Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepis

Przepis

Projekt bez tytułu - 2021-12-20T223733.925
20.12.2021 01:00 Jak zrobić domową masę kajmakową?

Masa kajmakowa jest składnikiem wielu pysznych deserów. Nierzadko jednak, kupując gotowy, produkt jesteśmy rozczarowani jego jakością czy konsystencją. Dlatego też podpowiadamy jak ten pyszny krem przyrządzić w domu. Wystarczy puszka mleka skondensowanego i czas. Kajmak to nic innego jak bardzo słodka, gęsta i ciągnąca się masa powstająca podczas gotowania mleka lub śmietanki z cukrem. Sprawdzi się w sernikach i w deserach bez pieczenia. Spróbujcie zrobić ją samodzielnie, a wyjdzie tak delikatna, jak nigdy wcześniej.

Kluski z makiem
19.12.2021 01:00 Przepis na kultowe wigilijne kluski z makiem

Świąteczny deser nie zawsze oznacza ciasto. W wielu domach serwuje się również słodki makaron z dodatkiem masy makowej. To pyszne danie zachwyci nie tylko dzieci. Najlepiej smakuje wtedy, gdy kluseczki przygotowujemy samodzielnie. Spróbujcie koniecznie. Przepisów na tradycyjne świąteczne wypieki na naszej stronie nie brakuje. Zdradzaliśmy już jak przygotować pyszny makowiec oraz wspaniale delikatną szarlotkę korzenną. Tym razem na tapet bierzemy kluski z makiem, które nie tylko fantastycznie smakują, ale też są wyjątkowo szybkie w przygotowaniu.

Delikatne kopytka z dodatkiem kaszy manny
19.12.2021 01:00 Delikatne, rozpływające się w ustach kopytka z kaszą manną

Kopytka są doskonałą potrawą z mąki i ziemniaków, która cudownie smakuje zarówno przyrządzona prosto z sosem, jak i w towarzystwie kotleta oraz surówki. W nowej wersji dodajemy kaszy manny, która nadaje kluseczkom niezwykłej delikatności. Przekonajcie się sami. Kasza może być składnikiem wielu smacznych dań np. gołąbków czy warzywnego pasztetu. Drobna pszenna kaszka manna będzie również doskonałym uzupełnieniem masy do kopytek. Kluseczki przyrządzone z jej dodatkiem będą rozpływać się w ustach i na długo pozostaną w waszej pamięci.

Sernik Izaura
19.12.2021 01:00 Bosko czekoladowy i delikatny sernik Izaura

Chcecie przygotować naprawdę wyjątkowy sernik? Zróbcie go z ciastem czekoladowym. Izaura to pyszny deser łączący w sobie smak kakao z delikatnością twarogu. Zróbcie go koniecznie, a wasi goście pokochają ten duet. Zwłaszcza, gdy usłyszą jak powstał. Ciasto to ma wyjątkowo ciekawą historię. Powstało bowiem w latach 80. na cześć jednej z bohaterek popularnej wtedy brazylijskiej telenoweli. Niech was jednak to nie zraża — jest obłędnie pyszne i zdecydowanie bardziej kuszące niż klasyczny sernik wiedeński czy sernik z rosą.

Pierogi pieczone Karola Okrasy
19.12.2021 01:00 Pieczone pierogi z kapustą i grzybami wg. przepisu Karola Okrasy

Tradycyjne pierogi gotować trzeba partiami. Nierzadko jest tak, że przy większej liczbie osób trudno jest podać je na ciepło. Rozwiązaniem takiego problemu będzie przygotowanie smakołyku w piecu. Z przepisem Karola Okrasy na pewno się uda. Koniecznie sięgnijcie po jego pyszną recepturę na zapiekane pierogi z kapustą i grzybami. Bez pierogów dla wielu nie będzie prawdziwej wigilii. Nie ważne czy sięgniemy po tradycyjne farsze, czy zdecydujemy się na wersję słodką z makiem lub z serem — pierogi muszą być. Najlepiej by były ciepłe i delikatne. Zróbcie je w piecu, a takie właśnie wam wyjdą.

Projekt bez tytułu - 2021-12-19T161419.410
19.12.2021 01:00 Jak zrobić idealne naleśniki do krokietów?

