Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Sałatka

Sałatka

sałatka z popcornem
14.04.2021 02:00 Gwiazda pokazała kontrowersyjny przepis na sałatkę

Swego czasu rekordy popularności biły sałatki z makaronem z zupek chińskich lub chipsami. Danie wzbudzało jednak ogromne emocje. Chociaż niektórzy doceniali ich walory smakowe, to jednak nie były one najlepszym wyborem dla naszego zdrowia.Specjaliści nie mają wątpliwości, lepiej unikać jedzenia fast foodów i starać się przemycać w naszym codziennym menu takie produkty, które posiadają cenne dla zdrowia składniki odżywcze. Ostatnio sporo emocji wzbudziła sałatka z dodatkiem popcornu.Kontrowersyjny składnik sałatkiMolly Yeh z kanału Food Network nie spodziewała się, że podany przez nią przepis na sałatkę wzbudzi aż tyle negatywnych emocji. Niestety internauci nie pozostawili na kobiecie suchej nitki. Niektórzy zastanawiali się nawet, czy wideo na pewno jest prawdziwe i nie jest tylko zwykłym żartem.Poszło o bardzo kontrowersyjny składnik dania, jakim jest popcorn. Co poza nim znalazło się w składzie nietypowego dania? Zdradzamy poniżej.Przepis na kontrowersyjną sałatkęJesteście ciekawi, z czego składała się kontrowersyjna sałatka. Trzeba przyznać, że jej autorce nie brakowało wyobraźni. Gwiazda programu kulinarnego połączyła ze sobą szereg dość nietypowych składników.W sałatce poza wspomnianym popcornem znalazł się również groszek, marchewka, szalotka, rzeżucha oraz liście selera. Uwagę przykuwa także sos. Jest on przygotowany na bazie octu jabłkowego, śmietany, cukru, majonezu i musztardy Dijon.Tak jak, wspominaliśmy, danie spotkało się z wręcz ogromną krytyką. Wiele z zarzutów internautów zrozumienie niemal każdy smakosz. Jesteśmy ciekawi, czy zgadzacie się z poniższymi wypowiedziami?Internauci nie mieli litościWielu osobom sam pomysł dodania prażonych ziaren kukurydzy do sałatki wydawał się niemal niedorzeczny. Inny zarzut dotyczył bardziej technicznych kwestii przygotowania tej potrawy.Internauci zauważyli, że pod wpływem sosu popcorn przestanie być chrupiący i zupełnie straci swoje dotychczasowe walory smakowe. Cały proces przygotowania sałatki znajdziecie w poniższym filmie.Jeśli szukacie receptur na pyszne dania, to trafiliście pod dobry adres. Na naszej stronie znajdziecie wiele przepisów na wyśmienite posiłki. Niedawno zdradzaliśmy recepturę wyjątkowej zupy z cukinii oraz sałatki z jarmużem.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Jakich produktów nie należy mrozić?Jak wykorzystać sok z brzozy w kuchni?Na jakim oleju najlepiej smażyć ryby?źródło: pysznościZapraszamy na nasz Instagramundefined

Sałatka jarzynowa
05.04.2021 02:00 Czy można zamrozić sałatkę jarzynową?

