Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepis

Przepis

Wyrazista i soczysta golonka z chrzanem
02.02.2022 01:00 Wyrazista i soczysta golonka z chrzanem

Pieczona golonka jest jedną z ulubionych potraw wielu smakoszy. Podana z chrzanem smakuje wspaniale. Wystarczą 3 łyżki, by wyrazisty dodatek nadał mięsu charakteru i odmienił tradycyjny specjał. Skusicie się? Zdradzaliśmy wam już jak przyrządzić wyśmienitą golonkę w kapuście kiszonej czy z dodatkiem miodu. Tym razem do pieczonego specjału proponujemy dodać chrzanu wymieszanego ze śmietaną i jabłkami. Delikatny słodko-ostry sos będzie doskonale pasował do smaku pieczonej z piwem golonki.

Ciasto owocowe Anny Lewandowskiej
02.02.2022 01:00 Niesamowite owocowe ciasto bez pieczenia od Anny Lewandowskiej

Ciasta owocowe są idealnym pomysłem na deser dla osób, które chcą zadbać o linię. Pyszne, zdrowe i łatwe w przyrządzeniu — takie właśnie jest ciasto Anny Lewandowskiej. Nie wymaga pieczenia i zawsze się uda. Spróbujcie koniecznie. Anna Lewandowska słynie z oryginalnych przepisów, wykorzystujących niestandardowe składniki. Wystarczy wspomnieć jej naleśniki z mąką kasztanową czy placki ziemniaczane z dodatkiem szpinaku.Tym razem prezentujemy jej pomysł na ciasto owocowe bez pieczenia. Zdrowe owoce jagodowe zatopimy w galaretce i połączymy je z pysznym spodem z daktyli i wiórków kokosowych. Skusicie się?

Śledzie w śmietanie z porem
01.02.2022 01:00 Zaskakujące w smaku śledzie w śmietanie - z porem zamiast cebuli

Śledzie w śmietanie są jednym z dość popularnych sposób podawania tej ryby. Dodajmy do nich pora zamiast cebuli, a smak będzie głębszy i bardziej satysfakcjonujący. Koniecznie sprawdźcie ten przepis. Wyjaśnialiśmy wam już, czym różnią się śledzie od matiasów i podpowiadaliśmy jak przyrządzić sałatkę z tej pysznej ryby. Tym razem wracamy z recepturą na wyśmienity klasyk — śledzie w śmietanie. Prosty przepis z dodatkiem pora zachwyci smakiem i niebagatelnymi dodatkami. Skusicie się?

Kremowa wegańska marchewka z groszkiem
31.01.2022 01:00 Kremowa, rozkoszna marchewka z groszkiem bez grama masła

Marchewka z groszkiem jest klasycznym dodatkiem do obiadu składającego się z kotleta i ziemniaków. Rarytas wyjdzie wam pysznie kremowy, jeśli tradycyjną zasmażkę zastąpicie kremową pastą orzechów nerkowca. Koniecznie wypróbujcie ten patent. Wegańskie wersje znanych polskich klasyków nie są wcale trudne w przygotowaniu. Smalczyk z fasoli czy flaczki z boczniaków z pewnością skradły serce niejednemu smakoszowi. Dlatego też prezentujemy wam pyszną recepturę na kolejny często goszczący na wielu stołach rarytas — marchewkę z groszkiem. W tej wersji też się zakochacie.

 Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
31.01.2022 01:00 Rewolucyjne, nocne ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Ciasto drożdżowe jest jednym z deserów, które przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Znamy sposób na to, by przyrządzić je szybko i bez zagniatania. Istotna będzie kolejność. Spróbujcie koniecznie. Prośby o dokładkę gwarantowane. Domowe wypieki nie mają sobie równych. Podczas gdy przyrządzenie szarlotki czy sernika wymaga nieco wprawy i czasu, ciasto drożdżowe zrobimy niemalże ekspresowo. Wystarczy tylko nastawić je odpowiednio wcześnie, a potem szybko zagnieść i upiec. Goście będą zachwyceni.

