Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepis

Przepis

Naleśniki mistrza Roux są aksamitne i puszyste
25.09.2022 08:49 Aksamitne i puszyste naleśniki mistrza Roux. Mała zmiana, a efekt zdumiewający

Marzą wam się naleśniki wyjątkowo delikatne i rozpływające się w ustach? Przygotujcie je według prostej receptury Michela Roux. Francuski mistrz kuchni dodaje do masy śmietanę kremówkę, która nadaje ciastu fantastycznej konsystencji. Tak smacznych naleśników dawno nie jedliście. Spróbujecie? Naleśniki Michela Roux będą smaczne zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Ciasto jest świetnie zbalansowane i smaży się je bez większych trudności. Szef kuchni stosuje masło klarowane, które dodatkowo nadaje rarytasowi przyjemnego aromatu.

Pierogi z karmelizowaną cebulą
24.09.2022 20:21 1 dodatkowa czynność polepszy smak ziemniaczanego farszu na pierogi. Już nie zrobisz inaczej

Szukacie przepisu na znakomite pierogi? Wypełnijcie je ziemniaczanym farszem i podajcie z karmelizowaną cebulą. Tak przyrządzone warzywo doskonale wzbogaci dobrze znane danie. Rodzina będzie zachwycona i poprosi o dokładki. Spróbujecie?Pierogi z farszem ziemniaczanym znakomicie smakują w towarzystwie delikatnie słodkiej, karmelizowanej cebuli. Proste danie jest sycące i aromatyczne, a przygotowanie jest dziecinnie proste. Warto się skusić — danie spodoba się najbardziej wybrednym domownikom.

Naleśniki zrobisz ze zdrowego składnika - prosty przepis
24.09.2022 19:12 Przebojowe naleśniki zrobisz ze zdrowego składnika. Rewolucja w kuchni gwarantowana

Naleśniki lubi wielu smakoszy. Dobrze znany przysmak warto przygotować w lekkiej i zdrowej wersji. Proponujemy zrobienie ciasta na bazie kaszy jaglanej, które smakuje wyśmienicie. Przyrządza się je niemalże ekspresowo, a zachwyca od pierwszego kęsa. Spróbujecie? Naleśniki z kaszy jaglanej sprawdzą się jako baza wielu smakowitych dań. Bezglutenowe i niezwykle lekkie wegańskie ciasto możecie wypełnić zarówno ulubionym dżemem, jak i wybranym wytrawnym farszem. Będzie wyśmienite. Skusicie się?

Okrasa robi kopytka inaczej niż wszyscy
24.09.2022 17:06 Okrasa robi kopytka inaczej niż wszyscy. Sekretem jest mieszanka dwóch mąk

Marzą wam się pyszne kopytka? Delikatny i pełen smaku rarytas uzyskacie, korzystając z przepisu Karola Okrasy. Kucharz łączy ze sobą dwa rodzaje mąki pszennej — klasyczną i razową — uzyskując miękkie i rozpływające się w ustach ciasto. Spróbujecie? Kopytka razowe są lżejsze od klasycznych i nieziemsko pyszne. Wykonanie ich jest dziecinnie proste. Świetnie sprawdzą się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i samodzielne danie podane z dowolnie wybranym sosem. Warto od razu przygotować więcej, bo znikają ekspresowo.

Sałatka meksykańska bije na głowę jarzynową
24.09.2022 16:11 Sałatka meksykańska bije na głowę jarzynową. Położysz na stole i goście oniemieją z zachwytu

Sałatka meksykańska jest prostym przysmakiem, który idealnie sprawdzi się jako przystawka. Pełną smaku i sycącą kompozycję warzywną zrobicie ją w kilka chwil, a zbierze więcej zachwytów niż jarzynowa. Musicie spróbować. Czerwona fasola, kukurydza i papryka w połączeniu z ryżem i prostym sosem z majonezu i ketchup będą smakowały znakomicie. Możecie podać je w tej postaci lub zamknąć w pszennych tortillach, inspirując się meksykańskim klasykiem, czyli burrito. Będzie pysznie.

smalec z fasoli
23.09.2022 23:37 Jak zrobić smalec z fasoli? Roślinne smarowidło lepsze niż tradycyjne

Smalec z fasoli jest zdrową i niezwykle aromatyczną alternatywą dla klasycznego tłustego smarowidła do chleba. Zrobiony z dodatkiem wędzonych śliwek rarytas będzie dużo smaczniejszy niż tradycyjny. Koniecznie przetestujcie nasz przepis. Sycący i pełen smaku smalec z fasoli jest idealny do świeżego pieczywa. Wyrób ma delikatną, kremową konsystencję, a dzięki odpowiednim przyprawom znane warzywo smakuje obłędnie. Dodana tutaj wędzona śliwka pasuje doskonale, jeszcze uzupełniając kompozycję smakową o dymne nuty. Temu smakołykowi nie sposób się oprzeć.

