Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepis

Przepis

Sok z pigwy - prosty przepis
10.09.2022 19:05 Niezawodny przepis na sok z pigwy. Polska cytryna zachwyca nie od dziś

Próbowaliście kiedyś soku z pigwy? Choć owoc ten wymaga obróbki przed spożyciem, zrobienie idealnego dodatku do jesiennej herbaty nie jest skomplikowane. Wystarczy oczyścić owoce, pokroić je i zasypać cukrem. Z czasem uzyskamy pełen smaku, zdrowy napój z polskiej cytryny. Spróbujecie? Sok z pigwy jest niezwykle zdrowy. Płyn z kwaśnego owocu obfituje m.in. w witaminę C oraz pierwiastki takie jak żelazo, wapń, potas czy magnez. Sprawdza się w łagodzeniu infekcji i wzmacnia odporność. Pomoże też w zwalczeniu niestrawności lub zgagi. Warto przygotować choć trochę tego dobroczynnego owocowego produktu.

Zupa z dyni Anny Lewandowskiej
10.09.2022 16:41 Lewandowska pokazała przepis na zupę z dyni. Dodaje do niej coś wyjątkowego

Zupa z dyni jest smaczną i sycącą propozycją na jesienny obiad. Anna Lewandowska doprawia ją kardamonem, dzięki czemu nabiera niezwykłego aromatu i staje się jeszcze smaczniejsza. Kremowe danie nie ma sobie równych — musicie spróbować. Dobra zupa z dyni skusi niejednego smakosza. Sycące połączenie jesiennego warzywa z ziemniakami i aromatycznymi przyprawami przyjemnie was rozgrzeje. Najistotniejszym dodatkiem jest kardamon, który doskonale podkreśli smak i sprawi, że cały dom wypełni się przyjemnym zapachem. Skusicie się?

 Szarlotka w nowoczesnej wersji - prosty przepis
09.09.2022 22:31 Nowoczesna wersja szarlotki zaskakuje składnikami. Jedz bez wyrzutów sumienia

Pysznej szarlotki nie odmówi sobie chyba żaden smakosz. Jeśli klasyczna wersja deseru wam nie odpowiada, mamy nie lada gratkę. Ciasto przygotowywane z wykorzystaniem mieszanki dwóch mąk, oleju kokosowego i zdrowego słodzika zamiast cukru spodoba się zwłaszcza tym z was, którzy mają chęć na coś słodkiego i jednocześnie lekkiego. Spróbujecie? Prosty deser, jakim jest szarlotka, można przygotować w zdrowej i naprawdę smacznej wersji, wybierając nieco inne produkty niż zwykle. Receptura, którą wam proponujemy, nie jest skomplikowana, a nietypowe dodatki znajdziecie już niemal w każdym sklepie. Skusicie się na odmianę?

Farsz do pierogów ruskich - prosty przepis
09.09.2022 11:50 Receptura na najlepszy farsz do pierogów ruskich. Posłuchaj najlepszych kucharek

Dobry farsz do pierogów ruskich charakteryzuje odpowiedni dobór składników. Kluczowe jest użycie ziemniaków i twarogu w proporcjach 1:1 oraz dodanie sporej ilości aromatycznej smażonej cebulki. Koniecznie spróbujcie — doświadczone kucharki nie mogą się przecież mylić. Prosty i pełen smaku farsz na pierogi ruskie przygotujecie w kilka chwil. Wystarczy połączyć ugotowane ziemniaki, taką samą ilość rozdrobnionego sera białego i sporo smażonej cebuli. Odpowiednio doprawione i zamknięte w delikatnym cieście nadzienie będzie smakowało znakomicie. Skusicie się?