Pierogi ruskie z dodatkiem kefiru
31.01.2022 01:00 Kruche, niesamowite smakowite ciasto na pierogi na kefirze

Ruskie o doskonale doprawionym farszu w przyjemnie miękkim cieście skuszą niemalże każdego. Użyjcie kefiru, a nie będziecie mieli problemu z lepieniem i zapomnicie o rozklejających się podczas gotowania pierogach. Sprawdźcie nowy przepis na naprawdę plastyczne ciasto z niebiańsko smacznym klasycznym farszem. Niedawno podpowiadaliśmy wam jak przygotować pyszne ciasto na pierogi z dodatkiem ziemniaków. Teraz na tapet bierzemy kultowe ruskie i proponujemy wam pyszną modyfikację obiadowego klasyka. Do ciasta dodajcie kefiru, a wyjdzie delikatne jak nigdy wcześniej, doskonale uzupełniając smak serowo-ziemniaczanego farszu.

Gofry bez gofrownicy
31.01.2022 01:00 Jak zrobić gofry bez gofrownicy?

Gofry kojarzą się większości z wakacjami, spacerami nad morzem i ciepłem promieni słonecznych na twarzy. Wcale nie trzeba posiadać gofrownicy, aby móc je przygotować. Poniżej zdradzamy sposób na pyszne domowe gofry, które smakują jak tradycyjne. Nie będziesz mógł powstrzymać się przed dokładką, a twoi domownicy będą błagać cię o przepis.W sklepach dostępne są gofrownice, które ułatwiają sporządzenie gofrów w domu, lecz wcale nie są koniecznością. Jeśli nie masz jej na wyposażeniu swojej kuchni, z powodzeniem zrobisz gofry jedynie przy pomocy patelni. Oczywiście taki deser pozbawiony jest charakterystycznej kratki, jednak w smaku nie da się wyczuć różnicy. Dodatkowo skorzystanie z samej patelni zmniejsza ilość brudnych przedmiotów, dzięki czemu sprzątanie po gotowaniu jest łatwiejsze i przyjemniejsze.

Przepyszne pączki z ziemniaków
30.01.2022 01:00 Prosty przepis na przepyszne pączki z ziemniaków

Pączki są obowiązkowym punktem Tłustego Czwartku i karnawału. Tradycyjny wyrób proponujemy zamienić na regionalny specjał — pączki z ziemniaków. Słodkie i sycący deser posmakuje każdemu, kto go spróbuje. Sprawdźcie koniecznie. Jeśli z ziemniaków, które pozostały po obiedzie zawsze robiliście kopytka, czas zmienić ich zastosowanie. Postawcie na wywodzący się z kuchni góralskiej słodki rarytas. Ciekawy zamiennik tradycyjnych pączków uświetni niejedno spotkanie.

Duszona czerwona kapusta z jabłkami
30.01.2022 01:00 Duszona czerwona kapusta z jabłkiem i cynamonem

Cynamon i jabłko stanowią zgrany duet. A gdyby tak wykorzystać go w wytrawnym daniu? Jedna sztuka owocu i odrobina orientalnej przyprawy odmienią wasze spojrzenie na czerwoną kapustę. Skusicie się? Jeśli dotychczas sięgaliście po surówkę z czerwonej kapusty i marchewki lub śląski obiadowy klasyk, czyli kapustę modrą, ten przepis pozwoli wam odkryć nowe oblicze dobrze znanego warzywa. Inspirowany recepturą Gordona Ramseya pomysł na słodko-winny obiadowy dodatek skradnie wasze serca.

Delikatne ciasto na pierogi z ziemniakami
29.01.2022 01:00 Delikatne ciasto na pierogi z dodatkiem ziemniaków

Wielu smakoszy uwielbia pierogi. Jednak każda potrawa potrafi się znudzić. Ciasto na pierogi można jednak zmodyfikować, dodając do niego nieco gotowanych ziemniaków. Dzięki temu wyrób stanie się bardziej sycący i nabierze niepowtarzalnego smaku. Skusicie się? Ciasto na pierogi z dodatkiem tłuczonych ziemniaków to doskonały pomysł, by wykorzystać zalegające w lodówce resztki z obiadu. Jeśli znudziły wam się kluski śląskie czy kopytka ten przepis sprawdzi się doskonale. Koniecznie wypróbujcie nasz patent.

