Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Sałatka

Sałatka

Projekt bez tytułu (27)
25.09.2021 02:00 Nietypowa sałatka jarzynowa z marynowanymi pieczarkami

Jarzynowa to jedna z najpopularniejszych sałatek w polskiej kuchni polskiej sałatki. Przygotowywana z gotowanych warzyw, z kiszonym ogórkiem i majonezem — po prostu pyszna. Spróbujcie jej jednak z dodatkiem marynowanych pieczarek, a zapomnicie, że kiedykolwiek ich tam nie było.Marynowane grzyby doskonale podkręca smak warzyw. W proponowanej wersji dodajemy też niewiele majonezu. Sałatka zatem będzie nieco lżejsza niż tradycyjna i będą mogły sobie na nią pozwolić także osoby dbające o linię. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

surówka z kalarepy
24.09.2021 02:00 Witaminowa bomba - najlepsza surówka z kalarepy

Kalarepa to warzywo mało popularne w naszej kuchni. A szkoda, bo jest smaczna i zdrowa. Najwartościowsza jest jedzona na surowo — chrupana na przekąskę lub w postaci surówki. Skorzystajcie z przepisu na witaminową bombę, czyli najlepszą surówkę z kalarepy.Kalarepa należy do rodziny kapustowatych. Podobnie jak kapusta, kalafior czy brokuł. Ci, co podjadają czasem głąby z kapusty i jedli kalarepę wiedzą, że smakują podobnie. Kalarepa jest bogata w witaminę C, witaminy z grupy B i sole mineralne. Zawarte w niej składniki działają przeciwnowotworowo, oczyszczająco, bakterio- i grzybobójczo, dbają też o nasz wzrok. Jest więc wiele powodów, by po kalarepę sięgać częściej. Obraną i pokrojoną na kawałki kalarepę można jeść na przekąskę. Doskonale sprawdzą się też słupki kalarepy podane z dipami, czyli sosami do maczania. Młodą kalarepkę można nadziewać i zapiekać, jest też świetnym dodatkiem do zup.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sałatka z paluszkami surimi
24.09.2021 02:00 Sałatka z paluszków surimi na imprezę

Sałatka z paluszków surimi to doskonały pomysł na szybkie danie na imprezę. Sałatka jest lekka, smaczna i niezwykle pożywna. Paluszki surimi w połączeniu ze świeżymi warzywami i sosem na bazie i jogurtu sprawią, że sałatkę będziesz przygotowywać nie tylko dla gości. Sprawdź, jak przygotować pyszną sałatkę z paluszków surimi.Surimi to paluszki produkowane z ryb morskich, głównie z mintaja i dorsza. Surimi zawierają również aromaty krabowe, dzięki czemu paluszki są niezwykle delikatne i smaczne. Mintaj i dorsz są źródłem kwasów omega-3, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Dodatkowym atutem surimi jest ich mała kaloryczność: 100 g produktu to tylko 100 kcal.Surimi możesz kupić w wersji głęboko mrożonej lub świeżej. Świeże surimi są jednak lepsze jakościowo i dużo smaczniejsze. Sałatka z paluszkami jest mało kaloryczna (130 kcal na 100g potrawy), ale możesz przygotować ją zupełnie w wersji light bez majonezu, na bazie gęstego, naturalnego jogurtu.

Sałatka z pieczonym burakiem i fetą
22.09.2021 02:00 Jak zrobić sałatkę z pieczonym burakiem i fetą?

Sałatka z pieczonym burakiem i fetą jest jedną z moich ulubionych sałatek. Doskonała na lunch i kolację, lekka, bardzo pożywna i smaczna. Rukola z burakiem i fetą świetnie komponuje się w towarzystwie orzechów włoskich, pestek dyni i słonecznika. Całość skropiona jest aksamitnym, wyrazistym sosem winegret. Sprawdź, jak przygotować rewelacyjną sałatkę z pieczonego buraka i fety.W okresie jesienno-zimowym powinniśmy zwracać szczególną uwagę na swój stan zdrowia i uzupełniać niezbędne witaminy i minerały, najlepiej za pomocą diety. Sałatka z pieczonym burakiem z fetą, orzechami i pestkami to bomba witaminowa, która wzmocni Twój organizm oraz poprawi samopoczucie. Jest niezwykle zdrowa i pyszna.Pieczone buraki są przede wszystkim źródłem żelaza, polecane są więc osobom osłabionym i cierpiącym na anemię. W burakach znajduje się również wiele witamin oraz związków zmniejszających cholesterol oraz o działaniu detoksykującym. Orzechy i pestki natomiast są bogate w potas, magnez oraz witaminy z grupy B, odpowiadające między innymi za pamięć, koncentrację oraz prawidłowe przewodnictwo neurologiczne.

