Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Placki Ziemniaczane

Placki Ziemniaczane

placki warzywne
10.07.2022 09:36 Placki z cukinii i ziemniaków zachwycają chrupkością. Dzieci i najbliżsi będą błagać o więcej

Poznaj placki z cukinii i ziemniaków, które zachwycają chrupkością. Dzięki dodatkowi cukinii placki nabierają delikatniejszego smaku, a ziemniaki dają im bardziej zwartą strukturę. Pokochają je dzieci i najbliżsi i będą prosić o dokładkę. Przygotuj je na obiad lub kolację, a otrzymasz tanie i pyszne danie. Placki warzywne są lekkie, tanie i proste w przygotowaniu. Na dodatek doskonale smakują i można je zrobić z różnych warzyw. W naszej kuchni prym oczywiście wiodą placki ziemniaczane, jednak coraz więcej osób robi też placki z cukinii. My połączymy oba trendy i przygotujemy placki ziemniaczane z cukinią. Będą chrupiące, ale delikatniejsze w smaku.

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie piły tłuszczu? Zdradzamy najlepsze patenty
07.07.2022 11:05 Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie piły tłuszczu? Zdradzamy najlepsze patenty

Placki ziemniaczane są świetnym pomysłem na obiad. Są delikatne i mają chrupiącą skórkę. Niestety placki ziemniaczane zwykle są również bardzo tłuste, mamy na to jednak skuteczny sposób. Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie piły tłuszczu?Placki ziemniaczane to kultowe danie, które wszyscy uwielbiamy. Niezależnie od tego, czy podane na słodko z cukrem, śmietaną, sosem pieczarkowym, czy gulaszem mięsnym, dodajmy do nich składnik, który sprawi, że będą lekkie i nie będą ociekać tłuszczem. Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie piły tłuszczu?Placki ziemniaczane smażymy na sporej ilości rozgrzanego oleju, co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie piły tłuszczu? Wystarczy dodać do masy ocet lub spirytus. Produkty dosłownie odpychają olej, przez co placki nie są tłuste.Placki ziemniaczane możemy przygotować zarówno z zeszłorocznych, jak i świeżych ziemniaków. Bardzo ważna jest jednak ich odmiana- placki ziemniaczane będą najlepsze, kiedy przygotujemy je z gatunków mącznych. Jeśli chcemy zrobić placki z młodych ziemniaków, musimy również dodać o wiele więcej mąki, niż w przypadku zeszłorocznych.

Ekspresowe placki ziemniaczane bez smażenia. Z 1 dodatkiem smakują najlepiej
04.07.2022 21:15 Ekspresowe placki ziemniaczane bez smażenia. Z 1 dodatkiem smakują najlepiej

Placki ziemniaczane bez smażenia są świetnym pomysłem na obiad lub podwieczorek. Są lekkie, delikatne, a podane z domowym sosem koperkowym na bazie gęstego jogurtu naturalnego wprost rozpływają się w ustach.Placki ziemniaczane są pysznym, ale dość kalorycznym daniem i ciężkim daniem. Klasyczne placki smażone są na sporej ilości oleju i mimo tego, że odsączamy je na ręczniku papierowym, są tłuste. Możemy jednak przygotować placki ziemniaczane bez smażenia i bez tłuszczu.Placki ziemniaczane z piekarnika są równie chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, co ich smażona wersja, a do ich przygotowania potrzebujemy jedynie łyżki oleju. Do placków dodajmy koniecznie suszony majeranek, który rewelacyjnie podkreśla smak całej potrawy.Do placków ziemniaczanych bez smażenia wykorzystajmy ziemniaki zeszłoroczne lub ziemniaki mączne typu B lub C. Te odmiany zawierają dużo mąki, a mało wody, dzięki czemu placki będą zwarte, chrupiące i nie rozlecą się podczas pieczenia.

Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę?
02.07.2022 17:36 Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę? Stara metoda była genialna

Gotowanie ziemniaków nie zawsze wyglądało tak jak dziś. Nasze babcie często stosowały prosty trik polegający na wkładaniu garnka z ciepłymi warzywami pod pierzynę. Wyjaśniamy, jaki był cel i efekt takiego postępowania. Ziemniaki są sycące i pełne smaku. Dobre ugotowanie warzywa współcześnie nie jest trudne. W dawnych czasach jednak wymagało nieco więcej zachodu. Kiedy kuchenki elektryczne czy gazowe nie były powszechne, stosowało się proste patenty, które pozwalały na szybsze przyrządzenie ulubionych rarytasów.

Makłowicz zdradził patent na idealne placki ziemniaczane
01.07.2022 22:09 Makłowicz zdradził patent na idealne placki ziemniaczane. Prawie nikt nie zwraca uwagi na ten szczegół

Placki ziemniaczane skuszą niejednego smakosza. Robert Makłowicz ziemniaki na rarytas rozdrabnia przy pomocy tarki o większych oczkach. Dzięki temu smakołyk ma ciekawą strukturę i jest niesamowicie chrupiący. Wypróbujecie ten patent koniecznie. Placki ziemniaczane według Roberta Makłowicza są smaczne i proste w przygotowaniu. Patent polegający na ścieraniu ziemniaków na tarce o większych oczkach sprawia, że placki łatwiej uformować. Warzywa nie są pełną wody papką i nie trzeba dodawać do nich wcale wiele mąki, by uzyskać odpowiednią konsystencję masy. Efekty zachwycają. Skusicie się?

Obłędne placki ziemniaczane z majonezem. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej
30.06.2022 10:31 Obłędne placki ziemniaczane z majonezem. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej

Placki ziemniaczane z majonezem przygotujesz błyskawicznie, a ich smak zachwyci całą rodzinę. Placki z tym niezwykłym dodatkiem rozpływają się w ustach, podaj je z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem, a całe danie zniknie w oka mgnieniu.Wszyscy doskonale znamy placki ziemniaczane. Smażone ziemniaki z cebulą i innymi dodatkami są świetnym pomysłem na tani, pożywny obiad. Placki możemy podać w przeróżny sposób, np. z cukrem, śmietaną, sosem pieczarkowym, gulaszem.Każda opcja podania smakuje rewelacyjnie. Wystarczy dodać do tartych ziemniaków łyżkę majonezu, a będą idealne. Majonez dobrze spulchni masę i doda jej ciekawego posmaku. Aby placki były jeszcze bardziej puszyste, dodajmy również szczyptę sody oczyszczonej.Placki ziemniaczane smażmy zawsze na mocno rozgrzanym oleju i nie dolewajmy go na patelnię, kiedy placuszki się na niej smażą. Zimny olej bardzo szybko wchłania się do przygotowywanych potraw, przez co placki będą tłuste.

placki ziemniaczane
28.06.2022 10:48 Obłędne placki ziemniaczane ze śmietaną. Nie ma szans, że ściemnieją

Sprawdźcie, jak zrobić obłędne placki ziemniaczane ze śmietaną. Nie ma szans, że ściemnieją, bo babcia Krysia zawsze dodaje do nich 2 łyżki gęstego, kwaśnego produktu. Dzięki śmietanie placki nie tylko są jasne, ale mają też bardziej wyrazisty smak. Naprawdę warto skorzystać z tej receptury.Placki ziemniaczane są idealnym pomysłem na tani, bezmięsny obiad. Łatwo je zrobisz i nasycą całą rodzinę. By jednak ciasto na placki, a także same placki nie ściemniały, warto wykorzystać patent babci Krysi. Dodaje ona do masy ziemniaczanej 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany, która rozwiązuje problem ciemnienia.

Ekspresowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. 1 prosty trik i będą gotowe w chwilę
26.06.2022 09:44 Ekspresowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. 1 prosty trik i będą gotowe w chwilę

Placki ziemniaczane są genialnym daniem, jednak tarcie ziemniaków jest bardzo czasochłonnym zajęciem, przez co często rezygnujemy z przygotowania pysznego obiadu. Jest jednak na to skuteczny sposób- blender kielichowy. Poznaj przepis na ekspresowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków.Placki ziemniaczane wszyscy doskonale znamy od dziecka. Smak doprawionej cebulą i majerankiem masy ziemniaczanej, podsmażonej na oleju to jedno z dań, które uwielbiam do tej pory. Placki nie muszą wymagać dużego nakładu pracy i czasu, wystarczy zastosować 1 trik.Pamiętajmy, że ziemniaki po zblendowaniu z cebulką i wodą musimy dokładnie odcisnąć, a następnie dodać mąkę, jajko, majeranek i przyprawy. Bez odciśnięcia masy placki ziemniaczane rozwarstwią się podczas smażenia i porwą, ponieważ będą za rzadkie.Placki smażmy na mocno rozgrzanym oleju, żeby nie wchłonęły zbyt dużej ilości tłuszczu. Ekspresowe placki ziemniaczane mają chrupiącą skórkę i są soczyste i delikatne w środku. Podajmy je w kwaśną śmietaną i posiekanym szczypiorkiem, a błyskawicznie znikną z talerzy.

Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. Koniecznie pamiętaj o 3 zasadach
23.06.2022 10:49 Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. Koniecznie pamiętaj o 3 zasadach

Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny, który przygotujemy błyskawicznie. Placki będą chrupiące, delikatne i nie będą opite tłuszczem, jeśli zastosujemy trzy ważne zasady.Latem mamy dostęp do świeżych i najsmaczniejszych warzyw i owoców. Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków smakują zupełnie inaczej niż z zeszłorocznych bylin. Placki podajmy z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem lub koperkiem, będą przepyszne.Przygotowując placki ziemniaczane z młodych ziemniaków, musimy pamiętać o trzech bardzo ważnych zasadach. Po pierwsze masa ziemniaczana nie może być za rzadka, ponieważ placki porwą się podczas smażenia.Kolejne zasady idealnych placków ziemniaczanych dotyczą oleju i samego smażenia: placki zawsze smażymy na większej ilości oleju, nigdy nie dolewamy go podczas smażenia. Olej musi być mocno rozgrzany, w przeciwnym razie placki będą okropnie tłuste i niesmaczne.

Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków
19.06.2022 19:44 Placki ziemniaczane bez tarcia z ugotowanych ziemniaków. Prosty i niedrogi obiad

Placki ziemniaczane bez tarcia będą doskonałą alternatywą dla tych z was, którzy nie przepadają za ścieraniem warzyw i nie mają robota kuchennego. Przygotowanie rarytasu z ugotowanych ziemniaków pozwoli też na zagospodarowanie resztek z niedzielnego obiadu. Sprawdźcie nasz prosty przepis. Placki ziemniaczane bez tarcia przygotujecie z łatwością. Wystarczy sięgnąć po ugotowane ziemniaki i połączyć je z kilkoma innymi składnikami, które z pewnością macie w kuchni. Będzie szybko, smacznie i oszczędnie. Spróbujecie?

placki ziemniaczane
18.06.2022 16:25 Robisz placki ziemniaczane z cebulą? Inne warzywo będzie lepszym wyborem, strzał w 10

Zwykle robisz placki ziemniaczane z cebulą? Przekonaj się o tym, że inne warzywo będzie lepszym wyborem. Chodzi o por, który wydaje się strzałem w dziesiątkę. Jest lekko pikantny, a jego zielony kolor sprawia, że placki wyglądają bardziej apetycznie. Ciasto na placki ziemniaczane robi się ze startych ziemniaków, odrobiny mąki i jajka. Zwykle dodaje się do niego również startą cebulę, by zaostrzyć nieco smak placków. Jak się jednak okazuje, cebulę można zastąpić porem. Też ma wyrazisty smak, a do tego ciekawie wzbogaca strukturę i wygląd placków.

Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane?
17.06.2022 14:01 Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? Zdradzamy najlepszy przepis

Chrupiące placki ziemniaczane są doskonałym pomysłem na sycący obiad lub wczesną kolację. Przygotowane z mieszanki warzyw ścieranych na oczkach tarki o różnych rozmiarach danie będzie miało mięciutkie wnętrze i pozostanie przyjemnie kruche z zewnątrz. Koniecznie wypróbujcie ten patent — jest niezawodny. Chrupiące placki ziemniaczane skuszą niejednego smakosza. Tym razem proponujemy wam przetestowanie triku, dzięki któremu wyjdą miękkie i chrupiące jednocześnie. Połączcie dwa rodzaje tartych ziemniaków, a efekt przyjemnie was zaskoczy.

placki ziemniaczane
14.06.2022 16:49 Patent babci Reginy na placki ziemniaczane jest lepszy niż sposób Magdy Gessler. Wyjawiamy jej sekret

Dziś zdradzimy wam patent babci Reginy na placki ziemniaczane. Jest nawet lepszy niż sposób Magdy Gessler. Na czym polega? Babcia Regina sparza starte ziemniaki wrzącym mlekiem, co zapobiega ich ciemnieniu. Znana restauratorka w tym celu dodaje zaś łyżkę śmietany. Przetestujcie nowe rozwiązanie, a z pewnością się do niego przekonacie. Kochamy placki ziemniaczane. Zwłaszcza jeśli są chrupiące z wierzchu oraz miękkie i jasne w środku. Niestety ziemniaki mają to do siebie, że szybko ciemnieją. Wpływa to potem na kolor placków, które w przekroju nie są żółtawe, a szarawe.Na szczęście ciemnieniu startych ziemniaków i placków ziemniaczanych można zapobiec. Sposobów na to jest kilka. Można szybko posypać starte ziemniaki warstwą mąki, co ograniczy ich kontakt z powietrzem i utlenianie. Magda Gessler proponuje zaś połączyć skrobię ziemniaczaną z łyżką kwaśnej śmietany. Babcia Regina hamuje zaś ciemnienie ziemniaków sparzając je po starciu gorącym mlekiem. Poznajcie bliżej jej przepis.

moskole
14.06.2022 13:46 Jak przygotować podhalańskie moskole? Przepis krok po kroku

Poznajesz specjał ze zdjęcia? Tak, są nim podhalańskie moskole. Sprawdź, jak przygotować ten popularny na południu Polski specjał. Zrobisz go z łatwością, zwłaszcza że podamy ci przepis krok po kroku. Gwarantujemy, że nikt nie oprze się tej potrawie, a w twoje kuchni nic się nie zmarnuje. Moskole to placki znane na Podhalu. Pierwotnie były robione z mąki owsianej lub jęczmiennej i wypiekane na rozgrzanej blasze, bez dodatku tłuszczu. Potem zaczęto dodawać też do nich ugotowane ziemniaki, dzięki czemu placki zyskały na miękkości i puszystości. Do ciasta na moskole można też dodawać nieco spulchniacza, np. sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia, a także jajka. Placki te często też smaży się na patelni. Doskonale smakują podane np. z masłem czosnkowym, skwarkami lub prażoną cebulką.

Czy ziemniaki z kiełkami są jadalne? Wyjaśniamy raz na zawsze
13.06.2022 08:49 Czy ziemniaki z kiełkami są jadalne? Wyjaśniamy raz na zawsze

Czy ziemniaki z kiełkami są jadalne? To pytanie często pojawia się na forach kulinarnych. Pod żadnym pozorem nie możemy jeść pędów ziemniaka. Co więc zrobić z warzywem, które ma kiełki? Kiedy możemy zjeść takiego ziemniaka, a kiedy powinniśmy go wyrzucić?Ziemniaki są warzywem bardzo uniwersalnym, z którym możemy przygotować wiele wyśmienitych potraw, między innymi placki, kopytka, pyzy, kluski śląskie. Ziemniaki możemy również ugotować, upiec, grillować, smażyć i podać je z każdym rodzajem mięsa, rybą i wegetariańskimi kotletami.Z ziemniaków zrobimy również pyszne zapiekanki i rewelacyjny, wielkopolski i kujawski przysmak- pyry z gzikiem. Danie jest doskonałe na obiad w upalne dni. Gotowane ziemniaki w mundurkach z twarogiem, szczypiorkiem i aromatycznymi przyprawami rozpływają się w ustach.Pojawienie się pędów na ziemniakach jest procesem zupełnie normalnym. To właśnie z pędów powstaje młoda roślina. Im kiełki są większe, tym bardziej pomarszczony i miękki ziemniak. Dzieje się tak dlatego, że pędy pobierają żywią się warzywem. Co powinniśmy zrobić z kiełkującymi warzywami?

