Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ogórki

Ogórki

Mizeria z cebulą
04.06.2021 02:00 Dodatek, który całkowicie zmienia smak mizerii

Mizeria jest przedstawicielem przepisów, które wymagają szczególnej uwagi wobec pojedynczych składników. Ciężko bowiem przykryć smakowe niedoskonałości ogórków innymi produktami - dlatego warto rozglądać się za najlepszymi towarami, jakie są dostępne. Szczególnie sporo pracy należy poświęcić na znalezienie dobrej kwaśnej śmietany. Producenci mogą pod przykrywką sprzedawać śmietanę, w której składzie nie ma jedynie mleka i żywych kultur bakterii. Dlatego czytanie etykiet powinno wejść w nawyk przed zakupami.

Ogórki kiszone
04.06.2021 02:00 Jak ukisić ogórki, żeby były twarde?

Sekret pysznych ogórków kiszonych tkwi w kilku prostych czynnościach. Nie wystarczy jedynie odpowiedni przepis - warto znać kilka tricków, które sprawią, że nasze ogórki staną się idealnie twarde i chrupie.

Ogórki małosolne
02.06.2021 02:00 Co robić, żeby ogórki małosolne były idealnie chrupkie?

Proces przygotowania ogórków małosolnych jest praktycznie identyczny jak zwykłych ogórków kiszonych. Największą różnicą jest jednak czas fermentacji - w przypadku kiszonych, trwać to może nawet kilka tygodni. Małosolne kiszą się jedynie kilka dni. W trakcie kiszenia zachodzi fermentacja. Bakterie kwasu mlekowego spożywają cukier i zamieniają go na gaz oraz kwas mlekowy. Dzięki temu ukiszone produkty są zakonserwowane na bardzo długi czas, a także nabierają zupełnie nowych, probiotycznych właściwości.

Mizeria z cebulą
02.06.2021 02:00 Węgierska wersja mizerii

Wydawać by się mogło, że mizeria nie stanowi dla Polaków żadnego wyzwania, w końcu przygotowujemy ją jako dodatek do obiadu praktycznie codziennie. Kotlety schabowe, mielone czy najbardziej wykwintne pieczenie nie są dopełnione, jeśli obok nich nie pyszni się mizeria.Jeśli jesteś przyzwyczajony do zwykłej polskiej mizerii, poniższy przepis może otworzyć ci oczy. Receptura pochodzi z Węgier, dlatego nie może zabraknąć w niej papryki w proszku. Gdy raz jej spróbujesz, już nigdy nie powrócisz do zwykłej mizerii.

Czy woda z ogórków kiszonych jest zdrowa?
01.06.2021 02:00 Czy woda z ogórków kiszonych jest zdrowa?

Ogórki kiszone świetnie sprawdzają się jako dodatek obiadowy. Są też świetną przekąską na spotkanie w gronie znajomych. Mimo że od dawna głośno mówi się o zaletach ich spożywania, często zapomina się o tym, że również woda, w których się kisiły, ma niesamowite działanie.

Prosty sposób na idealne ogórki małosolne
28.05.2021 02:00 Prosty sposób na idealne ogórki małosolne

Ogórki kiszone smakują zupełnie inaczej niż ogórki małosolne. Jedne i drugie mają swoich zwolenników, jednak nie wszyscy wiedzą, z czego wynika różnica pomiędzy tymi przetworami.

Ogórki małosolne
27.05.2021 02:00 Ile soli potrzeba na zalewę do ogórków małosolnych?

Ogórki małosolne to nic innego jak ogórki kiszone, których proces fermentacyjny trwa znacznie krócej. Zazwyczaj małosolne przygotowuje się w ciągu jednego dnia, gdyż to wystarcza, aby nabrały charakterystycznego słonego smaku, za którym tak wielu przepada. Ich kolejnym atutem jest większa jędrność i soczystość niż kiszeniaków. Bakterie kwasu mlekowego nie mają wystarczająco dużo czasu na rozłożenie cukrów w ogórkach, dzięki czemu zachowują bardziej zwartą fakturę, która smakuje osobom preferującym łagodniejsze smaki.