Projekt bez tytułu - 2021-09-22T205119.531
22.09.2021 02:00 Hitowa sałatka z jajek i ogórków kiszonych. Mocna konkurencja dla słynnej jarzynowej

Dziś chcielibyśmy namówić was do zrobienia hitowej sałatki z jajek i ogórków kiszonych. Jest prosta do przygotowania, bardzo smaczna i można się nią naprawdę najeść. Taką sałatkę możesz zjeść na drugie śniadanie, kolację lub zabrać ją do pracy. Sałatki dzielą się na lekkie i pożywne. Te drugie są sycące dzięki dodatkowi wędliny, mięsa, ryby czy jajka. Każdy z tych produktów stanowi doskonałe źródło pełnowartościowego białka. A białko, jak wiadomo, jest ważnym składnikiem naszej diety. Jajka gotowane na twardo są świetnym dodatkiem do wielu potraw. Na ich bazie można zrobić pastę, farsz czy sałatkę. Oprócz porcji białka i mnóstwa innych, cennych składników do potrawy wprowadzają też niepowtarzany smak i kremową konsystencję. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

surówka z kiszonej kapusty
21.09.2021 02:00 Smakowita surówka z kiszonej kapusty - ideał do drugiego dania

Potrawy z kiszonej kapusty są smaczne i zdrowe. Możesz z niej ugotować bigos, ale w dosłownie kilka minut zamienisz ją w pyszną surówkę. Zobacz jak zrobić idealną do drugiego dania smakowitą surówkę z kiszonej kapusty.Kiszona kapusta jest bardzo zdrowa. Zwłaszcza jeśli jemy ją bez obróbki termicznej. Wysoka temperatura niszczy bowiem zawarte w niej bakterie kwasu mlekowego. A to właśnie one decydują o wysokiej wartości odżywczej kiszonej kapusty. Poza tym kiszona kapusta jest doskonałym źródłem witaminy C, również wrażliwej na wysoką temperaturę. Dlatego jeśli chcesz w pełni skorzystać z dobrodziejstw kiszonej kapusty, jedz ją surową. A najlepiej przygotuj z niej surówkę. Będzie doskonałym dodatkiem do mięsnych dań obiadowych, a zwłaszcza do mięs duszonych. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

sałatka z buraków
21.09.2021 02:00 Obłędnie pyszne buraki na zimę z przepisu siostry Anastazji

Robienie przetworów na zimę nie jest tak popularne, jak kiedyś, bo wiele produktów można kupić. Jednak niektóre warto zrobić, bo nie znajdziesz ich w żadnym sklepie. Takie są na przykład buraki na zimę z przepisu siostry Anastazji. Smakują naprawdę obłędnie. Buraki są dostępne w zasadzie przez cały rok. I wydaje się, że nie ma potrzeby zamykania ich w słoiku. Jednak jesienią buraki są najwartościowsze i o wiele smaczniejsze niż zimą czy wiosną. Poza tym sałatka w słoiku to gotowiec do obiadu. Teraz poświęcisz na nie trochę czasu, ale potem w każdej chwili będziesz mogła po nie sięgnąć. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Podstawowy przepis na sałatkę Cezar
21.09.2021 02:00 Podstawowy przepis na sałatkę Cezara