Krokiety są pysznymi pasztecikami, które najlepiej smakują wtedy, gdy będą zwarte i wypełnione wyśmienitym farszem. Aby takie wyszły, dobrze jest przygotować elastyczne ciasto, które utrzyma smaki wewnątrz. Zdradzamy przepis, z którego zrobicie je bez problemu. Przygotowanie krokietów wydaje się skomplikowane, ale wcale takie nie jest. Jeśli postąpicie zgodnie z naszymi wskazówkami dotyczącymi zawijania, a ciasto wykonacie z poniższego przepisu, sukces macie niemalże gwarantowany. Spróbujcie i zaskoczcie swoich gości smakiem tego tradycyjnego dodatku do barszczu czerwonego.

Kawa z goździkami
19.12.2021 01:00 Dlaczego warto dodać goździki do kawy?

Kawa kojarzy nam się z poranną dawką pobudzenia. Napar ten warto jednak urozmaicać o dodatki, które dołożą mu kolejnych cennych właściwości. Jednym z nich są goździki. Kawa zaparzona z nimi będzie miała przyjemny, korzenny aromat. Spróbujcie koniecznie. O tym, kiedy kawę najlepiej jest sięgać po kawę, już pisaliśmy. Podpowiadaliśmy wam także jakie korzyści niesie ze sobą dodanie do niej cynamonu. Tym razem na tapet bierzemy kolejny pyszny dodatek — goździki. Okazuje się, że ten przyjemni pachnąca przyprawa znacząco podnosi walory odżywcze napoju.

Orzeszki — kultowy deser
18.12.2021 01:00 Idealne na Boże Narodzenie ciastka orzeszki z kremem orzechowym

Święta i inne uroczystości są czasem, w którym z chęcią sięgamy po ciasta i desery. Odrobina słodyczy w efektownym wydaniu umila rodzinne spotkania oraz imprezy w gronie znajomych. Zaskoczcie swoich gości znanym z dzieciństwa deserem — orzeszkami. Kto wie, może znów powrócą do łask. Pyszne i efektowne desery nie zawsze wymagają wiele pracy. Wizualnie zachwycający kopiec kreta czy klasyczną kawę z lodami zrobicie w chwilę. Małe ciasteczka w formie orzecha nadziane pysznym kremem orzechowym nie są wcale dużo trudniejsze. Zaopatrzcie się tylko w specjalną patelnię, a wszystko pójdzie naprawdę sprawnie.

Jajecznica
17.12.2021 01:00 Jak zrobić puszystą jajecznicę?

Ciężko o bardziej ikoniczne śniadanie niż klasyczna jajecznica, w końcu delikatne jajka z dodatkami są sycące i smaczne. Jeśli chcesz, aby była puszysta i lekka, roztrzep je jeszcze przed wlaniem na patelnie. Warto poświęcić na to kilka minut, żeby jajka skumulowały dużo powietrza. Z kolei kremowość uzyskasz poprzez ciągłe mieszanie jajek na patelni. Jajecznica może być przygotowana na setki różnych sposobów - wszystko zależy tak naprawdę od własnych preferencji. Poniższa receptura jest uniwersalna, ponieważ składa się głównie z samych jajek. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do niej szynkę, pomidory, grzyby, ser czy inne produkty. Sekretem puszystej jajecznicy jest dobre ubicie i napowietrzenie jajek przed smażeniem. Nie można zapomnieć także o ciągłym mieszaniu jej na patelni i używaniu najniższej mocy palnika. W taki sposób jajka nie zbiją się w większe grudki, lecz zachowają delikatną i bardzo puszystą konsystencję.

Zupa kalafiorowa z kurkumą
16.12.2021 01:00 Wyborna zupa kalafiorowa z ziemniakami i kurkumą

Zupa kalafiorowa jest prostym posiłkiem, który idealnie sprawdzi się w końcówce roku. Sezonowe warzywa połączcie z kurkumą, która nie tylko nada jej pięknego złotego koloru, ale też przyjemnie podkręci smak. Wypróbujcie to danie, a z pewnością nie raz do niego wrócicie. Zimą warto sięgać po smaczne i przyjemnie rozgrzewające zupy. Takie są domowa ziemniaczana i orientalna pomidorowa z mleczkiem kokosowym. Dzięki dodatkowi kurkumy kalafiorowa również przyjemnie nas otuli w chłodne popołudnie. Sprawdźcie jak prosto ja przygotować.

