Owsianka jest doskonałym pomysłem na sycące śniadanie. Przyrządzając ją na kawie, sprawimy, że dodatkowo pobudzi nas do działania o poranku. Musicie spróbować — wykonanie jest banalne, a tak aromatycznego posiłku dawno nie jedliście. Zapomnicie, że kiedykolwiek robiliście ją na wodzie czy mleku.
Zapiekankę można podać na śniadanie. Ewa Wachowicz pokazała, jak przygotować smaczną i sycącą wersję z jajem. Wystarczy podsmażyć nabiał wraz z cebulką i szynką i całość zapiec pod pierzynką z sera. Przysmak skusi niemal każdego. Spróbujecie?
Kawa dla wielu osób stanowi idealny początek dnia. Bez filiżanki tego napoju nie wyobrażamy sobie właściwego funkcjonowania. Warto jednak wiedzieć, że nie należy zbytnio przesadzać z jej ilością. Średnio 3-4 filiżanki na dobę są w zupełności wystarczające.
Czy wiecie, że móżdżek wieprzowy był kiedyś niezwykle popularnym daniem w polskiej kuchni? Ceniono go za delikatność i wyjątkowe walory smakowe. Dziś warto pamiętać, że jest on dobrym źródłem białka oraz niektórych witamin. Warto skusić się na taki specjał, kiedy tylko nadarzy się ku temu okazja.
Owsianka jest świetnym pomysłem na sycące śniadanie. Warto ją urozmaicić, korzystając z mleka kokosowego. Nietypowy składnik sprawi, że danie nabierze azjatyckiej nuty. Przygotowanie zajmie zaledwie kilka chwil. Spróbujecie?
Placki bananowe są idealnym pomysłem na słodkie śniadanie. Sycący owoc dodany do ciasta jogurtowego sprawi, że danie będzie pięknie pachniało i zachwyci delikatnym karmelowym kolorem. Wykonanie jest niesamowicie proste. Musicie spróbować.
Pasty kanapkowe są doskonałym sposobem na przygotowanie szybkiego i pysznego śniadania lub kolacji. Jakie składniki jednak wybrać, aby ich smaki odpowiednio uzupełniały się między sobą? Wypróbuj nasz przepis na pastę z ogórków kiszonych z nietypowym dodatkiem ciecierzycy.
Płatki śniadaniowe uznajemy za zdrowy produkt. Katarzyna Bosacka zwróciła ostatnio uwagę, że niestety nie po każde warto sięgnąć. Tym razem w ogniu krytyki znalazła się Viki Gabor, która swoim nazwiskiem sygnuje niezbyt zdrowe krążki o smaku czekoladowe szejka.
Szpitalne jedzenie nierzadko zaskakuje. Śniadanie, które pokazał jeden z internautów na Twitterze, niestety nie było przykładem wzorowego posiłku. Kobieta otrzymała niewielką porcję niezbyt zdrowych produktów. Nie było mowy o pomyłce.
Owsianka z kawą będzie o niebo lepsza niż klasycznie przyrządzana na mleku czy wodzie. Polecane przez dietetyka danie jest proste w przygotowaniu i dostarcza wielu cennych składników odżywczych. A przy okazji dodaje energii do pracy.
Szukasz inspiracji na pyszne śniadanie albo na drugie śniadanie do pracy? Wypróbuj patent Tomasza Strzelczyka. Jego nadziewane rogale biją na głowę niejedną potrawę. Są przy tym szybkie i proste do zrobienia.
Masz swój ulubiony sposób na parówki? Upewnij się, że nie jest szkodliwy dla Twojego zdrowia. Na skutek wysokiej temperatury parówki zaczynają bowiem wydzielać trujące substancje. Szczegóły na ten temat wyjawił Piotr Ogiński.
Pytanie na Śniadanie wyemitowało odcinek prezentujący „męskie” śniadanie. Propozycje była dość stereotypowa, a jedna z prowadzących zauważyła, że zawiera tylko „odrobinę zdrowia” w postaci kilku pomidorków. Sprawdziliśmy, co zaproponowano i czy warto skusić się na odtworzenie posiłku w domu.
