Ogórki kiszone smakują zupełnie inaczej niż ogórki małosolne. Jedne i drugie mają swoich zwolenników, jednak nie wszyscy wiedzą, z czego wynika różnica pomiędzy tymi przetworami.
Ogórki ze słoika dają ogromne pole do popisu ciekawskim smakoszom. Wszelkie słodkie dodatki przestają już zaskakiwać nawet tych, którzy są przywiązani do klasycznych przepisów, takich jak chociażby ten na ogórki małosolne. Jeśli do przepisu chciałbyś użyć ogórków z własnej działki, a nie wiesz, co zrobić, by pięknie rosły, możesz zerknąć do tego artykułu.
Ogórki małosolne to nic innego jak ogórki kiszone, których proces fermentacyjny trwa znacznie krócej. Zazwyczaj małosolne przygotowuje się w ciągu jednego dnia, gdyż to wystarcza, aby nabrały charakterystycznego słonego smaku, za którym tak wielu przepada. Ich kolejnym atutem jest większa jędrność i soczystość niż kiszeniaków. Bakterie kwasu mlekowego nie mają wystarczająco dużo czasu na rozłożenie cukrów w ogórkach, dzięki czemu zachowują bardziej zwartą fakturę, która smakuje osobom preferującym łagodniejsze smaki.
Gorzkie ogórki kiszone mogą być prawdziwą zmorą każdego smakosza. Aby uniknąć takiej sytuacji, powinniśmy przede wszystkim stawiać na dobrej jakości ogórki. Zdaniem ekspertów muszą być one małe, jędrne i intensywnie zielone.Przede wszystkim powinny one pochodzić ze sprawdzonego źródła. Najlepiej gdyby była to sprawdzona ekologiczne uprawa. Niestety, przenawożone ogórki mogą nie być dobre w smaku. Mogą również być puste po ukiszeniu - więcej na ten temat pisaliśmy w tym artykule.Co zrobić, żeby ogórki kiszone nie wyszły gorzkie?Już wkrótce rozpocznie się sezon na ogórki. Chociaż możemy je przyrządzać na wiele przeróżnych sposobów, to od lat największą popularnością cieszą się te kiszone. Co zrobić, aby nie wyszły gorzkie?
Zdarzyło Wam się przynieść słoik ogórków kiszonych ze spiżarni i przeżyć bolesne rozczarowanie, ponieważ okazały się one ""puste w środku". Nie martw się takiej sytuacji z łatwością da się zapobiec. Zdradzamy, o czym musisz pamiętać przed kiszeniem ogórków.Jak wybrać odpowiednie ogórki do kiszenia?Ogórki kiszone, które są puste w środku mogą być zmorą każdego prawdziwego smakosza. Aby uniknąć takiej sytuacji, powinniśmy przede wszystkim omijać szerokim łukiem warzyw z niesprawdzonych źródeł.Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem będą ekologiczne ogórki od sprawdzonego dostawcy. Starajmy się wybierać takie odmiany ogórków, które nie mają zbyt dużych komór nasiennych. Wiele osób za najlepszy gatunek wskazuje tzw. ogórki śremskie.Eksperci uważają, że najlepsze ogórki do kiszenia powinny być małe, młode i jasne. Zbyt ciemna skórka warzywa, to oznaka, że podczas ich uprawy stosowano zdecydowanie zbyt wiele nawozów sztucznych. O czym jeszcze należy pamiętać kisząc ogórki?Zasady kiszenia ogórkówJeśli nie chcemy, żeby nasze ogórki kiszony wyszły puste, powinniśmy je ciasno upychać w słoikach. Przedtem warzywa muszą zostać dokładnie wyszorowane i namoczone przez co najmniej kilka godzin w wodzie. Dzięki takim zabiegom będziemy cieszyć się idealnie jędrnymi ogórkami.Warto również pamiętać, że kiszenie ogórków powinno się zawsze odbywać w odpowiedniej temperaturze. Im jest ona wyższa, tym szybciej przebiega proces jej fermentacji. Jednocześnie istnieje wtedy ryzyko, że ogórki zepsują się, zanim ten proces dobiegnie końca. Nie jest to koniec ważnych zasad, o których powinniśmy pamiętać kisząc ogórki.źródło: pixabay
Mizeria to prawdopodobnie najprostsza surówka podawana do obiadu. Choć sposób jej przygotowania różni się w zależni od domu i regionu Polski, szkielet przepisu zawsze jest taki sam i zawiera soczyste i chrupiące ogórki oraz gęstą śmietanę. Mizeria jest tak naprawdę bardzo popularnym dodatkiem na całym świecie - co widać chociażby po jej szwedzkiej wersji. Szwedzi preferują bardziej intensywne w smaku potrawy, dlatego też sama mizeria zawiera składniki, które mocno czuć na języku.