Sałatka Cezar znana jest na całym świecie. Proste składniki i doskonały sos sprawiły, że Cezar podbił serca nawet największych niejadków. Sprawdź, jak przygotować sałatkę, która idealnie komponuje się jako dodatek do potraw lub samodzielne danie.Podstawowa wersja sałatki składa się z sałaty, grzanek i parmezanu. Całość jest doprawiona solą, świeżo zmielonym pieprzem i podana z aksamitnym sosem na bazie majonezu, musztardy i sosu Worcestershire.Możesz również dodać do Cezara grillowaną pierś z kurczaka, która smakuje rewelacyjnie w połączeniu ze wszystkimi składnikami. Mięsna wersja sałatki doskonale nadaje się także jako samodzielne danie, jak obiad lub kolacja. Tej wersji też musisz spróbować.

sałatka jarzynowa
20.09.2021 02:00 Nietypowy sposób Kuronia na sałatkę jarzynową

Sałatkę jarzynową każdy z nas lubi, choć każdy przyrządza nieco inaczej. Jej podstawą są ugotowane warzywa, które miesza się z majonezem. Poznajcie jednak nietypowy sposób Kuronia na sałatkę jarzynową, a będziecie zachwyceni jej smakiem. Sałatka jarzynowa to królowa polskich stołów. Jest smaczna, prosta do przygotowania i zdrowa. Poza tym bazuje na tanich warzywach korzeniowych. Jednak znawca kuchni, Jakub Kuroń proponuje odmienić jej smak dodatkiem wędzonej makreli. Koniecznie musicie spróbować tej wersji. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sałatka jarzynowa
17.09.2021 02:00 Wyśmienita sałatka jarzynowa według przepisu Magdy Gessler

Sałatka jarzynowa to świąteczna klasyka, jednak Magda Gessler postanowiła pokazać Polak, jak ją odpowiednio przygotować. Gwiazda telewizji całkowicie zakazuje używania cebuli. Według niej cebula ma zbyt intensywny smak, który zakrywa wszystkie inne. Sałatka jarzynowa jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych i popularnych sałatek, które zazwyczaj lądują na stołach w trakcie świętowania. Jak według Magdy Gessler należy ją wykonać?Gessler uważa, że wrzucenie cebuli do miski z sałatką całkowicie ją psuje. Polska cebula ma bowiem bardzo silny smak i aromat, przez co dominuje inne składniki. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

sałatka jarzynowa
14.09.2021 02:00 Niezawodny przepis Ani Starmach na sałatkę jarzynową

Sałatka jarzynowa to królowa polskich sałatek. Nie obędzie się bez niej żadna świąteczna impreza, chętnie zjemy ją też na co dzień. Trudno się dziwić, jest smaczna, choć trzeba się trochę nasiekać. Dziś swój niezawodny przepis na sałatkę jarzynową zdradzi wam Ania Starmach. Gotowana marchewka, pietruszka, ziemniak, a do tego kiszony ogórek i jabłko. Oto podstawowe składniki sałatki jarzynowej, które mieszamy oczywiście z majonezem. Niektórzy dodają jeszcze gotowane jajko i groszek, inni zaś kukurydzę. Jeśli zaś chodzi o gotowanie warzyw to też można to zrobić na kilka sposobów. Jedni gotują warzywa w skórce, inni obierają je przed gotowaniem. Niektórzy zaś przyrządzają sałatkę z warzyw wyjętych z rosołu. Zobacz jaki sposób na pyszną sałatkę jarzynową ma znana jurorka polskiej edycji Master Chef'a, Ania Starmach. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Biała kapusta
14.09.2021 02:00 Surówka z białej kapusty lepsza niż z restauracji

Klasyczna surówka z białej kapusty najczęściej kojarzy się z restauracjami oferującymi kuchnię azjatycką. Poniższy przepis pozwala przygotować ją samodzielnie we własnym domu. Jest chrupiąca, soczysta i pasuje do wielu różnych dań obiadowych. Surówka z białej kapusty to klasyka restauracyjnych dodatków do kotletów i innych dań mięsnych. Jej duża zaleta polega na tym, że można zrobić ją zarówno z młodej kapusty, jak i zwykłej. Starcie do niej marchewki dodatkowo zwiększa jej walory smakowe oraz estetyczne. Z kolei wykorzystanie odrobiny majonezu pozwala uzyskać popularną surówkę colesław, która jest szeroko znana na całym świecie. Mieszanka kapusty oraz jabłka sprawia, że dodatek ten jest soczysty, chrupiący i lekko słodki - idealny do praktycznie każdego posiłku. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

surówka z selera
11.09.2021 02:00 Przepyszna surówka z selera z jesiennym dodatkiem