Zasmażane buraczki
16.12.2021 01:00 Wyraziste, zasmażane buraczki z dodatkiem octu balsamicznego

Dla wielu Polaków najlepszym dodatkiem obiadowym są bez wątpienia zasmażane buraczki. Ich charakterystyczny słodko-kwaśny smak i delikatna konsystencja sprawiają, że pasują do wielu głównych dań. Poniższa wersja posiada dodatek kilku kropel octu balsamicznego, przez co jej aromat jest bardzo wyrazisty. Receptura pokazana przez nas jest banalnie prosta, więc warto ją sprawdzić.Zasmażane buraczki przygotowane od podstaw wymagają włożenia w nie trochę czasu, jednak zdecydowanie są tego warte. Jeśli chcesz, aby miały jeszcze silniejszy smak, nie gotuj buraków w wodzie lecz upiecz je ze skórką. W taki sposób zostają w nich wszystkie soki, które nie są wypłukiwane przez wodę.Gotowe buraki zasmażane ze sklepu są zazwyczaj zbyt mocno doprawione, więc smak warzywa zagubiony jest w intensywności octu. Własnoręcznie przygotowanie tego dodatku gwarantuje, że będzie taki, jak chcesz, a także dokładnie wiesz, co się w nich znajduje - nie ma miejsca na żadne konserwanty czy ulepszacze. Kilka kropel octu balsamicznego w zupełności wystarcza, aby buraki uzyskały odpowiedni smak.

Chrupiące placki ziemniaczane
16.12.2021 01:00 Niezawodny przepis na chrupiące placki ziemniaczane bez jajka

Chrupiące i delikatne placki ziemniaczane bez dodatku jajek? To możliwe. Należy jednak pamiętać o istotnym detalu. Podczas zakupów koniecznie wybierzcie odpowiednie ziemniaki. Zły wybór może znacząco odbić się na jakości specjału. Najlepsze placki wyjdą, gdy kupicie bulwy typu mączystego. Będą bez porównania lepsze niż te z dodatkową porcją mąki. Przepisów na pyszne placki ziemniaczane prezentowaliśmy wam już wiele. Dodawaliśmy do nich m.in. sera czy ostrej papryki. Zawsze wychodziło pysznie. Tym razem radzimy co zrobić, by bez użycia jaj uzyskać chrupiące i przyjemne w smaku placuszki. Spróbujcie koniecznie, a smak zostanie z wami na długo. Nie od dziś wiadomo, że za sukces podczas przygotowywania placków ziemniaczanych odpowiadają w znacznej mierze bulwy, których używamy. Najlepiej, jeśli w sklepie sięgniemy po ziemniaki typu C lub BC. Dlatego podczas zakupów wybierajmy je z rozwagą.

Ciasto bez pieczenia Grzesiek
16.12.2021 01:00 Proste i szybkie ciasto bez pieczenia Grzesiek

Ciasta bez pieczenia są proste i szybkie w przygotowaniu. Często wystarczy kilka składników i odrobina cierpliwości, by na waszych stołach zagościł lekki, puszysty i cudowny w smaku deser. Dajcie się skusić pysznemu połączeniu kakao, śmietany i wafelków. Zróbcie Grześka już dziś. Znacie z pewnością klasyczne desery bez pieczenia takie jak tiramisu czy snickers. Tym razem, zainspirowani przepisem z kanału na YouTube Przepiski, połączymy bitą śmietanę i dobrze wam znane wafelki czekoladowo-kakaowe Grześki. Razem będą smakować wyśmienicie, a dżem porzeczkowy pysznie przełamie słodycz deseru. Recepturę znajdziecie również na wspomnianym kanale, skąd również pochodzi zdjęcie wykorzystane w artykule.

Ciasto Śnieżny Puch
14.12.2021 01:00 Idealne na święta ciasto bez pieczenia - Śnieżny Puch

Delikatny ser o przyjemnym cytronowy posmaku, który wprost rozpływa się w ustach? Tak właśnie smakuje Śnieżny Puch. Dla kontrastu ciasto zawiera warstwę chrupiących herbatników i pyszną kokosową posypkę, które świetnie pasują do przyjemnie owocowej masy. Zróbcie je już dziś i zaskoczcie swoich gości przy kolejnym spotkaniu. Ciasta bez pieczenia są efektownymi deserami, które nierzadko przyrządzimy w chwilę. Tak jest np. w przypadku tego ciasta krówkowego czy owocowego bloku do złudzenia przypominającego ser żółty. Tym razem prezentujemy wam serowe ciasto Śnieżny Puch, które zachwyci was delikatnością i lekką cytrusową nutą. Spróbujcie koniecznie.