Knedle ze śliwkami Ani Starmach
23.09.2022 17:52 Starmach zdradziła przepis na wyśmienite knedle ze śliwkami. Dosłownie rozpływają się w ustach

Knedle ze śliwkami skuszą niejednego smakosza. Ania Starmach zna niezawodny sposób na delikatne i rozpływające się w ustach ciasto, które doskonale komponuje się z jesiennymi owocami. Koniecznie spróbujcie proponowanego przysmaku, a będziecie zachwyceni.Prosty patent na knedle ze śliwkami może być na wagę złota. Jeśli jeszcze nie udało wam się osiągnąć przysmaku, który jest miękki i delikatny, a jednocześnie nie rozpada się po ugotowaniu, dajcie szansę tej recepturze. Przyjemnie was zaskoczy.

Proste ciasto bez pieczenia z 3 składników
23.09.2022 10:45 Proste ciasto bez pieczenia z 3 składników. Nikt mu się nie oprze

Zrobienie ciasta bez pieczenia z 3 składników wydaje się niemożliwe. Okazuje się jednak, że tyle wystarczy. Co więcej, deser przygotowuje się niemalże błyskawicznie, a produkty dostaniecie w każdym sklepie. Rodzina z pewnością go polubi. Spróbujecie?Proste ciasto bez pieczenia wykonane z zaledwie trzech produktów będzie idealne dla tych z was, którzy mają ochotę na małe co nieco, lecz nie chcą piec lub też nie mają takiej możliwości. Po raz pierwszy zaprezentowany na kanale YouTube Obżarciuch deser - z którego pochodzi również zdjęcie ilustrujące artykuł - wygląda efektownie, a z jego zrobieniem poradzi sobie nawet dziecko.

Puszyste naleśniki na kefirze
23.09.2022 07:58 Babciny przepis na puszyste naleśniki. Sekret tkwi w 1 dodatku

Naleśniki lubi wielu smakoszy. Słodki przysmak będzie niezwykle lekki i puszysty, jeśli przygotujemy go na kefirze. Z niezawodnym przepisem babci Stasi smażenie będzie proste, a efekty przyjemnie zaskoczą. Koniecznie spróbujcie — tak delikatnych naleśników dawno nie jedliście.Dobre naleśniki powinny być miękkie, elastyczne i puszyste. Bardzo smaczne i aksamitne ciasto uzyskamy, korzystając z kefiru. Babcia Stasia dodatkowo dodaje nieco sody, co sprawia, że całość staje się jeszcze lżejsza. Ze słodkimi dodatkami smakuje znakomicie.

Zupa fasolowa Ojców Bonifratrów
22.09.2022 11:53 Nigdzie nie gotują fasolówki, jak w Zakonie Bonifratrów. Niepowtarzalny zestaw ziół poprawia smak i zdrowie

Zupa fasolowa jest jedną z bardziej sycących i pożywnych. Przygotowując ją według znakomitej receptury Ojców Bonifratrów, uzyskamy wyjątkowo smaczną odsłonę klasyki. Pełne cennych właściwości zioła nadają daniu niezwykłego aromatu. Spróbujecie? Fasolówkę nie każdy lubi. W wersji Ojców Bonifratrów jest jednak zachwycająca. Dodatek aromatycznych i pełnych dobroczynnych właściwości przypraw sprawia, że zupa rozgrzewa i syci na długo. Do tego jest prosta w przygotowaniu. Skusicie się?

Rozgrzewająca kawa Anny Lewandowskiej
22.09.2022 07:52 Lewandowska tak robi rozgrzewającą kawę. Idealny napój na chłodne dni

Rozgrzewająca kawa z dodatkiem aromatycznych przypraw będzie idealna na chłodniejsze dni. Z inspirowanym kuchnią Pięciu Przemian przepisem Anny Lewandowskiej zrobicie ją w kilka chwil, a piękny zapach umili wam poranek. Spróbujecie? Kawa z dodatkiem przypraw i kakao delikatnie pobudza i przyjemnie rozgrzewa. Jej wykonanie jest bardzo proste, a sam sposób przyrządzania sprawia, że jest lekka. Nie dodajemy tutaj ani mleka, ani cukru — jedynie opcjonalnie dosładzamy napar miodem lub syropem klonowym. A nawet bez nich smakuje fantastycznie.

