Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ziemniaki

Ziemniaki

gołąbki
09.02.2022 01:00 Najlepsze na świecie gołąbki po ukraińsku bez mięsa i ryżu

Lubicie gołąbki? A znacie ich bezmięsną wersję? Jeśli nie, czas najwyższy — poznajcie najlepsze na świecie gołąbki po ukraińsku. Wszystko bez mięsa i ryżu, za to z innymi wspaniałymi dodatkami. Dzięki nim gołąbki są lekkostrawne i pożywne i z pewnością zrobią furorę wśród domowników. Koniecznie przetestujcie ten przepis.Gołąbki z kapusty są tą potrawą, którą zawsze chętnie zjemy, choć nie koniecznie chce się ją nam przygotowywać. Wiadomo, jest przy nich trochę pracy, więc nie zawsze znajdziemy wystarczająco dużo czasu, by je przygotować. Jednak naprawdę warto. Zwłaszcza że to danie doskonale nadaje się do odgrzewania. Możecie się więc nim żywić nawet przez 3 dni. Najbardziej znaną u nas wersją gołąbków, są te z dodatkiem ryżu i mięsa. Prawda, są smaczne, ale czasami warto spróbować czegoś nowego. I dla większości osób z pewnością taką nowością będą gołąbki bez dodatku mięsa. Miejsce tego składnika zajmą dziś ziemniaki, a ich dopełnieniem będą zdrowe kasze.

kiszka ziemniaczana
09.02.2022 01:00 Prosty przepis na kultową kiszkę ziemniaczaną z wędzonym boczkiem

Kiszka ziemniaczana jest oryginalnym i pysznym specjałem. Możecie jej spróbować, będąc na wschodzie Polski, czasami też kupić w sklepie. Co ciekawe, choć zwykle leży obok wędlin, mięsa zawiera niewiele. Dziś podamy wam prosty przepis na kultową kiszkę ziemniaczaną z wędzonym boczkiem. Takiej w sklepie z pewnością nie kupicie. Kiszka ziemniaczana jest bardzo sycąca, choć w głównej mierze składa się z ziemniaków. Przypieczona, z chrupiącą skórką smakuje wyśmienicie. Można ją też kupić w sklepach, jednak dość rzadko. Jeśli więc macie na nią ochotę właśnie teraz, a w pobliskich sklepach ślad po niej zaginął, przygotujcie ją domowym sposobem. To nie takie trudne. Koniecznie pamiętajcie jednak o jednym dodatku. Jest nim wędzony boczek, który doda temu rarytasowi niezwykłego smaku i większej soczystości. Wcześniej pokrójcie go w kostkę i podsmażcie, dzięki czemu wydobędziecie z niego jeszcze więcej smaku.

Pieczone placki ziemniaczane
08.02.2022 01:00 Zachwycające w każdym kęsie pieczone placki ziemniaczane

Pieczone placki ziemniaczane to chrupiąca i pyszna alternatywa dla tradycyjnych placków smażonych na oleju. Pieczone placki są mniej kaloryczne, lekkostrawne, a smakują identycznie. Poznaj przepis na pieczone placki ziemniaczane z chrupiącą skórką.Lubisz placki ziemniaczane, ale nie jesz ich za często, ponieważ są tłuste i ciężkie? Placki pieczone w piekarniku nie zawierają grama tłuszczu, są idealnie chrupiące i możesz jeść je bez wyrzutów sumienia. Placki przygotuj z ziemniaków zeszłorocznych lub odmian mącznych, które zawierają sporą ilość skrobi, dzięki czemu masa na placki jest zwarta i dodasz do niej małą ilość mąki pszennej. Odmiany ziemniaków mącznych, czyli typu B lub C równie dobrze sprawdzą się do przygotowania klusek śląskich i kopytek.Placki ziemniaczane pieczone doskonale smakują zarówno na słodko z cukrem, jak i wytrawnie, podane z kwaśną śmietaną lub jogurtem greckim i szczypiorkiem. Do placków możesz również przygotować sos pieczarkowy lub mięsny sos węgierski. Każda wersja dania jest wyśmienita i błyskawicznie znika z talerzy.

