Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że istnieje możliwość zrobienia racuchów bez dodatku drożdży, jak i proszku do pieczenia. Żeby placki były puszyste, należy połączyć ciasto z pianą z białek, która skutecznie je napowietrzy. Niżej wyjawiamy całą recepturę na te pyszne racuchy z jabłkami. Racuchy bez proszku do pieczenia czy jajek mogą sprawiać z początku wrażenie, jakoby nie mogłyby się udać. Znamy jednak bardzo prosty i świetnie działający trik, który na zawsze sprawi, że więcej nie dodasz spulchniaczy do masy na placki. Drożdże oraz proszek do pieczenia mogą wywoływać reakcje alergiczne, dlatego zamiast nich wrzuć do ciasta pianę z białek. Z jej pomocą zrobisz puszyste racuszki, które zachwycą wszystkich twoich gości.
Pyszne słodkie śniadanie skusi wielu smakoszy. Będzie też bogate w składniki odżywcze, jeśli skusicie się na wyjątkowo smaczne i sycące banany karmelizowane. Ich przygotowanie jest naprawdę proste, a efekt zachwyci nawet najbardziej wybrednych. Wspominaliśmy już nie raz, że warto sięgać po banany. Podpowiadaliśmy też jak poprawnie przechowywać te smaczne owoce. Dziś mamy gratkę dla wszystkich amatorów słodkości — banany karmelizowane. Ten wspaniały smakołyk możecie zjeść zarówno solo, jak i do wielu posiłków. Spróbujecie?
Nie ma chyba smaczniejszego deseru niż delikatny biszkopt przełożony smaczną i kremową pianką. Z naszego przepisu przyrządzicie niezwykle barwny i efektowny smakołyk z dodatkiem kolorowych galaretek, który zachwyci waszych gości. Koniecznie go wypróbujcie. Podpowiadaliśmy wam już jak przyrządzić biszkopt, by nie opadł i zdradzaliśmy niezawodny przepis na tę klasyczną bazę do deserów z dodatkiem soku z cytryny. Teraz czas na niezwykle smaczny i nieskomplikowany słodki rarytas, który z powodzeniem zastąpi piankowe czekoladki. Skusicie się?
Ceny szybują w górę, sztuką jest więc przygotowanie taniego obiadu. Znany YouTuber pokazał jednak, że jest to możliwe. Zobaczcie, jak zrobił obiad dla 2 osób za 10 złotych. Danie wygląda apetycznie niczym z restauracji, a nie było przy nim dużo pracy. No i ta przyjemna cena. Gdy wszystko wokół drożeje, warto mieć dobre i sprawdzone pomysły na smaczne i niedrogie dania. Właśnie taki zdradził nam znany YouTuber z kanału „5 sposobów na...". Co przygotował? Udka pieczone z ziemniakami, cebulą i czosnkiem. Danie jest bardzo smaczne i aromatyczne. W naszym materiale prezentujemy kadry z kanału „5 sposobów na..." na YouTube. Sami chyba przyznacie, że takie danie zjedlibyście w każdej chwili.
Kluski śląskie nie są skomplikowane, choć wymagają nieco włożonego czasu, aby się nimi cieszyć. Jednym z największych błędów podczas ich przygotowania, jest rozdrobnienie ziemniaków tłuczkiem. Ta metoda pozostawia dużo grudek, przez co ciasto będzie trudne w zagnieceniu. Zamiast tłuczka użyj praski do ziemniaków. Kluski śląskie sprawdzają się najlepiej w towarzystwie gęstych i zawiesistych sosów. Z kluskami świetnie smakuje sos z duszoną wołowiną oraz sos grzybowy z suszonych leśnych grzybów. Równie dobrze można kluski również podać ze zwykłym roztopionym masłem. Po ugotowaniu ziemniaków konieczne jest ich rozbicie, aby łatwo połączyły się z mąką i jajkiem. Pod żadnym pozorem nie używaj w tym celu tłuczka, ponieważ ilość grudek skutecznie przeszkodzi ci w wyrobieniu elastycznej masy. Do klusek śląskich nadaje się jedynie praska do ziemniaków.