Kluski śląskie z sosem Magdy Gessler
28.01.2022 01:00 Bezbłędna receptura Magdy Gessler na kluski śląskie z sosem

Magda Gessler lubi zaskakiwać nowymi odsłonami tradycyjnych dań. Inspirowany programem Kuchenne Rewolucje, przepis na kluski śląskie z sosem z pewnością przypadnie wam do gustu. Będziecie zaskoczeni, z czym można podać tradycyjny ziemniaczany specjał. Danie przyrządzicie w chwilę, więc zachęcamy, by spróbować. Receptury Magdy Gessler słyną z niestandardowych składników i ciekawych połączeń smakowych. Wystarczy wspomnieć jej przepis na purée ziemniaczane czy tatara. Tym razem zdradzamy przepis restauratorki na kluski śląskie i jeden z pysznych sosów, z którymi są serwowane w restauracji Pyza Śląska. Skusicie się?

Sernik z dodatkiem gotowanego budyniu i jagód
28.01.2022 01:00 Kremowy, zaskakujący sernik dodatkiem gotowanego budyniu

Sernik jest jednym z ciast, które doczekało się wielu różnych wersji. Dodajemy do niego rozmaite składniki, dzięki którym delikatny ser nabiera charakteru. Przyrządźcie je z ugotowanym budyniem i jagodami, a wasi goście z pewnością poproszą o dokładkę. Budyń może być samodzielnym deserem lub dodatkiem, który uzupełni inne słodkości np. rogaliki czy szarlotkę. Tym razem wykorzystamy go do przygotowania wybornego sernika. W przeciwieństwie do wielu innych, w naszym przepisie użyjemy ugotowanego mlecznego rarytasu. Spróbujcie koniecznie, jak smakuje tak przyrządzone ciasto serowe.

Placki ziemniaczane z twarogiem
27.01.2022 01:00 Sycące, zachwycające smakiem placki ziemniaczane z twarogiem

Chrupiące z zewnątrz, delikatne w środku, a przy tym niezwykle sycące placki ziemniaczane? Właśnie taki specjał uzyskacie, dodając do masy ziemniaczanej twarogu. Usmażycie je z łatwością, a przyjemnie pikantny smak zostanie z wami na długo. Spróbujcie koniecznie. Placki ziemniaczane można przygotować na wiele sposobów. Zdradzaliśmy wam już jak przyrządzać je w wersji z płatkami owsianymi czy szpinakiem. Tym razem prezentujemy recepturę na ten specjał z dodatkiem pysznego białego twarogu. Tak sycących placków jeszcze nie jedliście.

Naleśniki na piwie
27.01.2022 01:00 Niezwykle lekkie naleśniki na bursztynowym płynie

Marzą wam się delikatne i puszyste naleśniki? Dodajcie do masy szklankę piwa. Zadziała ono podobnie do drożdży, sprawiając, że ciasto stanie się bardzo lekkie. Jednocześnie naleśniki będą miały subtelny posmak trunku, który idealnie dopasuje się do wielu wytrawnych nadzień. Koniecznie wypróbujcie tę recepturę. Podpowiadaliśmy wam już jak zrobić naleśniki na słodko — z dodatkiem serka homogenizowanego — oraz jak przyrządzić je, gdy mają stać się bazą do krokietów. Tym razem proponujemy zamienić wodę gazowaną na piwo. Alkohol podczas smażenia odparuje, a zawarte w nim bąbelki nadadzą naleśnikom niezwykłej lekkości. Skusicie się?

Fasolka po bretońsku
24.01.2022 01:00 Jak zrobić idealną fasolkę po bretońsku?

Fasolka po bretońsku jest prostym, smacznym i szybkim daniem, które rozgrzewa i poprawia humor nawet w najgorszy dzień. Aby jeszcze bardziej zwiększyć jej głęboki smak, wsyp do fasolki łyżeczkę słodkiej wędzonej papryki. Dymny aromat nada potrawie rustykalności i domowego ciepła. Dodatkowo papryka odda swój kolor, poprawiając walory estetyczne. Fasolka po bretońsku wybierana jest zwykle po wielu godzinach spędzonych na męczącej pracy, kiedy jedyne, na co ma się ochotę, to zjedzenie czegoś pożywnego. Wystarczy podać fasolkę z kilkoma kromkami świeżego pieczywa i pyszny obiad jest gotowy dla całej rodziny. W kuchni zawsze warto eksperymentować, aby móc odkrywać nowe smaki i doznania. Dlatego zachęcamy do przetestowania poniższej receptury, rzucającej nowe światło na tradycyjną fasolkę po bretońsku. Bardzo możliwe, że po spróbowaniu już nigdy nie wrócisz do starej wersji.