Smażona wątróbka z czosnkiem i sokiem z cytryny
08.09.2022 10:49 Zapomnij o dodawaniu cebuli. Teraz do smażonej wątróbki dodaje się inne składniki

Smażona wątróbka ma wielu amatorów. Zazwyczaj do jej przyrządzenia wykorzystujemy cebulę. Warto zamienić ją na dwa inne produkty, które równie dobrze wydobędą delikatny smak drobiowych podrobów. Czosnek i sok z cytryny nadadzą daniu przyjemnego aromatu i sprawią, że będzie rozpływać się w ustach. Spróbujecie?Wątróbka drobiowa obfituje w wiele cennych składników odżywczych. Przyrządzona z aromatycznym czosnkiem i sokiem z cytryny jest delikatna i pełna smaku. Jeżeli szukaliście nowego pomysłu na podanie podrobów — ten patent z pewnością wam się spodoba. Tak pysznego dania dawno nie jedliście.

Dżem z aronii - prosty przepis
08.09.2022 09:48 Prosty przepis na znakomity dżem z aronii. Wystarczą zaledwie 2 składniki

Robiliście kiedyś dżem z aronii? Cierpki owoc po dodaniu do niego cukru i odpowiednio długim gotowaniu zamieni się w nie lada przysmak. Z powodzeniem wykorzystacie go przy wielu okazjach. Koniecznie spróbujcie, bo sięganie po ten rarytas ma wiele korzyści. Dżem z aronii jest świetnym dodatkiem do deserów lub dań wytrawnych. Z lekko cierpkiego owocu przy odrobinie wysiłku można uzyskać znakomity wyrób o wielu cennych właściwościach. Warto się skusić, bo korzyści z jego spożycia będą niebagatelne. Aronia zawiera flawonoidy — m.in. rutynę — które korzystnie wpływają na układ krwionośny i regulację ciśnienia tętniczego. Obfituje też w witaminy — to bogate źródło witaminy P, C, A, E i K. Warto skusić się na ten zdrowy przysmak. Zwłaszcza że jego przygotowanie jest bardzo proste.

Wyśmienite ciasto marchewkowe - prosty przepis
07.09.2022 17:54 Bosko wilgotne ciasto marchewkowe. Takiego rarytasu nie kupisz w żadnej cukierni

Próbowaliście kiedyś ciasta marchewkowego? Pełen aromatu, delikatny i rozpływający się w ustach domowy wypiek będzie o niebo lepszy niż przysmaki z cukierni. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis — rodzinie ciasto na pewno posmakuje.Przyjemnie wilgotne i delikatne ciasto marchewkowe doskonale sprawdzi się jako podwieczorek dla całej rodziny. Jest lekkie i pyszne, a przy tym dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Zrobienie go jest dziecinnie proste. Skusicie się?

Jak zrobić gołąbki bez zawijania? Prosty przepis
07.09.2022 16:53 Jak zrobić gołąbki bez zawijania? Maryla zdradza swój prosty sposób

Gołąbki są jednym z często goszczących na naszych stołach dań. Przygotowanie ich w piekarniku i bez zawijania w kapustę zajmie wam znacznie mniej czasu, a danie będzie równie smaczne. Patent Maryli jest niezawodny. Spróbujcie?Nie ma chyba smakosza, który odmówiłby sobie dobrych gołąbków. Kultowe danie warto przyrządzić z pominięciem zawijania mięsa w liście kapusty — wystarczy poszatkować warzywo, dodać je do farszu i uformować kotlety. Będzie równie pysznie, a pracy zdecydowanie mniej. Skusicie się?

surówka z kapusty pekińskiej
07.09.2022 16:00 Najsmaczniejsza surówka z kapusty pekińskiej. 1 dodatek przesądza o jej soczystości

Surówka z kapusty pekińskiej jest jednym z prostszych dodatków do obiadu. Lekki i pełen smaku rarytas będzie niezwykle soczysty i przyjemnie słodki, jeśli dodacie do niego jabłko. Tak przyrządzony z pewnością przypadnie do gustu waszej rodzinie. Musicie spróbować. Lekka i soczysta surówka jest obowiązkowym elementem zdrowego obiadu. Połączenie kapusty pekińskiej, marchwi jabłka z delikatnym sosem z jogurtu i majonezu pasuje do wielu mięsnych przysmaków oraz warzywnych kotletów, a jego zrobienie jest dziecinnie proste. Skusicie się?

