Czy wiecie, że powidło śliwkowe można przyrządzić bez dodatku cukru? Nie tylko się uda, ale tez będzie lekkie i zdrowe. Sprawdźcie nasz przepis na ten przysmak Smakuje świetnie zarówno solo, jak i w innych deserach. Śliwki już pojawiły się na targu. Pyszne węgierki są idealnym materiałem na domowe powidło. Słodkie i lekko pomarszczone, lecz pyszne owoce najlepiej jest przyrządzać bez żadnych dodatków. Wtedy uzyskujemy najlepsze efekty Spróbujecie?
Placki ziemniaczane z kalafiorem to niebanalna odsłona dobrze znanego wszystkim dania. Są proste w przygotowaniu, a przy tym niedrogie. Placki ziemniaczane z kalafiorem możesz podawać jako samodzielne danie, z ulubionymi sosami, a nawet jako dodatek do obiadu.Placki ziemniaczane z kalafiorem, to danie wyjątkowo aromatyczne. Poza samym kalafiorem mają w sobie czosnek, cebulę oraz szczypiorek, tak bardzo lubiane w polskiej kuchni. Kasza manna to z kolei dodatek, dzięki któremu nasze placki wyjdą niezwykle chrupiące.
Pieczone pierogi ze szczawiem są nietypowym pomysłem na obiad. Smakowite liście z dodatkiem czosnku i serów idealnie pasują do chrupiącej otoczki z ciasta drożdżowego. Aromatyczny i pełen smaku posiłek nie wymaga wiele wysiłku, a rodzinie na pewno się spodoba. Spróbujecie? Pieczone pierogi ze szczawiem spodobają się amatorom kuchennym urozmaiceń. Farsz przyrządza się podobnie jak kompozycję sera i szpinaku, lecz ma zupełnie inny charakter. Lekko kwaśny szczaw w połączeniu z serami i delikatnym drożdżowym ciastem smakuje niesamowicie. Skusicie się?
Mizeria z cukinii jest pyszną alternatywą klasycznej surówki obiadowej z ogórka. Smaczne sezonowe warzywo idealnie nadaje się do przygotowania tego rarytasu. Nie puszcza wody, a z lekkim ziołowym sosem na bazie jogurtu smakuje wybornie. Szybko zniknie z talerzy. Spróbujecie?Jeżeli dysponujecie większą ilością cukinii i nie macie pomysłu co z nią zrobić, nasz nowy patent na szybką surówkę do obiadu z pewnością wam się spodoba. Lekkie i chrupiące sezonowe warzywo doskonale zastąpi ogórka, a przygotowanie smakołyku jest jeszcze prostsze niż w przypadku oryginału.
Ciasto budyniowe bez pieczenia jest świetnym pomysłem na smaczny deser dla całej rodziny. Ze sprawdzoną recepturą Jakuba Kuronia zrobicie je bez trudu, a efekty zachwycą nawet najbardziej wybrednych. Koniecznie spróbujcie.Ciasto bez pieczenia zaproponowane przez Jakuba Kuronia łączy w sobie lekkość budyniowej masy, delikatne ciasteczka i rozpływające się w ustach wiórki czekolady. Jest kremowe i chrupiące jednocześnie. Skusicie się?
Zimne nóżki są przysmakiem, który skusi niejednego amatora tradycyjnej kuchni polskiej. Ewa Wachowicz zdradziła niedawno jaki trik stosuje, by uzyskać atrakcyjny wygląd smakołyku. Restauratorka przyrządza galaretę w tortownicy, dzięki czemu jej podanie jest prostsze. Spróbujecie? Galareta wieprzowa, czyli zimne nóżki, jest znakomitą przystawką, która na niejednym polskim stole gości podczas spotkań rodzinnych. Przyrządzona według pomysłu Ewy Wachowicz — w tortownicy — nie tylko jest smaczna, ale też łatwo ją podzielić.
Każdy lubi placki ziemniaczane. Jednak najbardziej smakują nam wtedy, gdy są chrupiące i złociste. Wykorzystajcie mąkę ziemniaczaną, a masa po usmażeniu zachwyci was swoją konsystencją. Danie będzie rozpływało się w ustach. Spróbujecie? Dobre placki ziemniaczane wymagają odpowiedniego doboru użytych składników. Dodatek mąki ziemniaczanej sprawia, że masa dobrze się formuje, a uzyskane danie zachwyca chrupkością i miękkim wnętrzem. Mało kto się mu oprze.
