Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepis

Przepis

Zapiekanka gołąbkowa
16.05.2021 02:00 Prosta i szybka zapiekanka a la gołąbki

Gołąbki są klasycznym polskim daniem, które każdemu z nas przypomina czasy dzieciństwa. Wtedy nasze mamy lub babcie miały możliwość wielogodzinnego gotowania dla całej rodziny, lecz dzisiaj mało kto może sobie pozwolić na taki luksus. Dlatego warto rozważyć rozwiązania znacznie ułatwiające cieszenie się ich smakiem. Leniwe gołąbki to tak naprawdę mięsna zapiekanka z kapustą, do której nie potrzeba zbyt wielu czasu ani pracy. Większość roboty wykona za kucharza piekarnik, w którym będzie piekło się pyszne danie. Najważniejszym zadaniem gotującego jest równomierne ułożenie wszystkich składników.

Surówka z pora i selera
16.05.2021 02:00 Prozdrowotna surówka z selera i pora

Surówka z pora i selera najlepiej pasuje do wyrazistych dań mięsnych, w których smak pieczeni czy kotleta jest bardzo intensywny i należy go czymś skontrować. Dodatek, który pokazujemy niżej, sprawdza się w takim połączeniu idealnie, gdyż sam ma silny smak. Mieszanka pora i selera jest prawdziwą witaminową bombą, która znacznie poprawia funkcjonowanie ludzkiego organizmu. W porze obecna jest, chociażby, allicyna - substancja, która znajduje się również w czosnku, a jej przeciwnowotworowe działanie jest bardzo duże.

pampuchy
16.05.2021 02:00 Najlepszy przepis na tradycyjne pampuchy

Pampuchy to popularne danie kuchni polskiej. Jest to rodzaj bułek z ciasta drożdżowego gotowanych na parze. Danie jest także znane pod nazwą: parowańce, pyzy oraz kluski. Niestety, nie da się ukryć, że ta potrawa jest obecnie nieco zapomniana. Jednak, w dalszym ciągu jest sporo osób, które chętnie przyrządza ją w domu i kultywuje dawne tradycje kulinarne. Prosta receptura dania wręcz zachęca do tego, aby jak najczęściej je przyrządzać. Z nutą nostalgiiPampuchy są daniem, które jest znane przede wszystkim starszemu pokoleniu Polaków. Dzisiaj niestety ciężko jest spotkać w menu popularnych lokali gastronomicznych. Popularne parowańce należą do produktów tradycyjnych. Znalazły się nawet na zaszczytnej „Liście produktów tradycyjnych” Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.W jaki sposób przyrządzić pampuchy? Poniżej podajemy niezawodny przepis na to pyszne danie.Przepis na pampuchySkładniki:500 g mąki pszennej200 ml mleka40 g drożdży5 g cukru2 jajka5 g soliSposób wykonania:Pogrzej mleko i przelej je do miski. Następnie wsyp do niego pokruszone drożdże oraz cukier. Wszystkie składniki starannie ze sobą wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Do takiej mieszanki po kilkunastu minutach dosyp przesianą mąkę oraz sól, wbij do niej również dwa jajka.Połącz ze sobą wszystkie składniki, aby otrzymać jednolite ciasto. Odstaw je do wyrośnięcia. Gdy to nastąpi, wyłóż je ba obsypany mąką blat i roluj na wałek o średnicy ok. 6 cm. Pokrój je na plastry o szerokości 4 cm.Tak przygotowane bułki gotuj na parze. Możesz do tego użyć np. gazy lub sitka. Umieść je w odpowiednich odstępach, ponieważ w trakcie gotowania nabiorą jeszcze większych kształtów.Proces przyrządzania pampuchów zobaczysz na kanale Menu Dorotki na You Tube.Na naszym serwisie znajdziesz również inne przepisy na tradycyjne potrawy. Niedawno m.in. podawaliśmy recepturę na staropolską czerninę oraz uwielbiane zimne nóżki.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Kto powinien unikać jedzenia szczawiu?Ślubna fotografia Magdy GesslerJak otworzyć jednorazowy młynek do przypraw?źródło: wikipedia/ przepisy.plZapraszamy na nasz Instagramundefinedundefinedundefined

Zupa pomidorowa od Magdy Gessler
15.05.2021 02:00 Przepis na zupę pomidorową Magdy Gessler

Zupa pomidorowa potrafi przyprawić o nie lada zachwyt. Niektórzy mogliby zajadać ją praktycznie codziennie. Okazuje się, że słynna pomidorówka może być jeszcze lepsza. Wystarczy skorzystać z przepisu Magdy Gessler.