Sałatka jarzynowa to klasyk, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Zrobiłaś jej za dużo? Nie martw się, możesz z powodzeniem ją zamrozić lub przechować w lodówce. Zdradzamy, jak się za to zabrać.Mrożenie sałatki jarzynowejCzy można mrozić sałatkę jarzynową? Tak, ale warto pomyśleć o tym jeszcze przed jej przyrządzeniem. Najlepiej jest, gdy umieścimy pokrojone ugotowane warzywa w hermetycznie zamykanym pojemniku i umieścimy w zamrażalniku.W ten sposób przygotowane warzywa mogą być przechowywane nawet przez tydzień. Po wyciągnięciu ich z zamrażalnika wystarczy dodać do nich majonez i przyprawy, a następnie cieszyć się uwielbianą sałatka.Co zrobić w sytuacji, w której włożymy do zamrażalnika sałatkę z dodatkiem majonezu? Niestety, nie mamy dobrych wieści. Gdy zamrozimy sałatkę z majonezem, to straci ona nie tylko swój smak, ale również konsystencję. Takie danie raczej nie zachwyci wymagających smakoszy. Dlatego, dobrą praktyką mieszanie jest mniejszej partii gotowanych warzyw z majonezem lub jogurtem. Co z przechowywaniem sałatki jarzynowej w lodówce?Przechowywanie sałatki jarzynowej w lodówceNiestety nie powinno się przechowywać sałatki jarzynowej w lodówce dłużej niż 1 - 2 dni. Po tym czasie danie może być po prostu szkodliwe dla naszego żołądka i spowodować zupełnie niepotrzebne dolegliwości.Przed jej spożyciem warto, dokładnie powąchać miskę. Lepiej nie sięgajmy po sałatkę, gdy wyczujemy od niej np. nieświeży zapach lub, gdy zobaczymy, że pewne jej składniki po prostu już się psują.Szczególnie należy zachować czujność, gdy dodajemy do naszej sałatki cebulę, pora, ogórki kiszone lub kwaśne jabłko. Dlatego, gdy nie chcemy zmarnować świątecznego jedzenia powinniśmy starać, się przyrządzać jego nieco mniejsze ilości lub dodawać sos dopiero bezpośrednio przed jego podaniem.Niedawno pisaliśmy o poradzie Magdy Gessler, która odradza dodawania do popularnej sałatki cebuli. O tym, dlaczego, nie warto sięgać po ten składnik, szerzej pisaliśmy tutaj.Polecamy również przepis na sałatkę jarzynową z pieczonych warzyw.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Szczegóły kaucji za szklane i plastikowe butelkiWyjątkowa jajecznica z dodatkiem ziela angielskiegoDlaczego warto jeść banany?źródło: radio zet/ newsy.gotujmyZapraszamy na nasz Instagramundefinedundefinedundefinedundefined

Pyszna sałatka jarzynowa
04.04.2021 02:00 Jak długo można przechowywać w lodówce sałatkę jarzynową?

Nie da się ukryć, że sałatka jarzynowa jest jednym z najbardziej znakomitych świątecznych specjałów. Niektórzy nie wyobrażają sobie udanej Wielkanocy bez tego smakołyku. W każdym domostwie sałatkę jarzynową przyrządza się odrobinę inaczej.

Sałatka jarzynowa Magdy Gessler
03.04.2021 02:00 Magda Gessler wskazuje błąd w przyrządzaniu sałatki jarzynowej

Sałatka jarzynowa należy do grupy dań, które pozwalają wykorzystać produkty nienadające się do zrobienia innych pełnoprawnych posiłków. Dlatego można porównywać ją do zapiekanki czy gulaszu - często wkładamy do nich składniki pozostałe po gotowaniu wczorajszego obiadu lub kolacji. Magda Gessler jest ogromną znawczynią klasycznej polskiej sztuki gastronomicznej, co widać, chociażby w jej programie Kuchenne Rewolucje, w którym uczy restauratorów lepszego prowadzenia knajp oraz dobierania menu do klimatu lokalu. Tym razem Gessler wyjawiła jaki błąd popełniają Polacy podczas robienia sałatki jarzynowej.

Sałatka jarzynowa
02.04.2021 02:00 Magda Gessler zdradziła sekret idealnej sałatki jarzynowej

Magda Gessler nazywana jest królową polskiej gastronomii. Gwiazda zna niemal wszystkie tajniki polskiej kuchni i chętnie dzieli się nimi ze swoimi fanami. Jaki jest jej patent na klasyczną sałatkę jarzynową?