Surówka
24.01.2022 01:00 Soczysta, wyrazista surówka z pora i selera w jogurcie

Surówka jest bardzo istotnym elementem większości obiadów - składający się z surowych warzyw i owoców dodatek jest przecież pełen witamin i minerałów. Jeśli chcesz przygotować smaczne uzupełnienie głównego dania, przygotuj ją z pora, selera, jabłka i jogurtu. Taka mieszanka jest prawdziwą witaminową bombą, a do tego wspaniale smakuje i pięknie wygląda. Surówka przygotowana z warzyw o mało intensywnych walorach smakowych może zostać zakryta przez danie główne. Harmonia aromatów nie jest wcale trudna do osiągnięcia, a dobry dodatek do obiadu zwiększy szansę, że posiłek zostanie zapamiętany na dłużej. Surówki, z uwagi na brak obróbki termicznej, podczas której duża część wartości odżywczych jest bezpowrotnie tracona, są najlepszym sposobem na zdrowe odżywianie. Aby zmniejszyć kaloryczność i tłustość dania, zrezygnuj z dodawania do niego majonezu.

Zapiekanka z bakłażana "melanzane alla parmigiana"
23.01.2022 01:00 Wyborna, prosta i szybka włoska zapiekanka z bakłażana na kolację

Szybka kolacja jest marzeniem wielu osób, które miały dzisiaj zapracowany dzień i nie zdążyły niczego przygotować. Zapiekanka włoska z bakłażana sprawdzi się idealnie jako błyskawiczny posiłek, który przy okazji syci i wyśmienicie smakuje. Składa się ze smażonych w panierce plastrów bakłażana, zapieczonych w esencjonalnym pomidorowym sosie i ciągnącego się sera.Zapiekanka włoska z bakłażana, nazwana oryginalnie melanzane alla parmigiana, czyli bakłażan po parmeńsku, przygotowuje się zaskakująco ekspresowo. Większość pracy dodatkowo wykonuje za nas piekarnik, a więc nie trzeba się zbytnio męczyć. Danie to wsławiło się na całym świecie i zostało wielokrotnie przerabiane - między innymi na kurczaka parmigiana, gdzie bakłażana zastępuje się panierowanym kotletem z kurczaka. Dodatkowo z pewnością zaskoczysz swoich domowników czy gości, podając potrawę serwowaną zwykle w restauracjach.

Placki ziemniaczane na patelni
23.01.2022 01:00 Zdrowe, bosko odżywcze placki ziemniaczane z płatkami owsianymi

Czasami w spiżarni znajduje się zbyt dużo ziemniaków, dlatego w takiej sytuacji wiele osób zastanawia się, jak je wykorzystać. Pyszną propozycją są placki ziemniaczane z dodatkiem płatków owsianych. Z uwagi na zawartość substancji odżywczych w płatkach, takie placki stają się wyjątkowo odżywcze. Możesz podawać je zarówno na słodko, jak i na słono. Placki ziemniaczane charakteryzują się możliwością dodania do nich praktycznie nieograniczonych produktów. W wielu domach na co dzień podaje się placki z mięsem, grzybami, ziołami czy otrębami - dzięki nim powszedni posiłek staje się czymś zupełnie nowym. Nie inaczej jest w poniższym przypadku, gdzie pokazujemy recepturę na placki z ziemniaków i płatków owsianych. Płatki nadają daniu mocniejszej i bardziej zbitej konsystencji, a także wprowadzają mnóstwo błonnika. Obecność błonnika w codziennej diecie jest istotna, ponieważ substancja ta ułatwia wypróżnianie i przyspiesza przemianę materii.