Dobre ciasto na pierogi musi być elastyczne. Lekką i łatwą do sklejenia masę uzyskamy, wlewając do niej mleko. Nabiał sprawi, że konsystencja umożliwi swobodne zlepiania, gwarantując nam tym samym, że podczas gotowania wyrób zachowa swój kształt. Spróbujecie? Ciasto na pierogi jest kluczowym elementem dania. Jeśli będzie twarde, wyrób rozpadnie się podczas przyrządzania. Takiej sytuacji wolelibyśmy uniknąć. Dlatego tez dziś zdradzamy wam sekret wielu gospodyń, który pozwala osiągnąć zadowalające efekty.
Faszerowaną cukinię można podać na wiele sposobów. W przepisie Jakuba Kuronia znajdziemy kilka wspaniałych dodatków, które sprawią, że danie zachwyci od pierwszego kęsa. Kucharz wykorzystuje m.in. komosę ryżową, czerwoną paprykę czy marchew. Razem smakują wyśmienicie. Spróbujecie? Jeśli nie wiecie, co zrobić na obiad dla całej rodziny, receptura na faszerowaną cukinię będzie w sam raz. Wskazówki Jakuba Kuronia i smakowite produkty, którymi wypełnia warzywne łódeczki, sprawiają, że danie zachwyca smakiem i szybko znika z talerzy. Skusicie się?
Marzą wam się pyszne udka z kurczaka? Jakub Kuroń proponuje zanurzenie delikatnych drobiowych części w aromatycznej marynacie i upieczenie ich w towarzystwie ziemniaków. Uzyskane danie jest pełne smaku, lekkie i tak soczyste, że aż chce się zjeść więcej. Smaczne udka z kurczaka skuszą amatorów dań z drobiu. Jakub Kuroń proponuje upieczenie ich w wyrazistej marynacie. Aby zaoszczędzić czas i pieniądze, kucharz przyrządza wraz z nimi ziemniaczki. Zaproponowana kompozycja jest sycąca i zniewala smakiem. Skusicie się?
Fasolka po bretońsku jest pełnym aromatu niezwykle sycącym daniem, które chyba każdy z nas pamięta z domu rodzinnego. Z naszym prostym przepisem wrócicie do dawnych czasów i przyrządzicie znakomity posiłek, który zachwyci was smakiem i konsystencją. Spróbujecie?Tradycyjna fasolka po bretońsku musi zawierać odpowiednio dużą porcję sycącego strączka oraz nieco dobrej, pełnej smaku kiełbasy. Wszystko to zanurzone jest w dość gęstym, przyprawionym ziołami sosie pomidorowym z dodatkiem cebulki. Właśnie taki przysmak dziś wam proponujemy.
Domowy tarty chrzan jest świetnym dodatkiem do wędlin i mięs. Pełen charakteru rarytas przygotowany według przepisu Ani Starmach zachwyci was prostotą. Warto zrobić go samodzielnie, bo bije na głowę wszystkie gotowe, kupowane w sklepach mieszanki.Nie ma lepszego dodatku do mięs niż domowy tarty chrzan. Charakterny korzeń warto przygotować na świeżego i uzupełnić go jedynie o naprawdę niezbędne dodatki. Tak właśnie roi Ania Starmach, która podzieliła się swoim prostym i sprawdzonym sposobem na ten klasyczny przysmak.
Domowy ketchup jest znakomitym przetworem z pomidorów. Dzięki pełnej aromatycznych przypraw recepturze uzyskacie sos o niebo lepszy niż kupowany w sklepie. Nie będzie zawierał zbędnych dodatków i wzmacniaczy smaku, a mimo to doskonale sprawdzi się w niejednym daniu. Koniecznie spróbujcie.Jeśli nie wiecie, co zrobić z nadmiarem pomidorów, warto wypróbować prosty przepis na domowy ketchup. Pyszny sos z sezonowego warzywa z powodzeniem można zamknąć w słoikach i cieszyć się jego smakiem jeszcze przez długi czas.
Lubicie kalafiora i macie ochotę na niebanalną zapiekaną wersję warzywa? Sprawdźcie pomysł Tomasza Strzelczyka. Kucharz zanurza różyczki w kremowym sosie na bazie serka śmietankowego i zapieka je pod pierzynką z sera żółtego. Musicie spróbować — przysmak zachwyca od pierwszego kęsa.Tomasz Strzelczyk przyrządza kalafiora w pyszny sposób. Delikatny serek śmietankowy połączony z ostrą papryką i ziołami idealnie komponuje się z delikatnym smakiem sezonowego warzywa. Przekąska jest chrupiąca i aromatyczna. Skusicie się?
