Fasolka szparagowa i młode ziemniaczki tuż obok cukinii królują w wakacyjnym menu. Wykorzystaj sezon na te warzywa i stwórz sałatkę, która zachwyca smakiem. Będzie świetnym dodatkiem do obiadu lub przekąską między posiłkami. Sprawdzi się również podczas grillowania.Fasolka szparagowa jest letnim przysmakiem. Jednak w połączeniu z młodymi ziemniakami jest jeszcze pyszniejsza. Sałatka ziemniaczana jest świetnym wyborem dla osób ceniących tradycyjne smaki. Tę sałatkę można zrobić w wielu wersjach. Świetnie będzie smakować również z ogórkami kiszonymi. Równie ciekawy jest przepis Michała Toczyłowskiego na pyszne młode ziemniaki z bobem i botwinką. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Smakowita surówka niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Dodatek obiadowy możemy przygotować na wiele sposobów. Tym razem sięgniemy po przepis na surówkę z młodej kapusty, którą wzbogacimy o koperek, majonez oraz lekki jogurt naturalny. Efekt powala na łopatki.Nie da się ukryć, że surówka z młodej kapusty już sama w sobie jest wyśmienitym smakołykiem. Z pewnością warto wzbogacić ją o koperek oraz majonez. Surówka w tej odsłonie momentalnie znika z talerzy.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Sałatka jarzynowa z pewnością zalicza się do specjałów charakterystycznych dla naszej rodzimej kuchni. Mało kto spodziewałby się, że Magda Gessler nie używa w swoim przepisie cebuli. Restauratorka uważa, że ma ona zbyt mocny i ostry smak. Sałatka jarzynowa bez cebuli? Właśnie na takie rozwiązanie stawia Magda Gessler. Uwielbiana gwiazda kulinariów podzieliła się swoim sposobami na idealną sałatkę jarzynową. Warto o nich pamiętać.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Surówka z buraków jest niekwestionowanie ulubionym dodatkiem obiadowym wielu Polaków. Klasyczna receptura pasuje do wielu mięs, a także dań mącznych. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a smak obłędny. Wielu smakoszy ucieszy również dodatek uwielbianych ogórków kiszonych.Buraki są wyjątkowo zdrowymi warzywami, które są szczególnie wartościowe dla rekonwalescentów oraz ludzi chorujących na anemię. Krwiotwórcze właściwości tej czerwonej bulwy pozwalają szybko powrócić do zdrowia. Poniższa propozycja jest bardzo uniwersalnym dodatkiem, który przypadnie do gustu zarówno osobom preferującym wytrawne surówki, jak i tym, którzy wolą delikatnie słodsze smaki. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Smakowita surówka niejednokrotnie wprawiała nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Warzywny dodatek obiadowy można zrobić na wiele rozmaitych sposobów. Tym razem wypróbujemy przepis na surówkę, w której główną rolę gra cukinia. Surówka z cukinii kusi zarówno fantastycznym smakiem, jak i kolorowym wyglądem. Obok takiego smakołyku nie sposób przejść obojętnie. Przepis na surówkę jest banalnie prosty. Nawet smakosze bez doświadczenia dadzą sobie radę.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Sałatka, w której skład wchodzą papryka i pieczarki, jest nie lada specjałem. Jej walory smakowe na długo pozostają w pamięci. Na szczęście możemy się nią cieszyć przez całą zimę. Wystarczy, że specjał zamkniemy w słoikach.Nie da się ukryć, że sałatka ze słoika jest dobrą propozycją kulinarną. Specjał sprawdza się zarówno w formie dodatku obiadowego, jak i niezależnej przekąski. Dziś sałatkę przygotujemy z pieczarek i papryki. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jedni dodają do mizerii cukier, a inni sól — w niektórych regionach ludzie postanowili zakwaszać mizerię i do ogórków wlewają odrobinę octu jabłkowego. Najwięcej sporów wywołuje jednak inny dodatek, a mianowicie cebula. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niej mizerii, dla innych fakt dodawania jej do ogórków stanowi wielkie zaskoczenie.Mizeria jest wyjątkowo ciekawą propozycją surówki do obiadu. Jej różne wersje łączy "szkielet", którym tradycyjnie jest ogórek wraz ze śmietaną. Wszystkie inne dodatki mogą się znacząco różnić w zależności od tego, w jakiej części Polski jemy mizerię. Nawet w jednej rodzinie możemy znaleźć ogromne różnice w przygotowywaniu surówki. Każdy ma inne podniebienie i każdemu smakują różne rzeczy. Ostatnio coraz większą popularnością cieszy się mizeria po szwedzku, choć po piętach depcze jej również węgierska wersja.