Ogórki często goszczą na naszych stołach. Rzecz jasna najlepiej smakują takie, które posadzimy samodzielnie. Jeśli chcesz, aby zbiory były wyjątkowo obfite, koniecznie wypróbuj nawóz na bazie drożdży.Nie od dziś wiadomo, że ogórki z własnego ogródka dają najwięcej satysfakcji, a oprócz tego wyróżniają się lepszymi walorami smakowymi. Każdy, kto zajmuje się samodzielną uprawą, powinien zadbać o odpowiednie nawożenie warzy. Warto wykorzystać domowy nawóz.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Ogórki małosolne zazwyczaj przygotowujemy tak, jak kiszone - jedyną różnicą jest jednak czas fermentacji, który w przypadku małosolnych musi być znacznie krótszy. Inaczej bakterie kwasu mlekowego zbyt mocno zmienią smak i strukturę warzywa. W mieście Perm w centralnej Rosji praktykuje się robienie małosolnych bez zalewy, co dla Polaków może wydawać się dziwnym sposobem. Rosjanie dzięki temu mogą cieszyć się smakiem takich ogórków już po kilkunastu godzinach od zamarynowania ich w suchej mieszańce.
Ogórki bardzo często hodowane są w przydomowych grządkach czy skrzynkach z warzywami. Uprawa nie jest skomplikowana, choć potrzeba jest żyznej gleby próchniczych, które łatwo się nagrzewają. Można je jednak zdobyć w każdym sklepie ogrodniczym. Jak każde rośliny, ogórki także mogą zostać dotknięte chorobami grzybicznymi oraz szkodnikami, które będą żywić się na danych częściach rośliny. Aby się z nimi uporać, warto stosować bardzo prostą miksturę, którą można przygotować w domowym zaciszu.
Przepyszne ogórki odgrywają ogromną rolę w naszej rodzimej kuchni. Wystarczy spojrzeć na ich kiszoną odsłonę lub specjały takie jak kultowa mizeria. Większość smakoszy kupuje ogórki w sklepie lub na straganie. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by uprawiać je we własnym ogródku.
Ogórki z domowego ogródka z pewnością powinny napawać dumą. Niestety czasem mimo naszych starań, liście podopiecznych nam roślin żółkną. Winę za taki stan rzeczy ponosi między innymi niedobór składników odżywczych. Jak dostarczyć je ogórkom?