Chrupiące placki ziemniaczane z cukinią - prosty przepis
07.09.2022 14:52 Chrupiące placki ziemniaczane z cukinią. Biją na głowę klasyczne

Chrupiące placki ziemniaczane skuszą niejednego smakosza. Dodatek cukinii doskonale urozmaici tę klasyczną potrawę. Wystarczy zetrzeć warzywo wraz z ziemniakami i dalej działać tak samo, jak przy smażeniu tradycyjnego przysmaku. Różnica jednak jest zauważalna. Koniecznie spróbujcie — delikatny i pełen smaku posiłek na pewno wam posmakuje. Mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz — takie są placki ziemniaczane z cukinią. Danie przygotujecie z łatwością, a jego konsystencja i niesamowity smak pozytywnie was zaskoczą. Jeśli nie macie pomysłu na cukinię — warto spróbować.

Aromatyczna zupa pomidorowa - prosty przepis Roberta Makłowicza
07.09.2022 12:50 Banalny sposób Makłowicza na aromatyczną zupę pomidorową. Jest prosta w przygotowaniu i doskonała w smaku

Zupa pomidorowa jest jednym z klasyków kuchni polskiej. Robert Makłowicz zaproponował pyszną jej wersję przyrządzaną na bazie aromatycznych pomidorów pieczonych z dodatkiem oliwy. Przepis jest niezwykle prosty, a smak zachwyci najbardziej wybrednych. Spróbujecie? Podpieczenie pomidorów z dodatkiem oliwy z oliwek sprawia, że stają się delikatne i miękkie — wręcz kremowe. Wie o tym doskonale Robert Makłowicz, który wykorzystuje je do zrobienia smakowitej zupy. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować warzywa w takiej odsłonie — koniecznie to nadróbcie. Zupa z ich dodatkiem jest przepyszna.

Rozpływające się w ustach bitki wołowe
07.09.2022 11:51 Rozpływające się w ustach bitki wołowe. 2 sekrety zapewniają im cudowną miękkość

Wiecie, jak zrobić bitki wołowe, które każdy pokocha? Obsmażając mięso przed duszeniem i soląc je dopiero pod koniec przyrządzania, sprawicie, że wyjdzie doskonale. Dwa proste triki pozwolą wam uzyskać delikatne, pełne smaku danie. Koniecznie spróbujecie — będzie rozpływać się w ustach. Smakowite bitki wołowe przypadną do gustu całej rodzinie. Ich przyrządzenie nie sprawi problemów, jeśli będziecie pamiętać o dwóch prostych, lecz niezwykle istotnych zasadach. Wybór odpowiedniego momentu solenia i wstępne obsmażenie mięsa są konieczne, by uzyskać zadowalające efekty. Ważne jest też, by obsmażone mięso podlać gorącym płynem. Od zimnego szybko stwardnieje i będzie niesmaczne.

Pasztet z pieczarek i jaj - prosty przepis
06.09.2022 18:58 Prosty pasztet z pieczarek i jajek. Doskonały dodatek do kanapek

Pasztet z pieczarek i jaj jest pyszną jarską odsłoną popularnego dodatku do pieczywa. Przepis, który dziś wam zdradzamy, pozwoli wam sprawnie przygotować smakołyk o bogatej teksturze i niezwykłym aromacie. Spróbujecie? Sycący jarski pasztet z pieczarek i jaj spodoba się nawet amatorom mięsnych rarytasów. Jest kremowy, a smak grzybów i kurzego nabiału doskonale łączy się z aromatycznym koperkiem i roztopionym serem żółtym. Musicie go skosztować.

