Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepis

Przepis

Co zrobić, żeby gofry wychodziły puszyste i chrupiące i nie opadały po upieczeniu?
08.03.2022 01:00 Co zrobić, żeby gofry wychodziły puszyste, chrupiące i nie opadały po upieczeniu?

Gofry są pysznym deserem, który kojarzy nam się z wakacjami. Sekretem puszystego i chrupiącego po upieczeniu ciasta są proszek do pieczenia i cukier. Dzięki nim w masie zachodzi szereg procesów, które przyczyniają się do uzyskania pożądanego efektu. Za chrupiącą skórkę gofrów odpowiada cukier, który karmelizuje i zastyga na powierzchni ciasta. Spowalnia on też pracę glutenu, dzięki czemu gofry nie są gumowate. Proszek do pieczenia z kolei pod wpływem temperatury spulchnia i podnosi ciasto. Nie bez znaczenia jest ubijanie piany z białek — koniecznie z solą, która ją stabilizuje. Jednak bez dodatku klasycznego piekarniczego miksu gofry nie byłyby aż tak delikatne. Nie pomijajcie żadnych składników w recepturze, a gofry będą doskonałe.

Puszyste racuchy
07.03.2022 01:00 Racuchy na maślance i sodzie bez drożdży. Niewiarygodnie puszyste i delikatne

Racuchy najczęściej kojarzą nam się z delikatnymi drożdżowymi placuszkami z dodatkiem jabłka. Tym razem jednak przygotujemy je nieco inaczej. W przepisie bowiem wykorzystamy maślankę i sodę oczyszczoną. Koniecznie spróbujcie — efekt was zachwyci. Racuchy na maślance i sodzie wychodzą równie puszyste co klasyczne, dobrze nam znane placuszki przyrządzane na drożdżach. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, a smak subtelny i dobrze zbalansowany. Będą dobre zarówno na śniadanie, jak i na deser. Skusicie się?

Zapiekanka ryżowa z serem i pomidorami
07.03.2022 01:00 Zapiekanka ryżowa z serem i pomidorami. Szybki i tani obiad

Zapiekanka ryżowa jest szybkim i smacznym daniem, które idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Połączcie ryż z pomidorami i tartym serem, a uzyskacie naprawdę sycącą pozycję. Danie posmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom.Zapiekanki stanowią sycącą i smaczną propozycję na obiad dla całej rodziny. Po pysznych przepisach z wykorzystaniem ziemniaków i kapusty oraz soczewicy wracamy z pomysłem, który pomoże wam wykorzystać uzbierane w kuchni resztki po poprzednich posiłkach.

Kapusta pieczona
07.03.2022 01:00 Pieczona kapusta z czosnkiem niedźwiedzim. Ekspresowy dodatek do obiadu

Pieczona kapusta jest łatwym w przygotowaniu i smacznym pomysłem na nietypowy dodatek do obiadu. Wystarczy posmarować warzywo aromatyczną oliwą i upiec. Czosnek niedźwiedzi sprawdzi się tu doskonale. Koniecznie wypróbujcie ten patent. Z białej kapusty przyrządzicie coś więcej niż tylko surówkę z marchewką czy tradycyjny bigos. To wyjątkowo zdrowe warzywo będzie smakowało doskonale w zdecydowanie prostszej odsłonie — zapieczone z dodatkiem aromatycznej oliwy z suszonym czosnkiem niedźwiedzim. Skusicie się?

Wyśmienita pasta do kanapek na bazie ogórków kiszonych
06.03.2022 01:00 Wyśmienita pasta do kanapek na bazie ogórków kiszonych. Prosto, tanio i smacznie

Ogórki kiszone są zdrowym i bardzo smacznym produktem, po który warto sięgać jak najczęściej. Zmieszane z ciecierzycą i cebulką mogą stanowić doskonałe smarowidło do chleba. Kanapki z taką pastą będą niezwykle sycące. Skusicie się? Pasty do kanapek są doskonałym pomysłem nie tylko na śniadanie. Po wegańskim smalczyku z fasoli, który doskonale smakował z ogórkami kiszonymi, przyszedł czas na pastę, w której kiszony specjał zagra pierwsze skrzypce. Lekko kwaśne, sycące i pyszne — spróbujcie koniecznie.

