Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepis

Przepis

Pasta jajeczna z pieczarkami
29.12.2021 01:00 Błyskawiczna i pyszna pasta na kanapki z pieczarkami

Pasta jajeczna jest smacznym i bardzo prostym w przygotowaniu pomysłem na dodatek do chleba. Wzbogacając go o duszone pieczarki, sprawicie, że nabierze wyjątkowego charakteru. Podsmażcie kilka sztuk i spróbujcie tej doskonałej śniadaniowej propozycji już dziś. Podpowiadaliśmy wam już jak poprawnie przechowywać jajka i jak najlepiej je ugotować. Czas na pyszny przepis na smarowidło do chleba, które uprzyjemni wam zimowe śniadania. Pasta z jajek jest nie tylko smaczna, ale też sycąca. Warto ją wypróbować w wersji z pieczarkami, które idealnie tu pasują.

Surówka z kiszonej kapusty
29.12.2021 01:00 Surówka z kiszonej kapusty w oryginalnym słodkim wydaniu

Surówka stanowi wyjątkowo ważny element każdego obiadu, ponieważ dostarcza szereg witamin i minerałów, a także mnóstwo błonnika. Poniżej pokazujemy przepis na surówkę z kiszoną kapustą w oryginalnym słodkim wydaniu. Słodycz osiąga się poprzez dodanie do niej rodzynek oraz odrobiny cukru, co pysznie komponuje się z kwaśną kapustą. Surówka z kiszonej kapusty jest jedną z najlepszych zimowych surówek do obiadu. Kiszonka jest obecnie łatwo dostępna w każdym sklepie spożywczym, a jej probiotyczne właściwości sprawiają, że infekcje czy przeziębienie nie dotykają nas tak często. Zwykle podaje się taką surówkę w kwaśnej wersji, jedynie z dodatkiem świeżej marchewki i ewentualnie odrobiny oliwy. Jeśli znudził ci się smak klasyki, sprawdź prostą słodką surówkę, którą można jeść wraz z pieczonymi mięsami, panierowaną rybą czy zwykłymi kotletami.

Śledzie z cebulką i rodzynkami
28.12.2021 01:00 Stworzone na Sylwestra, śledziki z rodzynkami i cebulą

Śledzie na słodko są miłą odmianą od ryb w wyrazistych marynatach i pełnych charakteru sosach na bazie majonezu. Karmelizowana cebulka doskonale łączy się ze smakiem rodzynek i daktyli. Razem tworzą wyjątkowe trio, które przyjemnie kontrastuje z lekko słonym mięsem. Spróbujcie koniecznie. Wielu już było u nas pomysłów na śledzie. Niektóre z nich takie jak sałatka warstwowa czy śledź curry zrobią furorę na imprezach. Słodka wersja tej ryby również sprawdzi się na spotkania w gronie znajomych. Goście będą prosić o dokładkę.

Naleśniki z serkiem homogenizowanym
28.12.2021 01:00 Wyborne, kremowe naleśniki na serkach homogenizowanych

Naleśniki są doskonałym pomysłem na szybki deser. Wyczarujecie je w dosłownie w kilka chwil, a ich delikatność przyćmi smak innych placków. Wystarczy, że do masy dodacie serka homogenizowanego. Waniliowy aromat zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Spróbujcie już dziś. Słodkie wersje naleśników odmienią wasze śniadania i podwieczorki. Każdy, kto spróbował tego specjału z twarogiem i pomidorami czy z jajem sadzonym, wie, że dodatek nabiału sprawia, iż specjał ten staje się niezwykle sycący. Wyjątkowa kompozycja z serkiem homogenizowanym posmakuje każdemu, kto jej spróbuje.

Daktyle — składnik wegańskiego kajmaku
28.12.2021 01:00 Obłędnie pyszny krem piernikowy. Składnik niespodzianka zachwyca

Krem podobny do kajmaku, ale zrobiony bez dodatku śmietanki? Tak, to możliwe. Namoczcie daktyle i zróbcie go już jutro, a odkryjecie nowy niebagatelny produkt, który na stałe zagości w waszej kuchni. Sprawdzi się doskonale jako składnik wielu pysznych deserów, także tych świątecznych. Jeśli uważacie, że bez nabiału nie da się zrobić pysznych kremów do deserów, niestety jesteście w błędzie. Weganom z pomocą w tym zakresie przychodzą m.in. daktyle. Suszone owoce daktylowca po namoczeniu zyskują niesamowitej konsystencji, podobnej tej, którą charakteryzuje się kajmak. Można z nich zrobić właśnie ten specjał lub pyszny, inspirowany pomysłem Marty Dymek — autorki bloga wegańskiego Jadłonomia — krem piernikowy. Posłuży wam on za świetny dodatek do bułeczek drożdżowych, wafli, naleśników, a nawet ciast.