Jeśli masz ochotę na oryginalną surówkę nie sięgaj po marchewkę albo kapustę. Kup korzeń selera, jabłko i trochę orzechów włoskich. Ten ostatni, jesienny dodatek doskonale komponuje się z selerem. Zwiększy też chrupkość i wartość odżywczą surówki. Surówka z selera charakteryzuje się dość łagodnym, słodkawym smakiem. Warto do niej dodać trochę soku z cytryny, bo stanie się bardziej wyrazista, a poza tym nie ściemnieje seler i jabłko. Sok z cytryny, podobnie jak starte jabłko to składniki zwiększające soczystość tej surówki. Dopełnieniem surówki z selera jest oczywiście sos. A tak naprawdę kilka łyżek śmietany lub naturalnego jogurtu. Surówka doskonale pasuje do potraw o delikatnym smaku, np. dań z kurczaka, indyka, schabu lub polędwiczki wieprzowej.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu - 2021-09-09T124943.107
09.09.2021 02:00 Sałatka z ogórków kiszonych z obłędnym sosem

Kiszone ogórki można chrupać na przekąskę lub podać do obiadu. Gdy jednak zrobisz z nich kolorową sałatkę zamienią się w pyszny dodatek. Polecamy ciekawą sałatkę z kiszonych ogórków, której smaku dodaje obłędny sos. Kiszony ogórek potrafi podnieść smak niejednej potrawy. Jest składnikiem np. tradycyjnej sałatki jarzynowej, której dodaje wyrazu. Lecz kiszeniak dobrze komponuje się nie tylko z warzywami korzeniowymi. W sałatkach można go łączyć np. z burakiem, konserwowym groszkiem, cebulą. My zestawiliśmy go z pomidorem i wyjątkowym, miodowo-musztardowym sosem. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

surówka z czerwonej kapusty
08.09.2021 02:00 Lekko słodka surówka z czerwonej kapusty z rodzynkami

Czerwona kapusta rzadziej gości na naszych stołach niż biała. W sumie nie wiadomo dlaczego, bo też jest smaczna, a nawet wartościowsza. Szczególnie dobrze nadaje się na surówki. Dlatego dziś proponujemy wam słodkawą surówkę z czerwonej kapusty z rodzynkami.Kapusta lubi słodkawe dodatki. Świetnie harmonizuje z jabłkiem, marchewką czy właśnie rodzynkami. Do kapuścianej surówki dobrze też dodać trochę pestek lub orzechów. Będą przyjemnie chrupać, ale też wzbogacą ją w cenne składniki. Zobaczcie jak szybko skomponować pyszną i zdrową surówkę. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Surówka z tartego ogórka
06.09.2021 02:00 Surówka z tartych ogórków i rzodkiewki w 5 minut

Surówka z tartych ogórków to doskonała propozycja dla zabieganych smakoszy. W zaledwie kilka minut stworzysz soczysty dodatek do potraw mięsnych, a przy okazji prawdziwą, witaminową bombę. Koniecznie wypróbuj na jutrzejszy obiad.Lato powoli, acz nieubłaganie dobiega końca i siłą rzeczy z naszych talerzy zaczną chociaż częściowo znikać świeże owoce i warzywa. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Soczysta surówka z ogórka i rzodkiewki to doskonały sposób na warzywny zastrzyk energii i przemycenie nieco witamin do codziennego obiadu. Wykonanie jej nie zajmie ci więcej niż kilka minut, ponieważ zamiast żmudnego krojenia warzyw, wystarczy zetrzeć je na tarce. Surówka z tartych ogórków jest lekka i niskokaloryczna, więc możesz zajadać się nią do woli.

surówka z kapusty
01.09.2021 02:00 Najlepsza surówka z kapusty z majonezem i soczystymi dodatkami

