Smakowite ogórki nie raz wywoływały u nas uzasadniony zachwyt. Dotyczy to przeważnie kiszonego i konserwowego wydania tych warzyw. Obie odsłony mają spore grono entuzjastów. Mało kto spodziewałby się, że tak bardzo się one od siebie różnią.
Nie da się ukryć, że ogórki odgrywają ważną rolę w kulinariach. Nietrudno znaleźć smakoszy, którzy z miłą chęcią sięgają po warzywo w różnych wydaniach. Jednym z najczęstszych wyborów są ogórki konserwowe. Dlaczego mogą być one potencjalnie niebezpieczne?
Bez wątpienia brokuły i ogórki należą do grona warzyw, które często goszczą na naszych stołach. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ cechują się one niecodziennymi walorami smakowymi. Niestety smakołyki często są zapakowane w plastikową folię.
Wydaje się, że mizeria jest jedną z najprostszych sałatek – do jej przygotowania potrzebujemy zaledwie kilka składników. Nic nie stoi na przeszkodzie, by ten klasyczny dodatek urozmaicić rzodkiewką, sałatą czy szczypiorkiem. Sama mizeria jest nie tylko przepyszna, ale i zdrowa – ogórek zawiera między innymi witaminy C, A i K oraz cenne makro- i mikroelementy, takie jak potas czy fosfor.Do sporządzenia mizerii możemy wykorzystać zarówno ogórki gruntowe, jak i szklarniowe. Te pierwsze świetnie nadadzą się do sałatki przygotowywanej w sezonie, ale druga opcja także będzie przepyszna. Poniżej podajemy najprostszy i najszybszy sposób na przyrządzenie tej pysznej sałatki, która idealnie pasuje do dań mięsnych i rybnych.Mizeria – smaczna i orzeźwiającaMizeria składa się w głównej mierze z cienko pokrojonych ogórków, te natomiast są warzywem o dużej zawartości wody. Nic więc dziwnego w tym, że ta sałatka idealnie sprawdzi się jako dodatek do letniego obiadu i ugasi pragnienie. Doskonale pasuje do dań rybnych i mięsnych, a wiele osób nie wyobraża sobie tradycyjnego, polskiego schabowego czy młodych ziemniaków z koperkiem bez mizerii. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by tę sałatkę spożywać także jesienią czy zimą – witamina C zawarta w ogórkach wzmocni naturalną odporność organizmu.Warzywo jest również niskokaloryczne – możemy spożywać je w dużych ilościach bez ryzyka zyskania na wadze. Dzięki wysokiej zawartości błonnika szybko odczujemy sytość. Poza tym ogórki pomagają pozbyć się nadmiaru toksyn z organizmu oraz wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu moczowego. Co będzie potrzebne do przygotowania tak zdrowej i smacznej sałatki?3 duże ogórki (gruntowe lub szklarniowe poza sezonem)Około 4 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego (ilość zależy tak naprawdę od preferowanej konsystencji sałatki)Sok z cytrynyCukier lub miód (opcjonalnie)Pieprz czarny mielonySólKlasyczna mizeria – sposób przygotowaniaOgórki myjemy, cieniutko obieramy i odcinamy oba końce. Jeżeli mamy małe i wczesne ogórki gruntowe – nie trzeba nawet pozbywać się skórki. To właśnie ona zawiera większość cennych substancji odżywczych. Po wstępnym przygotowaniu warzywa należy pokroić na plasterki. Im będą cieńsze, tym lepsza wyjdzie mizeria.Plasterki ogórków przekładamy do miseczki i posypujemy łyżeczką soli, a następnie całość mieszamy. Dzięki soli warzywa oddadzą większość zawartej w nich wody, a sałatka nie wyjdzie zbyt rzadka. Taką mieszankę odstawiamy na bok na 15-20 minut i odciskamy nadmiar płynu. Możemy posłużyć się również sitkiem, do którego wkładamy nasze ogórki z solą – wtedy nadwyżka wody po prostu z nich spłynie.W trakcie czekania na to, aż warzywa puszczą soki, możemy przygotować resztę składników. Do kolejnej miseczki przekładamy naszą śmietanę 18% lub jogurt naturalny. Jeśli chcemy dodać do mizerii sok z cytryny – robimy to teraz i wyciskamy około dwóch łyżek. W wersji bardziej na słodko możemy dorzucić szczyptę cukru albo łyżkę miodu. Mieszankę przekładamy do ogórków, które wcześniej odcisnęliśmy z nadmiaru wody. Całość doprawiamy mielonym pieprzem. Sałatki nie trzeba już solić.Taka klasyczna mizeria doskonale smakuje w tradycyjnym, prostym wydaniu, ale wiele osób stosuje różnego rodzaju dodatki. Możemy urozmaicić ją szczypiorkiem albo koperkiem. Świetnie smakuje również z pokrojoną w plasterki rzodkiewką. Sałatka z ogórków najlepiej smakuje schłodzona w lodówce – szczególnie w gorące, letnie dni.