Jak przechowywać ziemniaki w mieszkaniu
07.02.2022 01:00 Jak przechowywać ziemniaki w mieszkaniu?

Trzymacie ziemniaki w foliowej reklamówce lub w lodówce? To błąd, przez który wasze warzywa zmieniają swój smak. Dowiedzcie się, w jaki sposób możecie je bezpiecznie przechować przed ugotowaniem czy upieczeniem. Wielu smakoszy zna i ceni potrawy ziemniaków takie jak placki czy pyzy. Aby wyszły pyszne, do ich przyrządzenia potrzebne są dobrej jakości ziemniaki. Podpowiadamy jak przechować kupione bulwy, by zachowały swoje walory smakowe.

Placki ziemniaczane
07.02.2022 01:00 Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie piły tłuszczu w czasie smażenia?

Placki ziemniaczane są kultowym daniem, które najczęściej przygotowuje się w domowym zaciszu. Aby placki nie piły zbyt wiele tłuszczu podczas smażenia, dodaj do ciasta odrobinę alkoholu. Po ugotowaniu placuszki zachwycą cię swoją chrupkością oraz idealnym poziomem wysmażenia. Placki ziemniaczane to z pozoru banalnie prosta potrawa, która charakteryzuje się jednak pewnymi problemami. Mało kto zdaje sobie sprawę, że dodanie do surowego ciasta nieco alkoholu sprawi, że placki nie nasiąkną tłuszczem i będą jeszcze lepsze. Nie ma potrzeby obawiać się, że w cieście znajdują się resztki alkoholu po usmażeniu. Wysoka temperatura sprawi, że ten szybko wyparuje i nie będzie po nim żadnego, nawet najmniejszego śladu.

Kartoflak
06.02.2022 01:00 Jak zrobić kartoflaka? Śląski przepis na babkę ziemniaczaną

Babka ziemniaczana może przybrać wiele form i dzisiaj prezentujemy wersję ze Śląska - kartoflak. Śląska potrawa to świetny sposób na zagospodarowanie resztek z lodówki, które zalegają z wczorajszego obiadu. Przygotowanie kartoflaka jest banalnie proste, a efekt zniknie z talerzy domowników w kilka chwil. Babka ziemniaczana wywodzi się z kuchni białoruskiej, która opracowana została na podstawie łatwo dostępnych i tanich składników. Dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby móc cieszyć się jej smakiem. Na Śląsku babkę ziemniaczaną określa się mianem kartoflaka. W innych rejonach mawia się na nią bugaj, rejbak, kugiel, kugel, terciek, nagus oraz knia.W przepisie poniżej użyta została kiełbasa, lecz można zamienić ją na jakąś inną wędzoną wędlinę, bądź całkowicie z niej zrezygnować. W takiej sytuacji zalecamy wkrojenie większej ilości słoniny, aby wyważyć ewentualne braki.

Ścieranie ziemniaków
05.02.2022 01:00 Nieziemsko prosty sposób na placki ziemniaczane z kremowym wnętrzem

Placki ziemniaczane z uwagi na swoją prostotę i szybkośc przygotowania, są często wybierane przez Polaków jako pomysł na Obiad. Magda Gessler dodaje do swoich placków odrobinę kwaśnej śmietany, dzięki czemu stają się kremowe i askamitne. Poniżej dokładnie krok po kroku wyjawiamy tajniki najlepszych placków. Placki ziemniaczane nie są skomplikowanym przepisem, stąd tak ogromna popularność potrawy. Jej ogromną zaletą jest możliwość podania na słodko, jak i na słono, co ułatwia dopasowanie ich do preferencji gości. Magda Gessler do placków dokładka jedną łyżkę kwaśnej śmietany, która sprawia, że po usmażeniu w środku są delikatne i kremowe, a na zewnątrz zachowują wspaniałą chrupkość. Po spróbowaniu każdy będzie błagał cię o przepis.