Pyszny omlet z pieczarkami bez ani jednego jajka
06.03.2022 01:00 Pyszny omlet z pieczarkami bez ani jednego jajka. Zaskoczy was dobrze znanym smakiem

Omlet jest smacznym i sycącym daniem, które idealnie sprawdzi się o poranku. Jajeczny specjał z łatwością przygotujecie w wersji roślinnej. Pomoże wam w tym mąka z ciecierzycy i czarna sól, które idealnie odtworzą smak i konsystencję klasycznego omletu z kurzych jaj. Omlet jest sycącym daniem, które pozwoli wam dobrze rozpocząć dzień. Jeżeli więc znudziły wam się już owsianki czy kanapki, ten przepis jest dla was. Spróbujcie roślinnej alternatywy jajecznego dania na bazie mąki z ciecierzycy. Będziecie w szoku, jak bardzo przypomina oryginał.

Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”
06.03.2022 01:00 Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”. Zapomnij o innych deserach

Ciasta bez pieczenia są proste w wykonaniu i efektowne. Rafaello, które wam proponujemy, łączy w sobie pyszne słone krakersy i delikatny smak kokosa, który z pewnością przypadnie do gustu amatorom popularnych pralinek. Spróbujcie go koniecznie. Tak delikatnego deseru dawno nie próbowaliście. Ciasta bez pieczenia nierzadko są niezwykle łatwymi w przygotowaniu i jednocześnie bardzo smacznymi deserami. Część z was z pewnością sprawdzą już przepis na kultowe tiramisu czy sernik na zimno z morelami. Przyrządzony na słonych krakersach Rafaello spodoba się nie tylko dzieciom.

Dlaczego kluski śląskie wychodzą gumowate?
05.03.2022 01:00 Dlaczego kluski śląskie wychodzą gumowate? Wszystko przez banalny błąd

Kluski śląskie są smacznym ziemniaczanym wyrobem, cenionym przez wielu smakoszy. Ich przygotowanie jednak wymaga dobrania odpowiednich proporcji składników. Zbyt duża ilość mąki i jajek może spowodować, że kluski wyjdą twarde i gumowate. Wiemy, co zrobić, aby tego uniknąć. Dobry przepis na kluski śląskie — element klasycznego śląskiego obiadu — musi uwzględniać odpowiednią ilość mąki ziemniaczanej. Powinna ona stanowić 1/4 wykorzystywanych do przygotowania dania ziemniaków. Trzymając się tej zasady, kluski zawsze wyjdą nam delikatne i smaczne.

Zachwycający przepis na gołąbki z 1914 roku
05.03.2022 01:00 Zachwycający przepis na gołąbki z 1914 roku. Łatwy, szybki i tani obiad

Gołąbki skuszą każdego smakosza. Kiedyś potrawa ta przyrządzana bez mięsa. Przepis z 1914 roku wskazuje, że w kapuściane liście zawijało się aromatyczne grzyby wymieszane z ryżem i tak przyrządzone roladki podawało się z sosami. Koniecznie spróbujcie tego dania — będzie miłą odmianą od mięsnego rarytasu. Sposobów na gołąbki jest wiele. Niektórzy kapustę faszerują jedynie mięsem, podczas gdy inni nie wyobrażają sobie, by w farszu, zabraknąć mogło ryżu. Bezmięsna receptura z 1914 roku ujawnia jeszcze inny, pyszny dodatek wykorzystywany do przyrządzenia tej potrawy — grzyby. Sprawdźcie jak zrobić taką wersję klasycznego dania kuchni polskiej.