Smalec z dodatkiem gruszki i orzechów włoskich
28.12.2021 01:00 Absolutnie zachwycający, domowy smalczyk z gruszką

Pajda ze smalcem jest rarytasem, który skusi niejednego smakosza. Zazwyczaj dla urozmaicenia smaku wyrobu, dodaje się jabłka, które nadaje mu przyjemnej słodyczy. W chłodne dni warto sięgnąć po kombinację gruszki i orzechów włoskich. Smalczyk będzie delikatny i chrupiący. Zdradzaliśmy już wcześniej przepis na ten specjał z dodatkiem słodkiego jabłka i majeranku. Podpowiadaliśmy też co zrobić, by i wegetarianie mogli cieszyć się niezwykłą konsystencją smalczyku. Tym razem proponujemy wam przyrządzenie wrzucenie do tego klasycznego rarytasu gruszki i prażonych orzechów włoskich. Urozmaicą zarówna jego smak, jak i teksturę.

Pierogi ze skwarkami
27.12.2021 01:00 Jak zrobić najlepsze chrupiące skwarki?

Polacy najczęściej jedzą pierogi z różnymi dodatkami - często jest to zwykła kwaśna śmietana lub roztopione masło, lecz najlepsze są skwarki. Aby za każdym razem udało się zrobić je tak, jak należy, musisz pamiętać o jednej rzeczy. Zawsze wrzucaj pokrojoną słoninę na zimną patelnię, dzięki czemu wytapianie tłuszczu będzie równomierne i uzyskasz najlepszą chrupkość. Pierogi ze skwarkami to klasyka, obok której ciężko przejść obojętnie. Nasze babcie zwykle właśnie tak podawały własnoręcznie zlepione pierogi. Jeśli chcesz, żeby skwarki były idealnie chrupiące i nie przypalały się, wykorzystaj nasz sposób. Generalnie bardzo ważną zasadą jest wrzucanie praktycznie wszystkich produktów, z których chcemy wytopić dużo tłuszczu, na chłodną patelnię. Wtedy proces zachodzi znacznie sprawniej, skwarki nie przypalą się i staną się wyjątkowo chrupiące.

Herbata świąteczna
26.12.2021 01:00 Boska świąteczna herbata - podajemy najlepszy przepis

Do świątecznej kolacji trzeba coś wypić. Proponujemy sięgnąć po pachnącą owocami i korzennymi przyprawami herbatę, która nie tylko rozpieści zmysły, ale tez cudownie rozgrzeje. Podpowiadamy jak ją przyrządzić. Kardamonowy kompot śliwkowy czy tradycyjny napój z suszu odejdą w zapomnienie, gdy spróbujecie tej pysznej i aromatycznej herbaty. Dobierzcie swoje ulubione dodatki i cieszcie się wymarzonym, przyjemnie rozgrzewającym napojem.

Naleśniki bez użycia miksera
26.12.2021 01:00 Jak zrobić naleśniki bez miksera?

Naleśniki są ulubionym deserem wielu smakoszy. Część z nas nie robi ich jednak w domu ze względu na brak odpowiedniego wyposażenia kuchni. Czy da się zrobić naleśniki bez miksera? Okazuje się, że jego użycie wcale nie jest konieczne. Możemy go bowiem zastąpić plastikową butelką po wodzie. Sposobów na naleśniki zdradzaliśmy wam już wiele. Proponowaliśmy wam wytrawną kompozycję z serem i pomidorami oraz ciasto na bazie mąki kasztanowej. Teraz podpowiadamy jak poradzić sobie z przygotowaniem rarytasu, gdy nie mamy miksera. Przyrządzenie ich wcale nie będzie takie trudne.

Pasztet z kaszą pęczak i suszonymi pomidorami
26.12.2021 01:00 Pasztet bez mięsa z kaszą pęczak

Pasztet jest doskonałym dodatkiem do kanapek, który lubi wielu smakoszy. Jego przyrządzenie jest idealnym pomysłem na wykorzystanie warzyw po rosole. Z dodatkiem suszonych pomidorów i przypraw będzie bardzo aromatyczny. Spróbujcie go koniecznie. Podpowiadaliśmy wam już jak zrobić smaczny pasztet z soczewicy i żurawiny. Na naszej stronie znajdziecie też przepis na bezmięsny pasztet z dodatkiem ciecierzycy. Tym razem pokażemy wam jak przygotować ten wytrawny wypiek z warzyw i kaszy pęczak. Włoszczyzna z rosołu się nie zmarnuje, a smak zachwyci każdego, kto go spróbuje.