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kwintesencja smaku jak u babci jest w zasięgu ręki. Wystarczy, że przygotujesz chrupiącą sałatkę na bazie ogórków i papryki. Po warzywa zamknięte w słoiku możesz sięgnąć w dowolnym czasie. Wystarczy, że zrobisz je latem, a w zimie nadal będą tak samo smaczne. Przepis jest banalnie prosty. Sałatka jest zdrową potrawą, którą można zajadać zarówno jako danie główne jak i przekąskę. Niezależnie od zastosowania, najlepiej smakuje ta, do której przyzwyczaiły nas nasze babcie. Najczęściej przygotowujemy sałatkę jarzynową, jednak latem warto zrobić taką, którą bez problemu można delektować się przez cały rok.Już teraz możesz się dowiedzieć jak przygotować warzywny frykas, w którym pierwsze skrzypce gra ogórek i papryka. Sałatka na ich bazie jest obłędna i bardzo zdrowa. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Surówka, której wykonanie zajmuje dosłownie kilka minut, świetnie sprawdzi się latem. Dzięki niej dłużej utrzymasz opaleniznę. Wystarczą trzy ząbki czosnku, marchewka i majonez, by składniki stworzyły pyszne połączenie. Obłędna mieszanka pasuje praktycznie do każdego obiadu.Surówki warto jeść jak najczęściej. Nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze mają ogromny wpływ na nasze zdrowie. Latem warto postawić na soczyste propozycje, takie jak surówka z rzodkiewki czy z kapusty pekińskiej.Najważniejszym aspektem poniższej surówki jest łatwość w przygotowaniu oraz dostępność składników, ponieważ znajdują się one w każdej lodówce. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Surówka jest jednym z tych dodatków, którego nie powinno zabraknąć podczas wyśmienitego obiadu. Istnieje multum przepisów na rozmaite warzywne smakołyki. Dziś postawimy na surówkę z selera, w której zagoszczą również rodzynki. Jej przygotowanie zajmuje chwilęNie od dziś wiadomo, że porcja warzyw w codziennym jadłospisie jest niezwykle istotna. Surówka z selera jest znakomitym wyborem. Dodatek momentalnie znika z talerzy. Domownicy nie będą mogli się mu oprzeć.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kawałki kurczaka okraszone sałatą i aromatycznym sosem są idealną opcją dla osób dbających ceniących lekkie, lecz pożywne posiłki. Danie to jest idealne na lato, a jego wykonanie nie jest zbyt trudne. Koszt przygotowania potrawy w wersji domowej stanowi jest bardzo niski. Latem, gdy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy, warto jeść lekkie sałatki, które dostarczą nam odpowiednich wartościowych składników i zaspokoją uczucie głodu. Ciekawą opcją na wakacyjny posiłek może okazać się sałatka z jajkami, rzodkiewką, kiełkami słonecznika i płatkami migdałów.Miłośnicy kolorowych dań na pewno docenią też wielobarwne sałatki warstwowe. My jednak skupimy się na jednej z najpopularniejszych sałatek - Cezar. Choć przepis na nią wydawałby się banalny, każdy modyfikuje ją na swój własny sposób. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Sałata często gości na naszych stołach. Dodajemy ją do różnych potraw. Niestety, czasami warzywo kupione w sklepie bywa gorzkie i nieprzyjemne w smaku. Wówczas należy je odpowiednio przepłukać najpierw gorącą wodą, a następnie zimną.Nie da się ukryć, że gorzka sałata jest jednym z kulinarnych rozczarować, które mogą nam popsuć całą frajdę płynącą z jedzenia. Na szczęście istnieje prosta sztuczka, która sprawi, że nieprzyjemne walory smakowe będą już tylko wspomnieniem.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przechowywanie sałaty może okazać się wyzwaniem - warzywo to w końcu bardzo szybko traci na sprężystości i chrupkości. Jedna z użytkowniczek TikToka pokazała metodę, dzięki której wydłuża się jakość sałaty. Polega ona na zanurzeniu liści w wodzie, co pozwala nawet na utrzymanie jej w świeżości przez 1 miesiąc. Sałata świetnie komponuje się na kanapkach czy w sałatkach, dlatego często możemy znaleźć ją w naszych kuchniach. Problemem jest jednak jej stosunkowa delikatność z uwagi na bardzo dużą zawartość wody. Ta parując w szybkim tempie, powoduje, że liście miękną i stają się gumowate oraz ciemne - takie warzywo nie wygląda już apetycznie, a jego smak jest zmieniony. Okazuje się, że jest doskonały sposób, aby temu przeciwdziałać. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Sałatka węgierska zaskoczy swoim fantastycznym smakiem nawet najbardziej wybredne osoby. Jej przygotowanie jest banalnie proste. Mniej doświadczeni smakosze powinni sobie poradzić z przepisem bez najmniejszych problemów. Efekt powala na łopatki.Z całą pewnością sałatka węgierska jest jednym z najlepszych dodatków obiadowych. W znacznej mierze składa się ona z papryki, cebuli i selera. Dzięki temu, że sałatkę zamkniemy w słoikach, możemy cieszyć się nią przez cały rok.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