Przepyszne ciasto z bananami i galaretką od Ewy Wachowicz
05.03.2022 01:00 Przepyszne ciasto z bananami i galaretką od Ewy Wachowicz. Prosty przepis już robi furorę

Ciasto z bananami i galaretką przygotowane według przepisu Ewy Wachowicz jest doskonałym pomysłem na smaczny deser. Puszysty biszkopt, kremowa masa owocowa i lekka pianka pasują do siebie idealnie. Goście z pewnością poproszą o dokładkę. Ciasta z bananami potrafią smacznie zaskoczyć nawet największych sceptyków. Dotychczas podpowiadaliśmy wam już jak wykonać delikatny bananowy chlebek czy sernik bez pieczenia. Teraz zdradzamy sekret pysznego deseru Ewy Wachowicz wykorzystującego również owocowe galaretki. Skusicie się?

Wyśmienity przepis Strzelczyka na pieczarki w glazurze
05.03.2022 01:00 Wyśmienity przepis Strzelczyka na pieczarki w glazurze. Wymarzony dodatek do dań

Pieczarki w glazurze będą doskonałym uzupełnieniem każdego obiadu. Słodki smak bazującej na occie miodowej glazury, proponowanej przez Strzelczyka, zachwyci wielu smakoszy. Koniecznie wypróbujcie ten pyszny przepis. Z pieczarek często przygotowuje się aromatyczną zupę. Doskonale smakują też przyrządzone z warzywnym farszem. Tomasz Strzelczyk proponuje, by podać je do obiadu w pysznym miodowym sosie na bazie octu balsamicznego. Jego delikatny smak doskonale pasuje do grzybów.

Faszerowana cukinia
05.03.2022 01:00 Pieczona cukinia faszerowana wątróbką. Niezwykły sposób na tani obiad

Cukinię można przygotować na wiele różnych sposobów, jednak najczęściej wybiera się napełnienie jej farszem i zapieczenie. Dzisiaj zajmiemy się niecodzienną wersją - do farszu dodaje się bowiem wątróbkę. Dzięki temu można w łatwy i skuteczny sposób przemycić nieco wątróbki do diety niejadka, a przy okazji podać do stołu tani obiad. Cukinia faszerowana wątróbką to przede wszystkim wyjątkowy pomysł na tani obiad, który zachwyca smakiem oraz aromatem. Zapach wydobywający się bowiem z piekarnika podczas pieczenia jest tak przyjemny, że ciężko powstrzymać się przed dokładką.

Sekretny składnik placków ziemniaczanych
05.03.2022 01:00 Sekretny składnik placków ziemniaczanych. Wychodzą idealnie pulchne

Placki ziemniaczane lubi wielu smakoszy. Najsmaczniejsze są wtedy, gdy ich wnętrze jest delikatne i puszyste, a wierzch pozostaje chrupiący. Dodatek sody oczyszczonej pozwoli przygotować właśnie taki specjał. Spróbujcie koniecznie. Podpowiadaliśmy wam już nie raz jak przygotować smaczne placki ziemniaczane. Proponowaliśmy m.in. dodanie do nich pieczarek i sera, a także zdradzaliśmy, jak przyrządzić masę nie ścierając ziemniaków. Tym razem mamy dla was patent, który sprawi, że wasze placki będą pysznie chrupiące z wierzchu i cudownie miękkie w środku. Skusicie się?

Lekkie niczym chmurka budyniowe naleśniki
05.03.2022 01:00 Lekkie niczym chmurka budyniowe naleśniki. Najlepszy, sprawdzony przepis

Naleśniki budyniowe będą pysznym pomysłem na deser. Przyrządzony z dodatkiem proszku o smaku waniliowym rarytas będzie tak lekki, jak nigdy wcześniej, Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Sposobów na pyszne naleśniki zdradzaliśmy wam już kilka. Wystarczy wspomnieć placuszki przyrządzane bez jajek czy recepturę sycące naleśniki z dodatkiem sera białego. Tym razem zdradzamy jak ten specjał przyrządzić z budyniem. Przyjemnie słodki i delikatny słodki klasyk zachwyci każdego.