Pyzy i kwestia ziemniaków
04.02.2022 01:00 Jakie ziemniaki najlepiej nadają się na pyzy?

Pyzy są pysznym ziemniaczanym specjałem, po który z chęcią sięga wielu smakoszy. Niewielu jednak wie, że aby wyszły naprawdę smaczne, należy użyć odpowiedniej odmiany ziemniaków. Planując przygotowanie tego rarytasu, zaopatrzcie się w mączyste bulwy, a danie na długo zapadnie wam w pamięć. Odpowiedni wybór ziemniaków sprawi również, że pyzy nie rozpadną się w trakcie gotowania. Do przygotowania pyz najlepsze będą ziemniaki typu C, czyli takie, w których zawartość skrobi jest naprawdę wysoka. Podczas zakupów zainteresować was więc powinny takie odmiany jak tajfun, bryza, gracja czy bzura. Z nich pyzy wyjdą niezwykle delikatne.

Placki ziemniaczane z kapustą
04.02.2022 01:00 Pyszne i syte placki ziemniaczane z kapustą

Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną i gotowanymi ziemniakami to świetna alternatywa dla tradycyjnych placków. Placuszki są puszyste, miękkie, a doprawione majerankiem i kminkiem zyskują niepowtarzalny smak. Poznaj przepis na wyśmienite placki ziemniaczane z kapustą.Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków i kapustą kiszoną odkryłam jakiś czas temu i są jedną z moich ulubionych wersji dania. Placki są puszyste, mają świetny smak ziemniaków, kapusty, cebuli z wyczuwalną nutą kminku i majeranku, są przepyszne.Placki możesz podać samodzielnie z kwaśną śmietaną, możesz również przygotować do nich mięsny sos węgierski do placków lub sos pieczarkowy. Każda wersja podania smakuje rewelacyjnie i zawsze wszystkim smakuje.Dodatkowym atutem tych niezwykłych placków jest gotowanie ziemniaków, dzięki czemu zaoszczędzisz wiele czasu na tarcie i odciskanie ziemniaków z wody. Jedyne, co musisz zrobić, to przecisnąć je przez praskę do ziemniaków. Jeśli masz ochotę na placki w nowej odsłonie- tu poznasz przepis na tradycyjne litewskie placki z mięsem, są puszyste, pożywne i pyszne.

Domowy chleb z ziemniakami
03.02.2022 01:00 Prosty przepis na chleb z ziemniakami

Podczas pieczenia chleba własnoręcznie, w całym domu unosi się piękny zapach, który od razu wywołuje ślinotok. Dzisiaj prezentujemy przepis na bochenek z dodatkiem ziemniaków. Kartofle powodują, że pieczywo jest wewnątrz wilgotne i puszyste, a skórka staje się nad wyraz chrupiąca. Więcej nie kupisz go w sklepie. Pieczywo dostępne w sklepach spożywczych i piekarniach smakuje każdemu, lecz nigdy nie może się równać z dobrym chlebem upieczonym samodzielnie. W takim bochenku można bowiem wyczuć włożoną weń pracę i czas przez piekącego. Choć dodanie ziemniaków do ciasta na chleb może wydawać się z pozoru niecodzienne, ma to swój cel. Ugotowane pyrki zwiększają wilgotność oraz puszystość chleba, a także ułatwiają uzyskanie chrupiącej skórki na powierzchni.