Lubicie surówkę Coleslaw? W takim razie z pewnością polubicie też surówkę z białej kapusty z majonezem, marchewką i jabłkiem. Te soczyste dodatki doskonale do niej pasują i nadają jej słodkawego smaku. Surówka będzie doskonała do dań drobiowych. Biała kapusta to warzywo bardzo uniwersalne. Idealnie nadaje się do gotowania czy pieczenia, ale też na surówki. I w tej ostatniej wersji jest też najzdrowsza. Surówki z białej kapusty mają też inne zalety, bo są tanie i łatwe łatwa do przygotowania.Jeśli kupisz średniej wielkości główkę kapusty spokojnie wystarczy ci by przygotować z niej 3-4 razy surówkę dla całej rodziny. Pamiętaj tylko by po odkrojeniu części ten odsłonięty kawałek zasłonić folią. Kapusta nie będzie obsychała. Główkę trzymajcie w chłodnym miejscu lub w lodówce, bo wtedy nie traci jędrności. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

surówka z selera korzeniowego
31.08.2021 02:00 Cudowna, obiadowa surówka z selera korzeniowego z ananasem

Jeśli przejadła wam się już surówka z kapusty czy marchewki do dzisiejszego obiadu możecie podać coś oryginalnego. Proponujemy surówkę z selera korzeniowego z dodatkiem ananasa. Jest słodkawa, aromatyczna i bardzo smaczna. Seler korzeniowy to warzywo mało popularne w naszej kuchni. Choć jest pełen smaku i fantastycznego zapachu zwykle kończy w zupie. A szkoda, bo jest zdrowy i doskonale smakuje na surowo. Łagodny w smaku seler szczególnie lubi towarzystwo owoców, np. jabłka, gruszki, pomarańczy. My proponujemy połączyć go z ananasem — świeżym lub z puszki. Doda tej surówce pożądanej soczystości. Do surówki z selera możesz też dodać orzechy włoskie lub laskowe albo pestki słonecznika. Zyskają na smaku, jeśli wcześniej chwilę podprażysz je na suchej patelni. Surówki nie zaszkodzi też posypać posiekaną natką pietruszki — doda je smaku, witamin i kolorytu.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

mizeria
31.08.2021 02:00 Mizeria w zupełnie nowym, cudownym wydaniu

Na hasło mizeria z pewnością przychodzą wam na myśl ogórki i ich orzeźwiający zapach. Lecz tym razem postanowiliśmy zrobić mizerię w zupełnie nowym wydaniu — z cukinii. Przeznaczcie na nią młode warzywa, a ten dodatek do obiadu będzie pyszny i chrupiący. Klasyczna mizeria to idealny dodatek do kotletów mielonych i schabowych, do mięs duszonych i pieczonych. Mizeria z cukinii sprawdzi się równie dobrze w zestawieniu z tymi daniami mięsnymi. Na mizerię najlepiej jest przeznaczyć młode, nieduże cukinie. Wyglądają podobnie jak ogórki, mają cienką skórkę i nieduże pestki i są bardzo chrupiące. Nie trzeba ich obierać, bo w skórce znajduje się najwięcej wartościowych składników, a i też ładniej prezentuje się w potrawie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sałatka jarzynowa
30.08.2021 02:00 Sałatka jarzynowa inaczej - z dodatkiem śledzia oraz buraka

Sałatka jarzynowa kojarzy nam się głównie ze świętami, kiedy na stole ląduje jej klasyczna wersja. Tym razem prezentujemy jednak odmienioną sałatkę, z dodatkiem marynowanego śledzia i pieczonego buraka. Ma intensywny smak, piękną barwę, a jej przygotowanie jest banalnie proste. Sałatka jarzynowa to nieodzowny element każdego uroczystego obiadu lub kolacji - uwielbiamy podawać ją szczególnie podczas świąt, a także innych ważnych uroczystości. Czasem warto pokusić się jednak o delikatną zmianę przepisu. Dlatego, jeśli masz ochotę na powiew świeżości, zachęcamy do skorzystania z poniższej receptury, która zawiera marynowanego w occie śledzia oraz pieczone buraki. Takie połączenie wspaniale uzupełnia się smakowo oraz wizualnie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu - 2021-08-29T212356.593
29.08.2021 02:00 Przepyszna sałatka z buraków na zimę