Sałatka jarzynowa z chrzanem
27.03.2021 01:00 Wielkanocna wersja sałatki jarzynowej

Nie da się ukryć, że sałatka jarzynowa jest nie lada specjałem. Przeważnie nie wywołuje ona u nas większego zaskoczenia. Warto jednak postawić na jej niecodzienną odmianę. Dodatek w postaci chrzanu sprawi, że specjał momentalnie zniknie z talerzy.

Por w formie surówki
18.03.2021 01:00 Aromatyczna surówka z pora

Por i mleko kokosowe są dosyć nieoczywistym połączeniem. Warto je jednak wypróbować, ponieważ efekt pozostaje na długo w pamięci i sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Wyjątkowa surówka sprawi, że obiad jeszcze szybciej zniknie z talerzy.

Surówka z selera i rodzynek
17.03.2021 01:00 Pyszna surówka z selera

Smakowita surówka jest jednym z tych specjałów, którego nie może zabraknąć u boku wielu obiadowych specjałów. Z założenia porcja warzyw ma dostarczyć nam cennych składników odżywczych. Nie inaczej jest w przypadku surówki z selera.

Surówka z pora i kiszonych ogórków
16.03.2021 01:00 Przepis na pyszną surówkę z pora i ogórków kiszonych

Surówka często okazuje się być mdłą i nudna,. dlatego wiele osób pozostawia ją na swoich talerzach po skończonym posiłku. Ten dodatek do obiadu wcale nie musi być niesmaczny, wystarczy przygotować go z pasją i miłością, a każdemu będzie smakować. Warto zjadać duże ilości surówek, ponieważ to właśnie one dostarczają nam mnóstwa mikroelementów i wartości odżywczych, które są konieczne do odpowiedniej pracy całego ludzkiego organizmu. Często surówki są jedynym źródłem wielu witamin i minerałów.

Sałatka jarzynowa, która nie ma sobie równych
16.03.2021 01:00 Chrupiąca sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw

Sałatka jarzynowa musi pojawić się na stole praktycznie na każde święta czy ważniejsze uroczystości. Jesteśmy przyzwyczajeni do widoku ogromnej miski tejże sałatki, pod ciężarem której ugina się stół. Jej smak jest w końcu tak doskonały, że ciężko powstrzymać się przed choćby jednym talerzem. Okazuje się jednak, że danie to można sporządzić w zupełnie inny sposób, który nie wymaga gotowania warzyw. Podczas gotowania mnóstwo smaku, aromatu i wartości odżywczych wypłukiwane jest przez wodę, a poniższa metoda pozwala tego uniknąć.

Surówka z kapusty pekińskiej
14.03.2021 01:00 Przepyszna surówka z kapusty pekińskiej

Smakowita surówka niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Roślinna mieszanka pojawia się na naszych talerzach w różnych wydaniach. Tym razem sięgniemy po przepis na fantastyczną surówką z kapusty pekińskiej.

Anna Lewandowska i jej sałatka z burakiem
13.03.2021 01:00 Sałatka z burakiem według przepisu Anny Lewandowskiej

Anna Lewandowska z całą pewnością zrewolucjonizowała polskie podejście do żywienia oraz zdrowego trybu życia. Wiele osób z przyjemnością śledzi jej poczynania i stara się nieco zmienić swoje przyzwyczajenia. Z jej przepisów możemy się dowiedzieć, jak jeść pysznie, zdrowo, ale bez wyrzeczeń i głodu. Wiele z nas popełnia typowy błąd kolacyjny i na talerzu kładzie tłuste mięso, bądź słodkie przekąski. Pyszna i prosta sałatka z buraka będzie z pewnością dużo lepszą alternatywą.

Sałatka jarzynowa od Karola Okrasy
12.03.2021 01:00 Niezwykły przepis Karola Okrasy na sałatkę jarzynową

Sałatka jarzynowa jest jednym z tych dań, których nie może zabraknąć podczas świąt i różnego rodzaju uroczystości. Każdy przygotowuje ją w nieco inny sposób. Warto zwrócić uwagę na recepturę od Karola Okrasy. Przepis z pewnością zainteresuje osoby, które poszukują wyjątkowych smaków.