Placki ziemniaczane z serem
09.06.2022 14:20 Obłędne placki ziemniaczane z żółtym serem. Momentalnie znikną z talerzy

Placki ziemniaczane lubi wielu smakoszy. Tarte ziemniaki z patelni będą jeszcze smaczniejsze, jeśli połączycie je z serem żółtym. Prosta modyfikacja dobrze znanego przepisu nada daniu wyjątkowego charakteru. Tak aromatycznych i sycących placków dawno nie jedliście. Spróbujecie? Placki ziemniaczane można podać zarówno na obiad — np. z pysznym węgierskim gulaszem — jak i na wczesną kolację. Łącząc ziemniaki z serem żółtym, uzyskacie smakowite i pełne przyjemnych aromatów danie, które na długo pozostanie w waszej pamięci. Skusicie się?

Obłędne placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków
07.06.2022 09:56 Obłędne placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Choć placki ziemniaczane są smaczne, zazwyczaj wymagają długich przygotowań. Ścieranie ziemniaków nie należy niestety do prostych i lekkich czynności. Posiadając mocny blender, możemy jednak ułatwić sobie zadanie. Koniecznie sprawdźcie nasza nową recepturę — będziecie zachwyceni. Placki ziemniaczane można przygotować na wiele sposobów. Zdradzaliśmy wam już patent z dodaniem kaszy manny czy śmietany. Tym razem mamy dla was niezawodny sposób, dzięki któremu zrobienie rarytasu nie będzie aż tak męczące. Dobry blender czasami wystarczy, by praca przebiegała o wiele sprawniej.

Magda Gessler, placki ziemniaczane
05.06.2022 20:22 Placki ziemniaczane według Magdy Gessler. Niezawodny przepis

Mamy dla was niezawodny przepis Magdy Gessler na placki ziemniaczane. Są chrupiące z wierzchu i miękkie w środku, czyli dokładnie takie, jakie lubi każdy z nas. Czy jest w nich coś zaskakującego? Może dodatek czosnku i śmietany. Jednak tajemnica doskonałego smaku tych placków tkwi w odpowiednich proporcjach. Placki ziemniaczane mogą być daniem awaryjnym, gdy nie mamy lepszego pomysłu na obiad. Jednak wiele osób mając do wyboru klasyczny obiad składający się z mięsa, ziemniaków i surówki oraz placki ziemniaczane, wybrałoby tę drugą propozycję. W czym tkwi sekret tego dania i ogólnie smacznych placków ziemniaczanych? Tajemnicą tych placków jest niewątpliwie prosty skład. Jednak to, czy wyjdą doskonałe, to już kwestia odpowiedniego rodzaju ziemniaków i zastosowanych proporcji. Magda Gessler dobrze wie, że nadmiar mąki może spowodować, że danie to wyjdzie twarde i gumiaste. Dlatego dodaje jej tylko 2-3 łyżki.