Co możemy zrobić, aby nasi bliscy zachwycili się smakiem tej obiadowej sałatki z ogórków? Warto skorzystać z tricku sprzed lat oraz unikać pewnego błędu, który niestety zdarza się dość często.Przepyszna mizeria to smak, który towarzyszy nam już od najmłodszych lat. Niekwestionowanymi mistrzyniami w przygotowaniu tego dania były nasze babcie. Miały one swoje sprawdzone, choć wymagające czasu, kulinarne sztuczki, które doskonale wpływały na smak mizerii.
Ogórki stosunkowo szybko ulegają zepsuciu. Po kilku dniach leżenia na blacie lub w koszu z warzywami zaczynają mięknąć i szybko pojawia się na nich pleśń. Niestety, jeśli kiedykolwiek wpadłeś na pomysł zamrożenia ich, aby przedłużyć im żywotność - to bardzo zły pomysł. Z powodu ogromnej zawartości wody wewnątrz ogórka, mrożenie niszczy jego strukturę. Tworzące się kryształki lodu rozrywają .ściany komórkowe, przez co warzywo nie jest w stanie utrzymać swojej struktury. Niestety, nie tylko ogórków nie wolno mrozić.
Zupa ogórkowa należy do grupy potraw, które są wyjątkowo mocno zakorzenione w naszej kulturze. Ogórki kiszone Polacy robią od wieków, a zupa ta jest jednym z najlepszych sposobów na spożytkowanie ich nadmiaru. Niektórzy spotykają się jednak z pewnymi problemami. Choć ogórkowa towarzyszy nam od wielu lat, nie każdy wie jaka kolejność dodawania składników jest odpowiednia. Dlatego niektórzy popełniają ogromny błąd i na początku dodają do niej ogórki kiszone i dopiero po nich wrzucają kartofle.
Kolacja to posiłek, który najczęściej traktujemy po macoszemu. Po całym dniu jesteśmy zbyt zmęczeni, by gotować na świeżo i stać dziesiątki minut w kuchni. Wielu z nas sięga właśnie wieczorem po kaloryczne przekąski, które potem rzutują na nasze zdrowie. Dużo lepszym rozwiązaniem są błyskawiczne, ale nadal pełnowartościowe kolacje, które możemy przygotować w zaledwie kilka chwil. Taka jest właśnie sałatka z jajkiem i ogórkiem kiszonym, którą możecie także znaleźć na kanale Kuchnia Marioli, skąd pochodzi apetyczne zdjęcie z artykułu.
Ogórki konserwowe goszczą w jadłospisie wielu osób. Charakteryzują się one wyjątkowym smakiem, który ciężko pomylić z czymkolwiek innym. Mało kto spodziewałby się, że tak popularny produkt może negatywnie wpłynąć na zdrowie.Jakiś czas temu przedstawialiśmy recepturę siostry Anastazji na ogórki kiszone w łagodnej odsłonie. Tego typu smakołyki bardzo często goszczą na stołach smakoszy. Niektórzy traktują je w kategorii przekąski, a inni wykorzystują ogórki konserwowe jako dodatek do kanapek lub dań obiadowych.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Warzywa, które pokrywa folia, są częstym widokiem na sklepowych półkach. Przeważnie możemy natknąć się na ogórki i brokułu owinięte w takie opakowania. Mało kto zdaje sobie sprawę, że jest to poważny problem.