Sałatka wielkanocna z produktów śniadaniowych
09.03.2021 01:00 Sałatka wielkanocna z resztek po śniadaniu

Bez wątpienia sałatka wielkanocna jest pozycją obowiązkową w trakcie świąt. Danie można zrobić praktycznie z dowolnych składników. Tym razem sięgniemy po przepis, w którym wykorzystamy to, co znajduje się w większości kuchni.

Sałatka jarzynowa, która nie ma sobie równych
09.03.2021 01:00 Jak długo można przechowywać sałatkę jarzynową?

Sałatka jarzynowa prawdopodobnie wywodzi się z Rosji, gdzie została wymyślona przez pewnego moskiewskiego szefa kuchni w XIX wieku. Choć w tamtych czasach była ona daniem ekskluzywnym i składającym się z delikatesów, na przestrzeni lat rozprzestrzeniła się do wielu innych krajów. W Polsce popularność zdobyła w czasach PRL-u, kiedy proste warzywne składniki pozwalały gotować ją każdemu Polakowi. Do dzisiaj uwielbiamy ją jeść podczas wielu okazji, choć metody jej przygotowania różnią się w zależności od regionu kraju.

Sałatka jarzynowa
04.03.2021 01:00 Wiosenna odsłona sałatki jarzynowej

Chociaż w wielu naszych domach króluje przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową, to możemy ją podać na wiele różnych sposobów. Na święta wielkanocne doskonałym pomysłem jest zaserwowanie jej wiosennej wersji.Wiosenna odsłona sałatki jarzynowejWielu z nas już teraz z niecierpliwością wypatruje wiosny, a co za tym idzie nowalijek. Ta pora roku wpływa w końcu nie tylko na nasze samopoczucie, ale również na zawartość naszych talerzy!Wiosna kojarzy się również z nadchodzącą Wielkanocą. W tym czasie spędzamy wiele godzin w kuchni, aby zachwycić naszych bliskich wyjątkowymi potrawami. Poza tradycyjnym żurkiem i faszerowanymi jajkami, na naszym stole nie może wręcz zabraknąć sałatki jarzynowej.Poza tradycyjnymi składnikami warto dodać do niej rzodkiewkę oraz natkę pietruszki. To wyraziste w smakach składniki doskonale podkręcą smak kultowej sałatki. Poniżej podajemy przepis na pyszną, sezonową wersję tego dania.Składniki:2 jabłka5 rzodkiewek1 cebula3 ogórki konserwowe3 ziemniaki4 marchewki3 pietruszki1/2 pęku natki pietruszkisól i pieprz do smaku3 łyżki majonezuSposób wykonania:Obierz marchewki, pietruszki oraz ziemniaki, a następnie gotuj w osolonej wodzie, aż do miękkości. Jajka ugotuj na twardo, umyj natkę oraz rzodkiewkę.Pokrój w drobną kostkę wszystkie składniki sałatki, a następnie je dokładnie wymieszaj razem z dobrej jakości majonezem oraz solą i pieprzem. Włóż danie do lodówki na około 30 minut, aby smaki się ze sobą przegryzły.Jeśli chcesz przygotować sałatkę w nieco wersji, zastąp majonez jogurtem naturalnym.Szukasz innych przepisów na sałatkę jarzynową? Niedawno przedstawialiśmy wyjątkowy przepis Jakuba Kuronia na ten specjał. Pisaliśmy również o tym, jak to danie robi sam Tomasz Strzelczyk.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Przepis na surówkę z poraCzy można jeść jajka po upływie terminu ważności?Tylko jeden rodzaj herbaty ma niesamowity wpływ na zębyźródło: gotujwstylueko.plZapraszamy na nasz Instagramundefinedundefined undefined