Puree z cukinii
03.02.2022 01:00 Puree z cukinii - lekki dodatek do każdego obiadu

Puree z cukinii jest zdrowym i aromatycznym dodatkiem do obiadów. Przygotujesz je w prosty sposób, również jako samodzielne, lekkie i pyszne danie. Poznaj przepis na puree z cukinii z ziemniakami, czosnkiem, pietruszką i oliwą z oliwek.Cukinia jest warzywem, które dostaniemy w sklepach przez cały rok. Cukinia jest bardzo zdrowa- zawiera żelazo, magnez, potas, a także beta- karoten i wiele witamin, w tym C, K i B. Warzywo ma w kuchni uniwersalne zastosowanie, z cukinii ugotujesz wyśmienitą zupę krem, dodasz ją do leczo, zrobisz sos do makaronu.Puree z cukinii z ziemniakami, czosnkiem, pietruszką i oliwą z oliwek jest bardzo aromatycznym dodatkiem do dań obiadowych. Puree pasuje zarówno do drobiu, jak i mięsa czerwonego, ryb i dan warzywnych. Puree jest również świetną, samodzielną przekąską, jest pożywna, zdrowa i lekka, idealna na lunch lub kolację.Jeśli masz ochotę na pyszny, mięsny obiad z puree z cukinii- tu poznasz przepis na policzki wołowe, podane na puree będą wyglądać jak z najlepszej restauracji.

Dlaczego do placków ziemniaczanych warto dodać ocet?
02.02.2022 01:00 Dlaczego do placków ziemniaczanych warto dodać ocet?

Placki ziemniaczane często wychodzą tłuste. Korzystając ze sprytnego patentu, takiej sytuacji możemy zapobiec. Wystarczy, że do ziemniaczanej masy wlejemy octu, a placki wchłoną zdecydowanie mniej oleju podczas smażenia. Koniecznie wypróbujcie nasz trik. Podpowiadaliśmy wam już, na czym usmażyć placki ziemniaczane i jak przyrządzić je bez mąki i jajek. Tym razem na tapet bierzemy problem wchłaniania tłuszczu podczas smażenia. Zdradzamy skuteczne sposoby na to, by uzyskać placki lekkie i chrupiące jak nigdy wcześniej.

Zupa serowa z ziemniakami
02.02.2022 01:00 Zupa serowa z ziemniakami. Po prostu pyszna

Zupa serowa z ziemniakami i porem to świetny pomysł na szybkie danie obiadowe lub lunch na ciepło. Zupa jest pożywna, aromatyczna i pyszna, serki topione świetnie zagęszczają potrawę i dodają jej śmietankowej nuty. Poznaj przepis na prostą zupę serową z ziemniakami.Zupa serowa z ziemniakami to jedna z moich ulubionych zup, jest prosta i bardzo smaczna. Zupę ugotuj na wywarze warzywnym, dzięki czemu będzie rozgrzewająca i aromatyczna. Koniecznie podsmaż również na maśle cebulkę, por i ziemniaki, smażenie spowoduje uwolnienie całej gamy smaków.Zupę serową z ziemniakami ugotujesz w dosłownie 20 minut, jest to jedna z szybkich zup, które wychodzą za każdym razem i zawsze wszystkim smakują. Gotową zupę podaj z posiekanym szczypiorkiem i grzankami ziołowymi lub świeżym pieczywem.Jeśli szukasz pomysłu na zupę serową- tu poznasz przepis na wyśmienitą zupę serową z kurczakiem, kurkumą i curry.

Zupa brokułowo- kalafiorowa
01.02.2022 01:00 Zupa brokułowo-kalafiorowa. Pyszny pomysł na obiad