Placki ziemniaczane są pysznym i niezwykle popularnym daniem. Najlepiej smakują wtedy, gdy są chrupiące i złociste. Dodając do ziemniaków trochę startej marchewki, uchronicie masę przed ściemnieniem przez długi czas. Usmażone z niej placki będą miały piękny rumiany kolor. Wiele jest smacznych receptur na placki ziemniaczane. Podpowiadaliśmy wam już jak zrobić puszystą wersję z dodatkiem drożdży oraz jak przyrządzić je po góralsku, a to nie jedyne opcje. Do ziemniaków można jeszcze dodać inne warzywa np. marchewkę. Jeśli nie próbowaliście łączyć ich dotychczas z marchewką, koniecznie musicie spróbować. Pomarańczowe warzywo doda plackom ziemniaczanym lekko słodkiego smaku, a zawarty w niej cukier sprawi, że będą miały przyjemną chrupiąca skórkę. Sok z tego warzywa uchroni też masę przed ciemnieniem. Same zalety.
Brukselka potrafi przyprawić nas o szybsze bicie serca. Kojarzona z nieco gorzkawym smakiem mała kapustka będzie wyjątkowo smaczna, gdy upieczecie ją z orzechami arachidowymi. Chrupiący dodatek należy wsypać pod koniec pieczenia. Spróbujecie? Podpowiadaliśmy już jak przyrządzić brukselkę pod serową pierzynką i zdradzaliśmy triki, które są pomocne w usuwaniu zawartej w warzywie charakterystycznej goryczki. Tym razem mamy dla was recepturę, dzięki której przyrządzicie pyszną słodko-słoną i jednocześnie niezwykle chrupiącą wersję małej kapustki.
Lubicie kultowe orzechowe wafelki Grzesiek? Wykorzystajcie je do zrobienia prostego, lecz efektownego ciasta bez pieczenia. Masa z serka mascarpone i śmietany z dodatkiem chrupiących wafli spodoba się każdemu, kto lubi słodkości. Ciasta bez pieczenia potrafią zachwycić smakiem i wyglądem. Nawet prosty smakołyk oblany owocową galaretką czy śmietanowiec skuszą niejednego. Deser Grzesiek jest równie apetyczny, a przy tym delikatnie chrupiący. Wszystko za sprawą pokruszonych wafelków, które dodajemy do kremu. Spróbujcie, go koniecznie.
Nikt nie przyrządzi tak dobrych faworków jak babcia. Sekretny przepis obejmuje dodatek, dzięki któremu ciastka wychodzą tak lekkie jak nigdy wcześniej. Koniecznie przygotujcie je na Tłusty Czwartek — będziecie zaskoczeni wspaniałą konsystencją. Patentów na faworki jest wiele. Zdradzaliśmy już jak przygotowuje je siostra Anastazja. Prezentowaliśmy wam także zdrową wersję specjału w wykonaniu Anny Lewandowskiej. Tym razem na tapet bierzemy babciny sposób oparty o dodatek piwa. Gazowany napój sprawia, że ciasto wychodzi naprawdę delikatne, a przez to pyszne.
Racuchy zwykle przygotowuje się z jabłkami. Michel Moran zna jednak inną, równie smaczną wersję. Kucharz placuszki przyrządza z dodatkiem maślanki, a podaje je z karmelizowanymi pomarańczami. Wyjdą tak słodkie i puszyste, że znikną w okamgnieniu. Skusicie się? Niedawno podpowiadaliśmy wam jak przyrządzić delikatne racuszki z dodatkiem sera białego. Zdradzaliśmy też smaczną recepturę bazującą na dwóch rodzajach mąki. Tym razem prezentujemy patent Michela Morana. Placki przyrządzone z dodatkiem maślanki i podane z wybornym sosem pomarańczowym z pewnością skradną serca wielu smakoszy.