Sałatka jarzynowa
01.03.2021 01:00 Sposób Kuronia na sałatkę jarzynową

Sałatka jarzynowa jest absolutnym klasykiem. Tanie, proste i syte danie jest obowiązkowym punkiem zbliżających się świąt wielkanocnych. Czy może ono nas czymś zaskoczyć?Okazuje się, że wystarczy dodać jeden niepozorny składnik, aby nieco urozmaicić smak popularnej sałatki. Uwielbiamy kucharz Tomasz Strzelczyk, stawia na kultową szarą renetę, natomiast Jakub Kuroń dodaje do dania por.Sałatka jarzynowa receptury Jakuba Kuronia z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom jej tradycyjnej wersji. Nie może w niej zabraknąć gotowanej marchewki, selera, ogórków kiszonych oraz zielonego groszku. Natomiast dodatek pora nieziemsko podkręci smak tej prostej, lecz pysznej potrawy.Przepis Jakuba Kuronia na sałatkę jarzynowąSkładniki:1 kg marchewki 300 g pietruszki 300 g selera 70 g pora 250 g ogórków kiszonych 300 g jabłek4 jajka na twardo1 szklanka mrożonego zielonego groszku3 łyżki musztardy miodowej 200 g majonezu stołowegosól, pieprz czarnySposób wykonania:Włóż do garnka nieobraną włoszczyznę i gotuj, ją prawie do całkowitej miękkości przez około 40 minut. Mrożony groszek przełóż do miski i zalej wrzątkiem. Następnie odstaw go na 5 minut, odcedź i osusz.Ugotowane warzywa oraz jabłka, ogórki kiszone, pora i jajka pokrój w drobną kostkę. Wszystkie składniki włóż do dużej miski. Przygotuj sos. Połącz ze sobą musztardę oraz majonez, a następnie wymieszaj powstały miks z pozostałymi składnikami sałatki. Sekret smakuJakub Kuroń podkreśla, że sekretem smaku jego sałatki jarzynowej są starannie skomponowane składniki. Nie może w niej zabraknąć elementu kwaskowatego, czyli ogórka kiszonego, zaś lekkiej pikanterii nadaje jej por.Zdaniem kucharza każdy ma swój sposób na to pyszne danie i swój sekretny składnik, który do niego dodaje. Jesteśmy ciekawi, na jakie produkty stawiają nasi czytelnicy? Dajcie znać w komentarzach!Polecamy również inny niezwykły przepis na sałatkę jarzynową z dodatkiem pieczonych warzyw. Artykuł znajdziecie tutaj.Sekret idealnego koloru ciasta drożdżowegoPrzepis na domowy syrop z burakówNietypowy przepis na pieczone ziemniakiźródło: kuron.comZapraszamy na nasz Instagramundefinedundefinedundefined

Tomasz Strzelczyk i jego sałatka jarzynowa
27.02.2021 01:00 Obłędny przepis Tomasza Strzelczyka na sałatkę jarzynową

Bez wątpienia Tomasz Strzelczyk potrafi zdziałać w kuchni cuda. Mistrz kuchni podzielił się swoją recepturą na sałatkę jarzynową. Efekt jest obłędny. Wszystko za sprawą odpowiedniego przygotowania i zastosowaniu najlepszych składników.

Sałatka lwowska od Magdy Gessler
25.02.2021 01:00 Gessler podała przepis na sałatkę lwowską

Sałatka lwowska smakuje obłędnie i momentalnie znika z talerzy. Domownicy z pewnością będą łasi na dokładkę. Wystarczy wykorzystać przepis od słynnej restauratorki. Magda Gessler ponownie okazała się niezawodna.