Bardzo często wyrzucamy je do kosza, a możemy wykorzystać na wiele interesujących sposobów. Nie zawsze zdajemy sobie sprawy, ile cennych właściwości mogą mieć obierki po warzywach. Skórkę z ogórka z powodzeniem wykorzystamy w naszym ogrodzie.Jak wykorzystać obierki z ogórków w ogrodzie?Skórka z ogórka może odstraszyć mrówki. Te owady pojawiają się w naszych ogrodach dość niespodziewanie i powodują liczne szkody. Walka z nimi jest po prostu dość uciążliwa. Zamiast inwestować w drogie środki owadobójcze, wysyp w ogrodzie obierki z ogórków!W obierkach znajdują się kukurbitacyny. Ta substancja działa drażniąco na mrówki. Zapach obierków ich skutecznie sprawia, że te owady tracą węch, co sprawia, że po prostu nie mogą się z sobą komunikować.Jeśli chcesz się pozbyć mrówek z ogrodu, wystarczy, że rozsypiesz obierki w wybranych przez siebie miejscach! Możesz je również przetrzeć nimi progi swojego mieszkania. Dzięki temu unikniesz nieproszonych gości w swoim domu! Skórka ogórka sama w sobie kryje wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych. Zdradzamy poniżej, jakie są korzyści z jej spożywania.Dlaczego warto sięgać po skórkę z ogórków?Najczęściej ląduje w koszu, a tymczasem może ją wykorzystać na wiele kreatywnych sposobów lub zjeść! Sama w sobie nie jest niestety zbyt smaczna, dlatego absolutnie nie zalecamy jeść całych obierków!Lepiej jest po prostu dobrze wyszorowane, ale nieobrane kawałki ogórka wrzucić do naszej ulubionej sałatki. Dzięki temu dostarczymy naszemu organizmowi sporą dawkę błonnika, który właśnie znajduje się w skórce.Ten składnik doskonale wpływa na naszą gospodarkę jelitową. Szczególnie jest polecany tym osobom, które mają problemy z nieregularnym wypróżnianiem oraz zaparciami.[EMBED-19]Skórka z ogórka zawiera również sporą dawkę witaminy K, która jest odpowiedzialna za prawidłowe krzepnięcie krwi. Ma ona bardzo pozytywny wpływ na nasz układ krążenia. Zapobiega m.in. odkładaniu się płytek miażdżycowych w tętnicach.Na naszej stronie znajdziesz jeszcze więcej interesujących artykułów. Niedawno zdradzaliśmy, dlaczego nasze babcie chowały cebulę do pończoch oraz podawaliśmy przepis na soczystą wątróbkę.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Przepis na zupę owocową z makaronemPrzepis na cytrynowy napój oczyszczający tętniceOrzechowo - korzenna sałatka Waldorfźródło: parenting wp/ żywienie. abc zdrowieZapraszamy na nasz Instagramundefinedundefined
Ocet jest powszechnym produktem, który najczęściej wykorzystuje się do gotowania lub czyszczenia. Marynowane w nim warzywa zakonserwowane są na długie lata, a mocno zapieczone zabrudzenia wręcz same odchodzą, po porządnym namoczeniu w occie. W maju wielu z nas decyduje się na rozpoczęcie pracy w ogródku czy na działce - pielęgnacja grządek, krzewów i roślin jest interesującym i pasjonującym zajęciem. Niestety, widok mszyc na łodygach roślin może zepsuć najlepsze popołudnie. Dlatego pokazujemy co zrobić, aby się ich łatwo pozbyć.
Smakowite ogórki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Zielone warzywa zajadamy w rozmaitych formach. Niektórzy dodają je do dań, a inni stawiają na kiszenie. Niezależnie od preferencji warto wiedzieć, jak zadbać o ogórki rosnące w ogródku.
Ogórki konserwowe mają swój charakterystyczny smak, który nie każdemu odpowiada. Są delikatnie słodkie, przez co niektórzy nie lubią jeść ich do obiadu - połączenie słonego ze słodkim nie jest w końcu u nas aż tak bardzo popularne. Jeśli mimo to masz w swojej lodówce słoik po korniszonach, w którym ciągle pełno jest wody, nie wylewaj jej. Gdy tylko poczujesz któryś z poniższych problemów zdrowotnych lub będziesz chciał ugotować coś pysznego, będziesz mógł wykorzystać właściwości zalewy octowej.
Ogórki małosolne zalicza się do frykasów, po które z miłą chęcią sięgają wielbiciele swojskich smaków. Nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią spałaszowałyby taki specjał. Przeważnie podczas przygotowywania ogórków małosolnych musimy uzbroić się w cierpliwość. Na szczęście cały proces możemy przyśpieszyć.
Ogórki to jedne z naszych ulubionych warzyw. Doskonale sprawdzą się zarówno jako składnik dań, jak i przetworów. Chcesz w tym roku cieszyć się obfitymi zbiorami tych warzyw? Postaw na naturalne składniki!
Przepyszne ogórki małosolne należą do grona specjałów, którym bardzo ciężko się oprzeć. Niektórzy wielbiciele kulinariów mogliby nimi zajadać się codziennie. Z pewnością ogórki małosolne warto dodać do swojego jadłospisu. Co możemy wówczas zyskać?