Bigos - Magda Gessler wie, jak go zrobić
20.09.2022 21:46 Gessler wie, jak powinien smakować prawdziwy bigos. 1 składnik jest dla niej niedopuszczalny

Bigos dość często gości w wielu polskich domach. Magda Gessler zdradziła jaki składnik jej zdaniem sprawi, że danie nie będzie smaczne. Dodawany przez wiele osób koncentrat pomidorowy zdaniem celebrytki jest zbędny. Dobry bigos bowiem powinien bazować na kapuście, mięsach i aromatycznych przyprawach. Zgadzacie się? Przyrządzając bigos staropolski, nie używało się koncentratu pomidorowego. Tą regułą kieruje się także Magda Gessler, która uważa, że właściwie doprawiony i przyrządzony na dobrej jakości mięsie specjał z kapusty obroni się sam. Zerknijcie na jej recepturę — jest prosta, a efekty pozytywnie zaskakują.

Domowy budyń ryżowy - prosty przepis
20.09.2022 20:52 Jak zrobić budyń ryżowy? Pyszny, zdrowy deser dla całej rodziny

Jedliście może kiedyś budyń ryżowy? Pełen smaku deser z dodatkiem banana z pewnością przypadnie do gustu Twojej rodzinie. Jest prosty w przygotowaniu, a smakuje o niebo lepiej niż gotowe specjały z proszku. Wyróżnia go naturalny skład, lekkość i doskonały smak. Spróbujecie?Budyń ryżowy skusi nawet najbardziej wybrednego łasucha. Prosty i zdrowy deser zrobicie w kilka chwil. Wystarczy zagotować płatki ryżowe i połączyć je z bananem oraz ulubionymi dodatkami. Prościej się nie da.

Maślane ziemniaki z piekarnika
20.09.2022 16:55 Maślane ziemniaki z piekarnika. Tak pyszne, że przygotujesz je nie raz

Próbowaliście maślanych ziemniaków? Prezentujemy posty sposób przygotowania uwielbianego warzywa. Polega on na upieczeniu ziemniaków z przyprawami oraz solidną porcją mlecznego tłuszczu. Potrawa doskonale smakuje sama, a także jako dodatek do obiadu. Pieczone ziemniaki z dodatkiem masła i aromatycznych ziół skradną niejedno serce. Zrobienie rarytasu jest dziecinnie proste, a koszty niewielkie. Efekt zachwyca od pierwszego kęsa. Skusicie się?

Najlepszy patent na grzyby
20.09.2022 14:22 Zapomnij o suszeniu grzybów. Strzelczyk ma znacznie lepszy patent. Już nigdy nie zrobisz inaczej

Zebraliście sporo grzybów i zastanawiacie się co z nimi zrobić? Zamiast suszyć skarby lasu, skorzystajcie ze świetnego patentu Tomasza Strzelczyka na smakowite grzybki w słoikach. Kucharza zamyka je wraz z solanką uzupełnioną o proste przyprawy. Wykonanie jest banalne, a smakują obłędnie. Grzyby zrobione według receptury Tomasza Strzelczyka są wyśmienite. Sekretem ich smaku jest prosta solanka z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego, która podkreśla naturalny aromat skarbów lasu. Taki rarytas można wykorzystać do zrobienia wielu dań. Spróbujecie?

Tania zapiekanka makaronowa z serem i szynką
20.09.2022 13:44 Szybka i tania zapiekanka makaronowa z serem i szynką

Zapiekanka makaronowa z serem i szynką jest prostym i sycącym daniem obiadowym. Przygotujecie ją niemalże ekspresowo, a składniki z pewnością macie w lodówce. Tani posiłek, który cała rodzina zje ze smakiem, jest na wyciągniecie ręki. Spróbujecie? Nie wiecie, co zrobić na obiad, a w lodówce macie szynkę, ser żółty i makron z poprzedniego dnia? Dodajcie do nich kilka innych składników i zapieczcie. Prosty i szybki obiad spodoba się nawet wybrednym domownikom. Skusicie się?

Szarlotka z gruszkami jest pyszna
20.09.2022 12:55 Zamiast jabłek sięgnij po inne owoce. Szarlotka wyjdzie 100 razy lepiej. Każdy będzie błagał o dokładkę

Szarlotka z gruszkami spodoba się amatorom kuchennych urozmaiceń. Nietypowy owoc w połączeniu z klasycznym ciastem kruchym i lekką bezą smakuje znakomicie. Koniecznie spróbujcie — bliscy będą zachwyceni.Szarlotka z gruszkami jest wyśmienita. Do niezwykle aromatycznego zwieńczonego delikatną bezą ciasta oprócz słodziutkich owoców dodamy orzechy, co sprawi, że jeszcze trudniej będzie mu się oprzeć. Przygotowanie jest niezwykle proste. Spróbujecie?