Śledzie po sułtańsku
14.12.2021 01:00 Kultowe śledzie po sułtańsku z dodatkiem rodzynek

Świąteczny śledzik najczęściej podawany jest z cebulką. A gdyby tak dorzucić do niego rodzynki i wymieszać całość z sosem pomidorowym? Śledzie po sułtańsku kuszą słodkim smakiem i przyjemnym umami. Musicie ich spróbować. Pomysłów na śledzie zdradziliśmy wam już kilka. Proponowaliśmy smaczną sałatkę z burakiem i pyszną kompozycję z dodatkiem gruszki. Tym razem mamy dla was hit — kultową rybę w sosie z pomidorów z dodatkiem rodzynek. Zaskoczcie bliskich taką kombinacją, a zapomną o klasyce.

Kopytka bezglutenowe bez ziemniaków
13.12.2021 01:00 Niezwykłe, przepyszne kopytka bez dodatku ziemniaków

Kopytka tradycyjnie robione są z ziemniaków. Specjał ten wymaga również użycia mąki pszennej, którą nie każdy może spożywać. Istnieje jednak sposób, by zrobić go bez tych produktów. Sprawdźcie, co przygotować i wypróbujcie nietypowy wariant tej potrawy. Dzięki zastosowaniu różnych mąk potrawa bogata będzie w wiele cennych składników odżywczych, a tekstura klusek stanie się bardzo przyjemna. Mąka z ciecierzycy dostarczy również porcji białka. Po pysznych kopytkach z kaszą jaglaną czas na nowe doznania smakowe.

Biszkopt idealny
12.12.2021 01:00 Fenomenalny trick na idealny biszkopt - wystarczy 1 czynność

Biszkopt słynie z bycia ciastem trudnym w przyrządzeniu. Często opada i bywa, że wychodzi bardzo nierówny. Chcąc go przyrządzić jako bazę do tortu, nie możemy sobie pozwolić na błąd. Patent z rzucaniem wypieku pomoże nam w osiągnięciu zadowalającego efektu. Zdradzaliśmy wam już recepturę na biszkopt, w której białek nie trzeba było długo ubijać. Prezentowaliśmy wam tez jak przyrządzić ten składnik tortu bez pieczenia. Tym razem wracamy z rewolucyjną metodą, dzięki której ciasto wyjdzie równe i nie opadnie.

Cynamonowe ciasto Ewy Wachowicz
12.12.2021 01:00 Idealne na święta ciasto cynamonowe od Ewy Wachowicz

Jak cynamon to jabłka? Niekoniecznie. Ewa Wachowicz wsypuje tę aromatyczną przyprawę wprost do ciasta. Szybkie ucierane ciasto maślane staje się niezwykle aromatyczne dzięki temu dodatkowi. Zrobicie je szybko i niemalże bez wysiłku. Koniecznie spróbujcie — ten smak was zachwyci i wprowadzi świąteczną atmosferę. Wypieki Ewy Wachowicz nie mają sobie równych. Kto spróbował jej szarlotki czy makowca z owocami, ten wie, że desery te charakteryzuje doskonały balans smaku. Cynamonowe ciasto wcale im nie ustępuje. Będzie doskonałym pomysłem na świąteczny deser.

Ciasto kapitańskie
12.12.2021 01:00 Kapitańskie ciasto bez pieczenia. Prosty przepis na szybki deser

Ciasto bez pieczenia to doskonały zamiennik klasycznego ciasta, które jednak wymaga piekarnika do przygotowania. Są także znacznie prostsze od klasycznych wariantów, więc każdy może się za nie zabrać. Doskonałym wyborem jest ciasto kapitańskie, które prezentujemy poniżej wraz z recepturą krok po kroku. Ciasto bez pieczenia w łatwy sposób pozwalają cieszyć się pysznym słodkim smakiem swoich ulubionych słodyczy. Ciasto kapitańskie opiera się głównie na masie budyniowej, bitej śmietanie oraz jajecznym likierze ajerkoniak. Intensywne w smaku ciasto o lekko likierowym aromacie to idealny sposób, aby ukoronować wykwintny niedzielny obiad z całą rodziną. Gdy tylko podasz je do stołu, wszyscy natychmiast będą chcieli je spróbować, a bez dokładek się nie obejdzie.