Ketchup ze śliwek - prosty przepis
06.09.2022 18:37 Niezwykły przepis na ketchup ze śliwek. Hitowy przepis na wielki przysmak

Domowy ketchup bije na głowę gotowe sosy kupowane w sklepach. Tym razem proponujemy wam zrobienie rarytasu na bazie śliwek. Dodamy do nich trochę papryki czosnku, żeby nabrał charakteru. Będzie pysznie.Ketchup ze śliwek będzie smacznym urozmaiceniem wielu dań. Z powodzeniem podacie go zarówno do frytek, jak i mięs lub warzywnych kotletów. Przygotowanie nie jest trudne, a składniki obecnie kosztują grosze. Spróbujecie?

ciasto budyniowe
06.09.2022 18:29 Zapomnij o budyniu z torebki. Jeszcze lepszy zrobisz ze zdrowego składnika

Budyń jest przysmakiem, który skusi niejednego smakosza. Mleczny deser warto przygotować z kaszy jaglanej, która zawiera wiele cennych składników odżywczych i świetnie zastępuje skrobię ziemniaczaną, stanowiąca główny składnik dostępnych w sklepach mieszanek. Będzie smakował wyśmienicie.Budyń jaglany jest lekką i zdrową alternatywą klasycznego mlecznego deseru. Ziarno zawiera wiele cennych składników odżywczych — przede wszystkim znaczną porcję białka. Przysmak będzie więc idealnym pomysłem zarówno na deser, jak i sycące śniadanie czy kolację. Dodajcie owoce i zajadajcie ze smakiem.

Ekspresowe ciasto ze śliwkami
05.09.2022 22:44 Ekspresowe ciasto ze śliwkami. Wyjątkowy smak jesieni

Ciasto ze śliwkami jest delikatnym i pełnym smaku jesiennym przysmakiem, którego nie odmówi sobie żaden smakosz. Prosta receptura, która wam dziś proponujemy, pozwoli wam przygotować ten znakomity deser w zaledwie kilka chwil. Jeśli szukacie prostego pomysłu na podwieczorek dla rodziny lub znajomych, ciasto ze śliwkami będzie idealne. Szybki w przygotowaniu, aromatyczny i obłędnie pyszny wypiek zachwyci was lekkością i będzie rozpływał się w ustach. Spróbujecie?

Prosta surówka z kiszonych ogórków
05.09.2022 16:50 Prosta surówka z kiszonych ogórków. Doskonałe połączenie smaków

Surówka z ogórków kiszonych jest soczystą i pełną smaku kompozycje, którą pasuje do niejednego obiadu. Przepis jest niezwykle prosty, a składniki dostaniecie w każdym sklepie spożywczym. Spróbujcie koniecznie — zachwyci całą rodzinę. Lekko kwaśny, wyrazisty i aromatyczny rarytas spodoba się nawet najbardziej wybrednym. Połączenie chrupiącego ogórka i delikatnego jabłka podkreśla pełna charakteru cebula. Tak znakomitej surówki dawno nie jedliście. Skusicie się?

Proste ciasto z 2 składników
04.09.2022 22:22 Proste ciasto dwóch składników. Nie potrzebujesz ani maki, ani cukru

Macie ochotę na szybkie ciasto? Czekoladowy wypiek z zaledwie dwóch składników, który wam dziś proponujemy, być może przypadnie wam do gustu. Obejdzie się bez mąki i cukru. Skusicie się?Jeśli przygotowanie ciasta z zaledwie dwóch składników wydaje wam się niewykonalne, polecamy spróbować. Delikatny wypiek zrobiony z mlecznej czekolady i jaj nie wymaga wiele wysiłku, a jego smak zachwyci nawet najbardziej wybrednych łasuchów. Bije na głowę sklepowe gotowce.

