Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Wieprzowina

Wieprzowina

Kotlety mielone według Gessler. Niby klasyka, ale 1 składnik robi wielką różnicę
10.10.2022 14:55 Kotlety mielone według Gessler. Niby klasyka, ale 1 składnik robi wielką różnicę

Kotlety mielone z przepisu Magdy Gessler nie różnią się bardzo od tych, dobrze wszystkim znanych. Słynna restauratorka zdradziła jednak w czym tkwi sekret jej mielonych. Otóż są one pulchne i soczyste dzięki dodatkowi gazowanej wody, z którą należy starannie wyrobić mięsną masę. Magda Gessler zdradziła swój przepis na klasyczne danie, które smakuje naprawdę dobrze. Mięso mielone wyrabia przez kilka minut z dodatkiem wody gazowanej. To prosty trik na spulchnienie twardego mięsa. Na kotlety mielone Gessler przeznacza najlepszej jakości mięso wieprzowo-wołowe.Klasyczne kotlety mielone robimy z cebulą startą na tarce, solą i pieprzem. Znana restauratorka do mięsa dodaje przesmażoną na maśle cebulę oraz suszony majeranek. Kotlety przygotowane w ten sposób mają wyraźny smak i błyskawicznie znikają z talerzy.Kotlety mielone możemy podać z wieloma dodatkami. Osobiście polecam puree ziemniaczane i ogórki kiszone, buraki z chrzanem lub mizerię. Te dodatki rewelacyjnie łączą się z mięsem, a obiad będzie pożywny i zbilansowany.

Schab po meksykańsku
10.10.2022 13:55 Schab po meksykańsku. Pomysł na szybki obiad z patelni

Nie macie czasu na gotowanie tradycyjnego obiadu? Przygotujcie szybkie danie z patelni. Proponujemy pyszny schab po meksykańsku. Mięso z dodatkiem kilku warzyw i aromatycznych przypraw przyrządzicie w kilka chwil, a rodzina zje ze smakiem. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Schab duszony w towarzystwie warzyw jest znakomity. Prosty pomysł na obiad z patelni zaskoczy was bogactwem smaków. By go przygotować, wystarczy zaledwie kilka składników, które z pewnością macie w lodówce. Skusicie się?

Strzelczyk robi domowa konserwę turystyczna. Smakuje lepiej niż oryginał
09.10.2022 23:02 Strzelczyk robi domową konserwę turystyczna. Smakuje lepiej niż oryginał

Tomasz Strzelczyk zdradził przepis na domową konserwę turystyczną. Przetwory w słoikach smakują lepiej niż oryginał. Mięsna konserwa doprawiona czosnkiem i suszonym majerankiem jest świetnym dodatkiem do pieczywa.Na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA możemy znaleźć wiele ciekawych inspiracji kulinarnych. Tomasz Strzelczyk, uczestnik popularnego programu Master Chef, przygotowuje proste i pełne smaku dania dla każdego. To właśnie z tego kanału pochodzi przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule.Tomasz Strzelczyk konserwę turystyczną przyrządza z karkówki, golonki i skóry. Dzięki trzem rodzajom mięsa wieprzowego, przetwory w słoikach będą soczyste i smaczne. Strzelczyk gotowanie konserwy dzieli na dwa etapy. Na początku piecze przez godzinę w 165 stopniach C, następnie zmniejsza temperaturę do 130 i piecze kolejne dwie godziny.Przed przygotowywaniem konserwy turystycznej musimy dokładnie umyć i wyparzyć słoiki. W przeciwnym razie konserwa szybko się zepsuje. Po upieczeniu i ostygnięciu, na mielonce wytrąci się tłuszcz, konserwa będzie pysznym smarowidłem do pieczywa.

chłopski kociołek
08.10.2022 14:48 Prosty jednogarnkowy obiad - chłopski kociołek z mięsem mielonym. Danie na cały weekend

Dania jednogarnkowe cieszą się dużą popularnością i są świetnym pomysłem na tani obiad. Dziś proponujemy prosty przepis na chłopski kociołek z mięsem mielonym. Z podanych ilości możesz przygotować ok. 8 porcji tego dania. Przyrządź pyszny obiad i ciesz się nim aż do końca weekendu.Chłopski kociołek z mięsem mielonym, poza wieprzowiną, zawiera w sobie pieczarki i ziemniaki. Sprawia to, że danie jest bardzo sycące oraz idealnie rozgrzewa jesienną porą. Dodajmy do tego, że przygotowanie go generuje minimalny bałagan w kuchni. Pokochasz ten pomysł na tani obiad.