Placki
12.12.2021 01:00 Puszyste placki bananowe w sam raz na śniadanie

Placki bananowe są wyjątkowo smaczne i delikatne, a także stanowią skuteczny sposób wykorzystania zbyt ciemnych owoców. Takie banany nie wyglądają już apetycznie i wiele osób nie chce ich jeść - szczególnie najmłodsi. Placki można podawać z cukrem pudrem, syropami, a także innymi ulubionymi dodatkami. Poniżej prezentujemy recepturę, idealną na śniadanie. Placki z bananów są nie tylko wypełnione charakterystycznym delikatnym smakiem, lecz również zaskakują nadzwyczajną miękkością i puszystością. To zasługa bananów i ich delikatnego miąższu, który po długim czasie dojrzewania nabiera wielu walorów smakowych. Jeśli chcesz zwiększyć smak placuszków, poeksperymentuj z dodawaniem do nich różnych przypraw. Wszelkie korzenne przyprawy, jak cynamon czy gałka muszkatołowa, doskonale komponują się z plackami. Innymi składnikami mogą być owoce, miód czy czekolada, które można do nich wrzucić.

Surówka z selera naciowego
11.12.2021 01:00 Delikatna, lekka, a zarazem chrupiąca surówka z selera

Seler naciowy jest mocno niedocenionym warzywem w codziennej diecie wielu Polaków, choć jego właściwości są bardzo pozytywne. Można z niego przygotować, chociażby pyszną surówkę, która jest delikatna i wyjątkowo chrupiąca. Seler naciowy zawiera bardzo mało kalorii, dlatego polecany jest osobom będącym na diecie odchudzającej. W selerze naciowym skumulowanych jest wiele substancji odżywczych jak witaminy, minerały czy błonnik spożywczy. To właśnie duże ilości błonnika sprawiają, że seler naciowy jest tak wychwalany przez dietetyków. Substancja ta ułatwia regularne wypróżnianie się, a także poprawia perystaltykę jelit. Surówka z selerem naciowym jest symfonią smaków i tekstur. Seler nadaje jej lekko gorzkiego smaku, z kolei jabłko kontrastuje z nim, oddając swoją słodycz. Przyjemności dodaje intensywna chrupkość, która doskonale komponuje się z mięsami i innymi daniami obiadowymi.

Racuchy
09.12.2021 01:00 Szybkie i puszyste racuchy na kefirze

Racuchy tradycyjnie robione są przy użyciu drożdży, lecz czekanie, aż te zaczną pracować i ciasto wyrośnie, jest czasochłonne. Dlatego dzisiaj pokazujemy, jak zrobić racuchy na proszku do pieczenia i kefirze. Kwaśne fermentowane mleko nadaje placuszkom charakterystycznego, lekko kwaśnego smaku, dzięki czemu brak drożdży jest ledwie wyczuwalny podczas jedzenia. Racuchy bez wątpienia są wspomnieniem nostalgicznym dla dużej grupy Polaków. Dawniej nasze mamy i babcie smażyły je i podawały jako obiad czy deser z cukrem pudrem. Zamiast cukru doskonale komponuje się z nimi słodka konfitura, która kontrastuje z delikatną kwaśnością ciasta. Ważnym aspektem racuchów są jabłka, które można dodawać w większych lub mniejszych kawałkach. Niezależnie od ich wielkości, owoce powinny być stosunkowo kwaśne, aby w łatwy sposób móc dobrać do nich odpowiednią ilość cukru. Inaczej placki mogą okazać się zbyt słodkie, co zniszczy całą włożoną w nie pracę.

Lepienie pierogów
08.12.2021 01:00 Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

Istnieje wiele przepisów na ciasto do pierogów. Część z nich zawiera jajko, a znakomita większość w składzie ma mąkę pszenną. Osoby na diecie bezglutenowej z tego powodu często rezygnują z jedzenia pierogów. zupełnie niepotrzebnie, bo specjał ten można przyrządzić bez pszenicy. Sprawdźcie jak szybki i prosty jest taki przepis. Eliminacja pokarmów z diety nie musi się wiązać z rezygnacją z ulubionych dań. W przypadku pierogów farsz zazwyczaj nie stanowi problemu. Zarówno ruskie, jak i mięsne pierożki będą odpowiednie dla osób jedzących bezglutenowo. Wystarczy, że przyrządzimy ciasto bez mąki pszennej. Nasz przepis pomija także jajko, więc skorzystają z niego również weganie.