Jak zrobić karmelizowana cebulę?
04.09.2022 21:01 Jak zrobić karmelizowana cebulę? Przepis krok po kroku

Czy wiecie, jak zrobić karmelizowaną cebulę? Prosty i smaczny dodatek do wielu dań przygotujecie w zaledwie kilka chwil. Nasza sprawdzona receptura jest niezawodna. Polecamy przygotować większą ilość przysmaku — szybko znika.Cebula karmelizowana świetnie sprawdza się zarówno jako okrasa do pierogów, jak i urozmaicenie dań mięsnych. Można ją także dodawać do rozmaitych sosów czy dań smażonych na bazie ryżu lub makaronu. Opcji jest wiele, więc warto zrobić zapas. Spróbujecie?

Smaczne kotlety mielone z kalafiora
04.09.2022 20:23 Bajecznie smaczne kotlety mielone z kalafiora. Prosty patent na sycący obiad

Kotlety mielone z kalafiora są pysznym pomysłem na lekki i sycący obiad na bazie warzyw. Proste w przygotowaniu danie syci na długo, a smakuje świetnie. Podajcie rodzinie, a z pewnością poproszą o dokładki. Szukacie alternatywy dla mięsnych kotletów? Mielone z kalafiora idealnie się sprawdzą. Delikatne w smaku warzywo ugotujemy, doprawimy kilkoma przyprawami i zrumienimy na patelni, tworząc znakomity i pełen aromatu posiłek. Jest idealny na każdą okazję. Spróbujecie?

Zupa pomidorowa
04.09.2022 19:32 Zapomnij o ryżu i makaronie. Teraz zupę pomidorowa podajemy z innym dodatkiem

Zupę pomidorową zawsze podajecie z ryżem lub makaronem? Proponujemy zamienić te dodatki na kaszę kuskus. Jest smaczna i delikatna, a jej przygotowanie niemalże ekspresowe. Koniecznie spróbujcie — rodzina poprosi o dokładkę.Aromatyczna i pełna smaku zupa pomidorowa z kaszą kuskus jet doskonałym pomysłem na szybki i sycący posiłek. Jej przyrządzenie nie zajmie wam wiele czasu, a smak na długo pozostanie w pamięci. Spróbujecie?

Sos winegret w 3 wersjach
04.09.2022 13:56 Sos winegret w 3 wersjach. Wybierz swoją ulubioną

Sos winegret zna chyba każdy. Proste połączenie oliwy i przypraw podkreśli smak niejednej sałatki. Dziś przedstawiamy wam aż trzy opcje smakowe, których przygotowanie jest naprawdę ekspresowe. Wybierzecie swoją ulubioną i przygotujcie z jej dodatkiem pyszną przekąskę. Każda sałatka będzie smaczniejsza, jeśli dodamy do niej prosty, a zarazem aromatyczny sos winegret. Przyrządzenie jest banalne, a możliwości modyfikowania smaku ogranicza tylko nasza wyobraźnia i składniki sałatki. Zachęcamy do samodzielnych poszukiwań ulubionego wariantu, jednocześnie zdradzając patent na trzy wyjątkowo pyszne odsłony.

Doskonałe knedle ze śliwkami
04.09.2022 09:46 Babcia Kazia zdradza, jak zrobić doskonałe knedle ze śliwkami. Sekret tkwi w proporcjach

Szukacie przepisu na knedle ze śliwkami? Babcia Kazia zna sekret miękkiego i rozpływającego się w ustach rarytasu. Odpowiednie i z umiarem dozowanie mąki pszennej sprawi, że ciasto nie wyjdzie twarde. Gdy już będzie gotowe, wypełnianie go śliwkami nie sprawi wam żadnych trudności. Spróbujecie? Miękkie i delikatne ciasto na knedle ze śliwkami uzyskamy tylko wtedy, gdy podczas przygotowania masy będziemy stopniowo wsypywać mąkę pszenną. Chodzi o to, by nie wsypać jej za dużo, a tylko tyle, ile jest niezbędne. Prosta taktyka, którą znała babcia Kazia, zawsze się sprawdza. Tak smacznego dania dawno nie jedliście.