Ogórki z ananasem w occie ze słoika
27.05.2021 02:00 Przepis na ogórki z ananasem w occie ze słoika

Ogórki ze słoika dają ogromne pole do popisu ciekawskim smakoszom. Wszelkie słodkie dodatki przestają już zaskakiwać nawet tych, którzy są przywiązani do klasycznych przepisów, takich jak chociażby ten na ogórki małosolne. Jeśli do przepisu chciałbyś użyć ogórków z własnej działki, a nie wiesz, co zrobić, by pięknie rosły, możesz zerknąć do tego artykułu.

Ogórki kiszone
25.05.2021 02:00 Co robić, żeby ogórki kiszone nie wyszły gorzkie?

Gorzkie ogórki kiszone mogą być prawdziwą zmorą każdego smakosza. Aby uniknąć takiej sytuacji, powinniśmy przede wszystkim stawiać na dobrej jakości ogórki. Zdaniem ekspertów muszą być one małe, jędrne i intensywnie zielone.Przede wszystkim powinny one pochodzić ze sprawdzonego źródła. Najlepiej gdyby była to sprawdzona ekologiczne uprawa. Niestety, przenawożone ogórki mogą nie być dobre w smaku. Mogą również być puste po ukiszeniu - więcej na ten temat pisaliśmy w tym artykule.Co zrobić, żeby ogórki kiszone nie wyszły gorzkie?Już wkrótce rozpocznie się sezon na ogórki. Chociaż możemy je przyrządzać na wiele przeróżnych sposobów, to od lat największą popularnością cieszą się te kiszone. Co zrobić, aby nie wyszły gorzkie?

Ogórki kiszone
23.05.2021 02:00 Co zrobić, żeby ogórki kiszone nie były puste w środku?

Zdarzyło Wam się przynieść słoik ogórków kiszonych ze spiżarni i przeżyć bolesne rozczarowanie, ponieważ okazały się one ""puste w środku". Nie martw się takiej sytuacji z łatwością da się zapobiec. Zdradzamy, o czym musisz pamiętać przed kiszeniem ogórków.Jak wybrać odpowiednie ogórki do kiszenia?Ogórki kiszone, które są puste w środku mogą być zmorą każdego prawdziwego smakosza. Aby uniknąć takiej sytuacji, powinniśmy przede wszystkim omijać szerokim łukiem warzyw z niesprawdzonych źródeł.Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem będą ekologiczne ogórki od sprawdzonego dostawcy. Starajmy się wybierać takie odmiany ogórków, które nie mają zbyt dużych komór nasiennych. Wiele osób za najlepszy gatunek wskazuje tzw. ogórki śremskie.Eksperci uważają, że najlepsze ogórki do kiszenia powinny być małe, młode i jasne. Zbyt ciemna skórka warzywa, to oznaka, że podczas ich uprawy stosowano zdecydowanie zbyt wiele nawozów sztucznych. O czym jeszcze należy pamiętać kisząc ogórki?Zasady kiszenia ogórkówJeśli nie chcemy, żeby nasze ogórki kiszony wyszły puste, powinniśmy je ciasno upychać w słoikach. Przedtem warzywa muszą zostać dokładnie wyszorowane i namoczone przez co najmniej kilka godzin w wodzie. Dzięki takim zabiegom będziemy cieszyć się idealnie jędrnymi ogórkami.Warto również pamiętać, że kiszenie ogórków powinno się zawsze odbywać w odpowiedniej temperaturze. Im jest ona wyższa, tym szybciej przebiega proces jej fermentacji. Jednocześnie istnieje wtedy ryzyko, że ogórki zepsują się, zanim ten proces dobiegnie końca. Nie jest to koniec ważnych zasad, o których powinniśmy pamiętać kisząc ogórki.źródło: pixabay

Mizeria
22.05.2021 02:00 Obłędna szwedzka wersja mizerii

Mizeria to prawdopodobnie najprostsza surówka podawana do obiadu. Choć sposób jej przygotowania różni się w zależni od domu i regionu Polski, szkielet przepisu zawsze jest taki sam i zawiera soczyste i chrupiące ogórki oraz gęstą śmietanę. Mizeria jest tak naprawdę bardzo popularnym dodatkiem na całym świecie - co widać chociażby po jej szwedzkiej wersji. Szwedzi preferują bardziej intensywne w smaku potrawy, dlatego też sama mizeria zawiera składniki, które mocno czuć na języku.