Zimnie nóżki bez żelatyny
07.10.2022 12:51 Jak zrobić zimne nóżki bez żelatyny? Znamy sekret najlepszych kucharek

Nikt z nas nie wyobraża sobie świątecznego stołu bez zimnych nóżek. Aby danie było prawdziwie tradycyjne, należy przyrządzić je bez dodatkowych zagęszczaczy. Jak przygotować wyśmienite zimne nóżki bez żelatyny? Sekretem jest starannie sporządzony wywar na bazie nóżek wieprzowych.Wywar, na bazie którego powstają zimne nóżki bez żelatyny, powinien gotować się nawet do kilku godzin. Podczas powolnego pyrkania, z nóżek wieprzowych wydziela się substancja zwana klejem. Dzięki niej galareta tężeje i nie wymaga użycia dodatkowej żelatyny wieprzowej.Na przygotowanie zimnych nóżek bez żelatyny zarezerwuj sobie odpowiedni zapas czasu. Większość z niego wymagana jest na ugotowanie dobrego wywaru, gdyż samo przyrządzenie nóżek jest bardzo proste, a finalny efekt wynagradza każdą minutę spędzoną z w kuchni. Koniecznie wypróbuj tę recepturę.

kotlety mielone
07.10.2022 12:01 Obłędne kotlety mielone z ziemniakami i pomidorem. Na końcu pamiętaj o 1 sztuczce

Jeśli marzą Ci się obłędnie soczyste kotlety mielone, jesteś we właściwym miejscu. Wypróbuj nasz niezawodny patent na kotlety mielone z ziemniakami i pomidorem. Po usmażeniu podlej mięso odrobiną wody i podduś je na patelni. Masz gwarancję, że cała wilgoć pozostanie w kotletach, a one same będą niesamowicie pyszne.Kotlety mielone z ziemniakami i pomidorem to świeże spojrzenie na tradycyjny polski obiad. Wystarczy pokroić wszystkie składniki i wymieszać je z mieloną łopatką. Nasze kotlety nie wymagają dodatkowego panierowania, dzięki czemu ich przygotowanie jest niezwykle szybkie. Końcowy efekt zwala z nóg.

Babka ziemniaczana z boczkiem
07.10.2022 10:01 Babka ziemniaczana, kartoflak, kugiel czy rejbak? Kultowy specjał nie może obejść się bez 1 mięsiwa

Babka ziemniaczana jest smakowitym specjałem. Proste danie będzie smakowało najlepiej, gdy dodamy do niego podsmażony boczek. Przyjemnie chrupiący mięsny kąsek doskonale urozmaici konsystencję i nada potrawie charakteru. Musicie spróbować.Kartoflak, nazywany przez wielu również babką ziemniaczaną czy rejbakiem jest prostym i sycącym przysmakiem. Zrobiony z dodatkiem tłuściutkiego boczku rarytas skusi niejednego smakosza. Warto spróbować — podany z kwaśną śmietaną będzie więcej niż satysfakcjonujący.

jak rozmrażać mięso
06.10.2022 20:53 Jak najlepiej rozmrozić mięso? Wybierz najwygodniejszy z 3 sposobów

Dziś odpowiemy Wam na pytanie jak należy rozmrażać mięso. Znanych metod jest kilka, jednak nie każda z nich jest odpowiednia i bezpieczna. Popularne niegdyś rozmrażanie w ciepłej wodzie jest niebezpieczne, bo podwyższa ryzyko zatrucia pokarmowego. Zachęcamy więc do zapoznania się z najlepszymi metodami rozmrażania mięsa. Mrożenie jest znanym i popularnym sposobem na przedłużenie świeżości żywności, której nie jesteśmy w stanie spożytkować od razu. W naszych zamrażarkach najczęściej ląduje chyba mięso. Jeśli chcecie przygotować z niego obiad, wcześniej należy je rozmrozić. Warto jednak wiedzieć, jak najlepiej to zrobić.

