Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepis

Przepis

Faworki z sekretnym składnikiem babci
19.02.2022 01:00 Lekkie jak chmurka, faworki z sekretnym składnikiem babci

Nikt nie przyrządzi tak dobrych faworków jak babcia. Sekretny przepis obejmuje dodatek, dzięki któremu ciastka wychodzą tak lekkie jak nigdy wcześniej. Koniecznie przygotujcie je na Tłusty Czwartek — będziecie zaskoczeni wspaniałą konsystencją. Patentów na faworki jest wiele. Zdradzaliśmy już jak przygotowuje je siostra Anastazja. Prezentowaliśmy wam także zdrową wersję specjału w wykonaniu Anny Lewandowskiej. Tym razem na tapet bierzemy babciny sposób oparty o dodatek piwa. Gazowany napój sprawia, że ciasto wychodzi naprawdę delikatne, a przez to pyszne.

Zniewalający przepis Michela Morana na maślankowe racuchy
19.02.2022 01:00 Zniewalający przepis Michela Morana na maślankowe racuchy

Racuchy zwykle przygotowuje się z jabłkami. Michel Moran zna jednak inną, równie smaczną wersję. Kucharz placuszki przyrządza z dodatkiem maślanki, a podaje je z karmelizowanymi pomarańczami. Wyjdą tak słodkie i puszyste, że znikną w okamgnieniu. Skusicie się? Niedawno podpowiadaliśmy wam jak przyrządzić delikatne racuszki z dodatkiem sera białego. Zdradzaliśmy też smaczną recepturę bazującą na dwóch rodzajach mąki. Tym razem prezentujemy patent Michela Morana. Placki przyrządzone z dodatkiem maślanki i podane z wybornym sosem pomarańczowym z pewnością skradną serca wielu smakoszy.

Racuchy Karola Okrasy
18.02.2022 01:00 Obłędnie pyszne jogurtowe racuchy według Karola Okrasy

Racuchy niejednokrotnie wybierane są jako klasyczny deser po obiedzie, czy jako samodzielnie danie. Aby nadać im nowego smaku, Karol Okrasa podaje je z sosem na bazie soku pomarańczowego i imbiru. Dzięki temu racuszki stają się wyjątkowo orzeźwiające, a ich smak jest jeszcze intensywniejszy. Racuchy nie są skomplikowanym w przygotowaniu daniem, dlatego nie dziwne, że często goszczą na naszych stołach. Ich delikatne wnętrze, słodki smak i chrupiąca skórka sprawiają, że ciężko odmówić kolejnego placka. Karol Okrasa poszedł o krok dalej i zrezygnował z jedzenia racuchów ze zwykłym cukrem - zamiast niego stawia na swój pyszny cytrusowy sos. Sok pomarańczowy, imbir, limonka oraz likier kokosowy pysznie podkreślają smak delikatnych racuchów.

Kotlety z kiszonej kapusty Tomasza Strzelczyka
16.02.2022 01:00 Kapitalne i tanie kotlety z kiszonej kapusty Tomasza Strzelczyka

Znudziły wam się schabowe i mielone? Wypróbujcie przepis na wyśmienite kotlety z kapusty kiszonej i ziemniaków. Sycący i aromatyczny rarytas przyrządzony według receptury Tomasza Strzelczyka na długo pozostanie w waszej pamięci. Kiszona kapusta jest bardzo zdrowym produktem, po który warto często sięgać. Z dodatkiem ziemniaków smakuje wyśmienicie. Tomasz Strzelczyk z tych dwóch składników przyrządza wyborne kotlety, które posmakują każdemu. Skusicie się?