Zupa brokułowo- kalafiorowa z ziemniakami to pomysł na pożywną, aromatyczną i zdrową zupę, idealną na obiad i kolację na ciepło. Danie gotowane na włoszczyźnie z dodatkiem koperku i śmietany posmakuje nawet największemu niejadkowi. Poznaj przepis na zupę brokułowo- kalafiorową.Zupa brokułowo- kalafiorowa to pełne smaku danie, które ugotujesz w niecałą godzinę. Sekretem doskonałego aromatu jest podsmażenie warzyw na maśle, na nich ugotujesz najlepszy wywar. Zupę dopraw posiekanym koperkiem, solą i pieprzem.Zupa jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Przede wszystkim mocno rozgrzewa i wzmacnia cały organizm. Bulion warzywny doskonale radzi sobie również z początkami przeziębienia i grypy. Zawarte w brokułach i kalafiorze antyoksydanty opóźniają procesy starzenia, działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.Zarówno z brokuła, jak i kalafiora przygotujesz wiele wyśmienitych dań i przekąsek. Tu poznasz przepis na zapiekany kalafior z serem, idealny na przekąskę lub lunch. Jeśli masz ochotę na warzywne kotlety- w tym artykule dowiesz się, jak zrobić pyszne kotlety z brokuła.

Placki ziemniaczane
01.02.2022 01:00 Puszyste placki ziemniaczane z mięsną niespodzianką

Placki ziemniaczane kojarzone są z typowo jarską kuchnią, którą delektować może się praktycznie każdy. Niektórzy lubią jednak wprowadzać do swojego jadłospisu nowości, więc prezentujemy poniżej przepis na placki ziemniaczane z kiełbasą. Mięsna niespodzianka nie jest widoczna na pierwszy rzut oka - po pierwszy gryzie szybko można jednak poczuć, że w do ciasta dodana została aromatyczna kiełbasa, co poprawia doznanie. Placki ziemniaczane można przygotować na wiele różnych sposobów. Do ciasta dodaje się kartofle tarte na grubych lub małych oczkach, niektórzy wykorzystują również blender w celu rozdrobnienia bulw. Mało kto dodaje do nich kiełbasę, co jest ciekawym urozmaiceniem klasycznej potrawy. Co więcej, receptura, którą prezentujemy, jest banalnie prosta i nie wymaga praktycznie żadnych dodatkowych zajęć. Jeśli masz w lodówce zalegający kawałek kiełbasy, na który nie masz żadnego pomysłu, sprawdź, jak będzie smakować w plackach ziemniaczanych. Użycie gotowanych ziemniaków sprawia, że placki są jeszcze bardziej puszyste.

Cepeliny okraszone boczkiem
31.01.2022 01:00 Kultowa, zachwycająca receptura na cepeliny okraszone boczkiem

Cepeliny, znane również jako kartacze, są pysznym daniem kuchni kresowej, które skusi wielu smakoszy. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt potrafi zachwycić. Okraście kluski boczkiem i cebulką, a nikt im się nie oprze. Kultowe potrawy z ziemniaków takie jak kluski szare czy placki ziemniaczane mają wielu zwolenników. Tym razem prezentujemy wam cepeliny. Dowiedzcie się jak zrobić to wyśmienite regionalne danie, popularne szczególnie na wschodzie Polski.

Smażenie placków ziemniaczanych
31.01.2022 01:00 Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie przywierały do patelni?

Ciężko o bardziej domowy posiłek niż placki ziemniaczane - chrupiące placuszki można podać na wiele sposobów, co czyni je uniwersalnym obiadem. Aby podczas smażenia placki nie przywierały, pamiętaj o wlaniu dużej ilości oleju na patelnię. Ciasto powinno być równomiernie zakryte tłuszczem, wtedy z łatwością odejdzie od gorącego metalu. Placki ziemniaczane mogą sprawiać wrażenie banalnie prostej potrawy, lecz wiele osób zauważa niekiedy, że wynik ich pracy jest daleki od oczekiwanego. Placki rozpadają się i przywierają do patelni. Znamy genialne rozwiązanie tego problemu. Jeśli do tej pory używałeś tylko odrobiny oleju, popełniałeś duży błąd. Poziom oleju na patelni powinien być dwukrotnością grubości wylewanych nań placków. Takie rozwiązanie sprawi, że ciasto smażyć się będzie równomiernie, a temperatura podczas gotowania nie będzie zbyt gwałtownie spadać.