pulpety w sosie chrzanowo-porowym
06.10.2022 10:07 Niezwykłe pulpety w aromatycznym sosie. Zapomnij o użyciu zwykłego mięsa mielonego

Pulpety w sosie chrzanowo-porowym zachwycają nie tylko aksamitnym dodatkiem. Do ich przygotowania używamy mięsa z surowej białej kiełbasy, dzięki czemu są one doskonale przyprawione i nie wymagają prawie żadnego wkładu pracy przy wyrabianiu.. Z zaledwie kilku składników błyskawicznie wyczarujemy pyszny i sycący obiad.Biała kiełbasa jest bogato przyprawiona czosnkiem i majerankiem. Po pozbyciu się błonki, możesz niemal natychmiast zacząć formować z niej pulpety w sosie. Ten przepis idealnie nadaje się dzięki temu dla początkujących kucharzy, ale smak gotowego dania zachwyci także starych kuchennych wyjadaczy.W przepisie na pulpet w sosie chrzanowo-porowym używamy gęstej śmietany 30%. Jeśli masz problem z dostaniem jej w takiej formie, możesz użyć też słodkiej śmietanki o tej samej zawartości tłuszczu. Nieznacznie zmieni to smak potrawy oraz sprawi, że sos może wymagać dodatkowego zagęszczenia. Niezależnie jednak od użytej śmietany, to danie wyjdzie naprawdę smakowicie.

Ketchupowo-musztardowe kotlety schabowe z piekarnika. Zdrowsze i soczyste
05.10.2022 20:28 Ketchupowo-musztardowe kotlety schabowe z piekarnika. Zdrowsze i soczyste

Znudziły Ci się tradycyjne schabowe? Przygotuj je w zupełnie nowej odsłonie. Kotlety schabowe z piekarnika w aromatycznej marynacie z ketchupu, musztardy i suszonych ziół zachwycą całą rodzinę. Kotlety zapiecz z żółtym serem, będą przepyszne.Schabowe możemy przygotować na naprawdę wiele sposób, nie musimy ograniczać się do klasycznej panierki z mąki, jajek i bułki tartej. Kotlety schabowe z piekarnika w ketchupowo- musztardowej marynacie są niezwykle soczyste i pełne smaku, a wszyscy zawsze proszą o dokładkę.Kotlety schabowe z piekarnika podajemy z ziemniakami pieczonymi lub gotowanymi oraz warzywami. Osobiście polecam potrawkę z marchewki i groszku, kapustę zasmażaną, buraki tarte lub ogórki kiszone. Tak przygotowany obiad za każdym razem znika z talerzy w oka mgnieniu.Kotlety schabowe z piekarnika obtaczamy w marynacie i wstawiamy do lodówki na godzinę, żeby mięsno przeszło smakiem i aromatem wszystkich składników. Schab smażymy na początku na oleju rzepakowym, maśle klarowanym lub smalcu i później dopiekamy w piekarniku.Kotlety schabowe z piekarnika w sam raz na obiad Składniki:kilka kawałków schabu bez kościolej rzepakowy, smalec lub masło klarowane do smażeniapół kostki żółtego serasól, pieprzSkładniki na marynatę:3 jajka4 łyżki mąki ziemniaczanej3 łyżki ketchupu łagodnego2 łyżki musztardypół łyżeczki mielonej papryki wędzonejłyżeczka mielonej papryki słodkiejpół łyżeczki suszonego oreganopół łyżeczki suszonego majeranku

Bigos Strzelczyk
03.10.2022 16:37 Strzelczyk pokazał, jak zrobić pyszny bigos. Żaden składnik nie jest przypadkowy