Gotowany sernik bez pieczenia
22.01.2022 01:00 Gotowany sernik bez pieczenia. Delikatny, puszysty i pyszny

Sekret udanego sernika pieczone jest wykorzystanie gęstego, niekwaśnego twarogu półtłustego. Dzięki temu wychodzi on niezwykle lekki i smaczny. Ten sam efekt możemy uzyskać, decydując się na wypróbowanie receptury na sernik gotowany. To doskonała opcja dla tych z was, którzy nie mają piekarnika. Serniki na zimno pysznie smakują latem, a klasyczne pieczone — np. wiedeński — zawsze. Podejmując się przygotowania serowego specjału bez piekarnika, nie jesteśmy skazani na używanie żelatyny czy agaru. Spróbujcie sernika gotowanego, a zrobicie go jeszcze nie raz.

Prosty przepis na kremówkę
21.01.2022 01:00 Ekspresowa napoleonka na cieście francuskim

Napoleonka jest pysznym deserem z budyniu i ciasta francuskiego, który przy odrobinie zachodu przyrządzicie w domowym zaciszu. Wystarczy, że zaopatrzycie się w gotowe ciasto francuskie i kilka składników do przyrządzenia kremu. Ciastko doskonale pasuje do popołudniowej kawy. Z pewnością zachwyci waszych gości. Z ciasta francuskiego przyrządzicie zarówno pyszne wypieki — takie jak np. szarlotka — jak i wytrawne przekąski w postaci pasztecików. Ten cukierniczy klasyk jest też podstawą do przyrządzenia napoleonki — ukochanego deseru wielu smakoszy. Spróbujcie wykonać ją w domu, a zaskoczy was jak niewiele pracy potrzeba, by uzyskać efekt jak z najlepszej cukierni.

Placuszki bananowe z czekoladą — wyśmienite słodkie śniadanie
19.01.2022 01:00 Zachwycające, bananowe placki z czekoladą - wymarzone śniadanie

Puszyste placuszki z dodatkiem owoców i czekolady są prawdziwym rarytasem dla wielbicieli słodkich śniadań. Przygotujecie je niemalże ekspresowo, a smak czekolady i bananów zostanie z wami na długo. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Sposobów na słodkie śniadanie jest kilka. Możemy podać owsiankę z owocami lub przyrządzić wyborny wegański omlet. Tym razem proponujemy wam smaczne placki z banami. Dzięki zawartości proszku do pieczenia ładnie urosną, a dodatek czekolady podkreśli słodycz owocu. Nie będziecie mogli się oprzeć.

Zimowy krem z brokułów
19.01.2022 01:00 Boski zimowy krem z brokułów

Brokuły są smacznym warzywem o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni. Będą pasowały do drugiego dania, sałatek czy makaronów. Możecie z nich zrobić również pyszną zupę krem. Kilka składników wystarczy, by wyczarować wyborną rozgrzewającą potrawę, idealną na zimowe chłody. Spróbujcie koniecznie. Proponowaliśmy wam już pyszną jajecznicę z brokułem i podpowiadaliśmy jak wykorzystać łodygę tego warzywa. Tym razem zdradzamy prosty przepis na rozgrzewającą zupę krem. Zrobicie ją w kilka chwil, a zachwyci każdego, kto jej spróbuje.

Wyśmienita wątróbka Magdy Gessler
16.01.2022 01:00 Rozpływająca się w ustach, wybitna wątróbka według Magdy Gessler

Wątróbka jest przysmakiem, który wywołuje wiele emocji. Dobrze przyrządzona potrafi zachwycić delikatnością i cudownym smakiem. Magda Gessler dodaje do niej nie tylko standardowe jabłka, cebulkę, ale także zachwycającą konfiturę z jarzębiny. Dodatek idealnie komponuje się z pozostałymi składnikami dania, sprawiając, że mało kto mu się oprze. Wypróbujcie koniecznie. Przepisy Magdy Gessler mają wielu fanów. Pisaliśmy już o tym, jak gwiazda przygotowuje jajecznicę i zdradzaliśmy jej patent na placki ziemniaczane. Tym razem na tapet bierzemy wątróbkę, czyli specjał, który wielu smakoszy lubi, lecz równie duża grupa trzyma się do niego z daleka. Z doskonałą recepturą restauratorki podroby wyjdą znakomite, a ich smak na długo pozostanie w waszej pamięci.