Lato sprzyja przygotowywaniu przetworów na zimę. Poza słodkimi dżemami i klasykami w stylu kiszonych ogórków warto skusić się na pyszną sałatkę z buraków. Dodatek papryki idealnie podkręca jej smak. Zdradzamy, jak ją zrobić.Sałatka z buraków i papryki na zimę to wyborny przetwór, który zimą urozmaici letnie obiady. Proste do wykonania, a zarazem efektowne danie z pewnością stanie się jednym z Waszych ulubionych przetworów. Co będzie nam potrzebne, aby ją przygotować?Przepis na obłędną sałatkę z buraków na zimęSkładniki:2 kg buraków1 kg papryki4 cebule1/2 szklanki octu 10%1/2 szklanki cukru1/2 szklanki oleju1 łyżeczka soli10 ziaren ziela angielskiego10 liści laurowychSposób wykonania:Umyj buraki, włóż do garnka, zalej wodą i ugotuj. Umyj paprykę, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę. Zeszklij na oleju paprykę oraz cebulę. Zetrzyj na tarce o grubszych oczkach buraki. Dodaj do nich podsmażone wcześniej warzywa wraz z olejem, na którym się smażyły. Wlej ocet, wsyp cukier, sól, ziele angielskie, liście laurowe i wszystko ze sobą wymieszaj. Odstaw sałatkę na 2 godziny.Po tym czasie napełnij umyte i wyparzone słoiki, zakręć nakrętkami i wstaw do pasteryzacji. Pasteryzuj je 10 minut aż do momentu zagotowania się wody. Po tym czasie wyjmij słoiki, obróć do góry dnem, ułóż na ściereczce i pozostaw aż do wystygnięcia. Smacznego!Polecamy inne przepisy na wyjątkowe przetwory m.in. marynowane cukinie a'la borowiki oraz obłędne ogórki w zalewie curry.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Najlepszy przepis na aromatyczny krem z dyniJak najszybciej sparzyć kapustę na gołąbki?Jak długo można przechowywać w lodowce wędzoną rybę?źródło: przepisy joliZapraszamy na nasz Instagram

Surówka z kiszonej kapusty
27.08.2021 02:00 Wyborna surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem jabłka i cebuli

Surówka z kiszonej kapusty to jednen z najpopualarniejszych dodatków do obiadu. Z jej smakiem doskonale harmonizuje marchew, jabłko i cebula. Zobacz jak przygotować tę wyborną surówkę. Będzie idealna do obiadowych dań mięsnych i smażonych ryb.Kiszona kapusta jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa. Kiszenie sprawia, że w białej kapuście, z której się ją przygotowuje, rośnie zawartość witaminy C, pojawiają się też bakterie kwasu mlekowego. A te bakterie są wyjątkowo korzystne dla naszego organizmu. Dlatego jeśli tylko masz okazję, jedz kiszoną kapustę. Najlepiej w postaci surówek, bo wtedy zachowuje swoje najcenniejsze właściwości. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Por
24.08.2021 02:00 Cudownie pikantna surówka z pora z dodatkiem majonezu

Por to niezwykle zdrowe warzywo, z którego warto przygotować surówkę. Pikantny charakter pora dobrze jest przełamać słodkim smakiem jabłka. Doskonałym uzupełnieniem całości będzie majonez, dzięki któremu ten dodatek do obiadu stanie się jeszcze pyszniejszy.Surówka z pora jest doskonałym dodatkiem do dań obiadowych, zwłaszcza tych zawierających mięso. Ale będzie też pasować do dań wegetariańskich.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Ponieważ por jest wyraźny w smaku, delikatnie pikantna surówka z jego dodatkiem będzie idealna do mniej przyprawionych, łagodniejszych potraw. Zobacz jak szybko ją przygotować.