Pierogi ruskie z dodatkiem kefiru
31.01.2022 01:00 Kruche, niesamowite smakowite ciasto na pierogi na kefirze

Ruskie o doskonale doprawionym farszu w przyjemnie miękkim cieście skuszą niemalże każdego. Użyjcie kefiru, a nie będziecie mieli problemu z lepieniem i zapomnicie o rozklejających się podczas gotowania pierogach. Sprawdźcie nowy przepis na naprawdę plastyczne ciasto z niebiańsko smacznym klasycznym farszem. Niedawno podpowiadaliśmy wam jak przygotować pyszne ciasto na pierogi z dodatkiem ziemniaków. Teraz na tapet bierzemy kultowe ruskie i proponujemy wam pyszną modyfikację obiadowego klasyka. Do ciasta dodajcie kefiru, a wyjdzie delikatne jak nigdy wcześniej, doskonale uzupełniając smak serowo-ziemniaczanego farszu.

Puszyste placki ziemniaczane
29.01.2022 01:00 Obłędnie puszyste placki ziemniaczane na drożdżach

Placki ziemniaczane są rarytasem, po który sięga wielu smakoszy. Warto urozmaicić ich przyrządzanie i skusić się na słodką wersję klasyki. Przyrządza się ją z dodatkiem drożdży, które sprawiają, że placuszki stają się bardzo puszyste i wprost rozpływają się w ustach. Spróbujcie koniecznie.Klasyczne przepisy na placki ziemniaczane zakładają, że podamy je w wersji wytrawnej np. z sosem greckim czy gulaszem. Przygotowywany z drożdżami specjał zdecydowanie lepiej smakuje na słodko. Warto podać go z bitą śmietaną i świeżymi owocami. Smak zachwyci nawet najbardziej wybrednych.

Ziemniaki z kiełkami
29.01.2022 01:00 Czy można jeść ziemniaki, które mają kiełki?

Ziemniaki bezsprzecznie stanowią bardzo ważny składnik naszej diety - w wielu domach to one są głównym elementem obiadu. Czy bulwy, z których zaczęły wyrastać kiełki, można bezpiecznie jeść? Okazuje się, że wystarczy odciąć rosnące pędy i grubo obrać skórkę, aby spożycie ich było możliwe. Kiełki same w sobie zawierają toksyny, dlatego warto poświęcić powyższym czynnościom nieco uwagi. Ziemniaki kupuje się zwykle w dość dużych ilościach, więc często długo leżą, zanim zostaną zjedzone. Przez ten czas kartofle mogą rozpocząć puszczanie pędów, co dla wielu ludzi jest sygnałem do wyrzucenia ich na śmieci. Eksperci przekonują jednak, że zjedzenie takich ziemniaków niczym nie grozi, o ile odkroi się pędy i grubo obierze skórkę. Dlatego wyrzucanie pyrek, które kiełkują, jest niepotrzebną stratą, generującą dodatkowe wydatki.

Sos węgierski do placków ziemniaczanych
28.01.2022 01:00 Kultowy przepis na sos węgierski do placków ziemniaczanych

Sos węgierski do placków ziemniaczanych to doskonałe, mięsno- warzywne uzupełnienie potrawy. Sos z mięsa wieprzowego z dodatkiem papryki, marchewki i pieczarek smakuje wyśmienicie w towarzystwie tradycyjnych placków. Poznaj przepis na sos węgierski do placków ziemniaczanych. Placki ziemniaczane to bardzo popularne i proste danie, które uwielbiamy wszyscy. Chrupiące placuszki smakują świetnie z cukrem, śmietaną, szczypiorkiem, a także sosami. Poznaj przepis na sos węgierski do placków ziemniaczanych, który urozmaici całą potrawę, a placki będą jeszcze bardziej pożywne.Sos węgierski to gęsty, mięsny sos gotowany również z papryką czerwoną, marchewką i pieczarkami, dzięki czemu nabiera doskonałego smaku. Placki ziemniaczane polane sosem są tak pyszne, że za każdym razem błyskawicznie znikają z talerzy i każdy prosi o dokładkę.Aby wieprzowina była miękka, podsmaż ją najpierw na oleju, następnie duś z warzywami i przyprawami przez godzinę- półtorej. Długie gotowanie na wolnym ogniu pod przykryciem równomiernie zmiękczy mięso i warzywa. Jeśli sos będzie za rzadki, zagęść go odrobiną mąki pszennej.Jeśli masz ochotę na aromatyczny sos do placków, ale bez mięsa- tu poznasz przepis na wyśmienity sos pieczarkowy do placków ziemniaczanych.