Ogórki są wyjątkowym składnikiem naszej diety. Choć nie zawierają zbyt dużej ilości wartości odżywczych, tak duże pokłady białka i wody świetnie sprawdzają się w dietach redukcyjnych. Obie substancje dają uczucie sytości, przez co nie trzeba jeść przez dłuższy czas. Niestety, będąc w sklepie należy zwrócić szczególną uwagę na rodzaj ogórków, które wkłada się do swojego koszyka. Duża część szklarniowych ogórków, które hodowane są w oszklonych konstrukcjach, jest znacznie mniej zdrowa, od ich gruntowych kuzynów.
Mizeria nie powinna być dla smakosza daniem sprawiającym większego problemy. W końcu to mieszanka ogórków i śmietany więc pomyłka nie wchodzi w grę. Jednak podczas jej przygotowywania warto przestrzegać kilku zasad. Prezentujemy także niezwykły przepis na mizerię po węgiersku z dodatkiem aromatycznej słodkiej papryki, która jest podstawą tamtejszej kuchni. Mizeria będzie nie tylko pyszna, ale i nabierze niesamowitego koloru.
Ogórki kiszone traktowane są przez młodsze pokolenie po macoszemu. Jednak warto mieć świadomość, jak ważne dla naszego zdrowia i samopoczucia jest ich codziennie spożywanie. O zaletach kiszonek pisaliśmy całkiem niedawno, a ogórki kiszone są ich królami. Lista zalet i korzyści z jedzenia ogórków kiszonych jest długa. Pamiętajmy, że najwięcej korzyści możemy wyciągnąć z własnoręcznie przygotowanych przetworów, najlepiej z ogórków kupionych wcześniej na targu.
Magda Gessler zna się na gotowaniu jak mało kto! Gwiazda TVN dzieli się swoimi niezwykłymi inspiracjami kulinarnymi między innymi w swoim programie Kuchenne Rewolucje, gdzie pomaga innym restauratorom. Jakiś czas temu pani Magda zawitała do Sosnowca, gdzie dokonała rewolucji restauracji "Sale & Pepe". Za sprawą gwiazdy zmieniła się ona w prawdziwie włoską pizzerię "Il pino". W jej menu można znaleźć między innymi tę nietypową pizzę. Naszym zdaniem to doskonałe danie na koniec karnawału.Chociaż połączenie wydaje się dość nietypowe, z pewnością zachwyci niejednego smakosza!Pizza z musem z ogórków kiszonych - przepisSkładniki:Mus:ogórki kiszonerukolakoperDodatki:kawałki pasztetowejcebulatarty serSposób wykonania:Obierz ogórki, usuń z nich nasiona. Dodaj rukolę i pęk kopru, zblenduj, dodać oliwę. Gotowy sos wyłóż na sitko i odsącz nadmiar wody i dopraw pieprzem.Gotowy mus rozsmaruj na pizzy uprzednio posmarowanej odrobiną oliwy i ułóż na nim dodatki: pasztetową cebulę i żółty ser.Przepis Magdy Gessler na najlepsze ciasto do pizzy znajdziesz pod tym linkiem. Co sądzisz o pizzy z tak nietypowym dodatkiem? Jesteś na tak, czy jednak nie przekonuje, Ciebie tego typu połączenie?Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Smak dzieciństwa: ciepłe lodyNiezwykły dodatek do rosołuJak wybrać mięso na kotlety schabowe?źródło: ofemininZapraszamy na nasz Instagram
Ogórki są podstawą mizerii - bez nich, ta pyszna sałatka nie mogłaby powstać. Aby cieszyć się doskonałym smakiem tego obiadowego dodatku, należy przykuć sporą uwagę do samych ogórków. Błędne wybory mogą bowiem sprawić, że przyjemność z jedzenia całkowicie zniknie. Dlatego poniżej prezentujemy kilka sposobów, które sprawią, że za każdym razem mizeria wyjdzie Ci doskonała. Domownicy nie będą mogli powstrzymać się przed okrzykami zachwytu, ponieważ tak sporządzona, smakuje praktycznie idealnie.
Smakowite ogórki są absolutną klasyką, jeżeli chodzi o kulinaria. Popularne warzywo często gości na naszych stołach w rozmaitych formach. Jedną z najczęściej wybieranych możliwości jest niezawodna mizeria. Dziś przygotujemy ją nieco inaczej.