Wyjątkowo delikatne i elastyczne naleśniki bez jajek
16.02.2022 01:00 Wyjątkowo delikatne i elastyczne naleśniki bez jajek

Nie ma chyba smakosza, który nie skusiłby się na pyszne naleśniki. Specjał ten zazwyczaj do lekkich nie należy. Nasz nowy przepis bazuje na połączeniu trzech rodzajów mąki i napoju roślinnego. Naleśniki wychodzą delikatne i elastyczne, a przy tym są wegańskie i bezglutenowe. Spróbujcie koniecznie. Roślinne ciasto bez problemu dorówna tradycyjnemu. Z podanych składników uzyskamy niezwykle cienkie i elastyczne naleśniki, które z powodzeniem będziecie mogli wykorzystać w każdym przepisie. Nawet w krokietach, gdzie jakość ciasta ma ogromne znaczenie.

Ciasto drożdżowe siostry Anastazji
16.02.2022 01:00 Przepis na najlepsze ciasto drożdżowe siostry Anastazji

Nie ma chyba smakosza, który odmówiłby kawałka delikatnego i puszystego ciasta drożdżowego. Najlepszy będzie, gdy zrobimy go z przepisu siostry Anastazji. Solidna porcja żółtek i drożdży sprawia, że wypiek zachwyca lekkością. Spróbujecie? Słodycze wykonane z przepisów siostry Anastazji zawsze wychodzą pyszne. Podpowiadaliśmy już jak zrobić szarlotkę czy migdałowiec. Tym razem zdradzamy sekret udanego ciasta drożdżowego. Będzie pyszne i niezwykle delikatne.

Prosta zupa ogórkowa w klasycznym wydaniu
15.02.2022 01:00 Prosta zupa ogórkowa w klasycznym wydaniu

Ogórkowa jest jedną z najpopularniejszych zup goszczących na polskich stołach. Lekko kwaśny specjał najbardziej zachwyci, gdy zostanie podany ze śmietaną. Odrobina nabiału sprawia, że zupa staje się aksamitna. Koniecznie sprawdźcie ten patent. Zupy są doskonałym daniem na chłodne dni. Podpowiadaliśmy wam już jak przyrządzić doskonały rosół i tradycyjną, aromatyczną pomidorówkę. Tym razem na tapet bierzemy inny klasyk — ogórkową. Zupa z dodatkiem kiszonych ogórków jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa.

Aksamitne i aromatyczne naleśniki budyniowe
14.02.2022 01:00 Aksamitne i aromatyczne naleśniki budyniowe

Delikatne i lekkie naleśniki są marzeniem wielu smakoszy. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne. Wystarczy, że po połączeniu składników, odstawimy ciasto na pół godziny. Po tym czasie wystarczy delikatnie rozcieńczyć je wodą, by uzyskać idealną konsystencję. Wypróbujcie ten patent koniecznie. Sekretem udanego ciasta naleśnikowego jest sposób jego przyrządzenia. Odstawienie go po zmieszaniu wszystkich składników sprawi, że zawarty w mące gluten zacznie pracować, a masa nieco zgęstnieje. Możliwe nawet, że za bardzo — wtedy dobrze jest dodać trochę wody.

Jak zrobić kotlety z kalarepy?
14.02.2022 01:00 Jak zrobić kotlety z kalarepy?

Kalarepa jest pyszna i zdrowa. Warto przygotować z niej aromatyczne i chrupiące kotlety w panierce. Wyjątkowa mieszanka przypraw oraz dodatek tartego sera sprawią, że danie posmakuje każdemu. Skusicie się? Część z was być może przyrządzała już pyszne panierowane kabaczki. Tym razem sięgniemy po równie zdrowe warzywo, jakim jest kalarepa. Delikatna słodycz połączymy z wyrazistymi przyprawami — czosnkiem, kurkumą i papryką w dwóch postaciach — klasycznej słodkiej oraz wędzonej, która doda daniu nieco mięsnego posmaku.