Poznaj tradycyjny przepis na bigos według Tomasza Strzelczyka. Aromatyczna i bogata w mięsny dodatek kapusta, jest niezwykle sycąca i idealnie wpisuje się w chłodną jesienną aurę. Dodatek grzybów i suszonych śliwek dopełnia jej fantastycznego smaku.Bigos nie lubi pośpiechu. Jeśli okażesz mu wystarczająco dużo cierpliwości przy przygotowaniu, otrzymasz rozgrzewające danie o wspaniałym aromacie wędzonki. Pamiętaj, że bigos zyskuje z każdym kolejnym podgrzaniem. Tomasz Strzelczyk, którego powyższe zdjęcie pochodzi z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA w serwisie Youtube, doskonale wie co robi.

Żeberka duszone w sosie z cebulą. Mięciutkie i delikatne, doskonałe na jesienny obiad
03.10.2022 13:53 Żeberka duszone w sosie z cebulą. Mięciutkie i delikatne, doskonałe na jesienny obiad

Żeberka wieprzowe są smacznym mięsem wymagającym dość długiej obróbki kulinarnej. Jednak tak naprawdę nie ma przy nich dużo pracy. Żeberka wystarczy obsmażyć, dorzucić do nich kilka dodatków i dusić całość, aż mięso będzie idealnie miękkie. Poznaj przepis na żeberka duszone w sosie z cebulą. Żeberka duszone przez ponad godzinę na małym ogniu będą miękkie i soczyste. Ciocia Hela do mięsa dodaje dwie duże cebule. Duszone z mięsem warzywa wzmacniają smak i aromat, a także naturalnie zagęszczają sos. W daniu nie może również zabraknąć liści laurowych i ziela angielskiego, które podkreślają smak. Żeberka duszone w sosie podajemy z ziemniakami, kopytkami lub kluskami śląskimi. Dobrze też smakują zaserwowane z pieczonymi warzywami korzeniowymi, np. dynią, marchewką, pietruszką i selerem. Jeśli zostaniemy przy ziemniakach, podajmy do obiadu buraczki tarte, ogórki kiszone lub surówkę z kapusty pekińskiej.Aby żeberka duszone były naprawdę soczyste i smaczne, musimy wybrać świeże mięso wieprzowe najwyższej jakości. Surowe żeberka mają ładny, różowy kolor i praktycznie nie mają zapachu. Jeśli więc poczujemy, że mięso dziwnie pachnie lub miejscami jest przebarwione, lepiej zrezygnować z jego zakupu.

pierogi
02.10.2022 13:49 Przepis Solejukowej na pierogi galicyjskie. Farsz zrobisz z mięsa z wczorajszego obiadu

Solejukowa słynie ze swoich pierogów w całej gminie Wilkowyje. Postać może jest fikcyjna, ale te pierogi są jak najbardziej prawdziwe. Jeśli masz w zanadrzu nieco pieczeni z poprzedniego dnia, ten przepis jest najlepszym sposobem na jej wykorzystanie.Lepienie pierogów może być nieco czasochłonnym zajęciem, jest jednak bardzo proste. Efekt na talerzu z pewnością wynagrodzi energię spożytkowaną na przygotowanie potrawy. Pierogi galicyjskie podawane z roztopionym masłem są pyszną i niecodzienną propozycją. Solejukowa zna się na pierogach jak nikt inny.

boczek pieczony
30.09.2022 20:03 Babcia Zosia jest mistrzynią w pieczeniu boczku. Domową wędliną zajada się cała rodzina

Pieczony boczek z czosnkiem, musztardą i przyprawami zachwyci każdego smakosza. Jest niezwykle soczysty, miękki i pełen aromatu. Domową wędlinę przygotujemy w bardzo prosty sposób. Będzie o wiele smaczniejsza od kupionej w sklepie.Babcia Zosia podzieliła się przepisem na najlepszy boczek pieczony do chleba. Sekretem wspaniałego smaku są przyprawy, czosnek i musztarda. Mięso marynowane przez całą dobę w suszonym tymianku, oregano, majeranku, papryce mielonej i całej główce czosnku bije na głowę wszystkie kupne wędliny.Babcia Zosia wierzch boczku pieczonego smaruje musztardą, która wzmacnia walory smakowe marynowanego wcześniej mięsa. Połączenie wszystkich przypraw sprawia, że boczek jest przepyszny i pachnie wspaniale już podczas pieczenia.Boczek pieczony w rękawie do pieczenia nie jest suchy. Chwilę przed końcem pieczenia rozetnijmy rękaw, żeby wierzch delikatnie się przyrumienił. Boczek zyska wtedy lekko chrupiącą skórkę. Boczek pieczony kroimy w cienkie plasterki i podajemy z pieczywem.