Placki ziemniaczane bez jajek i glutenu
28.05.2022 16:49 Placki ziemniaczane bez jajek i glutenu. Ekspresowe, tanie i bardzo sycące

Placki ziemniaczane są sycącą i smaczną ziemniaczaną potrawą, której mało który smakosz jest w stanie sobie odmówić. Prosty przepis na ten rarytas bez glutenu i dodatku jajek przyda się tym z was, którzy ze względu na nietolerancję pokarmową zazwyczaj unikają ich jedzenia. Zamiast kurzego specjału dodamy skrobię ziemniaczaną. Koniecznie sprawdźcie — będziecie zachwyceni. Placki ziemniaczane do najzdrowszych nie należą. Od czasu do czasu warto jednak skusić się na ten rarytas. Jeśli unikniecie błędów o których już wcześniej wspominaliśmy i wybierzecie naszą nową — roślinną i bezglutenową — recepturę, będziecie mogli nimi poczęstować każdego. Placki wyjdą chrupiące i pyszne. Skusicie się?

Chrupiące placki ziemniaczane z dodatkiem niespodzianką
22.05.2022 10:12 Chrupiące placki ziemniaczane z dodatkiem niespodzianką

Pomysł na wiosenny i szybki obiad, który oczaruje wszystkich domowników? Przygotuj chrupiące placki ziemniaczane z dodatkiem niespodzianką. Cukinia dodana do placków sprawi, że całe danie będzie jeszcze smaczniejsze, a placki błyskawicznie znikną z talerzy. Jak zrobić placki ziemniaczane z cukinią?Placki ziemniaczane są doskonałym pomysłem na rodzinny obiad. Delikatne w środku, chrupiące z zewnątrz, wychodzą rewelacyjnie za każdym razem. Jedną z moich lubionych wersji tradycyjnych placków z tartych ziemniaków, są placuszki z dodatkiem cukinii, koperkiem i czosnkiem.Danie jest bardzo aromatyczne i smakuje wyśmienicie. Placki podaję z jogurtem greckim lub kleksem kwaśnej śmietany. Cukinia przesmażona z resztą składników dodaje plackom lekkości i wiosennego akcentu, czosnek i koperek natomiast podkreślają smak.Placki ziemniaczane przygotowuję głównie z zeszłorocznych ziemniaków lub odmian mącznych, ponieważ nie zawierają tak dużo wody, jak młode warzywa. Łatwiej je więc dobrze odcisnąć, a i ograniczona jest również ilość mąki w całym daniu, co przyczynia się do zmniejszenia kaloryczności placków.Placki zrobisz również z ugotowanych ziemniaków. Jeśli zostały więc z obiadu z poprzedniego dnia, koniecznie przygotuj puszyste, drożdżowe placki ziemniaczane, nic się nie zmarnuje, a wszyscy będą zachwyceni.

Placki ziemniaczane wyjdą kompletnie do niczego?
18.05.2022 11:29 3 najgorsze błędy podczas przyrządzania placków ziemniaczanych

Poznajcie trzy najgorsze błędy podczas przyrządzania placków ziemniaczanych. Za ich sprawą placki wyjdą gumowate i niesmaczne. Nie przesadzajcie więc z dodatkiem mąki, przestrzegajcie też dwóch pozostałych zasad. Chrupiące placki możecie zaserwować na obiad na przykład z sosem mięsnym lub w lżejszej wersji — ze śmietaną. Placki ziemniaczane to bardzo prosta potrawa, do przyrządzenia, której wystarczy kilka popularnych składników. Z tego powodu często przychodzą nam z pomocą, jako awaryjne, szybkie danie obiadowe.Jednak nawet jeśli robimy placki z powodu braku lepszego pomysłu na posiłek, muszą one smakować, tak jak powinny. Tylko miękkie, delikatne wnętrze i chrupiąca skórka zadowolą jedzących. Gumowate i twarde placki nie zachwycą nikogo. Jak więc zrobić idealne placki ziemniaczane?

placki z cukinii
17.05.2022 10:32 Obłędne placki z cukinii. Wychodzą lepiej nawet od ziemniaczanych