Ciasto drożdżowe ze śliwkami jest przysmakiem, który najlepiej smakuje pod koniec lata. Z dwoma sprawdzonymi przez doświadczone gospodynie trikami zawsze wyjdzie lekkie i puszyste. Kucharki zawsze topią ciasto w lodowatej wodzie przed wyłożeniem go do formy oraz pieką placek, zaczynając od bardzo niskiej temperatury. Taka taktyka owocuje doskonałą konsystencją.Lubicie ciasto drożdżowe ze śliwkami? Słodki, sezonowy rarytas będzie jeszcze lepszy niż, jeśli przygotujecie go, posiłkując się sprawdzonymi sztuczkami doświadczonych gospodyń domowych. Wymaga to nieco więcej wysiłku, lecz efekty są warte zachodu. Spróbujecie?
Racuchy drożdżowe z brzoskwiniami są pyszną alternatywą dla kultowych placków z jabłkami. Z przepisem babci Stasi smakołyk zawsze wychodzi lekki i puszysty. Swój wyjątkowy charakter zawdzięcza użyciu maślanki i soczystego owocu. Choć raz musicie skosztować. Przygotowanie racuchów drożdżowych z brzoskwiniami wymaga nieco czasu. Efekt jednak wart jest poświęceń. Lekkie niczym chmurka placuszki są miękkie, słodkie i wprost rozpływają się w ustach. Spodobają się nie tylko dzieciom. Spróbujecie?
Domowe paluszki rybne są pyszne. Przygotowanie dania nie jest wcale tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy pokroić oczyszczoną rybę i opanierować ją w mące, jajku i dobrze doprawionej bułce tartej. Nie dodamy do nich żadnych zbędnych produktów, a wyjdą o niebo lepsze niż sklepowe. Spróbujecie? Jeśli nie wiecie, co podać na piątkowy obiad, domowe paluszki rybne będą w sam raz. Cienko pokrojony dorsz w chrupiącej panierce z dodatkiem przypraw skusi nawet najbardziej wybrednych domowników. Tak soczystej ryby dawno nie jedliście.
Kopytka są świetnym dodatkiem do obiadu. Magda Gessler podzieliła się swoim przepisem na ziemniaczany rarytas i zdradziła, co robi, że zawsze wychodzą miękkie. Sekretem jej dania jest odpowiedni dobór ilości mąki. Spróbujecie koniecznie — kopytka będą tak pyszne, że aż rozpłyną się w ustach.W przygotowaniu delikatnych kopytek kluczowe są odpowiednie proporcje składników. Zbyt duży dodatek mąki sprawi, że będą zbite i twarde. Zbyt mały — że się rozpadną. Magda Gessler doskonale o tym wie. Zdradziła ostatnio, jak podchodzi do przyrządzania uwielbianego przez Polaków ziemniaczanego dodatku. Prostota receptury może zaskoczyć.
Racuchy tak dobre, że nawet babcia wam pogratuluje? Proste smaczne i niezwykle lekkie placki, które wam dziś proponujemy, skradną niejedno serce. Łączymy w nim same zdrowe produkty, więc słodycz będzie odpowiednia nawet dla osób, które chcą dbać o linię. Będą idealne jako śniadanie. Spróbujecie?Racuchy w lekkiej wersji przygotujemy na bazie mąki pełnoziarnistej, która sprawi, że placuszki będą bardziej sycące. Jabłka nadadzą im naturalnej słodyczy, a brak cukru w recepturze sprawi, że nie wywołają rewolucji w naszym organizmie. Jedzcie ze spokojnym sumieniem.
Sok z aronii to kolejna propozycja na pyszny sezonowy wyrób, który z powodzeniem przygotujemy w domowym zaciszu. Wzbogacony o pełne charakteru liście wiśni słodko-kwaśny płyn będzie idealny do herbaty. Koniecznie spróbujcie.Aronia jest idealna do przygotowania soku. Cierpki owoc po dodaniu cukru i wykazujących dobroczynny wpływu na organizm człowieka liści wiśni nabiera przyjemnego, pełnego charakteru smaku. Skusicie się?
Buraki w zalewie octowej skuszą amatorów słodkich przetworów. Prosty i pełen smaku rarytas w słoikach przyrządzicie sprawnie i bez większych trudności. Będzie świetnym dodatkiem do obiadu i pysznym elementem niejednej sałatki. Spróbujecie?Jeśli lubicie delikatne w smaku, lekko słodkie buraczki podane do mięsa czy wegetariańskich kotletów, receptura na smakołyk w zalewie octowej może wam się spodobać. Dobrze znany smak warzywa jest tutaj przełamany lekko kwaśnym, a razem są niezwykle przyjemne. Spodoba się nawet największym sceptykom. Skusicie się?