Racuchy niejednokrotnie wybierane są jako klasyczny deser po obiedzie, czy jako samodzielnie danie. Aby nadać im nowego smaku, Karol Okrasa podaje je z sosem na bazie soku pomarańczowego i imbiru. Dzięki temu racuszki stają się wyjątkowo orzeźwiające, a ich smak jest jeszcze intensywniejszy. Racuchy nie są skomplikowanym w przygotowaniu daniem, dlatego nie dziwne, że często goszczą na naszych stołach. Ich delikatne wnętrze, słodki smak i chrupiąca skórka sprawiają, że ciężko odmówić kolejnego placka. Karol Okrasa poszedł o krok dalej i zrezygnował z jedzenia racuchów ze zwykłym cukrem - zamiast niego stawia na swój pyszny cytrusowy sos. Sok pomarańczowy, imbir, limonka oraz likier kokosowy pysznie podkreślają smak delikatnych racuchów.
Znudziły wam się schabowe i mielone? Wypróbujcie przepis na wyśmienite kotlety z kapusty kiszonej i ziemniaków. Sycący i aromatyczny rarytas przyrządzony według receptury Tomasza Strzelczyka na długo pozostanie w waszej pamięci. Kiszona kapusta jest bardzo zdrowym produktem, po który warto często sięgać. Z dodatkiem ziemniaków smakuje wyśmienicie. Tomasz Strzelczyk z tych dwóch składników przyrządza wyborne kotlety, które posmakują każdemu. Skusicie się?
Nie ma chyba smakosza, który nie skusiłby się na pyszne naleśniki. Specjał ten zazwyczaj do lekkich nie należy. Nasz nowy przepis bazuje na połączeniu trzech rodzajów mąki i napoju roślinnego. Naleśniki wychodzą delikatne i elastyczne, a przy tym są wegańskie i bezglutenowe. Spróbujcie koniecznie. Roślinne ciasto bez problemu dorówna tradycyjnemu. Z podanych składników uzyskamy niezwykle cienkie i elastyczne naleśniki, które z powodzeniem będziecie mogli wykorzystać w każdym przepisie. Nawet w krokietach, gdzie jakość ciasta ma ogromne znaczenie.
Nie ma chyba smakosza, który odmówiłby kawałka delikatnego i puszystego ciasta drożdżowego. Najlepszy będzie, gdy zrobimy go z przepisu siostry Anastazji. Solidna porcja żółtek i drożdży sprawia, że wypiek zachwyca lekkością. Spróbujecie? Słodycze wykonane z przepisów siostry Anastazji zawsze wychodzą pyszne. Podpowiadaliśmy już jak zrobić szarlotkę czy migdałowiec. Tym razem zdradzamy sekret udanego ciasta drożdżowego. Będzie pyszne i niezwykle delikatne.
Ogórkowa jest jedną z najpopularniejszych zup goszczących na polskich stołach. Lekko kwaśny specjał najbardziej zachwyci, gdy zostanie podany ze śmietaną. Odrobina nabiału sprawia, że zupa staje się aksamitna. Koniecznie sprawdźcie ten patent. Zupy są doskonałym daniem na chłodne dni. Podpowiadaliśmy wam już jak przyrządzić doskonały rosół i tradycyjną, aromatyczną pomidorówkę. Tym razem na tapet bierzemy inny klasyk — ogórkową. Zupa z dodatkiem kiszonych ogórków jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa.
Kalarepa jest pyszna i zdrowa. Warto przygotować z niej aromatyczne i chrupiące kotlety w panierce. Wyjątkowa mieszanka przypraw oraz dodatek tartego sera sprawią, że danie posmakuje każdemu. Skusicie się? Część z was być może przyrządzała już pyszne panierowane kabaczki. Tym razem sięgniemy po równie zdrowe warzywo, jakim jest kalarepa. Delikatna słodycz połączymy z wyrazistymi przyprawami — czosnkiem, kurkumą i papryką w dwóch postaciach — klasycznej słodkiej oraz wędzonej, która doda daniu nieco mięsnego posmaku.