Placki twarogowe z kokosem
26.12.2021 01:00 Lekkie placki twarogowe z wiórkami kokosowymi

Słodkie twarogowe placki będą wspaniale smakowały o poranku. Delikatne ciasto podane z owocami nie ma sobie równych. Dodajcie do niego łyżkę wiórków kokosowych, a nabierze przyjemnej konsystencji i zapachu. Nie możecie przegapić takiego rarytasu. Placki są doskonałym pomysłem na szybkie śniadanie. Niezależnie od tego, czy sięgnięcie po te ziemniaczane, dyniowe czy może — tak jak tym razem proponujemy — twarogowe, będzie pysznie. Dzięki ubijaniu piany z białek placki wyjdą delikatne i puszyste. Trudno będzie się im oprzeć.

Paszteciki
24.12.2021 01:00 Paszteciki drożdżowe z kapustą i pieczarkami według Jakuba Kuronia

Drożdżowe paszteciki z kapustą i pieczarkami według przepisu Jakuba Kuronia są pysznym uzupełnieniem świątecznych potraw. Ich wspaniały zapach oraz smak idealnie komponują się z czerwonym barszczem. Co więcej, nawet jeśli nie zostaną zjedzone w całości jednego dnia, następnego są równie pyszne. Sekret tkwi w podgrzaniu mleka na zaczyn do temperatury pokojowej.Drożdżowe paszteciki to śniadaniowa klasyka, którą najczęściej kupuje się w drodze do pracy, wstępując do swojej ulubionej piekarni. Ich ogromna uniwersalność i możliwość faszerowania dowolnymi składnikami sprawia, że każdy ma szansę znaleźć swoja ulubioną kombinację. Jakub Kuroń zaprezentował własny przepis na swojej stronie internetowej, dzięki któremu z łatwością można zabrać się za ich przygotowanie. Oczywiście warto zarezerwować na nie odrobinę swojego czasu - drożdżowe ciasto wymaga kilku chwil na wyrośnięcie.

Krokiety
24.12.2021 01:00 Błyskawiczne krokiety z kapustą i grzybami bez zawijania

Ugotowanie krokietów bezpośrednio przed świętami jest nie lada wyzwaniem, więc prezentujemy sposób na nie bez zawijania. Błyskawiczne krokiety z kapustą i grzybami smakują wybornie, a przy okazji są znacznie łatwiejsze do wykonania. Ich chrupiąca panierka i soczysty farsz będą smakować najlepiej, jeśli poda się krokiety z intensywnym czerwonym barszczem. Krokiety w swojej klasycznej wersji wymagają sporej dozy przygotować. Samo usmażenie naleśników zajmuje dużo czasu - przed Wigilią mało kto ma możliwość na dołożenie obowiązków. Krokiety bez zawijania są więc naturalnym rozwiązaniem tego poważnego problemu. Sporządza się je z ziemniaków, które tworzą swojego rodzaju ciasto. W nim skrywany jest pyszny farsz z kapusty i grzybów, który aromatem natychmiast oddaje ducha świąt. Dodatkowo gotowe danie przykuwa uwagę każdego, kto je zobaczy, jest wszak czymś zupełnie nowym w porównaniu do zwykłych krokietów.

Sałatka jarzynowa
24.12.2021 01:00 Ekspresowa sałatka jarzynowa. Przepis dla zabieganych

Sałatka jarzynowa jest sztandarowym świątecznym daniem, które każdy Polak doskonale zna i uwielbia. Zapracowani nie mają jednak czasu na długie gotowanie wszystkich warzyw i innych produktów, dlatego prezentujemy ekspresowy przepis. Korzystając z niego, można zaoszczędzić wiele pracy, a przy okazji przygotować pyszną potrawę. Sałatka jarzynowa to widok, do którego wszyscy jesteśmy doskonale przyzwyczajeni. Niektórzy mogliby z pewnością poczuć się nieswojo, gdyby dużej miski wypełnionej sałatką zabrakłoby na święta Bożego Narodzenia. Na szczęście nawet ci, którzy jeszcze nie zdążyli jej zrobić, mają na to szanse. Ekspresowy przepis na sałatkę jarzynową nie odbiega w smaku klasycznej wersji, a przy okazji można cieszyć się nią już po kilkunastu minutach gotowania. Dodatkowo większość składników i tak znajduje się na co dzień w kuchni, więc nie ma potrzeby dodatkowego wyjścia do sklepu.