Największym zainteresowaniem wśród smakoszy cieszą się miękkie i elastyczne naleśniki. Takie, które bez problemu można nadziewać, czym się lubi i składać wedle upodobań. Nic dziwnego, wszak takie naleśniki są też bardzo smaczne, bo miękkie i soczyste. Jeśli macie problem z przygotowaniem takich właśnie naleśników, zdradzimy Wam prosty patent.
W Biedronce można kupić wiele podstawowych produktów spożywczych, nierzadko w niskich cenach. Jeden z dietetyków wskazał jaką bułkę jego zdaniem warto wybrać z bogatej oferty wypieków. Jego wybór padł na zdrowe pieczywo pełnoziarniste.
Tomasz Strzelczyk po raz kolejny zaskoczył. Tym razem zaprezentował sposób na niezwykłe śniadanie, podwieczorek lub kolację. Racuchy z jabłkami z dodatkiem jogurtu zachwycają delikatnością i wyrazistym smakiem owoców. Pokocha je absolutnie każdy, bez względu na wiek.
Przyrządzasz naleśniki na kolację lub śniadanie? Mamy dla Ciebie idealny patent. Zamień zwykłą mąkę na tę pełnoziarnistą. Dzięki temu posiłek będzie o wiele zdrowszy, a jednocześnie bardziej sycący.
Domowy chleb można przygotować w mniej niż kwadrans. Wystarczy wmieszać mąkę z kilkoma innymi składnikami i wstawić do piekarnika na nieco ponad godzinę. Pieczywo będzie doskonałe do przygotowania kanapek. Musicie spróbować — w żadnej piekarni takiego nie kupicie.
Jajka są idealnym produktem na śniadanie. Nie zawsze jednak mamy czas i ochotę, aby rano robić z nich jajecznicę. Dlatego już wieczorem przygotuj pyszną pastę jajeczną i rano podaj ją do pieczywa. Wszyscy będą zachwyceni smakiem kanapek.
Mrożenie chleba jest praktyczne i warto je stosować. Aby jednak smak pieczywa był później przystępny, warto zastosować zasady przedstawione przez piekarza z doświadczeniem. Podpowiada on między innymi, by pieczywo zamrażać bez dostępu powietrza. Są jeszcze trzy inne wskazówki.
Jajecznica na parze jest niesamowicie delikatna i smaczna. Jej przyrządzenie nie wymaga wiele, a przede wszystkim nie jest konieczne zastosowanie oleju czy masła. Takie danie z pewnością spodoba się każdemu, kto chce zmniejszyć udział smażonych potraw w swojej diecie.
Zastanawiasz się, co zrobić z czerstwym chlebem? Możesz w niezwykle prosty sposób go odświeżyć. Wystarczy trochę wody i dobrze nagrzany piekarnik. Pieczywo odzyska swoją apetyczną chrupkość.
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia i nie powinno być pomijane. Zamiast jednak sięgać po parówki czy dania z jaj, eksperci polecają, by wybrać lżejszą, a jednocześnie niesamowicie sycącą potrawę — owsiankę. Podajemy ekspresowy sposób na przygotowanie wyjątkowo smacznej wersji z dodatkiem sezonowych owoców. Wielu z nas z pośpiechu pomija śniadanie. To spory błąd, bo poranny posiłek dostarcza energii na pierwsze godziny po przebudzeniu i powinien pokrywać nawet do 30% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Co więcej, korzystne będzie, jeśli potrawa, po którą sięgniemy, zapewni nam znaczne ilości węglowodanów złożonych.
Prezentujemy zdrowy sposób na jajecznicę bez zbędnego tłuszczu. Uwielbiane śniadanie bez trudu przyrządzisz na parze. Tak przygotowana potrawa charakteryzuje się niesamowitą wręcz delikatnością. Koniecznie musisz jej spróbować.Jajka są bardzo wartościowym produktem spożywczym. Smażenie ich na maśle lub oleju sprawia jednak, że robią się zanadto tłuste. Przygotowując jajecznicę na parze w prosty sposób unikasz tego problemu. Podane w ten sposób danie jest doskonałą propozycją także dla młodszych domowników.