Ogórki wyrosną jak na drożdżach
19.05.2021 02:00 Prosty sposób na obfite zbiory ogórków

Ogórki często goszczą na naszych stołach. Rzecz jasna najlepiej smakują takie, które posadzimy samodzielnie. Jeśli chcesz, aby zbiory były wyjątkowo obfite, koniecznie wypróbuj nawóz na bazie drożdży.Nie od dziś wiadomo, że ogórki z własnego ogródka dają najwięcej satysfakcji, a oprócz tego wyróżniają się lepszymi walorami smakowymi. Każdy, kto zajmuje się samodzielną uprawą, powinien zadbać o odpowiednie nawożenie warzy. Warto wykorzystać domowy nawóz.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Ogórki małosolne na sucho
19.05.2021 02:00 Sprytny patent Strzelczyka na ogórki małosolne "na sucho"

Ogórki małosolne zazwyczaj przygotowujemy tak, jak kiszone - jedyną różnicą jest jednak czas fermentacji, który w przypadku małosolnych musi być znacznie krótszy. Inaczej bakterie kwasu mlekowego zbyt mocno zmienią smak i strukturę warzywa. W mieście Perm w centralnej Rosji praktykuje się robienie małosolnych bez zalewy, co dla Polaków może wydawać się dziwnym sposobem. Rosjanie dzięki temu mogą cieszyć się smakiem takich ogórków już po kilkunastu godzinach od zamarynowania ich w suchej mieszańce.

Ogórki będą pięknie rosnąć
18.05.2021 02:00 Banalny sposób na obfite zbiory ogórków

Ogórki bardzo często hodowane są w przydomowych grządkach czy skrzynkach z warzywami. Uprawa nie jest skomplikowana, choć potrzeba jest żyznej gleby próchniczych, które łatwo się nagrzewają. Można je jednak zdobyć w każdym sklepie ogrodniczym. Jak każde rośliny, ogórki także mogą zostać dotknięte chorobami grzybicznymi oraz szkodnikami, które będą żywić się na danych częściach rośliny. Aby się z nimi uporać, warto stosować bardzo prostą miksturę, którą można przygotować w domowym zaciszu.

Ogórki będą rosły fantastycznie
15.05.2021 02:00 Piorunująco skuteczny nawóz do ogórków z pokrzywy

Przepyszne ogórki odgrywają ogromną rolę w naszej rodzimej kuchni. Wystarczy spojrzeć na ich kiszoną odsłonę lub specjały takie jak kultowa mizeria. Większość smakoszy kupuje ogórki w sklepie lub na straganie. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by uprawiać je we własnym ogródku.

Ogórki z własnego ogródka
13.05.2021 02:00 Co zrobić, aby liście ogórków nie żółkły?

Ogórki z domowego ogródka z pewnością powinny napawać dumą. Niestety czasem mimo naszych starań, liście podopiecznych nam roślin żółkną. Winę za taki stan rzeczy ponosi między innymi niedobór składników odżywczych. Jak dostarczyć je ogórkom?