pieczony schab w liściach laurowych
29.09.2022 14:30 Soczysty schab pieczony w liściach laurowych. Nic lepszego nie podacie na obiad

Pieczony schab jest popularnym przepisem, który występuje w wielu różnych wariantach. Wybornie smakuje w roli głównego składnika obiadu, ale równie dobrze sprawdza się jako zamiennik wędliny. Schab pieczony w liściach laurowych to jedna z wielu odsłon tego dania, jednak zdecydowanie warta spróbowania ze względu na swoje niewątpliwe walory smakowe.Schab pieczony w liściach laurowych odznacza się wyjątkowo intensywnym aromatem. W trakcie pieczenia otulają go przyprawy, liście laurowe i folia aluminiowa. Dzięki takiej otulinie, schab zachowuje w sobie mięsny sok i jest niezwykle soczysty.

mięso w słoiku
29.09.2022 09:04 Babcia pokazała, jak można przechowywać mięso i cieszyć się jego smakiem. Co za patent

Mięso przygotowane w słoikach, to nie lada delikates. Receptura przekazana przez babcię gwarantuje, że ten wyrób będzie zaskakiwał niezwykłym smakiem. Soczysty kawałek mięsa wieprzowego, otoczony w aromatycznych przyprawach a następnie ugotowany we własnym sosie, sprawdzi się wyśmienicie jak zamiennik wędliny lub dodatek do innych dań.Do zrobienia mięsa ze słoika możesz wybrać ulubioną część tuszy wieprzowej. Tak samo dobrze sprawdzi się schab środkowy, łopatka czy karkówka. Dobór przypraw również można modyfikować pod własne preferencje, choć ten babciny przepis opiera się na aromatycznej słodkiej papryce. Wystarczy kilogram mięsa i dwa litrowe słoiki aby wypróbować tę niezwykłą recepturę.

carbonara
28.09.2022 16:05 Pyszny obiad we włoskim stylu zrobisz w 30 minut. Potrzebujesz 5 niewyszukanych składników

Szukasz pomysłu na pyszny i szybki obiad? Zainspiruj się włoską kuchnią i zaserwuj rodzinie makaron z wyśmienitym sosem. Podsmaż boczek, dodaj jajka i śmietanę i wymieszaj całość z ugotowanymi świderkami czy rurkami. Przekonasz się, że 30 minut w zupełności wystarczy, by móc zasiąść do stołu. Przepisów na szybkie obiady w 30 minut jest naprawdę wiele. Bez problemu znajdziemy receptury na zupy, zapiekanki, czy inne dania, których przygotowanie zajmuje kilka chwil. Jednym z ciekawszych dań jest makaron z boczkiem inspirowany włoską kuchnią.Makaron z boczkiem, słodką śmietanką i parmezanem to idealne danie dla zabieganych. Przyrządzając go warto pamiętać, by makaron dodać do sosu i mieszając całość podgrzać. Dzięki temu makaron doskonale wchłonie wszystkie smaki i danie będzie naprawdę pyszne.