Placki ziemniaczane z twarogiem
27.01.2022 01:00 Sycące, zachwycające smakiem placki ziemniaczane z twarogiem

Chrupiące z zewnątrz, delikatne w środku, a przy tym niezwykle sycące placki ziemniaczane? Właśnie taki specjał uzyskacie, dodając do masy ziemniaczanej twarogu. Usmażycie je z łatwością, a przyjemnie pikantny smak zostanie z wami na długo. Spróbujcie koniecznie. Placki ziemniaczane można przygotować na wiele sposobów. Zdradzaliśmy wam już jak przyrządzać je w wersji z płatkami owsianymi czy szpinakiem. Tym razem prezentujemy recepturę na ten specjał z dodatkiem pysznego białego twarogu. Tak sycących placków jeszcze nie jedliście.

Magda Gessler, puree
27.01.2022 01:00 Bosko kremowe ziemniaczane purée z nutą czosnku wg. Magdy Gessler

Jeśli nie wyobrażacie sobie obiadu bez ziemniaków, od czasu do czasu możecie z nich zrobić purée. Jak? Skorzystajcie z przepisu Magdy Gessler na bosko kremowe ziemniaczane purée z nutą czosnku. Z pewnością będziecie nim zachwyceni, podobnie jak my. Jest szansa, że zniknie z talerzy szybciej, niż reszta posiłku. Na polskich stołach królują ziemniaki. Dla większości osób są nieodzownym dodatkiem do obiadu. Zwykle podajemy je gotowane, wprost z wody. Jednak czasami można pokusić się o przygotowanie purée. Jest bardzo proste do zrobienia, zwłaszcza jeśli skorzystacie z przepisu znanej restauratorki.

Placki ziemniaczane
26.01.2022 01:00 Na czym smażyć placki ziemniaczane, żeby były chrupiące?

Placki ziemniaczane często goszczą na naszych stołach - trudno powstrzymać się przed częstym przygotowaniem, jeśli robi się je banalnie łatwo i szybko. Aby placki stały się chrupiące i pyszne, zawsze smaż je na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Wysoka temperatura nie tylko nada im chrupkości, lecz również zmniejszy wchłanianie oleju przez ciasto. Placki ziemniaczane stanowią bardzo ważną część klasycznej polskiej sztuki kulinarnej. Polacy gotują je już od wielu lat i opracowanych zostało wiele przepisów, które pozwalają jeść je zarówno na słodko, jak i na słono. Niestety największym mankamentem, który może bardzo wpłynąć na jakość gotowych placków, jest nieznajomość tajników smażenia. Dlatego poniżej dokładnie wyjaśniamy, jak i na czym smażyć placki, aby były idealnie chrupiące i pyszne.

kuski ziemniaczane
24.01.2022 01:00 Jak przygotować kluski ziemniaczane z twarogiem?

Poznajesz specjał ze zdjęcia? Dawniej wszyscy się nim zajadali. Zobacz, jak przygotować kluski ziemniaczane z twarogiem — zdradzamy najlepszą recepturę. Są idealne na kolację, sprawdzą się też jako bezmięsne danie obiadowe. Smakują wyśmienicie, a zrobisz je z prostych i tanich składników. Domowe kluski są dobrym pomysłem na kolację, a nawet na obiad. Zwłaszcza jeśli są to kluski ziemniaczane. Doskonale smakują posypane twarogiem, a jeśli chcesz, by stały się bardziej pożywne, możesz je dodatkowo okrasić zrumienionym boczkiem.