Domowy twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem
13.02.2022 01:00 Domowy twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem. Idealny na śniadanie

Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem jest jednym ze zdrowszych dodatków do świeżego pieczywa. Jest sycący i prosty w przygotowaniu. Wystarczy, że porcję białego sera wymieszamy z 2 łyżkami śmietany i pokrojonymi warzywami, by uzyskać wspaniałe smarowidło, które skradnie serca całej rodziny. Z rzodkiewek możemy przyrządzić wiele dań np. chłodnik albo surówkę. To wyraziste, niekiedy bardzo pikantne warzywo, może też stanowić dodatek do śniadaniowego twarożku. Warto sięgnąć po ten smaczny rarytas.

Ciasto marchewkowe
13.02.2022 01:00 Najlepszy przepis na uwielbiane ciasto marchewkowe

Czasami przychodzi ochota na jeden specjalny rodzaj wypieku, czyli ciasto marchewkowe. Przez wielu uznawane jest za najlepszy możliwy deser, który ma obłędny smak. Dzisiaj prezentujemy najlepszy przepis, dzięki któremu każda blacha będzie idealna. Po podaniu do stołu szybko usłyszysz pierwsze okrzyki zachwytu. Ciasto marchewkowe charakteryzuje się idealną puszystością, a także wilgotnością, którą ciężko znaleźć w innym wypieku. Ostatnia cecha to zasługa tartej marchewki, która oddaje swoją wodę w czasie pieczenia do ciasta. Bardzo istotnym elementem każdego ciasta marchewkowego jest krem sporządzony z kremowego serka Philadelphia. Dodając do niego miękkie, ciepłe masło oraz cukier puder uzyskuje się za jednym razem krem, jak i polewę do dekoracji.

Pączki Tomasza Strzelczyka
13.02.2022 01:00 Genialny sposób Strzelczyka na serowe pączki

Pączki nieodzownie kojarzone są głównie z drożdżami, które odpowiadają za ich smak, fakturę oraz puszystość. Dzisiaj pokażemy jak zrobić pączki na bazie sera według przepisu Tomasza Strzelczyka. Taka wersja jest nie tylko znacznie szybsza w przygotowaniu, lecz mniej kaloryczna i zdrowsza. Pączki z przepisu Tomasza Strzelczyka, w przeciwieństwie do tradycyjnych, nie wymagają żadnego odkładania ciasta. Nie zawiera ono bowiem drożdży, które potrzebują kilkudziesięciu minut na rozpoczęcie pracy. Tak naprawdę po połączeniu wszystkich składników i uzyskaniu jednolitej masy o odpowiedniej konsystencji, możesz od razu przejść do smażenia. Choć pączki serowe Strzelczyka nie są tak ciężkie, jak klasyczne, lepiej uważać z ich ilością i nie przesadzić.

Niezwykły przepis na lekkie pączki na parze
11.02.2022 01:00 Niezwykły przepis na lekkie pączki na parze

Macie ochotę na pączka, ale boicie się, że wpłynie to negatywnie na wasz organizm? Mamy dla was szybki i prosty przepis na wyśmienite pączki na parze. Bez smażenia, a pyszne niczym tradycyjne. Jeśli wypełnicie je domową bezcukrową konfiturą, będzie słodko i zdrowo. Skusicie się? Jest jeden dzień, kiedy o pączku marzy chyba każdy. Faworki w wersji bez tłuszczu nie są łatwe do przyrządzenia, ale pączusie bez problemu wykonacie bez dodatku tłuszczu. Jeżeli chcecie, możecie też pominąć ich nadziewanie. Jak widzicie, odrobina przyjemności nie musi was kosztować utraty zdrowia. Spróbujecie?

Przedwojenny przepis na placki ziemniaczane
11.02.2022 01:00 Przedwojenny przepis na doskonałe placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane ceni wielu smakoszy. Najczęściej przygotowuje się je ze świeżych ziemniaków, których ścieranie bywa mozolne. Przedwojenny przepis wykorzystuje już ugotowane ziemniaki, których rozdrobnienie nie jest już aż tak czasochłonne. Sprawdźcie ten pomysł koniecznie. Podpowiadaliśmy wam już wiele sposobów na przyrządzenie placków ziemniaczanych m.in. recepturę z dodatkiem śmietany czy drożdży. Tym razem prezentujemy wam przepis, który pomoże wam wykorzystać pozostałe po obiedzie ziemniaki w bardzo satysfakcjonujący sposób. Wystarczy chwila, by zamienić je w popularny rarytas.