Sałatka jarzynowa
21.02.2021 01:00 Nowa odsłona sałatki jarzynowej

Sałatka jarzynowa ma swoich fanów w całej Polsce. Pożywne danie zyskało swoją popularność w czasach PRL-u, dlatego dla wielu z nas jest ono smakiem dzieciństwa lub wczesnej młodości. Kojarzy się ze świętami lub rodzinnymi uroczystościami.Jakiś czas temu podawaliśmy tradycyjny przepis na sałatkę jarzynową (znajdziecie go tutaj). Dzisiaj polecamy Wam nieco zmodyfikowaną wersję tej potrawy. Z pewnością przypadnie ona do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom!Sałatka jarzynowa z pieczonymi warzywamiNowa wersja sałatki jarzynowej oparta jest nie na gotowanych, ale na pieczonych warzywach korzeniowych. Są one o wiele bardziej wyraziste w smaku i mają nieco bardziej intensywny aromat od tych ugotowanych.Poniżej podajemy przepis na to pyszne i proste danie, które z pewnością zagości w Waszym menu. Kto wie, może podacie je z okazji nadchodzących świąt wielkanocnych?Składniki:5 ziemniaków3 marchewki2 korzenie pietruszki1/2 selera1 por4 ogórki kiszone1 kwaśne jabłko4 jajkasól i pieprz do smaku2 łyżeczki ostrej musztardymajonezSposób wykonania:Umyte i osuszone warzywa korzeniowe (marchewkę, pietruszkę, seler) włóż na blachę wyłożoną pergaminem lub folią i piecz przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.W tym czasie ugotuj jajka na twardo, a ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę i wyciśnij z nadmiaru soku.Gdy warzywa zmiękną i wystudzą się, obierz je ze skórki i pokrój w drobną kostkę. To samo zrób z jajkami oraz cebulą. Wymieszaj ze sobą upieczone warzywa, ogórki kiszone, jajka oraz cebulę, a następnie dopraw je solą i pieprzem. Przygotuj sos: połącz ze sobą 2 łyżeczki ostrej musztardy z 1 łyżką majonezu. Wymieszaj go z pozostałymi składnikami sałatki. Smacznego!Interesujący przepis na sałatkę jarzynową znajdziesz również na kanale SzkolaGotowania na You Tube, z którego pochodzi powyższe zdjęcie.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Dlaczego warto dodawać do mięsa mielonego sodę?Picie soku pomidorowego o poranku przynosi niezwykłe korzyściSernik wiedeński siostry Anastazji z 5 składnikówźródło: basiawkuchni.blogspot.comZapraszamy na nasz Instagramundefinedundefined

Sałatka jarzynowa Magdy Gessler, która nie ma sobie równych
17.02.2021 01:00 Przepis Magdy Gessler na sałatkę jarzynową z wyjątkowym składnikiem

Sałatka jarzynowa ma ogromną ilość fanów w Polsce. Każdy Polak zna jej smak i nawet ci, którzy deklarują niechęć do tej potrawy, wiedzą dokładnie jak ja przygotować. Okazuje się jednak, że Magda Gessler wykorzystuje niecodzienny produkt do przygotowania swojej wersji sałatki. Gessler znana jest z wielkiego zamiłowania do tradycyjnej polskiej kuchni, dlatego nikogo nie powinna dziwić obecność grzybków marynowanych w occie w jej sałatce jarzynowej. Warto wypróbować tego smaku, ponieważ taka sałatka z pewnością znacznie inaczej smakuje.

Sałata nie zwiędnie tak szybko
17.02.2021 01:00 Sprytny sposób na przedłużenie świeżości sałaty

Zwiędła sałata potrafi przyprawić o nie lada rozczarowanie. Nieestetyczne liście z pewnością nie zachęcają do jedzenia. Prawdopodobnie każdy doświadczył kiedyś tej nieprzyjemności. Możemy jej uniknąć w łatwy sposób.