Robiliście kiedyś keczup ze świeżych pomidorów? Warto choć raz spróbować. Ze sprawdzonym przepisem Karola Okrasy z pewnością uzyskacie znakomite efekty. Zaopatrzcie się w odpowiednią ilość smakowitego warzywa i przekonajcie się sami, jak kilka zaproponowanych przez kucharza dodatków może wydobyć pyszny i głęboki smak sezonowego składnika. Keczup jest pysznym sosem lubianym przez wielu smakoszy. Dodajemy go do frytek, dań z grilla czy sałatkowych dipów. Warto przygotować solidny zapas, korzystając z trwającego sezonu na pomidory. Domowy rarytas będzie o niebo lepszy i zdrowszy niż kupowany w sklepie. Skusicie się?
Próbowaliście kiedyś zrobić ogórki kiszone z chili? Wyrazisty i przyjemnie chrupiący wariant klasycznego specjału jest wyśmienity. Zaproponowany przez babcię Marysię prosty przepis pomoże wam bez trudu przygotować je w domu. Spróbujecie koniecznie — ostre ogórki są o niebo lepsze od klasycznych kiszeniaków.Wielu smakoszy z chęcią sięgnie po dobre ogórki kiszone. Przygotowując je z dodatkiem pełnej charakteru papryczki, uzyskacie znakomite efekty. Przetwory zachwycą zwłaszcza amatorów nieco ostrzejszych dań. Skusicie się?
Cukinia jest pysznym warzywem, które pasuje do wielu dań. A gdyby tak przyrządzić z niej bigos? Dodając ją zamiast kapusty, uzyskamy smaczną i niedrogą potrawę, która z pewnością spodoba się domownikom. Spróbujcie koniecznie letniej i lekkiej odsłony klasyki kuchni polskiej, a pokochacie ją od pierwszego kęsa.Bigos z cukinii można podać zarówno w wersji kiełbasą, jak i w jeszcze lżejszej z aromatycznymi smażonymi boczniakami. Niezależnie od wybranego dodatku — będzie pyszny, a jego przygotowanie zajmie znacznie mniej czasu, niż wymaga zrobienie klasycznej wersji z kapustą. Skusicie się?
Modra kapusta jak u babci uświetni niejeden obiad. Miękka, soczysta i pełna smaku obiadowa klasyka wzbogacona o odrobinę octu spodoba się każdemu. Warto spróbować — ten smak na długo zostanie w waszej pamięci. Dobrze przyrządzona kapusta modra skusi nie tylko amatorów smakowitych dań regionalnych. Pasuje nie tylko do śląskiego obiadu, ale też do pieczonej kaczki czy gęsi. Wersja z dodatkiem chrupiącego boczku i odrobiny octu, którą dziś wam proponujemy, jest wyrazista i pełna aromatu.
Próbowaliście kiedyś gruszek w occie? Słodki owoc w delikatnej zalewie to nie tylko świetna przekąska, ale też doskonały dodatek do wielu wytrawnych dań czy serów. Z prostym przepisem przygotujecie go w kilka chwil. Warto od razu przygotować większą porcję, bo zniknie w mgnieniu oka.Gruszki są bardzo smaczne i można z nich przygotować wiele przysmaków. Zimą, gdy nie są już tak soczyste i pełne słodyczy, jak obecnie, z pomocą przyjdą nam domowe przetwory. Dzięki dodatkowi zanurzonych w słodkiej zalewie na bazie octu owoców niejedno danie zyska na smaku.
Wasze ogórki wyrosły duże i nie nadają się do kiszenia? Zróbcie z nich smaczny warzywny sos tzatziki. Aromatyczny i lekko ostry przysmak jest doskonałym dodatkiem do obiadu czy przekąsek. Z pewnością zachwyci nie tylko amatorów mięsnych rarytasów. Musicie spróbować.Spore ogórki po ukiszeniu w całości bardzo często stają się miękkie i mają dziury w środku. Taki produkt nie należy do najsmaczniejszych i zdecydowanie lepiej jest wykorzystać większe warzywa do przygotowania świeżej surówki czy innego chrupiącego dodatku. Smakowite, wywodzące się z kuchni greckiej tzatziki będą idealne.
Zupa z cukinii jest niezwykle pysznym i sycącym daniem. Warto je przygotować szczególnie latem, kiedy warzywo jest tanie i smakuje najlepiej. Z prostym przepisem Magdy Gessler zawsze wam wyjdzie, a rodzina będzie zachwycona. Spróbujecie?Z cukinii można zrobić wiele pysznych dań. Zupa jest jednym z nich. Magda Gessler proponuje prosty i pełen aromatu krem doprawiony goździkami i gałką muszkatołową. Danie syci na długo i zachwyca kremową konsystencją. Skusicie się?