoracyjną. Lata później odkryto, że amarantus to nie tylko element wystroju, ale przede wszystkim źródło cennych wartości odżywczych.Amarantus zaliczany jest do tzw. super food, czyli naturalnej i wyjątkowo zdrowej żywności. Z amarantusa produkowana jest mąka, płatki, kasza i popping, czyli amarantus eksapndowany. Ziarna poppingu są bardzo neutralne w smaku, dzięki czemu możemy dodawać je do wypieków, owsianki i wytrawnych dań.Mąkę z amarantusa możemy stosować zamiast klasycznej mąki pszennej. Amarantus doskonale sprawdzi się do pieczenia chleba, ciast, bułek, a także do gofrów, naleśników, racuchów i innych dań, dostarczając nam wielu wartości odżywczych.
Zapraszamy na puszyste racuchy, które są o wiele prostsze w przygotowaniu od tradycyjnych, robionych na zaczynie. Nasze racuchy nie zawierają też proszku do pieczenia i będą gotowe w zaledwie kilka chwil. Ich delikatność jest zasługą dodanej piany z białek, a aksamitny smak zawdzięczają śmietanie. Każda babcia ciasto na racuchy robiła z dodatkiem drożdży lub proszku do pieczenia. Puszyste racuchy możemy przygotować jednak też z dodatkiem piany z białek. My pokusiliśmy się też o zamianę mleka na śmietanę, dzięki czemu racuchy zyskały aksamitny smak. Ubite na pianę białka momentalnie spulchniają całe ciasto na racuchy. Do białek dodaj szczyptę soli, piana ubije się szybciej. Śmietana 22% to śmietana gęsta, kremowa, która do racuchów sprawdzi się doskonale. Produkt możemy wykorzystać również do zup i sosów. Racuchy możemy przygotować z owocami sezonowymi, dżemem, konfiturą, śmietaną, jogurtem. Latem najczęściej sięgamy po świeże truskawki, maliny i czereśnie. Jesienią i zimą natomiast postawmy na konfitury ze śliwek, gruszek, pigwy, a także prażone jabłka z dodatkiem cynamonu i cukrem waniliowym.
Kotlety z wątróbki drobiowej są pyszną alternatywą dla tradycyjnych kotletów. Wątróbka panierowana w jajku i bułce tartej jest soczysta w środku i chrupiąca z zewnątrz. Panierka z dodatkiem suszonego majeranku nadaje wątróbce doskonałego smaku i aromatu.Kotlety z wątróbki drobiowej to pomysł na pyszny obiad dla każdego miłośnika podrobów. Kotlety są soczyste, delikatne i pełne smaku, możemy podać je z ulubionymi dodatkami, np. puree ziemniaczanym. Do kotletów możemy podać również lekką surówkę, np. z jabłka i marchewki lub z kapusty pekińskiej.Przed przygotowaniem kotletów z wątróbki musimy dokładnie oczyść mięso, zalać je zimnym mlekiem i wstawić do lodówki na minimum dwie godziny. To sprawdzony trik na niezwykle soczyste mięso pozbawione goryczki. Kotlety doprawiamy solą, pieprzem i suszonym majerankiem, czyli podstawowymi przyprawami dla wątróbki.Kotlety z wątróbki drobiowej panierujemy dwa razy w bułce, dzięki czemu panierka jest chrupiąca i lepiej trzyma się mięsa. Wątróbki panierowane smażymy na mocno rozgrzanym oleju po kilka minut na stronę. Kotlety przewracajmy na patelni przy pomocy szczypiec kuchennych, żeby się nie poparzyć.
Myjecie mięso kurczaka przed przyrządzaniem? Popełniacie duży błąd i ryzykujecie utratą zdrowia. Na surowym mięsie, zwłaszcza na mięsie drobiowym znajduje się wiele groźnych bakterii. Mycie może ułatwić ich rozprzestrzenienie się po całej kuchni. Kurczak jest najbardziej popularnym gatunkiem mięsa. Kupimy go w przeróżnej formie i przyrządzimy na wiele sposobów. Podczas obróbki surowego mięsa kurczaka zachowaj jednak szczególne środki ostrożności, żeby nie rozprzestrzenić bakterii po całej kuchni. Wiele osób myje surowe mięso kurczaka pod bieżącą wodą. Woda nie ma właściwości bakteriobójczych, a więc nie zabija bakterii, które mogą znajdować się na filecie, udku, czy pałce z kurczaka. Mycie surowego mięsa niesie ze sobą ryzyko rozprzestrzenienia się bakterii po blacie kuchennym, zlewie, akcesoriach kuchennych i Twoich rękach.Dowiedz się, jak prawidłowo przygotować mięso kurczaka do obróbki termicznej, jak i czym wyczyścić deskę, nóż i inne akcesoria, które miały kontakt z produktem. Dzięki stosowaniu kilku prostych zasad, Twoja kuchnia zawsze będzie czysta i pozbawiona bakterii.
Szukasz pomysłu na pyszny i szybki obiad? Zainspiruj się włoską kuchnią i zaserwuj rodzinie makaron z wyśmienitym sosem. Podsmaż boczek, dodaj jajka i śmietanę i wymieszaj całość z ugotowanymi świderkami czy rurkami. Przekonasz się, że 30 minut w zupełności wystarczy, by móc zasiąść do stołu. Przepisów na szybkie obiady w 30 minut jest naprawdę wiele. Bez problemu znajdziemy receptury na zupy, zapiekanki, czy inne dania, których przygotowanie zajmuje kilka chwil. Jednym z ciekawszych dań jest makaron z boczkiem inspirowany włoską kuchnią.Makaron z boczkiem, słodką śmietanką i parmezanem to idealne danie dla zabieganych. Przyrządzając go warto pamiętać, by makaron dodać do sosu i mieszając całość podgrzać. Dzięki temu makaron doskonale wchłonie wszystkie smaki i danie będzie naprawdę pyszne.