ogórki
09.05.2021 02:00 Niezwykłe zastosowanie obierków z ogórków

Bardzo często wyrzucamy je do kosza, a możemy wykorzystać na wiele interesujących sposobów. Nie zawsze zdajemy sobie sprawy, ile cennych właściwości mogą mieć obierki po warzywach. Skórkę z ogórka z powodzeniem wykorzystamy w naszym ogrodzie.Jak wykorzystać obierki z ogórków w ogrodzie?Skórka z ogórka może odstraszyć mrówki. Te owady pojawiają się w naszych ogrodach dość niespodziewanie i powodują liczne szkody. Walka z nimi jest po prostu dość uciążliwa. Zamiast inwestować w drogie środki owadobójcze, wysyp w ogrodzie obierki z ogórków!W obierkach znajdują się kukurbitacyny. Ta substancja działa drażniąco na mrówki. Zapach obierków ich skutecznie sprawia, że te owady tracą węch, co sprawia, że po prostu nie mogą się z sobą komunikować.Jeśli chcesz się pozbyć mrówek z ogrodu, wystarczy, że rozsypiesz obierki w wybranych przez siebie miejscach! Możesz je również przetrzeć nimi progi swojego mieszkania. Dzięki temu unikniesz nieproszonych gości w swoim domu! Skórka ogórka sama w sobie kryje wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych. Zdradzamy poniżej, jakie są korzyści z jej spożywania.Dlaczego warto sięgać po skórkę z ogórków?Najczęściej ląduje w koszu, a tymczasem może ją wykorzystać na wiele kreatywnych sposobów lub zjeść! Sama w sobie nie jest niestety zbyt smaczna, dlatego absolutnie nie zalecamy jeść całych obierków!Lepiej jest po prostu dobrze wyszorowane, ale nieobrane kawałki ogórka wrzucić do naszej ulubionej sałatki. Dzięki temu dostarczymy naszemu organizmowi sporą dawkę błonnika, który właśnie znajduje się w skórce.Ten składnik doskonale wpływa na naszą gospodarkę jelitową. Szczególnie jest polecany tym osobom, które mają problemy z nieregularnym wypróżnianiem oraz zaparciami.[EMBED-19]Skórka z ogórka zawiera również sporą dawkę witaminy K, która jest odpowiedzialna za prawidłowe krzepnięcie krwi. Ma ona bardzo pozytywny wpływ na nasz układ krążenia. Zapobiega m.in. odkładaniu się płytek miażdżycowych w tętnicach.Na naszej stronie znajdziesz jeszcze więcej interesujących artykułów. Niedawno zdradzaliśmy, dlaczego nasze babcie chowały cebulę do pończoch oraz podawaliśmy przepis na soczystą wątróbkę.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Przepis na zupę owocową z makaronemPrzepis na cytrynowy napój oczyszczający tętniceOrzechowo - korzenna sałatka Waldorfźródło: parenting wp/ żywienie. abc zdrowieZapraszamy na nasz Instagramundefinedundefined

Ocet na mszyce
08.05.2021 02:00 Jak wykorzystać ocet w domowej uprawie ogórków?

Ocet jest powszechnym produktem, który najczęściej wykorzystuje się do gotowania lub czyszczenia. Marynowane w nim warzywa zakonserwowane są na długie lata, a mocno zapieczone zabrudzenia wręcz same odchodzą, po porządnym namoczeniu w occie. W maju wielu z nas decyduje się na rozpoczęcie pracy w ogródku czy na działce - pielęgnacja grządek, krzewów i roślin jest interesującym i pasjonującym zajęciem. Niestety, widok mszyc na łodygach roślin może zepsuć najlepsze popołudnie. Dlatego pokazujemy co zrobić, aby się ich łatwo pozbyć.

Ogórki będą jeszcze bardziej okazałe
08.05.2021 02:00 Nawóz do ogórków z łupin po cebuli

Smakowite ogórki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Zielone warzywa zajadamy w rozmaitych formach. Niektórzy dodają je do dań, a inni stawiają na kiszenie. Niezależnie od preferencji warto wiedzieć, jak zadbać o ogórki rosnące w ogródku.

Ogórki małosolne w butelce
07.05.2021 02:00 Najszybszy sposób na ogórki małosolne

Ogórki małosolne zalicza się do frykasów, po które z miłą chęcią sięgają wielbiciele swojskich smaków. Nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią spałaszowałyby taki specjał. Przeważnie podczas przygotowywania ogórków małosolnych musimy uzbroić się w cierpliwość. Na szczęście cały proces możemy przyśpieszyć.