Delikatne i lekkie naleśniki są marzeniem wielu smakoszy. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne. Wystarczy, że po połączeniu składników, odstawimy ciasto na pół godziny. Po tym czasie wystarczy delikatnie rozcieńczyć je wodą, by uzyskać idealną konsystencję. Wypróbujcie ten patent koniecznie. Sekretem udanego ciasta naleśnikowego jest sposób jego przyrządzenia. Odstawienie go po zmieszaniu wszystkich składników sprawi, że zawarty w mące gluten zacznie pracować, a masa nieco zgęstnieje. Możliwe nawet, że za bardzo — wtedy dobrze jest dodać trochę wody.
Pączki nieodzownie kojarzone są głównie z drożdżami, które odpowiadają za ich smak, fakturę oraz puszystość. Dzisiaj pokażemy jak zrobić pączki na bazie sera według przepisu Tomasza Strzelczyka. Taka wersja jest nie tylko znacznie szybsza w przygotowaniu, lecz mniej kaloryczna i zdrowsza. Pączki z przepisu Tomasza Strzelczyka, w przeciwieństwie do tradycyjnych, nie wymagają żadnego odkładania ciasta. Nie zawiera ono bowiem drożdży, które potrzebują kilkudziesięciu minut na rozpoczęcie pracy. Tak naprawdę po połączeniu wszystkich składników i uzyskaniu jednolitej masy o odpowiedniej konsystencji, możesz od razu przejść do smażenia. Choć pączki serowe Strzelczyka nie są tak ciężkie, jak klasyczne, lepiej uważać z ich ilością i nie przesadzić.
Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem jest jednym ze zdrowszych dodatków do świeżego pieczywa. Jest sycący i prosty w przygotowaniu. Wystarczy, że porcję białego sera wymieszamy z 2 łyżkami śmietany i pokrojonymi warzywami, by uzyskać wspaniałe smarowidło, które skradnie serca całej rodziny. Z rzodkiewek możemy przyrządzić wiele dań np. chłodnik albo surówkę. To wyraziste, niekiedy bardzo pikantne warzywo, może też stanowić dodatek do śniadaniowego twarożku. Warto sięgnąć po ten smaczny rarytas.
Czasami przychodzi ochota na jeden specjalny rodzaj wypieku, czyli ciasto marchewkowe. Przez wielu uznawane jest za najlepszy możliwy deser, który ma obłędny smak. Dzisiaj prezentujemy najlepszy przepis, dzięki któremu każda blacha będzie idealna. Po podaniu do stołu szybko usłyszysz pierwsze okrzyki zachwytu. Ciasto marchewkowe charakteryzuje się idealną puszystością, a także wilgotnością, którą ciężko znaleźć w innym wypieku. Ostatnia cecha to zasługa tartej marchewki, która oddaje swoją wodę w czasie pieczenia do ciasta. Bardzo istotnym elementem każdego ciasta marchewkowego jest krem sporządzony z kremowego serka Philadelphia. Dodając do niego miękkie, ciepłe masło oraz cukier puder uzyskuje się za jednym razem krem, jak i polewę do dekoracji.
Placki ziemniaczane ceni wielu smakoszy. Najczęściej przygotowuje się je ze świeżych ziemniaków, których ścieranie bywa mozolne. Przedwojenny przepis wykorzystuje już ugotowane ziemniaki, których rozdrobnienie nie jest już aż tak czasochłonne. Sprawdźcie ten pomysł koniecznie. Podpowiadaliśmy wam już wiele sposobów na przyrządzenie placków ziemniaczanych m.in. recepturę z dodatkiem śmietany czy drożdży. Tym razem prezentujemy wam przepis, który pomoże wam wykorzystać pozostałe po obiedzie ziemniaki w bardzo satysfakcjonujący sposób. Wystarczy chwila, by zamienić je w popularny rarytas.
Macie ochotę na pączka, ale boicie się, że wpłynie to negatywnie na wasz organizm? Mamy dla was szybki i prosty przepis na wyśmienite pączki na parze. Bez smażenia, a pyszne niczym tradycyjne. Jeśli wypełnicie je domową bezcukrową konfiturą, będzie słodko i zdrowo. Skusicie się? Jest jeden dzień, kiedy o pączku marzy chyba każdy. Faworki w wersji bez tłuszczu nie są łatwe do przyrządzenia, ale pączusie bez problemu wykonacie bez dodatku tłuszczu. Jeżeli chcecie, możecie też pominąć ich nadziewanie. Jak widzicie, odrobina przyjemności nie musi was kosztować utraty zdrowia. Spróbujecie?