Sałatka jarzynowa
24.08.2021 02:00 Sałatka jarzynowa z marynowanymi grzybami

Sałatka jarzynowa to standardowe danie świąteczne, bez którego wiele uroczystości nie byłoby takich samych. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by raczyć się nią w zwykły dzień. Tym razem prezentujemy wersję z marynowanymi grzybkami. Dodatek ten nadaje jej ciekawego, lekko ostrego i kwaśnego smaku, który doskonale komponuje się z resztą składników. Ciężko znaleźć prostsze danie niż sałatka jarzynowa, która wymaga jedynie pokrojenia i połączenia wszystkich składników. Jej amatorzy jedzą ją od dziesiątek lat w praktycznie niezmiennej formie. Z tego też powodu warto wprowadzić niewielką modyfikację do klasycznego przepisu i dodać do niego kilka marynowanych grzybów. Jeśli masz ich zapas w swojej spiżarce, sięgnij po ulubiony rodzaj, a nie będziesz zawiedziony końcowym smakiem sałatki. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sałatka jarzynowa bez majonezu
19.08.2021 02:00 Sałatka jarzynowa bez majonezu

Sałatka jarzynowa jest jednym z najbardziej kultowych specjałów naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy mogliby ją zajadać nieustannie. Niestety obecny w niej majonez jest bardzo kaloryczny i lepiej na niego uważać. Na szczęście możemy go zastąpić jogurtem typu greckiego. Bez wątpienia sałatka jarzynowa przeważnie kojarzy nam się z okresem świątecznym. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć po nią również latem. Wówczas warto postawić na lżejszą odsłonę sałatki jarzynowej. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sałatka z selera i orzechów
16.08.2021 02:00 Cudowna sałatka z selera i orzechów - nie ma lepszej

Sałatka stanowi zawsze doskonały dodatek do najróżniejszych dań. Poniższa wersja, składająca się z selera, orzechów i rodzynek, świetnie podkreśla smak pieczonych mięs. Przepis jest banalnie prosty i wart spróbowania. Sałatka z selera i orzechów ma intensywny, delikatnie ostry smak, który balansowany jest słodyczą rodzynek oraz chrupiących jabłek. Dużą rolę gra również różnica w konsystencji składników twardych i miękkich. Wisienką na torcie tej sałatki jest sos majonezowo-jogurtowy, który wiąże wszystkie produkty. Dzięki jego właściwościom inne smaki mogą zostać należycie uwypuklone. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Rukola
14.08.2021 02:00 Fatalne konsekwencje spożycia rośliny podobnej do rukoli

Rukola ma charakterystyczny, pikantno-orzechowy smak, który świetnie komponuje się na pizzy czy w sałatce. Jeśli uprawiasz ją w swoim ogródku, nie pomyl jej ze starcem pospolitym. Wygląda do niej bardzo podobnie, jednak zawiera toksyczne dla człowieka substancje. Rukola od jakiegoś czasu jest już bardzo popularną rośliną w polskiej kuchni. Ceni się ją nie tylko z uwagi na jej specyficzny smak - właściwości prozdrowotne, jakie posiada, są ogromne. Niestety sporym problemem może się okazać jej podobieństwo do innej rośliny, mogącej rosnąć dosłownie tuż koło niej. Ci, którzy uprawiają rukolę w ogródku, powinni zachować szczególną ostrożność. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak przygotować sałatkę teściowej?
13.08.2021 02:00 Jak zrobić "sałatkę teściowej"?

"Sałatka teściowej" ma nie tylko oryginalną nazwę, ale również oryginalnie smakuje. Będzie bez wątpienia idealną propozycją na rodzinne spotkania. Możesz przygotować ją zarówno na zimno, jak i na ciepło. Jej wykonanie z pewnością nie sprawi żadnych trudności.Rodzinne spotkania warto urozmaicić fantastycznymi kulinarnymi frykasami. Najczęściej do obiadu wybieramy sprawdzone surówki, takie jak przepyszna surówka z kapusty pekińskiej czy też lekko pikantna surówka z buraków. "Sałatkę teściowej" sprawdzi się równie dobrze, a dodatkowo możesz podawać ją zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: