Placki ziemniaczane mają wielkie grono wielbicieli. Czy wiecie jednak, że z innych warzyw też można zrobić przepyszne placki? Dziś proponujemy sięgnąć po młodą kapustę. Jest chrupiąca i delikatna i takie też wychodzą placki z jej dodatkiem. Wystarczy połączyć poszatkowane warzywo z odrobiną ciasta i usmażyć. Będziecie zachwyceni pyszną odmianą.
Placki ziemniaczane lubią chyba wszyscy. Jasne i delikatne w środku, a chrupiące na zewnątrz są celem, do którego dąży każda pani domu. Zamiast jednak kombinować, wystarczy skorzystać ze sprawdzonych receptur. Na przykład takich, jak przepis babci Ewy. Jej placki ziemniaczane zachwycają całą rodzinę, a ich tajemnicą jest wrzące mleko.
Placki ziemniaczane mają swoich wiernych fanów. To lubiane danie obiadowe można jeść na słodko, ale też w wersji wytrawnej. Proponujemy przepis na placki, które rozpływają się w ustach i nie mają ani grama mąki. Są naprawdę pyszne!
Szukasz pomysłu na smaczny posiłek? Sprawdź nasz obłędny sposób na placki ziemniaczane. Wyjątkowość dania tkwi w wykorzystaniu apetycznych, młodych warzyw do jego przyrządzenia. By danie się udało i było chrupiące, wystarczy do ciasta na placki dodać trochę skrobi ziemniaczanej.
Placki ziemniaczane można przygotować nawet z młodych bulw. Strzelczyk pokazał jak sprawić, by się nie rozpadły. Kluczowe jest dokładne odciśnięcie startych ziemniaków. Nie będzie potrzebna nawet mąka, a placki wyjdą smaczne i chrupiące.
Skuś się na wybitne wręcz placki ziemniaczane. Najlepszy sposób podpatrzysz u Tomasza Jakubiaka. Dzięki dodatkowi śmietany smażone ziemniaki nabierają wyjątkowego i niepowtarzanego smaku. Już nigdy nie pominiesz tego składnika.
Placki ziemniaczane można zrobić także z ugotowanych ziemniaków. Smakują równie dobrze co klasyczne, a nie wymagają żmudnego tarcia warzyw. Musicie spróbować — rodzinie na pewno się spodobają.
Placki ziemniaczane mogą być jeszcze bardziej chrupiące. Wystarczy, że starte ziemniaki namoczymy w wodzie i starannie odsączymy. Formowanie przysmaku będzie niesamowicie proste, a konsystencje zachwyci nawet najbardziej wybrednych. Spróbujecie?
Smak placków ziemniaczanych dobrze zna niemal każdy z nas. Ten klasyk naszej kuchni zdobył serca w wersji zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Jak jednak smażyć je by były idealne nie tylko na zewnątrz, ale również w środku? Kluczową kwestią jest tutaj dobranie odpowiedniej temperatury i mocy palnika.
Placki ziemniaczane smażone na maśle klarowanym są niesamowicie smaczne. Zaproponowana przez Annę Lewandowską odsłona skusi niejednego smakosza, a jej przygotowanie jest bardzo proste. Spróbujecie?
Wiele gospodyń domowych ma swój sprawdzony sposób na placki ziemniaczane. Nigdy nie jest jednak za późno, by spróbować czegoś nowego. Sprawdźcie koniecznie przepis na placki autorstwa Magdy Gessler. Dzięki dodatkowi śmietany potrawa zachowuje apetyczną barwę, a także zyskuje idealną chrupiącą konsystencję.
Placki ziemniaczane można przygotować do smażenia w mniej niż kwadrans. Wystarczy skorzystać z blendera, w którym sprawnie i szybko rozdrobnimy ziemniaki oraz cebulę. Z tym przepisem zapomnisz o ciemniejącej masie i otartych dłoniach.
Placki ziemniaczane mogą być smaczne i puszyste. Wystarczy przygotować je z ugotowanych ziemniaków i wykorzystać ubite na sztywną pianę białka. Wykonanie nie jest skomplikowane, a efekty przyjemnie was zaskoczą. Musicie spróbować.
Masz ochotę na placki ziemniaczane, ale zniechęca Cię czasochłonne tarcie warzyw? Koniecznie zrób placki z poniższego przepisu. Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków są proste w przygotowaniu, pyszne i chrupiące.
Magda Gessler przyrządza placki ziemniaczane inaczej niż wszyscy. Do masy z ziemniaków dodaje gęstą, kwaśną śmietanę. Placki nie rozwarstwiają się podczas smażenia. Są delikatne i jednocześnie bardzo chrupiące.
Placki ziemniaczane wychodzą Wam tłuste i niesmaczne? Dodanie do masy niewielkiej ilości spirytusu uchroni ją przed nadmiernym wchłanianiem oleju z patelni. Prosta sztuczka znana doświadczonym kucharkom z pewnością poprawi jakość Waszego dania.
Placki ziemniaczane mogą być jeszcze bardziej puszyste. Wystarczy, że ubijecie pianę z białek i dodacie ją do ziemniaczanej masy bezpośrednio przed smażeniem. Pełen smaku, lekki niczym chmurka rarytas skusi każdego. Spróbujecie?
Najprostsze i klasyczne przepisy są najlepsze. Najłatwiej też popełnić na nich kulinarną gafę. Jasiek Kuroń postanowił raz na zawsze zakończyć spór o placki ziemniaczane. Szczególną uwagę przykłada do momentu dodawania poszczególnych składników potrawy.
Właściciele tarnogórskiej restauracji Szara Oberża wystosowali apel do nieuczciwych klientów, którzy odwiedzili ich lokal 10 marca. Klienci zamówili jedzenie i napoje i wyszli bez płacenia.
Masz ochotę na placki ziemniaczane, ale nie chcesz, żeby ociekały olejem? Koniecznie usmaż je w tosterze. Masa ziemniaczana piecze się równomiernie i o wiele szybciej niż w piekarniku. Gotowe placki podaj ze szczypiorkiem i gęstą śmietaną, nikt im się nie oprze.
Do masy ziemniaczanej dodaj kiszoną kapustę, a placki ziemniaczane będą jeszcze smaczniejsze. Kutowe danie z dodatkiem kiszonki i marchewki dosłownie rozpływają się w ustach. Są soczyste, a z zewnątrz zachwycają chrupiącą, złocistą skórką.
Placki ziemniaczane powinny być chrupiące. Do ich przygotowania najlepiej wybrać mączyste ziemniaki. Piotr Ogiński pokazał, jak sprawdzić, czy zakupione przez nas warzywo zawiera wystarczająco dużo skrobi. Prosta sztuczka polegająca na pocieraniu połówek ziemniaka pozwoli nam to określić w zaledwie kilka chwil.
Placki ziemniaczane lubi wielu smakoszy. Robert Makłowicz pokazał swój patent na to klasyczne danie. Kucharz radzi, by wykorzystać mączyste ziemniaki. Wtedy potrawa będzie chrupiąca.
Placki ziemniaczane powinny być chrupiące. Odpowiednią konsystencję dania z patelni uzyskamy, dodając do masy trochę mąki ziemniaczanej. Będą tak dobre, jak nigdy wcześniej. Musicie ich spróbować.
Placki ziemniaczane nie muszą ociekać tłuszczem. Wystarczy, że smażenie będziemy prowadzić na odpowiednio rozgrzanym oleju, a nie będzie on niepotrzebnie kumulował się w masie. Warto zastosować ten i inne sposoby, by smak dania zachwycił.
Przenigdy nie wyrzucaj ziemniaków, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia. Przygotujesz z nich wiele pysznych dań, w tym placki ziemniaczane. Poznaj przepis na placki z gotowanych ziemniaków. Bez tarcia i bez smażenia.
Anna Lewandowska zdradziła przepis na wyśmienite placki ziemniaczane. Chrupiące z zewnątrz, delikatne w środku podbiją serce każdego smakosza. Lewandowska do masy ziemniaczanej dodaje mąkę ryżową i owsianą. Ziemniaki doprawia świeżymi ziołami.
Nie masz pomysłu na obiad? Usmaż placki ziemniaczane z musztardą. Placki są wyraźne w smaku i soczyste w środku. Z zewnątrz zachwycają chrupiącą, złocista skórkom. Danie nie ma sobie równych.