Wegańska ryba po grecku
24.12.2021 01:00 Wegańska wersja wigilijnej ryby po grecku

Lubicie smak ryby po grecku, lecz unikacie spożywania mięsa? Wegański przepis na ten specjał wykorzystujący kotlety sojowe i glony nori sprawi, że będziecie mogli cieszyć się tradycyjnym daniem bez wyrzutów sumienia. Podajcie roślinną wersję ryby po grecku na wigilijnej kolacji i zobaczcie, jak zareagują wasi bliscy. Obstawiamy, że nie zorientują się, iż w daniu brakuje mięsa. Wegańskie święta mogą wydawać się szalonym pomysłem. Tylko czy aby na pewno? Wiele tradycyjnych przepisów bardzo prosto jest przekształcić we w pełni roślinne dania. Barszcz czy grzybowa nie wymagają żadnych produktów odzwierzęcych, a w jarzynowej wystarczy pominąć jaja i wybrać majonez wegański. Przygotowanie dań rybnych bez mięsa nie jest trudne. Do dyspozycji mamy m.in. selera, tofu albo kotlety sojowe. Te ostatnie wykorzystamy w dzisiejszym przepisie. Spróbujecie, jak smakują, gdy wymoczycie je w bulionie z dodatkiem zazwyczaj używanym do przyrządzenia sushi — glonami nori. Rybny aromat będzie dobrze wyczuwalny.

Barszcz biały wigilijny
23.12.2021 01:00 Niezwykły przepis na barszcz biały wigilijny

Wigilijny barszcz biały zachwyca smakiem, a jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Wystarczy zaopatrzyć się w porcję zakwasu oraz namoczone i miękkie grzyby, a danie powstanie niemalże ekspresowo. Spróbujcie go koniecznie, a być może posmakuje wam bardziej niż buraczany klasyk. Barszcz czerwony czy grzybowa już wam się znudziły? A może macie ochotę na spróbowanie wszystkich tradycyjnych zup świątecznych? Niezależnie od powodu przepis na barszcz biały na grzybowym wywarze warto wypróbować. Danie ma niesamowicie aksamitną konsystencję i przyjemnie rozgrzewa, jeśli użyjecie ostrzejszej musztardy.

Kutia — tradycyjne wigilijne danie kresowe
22.12.2021 01:00 Jak zrobić kutię?

Kutia jest jedną z tradycyjnych wigilijnych potraw regionalnych. Niezwykłe połączenie maku, pszenicy i bakalii przypadnie do gustu smakoszom, którzy cenią sobie słodkie rarytasy. Dowiedzcie się jak zrobić ten specjał i zaskoczcie swoich bliskich w te święta. Słodki i sycący przysmak wprost ze wschodu uświetni niejedną wigilijną kolację. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, lecz wymaga nieco czasu — mak i pszenica muszą nasiąknąć płynami. Warto jednak spróbować tego niezwykłego połączenia ziaren pszenicy z bakaliami i miodem. Zachwyci was równie mocno co kluski z makiem i pierogi z suszonymi śliwkami.

Krokiety
22.12.2021 01:00 Wigilijne krokiety bez zawijania

Krokiety w połączeniu z intensywnym w smaku czerwonym barszczu są doskonałym uzupełnieniem Wigilii. Jeśli nie masz ochoty smażyć naleśników specjalnie do krokietów, istnieje przepis na wykonanie ich bez zawijania. Taka wersja smakuje równie dobrze co klasyczna, a przy okazji potrzebuje znacznie mniej czasu i pracy w kuchni. Krokiety tradycyjnie są metodą na wykorzystanie naleśników, których nie zdołano zjeść od razu po ugotowaniu. Dzięki temu nie marnuje się żadnego jedzenia. Nie zawsze jednak ma się pod ręką naleśniki - zazwyczaj wtedy, kiedy akurat ochota na krokiety jest największa. Poniżej prezentujemy recepturę, która rozwiązuje ten problem. Krokiety przez nas prezentowane są specyficzną formą kotletów ziemniaczanych, które przygotowuje się na podstawie ugotowanych i roztłuczonych ziemniaków. Dodanie do nich orzechów włoskich wzmacnia smak, a także nadaje ciekawą teksturę.