Macie ochotę na bezmięsny obiad? Zapraszamy na obłędne placki z cukinii. Są lekkie i smaczne, wychodzą nawet lepiej od ziemniaczanych. Zrobicie je bardzo łatwo, bo wystarczy tylko zetrzeć warzywo na dużych oczkach, wymieszać z kilkoma dodatkami i usmażyć. Będziecie zachwyceni tym warzywnym daniem.Placki zajmują dość istotne miejsce w polskiej kuchni. Kojarzone są z daniami codziennymi, przygotowywanymi awaryjnie lub z braku innych pomysłów na posiłek. Jednak nie można im odmówić smaku i prostoty przygotowania. Co ważne, są ekonomiczne i nie wymagają użycia wyszukanych składników. Dziś proponujemy wam przygotowanie placków z cukinii. To drugie, po ziemniaczanych, najpopularniejsze placki warzywne. Są o wiele zdrowsze niż klasyczne racuchy składające się niemal wyłącznie z mąki, ale też lżejsze od placków ziemniaczanych. Placki z cukinii zawierają mniej skrobi, niż placki ziemniaczane i racuchy, a dzięki temu są mniej kaloryczne.

Czosnkowe placki ziemniaczane - o niebo lepsze od klasycznych. Każdy będzie błagał o przepis
16.05.2022 19:20 Czosnkowe placki ziemniaczane - o niebo lepsze od klasycznych. Każdy będzie błagał o przepis

Czosnkowe placki ziemniaczane są doskonałym pomysłem na szybki i pożywny obiad dla całej rodziny. Placki są wyraźne, pełne smaku i aromatu, a podane z posiekanym szczypiorkiem błyskawicznie znikają z talerzy. Poznaj przepis na czosnkowe placki ziemniaczane, są o niebo lepsze od klasycznych.Placki ziemniaczane są genialne, jednak mogą być jeszcze smaczniejsze, kiedy przygotujesz je z czosnkiem. Kilka ząbków dodanych do masy sprawi, że danie będzie wyraźne w smaku i bardzo aromatyczne. Placki koniecznie podaj z kleksem śmietany i posiekanym szczypiorkiem.Do placków wykorzystaj ziemniaki zeszłoroczne lub mączne, o niskiej zawartości wody. Do młodych i wodnistych odmian należy dodać o wiele więcej mąki, a przygotowana masa i tak może się rozwarstwić podczas smażenia.Placki są rewelacyjnym pomysłem na obiad lub podwieczorek, nie ma chyba osób, które nie przepadałyby za placuszkami delikatnymi w środku z chrupiącą, złocistą skórką. Placki po usmażeniu koniecznie przełóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu, będą o wiele mniej kaloryczne.Szukasz pomysłu na pyszne, lekkie danie z czosnkiem? Tu poznasz przepis na rzodkiewki na ciepło z czosnkiem i natką pietruszki, idealne na kolację.

Złociste placki ziemniaczane
11.05.2022 12:09 Najszybsze placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Prościej się nie da

Co dziś na obiad? A może najszybsze placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków? Zamiast trzeć ziemniaki na tarce, można je rozdrobnić w blenderze. Prościej nie da się ich przygotować. Gwarantujemy, że placki będą złociste, chrupiące i smaczne, czyli dokładnie takie, jak lubicie. Placki ziemniaczane są jednym z tych specjałów, który przygotowujemy, gdy nie mamy lepszego pomysłu na obiad. Nie można im odmówić smaku, co innego, jeśli chodzi o pracochłonność. Niby robi się je z prostych składników, jednak wcześniej trzeba je zetrzeć. A na to nie każdy ma ochotę. Na szczęście do rozdrabniania ziemniaków wcale nie trzeba używać tarki. Można je zetrzeć przy pomocy robota kuchennego lub rozdrobnić blenderem. I dziś właśnie wykorzystamy ten drugi sposób.