Kompot z truskawek i rabarbaru
15.05.2021 02:00 Kompot z truskawek i rabarbaru bez cukru

Kompot charakteryzuje ogromne zróżnicowanie smaków, aromatów oraz sposobów podania. Można pić go zarówno schłodzonym z kostkami lodu, jak i na ciepło. Smak i aromat zależy z kolei od wybranych owoców oraz ewentualnych przypraw. Najwięcej emocji zawsze wywołuje wigilijny kompot z suszu, czyli suszonych owoców. Jego zapach oraz smak nie podoba się każdemu, lecz fani tego napitku mogą pić go w nieograniczonych ilościach. Przez cały rok mamy za to dostęp do napojów gotowanych ze świeżych owoców, a jednym z nich zajmujemy się poniżej.

Cebulowe kule z mięsem
15.05.2021 02:00 Przepis na zapiekaną cebulę z mięsem mielonym

Cebula towarzyszy nam od tysięcy lat, gdyż jej uprawa i przechowywanie są wyjątkowo łatwe. W kuchniach całego świata warzywo to gra wielką rolę, ponieważ jej smak i duża ilość witaminy C sprawiają, że stanowi cenny składnik codziennej diety. Dodatkowym atutem jest spora ilość cukru, który podczas smażenia czy pieczenia karmelizuje się. To nadaje potrawom lekko słodkiego smaku, a w połączeniu z solą, którą dodajemy wszędzie, tworzy wspaniałą kompozycję. Poniższa receptura jest jednak trochę inna.

Biszkopt wyjdzie idealnie
14.05.2021 02:00 Prosty sposób na puszysty biszkopt

Smakowity biszkopt wielokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Niektórzy smakosze mogliby zajadać go bez końca. Mało kto spodziewałby się, że puszystość specjału w znacznej mierze zależy od tego, jakich jajek użyjemy podczas przygotowań.

Ciastka baletki są przepyszne
14.05.2021 02:00 Najlepszy przepis na niezapomniane baletki

Nie da się ukryć, że ciasta baletki dla znacznej części smakoszy są smakołykiem, który kojarzy się z beztroskimi czasami dzieciństwa. Smak dawnych lat może do nas powrócić. Wystarczy skorzystać z niezawodnego przepisu na ciastka baletki.

Naleśniki z jednego składnika
14.05.2021 02:00 Obłędne naleśniki z jednego składnika

Pyszne naleśniki są nie lada specjałem. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią zajadają tego typu frykasy. Przeważnie ciasto na naleśniki przygotowuje się z kilku składników. Jednak można je zastąpić.

Zimne nóżki w galaretce
14.05.2021 02:00 Co robić, gdy galareta do zimnych nóżek jest mętna?

Smakowite zimne nóżki niejednokrotnie przyprawiały smakoszy o autentyczny zachwyt. Nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią spałaszowałyby ten specjał. Wygląd dania ma ogromne znaczenia. Zwłaszcza jeśli chodzi o klarowność galaretki.

Syrop z kwiatów czarnego bzu
14.05.2021 02:00 Jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu?

Syrop z kwiatów czarnego bzu jest leczniczym surowcem wykorzystywanym przez znawców ziołolecznictwa od wielu wieków. Doceniane w medycynie naturalnej kwiatu czarnego bzu są doskonałym remedium na problemy z górnymi drogami oddechowymi podczas przeziębienia.Gdy w oskrzelach zalega chorobowa wydzielina, należy się jej czym prędzej pozbyć. Syrop z bzu ma działanie ułatwiające wykrztuszanie, ponieważ rozrzedza zalegającą substancje i pozwala się jej pozbyć. Dodatkowym atutem jest również doskonały smak bzu.

Ciasto
14.05.2021 02:00 Genialny przepis na szybkie ciasto "7 szklanek"

Ciasto kojarzy się zazwyczaj z dużą ilością czasu potrzebnego na jego wykonanie, a także mnóstwem pracy - trzeba je w końcu wymieszać, a niekiedy także wyrobić. Dlatego zdecydowaliśmy się zaprezentować metodę, która pozwala cieszyć się banalnie prostym ciastem. Do jego zrobienia potrzeba tak naprawdę jedynie 3 narzędzi, czyli miski, szklanki oraz rózgi do mieszania. Mikser będzie jednak świetnym ułatwieniem, który znacznie przyspieszy cały proces. Ciasto 7 szklanek stanowi dodatkowo doskonałą bazę do zrobienia innych słodkości.