2 niezwykłe składniki sprawiają, że kotlety schabowe po lubelsku są lepsze od innych. Znamy przepis
27.09.2022 18:37 2 niezwykłe składniki sprawiają, że kotlety schabowe po lubelsku są lepsze od innych. Znamy przepis

Kotlety schabowe po lubelsku to gratka dla każdego smakosza. Kotlety panierowane w mące gryczanej mają lekko orzechowy posmak, są soczyste i delikatne. Kotlety podane z kaszą gryczaną i sosem z grzybów leśnych to danie, które posmakuje każdemu.Kotlety schabowe podajemy głównie z ziemniakami, kapustą zasmażaną lub ogórkami kiszonymi. To taki klasyczny zestaw, który smakuje wyśmienicie. Kotlety schabowe po lubelsku to zupełnie nowa odsłona kultowego dania, ich sekretem są dwa składniki: mąka i kasza gryczana.Kotlety schabowe po lubelsku panierujemy w jajku i mące gryczanej. Nie dodajemy do nich ani mąki, ani bułki tartej. Kotlety smażone na rozgrzanym maśle, oleju lub smalcu mają niezwykły smak z lekką, orzechową nutą. Są soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz, są przepyszne.Do kotletów schabowych po lubelsku podajmy ugotowaną kaszę gryczaną i ulubione dodatki. Osobiście gorąco polecam sos z grzybów leśnych, taki zestaw jest idealny na jesienny obiad. Kotlety w panierce z mąki gryczanej dosłownie rozpływają się w ustach.

Kotlety mielone ze śliwką
27.09.2022 10:00 Jesienią babcia Regina dodaje do mielonych pyszną niespodziankę. Nieoczywiste połączenie zachwyca

Kotlety mielone są klasykiem kuchni polskiej. Jesienią warto skusić się na nietypową odsłonę z dodatkiem śliwek. Przepis babci Reginy jest niezwykle prosty, a danie zachwyca od pierwszego kęsa. Spróbujecie koniecznie — tak dobrego obiadu dawno nie jedliście. Dodanie do mielonych lekko słodkiej i wilgotnej śliwki zmienia danie nie do poznania. Kotlety są soczyste, lekkie i wprost rozpływają się w ustach. Spodobają się nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Spróbujecie?

Dodajesz jajko i bułkę do panierki na kotlety schabowe? 1 składnik jest zupełnie zbędny
26.09.2022 20:49 Dodajesz jajko i bułkę do panierki na kotlety schabowe? 1 składnik jest zupełnie zbędny

Panierkę do kotletów schabowych przyrządzamy z jajek, bułki tartej i mąki. Jajka są jednak zupełnie zbędne, ponieważ z łatwością zastąpimy je innym produktem. Kotlety schabowe z panierką bez jajek są soczyste i delikatne w środku, a z zewnątrz mają chrupiącą, złocistą skórkę.Kotlety schabowe tradycyjnie przygotowujemy z wieprzowiny i panierki z mąki pszennej, jajek i bułki tartej, następnie smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym, oleju rzepakowym lub smalcu. Mało kto wie, że panierkę do kotletów schabowych możemy przyrządzić bez jajek. Kotlety z taką panierką smakują wyśmienicie. Jak panierka do kotletów schabowych trzyma się mięsa bez jajek? Sekretem jest zawiesina z wody i mąki pszennej, która ma konsystencję śmietany, przez co szybko obtoczymy w niej kotlety, a bułka tarta nie odklei się od mięsa podczas smażenia. Panierka bez jajek jest równie chrupiąca i ma apetyczny, złoty kolor.Kotlety schabowe podajmy z ulubionymi dodatkami. Gorąco polecam puree z ziemniaków lub ulubionych warzyw, a także surówki i kiszonki. Jesienią schabowe możemy polać również aromatycznym sosem przyrządzonym z grzybów leśnych, tak podane kotlety błyskawicznie znikną z talerzy.

kotlety mielone
26.09.2022 13:52 Kotlety mielone prababci Eli z aromatycznym dodatkiem. Rodzinny przysmak kilku pokoleń

Idealne kotlety mielone są soczyste i aromatyczne. Zdarza się jednak, że pomimo największych starań mięso wychodzi mdłe i nijakie. Przy następnym przyrządzaniu kotletów mielonych dodaj do masy na kotlety dobrze podsmażoną cebulkę. Zdziwisz się, jak bardzo ten prosty trik zmieni smak Twojego dania.Dodanie cebuli do kotletów mielonych nikogo nie powinno dziwić. Najczęściej jednak dodajemy to warzywo w formie surowej. Najbardziej doświadczone kucharki wiedzą, że prawdziwe bogactwo smaku zapewnia zrumienienie cebuli przed wymieszaniem jej z mięsem. Wypróbuj tę sztuczkę, a już nigdy nie będziesz przyrządzać kotletów mielonych inaczej.