Dieta ogórkowa może zaskoczyć niejednego smakosza. Nie od dziś wiadomo, że uwielbiane zielone warzywa są zdrowe, jednak mało kto zdecydowałby się na sięganie głównie po nie. Na czym polega dieta ogórkowa?
Ogórki już niedługo powinny znaleźć się w diecie każdego z nas - w czasie letnich upałów, warzywo złożone w 97 procentach z wody, jest prawdziwym zbawieniem. Dodatkowym atutem jest obecność minerałów, które ułatwiają nawodnienie i uzupełniają elektrolity. Niestety, każdy sezon na warzywa kiedyś się kończy. Wtedy można posiłkować się kiszonkami lub produktami zakonserwowanymi w occie, jednak wiele osób preferuje świeże ogórki. W takim wypadku często jedynym wyjściem jest kupowanie ogórków szklarniowych.
Smakowite ogórki nie raz wywoływały u nas uzasadniony zachwyt. Dotyczy to przeważnie kiszonego i konserwowego wydania tych warzyw. Obie odsłony mają spore grono entuzjastów. Mało kto spodziewałby się, że tak bardzo się one od siebie różnią.
Bez wątpienia brokuły i ogórki należą do grona warzyw, które często goszczą na naszych stołach. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ cechują się one niecodziennymi walorami smakowymi. Niestety smakołyki często są zapakowane w plastikową folię.
Nie da się ukryć, że ogórki odgrywają ważną rolę w kulinariach. Nietrudno znaleźć smakoszy, którzy z miłą chęcią sięgają po warzywo w różnych wydaniach. Jednym z najczęstszych wyborów są ogórki konserwowe. Dlaczego mogą być one potencjalnie niebezpieczne?
Wydaje się, że mizeria jest jedną z najprostszych sałatek – do jej przygotowania potrzebujemy zaledwie kilka składników. Nic nie stoi na przeszkodzie, by ten klasyczny dodatek urozmaicić rzodkiewką, sałatą czy szczypiorkiem. Sama mizeria jest nie tylko przepyszna, ale i zdrowa – ogórek zawiera między innymi witaminy C, A i K oraz cenne makro- i mikroelementy, takie jak potas czy fosfor.Do sporządzenia mizerii możemy wykorzystać zarówno ogórki gruntowe, jak i szklarniowe. Te pierwsze świetnie nadadzą się do sałatki przygotowywanej w sezonie, ale druga opcja także będzie przepyszna. Poniżej podajemy najprostszy i najszybszy sposób na przyrządzenie tej pysznej sałatki, która idealnie pasuje do dań mięsnych i rybnych.Mizeria – smaczna i orzeźwiającaMizeria składa się w głównej mierze z cienko pokrojonych ogórków, te natomiast są warzywem o dużej zawartości wody. Nic więc dziwnego w tym, że ta sałatka idealnie sprawdzi się jako dodatek do letniego obiadu i ugasi pragnienie. Doskonale pasuje do dań rybnych i mięsnych, a wiele osób nie wyobraża sobie tradycyjnego, polskiego schabowego czy młodych ziemniaków z koperkiem bez mizerii. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by tę sałatkę spożywać także jesienią czy zimą – witamina C zawarta w ogórkach wzmocni naturalną odporność organizmu.Warzywo jest również niskokaloryczne – możemy spożywać je w dużych ilościach bez ryzyka zyskania na wadze. Dzięki wysokiej zawartości błonnika szybko odczujemy sytość. Poza tym ogórki pomagają pozbyć się nadmiaru toksyn z organizmu oraz wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu moczowego. Co będzie potrzebne do przygotowania tak zdrowej i smacznej sałatki?3 duże ogórki (gruntowe lub szklarniowe poza sezonem)Około 4 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego (ilość zależy tak naprawdę od preferowanej konsystencji sałatki)Sok z cytrynyCukier lub miód (opcjonalnie)Pieprz czarny mielonySólKlasyczna mizeria – sposób przygotowaniaOgórki myjemy, cieniutko obieramy i