Sałatka jarzynowa
21.12.2021 01:00 Sałatka jarzynowa z dodatkiem cudownie chrupiącej papryki

Sałatka jarzynowa może zostać przygotowana na wiele różnych sposobów - wszystko zależy od przepisu, z którego korzysta się w danym domu. Dzisiaj prezentujemy sałatkę z chrupiącą papryką, która wspaniale komponuje się na świątecznym stole. Sprawdza się także jako urozmaicenie, jeśli klasyczna sałatka już się znudziła. Sałatka jarzynowa jest znana i uwielbiana przez miliony Polaków, to w końcu tradycyjny element każdych Świąt Bożego Narodzenia, a także innych uroczystości. Podaje się ją wszak również na urodzinach, rodzinnych imprezach i wielu innych ważnych okazjach. Niektórzy mogą jeść ją bez żadnych modyfikacji przez wiele lat - inni z kolei potrzebują zmian, aby potrawa nie padła ofiarą znudzenia. Dodanie do niej chrupiącej papryki wprowadza powiew świeżości, a kontrast faktury sprawia wiele przyjemności podczas jedzenia.

lichee
21.12.2021 01:00 Jak wykorzystać w kuchni liczi?

Owoce widoczne na zdjęciu powyżej nazywają się liczi i pochodzą z rejonu Kambodży, Wietnamu i Filipin, choć uprawiane są w wielu ciepłych regionach świata. Choć cieszą się coraz większą popularnością, wiele osób cały czas nie wie, jak wykorzystać je w kuchni. Ten zdrowy owoc sprawdza się jako dodatek do sałatek, deserów czy sosów do mięsa. Liczi można kupić już w praktycznie każdym większym sklepie spożywczym i charakterystyczny wygląd owocu sprawia, że łatwo go rozpoznać. Ma twardą kolorową skórkę, która skrywa w sobie słodki biały miąższ oraz pestkę. Liczi wypełnione jest po brzegi przeciwutleniaczami, dlatego pozytywnie wpływa na proces starzenia, opóźniając go, a także zmniejsza stany zapalne w organizmie człowieka. Dodatkowo korzystnie działa na ciśnienie krwi oraz pracę serca.

Bezmięsny bigos z boczniakami
20.12.2021 01:00 Niezwykła bezmięsna wersja bigosu. Główny składnik zaskakuje

Bigos często gości na świątecznych stołach. Tradycyjnie danie to przygotowuje się z mięsem, lecz w wersji roślinnej smakuje równie dobrze. Do kapusty dodajemy boczniaków, pysznych i dobrze zastępujących wiele mięsnych produktów grzybów, które z pewnością pokochacie w tym daniu. Tradycyjny bigos — np. staropolski czy szlachecki — choć pyszny, na wigilii zagościć nie może, bo nie jest postny. Nie każdy też będzie chciał jeść potrawy mięsne. Rozwiązaniem w tej sytuacji jest przyrządzenie wegańskiego bigosu. Danie będzie pełne smaku i tekstur. W przepisie inspirowanym recepturą Jadłonomii wykorzystujemy mnóstwo aromatycznych przypraw i aż dwa rodzaje kapusty. Koniecznie spróbujcie, a pokochacie tę wersję znanej potrawy kuchni polskiej.

Projekt bez tytułu - 2021-12-20T223733.925
20.12.2021 01:00 Jak zrobić domową masę kajmakową?

Masa kajmakowa jest składnikiem wielu pysznych deserów. Nierzadko jednak, kupując gotowy, produkt jesteśmy rozczarowani jego jakością czy konsystencją. Dlatego też podpowiadamy jak ten pyszny krem przyrządzić w domu. Wystarczy puszka mleka skondensowanego i czas. Kajmak to nic innego jak bardzo słodka, gęsta i ciągnąca się masa powstająca podczas gotowania mleka lub śmietanki z cukrem. Sprawdzi się w sernikach i w deserach bez pieczenia. Spróbujcie zrobić ją samodzielnie, a wyjdzie tak delikatna, jak nigdy wcześniej.

Delikatne kopytka z dodatkiem kaszy manny
19.12.2021 01:00 Delikatne, rozpływające się w ustach kopytka z kaszą manną

Kopytka są doskonałą potrawą z mąki i ziemniaków, która cudownie smakuje zarówno przyrządzona prosto z sosem, jak i w towarzystwie kotleta oraz surówki. W nowej wersji dodajemy kaszy manny, która nadaje kluseczkom niezwykłej delikatności. Przekonajcie się sami. Kasza może być składnikiem wielu smacznych dań np. gołąbków czy warzywnego pasztetu. Drobna pszenna kaszka manna będzie również doskonałym uzupełnieniem masy do kopytek. Kluseczki przyrządzone z jej dodatkiem będą rozpływać się w ustach i na długo pozostaną w waszej pamięci.