W upały między głównymi posiłkami warto podjadać zdrowe przekąski, które nieco nas orzeźwią. Do takich zdecydowanie należy surówka z ogórka i kapusty, która świetnie sprawdzi się jako zamiennik niezdrowej przekąski, a dodatkowo wspomoże nawodnienie organizmu. Wszystko za sprawą ogórka, który w 90% składa się właśnie z wody. O tym, jakie produkty warto pić, gdy z nieba leje się żar, pisaliśmy niejednokrotnie. Wspominaliśmy też, jakich napojów lepiej unikać, gdy temperatury przekraczają 30 stopni Celsjusza. Oprócz jednak odpowiedniego nawodnienia napojami, w upały warto też spożywać posiłki, które nieco nas orzeźwią. Choć surówka, którą proponujemy w tym artykule, z pewnością nie powinna zastąpić pełnowartościowego posiłku, może być traktowana jako przekąska między nimi lub jako dodatek do obiadu. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Surówka z ogórka i awokado jest nie tylko smaczna, lecz również zaskakująco zdrowa. O ile sam ogórek nie jest zbyt bogaty w wartości, tak awokado już jest. Działa obniżając cholesterol, reguluje poziom potasu i zawiera duże ilości kwasów tłuszczowych omega-9, omega-3 i omega-6. Surówka jest koniecznym dodatkiem do obiadu, lecz zwykła mizeria czy kiszona kapusta z marchewką mogą się znudzić. Dlatego prezentujemy pyszny i zdrowy przepis na ogórki z awokado. Awokado jest bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, zawiera dużo potasu, witamin C,E,A, witamin z grupy B, przeciwutleniaczy, luteiny, zeaksantyny, zapobiega cukrzycy, a także obniża poziom złego cholesterolu we krwi.
Mizeria jest częstym wyborem jako dodatek do obiadu - jej świeżość i soczystość świetnie współgra z daniami głównymi. Surówka ta doskonale wymiata cholesterol oraz reguluje ciśnienie. Należy, zamiast śmietany użyć jednak jogurtu, aby uzyskać jej lecznicze właściwości. Mizeria jest świetnym sposobem na prostą sałatkę, która nie wymaga praktycznie żadnych umiejętności kulinarnych, aby przygotować ją w pyszny i szybki sposób. Ogórek składa się w znacznej większości z wody, dlatego warto jeść go jak najwięcej w czasie upałów - nawodni organizm oraz dostarczy wiele minerałów, wypłukanych wraz z potem. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Surówka z kalarepy nie gości na naszych stołach tak często, jak mizeria czy wszelkie sałatki z marchewki i kapusty. Niesłusznie jednak jemy to smaczne tak rzadko, gdyż kryje się w nim cała moc witamin i cennych składników odżywczych. Co ciekawe, kalarepa świetnie oczyszcza organizm z toksyn, a nawet stopniowo podnosi poziom cukru we krwi, więc docenią ją nawet diabetycy. Surówka z kalarepy może wydawać się nowością w kuchni wielu smakoszy. W końcu jasnozielone warzywo zjadamy zwykle w formie grubych plastrów posypanych obficie solą albo pokrojone w słupki. Latem do obiadu zdecydowanie częściej wybieramy orzeźwiającą mizerię czy surówkę z marchewki. Od czasu do czasu nawet najulubieńszy dodatek może się jednak znudzić, a wtedy warto sięgnąć po kalarepkę, by przygotować z niej chrupiącą surówkę do obiadu. Jej smak może zaskoczyć, bo pojawia się w niej bardzo oryginalna i pyszna przyprawa.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Przepyszna surówka jest jednym z tych dodatków obiadowych, którego nie powinno zabraknąć u boku tradycyjnych dań. Tym razem warto postawić na smakołyk na bazie ogórków i cukinii. Efekt powala na łopatki. Surówka świetnie sprawdza się w upalne dni. Swój doskonały aromat zawdzięcza zaś odrobinie koperku.Surówka przeważnie jest bardzo prosta w przygotowaniu. Specjał z ogórków i cukinii nie jest tutaj wyjątkiem. Przyrządzenie dodatku obiadowego nie powinno zająć więcej niż kilka minut. Surówka w tej odsłonie momentalnie znika z talerzy.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Sałatka jarzynowa uznawana jest przez wielu Polaków za jedną z potraw narodowych, która zajmuje miejsce zaraz obok kotletów schabowych, mielonych oraz bigosu. Mieszanka majonezu, warzyw i innych dodatków smakuje praktycznie każdemu i ciężko powstrzymać się przed jedną porcją. Niestety, sporym mankamentem tej potrawy jest wypłukiwanie smaku i substancji odżywczych z warzyw podczas gotowania. W wodzie rozpuszczają się aromaty, minerały i niektóre witaminy, przez co sałatka może dla niektórych wydawać się mdła. Na szczęście istnieje metoda, która temu wszystkiemu zapobiega.