Chrupiące placki ziemniaczane - prosty przepis
20.09.2022 11:47 Najlepsze kucharki wiedzą jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane. Cały sekret tkwi w 1 sztuczce

Chrupiące placki ziemniaczane skuszą nawet najbardziej wybrednych. Doświadczone kucharki znają niezawodny sposób na ich przygotowanie. Wystarczy kilka warzyw zetrzeć na tarce o większych oczkach. Obecne w masie kawałki skarmelizują się na patelni, dzięki czemu na powierzchni placków powstanie smaczna skorupka. Kto nie lubi chrupiących placków ziemniaczanych? Smażony ziemniaczany rarytas zyska na smaku, gdy część bulw zetrzemy na tarce o większych oczkach. Obecność warzywnych wiórków w masie sprawi, że danie będzie miało przyjemnie kruchą skórkę. Nikt mu się nie oprze.

Grochówka z kiszoną kapustą
20.09.2022 10:54 Wyrazista grochówka z kapustą kiszoną. Idealna na jesienny obiad

Grochówka z kapustą kiszoną jest gęsta i pożywna. Swój wyjątkowy smak i aromat zupa zawdzięcza dodatkowi pysznej kiszonki. Zmienia ona charakter dania i sprawia, że nie tylko pięknie pachnie, ale też cudownie rozgrzewa. Kaszubska wersja grochówki z kapustą kiszoną spodoba się nie tylko amatorom kuchni regionalnej. Jest sycąca i niezwykle aromatyczna, a jej zrobienie wcale nie tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Danie przyjemnie rozgrzeje w chłodne jesienne dni. Spróbujecie?

kotlety z soczewicy
19.09.2022 14:44 Sycące kotlety z soczewicy i pieczarek. Wyśmienity obiad bez grama mięsa

Kotlety warzywne mogą stanowić sycącą alternatywę dla tradycyjnych mielonych. Dziś proponujemy wam zastąpienie mięsa czerwoną soczewicą. Danie jest aromatyczne i zawiera dużo pożywnego białka. Jest też zdecydowanie lżejsze od oryginału. Spróbujecie?Lekkie, pięknie pachnące i wyjątkowo smaczne kotlety z soczewicy i pieczarek nie wymagają żmudnych przygotowań. Wystarczy ugotować ziarno, poddusić grzyby wraz z cebulką i wyrobić masę. Potem już tylko całość panierujemy i smażymy — tak samo, jak w przypadku klasycznych mielonych.

Magda Gessler, sałatka
19.09.2022 13:53 Gessler pokazała jak zrobić sałatkę szwajcarską. Prosta przekąska z kilku składników skradnie Wasze serca

Sałatka szwajcarska przypadnie do gustu amatorom sycących i szybkich do zrobienia przekąsek. Magda Gessler podzieliła się prostym przepisem na ten rarytas w jednym z odcinków Kuchennych Rewolucji. Do zrobienia nie trzeba wielu składników, a smak zachwyca. Sałatka szwajcarska jest połączeniem delikatnej mortadeli, aromatycznego żółtego sera, wyrazistej cebuli i chrupiących ogórków. Składniki te polane są wyrazistym sosem z majonezu i musztardy, który dopełnia smaku. Przygotowanie przysmaku jest dziecinnie proste.

pomidorówka
19.09.2022 11:52 Aksamitna, pożywna pomidorówka Kuronia. Nie uwierzycie, czym ją zagęszcza

Zupa pomidorowa zwykle nie wychodzi kremowa? Spróbujcie patentu Jakuba Kuronia. Kucharz zaprawia pomidorówkę śmietaną wymieszaną z żółtkiem. Kurzy specjał sprawia, że zupa staje się pożywniejsza, a jej konsystencja bardziej aksamitna. Przekonajcie się o tym sami. Pomidorówka zaciągana żółtkiem jest bardziej kremowa i smakuje jeszcze lepiej niż klasyczna. Nawet śmietana tak dobrze nie wydobędzie smaku pomidorów, choć Kuroń i ją dodaje do klasycznej zupy. Skusicie się?

pierogi
19.09.2022 10:49 Pierogi razowe ze szpinakiem i twarogiem. Zachwycają oryginalnym smakiem

Pierogi są jednym z lubionych dań wielu smakoszy. Tradycyjną potrawę świetnie urozmaici dodanie mąki razowej do ciasta. Tym razem pierogi wypełnimy farszem przygotowanym ze szpinaku i twarogu. Będzie oryginalnie, pysznie i bardzo zdrowo. Zapraszamy do kuchni. Pierogi wykonane z ciasta z dodatkiem mąki razowej są nie tylko smaczne, ale też o wiele zdrowsze. Niezależnie od umieszczonego w nich farszu sycą na dłużej. Proponujemy przetestować wersję z serem białym i szpinakiem — odpowiednio doprawione są naprawdę wyśmienite. Jeśli wykorzystacie tofu, będą nawet wegańskie. Skusicie się?