Sałatka jarzynowa z nietypowym dodatkiem
08.12.2021 01:00 Zupełnie nowa odsłona sałatki jarzynowej z fasolą

Klasyczna jarzynowa w końcówce grudnia pojawi się na niejednym polskim stole. Specjał ma rzeszę fanów, którzy tylko czekają na ten moment. Zaskoczcie ich pysznym twistem w postaci dodatku fasoli. Jej smak doskonale połączy się z pozostałymi warzywami. Musicie tego spróbować. W tym przepisie wykorzystamy również pora, którego z powodzeniem do jarzynowej dodaje Jakub Kuroń. Wrzucimy też czerwoną fasolę — nietypowy, lecz bogaty w substancje odżywcze składnik, który wzbogaci sałatkę o porcję białka. Będzie smaczna i bardzo sycąca.

Pasztet rybny z grzybami
07.12.2021 01:00 Obłędny pasztet rybny. W sam raz na wigilijny stół

Święta nie będą kompletne, jeśli nie podamy pasztetu. Do jego przygotowania, zamiast tłustych mięs, warto wybrać lekką i wyjątkowo aromatyczną rybę — pstrąga tęczowego. Wyrób będzie smaczny, a przy tym postny, więc sprawdzi się podczas wigilijnej kolacji. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Zdradzaliśmy wam jak zrobić pasztet z królika. Podpowiadaliśmy też, z czego przygotować smaczny wegański zamiennik tego klasycznie mięsnego dania. Tym razem proponujemy wam wyjątkowo delikatną, grzybową wersję rybną z pstrąga. Zaopatrzcie się w dobrej jakości filety i sprawdźcie, jak pyszna jest ta niezwykła kompozycja smaków.

Ser czy ciasto?
07.12.2021 01:00 Ciasto bez pieczenia w 5 minut. Do złudzenia przypomina żółty ser

Wypieki bez pieczenia kochamy za to, że są smaczne i ekspresowe. Często bywają też niezwykle efektowne. Tak będzie w przypadku tego owocowego smakołyka. Dzięki galaretce i pulpie z mango wyczarujemy deser, który do złudzenia przypominał będzie blok sera. W smaku jednak będzie przyjemnie słodki i orzeźwiający. Dajcie się skusić tej nietypowej propozycji. Znacie z pewnością tiramisu — włoski deser z serkiem mascarpone. Część z was spróbowała też pewnie migdałowego ciasta siostry Anastazji. Tym razem mamy recepturę naprawdę wyjątkową. Owoc mango i jego charakterystyczny kolor wykorzystamy jako bazę do przyrządzenia ciasta, które z daleka pomylić łatwo będzie z blokiem sera.

Śledź w curry
06.12.2021 01:00 Śledzie w curry. Orientalny przysmak wprost ze Skandynawii

Śledziami najczęściej raczymy się przy okazji wigilijnej kolacji. Są jednak przepisy, które sprawdzą się również na innych spotkaniach towarzyskich. Śledź w curry jest doskonałym przykładem takiej potrawy. Zaledwie łyżeczka aromatycznej mieszanki przypraw pozwoli stworzyć niebagatelną kompozycję, która zachwyci gości. Odkryjcie ją już dziś. Inspirowany duńską potrawą Karryslid śledź zabłyśnie na waszych wigilijnych i sylwestrowych stołach. Jeżeli sądzicie, że wypróbowaliście już wszystkie warianty tej potrawy — najprawdopodobniej się mylicie. Koniecznie sięgnijcie po tę ekspresową i jakże efektowną przystawkę. Jest bez porównania smaczniejsza niż śledź z porem czy burakami.

Mikołajkowe babeczki - renifery
05.12.2021 01:00 Mikołajkowe babeczki w kształcie reniferów

Zbliżają się mikołajki. Nic tak nie umili tego czasu dzieciom, jak wyjątkowy deser. Zaskoczcie je pysznymi babeczkami z czekoladą w kształcie reniferów. Kilka składników i odrobina cierpliwości zaowocują pięknymi przysmakami, które w pamięci podopiecznych pozostaną na długo. Desery czekoladowe smakują chyba każdemu. Ten smakołyk może stanowić bazę do wielu ciast np. piankowego bez pieczenia. Często stanowi też pyszny dodatek tak jak w przypadku tych racuchów. W Mikołajki polecamy wrzucić trochę czekolady do ciasta na muffiny i udekorować je pysznym kremem kakaowym ze śmietanką. Zatopimy w nim inne rarytasy. Będzie smacznie i pięknie.