Placki brokułowe Ewy Wachowicz
15.01.2022 01:00 Placki brokułowe według przepisu Ewy Wachowicz

Placki są jednym z prostszych do przyrządzenia dań, które sprawdza się przy różnych okazjach. Ewa Wachowicz podzieliła się swoją recepturą na wyborne placki z nietypowego składnika. Zamiast ziemniaków użyła bowiem brokuła, a danie podała z pysznym sosem z leśnych grzybów. Nikt się nie oprze tej wspaniałej kompozycji. Przepisy Ewy Wachowicz nie mają sobie równych. Wystarczy wspomnieć jej niezawodny sposób na delikatny rosół z kaczki czy gołąbki w żurku. Placki z brokuła również zachwycą was smakiem. W połączeniu z aromatycznym sosem stanowią nie lada rarytas. Skusicie się?

Modra kapusta z jabłkiem
15.01.2022 01:00 Niezawodny przepis na modrą kapustę

Któż z nas nie zna kapusty modrej? Ten smaczny specjał z dodatkiem jabłka w każdym domu przyrządzany jest nieco inaczej. Zdradzamy przepis, z którym zawsze wam się uda. Słodka wersja wymaga jeszcze rodzynek. Wykorzystując różne odmiany jabłek natomiast, będziecie mogli dostosować smak do swojego gustu. Sprawdźcie koniecznie. Kapusta modra, czyli tradycyjny składnik śląskiego obiadu, jest pyszną wersją niezwykle zdrowej czerwonej kapusty. Warto pokusić się o jej przyrządzenie przy najbliższej okazji, bo warzywo to obfituje witaminę C, która doskonale wspiera odporność organizmu.

Naleśniki z maślanką są puszyste i pyszne
15.01.2022 01:00 Puszyste i elastyczne naleśniki na maślance

Puszyste, elastyczne, a przy tym smaczne? Takie będą wasze naleśniki, jeśli do masy dodacie maślanki. Wystarczy jedna szklanka, by ciasto zachwyciło swoją konsystencją. Zawiniecie w nie bez problemu każde nadzienie. Wypróbujcie koniecznie. Naleśniki z tego przepisu wychodzą jędrne, a smaży się je naprawdę łatwo. Faszerowanie tez nie będzie sprawiało trudności. Mimo, że ciasto jest delikatne, pozostaje odporne na rozciąganie. Z łatwością przygotujecie je w swojej ulubionej wersji. Skusicie się?

Pyzy z mięsem podane z okrasą
15.01.2022 01:00 Co zrobić, żeby pyzy się nie rozpadały?

Pyzy są pysznym pomysłem na obiad, który idealnie sprawdzi się w sytuacji, gdy lodówce zalegają nam ugotowane ziemniaki. Aby jednak kluski się nie rozpadły, musimy pamiętać o jednym, istotnym szczególe — warzywa należy starannie przecisnąć przez praskę. To pozwoli na uzyskanie odpowiedniej konsystencji ciasta. Pyzy nie rozpadną się przy gotowaniu. Po pyzy często sięgamy, gdy brak nam pomysłu na wykorzystanie zalegającego w lodówce purée ziemniaczanego. Jeśli dysponujemy przy tym mięsnymi kawałkami z niedawno gotowanego aromatycznego rosołu, pyszny ziemniaczany rarytas z dodatkiem mięsnego farszu sprawdzi się jako smaczny sycący posiłek.

Jabłecznik z bakaliami
13.01.2022 01:00 Zimowy jabłecznik z bakaliami

Jabłecznik jest doskonałym ciastem owocowym, które potrafi umilić niejedno spotkanie. Delikatny kruchy placek wypełniony jabłkami warto przyrządzić z dodatkiem siekanych migdałów i rodzynek, a nabierze nieco zimowego charakteru i delikatnej słodyczy. Skusicie się? Podpowiadaliśmy wam już jak przygotować wyborną szarlotkę bez pieczenia i zdradzaliśmy, jak jabłecznik przyrządza siostra Anastazja. W nowej odsłonie tego smacznego wypieku do kwaśnych jabłek dodamy rodzynek i migdałów. Dzięki nim nadzienie będzie nieco słodsze i będzie miało bogatszą teksturę. Spróbujcie go koniecznie.