Nocna owsianka robi się sama
18.09.2022 19:18 Nocna owsianka robi się sama. Pyszny pomysł na zdrowe, ekspresowe śniadanie

Próbowaliście kiedyś nocnej owsianki? Śniadaniowy patent spodoba się zwłaszcza tym z Was, którzy niespecjalnie lubią gotować o poranku. Wystarczy dzień wcześniej zamknąć składniki dania w słoiku i podgrzać je po przebudzeniu. Będzie szybko i pysznie. Nocna owsianka spodoba się zabieganym. Nie każdy ma rano dużo czasu na zrobienie śniadania, a taki przysmak można nawet zabrać do pracy lub zjeść w drodze. Przygotowanie go zajmuje tylko kilka minut. Spróbujecie?

Jak zrobić panko?
18.09.2022 19:06 Jak zrobić panko? Zachwycająca panierka do mięs i warzyw na wyciągnięcie ręki

Panko jest znakomitym dodatkiem do wielu dań. Wywodząca się z kuchni azjatyckiej panierka nieco różni się od klasycznej, znanej w kuchni polskiej otoczki z bułki tartej. Ma jednak podobne zastosowanie. Podpowiadamy jak łatwo przygotować ją w domu. Panko pochodzi z Japonii. Panierka ta charakteryzuje się obecnością większych kawałków pieczywa. Będzie zatem bardziej chrupiąca niż podobna, zrobiona z drobno startej bułki. Spróbujcie ją przygotować w domu i sprawdźcie, jak zmienia smak ulubionych dań, np. smażonych filetów rybnych czy drobiowych.

Śledzie po szwedzku - prosty przepis
18.09.2022 19:06 Śledzie po szwedzku. Pyszna przekąska na co dzień i od święta

Śledzie po szwedzku są prostym sposobem na podanie lubianej ryby. Smaczną przekąskę przygotowuje się w okamgnieniu. Wystarczy wymoczone płaty zamknąć w słoiku z pełną przypraw marynatą i wstawić do lodówki na jeden dzień. Będą wyśmienite na co dzień i od święta. Nie wiecie, jak przyrządzić śledzie, by każdy chciał ich spróbować? Zalejcie je pyszną marynatą wraz z cebulką i marchewką, a będą delikatne, aromatyczne i obłędnie pyszne. Zajadać będziecie mogli się już po jednym dniu trzymania ich w lodówce. Skusicie się?

Błyskawiczny jabłecznik z patelni
18.09.2022 15:52 Błyskawiczny jabłecznik z patelni. Prosty przepis na wyborne ciasto

Macie ochotę na ciasto i najchętniej zjedlibyście je za chwilę? Skorzystajcie z naszego przepisu na jabłecznik z patelni, a błyskawicznie wyczarujecie doskonałą słodkość. Receptura jest banalna, a smak ciasta zachwyca od pierwszego kęsa. Koniecznie spróbujcie. Lekki i pełen smaku jabłecznik z patelni posmakuje każdemu łasuchowi. Przygotowanie zajmie wam mniej niż pół godziny, a brak piekarnika was nie powstrzyma. Deser jest idealny dla zabieganych i umili niejedno popołudnie. Skusicie się?

Staropolskie kotlety dewolaj - prosty przepis
18.09.2022 13:54 Niezawodny przepis na drobiowe kotlety dewolaj. Szefowa kuchni zdradza sprytny sposób

Kotlety dewolaj skuszą niejednego amatora mięsnych rarytasów. Przygotowane z siekanego kurczaka według receptury doświadczonej szefowej kuchni będą niesamowicie pyszne. Wykonanie jest proste, a rodzina będzie zachwycona. Koniecznie spróbujcie. Nie wiecie, jak podać piersi z kurczaka? Siekane mięso w połączeniu z aromatycznym masłem i chrupiącą panierką jest przepyszne. Zrobienie proponowanej przez nas wersji kotleta dewolaj nie zajmie wam wiele czasu. Skusicie się?