Z kapusty pekińskiej przygotować można wiele smacznych dań. Jakub Kuroń proponuje, by zrobić z niej wyśmienitą surówkę z ananasem. Słodka kompozycja będzie idealna do obiadu z kurczakiem. Skusicie się? Zdradzaliśmy wam już, jak Jakub Kuroń przyrządza colesława i prezentowaliśmy jego sposób na idealną sałatkę jarzynową. Tym razem zaproponować możemy niezwykłą surówkę ze słodkimi akcentami, którą kucharz poleca jako lekki i apetyczny dodatek do kurczaka. Jest prosta w przygotowaniu, a efekt z pewnością was zachwyci.
Doskonały sernik z owocami bez pieczenia? Ania Starmach ma sprawdzony przepis na taki deser. Wystarczy kilka składników i wolne popołudnie, by cieszyć się pysznym smakiem serka z morelami. Nie zapomnijcie tylko o biszkoptach. Skusicie się?Ania Starmach słynie z przyrządzania pysznych potraw, także deserów. Wystarczy wspomnieć jej doskonały przepis na brownie i prostą recepturę na wyśmienitą szarlotkę. Tym razem zdradzamy świetny sposób na sernik bez pieczenia, który zachwyci każdego amatora tych słodkich specjałów.
Placuszki serowe idealnie sprawdzą się jako słodkie śniadanie. Zwłaszcza jeśli będą delikatne i puszyste. Efekt osiągniemy dzięki protemu trikowi, jakim jest ubicie piany z białek. Zadziała podobnie jak dodatek drożdży. Placki będą dobrze wyrośnięte. Spróbujcie koniecznie. Zdradzaliśmy wam już przepis na klasyczne racuchy przygotowywane bez drożdży. Podpowiadaliśmy też jak je wykonać z dodatkiem mąki gryczanej. Tym razem przedstawiamy sposób na niezwykle wyrośnięte placuszki z serem, które zachwycą was zarówno smakiem, jak i wyglądem.
Ryba smażona do najzdrowszych nie należy, ale od czasu do czasu można się na nią skusić. Zwłaszcza jeśli zostanie przyrządzona w pysznej chrupiącej panierce z dodatkiem orzechów. Wykonanie jest proste, a efekt zachwyci nawet najbardziej wybrednych. Spróbujecie? Dorsz jest jedną z najzdrowszych ryb morskich. Jej smak idealnie pasuje do koperku oraz pełnych aromatu orzechów włoskich i migdałów. Rumieniąc je wraz z bułką tartą, uzyskamy przyjemnie chrupiący panier, który na długo zapadnie nam w pamięć.
Świeże pieczywo idealnie smakuje z pastami kanapkowymi. Twarożek z dodatkiem ogórka kiszonego będzie pełnym smaku i charakteru rarytasem, który doskonale zastąpi gotowe smarowidła ze sklepu. Spróbujcie koniecznie. Sprawdzonych przepisów na pasty kanapkowe jest wiele. Z pewnością próbowaliście już tej pysznej kompozycji z jajek i suszonych pomidorów czy smarowidła z dodatkiem pieczonego kurczaka. Tym razem zdradzamy jak zrobić pełen charakteru twarożek kanapkowy. Dodatek ogórka kiszonego urozmaici subtelny smak nabiału.
Nie wiesz co zrobić z dojrzałymi bananami? Upiecz z nich chlebek. Przygotujecie go niemalże ekspresowo, a smak zachwyci wszystkich domowników. Wystarczy dodać kilka składników, które z pewnością macie w domu. Koniecznie wypróbujcie.Banany mają wiele zastosowań w kuchni. Te zdrowe owoce możemy dodać do owsianki, placków czy smacznych koktajli. Z dojrzałych egzemplarzy warto zrobić pyszny chlebek. Wypiek będzie delikatny, wilgotny i przyjemnie słodki. Skusicie się?