Surówka z kapusty pekińskiej i ananasa Jakuba Kuronia
11.02.2022 01:00 Rewelacyjny przepis Kuronia na surówkę z kapusty pekińskiej i ananasa

Z kapusty pekińskiej przygotować można wiele smacznych dań. Jakub Kuroń proponuje, by zrobić z niej wyśmienitą surówkę z ananasem. Słodka kompozycja będzie idealna do obiadu z kurczakiem. Skusicie się? Zdradzaliśmy wam już, jak Jakub Kuroń przyrządza colesława i prezentowaliśmy jego sposób na idealną sałatkę jarzynową. Tym razem zaproponować możemy niezwykłą surówkę ze słodkimi akcentami, którą kucharz poleca jako lekki i apetyczny dodatek do kurczaka. Jest prosta w przygotowaniu, a efekt z pewnością was zachwyci.

Panierka do ryby z dodatkiem orzechów
10.02.2022 01:00 Rewolucyjna panierka do ryby z dodatkiem orzechów

Ryba smażona do najzdrowszych nie należy, ale od czasu do czasu można się na nią skusić. Zwłaszcza jeśli zostanie przyrządzona w pysznej chrupiącej panierce z dodatkiem orzechów. Wykonanie jest proste, a efekt zachwyci nawet najbardziej wybrednych. Spróbujecie? Dorsz jest jedną z najzdrowszych ryb morskich. Jej smak idealnie pasuje do koperku oraz pełnych aromatu orzechów włoskich i migdałów. Rumieniąc je wraz z bułką tartą, uzyskamy przyjemnie chrupiący panier, który na długo zapadnie nam w pamięć.

Sernik bez pieczenia według Ani Starmach
10.02.2022 01:00 Zachwycający sernik bez pieczenia według receptury Ani Starmach

Doskonały sernik z owocami bez pieczenia? Ania Starmach ma sprawdzony przepis na taki deser. Wystarczy kilka składników i wolne popołudnie, by cieszyć się pysznym smakiem serka z morelami. Nie zapomnijcie tylko o biszkoptach. Skusicie się?Ania Starmach słynie z przyrządzania pysznych potraw, także deserów. Wystarczy wspomnieć jej doskonały przepis na brownie i prostą recepturę na wyśmienitą szarlotkę. Tym razem zdradzamy świetny sposób na sernik bez pieczenia, który zachwyci każdego amatora tych słodkich specjałów.

Wyrośnięte racuchy serowe
10.02.2022 01:00 Tajemna receptura siostry Anieli na wyrośnięte, serowe racuchy

Placuszki serowe idealnie sprawdzą się jako słodkie śniadanie. Zwłaszcza jeśli będą delikatne i puszyste. Efekt osiągniemy dzięki protemu trikowi, jakim jest ubicie piany z białek. Zadziała podobnie jak dodatek drożdży. Placki będą dobrze wyrośnięte. Spróbujcie koniecznie. Zdradzaliśmy wam już przepis na klasyczne racuchy przygotowywane bez drożdży. Podpowiadaliśmy też jak je wykonać z dodatkiem mąki gryczanej. Tym razem przedstawiamy sposób na niezwykle wyrośnięte placuszki z serem, które zachwycą was zarówno smakiem, jak i wyglądem.

Jak zrobić róże karnawałowe?
08.02.2022 01:00 Jak zrobić róże karnawałowe?