odcinamy oba końce. Jeżeli mamy małe i wczesne ogórki gruntowe – nie trzeba nawet pozbywać się skórki. To właśnie ona zawiera większość cennych substancji odżywczych. Po wstępnym przygotowaniu warzywa należy pokroić na plasterki. Im będą cieńsze, tym lepsza wyjdzie mizeria.Plasterki ogórków przekładamy do miseczki i posypujemy łyżeczką soli, a następnie całość mieszamy. Dzięki soli warzywa oddadzą większość zawartej w nich wody, a sałatka nie wyjdzie zbyt rzadka. Taką mieszankę odstawiamy na bok na 15-20 minut i odciskamy nadmiar płynu. Możemy posłużyć się również sitkiem, do którego wkładamy nasze ogórki z solą – wtedy nadwyżka wody po prostu z nich spłynie.W trakcie czekania na to, aż warzywa puszczą soki, możemy przygotować resztę składników. Do kolejnej miseczki przekładamy naszą śmietanę 18% lub jogurt naturalny. Jeśli chcemy dodać do mizerii sok z cytryny – robimy to teraz i wyciskamy około dwóch łyżek. W wersji bardziej na słodko możemy dorzucić szczyptę cukru albo łyżkę miodu. Mieszankę przekładamy do ogórków, które wcześniej odcisnęliśmy z nadmiaru wody. Całość doprawiamy mielonym pieprzem. Sałatki nie trzeba już solić.Taka klasyczna mizeria doskonale smakuje w tradycyjnym, prostym wydaniu, ale wiele osób stosuje różnego rodzaju dodatki. Możemy urozmaicić ją szczypiorkiem albo koperkiem. Świetnie smakuje również z pokrojoną w plasterki rzodkiewką. Sałatka z ogórków najlepiej smakuje schłodzona w lodówce – szczególnie w gorące, letnie dni.
Co możemy zrobić, aby nasi bliscy zachwycili się smakiem tej obiadowej sałatki z ogórków? Warto skorzystać z tricku sprzed lat oraz unikać pewnego błędu, który niestety zdarza się dość często.Przepyszna mizeria to smak, który towarzyszy nam już od najmłodszych lat. Niekwestionowanymi mistrzyniami w przygotowaniu tego dania były nasze babcie. Miały one swoje sprawdzone, choć wymagające czasu, kulinarne sztuczki, które doskonale wpływały na smak mizerii.
Ogórki stosunkowo szybko ulegają zepsuciu. Po kilku dniach leżenia na blacie lub w koszu z warzywami zaczynają mięknąć i szybko pojawia się na nich pleśń. Niestety, jeśli kiedykolwiek wpadłeś na pomysł zamrożenia ich, aby przedłużyć im żywotność - to bardzo zły pomysł. Z powodu ogromnej zawartości wody wewnątrz ogórka, mrożenie niszczy jego strukturę. Tworzące się kryształki lodu rozrywają .ściany komórkowe, przez co warzywo nie jest w stanie utrzymać swojej struktury. Niestety, nie tylko ogórków nie wolno mrozić.
Zupa ogórkowa należy do grupy potraw, które są wyjątkowo mocno zakorzenione w naszej kulturze. Ogórki kiszone Polacy robią od wieków, a zupa ta jest jednym z najlepszych sposobów na spożytkowanie ich nadmiaru. Niektórzy spotykają się jednak z pewnymi problemami. Choć ogórkowa towarzyszy nam od wielu lat, nie każdy wie jaka kolejność dodawania składników jest odpowiednia. Dlatego niektórzy popełniają ogromny błąd i na początku dodają do niej ogórki kiszone i dopiero po nich wrzucają kartofle.
Kolacja to posiłek, który najczęściej traktujemy po macoszemu. Po całym dniu jesteśmy zbyt zmęczeni, by gotować na świeżo i stać dziesiątki minut w kuchni. Wielu z nas sięga właśnie wieczorem po kaloryczne przekąski, które potem rzutują na nasze zdrowie. Dużo lepszym rozwiązaniem są błyskawiczne, ale nadal pełnowartościowe kolacje, które możemy przygotować w zaledwie kilka chwil. Taka jest właśnie sałatka z jajkiem i ogórkiem kiszonym, którą możecie także znaleźć na kanale Kuchnia Marioli, skąd pochodzi apetyczne zdjęcie z artykułu.