Placki ziemniaczane na patelni
23.01.2022 01:00 Zdrowe, bosko odżywcze placki ziemniaczane z płatkami owsianymi

Czasami w spiżarni znajduje się zbyt dużo ziemniaków, dlatego w takiej sytuacji wiele osób zastanawia się, jak je wykorzystać. Pyszną propozycją są placki ziemniaczane z dodatkiem płatków owsianych. Z uwagi na zawartość substancji odżywczych w płatkach, takie placki stają się wyjątkowo odżywcze. Możesz podawać je zarówno na słodko, jak i na słono. Placki ziemniaczane charakteryzują się możliwością dodania do nich praktycznie nieograniczonych produktów. W wielu domach na co dzień podaje się placki z mięsem, grzybami, ziołami czy otrębami - dzięki nim powszedni posiłek staje się czymś zupełnie nowym. Nie inaczej jest w poniższym przypadku, gdzie pokazujemy recepturę na placki z ziemniaków i płatków owsianych. Płatki nadają daniu mocniejszej i bardziej zbitej konsystencji, a także wprowadzają mnóstwo błonnika. Obecność błonnika w codziennej diecie jest istotna, ponieważ substancja ta ułatwia wypróżnianie i przyspiesza przemianę materii.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
23.01.2022 01:00 Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. Pomysł na niedrogi obiad

Zapiekanki ziemniaczane stanowią idealny pomysł na obiad, gdy nie ma się ochoty lub czasu na długie gotowanie. Pod warstwą delikatnych, acz lekko chrupiących ziemniaków skrywa się soczyste mielone mięso, które rozpływa się w ustach. Podczas pieczenia zapach z piekarnika unosi się tak piękny, że nie można doczekać się, aż w końcu spróbuję się zapiekanki. Zapiekanka ziemniaczana jest wyjątkowo sycąca za sprawą samych ziemniaków, jak i sera oraz sosu śmietanowego. Takie połączenie gwarantuje doskonały smak i aromat, a także zapewni odpowiednią wilgotność po przygotowaniu. Dla ciekawskich polecamy eksperymentowanie z dodatkami oraz przyprawami. W takiej zapiekance pasują zapieczone czerwone papryki oraz kminek - dzięki nim smak dania przypomina bardziej swojskie klimaty.

kiełbasa pieczona z ziemniakami
22.01.2022 01:00 Sycąca, rozgrzewająca kiełbasa z piekarnika w towarzystwie ziemniaków

Zastanawiasz się, co przygotować na dzisiejszą kolację? Proponujemy proste danie, które przygotujesz w 10 minut — kiełbasę z piekarnika w towarzystwie ziemniaków. Ta potrawa będzie sycąca i rozgrzewająca. W sam raz na chłodny, zimowy wieczór. Kiełbasę zwykle smażymy, grillujemy lub podgrzewamy w wodzie. Jednak doskonale nadaje się też do pieczenia. W tym procesie traci sporo tłuszczu, dzięki czemu staje się mniej kaloryczna. Można ją podać z chlebem, jednak jeśli upieczesz ją z ziemniakami i cebulą zamieni się w smaczne, pełne danie. Jeśli zwykle przyrządzacie na ciepło klasyczną, cienką kiełbasę, dziś spróbujcie białej. Ma delikatniejszy smak niż kiełbasa wędzona, a ze względu na brak wędzenia, jest też zdrowsza. Szczególnie polecamy cienkie, surowe kiełbaski, które dość szybko się pieką. Jednak możecie też sięgnąć po zwykłą, białą kiełbasę — surową lub parzoną.