Chcecie podać gościom wyjątkowo smaczny i efektowny deser? Postawcie na róże karnawałowe. Dodatek konfitury z dzikiej róży sprawi, że te wyjątkowe ciastka będą wyglądały naprawdę elegancko. Sprawdźcie koniecznie ten przepis. Zdradzaliśmy wam już receptury na pyszne oponki serowe i delikatne, a przy tym chrupiące faworki. Tym razem przedstawiamy wam sposób na inny karnawałowy specjał — róże. Te pyszne ciastka przygotujecie dość szybko, a ich wygląd i smak zachwycą każdego.

Pączki według przepisu Anny Lewandowskiej
08.02.2022 01:00 Zaskakujące, smaczne i niskokaloryczne pączki według przepisu Anny Lewandowskiej

Zbliża się Tłusty Czwartek. Słodkości nie odmówi sobie wtedy chyba nikt. Warto zadbać o to, by nie odbiły się one negatywnie na naszym zdrowiu. Z przepisem Anny Lewandowskiej przygotujecie lekkie i niesamowicie pyszne pieczone pączki, które dorównają tradycyjnym smażonym wyrobom. Zdrowe słodycze są czymś, na co wielu smakoszy z pewnością się skusi. Anna Lewandowska zdradzała już fanom swoje przepisy na lekki sernik czy delikatny makowiec, które potrafią uświetnić niejedno spotkanie. Sprawdźcie jej sposób na pączki, które pozwolą wam świętować bez wyrzutów sumienia.

Przepis na domowy syrop z selera
08.02.2022 01:00 Niezwykły przepis na domowy syrop z selera

Domowe sposoby na dolegliwości towarzyszące przeziębieniu bywają naprawdę skuteczne. Z jego objawami doskonale poradzi sobie syrop z selera. Nieco mniej popularny niż mikstura cebuli produkt jest prosty w przygotowaniu. Dowiedzcie się jak go robić. Seler korzeniowy jest niedocenianym warzywem, które najczęściej w naszej kuchni pojawia się przy okazji przyrządzania rosołu. A szkoda, bo jest skarbnicą cennych składników odżywczych takich jak wapń, magnez, witaminy z grupy B czy flawonoidy. Syrop z tego warzywa złagodzi dokuczliwy katar i pomoże przy suchym kaszlu. Mikstura ma podobne działanie jak specyfik przygotowany z cebuli. Zdecydowanie delikatniejszy sprawi jednak, że większej liczbie osób przypadnie on do gustu.

Pasta do kanapek na bazie ogórków kiszonych
08.02.2022 01:00 Cudowna, ekspresowa pasta do kanapek na bazie ogórków kiszonych

Świeże pieczywo idealnie smakuje z pastami kanapkowymi. Twarożek z dodatkiem ogórka kiszonego będzie pełnym smaku i charakteru rarytasem, który doskonale zastąpi gotowe smarowidła ze sklepu. Spróbujcie koniecznie. Sprawdzonych przepisów na pasty kanapkowe jest wiele. Z pewnością próbowaliście już tej pysznej kompozycji z jajek i suszonych pomidorów czy smarowidła z dodatkiem pieczonego kurczaka. Tym razem zdradzamy jak zrobić pełen charakteru twarożek kanapkowy. Dodatek ogórka kiszonego urozmaici subtelny smak nabiału.

Jak zrobić chlebek bananowy?
08.02.2022 01:00 Jak zrobić chlebek bananowy?

Nie wiesz co zrobić z dojrzałymi bananami? Upiecz z nich chlebek. Przygotujecie go niemalże ekspresowo, a smak zachwyci wszystkich domowników. Wystarczy dodać kilka składników, które z pewnością macie w domu. Koniecznie wypróbujcie.Banany mają wiele zastosowań w kuchni. Te zdrowe owoce możemy dodać do owsianki, placków czy smacznych koktajli. Z dojrzałych egzemplarzy warto zrobić pyszny chlebek. Wypiek będzie delikatny, wilgotny i przyjemnie słodki. Skusicie się?