Jak naostrzyć tarkę do warzyw?
10.05.2022 14:19 Jak naostrzyć tarkę do warzyw? Potrzebujesz 1 narzędzia

Tarka, której używacie w kuchni, nie jest już tak ostra, jak kiedyś? Zamiast kupować nowy sprzęt, wykorzystajcie papier ścierny. Z jego pomocą sprawicie, że urządzenie znowu stanie się funkcjonalne. Zdradzamy szczegóły przeprowadzenia domowej renowacji. Tarka kuchenna często przydaje się w kuchni. Używamy jej, gdy przyrządzamy placki ziemniaczane, zupę ogórkową czy zapiekanki z serem. Zależy nam zatem, by korzystanie z niej było jak najbardziej wygodne. Gdy tarka się stępi, pomocny będzie papier ścierny. Koniecznie wypróbujcie nasz prosty patent — zaoszczędzicie sporo pieniędzy.

placki z cukinii
09.05.2022 22:50 Smaczne i łatwe placki z cukinii. Zapomnisz o ziemniaczanych

Jeśli szukacie smakowej odmiany, przetestujcie smaczne i łatwe placki z cukinii. Dzięki nim zapomnisz o pospolitych plackach ziemniaczanych. Nasza potrawa jest mniej kaloryczna i niezwykle pyszna. Możesz ją podać z sosem czosnkowym albo jako dodatek do obiadu. Placki są zwykle potrawą awaryjną. Robi się je, gdy zabraknie chleba lub gdy nie ma lepszego pomysłu na obiad czy kolację. Jednak placki warzywne naprawdę potrafią smakować. Gdy przygotujesz je raz według naszego przepisu, z pewnością będziesz je robić częściej. I wcale nie jako potrawę przygotowaną z przymusu, ale ze względu na jej doskonały smak.

Przepis na placki po litewsku. Tani i przepyszny obiad
09.05.2022 12:01 Przepis na placki po litewsku. Tani i przepyszny obiad

Placki po litewsku to pomysł na prosty i tani obiad, który stanie się absolutnym hitem w Twojej kuchni. Złote, delikatne placki z nadzieniem z mięsa mielonego są tak smaczne, że błyskawicznie znikają z talerzy. Poznaj przepis na placki po litewsku- tani i przepyszny obiad.Kuchnia litewska słynie z wielu smacznych, prostych dań. Chłodnik litewski, kołduny, ser jabłkowy to tylko niektóre z nich. Doskonałym daniem tradycyjnym są również bliny, czyli placki ziemniaczane po litewsku. Placki przygotujesz samodzielnie w bardzo prosty sposób, są idealnym pomysłem na obiad dla całej rodziny.Placki zrób z młodych ziemniaków, do farszu wykorzystaj mięso mielone i czosnek. Danie przygotujesz z kilku składników, placki po litewsku będą najsmaczniejsze, kiedy najpierw podsmażysz je na patelni, a później dopieczesz chwilę w piekarniku. Placki podaj z kwaśną śmietaną, koperkiem lub natką pietruszki.Coraz cieplejsze dni to idealna pora na chłodnik litewski- tu poznasz przepis na chłodnik z buraków, jest lekki, pożywny i pyszny.

Placki ziemniaczane na słodko
07.05.2022 12:42 Jak zrobić placki ziemniaczane na słodko? Pamiętaj o kluczowej zasadzie

Jak zrobić placki na słodko? Pamiętaj o jednym, bardzo ważnym detalu. Nigdy nie dodawaj do masy cebuli. Warzywo sprawi, że placki będą miały słoną, wytrawną nutę i nie będą smaczne ze słodkimi dodatkami. Z czym podawać placki ziemniaczane na słodko?Placki ziemniaczane przygotuj z ziemniaków zeszłorocznych lub odmian mącznych, które zawierają mało wody, a sporo skrobi, dzięki czemu znacznie ograniczysz ilość dodanej mąki do masy. Placki na słodko zrobisz w identyczny sposób, jak wytrawne.Tarte ziemniaki, mąka, jajko, szczypta soli- to składniki, które w zupełności wystarczą do przygotowania placków na słodko. Przenigdy nie dodawaj do nich cebuli. Zacznij od obrania i starcia pół kilograma ziemniaków, odstaw je na chwilę, a następnie odsącz z nadmiaru wody.Do ziemniaków dodaj 2 łyżki mąki, wbij jajko, wsyp sól i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masę smaż partiami na rozgrzanym oleju i podaj ze słodkimi dodatkami.