Zalewa octowa po ogórkach
07.05.2021 02:00 Czy woda po ogórkach konserwowych jest zdrowa?

Ogórki konserwowe mają swój charakterystyczny smak, który nie każdemu odpowiada. Są delikatnie słodkie, przez co niektórzy nie lubią jeść ich do obiadu - połączenie słonego ze słodkim nie jest w końcu u nas aż tak bardzo popularne. Jeśli mimo to masz w swojej lodówce słoik po korniszonach, w którym ciągle pełno jest wody, nie wylewaj jej. Gdy tylko poczujesz któryś z poniższych problemów zdrowotnych lub będziesz chciał ugotować coś pysznego, będziesz mógł wykorzystać właściwości zalewy octowej.

ogórki
06.05.2021 02:00 Prosty sposób na obfite zbiory ogórków

Ogórki to jedne z naszych ulubionych warzyw. Doskonale sprawdzą się zarówno jako składnik dań, jak i przetworów. Chcesz w tym roku cieszyć się obfitymi zbiorami tych warzyw? Postaw na naturalne składniki!

Ogórki małosolne na zdrowie
29.04.2021 02:00 Czym charakteryzują się ogórki małosolne?

Przepyszne ogórki małosolne należą do grona specjałów, którym bardzo ciężko się oprzeć. Niektórzy wielbiciele kulinariów mogliby nimi zajadać się codziennie. Z pewnością ogórki małosolne warto dodać do swojego jadłospisu. Co możemy wówczas zyskać?

Dieta ogórkowa zyskuje na popularności
27.04.2021 02:00 Na czym polega dieta ogórkowa?

Dieta ogórkowa może zaskoczyć niejednego smakosza. Nie od dziś wiadomo, że uwielbiane zielone warzywa są zdrowe, jednak mało kto zdecydowałby się na sięganie głównie po nie. Na czym polega dieta ogórkowa?

Jak przechowywać ogórki?
20.04.2021 02:00 Sposób na przedłużenie świeżości ogórków

Ogórki już niedługo powinny znaleźć się w diecie każdego z nas - w czasie letnich upałów, warzywo złożone w 97 procentach z wody, jest prawdziwym zbawieniem. Dodatkowym atutem jest obecność minerałów, które ułatwiają nawodnienie i uzupełniają elektrolity. Niestety, każdy sezon na warzywa kiedyś się kończy. Wtedy można posiłkować się kiszonkami lub produktami zakonserwowanymi w occie, jednak wiele osób preferuje świeże ogórki. W takim wypadku często jedynym wyjściem jest kupowanie ogórków szklarniowych.

Ogórki kiszone i konserwowe
16.04.2021 02:00 Zdrowsze są kiszone czy konserwowe ogórki?

Smakowite ogórki nie raz wywoływały u nas uzasadniony zachwyt. Dotyczy to przeważnie kiszonego i konserwowego wydania tych warzyw. Obie odsłony mają spore grono entuzjastów. Mało kto spodziewałby się, że tak bardzo się one od siebie różnią.

12.04.2021 02:00 Dlaczego brokuły pakowane są w folie?

Bez wątpienia brokuły i ogórki należą do grona warzyw, które często goszczą na naszych stołach. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ cechują się one niecodziennymi walorami smakowymi. Niestety smakołyki często są zapakowane w plastikową folię.

Ogórki konserwowe mogą być niebezpieczne
12.04.2021 02:00 Błąd w przyrządzaniu ogórków konserwowych

Nie da się ukryć, że ogórki odgrywają ważną rolę w kulinariach. Nietrudno znaleźć smakoszy, którzy z miłą chęcią sięgają po warzywo w różnych wydaniach. Jednym z najczęstszych wyborów są ogórki konserwowe. Dlaczego mogą być one potencjalnie niebezpieczne?