zapiekanka
27.01.2021 01:00 Sałatka nr 1 w Polsce w formie pysznej zapiekanki

Sałatka gyros jest wielkim przebojem rodzinnych imprez. Nieważne ile jej przygotujemy, zawsze rozchodzi się w niemal błyskawicznym tempie. Jej najważniejszym elementem jest mięso z piersi z kurczaka obtoczone w aromatycznej przyprawie gyros.Na naszej stronie możecie znaleźć zarówno klasyczny przepis na tą pyszną sałatkę, jak i pomysł na jej lekką modyfikację. Dzisiaj przychodzimy do Was z przepisem na zapiekankę inspirowaną tym wielkim przysmakiem. Jesteśmy ciekawi, czy przypadnie Wam do gustu!Zapiekanka gyros - przepisSkładniki:1 podwójny filet kurczaka2 łyżki przyprawy gryros*2 torebki białego ryżu (200 g)1 czerwona papryka1 większa czerwona cebula2 ogórki kiszone1 mała puszka kukurydzy150 - 200 g tartego sera mozzarellapo 1/2 szklanki majonezu i ketchupunatka pietruszkioliwa lub olejSposób wykonania:Pokrój filet z kurczaka na mniejsze kawałki, a następnie obtocz je w przyprawie gyros. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i wysyp na duży talerz. Pokrój paprykę i cebulę w drobne kosteczki, a ogórki kiszone na plasterki, odcedź kukurydzę. Zetrzyj żółty serPrzygotuj sos. Wymieszaj 1/2 szklanki majonezu z 1/2 szklanki ketchupu. Mieszaj dokładnie, aż sos uzyska jednolity kolor. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.Blaszkę do pieczenia posmaruj łyżką oliwy, a następnie na jej dno wyłóż ugotowany wcześniej ryż. Posmaruj go 1/3 sosu i posyp 1/3 sera żółtego. Na dużej patelni usmaż kurczaka i zeszklij na złoto pokrojoną w kostkę cebulę. Wyłóż je do formy i skrop 1/3 sosu i posyp 1/3 sera.Włóż do formy pokrojoną paprykę i kukurydzę oraz ogórki kiszone. Dodaj resztę sosu i sera. Zapiekankę piecz przez 30 minut w 180 stopniach C. Przed podaniem posyp ją natką pietruszki.Majonez do sosu możesz zastąpić jogurtem naturalnym, a ogórki kiszone ogórkami konserwowymi.Podobny przepis na zapiekankę gyros znajdziecie na kanale Majkel na You Tube, z którego pochodzi powyższe zdjęcie.Wypróbujesz przepis na zapiekankę gyros?Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Zaskakujące sceny w toruńskiej restauracji. Wszyscy przecierali oczy ze zdumieniaNajszybszy możliwy przepis na faworki. W sam raz dla zabieganych i niecierpliwychKiedy wypada najbliższa niedziela handlowa? Zaskoczenie gwarantowaneźródło: Kwestia SmakuZapraszamy na nasz Instagramundefinedundefinedundefined

Sałatka jarzynowa według Ewy Wachowicz
27.11.2020 01:00 Sałatka jarzynowa według Ewy Wachowicz, istne arcydzieło. Gwiazda dodaje kontrowersyjny składnik, ludzie nie mogą uwierzyć

Nie da się ukryć, że sałatka jarzynowa jest wyjątkowo smakowitą propozycją kulinarną, której ciężko się oprzeć. Mieszanka warzyw i sosu na bazie majonezu może przyprawić o szybsze bicie serca. Tym razem dodamy również kukurydzę. Efekt powala na łopatki.

Sałatka jarzynowa
25.11.2020 01:00 Ania Starmach podała przepis na sałatkę jarzynową. Tradycyjna, bez udziwnień, idealna na świąteczny stół

Tradycyjna sałatka jarzynowa zachwyca smakiem od pokoleń. To niesamowicie smaczne rozwiązanie na potrawę wigilijną, która gości na naszych stołach co roku. Przepis na klasyczną sałatkę jest jeden, a mimo wszystko u każdego smakuje ona inaczej.