Kotlety schabowe inaczej
14.05.2021 02:00 Panierka do kotletów schabowych bez bułki tartej

Kotlety schabowe nie wymagają żadnej prezentacji, w końcu każdy Polak doskonale je zna. Nie każdy jednak pała do nich sympatią, co może być spowodowane, chociażby, słabej jakości panierką z bułki tartej. Jeśli chcesz spróbować ich w innym stylu, wykonaj poniższe receptury, a przekonasz się, jak smaczne mogą być schabowe. Warto przy tym pamiętać, że schab można przygotować na setki innych sposobów. Niektóre pomysły szefów kuchni z całego świata potrafią wywołać zawroty głowy, lecz te przepisy nie są tak skomplikowane i z łatwością zrobisz je samodzielnie.

zupa nic
13.05.2021 02:00 Przepis na zupę nic z 1955 roku

Zupa "nic" to prosta i tania potrawa, której czasy świetności przypadły na okres PRL-u. W tamtym czasie były ogromne trudności ze zdobyciem skomplikowanych składników, co sprawiało, że pani domu musiały szukać dań z tego co miały pod ręką.Słynna zupa znana jest również pod inną nazwą. Niektórzy mówią na nią "zupa pływające wyspy". Potrawa była przygotowywana na wyjątkowe okazje jak np. Boże Ciało lub imieniny. Receptura sprzed latJeden z pierwszych przepisów na zupę nic opublikowano w Kurierze Szczecińskim w 1955 roku. Poniżej przypominamy Wam ten niezapomniany przepis! Nie mamy wątpliwości, że zachwyci wielu smakoszy.Chociaż wiele dań rodem z PRL-u cieszy się dziś sporą popularnością, to niestety zupy nic na próżno szukać w barach i restaurajach. Tym bardziej warto zapoznać się z przepisem i "pokazać" to danie kolejnemu pokoleniu!Przepis na zupę nic z 1955 rokuLista produktów:15 dag ryżu3 razy tyle mleka, ile ryżu3 żółtka6 dag cukruwanilia3 białka1 i 1/4 litra mlekaSposób wykonania:Na początek musimy przebrać ryż, a następnie rozkleić go na brzegu płyty. W tym czasie powinniśmy również zagotować mleko, a następnie łyżka po łyżce nakładać na nie pianę z białek.Następnie musimy oddzielić mleko od piany, wymieszać je z ubitymi z cukrem żółtkami i dodać ryż. Zupę możemy podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło. Jest idealnym pomysłem na słodki deser![EMBED-19]Sposób przyrządzenia tej potrawy znajdziecie również na kanale na You Tube Babcia Basia Gotuje.Na naszej stronie znajdziecie również przepisy na inne kultowe dania m.in. makaron z truskawkami oraz pieczone ziemniaki "jak z ogniska".Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Jak przyrządzać żółciak siarkowy?Od kiedy w życie wchodzi opłata opakowaniowa?Czy można jeść zielone pomidory?źródło: super expressZapraszamy na nasz Instagramundefined

Kapusta modra w przepysznej odsłonie
13.05.2021 02:00 Przepis na kapustę modrą

Kapusta modra z pewnością może zostać zaliczona do specjałów, którym bardzo ciężko się oprzeć. W każdym domostwie przyrządza się ją odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po przepis, z którym każdy sobie poradzi.

Grochówka w przepysznej odsłonie
13.05.2021 02:00 Nowa odsłona grochówki

Przepyszna grochówka wiele razy przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ zupa charakteryzuje się wyjątkowymi walorami smakowymi, obok których ciężko przejść obojętnie. Dziś sięgniemy po przepis na bezmięsną grochówkę.

Masło z maselnicy smakuje fantastycznie
13.05.2021 02:00 Jak zrobić domowe masło w maselnicy?

Nie da się ukryć, że masło często gości na naszych stołach. Najczęściej smarujemy nim pieczywo. Któż nie lubi od czasu do czasu spałaszować pajdy chleba z tym dodatkiem. Już teraz przekonaj się jak przygotować domowe masło.

Surówka z kapusty pekińskiej
12.05.2021 02:00 Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej

Kapusta pekińska należy do jednych z najtańszych warzyw dostępnych w sklepach - w okresie zwiększonych zachorowań na grypę i przeziębienie jest szczególnie istotna. Posiada wszak mnóstwo witamin i minerałów, które pozwalają zachować zdrowie i dobrą odporność. Przyszykowanie samej surówki trwa tylko kilka chwil, nie potrzeba żadnych specjalistycznych składników ani umiejętności, a lista produktów wcale nie jest długa. Większość z nich każdy z nas ma na co dzień w domu, więc prawdopodobnie nie będziesz musiał wychodzić na zakupy.

Zupa z pokrzywy jest niezwykłym smakołykiem
11.05.2021 02:00 Jak zrobić zupę z pokrzywy?

Nie da się ukryć, że zupa z pokrzywy kojarzy nam się głównie z wiosną. Jej smak można określić jako świeży i lekki. Odpowiednio przyrządzony specjał z pewnością sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.

Brukselka
11.05.2021 02:00 Jak ugotować brukselkę, żeby nie wyszła gorzka?

Do brukselki wiele osób zraża się z uwagi na zapach, który dla większości jest nieprzyjemny. Niestety, tym samym niejadki wiele tracą, ponieważ w tych małych kulkach wyglądających jak niewielka kapusta, drzemie wielka moc witamin i minerałów. Jej powstanie było możliwe dzięki połączeniu jarmużu oraz kapusty głowiastej, co miało miejsce w Brukseli, skąd pochodzi także jej nazwa. Brukselka wykazuje właściwości antynowotworowe oraz poprawiające zdolności rozrodcze. Bardzo ważna jest także dla kobiet w ciąży.

Kluski śląskie
11.05.2021 02:00 Jak prawidłowo mrozić kluski śląskie?

Prawdopodobnie każdy choć raz w życiu spróbował kluski śląskie. Te charakterystyczne kluski z dziurką w środku są typowym dodatkiem w kuchni śląskiej, która obfituje w gęste sosy i mięsa. We wnętrzu wgłębienia gromadzi się sos, przez co każdy kęs jest doskonały. Niestety, sporym problemem nawet najlepszych kucharzy, jest zrobienie dużej ilości klusek za jednym razem, a następnie ich mrożenie. Ciężko wszak zdecydować się na sposób zamrażania - lepsze jest włożenie surowych klusek do zamrażalnika, czy już ugotowanych?

Koktajl, który poprawia metabolizm
11.05.2021 02:00 Przepis na koktajl poprawiający metabolizm

Koktajl na bazie śliwek z pewnością docenią smakosze, którzy chcą pozbyć się zbędnych kilogramów. Jest smaczny, niedrogi i prosty w przygotowaniu. Każdy, kto chce przyśpieszyć swój metabolizm, powinien go wypróbować.

Ogórki kiszone w formie sałatki
10.05.2021 02:00 Ekspresowa sałatka z ogórków kiszonych

Nie da się ukryć, że ogórki kiszone należą do grona specjałów, które kojarzą nam się ze swojską polską kuchnią. Nietrudno natknąć się na osoby, które zajadają je praktycznie codziennie. Ogórki kiszone warto pokroić i zrobić na ich bazie sałatkę, która na długo pozostaje w pamięci.

Gołąbki po rumuńsku
10.05.2021 02:00 Przepis na pieczone gołąbki z mięsem mielonym

Smakowite gołąbki niejednokrotnie przyprawiały nas o zachwyt. Można przygotować je na rozmaite sposoby. W każdym domostwie korzysta się z odrobinę innej receptury. Tym razem warto sięgnąć po pieczone gołąbki po rumuńsku.

Rabarbar i kwestie zdrowotne
10.05.2021 02:00 Czy kompot z rabarbaru jest zdrowy?

Rabarbar zajmuje szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Przez wiele lat traktowano go jako przekąskę lub dodatek do ciast. Niektórzy uwielbiają również kompot na bazie rabarbaru. Roślina ma liczne zalety, jednak trzeba podchodzić do niej z dozą ostrożności.

Fasolka szparagowa jest przepyszna
10.05.2021 02:00 Niezwykłe wydanie fasolki szparagowej

Nie da się ukryć, że fasolka szparagowa zajmuje szczególne miejsce wśród naszych rodzimych specjałów. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy spałaszowaliby ją w mgnieniu oka. Czasami warto postawić jednak na innowacje w kuchni.

Zupa szczawiowa jest wyjątkowym smakołykiem
10.05.2021 02:00 Przepis na uwielbianą zupę szczawiową

Nie da się ukryć, że zupa szczawiowa jest jednym z największych szlagierów naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby ten obłędny specjał. Dlaczego zupę szczawiową podaje się z jajkiem?

Czosnek niedźwiedzi w formie pesto
10.05.2021 02:00 Przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego

Nie da się ukryć, że czosnek niedźwiedzi charakteryzuje się niecodziennymi walorami smakowymi, obok których nie sposób przejść obojętnie. Nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią dodałyby go do swoich frykasów. Jakie sekrety skrywa czosnek niedźwiedzi?