Projekt bez tytułu (19)
03.09.2022 20:33 Obłędnie pyszna pasta z ogórki kiszonych. Zmiksowane z chrupiącym dodatkiem smakują najlepiej

Pasta z ogórków kiszonych jest pełnym smaku smarowidłem do chleba. Przygotujcie ją z dodatkiem pestek słonecznika, a przysmak będzie niezwykle soczysty i jednocześnie przyjemnie chrupiący. Sprawdźcie nasz przepis — pasta spodoba się całej rodzinie.Jeśli nie jeszcze nie próbowaliście pasty z ogórka kiszonego, warto to zmienić. Lekkie i niezwykle aromatyczny dodatek do pieczywa smakuje wspaniale i urozmaici wasze śniadanie. Sprawdzi się zwłaszcza wtedy, gdy w lodówce ciężko znaleźć inne produkty, które pasują do chleba.

Racuchy - przepis Ewy Wachowicz
03.09.2022 17:12 Wachowicz dodaje do racuchów gęsty składnik. Wychodzą lekkie i puszyste

Rauchy lubi wielu smakoszy. Ewa Wachowicz przyrządza je z wykorzystaniem kefiru, dzięki czemu są niezwykle lekkie i puszyste. Koniecznie ich spróbujcie — placuszki wprost rozpływają się w ustach. Dawno takich nie jedliście. Jeśli szukacie pomysły na racuchy lekkie niczym chmurka, które jednocześnie będą pełne smaku i sycące, przepis Ewy Wachowicz z pewnością przypadnie wam do gustu. Miss Polski do zrobienia placuszków wykorzystuje kefir i to właśnie jemu danie zawdzięcza swoją konsystencję. Warto się skusić.

Sycące leczo z kiełbasą
02.09.2022 21:50 Przepis na sycące leczo z kiełbasą. Pyszny obiad na 2 dni

Leczo jest pyszną i sycącą potrawą, którą warto przygotować w większej ilości. Gotowanie nie zajmie wam dużo czasu, a efektem będzie pyszny obiad dla całej rodziny na dwa dni. Koniecznie dodajcie do niego kiełbasę, wtedy potrawa zyska na smaku i pożywności. Nikt nie odmówi sobie sycącego i pełnego aromatu leczo. Przyrządzone z dodatkiem kiełbasy danie jest sycące i treściwe. A dzięki odpowiedniej kompozycji przypraw doskonale rozgrzewa. Będzie idealne na chłodniejsze, wrześniowe dni.

Jak przygotować domowy budyń?
02.09.2022 20:04 Jak przygotować domowy budyń? Bije na głowę kupny, a zrobisz go w kilka minut

Domowy budyń jest smacznym i naturalnym deserem. Przygotowanie przysmaku nie jest trudne, a potrzebować będziecie do tego celu zaledwie pięciu składników. Z pewnością macie je w swoich zapasach lub znajdziecie je w każdym sklepie spożywczym. Czy jest coś pyszniejszego niż domowy budyń waniliowy? Lekki, mleczny deser stanowi pełną aromatu, kuszącą propozycję, która z pewnością mile zaskoczy waszą rodzinę. Jest dużo smaczniejszy i wartościowszy niż ten przygotowany na bazie gotowego proszku ze sklepu. Zobaczcie, jak łatwo go zrobić.

Jak gotować kukurydzę, by była soczysta?
01.09.2022 19:54 Jak gotować kolbę kukurydzy, by była soczysta? Zasady są niebywale proste

Czy wiecie, jak gotować kukurydzę, by była smaczna? Wyjątkowo soczyste warzywo uzyskacie, jeśli nie dodacie do niego soli przed gotowaniem. W ten sposób uchronicie produkt przed stwardnieniem. Będzie delikatny i pełen aromatu. Skusicie się? Soczysta kukurydza jest nie lada rarytasem. Przyrządzenie jej w domowym zaciszu wcale nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy trzymać się kilku zasad, a zachwyci smakiem nawet najbardziej wybrednych.