Najlepszy przepis na marmurkowy sernik
04.03.2022 01:00 Najlepszy przepis na marmurkowy sernik. Kilka chwil i gotowe

Mało który smakosz oprze się pysznemu sernikowi. Jeżeli ciasto przygotujemy na czekoladowym spodzie, będzie jeszcze lepszy. Koniecznie wypróbujcie przepis na sernik marmurkowy brownie. Zachwyci was wyglądem i delikatnością. Po pysznych przepisach na sernik Izaura i kultowy czarno-biały specjał od siostry Anieli przyszedł czas na kolejną pyszną recepturę łączącą to, co w sernikach i czekoladzie najlepsze. Spód brownie doskonale komponuje się z delikatną masą serową upstrzoną kleksami czekolady i z pewnością skusi każdego.

Kotlety z kaszy gryczanej
02.03.2022 01:00 Kotlety z kaszy gryczanej - idealny obiad na Środę Popielcową

Nie wiecie co podać na postny obiad w Środę Popielcową? Przygotujcie zdrowe kotlety z kaszy gryczanej. Wystarczy kilka produktów, by przygotować bardzo prosty i smaczny posiłek dla całej rodziny. Koniecznie sprawdźcie ten przepis. Nie ma nic lepszego niż jarskie kotlety. Wykonać je można z wielu różnych produktów np. z kaszy jaglanej czy ziemniaków. Gryczany specjał z dodatkiem aromatycznego czosnku i szczypiorku zaskoczy was delikatnością i niepowtarzalnym smakiem. Skusicie się?

Placki ziemniaczane z pieczarkami i serem
02.03.2022 01:00 Placki ziemniaczane z pieczarkami i serem. Najlepszy przepis

Placki ziemniaczane są rarytasem, po który od czasu do czasu sięga większość z nas. Warto je urozmaicić, dodając do masy pieczarki i ser żółty. Składniki te idealnie pasują do ziemniaków i sprawiają, że usmażone placki stają się niezwykle aromatyczne. Spróbujcie, a już nigdy ich nie pominiecie. Zdradzaliśmy wam już patent na puszyste placki ziemniaczane z kiełbasą. Podpowiadaliśmy też co zrobić, by masa ziemniaczana nie ściemniała przed smażeniem. Tym razem na tapet bierzemy recepturę z dodatkiem pieczarek i sera. Pysznie ciągnące się nadzienie z duszonymi grzybami skradnie serce niejednego smakosza.

Najpyszniejsze kotlety schabowe marynowane w musztardzie i miodzie
02.03.2022 01:00 Najpyszniejsze kotlety schabowe marynowane w musztardzie i miodzie

Marynowanie mięsa jest istotnym elementem przyrządzania tradycyjnych schabowych. Warto skusić się na obtoczenie kotletów w musztardzie i miodzie. Razem smakują wyśmienicie. Koniecznie spróbujcie. Wiele jest sposobów na przyrządzenie smacznych schabowych. Podpowiadaliśmy już kilka w tym pyszne schabowe w kefirze czy staropolskie kotlety w maślance. Tym razem proponujemy wyjątkową marynatę miodowo-musztardową, z którą schab smakuje obłędnie. Skusicie się?

Apetyczne smażone pieczarki w serowej panierce
01.03.2022 01:00 Apetyczne smażone pieczarki w serowej panierce

Szukacie pomysłu na smaczną przekąskę? Usmażcie pieczarki w cieście. Zanurzone w serowej otoczce grzyby będą rozpływać się w ustach. Specjał przyrządzicie bardzo szybko, a z talerzy zniknie w okamgnieniu. Spróbujecie? Zdradzaliśmy wam już kilka sprawdzonych przepisów wykorzystujących pieczarki. Wystarczy wspomnieć oryginalne soczewiaki czy wyśmienite pieczarki faszerowane warzywami. Tym razem podpowiadamy jak te smaczne grzyby opanierować. Do ciasta, w którym je usmażymy, dodamy sera, by było jeszcze apetyczniej.