Kotlety schabowe inaczej. Pyszny farsz dodaje im smaku i soczystości
25.09.2022 11:56 Kotlety schabowe inaczej. Pyszny farsz dodaje im smaku i soczystości

Zapraszamy na kotlety schabowe z farszem z pieczarek i cebuli. Nowa odsłona klasyki zachwyci Was bogatym smakiem i soczystością. Tak przygotowane kotlety są idealne na niedzielny obiad, ale możesz je też zaserwować na rodzinnym spotkaniu w większym gronie. Kotlety schabowe nie zawsze muszą być płaskie i cienkie. Grubszą, bo nadzianą wersję schabowych przygotujesz błyskawicznie, a będą jeszcze bardziej soczyste od klasycznych kotletów. Farsz z pieczarek to również gwarancja doskonałego, bogatego smaku.Do kotletów schabowych z farszem pieczarkowym podasz wiele pysznych dodatków, które urozmaicą cały posiłek. Gorąco polecam puree ziemniaczane, z kalafiora lub zielonego groszku. Nie zapomnij również o warzywach. Lekka surówka z kapusty lub sałatka z pomidora będą pasować idealnie.Kotlety schabowe smaż na dobrze rozgrzanym smalcu lub oleju. Jeśli tłuszcz będzie za słabo rozgrzany, kotlety zaczną go wchłaniać, przez co staną się tłuste, ciężkie i niesmaczne. Kotlety smaż po kilka minut z każdej strony.

namaczanie kotletów mielonych
24.09.2022 21:23 Wielu Polaków popełnia błąd podczas robienia kotletów mielonych. Chodzi o namaczanie bułki

Każda szanująca się gospodyni ma swój patent na przygotowanie pysznych kotletów mielonych. Można dyskutować o dodatkach do mięsa, podsmażaniu cebulki lub dodawaniu tej surowej, ale na namaczanie bułki do mięsa mielonego jest tylko jeden właściwy sposób: zapomnij o wodzie i zawsze namaczaj bułkę w mleku.Dodatek namoczonej bułki do kotletów mielonych zapewnia im odpowiednią pulchność i soczystość. W wielu domach do tego celu używa się zwykłej wody. Okazuje się jednak, że mleko jest dużo lepszym wyborem.

kotlety schabowe
24.09.2022 10:58 Zaskakujące w każdym kęsie kotlety schabowe po dziekańsku. Mamy przepis

Schab po dziekańsku jest szybką i prosta alternatywa dla smażonych kotletów schabowych. Kawałki mięsa należy zamarynować dzień przed przygotowaniem a następnie obsmażyć i włożyć do piekarnika. Tym aromatycznym kotletom schabowym nie sposób się oprzeć.Przygotowanie pieczonego schabu nie musi być trudne. Wypróbuj ten niezwykły przepis na pieczone kotlety schabowe. Ziołowa chrupiąca panierka z dodatkiem czosnku to coś, co nadaje kotletom schabowym po dziekańsku ich wyjątkowości. Do tego wychodzą zawsze niezwykle soczyste i apetyczne.

kaszanka
23.09.2022 18:53 Przepis babci Jadzi na kaszankę z patelni. Wychodzi chrupiąca i pełna smaku