Sezon na soczyste sałatki z sezonowych produktów trwa, więc warto z niego korzystać w pełni. Choć chętnie przygotowujemy sałatki warzywne czy owocowe, raczej nie szalejemy z tymi, których bazą spokojnie mogłyby być rośliny zebrane na łące.Sałatki są świetną propozycją na upalny dzień, kiedy nie mamy ochotę na ciężkostrawne, tłuste potrawy. Wtedy taka sałatka może okazać się strzałem w dziesiątkę.Źródło: Canva (dulezidar, Getty Images)
Surówka z rzodkiewki idealnie nadaje się jako dodatek do rozmaitych dań. Istnieje wiele przepisów na warzywne frykasy. Tym razem sięgniemy po trzy, które sprostają wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.Najlepiej wypróbować receptury właśnie teraz, kiedy bez problemu dostaniemy młode rzodkiewki. Właśnie one cechują się świeżym i lekko ostrym smakiem, który na długo pozostaje w pamięci. Domownicy będą zachwyceni.
Sałatka jarzynowa ma bardzo ciekawą historię. Prawdopodobnie wywodzi się z przepisu Luciena Olivera, który był właścicielem restauracji Hermitage w Moskwie. Choć jego receptura zawierała wiele oryginalnych składników, takich jak ozory i kapary, dzisiaj została mocno zmieniona. Na przestrzeni lat dostosowano ją do realiów krajów, do których dotarła. Przepis wywędrował z Rosji wraz z emigrantami uciekającymi przed zmianami ustrojowymi, które zostały wprowadzone na początku XX wieku.
Nie da się ukryć, że ogórki kiszone należą do grona specjałów, które kojarzą nam się ze swojską polską kuchnią. Nietrudno natknąć się na osoby, które zajadają je praktycznie codziennie. Ogórki kiszone warto pokroić i zrobić na ich bazie sałatkę, która na długo pozostaje w pamięci.
Pyszna sałatka z kalafiorem przypadnie do gustu smakoszom, którzy przeważnie nie sięgają po takie specjały. Wszystko za sprawą idealnie dobranych składników. Wśród nich zagości ser camembert. Efekt pozostaje na długo w pamięci.
Sałatka jarzynowa zawsze najlepiej smakuje następnego dnia po zrobieniu - z czasem smaki przenikają się i tworzą doskonałą kompozycję. Współczesny przepis zawiera w sobie gotowane warzywa korzeniowe, kiszonego ogórka, jabłko, cebulę oraz majonez. Uznaje się, że taki skład został przyjęty w okresie PRL-u. Jako twórcę sałatki jarzynowej uznaje się Luciena Oliviera, który był właścicielem i szefem kuchni moskiewskiej restauracji Hermitage. Olivier uważany był za prawdziwego wirtuoza kuchni, który z mistrzostwem potrafił komponować składnik w taki sposób, aby goście jego lokalu zawsze wychodzili zadowoleni.
Rzodkiewka uznawana jest za bardzo zdrowe warzywo, które idealnie nadaje się szczególnie dla ludzi będących na diecie. W 100 gramach rzodkiewki znajduje się jedynie 14 kcal. Niestety, nie każdy człowiek może bezkarnie spożywać ten smaczny produkt. Jej specyficzny, delikatnie ostry smak jest wynikiem obecności olejków eterycznych oraz sporej ilości siarki. Nieprzyjemny zapach wydobywający się z ust po zjedzeniu rzodkiewki jest właśnie efektem trawienia związków siarki zawartych w roślinie.