Lekka i prosta zupa z białej rzodkwi i niedźwiedziego czosnku
01.03.2022 01:00 Lekka i prosta zupa z białej rzodkwi i niedźwiedziego czosnku

Nie wiecie jak wykorzystać wcześniej przygotowany rosół? Spróbujcie wyśmienitej zupy z białej rzodkwi z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Danie w smaku przypomina skrzyżowanie kapuśniaku z ogórkową, a czosnek niedźwiedzi nadaje jej przyjemnego aromatu. Będziecie zachwyceni jej delikatnie pikantnym smakiem. Sposoby na ogórkową czy pomidorową cieszą się niesłabnącą popularnością. Inne warzywa mają w sobie równie dużo smaku, który warto odkryć. Proponujemy wam przygotowanie aromatycznej zupy z białej rzodkwi, którą doprawimy czosnkiem niedźwiedzim. Jej wyjątkowy smak was zachwyci.

Rozkosznie bananowe ciasto bez pieczenia na krakersach
01.03.2022 01:00 Rozkosznie bananowe ciasto bez pieczenia na krakersach

Szukacie szybkiego i smacznego deseru bez pieczenia? Bananowy specjał na herbatnikach z delikatnym kremem mascarpone sprawdzi się doskonale. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy ułożyć owoce na ciastkach i pokryć je smaczną masą, która powstaje niemalże ekspresowo. Skusicie się? Jeśli wypróbowaliście już klasyczne tiramisu czy ciasto z masą budyniową, ta propozycja jest dla was. Banany ułożone na ciasteczkowym spodzie w towarzystwie mascarpone i bitej śmietany smakują wyśmienicie. Składniki na ten deser kupicie niemalże w każdym sklepie, a efekt przygotowań zachwyci każdego, kto go spróbuje. Koniecznie przetestujcie tę prostą recepturę.

Sprytny patent na wyjątkowo soczysty pieczony schab
01.03.2022 01:00 Sprytny patent na wyjątkowo soczysty pieczony schab

Mięso pieczone w rękawie jest jednym ze smaczniejszych pomysłów na obiad. Zamarynowany z dodatkiem octu balsamicznego schab sprawdzi się doskonale zarówno na uroczystym obiedzie jak i jako element kanapek. Aromatyczny płyn nada mięsu kruchości i sprawi, że będzie wyjątkowo soczyste. Sposobów na pieczenie schabu zdradzaliśmy już kilka. Wystarczy wspomnieć schab w mlecznej marynacie czy idealny na kanapki schab pieczony. Tym razem na tapet bierzemy wyjątkowo aromatyczną marynatę z dodatkiem octu balsamicznego. Kwaskowy płyn sprawi, że pieczyste zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Paprykarz szczeciński
28.02.2022 01:00 Lepszy niż ze sklepu - mistrzowski przepis na domowy paprykarz

Trudno znaleźć bardziej rozpoznawalny dodatek do pieczywa w Polsce niż tradycyjny paprykarz szczeciński. Większość smakoszy kupuje go gotowego w sklepie, lecz mamy przepis na znacznie smaczniejszą wersję. Danie o afrykańskich korzeniach zrobisz w mistrzowskim stylu, stosując się do poniższej receptury. Formuła paprykarzu szczecińskiego została opracowana w latach 60. XX w. po to, aby w wydajny sposób móc zagospodarować odpady po obróbce ryb. Znalazły się w niej różne egzotyczne przyprawy, takie jak ostra afrykańska papryczka pima, czy pulpa pomidorowa z Bałkan. Polscy marynarze poznali ich smak podczas zamorskich podróży i na tyle je pokochali, że przywieźli je do ojczyzny. Obecnie w sklepach ciężko o paprykarz o takim samym smaku jak oryginalna receptura. Jeśli więc do niego tęsknisz, możesz skorzystać z poniższej instrukcji. Z jej pomocą zrobisz paprykarz tak, jak za dawnych lat.

Purée z cebuli. Prosty i pyszny dodatek obiadowy
27.02.2022 01:00 Purée z cebuli. Prosty i pyszny dodatek obiadowy

Do obiadu zawsze podajecie tłuczone ziemniaki? Tym razem proponujemy wam przygotowanie czegoś nieco innego. Delikatnie słodkie purée z cebuli doskonale zastąpi klasyczny skrobiowy dodatek. Skusicie się? Choć cebulę najczęściej podsmaża się i dodaje do dań, są przepisy, w których gra pierwsze skrzypce. Wspomnieć tu trzeba przede wszystkim o wyjątkowo smacznej konfiturze z czerwonej cebuli, która doskonale smakuje już z chlebem, oraz o aromatycznej zupie cebulowej, która skradła już niejedno serce. Cebulowe purée jest kolejną propozycją na niestandardowe wykorzystanie tego zdrowego warzywa. Z powodzeniem zastąpi ono tłuczone ziemniaki i będzie smakowało z każdym pieczonym mięsem oraz jego zamiennikami. Spróbujcie koniecznie.

Najlepszy przepis na ciasto na pierogi z 1920 roku
27.02.2022 01:00 Najlepszy przepis na ciasto na pierogi z 1920 roku

Domowe pierogi, które się nie rozpadają? Przygotowanie dobrego ciasta nie będzie stanowiło problemu, jeśli skorzystacie z tradycyjnej receptury z 1920 roku. Wykorzystuje ona przesianą mąkę pszenną typu 450, z której ciasto zawsze wychodzi elastyczne i wytrzymałe. Koniecznie sprawdźcie ten sposób. Wyjaśnialiśmy już, dlaczego do ciasta na pierogi nie powinno się dodawać jajek i jak na jego konsystencję wpływa dodatek oleju. Idealne ciasto będzie delikatne, miękkie i zachowa swój kształt w czasie gotowania. Właśnie takie przyrzadzicie, kierując się wskazówkami z 1920 roku. Spróbujecie?

Smaczny patent na boczniaki w panierce
26.02.2022 01:00 Smaczny patent na boczniaki w panierce

Schabowe potrafią się znudzić. Urozmaićcie tradycyjny polski obiad i zamiast mięsa opanierujcie boczniaki. Grzyby będą do złudzenia przypominać mięso, a ich smak zachwyci nawet największych sceptyków. Boczniaki są zdrowymi i wyjątkowo smacznymi grzybami, z których przyrządzić można o wiele więcej niż tylko jajecznicę czy roślinne flaczki. Wegetariańskie kotlety z tych grzybów to kolejna wyjątkowa potrawa, która skradnie wasze serca. Kupcie duże kapelusze i koniecznie przygotujcie ten specjał.

Rewolucyjne kopytka Anny Lewandowskiej bez grama ziemniaka
26.02.2022 01:00 Rewolucyjne kopytka Anny Lewandowskiej bez grama ziemniaka

Kopytka są popularnym i prostym w przygotowaniu dodatkiem obiadowym. Tradycyjnie przyrządza się go z ugotowanych ziemniaków, lecz istnieją też inne warianty. Z przepisu Anny Lewandowskiej zrobicie kopytka dyniowe. Są równie smaczne i satysfakcjonujące. Spróbujecie? Anna Lewandowska często zaskakuje nietypowy recepturami. Wystarczy wspomnieć jej mielone z burakiem czy placki ziemniaczane ze szpinakiem. Tym razem zdradzamy, jak celebrytka przygotowuje popularne kopytka. Zamiast ziemniaków wybiera dynię, co sprawia, że wyrób jest delikatnie słodki, jednocześnie pozostając sycącym.

Racuchy
26.02.2022 01:00 Puszyste racuchy bez drożdży i proszku do pieczenia

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że istnieje możliwość zrobienia racuchów bez dodatku drożdży, jak i proszku do pieczenia. Żeby placki były puszyste, należy połączyć ciasto z pianą z białek, która skutecznie je napowietrzy. Niżej wyjawiamy całą recepturę na te pyszne racuchy z jabłkami. Racuchy bez proszku do pieczenia czy jajek mogą sprawiać z początku wrażenie, jakoby nie mogłyby się udać. Znamy jednak bardzo prosty i świetnie działający trik, który na zawsze sprawi, że więcej nie dodasz spulchniaczy do masy na placki. Drożdże oraz proszek do pieczenia mogą wywoływać reakcje alergiczne, dlatego zamiast nich wrzuć do ciasta pianę z białek. Z jej pomocą zrobisz puszyste racuszki, które zachwycą wszystkich twoich gości.