Kaszanka z patelni jest szybkim daniem, które z pewnością zachwyci każdego miłośnika podrobów. Kaszankę możemy przygotować na wiele sposobów, jednak właśnie dzięki smażeniu zyskuje ona chrupiącą skórkę i wspaniały smak. Dopełnia go cebula i majeranek. Babcia Jadzia robi kaszankę z patelni według starego, sprawdzonego przepisu. Kaszankę smaży razem z cebulą i suszonym majerankiem, które dodają daniu aromatu i charakteru. Podczas smażenia kaszanka przechodzi smakiem dodatków i zyskuje pyszną, chrupiącą skórkę.Kaszanka z patelni będzie gotowa w kilka minut. Możemy podać ją z kromką pieczywa lub z ziemniakami i ulubioną surówką, np. z kiszonej lub pekińskiej kapusty. Babcia Jadzia radzi, żeby osobno smażyć cebulę i kaszankę, dopiero później składniki wymieszać na patelni.Babcia Jadzia do smażenia cebuli dodaje również szczyptę cukru, dzięki któremu cebula karmelizuje się o wiele szybciej i ma łagodniejszy smak. Kaszanka z patelni zaraz po usmażeniu powinna odpocząć kilka minut pod przykryciem. Gdy już ją podamy, będzie smakować obłędnie.

Namaczasz schab w mleku z cebulą? Uwielbiany sos sprawdzi się o niebo lepiej. Kotlety będą soczyste jak nigdy
23.09.2022 09:11 Namaczasz schab w mleku z cebulą? Popularny sos sprawdzi się o niebo lepiej. Kotlety będą bardziej soczyste

Kotlety schabowe w majonezie są świetnym pomysłem na pyszne danie główne dla całej rodziny. Dodatek uwielbianego sosu sprawi, że będą jeszcze bardziej soczyste i o wiele lepsze w smaku od tradycyjnych. Kotlety schabowe podaj z ulubionymi dodatkami, cały obiad zniknie z talerzy błyskawicznie.Wiele osób przed panierowaniem moczy schabowe w mleku i cebuli. Marynata z majonezu, soku z cytryny z dodatkiem świeżych ziół nadaje wieprzowinie jeszcze lepszego smaku. Kotlety schabowe w majonezie są niezwykle soczyste w środku, są przepyszne.Do kotletów schabowych w majonezie wybierajmy wyłącznie mięso najwyższej jakości. Schab moczymy w marynacie przez 4 godziny. Sok z cytryny i ocet zawarty w majonezie doskonale rozmiękczają twarde włókna mięso, dzięki czemu schab jest niezwykle delikatny. Kotlety schabowe w majonezie smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu. Możemy usmażyć je na oleju rzepakowym, na maśle klarowanym lub na domowym smalcu. Zimny tłuszcz jest błyskawicznie wchłaniany przez mięso, wiec kotlety wyjdą bardzo ciężkie i stracą smak.

Obłędne kotlety mielone z grzybami leśnymi
20.09.2022 10:00 Obłędne kotlety mielone z grzybami leśnymi. Momentalnie znikają z talerzy

Kotlety mielone z grzybami leśnymi są znakomite. Pełen aromatu produkt dodany do masy przygotowanej z mięsa, namoczonej w mleku bułki, cebuli i jaj świetnie uzupełnia smak. Jednocześnie nadaje mielonym soczystości i sprawia, że kotlety wprost rozpływają się w ustach. Musicie spróbować. Soczyste kotlety mielone skuszą niejednego smakosza. Mięso w połączeniu z pysznymi leśnymi grzybami będzie jeszcze lepsze. Danie robi się bardzo podobnie, a smak na długo zapada w pamięć. Nie tylko amatorzy skarbów lasu będą zachwyceni.

golonka w kiszonej kapuście
19.09.2022 12:51 Przepyszna golonka pieczona w kiszonej kapuście. Smak zachwyci nie tylko panów

Golonka pieczona w kapuście jest tradycyjnym daniem, mającym swoje korzenie w kuchni niemieckiej. To właśnie z Bawarii przywędrował do nas zwyczaj pieczenia tej części mięsa wieprzowego. Mimo, że golonka kojarzona jest raczej z typowo męskim daniem, nasza przepyszna golonka pieczona w kapuście zasmakuje każdemu, niezależnie od płci.Golonka pieczona w kiszonej kapuście to proste i aromatyczne danie. Składa się z dużej porcji mięsa, która potrzebuje odpowiednio długiej obróbki termicznej. Zapewniamy jednak, że ta golonka pieczona w kiszonej kapuście jest warta każdej minuty oczekiwania.