Projekt bez tytułu - 2021-12-19T161419.410
19.12.2021 01:00 Jak zrobić idealne naleśniki do krokietów?

Krokiety są pysznymi pasztecikami, które najlepiej smakują wtedy, gdy będą zwarte i wypełnione wyśmienitym farszem. Aby takie wyszły, dobrze jest przygotować elastyczne ciasto, które utrzyma smaki wewnątrz. Zdradzamy przepis, z którego zrobicie je bez problemu. Przygotowanie krokietów wydaje się skomplikowane, ale wcale takie nie jest. Jeśli postąpicie zgodnie z naszymi wskazówkami dotyczącymi zawijania, a ciasto wykonacie z poniższego przepisu, sukces macie niemalże gwarantowany. Spróbujcie i zaskoczcie swoich gości smakiem tego tradycyjnego dodatku do barszczu czerwonego.

Kawa z goździkami
19.12.2021 01:00 Dlaczego warto dodać goździki do kawy?

Kawa kojarzy nam się z poranną dawką pobudzenia. Napar ten warto jednak urozmaicać o dodatki, które dołożą mu kolejnych cennych właściwości. Jednym z nich są goździki. Kawa zaparzona z nimi będzie miała przyjemny, korzenny aromat. Spróbujcie koniecznie. O tym, kiedy kawę najlepiej jest sięgać po kawę, już pisaliśmy. Podpowiadaliśmy wam także jakie korzyści niesie ze sobą dodanie do niej cynamonu. Tym razem na tapet bierzemy kolejny pyszny dodatek — goździki. Okazuje się, że ten przyjemni pachnąca przyprawa znacząco podnosi walory odżywcze napoju.

Kluski z makiem
19.12.2021 01:00 Przepis na kultowe wigilijne kluski z makiem

Świąteczny deser nie zawsze oznacza ciasto. W wielu domach serwuje się również słodki makaron z dodatkiem masy makowej. To pyszne danie zachwyci nie tylko dzieci. Najlepiej smakuje wtedy, gdy kluseczki przygotowujemy samodzielnie. Spróbujcie koniecznie. Przepisów na tradycyjne świąteczne wypieki na naszej stronie nie brakuje. Zdradzaliśmy już jak przygotować pyszny makowiec oraz wspaniale delikatną szarlotkę korzenną. Tym razem na tapet bierzemy kluski z makiem, które nie tylko fantastycznie smakują, ale też są wyjątkowo szybkie w przygotowaniu.

Pierogi pieczone Karola Okrasy
19.12.2021 01:00 Pieczone pierogi z kapustą i grzybami wg. przepisu Karola Okrasy

Tradycyjne pierogi gotować trzeba partiami. Nierzadko jest tak, że przy większej liczbie osób trudno jest podać je na ciepło. Rozwiązaniem takiego problemu będzie przygotowanie smakołyku w piecu. Z przepisem Karola Okrasy na pewno się uda. Koniecznie sięgnijcie po jego pyszną recepturę na zapiekane pierogi z kapustą i grzybami. Bez pierogów dla wielu nie będzie prawdziwej wigilii. Nie ważne czy sięgniemy po tradycyjne farsze, czy zdecydujemy się na wersję słodką z makiem lub z serem — pierogi muszą być. Najlepiej by były ciepłe i delikatne. Zróbcie je w piecu, a takie właśnie wam wyjdą.

Sernik Izaura
19.12.2021 01:00 Bosko czekoladowy i delikatny sernik Izaura

Chcecie przygotować naprawdę wyjątkowy sernik? Zróbcie go z ciastem czekoladowym. Izaura to pyszny deser łączący w sobie smak kakao z delikatnością twarogu. Zróbcie go koniecznie, a wasi goście pokochają ten duet. Zwłaszcza, gdy usłyszą jak powstał. Ciasto to ma wyjątkowo ciekawą historię. Powstało bowiem w latach 80. na cześć jednej z bohaterek popularnej wtedy brazylijskiej telenoweli. Niech was jednak to nie zraża — jest obłędnie pyszne i zdecydowanie bardziej kuszące niż klasyczny sernik wiedeński czy sernik z rosą.