Wolisz jajka na miękko, czy na twardo? Okazuje się, że jajka na miękko są o wiele zdrowsze niż gotowane na twardo. Są łatwiej przyswajalne, ponieważ poddaje się je krótkiej obróbce termicznej. A im dłużej jajko się gotuje, tym więcej wartości odżywczych traci.Dr Bartek Kulczyński jest dietetykiem klinicznym, który dzieli się swoją wiedzą na portalach społecznościowych. Jego kanał Dr Bartek Kulczyński na YouTube śledzi kilkaset tysięcy osób. Dietetyk ostatnio opublikował film, w którym tłumaczył, jaka jest zalecana dawka jajek dziennie i które jajka są najzdrowsze.Jajka spożywamy w przeróżnej postaci. Gotujemy na twardo, na miękko, smażymy. Dodajemy je również do ciast, sałatek, mielonych, robimy z nich panierkę. Dietetyk zaleca spożywanie śniadania złożonego z jajek, ponieważ dodają one energii na wiele godzin.Jajka są bogate w białko i wiele cennych związków, w tym witaminy z grupy B, witaminy A, K oraz minerały, jak potas, wapń, żelazo, selen i wiele innych. Spożywanie jajek uzupełnia niedobory oraz pozytywnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Materiał i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Dr Bartek Kulczyński na YouTube.
Pomysł na pożywne i szybkie śniadanie, które przygotujesz w kilka minut? Pasta z kiszonych ogórków i twarogu. Zrobisz ją błyskawicznie, jest pyszna i dostarczy Ci energii na wiele godzin. Pastę wymieszaj z posiekanym koperkiem i podaj z pieczywem. Pasta z ogórków kiszonych jest jedną z lepszych past śniadaniowych, jaką jadłam. Ma kremową konsystencję, jest pełna smaku, lekka, a zarazem bardzo pożywna. Podana z kromką świeżego, chrupiącego pieczywa smakuje rewelacyjnie.Do przygotowania pasty z kiszonych ogórków wykorzystałam twaróg półtłusty. Chudy ser nie kruszy się tak dobrze i nie ma tak kremowej konsystencji. Niewielka ilość tłuszczu jest więc niezbędna. Wszystkie składniki połączyłam niewielką ilością jogurtu naturalnego.Pastę z kiszonych ogórków robię z domowych kiszonek, które przygotowuję każdego lata. Jeśli nie masz swoich przetworów, wybieraj w sklepie ogórki z beczki lub w opakowaniu, jednak zawsze sprawdź skład. Ogórki kwaszone to ogórki z dodatkiem octu i nie smakują już tak dobrze.
Pasta rybna na kanapki to idealny sposób na włączenie ryb do swojego jadłospisu. Pamiętaj, że nie trzeba ograniczać się do tych najbardziej oczywistych gatunków. Ewa Wachowicz stworzyła przepis na smarowidło z małych rybek z puszki. Wybierz sardynki lub szprotki i raz dwa przygotuj pyszny dodatek do pieczywa.Gdy słyszymy o paście rybnej najczęściej przed oczyma staje nam makrela, ewentualnie tuńczyk. Ewa Wachowicz wie jednak, że w diecie warto zadbać o różnorodność. Puszka sardynek stanowić będzie idealną bazę do zdrowej i smacznej pasty. Ten dodatek do pieczywa pokocha cała rodzina.
Jajecznica po francusku uważana jest za nie lada rarytas. Nic w tym dziwnego, albowiem tak przyrządzone jajka charakteryzują się niezwykłą, kremową konsystencją i delikatnością. Duża w tym zasługa dodatku masła i śmietanki. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.Kluczem do udanej jajecznicy po francusku jest odpowiednia kolejność dodawania składników. Nie należy także podgrzewać jej zbyt gwałtownie, by zachować optymalną konsystencję jajek. Łatwym i sprawdzonym sposobem na jajecznicę po francusku jest przygotowanie jej na parze. Tak przyrządzona nie może się nie udać.Wielbiciele tradycji swoją jajecznicę mogą usmażyć na patelni. Wystarczy stopić masło, a następnie dodać do niego jajka. Smażymy na malutkim ogniu, cały czas mieszając, do momentu, aż jajka zaczną się ścinać. Po około 15 minutach tuż przez zdjęciem z patelni dodajemy jeszcze kremową śmietankę. Pożywny posiłek gotowy.Jajecznicę po francusku możemy wykonać również w wersji dietetycznej. Nie wymaga ona wtedy dodatku tłuszczu. Na parze zamiast masła podgrzewamy wodę, dodajemy jajka i cierpliwie mieszamy. Otrzymujemy danie obłędnie pyszne i bardzo zdrowe.