Żurek bez mięsa - najlepszy przepis
07.02.2022 01:00 Czy żurek można przygotować bez mięsa? Mamy najlepszy przepis

Lubicie żurek, lecz nie chcecie jeść mięsa? Mamy dla was idealny przepis. Żurek przyrządzony na bazie wywaru z jarzyn będzie wyśmienity. Nie zapomnijcie tylko dobrze doprawić zupy, a zachwyci każdego, kto jej spróbuje. Zdradzaliśmy wam już patent na rosół bez mięsa czy wegetariańskie gołąbki. Tym razem prezentujemy wam pomysł na kolejne danie w wersji roślinnej. Pomińcie śmietanę, a żur będzie wegański. Pozostanie przy tym pyszny. Oczywiście, jeśli użyjecie odpowiednio dużo przypraw.

Puszyste racuchy bez dodatku drożdży
07.02.2022 01:00 Jak zrobić puszyste racuchy bez drożdży?

Puszyste racuchy przygotowane bez dodatku drożdży? To możliwe. Wystarczy, że dobrze ubijemy jajka z cukrem, a masa będzie tak lekka, jak gdybyśmy użyli tego tradycyjnego składnika. Sprawdźcie koniecznie rewelacyjny przepis. Dzieliliśmy się już z wami sposobem na racuchy bez dodatku jaj. Pisaliśmy też jak przyrządzić je w wersji wytrawnej z kiełbasą. Tym razem na tapet bierzemy recepturę bez drożdży. Dzięki dobremu ubiciu jajek nie będą potrzebne, by uzyskać wyjątkowo puszyste racuchy.

Placki z kaszanki
06.02.2022 01:00 Przepis na obłędne placki z kaszanki

Pyszne placki można przygotować na rozmaite sposoby. Największą popularnością bez wątpienia cieszą się te przygotowywane z ziemniaków. Jednak nawet takie frykasy mogę się czasem przejeść. Dziś zaprezentujemy przepis na wyjątkowe placki z kaszanki. Pokochasz ich smak od pierwszego kęsa.Placki z kaszanki mogą wydawać się co najmniej ekscentrycznym pomysłem, wszakże nie kojarzy nam się ona z tego typu potrawami. Okazuje się, że kultowy wyrób wędliniarski idealnie nadaje się do przygotowania placków.

Ciasto drożdżowe z jabłkami
05.02.2022 01:00 Najszybsze na świecie ciasto drożdżowe bez wyrastania

Ciasta drożdżowe są niezwykle smaczne i efektowne. Ich przygotowanie bywa jednak czasochłonne. Z naszym nowym przepisem przyrządzicie je wyjątkowo szybko. Pomija on etap wyrastania ciasta, a przygotowanie zajmuje mniej niż kwadrans. Spróbujcie i cieszcie się smakiem delikatnego drożdżowego z jabłkiem już dziś. Dodatkowo nie musicie czekać na jego wyrośnięcie! Kuchnia polska obfituje w pyszne wypieki. Wśród najpopularniejszych z pewnością znajdują się szarlotka i sernik. Drożdżowe jednak równie często gości na naszych stołach, uświetniając różne święta czy towarzysząc popołudniowej kawie. Dodatek owoców sprawi, że nabierze ono charakteru. Jabłka z cynamonem sprawdzą się doskonale.

Krem porowy
05.02.2022 01:00 Prosty i pyszny krem z pora, pietruszki i soku z cytryny

Nic tak nie rozgrzewa w chłodne wieczory, jak pożywna zupa z warzyw. Spróbujcie kremu z pietruszki i pora z cytrusowym twistem, a wasze kubki smakowe oszaleją z przyjemności. Zarówno por, jak i pietruszka w naszej kuchni są traktowane nieco po macoszemu, zwykle stanowiąc jedynie składnik bulionów i rosołów. A szkoda, bo warzywa te można wykorzystać na szereg innych sposobów. Proponujemy wam pyszny krem, w którym por i pietruszka spotykają się w obłędnej kompozycji z dodatkiem soku z cytryny.