Ogórek kojarzy się z letnimi obiadami. Któż z nas nie uwielbia mizerii, czy pysznym sałatek z jego dodatkiem? Niestety, czar pryska gdy okazuje się, że popularne warzywo jest gorzkie i psuje smak naszej potrawy. Dlaczego tak się dzieje? Wszystko wskazuje na to, że popełniamy spory błąd obierając to warzywo. Całe szczęście prosty trick sprawi, że już na zawsze pożegnamy się z tym problemem i unikniemy kulinarnej katastrofy.Jak obrać ogórki, aby pozbyć się gorzkiego posmaku? Śpieszymy z odpowiedzią!Za gorzki posmak ogórków odpowiadają substancje, które zawarte są w jego liściach i łodygach. Dlatego, sposób ubierania tego warzywa ma ogromne znaczenie. Ogórki są bowiem najbardziej gorzkie w części, która wyrasta z z całej rośliny. W jaki sposób powinniśmy obierać ogórka? Przede wszystkim powinniśmy zaczynać od jaśniejszej strony tego warzywa. Gdy obierzemy je z drugiej nieco ciemniejszej strony, to niestety warzywo będzie miało niezbyt smaczną goryczkę.Gdy natniemy końcówkę ogórka, która jest połączona z łodygą, to niestety rozprowadzimy gorzką substancję po całym warzywie. Niestety, kulinarne skutki takiego błędu odczuje niemal każdy smakosz. Co odpowiada za gorzki posmak ogórków? Są to wspomniane wyżej substancje, które znajdują się w jego liściach i łodygach tzw. kukurbitacyny. Są to związki z grupy steroidów, które mają one za zadanie odstraszyć zwierzęta i chronić roślinę przed zjedzeniem.Okazuje się jednak, że nie wszystkie ogórki są gorzkie. Dlaczego tak się dzieje? Powodem są różne warunki uprawy tego warzywa. Jeżeli są one dość ciężkie (np. susza lub niskie temperatury), to roślina chroni się wytwarzając więcej kukurbitacyn. Jesteś ciekawy, dlaczego ogórki w sklepach spożywczych pakowane są w folię? Koniecznie przeczytaj jeden z naszych tekstów link znajdziesz tutaj. Na naszej stronie przeczytasz także, z jakim warzywem pod żadnym pozorem lepiej nie łączyć tego uwielbianego warzywa.Czy wykorzystasz powyższy trick? Jesteśmy bardzo ciekawi!Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Gessler podała przepis na obłędną zupę gulaszową. Syci, rozgrzewa i dodaje energiiNajszybszy możliwy przepis na faworki. W sam raz dla zabieganych i niecierpliwychKiedy wypada najbliższa niedziela handlowa? Zaskoczenie gwarantowaneundefinedźródło: gotujmyZapraszamy na nasz Instagramundefinedundefined
Długie ogórki często goszczą w naszych kuchniach. Przygotowujemy na ich bazie różne dodatki do wyśmienitych dań. Okazuje się, że nie bez powodu są pakowane w folię. Warto wiedzieć, dlaczego tak się postępuje.
Nie da się ukryć, że ogórki kiszone i buraki odgrywają niezwykle istotną rolę w naszej rodzimej kuchni. Powszechnie uznaje je się za najzdrowsze ze smakołyków. Mało kto spodziewałby się, że nie znajdują się na szczycie rankingu produktów spożywczych o szczególnych walorach żywieniowych i zdrowotnych.
Ogórka zazwyczaj jemy na słono lub w pikantnej odsłonie. Na TikToku ostatnimi czasy coraz większą popularność zdobywają jednak filmiki, w których ludzie posypują ogórka dużą ilością cukru i jedzą. Okazuje się, że w takiej postaci smakuje on zupełnie inaczej. Wszyscy testujący są zgodni – ogórek obsypany cukrem smakuje zupełnie jak arbuz. Na platformie TikTok oprócz zabawnych filmików, tanecznych układów czy karaoke ostatnimi czasy furorę robią właśnie przepisy i porady kulinarne. Ludzie dzielą się też opiniami po testowaniu różnych nietypowych potraw. Sami nie raz pisaliśmy o ciekawych trikach kulinarnych, które cieszyły się ogromną popularnością na tej platformie. Jednym z nich był, np. sposób na błyskawiczne otwieranie puszek. Hitem na TikToku okazało się też wideo z nagraniem wybuchu zakwasu. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej: