Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ziemniaki

Ziemniaki

kiełbasa pieczona z ziemniakami
22.01.2022 01:00 Sycąca, rozgrzewająca kiełbasa z piekarnika w towarzystwie ziemniaków

Zastanawiasz się, co przygotować na dzisiejszą kolację? Proponujemy proste danie, które przygotujesz w 10 minut — kiełbasę z piekarnika w towarzystwie ziemniaków. Ta potrawa będzie sycąca i rozgrzewająca. W sam raz na chłodny, zimowy wieczór. Kiełbasę zwykle smażymy, grillujemy lub podgrzewamy w wodzie. Jednak doskonale nadaje się też do pieczenia. W tym procesie traci sporo tłuszczu, dzięki czemu staje się mniej kaloryczna. Można ją podać z chlebem, jednak jeśli upieczesz ją z ziemniakami i cebulą zamieni się w smaczne, pełne danie. Jeśli zwykle przyrządzacie na ciepło klasyczną, cienką kiełbasę, dziś spróbujcie białej. Ma delikatniejszy smak niż kiełbasa wędzona, a ze względu na brak wędzenia, jest też zdrowsza. Szczególnie polecamy cienkie, surowe kiełbaski, które dość szybko się pieką. Jednak możecie też sięgnąć po zwykłą, białą kiełbasę — surową lub parzoną.

puree ziemniaczane
20.01.2022 01:00 Aksamitne puree ziemniaczane z cudnym charakternym dodatkiem

W jakiej postaci zwykle podajecie ziemniaki do obiadu? Gotowane wprost z wody? A może przygotujecie z nich puree? Jeśli chcecie, by ziemniaki były nie tylko neutralnym dodatkiem, ale miały też swój smak wzbogaćcie je czymś bardzo aromatycznym. Prezentujemy wam przepis na aksamitne puree ziemniaczane z cudnym charakternym dodatkiem. Puree ziemniaczane ma swoich wielbicieli i przeciwników. Niektórzy wolą mieć na talerzu kremową papkę, inni całe ziemniaki. Ci pierwsi mają jednak spore pole do popisu. Przygotowując bowiem ziemniaczane puree, można pokusić się też o dodatki smakowe.

Projekt bez tytułu - 2022-01-20T181725.015
20.01.2022 01:00 W jaki sposób możemy zmierzyć temperaturę oleju bez termometru?

Nim zaczniesz smażyć frytki czy kotlety, musisz rozgrzać olej do temperatury ok. 180 st. C. Dzięki temu produkty usmażą się na chrupko, nie chłonąc zbyt dużo tłuszczu. W jaki sposób można jednak zmierzyć temperaturę oleju bez termometru? Jak się okazuje nietrudno ją sprawdzić.Najlepszym sprzętem do mierzenia temperatury jest oczywiście termometr. W domu mamy zwykle termometr lekarski i pokojowy, na kupno specjalnego do zastosowania w kuchni mało kto się decyduje. Na szczęście często da się bez niego obyć. Temperaturę oleju można bowiem sprawdzić na kilka innych sposobów.

Sos z kurek do ziemniaków
20.01.2022 01:00 Sos z kurek do ziemniaków - niezawodny przepis na pyszny dodatek

Sos z kurek do ziemniaków to pomysł na błyskawiczny i tani obiad. Sam sos kurkowy przygotujesz w kilkanaście minut, ugotuj lub upiecz ziemniaki i ciesz się smacznym i aromatycznym posiłkiem. Poznaj prosty i sprawdzony przepis na sos z kurek do ziemniaków.Sezon na kurki rozpoczyna się już w maju i trwa do końca listopada, dostaniesz je więc bez problemu w sklepach, warzywniakach i miejskich bazarkach. Kurki to świetny dodatek do obiadu, przygotujesz z nich również sos i wyśmienitą jajecznicę, idealną na śniadanie.Sos z kurek świetnie smakuje zarówno z tłuczonymi, gotowanymi ziemniakami i ziemniakami pieczonymi z chrupiącą skórką. Danie możesz wzbogacić o grillowanego kurczaka lub jajko sadzone, a stworzysz pożywny, sycący i zbilansowany obiad dla całej rodziny. Kurki to również doskonały dodatek do knedli i pierogów- tu poznasz przepis na wyśmienite pierogi z farszem z kurek i koperkiem, idealne na bezmięsny obiad.

Zapiekanka z ziemniaków i kapusty
20.01.2022 01:00 Przepis na sycącą zapiekankę z kapustą i ziemniakami

Silne wiatry, jakie odczuwają dzisiaj Polacy w całej Polsce, powodują, że o wychłodzenie nie trudno - dlatego na obiad dobrze jest zjeść coś rozgrzewającego i sycącego. Zapiekanka z ziemniaków i kapusty robi się również praktycznie sama, gdyż większość pracy wykonuje za gotującego piekarnik. Podając taki posiłek do stołu, wywołasz dużo pozytywnych emocji wśród swoich domowników. Zapiekanka z ziemniakami i kapustą syci jak mało które danie. Duża ilość mącznych kartofli, niewielkie kawałki boczku i wypełniona błonnikiem kapusta sprawiają, że uczucie głodu i ssania w żołądku znika na długie godziny.Niektórzy nie tolerują smaku zwykłej kapusty, więc aby wpasować się w ich gusta, zamień ją na młodą kapustę. Jest delikatniejsza i szybciej się gotuje. Polecamy także posypać zapiekankę przed włożeniem do piekarnika tartym żółtym serem - po roztopieniu i przypieczeniu będzie smakował i wyglądał obłędnie.

Kiszka ziemniaczana
20.01.2022 01:00 Jak zrobić domową kiszkę ziemniaczaną?

Kiszka ziemniaczana swojego czasu podawana była w domach mniej zamożnych Polaków - dzisiaj jedzona jest przez wszystkich. Przepis, który zdradzamy, jest banalnie prosty i z łatwością wykonasz go we własnej kuchni. Wszystkie składniki potrzebne do kiszki są tanie i ogólnodostępne, więc na tak pyszny i sycący obiad nie wydasz fortuny. Kiszka ziemniaczana najbardziej popularna jest w kuchni podlaskiej, która pełna jest ziemniaków, słoniny i innych pożywnych produktów Idealnie sprawdza się jako posiłek po dniu ciężkiej pracy, ponieważ szybko wypełnia brzuch i daje mnóstwo energii. Podczas wypełniania wieprzowych kiszek lub osłonek białkowych masą ziemniaczaną, nie przesadź z jej ilością. Podczas pieczenia farsz zwiększa swoją objętość i jeśli będzie go za dużo, może rozsadzić kiszki od środka, niszcząc całą twoją pracę.

Smażenie domowych pączków
19.01.2022 01:00 Dlaczego warto dodać ziemniaki do pączków?

Już za około miesiąc Polacy będą zajadali się pączkami i faworkami w czasie świętowania Tłustego Czwartku. Jeśli chcesz, aby twoje domowe pączki po usmażeniu były trwalsze i dłużej świeższe, dodaj do nich ugotowane ziemniaki. Kartofle zatrzymają więcej wilgoci w usmażonym cieście, co da puszyste i delikatne pączki o niesamowicie pysznym smaku. Miękkie jak chmurka pączki ze słodkim i rozpływającym się w ustach nadzieniem są spełnieniem marzeń każdego łakomczucha. Przygotowywanie ich w domu jest świetnym zajęciem dla całej rodziny, lecz często smaży się ich zbyt duże ilości. Przez to w ciągu paru dni stają się suche, niesmaczne i nikt nie chce ich więcej jeść. Sposobem na uchronienie się od takiego scenariusza, jest dodanie ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków. Są niewyczuwalne w gotowym produkcie, lecz pozytywnie wpływają na dłuższe zachowanie świeżości.

kluski śląskie
18.01.2022 01:00 Co zrobić, żeby kluski śląskie się nie sklejały?

Ziemniaki odgrywają ważną rolę w polskiej kuchni. Gotowane podajemy do obiadu, przygotowujemy z nich też przeróżne potrawy. Jedną z nich są kluski śląskie — pyszne, sprężyste, doskonałe do duszonych mięs. Co jednak zrobić, żeby kluski śląskie się nie sklejały? Kluski śląskie często pojawiają się na rodzinnych uroczystościach, bo są bardziej eleganckie i o wiele smaczniejsze, niż gotowane ziemniaki. Jednak ich przygotowanie wymaga nieco więcej czasu. Nieraz można też napotkać małe trudności. Jedną z nich jest sklejanie się klusek.

Z czego zrobić sos do zapiekanki ziemniaczanej?
18.01.2022 01:00 Z czego zrobić sos do zapiekanki ziemniaczanej? Mamy najlepszy patent

Zapiekanka ziemniaczana to smaczny, szybki i tani posiłek dla całej rodziny. Zapiekankę przygotujesz na obiad w nawet najbardziej zabiegany dzień, kiedy nie masz czasu na długie gotowanie. Niezbędnym składnikiem każdej zapiekanki jest sos, który połączy wszystkie składniki i doprawi całe danie. Z czego zrobić sos do zapiekanki ziemniaczanej?Zapiekanka ziemniaczana, niezależnie od tego, czy przygotowana z samych ziemniaków, czy z dodatkami, jest najsmaczniejsza, kiedy zapieczesz ją razem z aromatycznym sosem. Wszystkie składniki włóż do naczynia żaroodpornego, zalej sosem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 25-30 minut.Do zapiekanki ziemniaczanej możesz dodać pokrojoną w plastry kiełbasę, boczek, pokrojoną w słupki cebulę czerwoną, paprykę, pomidory. Każda zapiekanka będzie smakować rewelacyjnie. Danie oprósz świeżą natką pietruszki lub szczypiorkiem, aby nadać mu świeżości i lekkości.Zapiekankę ziemniaczaną przygotujesz z dwoma sosami- beszamelowym lub śmietanowo- serowym, które doskonale łączą się zarówno z samymi ziemniakami, jak i wszystkimi dodatkami. Sosy pod wpływem temperatury gęstnieją, otulając całe danie.Zapiekankę na obiad przygotujesz nie tylko z ziemniaków- tu poznasz przepis na równie szybką zapiekankę makaronową z wędzonym łosiem i szpinakiem, czyli danie w prawdziwie włoskim stylu.

placki ziemniaczane
18.01.2022 01:00 Dlaczego warto dodawać do placków ziemniaczanych sodę?

Kochamy placki, a chyba najbardziej placki ziemniaczane. Są pożywne, proste do przygotowania i bardzo smaczne. Z pewnością przyrządzacie je po swojemu, ale czasami dobrze jest posłuchać nowych podpowiedzi. Wiecie na przykład, dlaczego warto dodawać do placków ziemniaczanych sodę? Wystarczy wsypać jej tylko pół łyżeczki, a efekt was zaskoczy.Idealne placki ziemniaczane powinny być miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Ten ideał nie jest trudny do osiągnięcia, pod warunkiem, że zna się kilka istotnych zasad. Trzeba bowiem wiedzieć co dodać do ziemniaczanego ciasta i jak je smażyć.

Zakręcone ziemniaki
17.01.2022 01:00 Kultowy przysmak - pieczone spirale z ziemniaków w boskich przyprawach

W wakacyjnych kurortach i miasteczkach spirale z ziemniaków są wyjątkowo popularną przekąską, która jest łatwa do zrobienia w domu. Wystarczy w odpowiedni sposób pokroić ziemniaki i doprawić mieszanką przypraw. Po upieczeniu w piekarniku stają się chrupiące, aromatyczne i intensywne w smaku - idealne do filmu czy serialu. Pieczone spirale z ziemniaków prezentują się wyjątkowo okazale z uwagi na swój specyficzny kształt. Komercyjnie uzyskuje się na specjalnych krajalnicach, jednak nie są one konieczne do ich zrobienia. Wystarczy w domowych warunkach długa wykałaczka oraz ostry cienki nóż. Polecamy eksperymentować z dodawanymi przyprawami oraz użytymi do podania sosami. Takie kartofle można aromatyzować najróżniejszymi smakami, aby móc odwzorować smaki różnych kultur. Niektórzy posypują je również serem żółtym, żeby jeszcze poprawić smak przekąski.

babka ziemniaczana
17.01.2022 01:00 Jak przygotować babkę ziemniaczaną bez mąki i jajek?

Babka ziemniaczana składem przypomina placki ziemniaczane. Jest jednak pieczona, dzięki czemu dostarcza mniej kalorii. Nasza propozycja jest jeszcze bardziej dietetyczna, jednak wciąż bardzo smaczna. Sprawdźcie, jak przygotować babkę ziemniaczaną bez mąki i jajek. Pamiętajcie, tylko by robiąc ją nie popełnić jednego błędu, bo potrawa zamieni się w papkę. Babka ziemniaczana to przysmak znany głównie w północno-wschodniej Polsce. Robi się ją też na Mazurach i Śląsku, jednak tu nazywa się ją kartoflakiem. Babka ziemniaczana ma zresztą wiele nazw, bo rejbak, kugiel czy blaszak, to także ta sama potrawa. Zwykle do ciasta na babkę ziemniaczaną dodaje się mąkę i jajka. My jednak ich nie użyliśmy, żeby przetestować, jak smakuje taka okrojona wersja. I musimy wam powiedzieć, że nie ustępuje klasycznej babce. To, co z pewnością wpływa na smak babki, to stopień rozdrobnienia ziemniaków. Pod żadnym pozorem nie możecie ich blendować. Kawałki ziemniaków muszą być wyczuwalne w czasie jedzenia.

placki ziemniaczane
16.01.2022 01:00 Dlaczego warto dodać majonez do placków ziemniaczanych?

Ziemniaki są bardzo popularne w polskiej kuchni. Zwykle serwujemy je jako dodatek do obiadu, ale mogą też stanowić jego podstawę. Na przykład wtedy, gdy przygotujecie z nich placki. Dziś powiemy wam, dlaczego warto dodać majonez do placków ziemniaczanych. Przekonacie się, że dzięki temu dodatkowi potrawa zyska nie tylko na smaku. Placki ziemniaczane zwykle przyrządzają ich wielbiciele albo ci, co nie mają lepszego pomysłu na obiad. To danie rzeczywiście można uznać za awaryjne, bo ziemniaki mamy zwykle w kuchennych zapasach. A przygotowanie placków nie zajmie zbyt dużo czasu.

prażochy
16.01.2022 01:00 Prażuchy - ziemniaczany specjał rodem z PRL-u

Jeśli szukacie przepisu na coś prostego, taniego i smacznego, przychodzimy wam z pomocą. Jednym z takich dań są prażuchy, czyli ziemniaczany specjał rodem z PRL-u. Dawniej zajadał się nim niemal każdy, dziś został nieco zapomniany. Jednak czasem warto odkurzyć stare receptury. Prażuchy to chłopskie danie regionalne, znane pod wieloma innymi nazwami. Prazoki, prażaki, prażonki, prożuchy, porka, fuszer, lemieszaka ziemniaczana, masoły czy dziady to wciąż ta sama potrawa. Robi się ją z ugotowanych ziemniaków, do których dodaje się mąkę, a potem całość tłucze się tłuczkiem, miesza i z powstałej masy, łyżką formuje się kluski. Zwykle podaje się je okraszone podsmażoną cebulką, wędzonym boczkiem lub słoniną. Prażuchy znane są m.in. w Wielkopolsce, Małopolsce, w Zagłębiu Dąbrowskim i na Kujawach. Doskonale smakują podane ze zsiadłym mlekiem i kiszonym ogórkiem. Prezentujemy je na zdjęciu pochodzącym z kanału My Favorite F Word na YouTube. Musicie przyznać, że wyglądają bardzo smakowicie.

Zapiekanka ziemniaczana
14.01.2022 01:00 Obłędna zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Zapiekanka ma przede wszystkim dobrze nasycić i pysznie smakować - poniższa zapiekanka z mięsem mielonym właśnie taka jest. Jej przygotowanie jest banalnie proste i szybkie, dlatego można szybko cieszyć się obfitym obiadem po całym dniu pracy. Już podczas pieczenia z piekarnika wydobywać się będą wspaniałe zapachy. Zapiekanka ziemniaczana to częsty wybór na nieskomplikowany obiad, który kosztuje niewielkie pieniądze i nie potrzebuje dużych nakładów wysiłku. Większość pracy wykonuje za kucharza i tak piekarnik - gotującemu zostaje jedynie połączyć ze sobą wszystkie składniki. Duży wpływ na smak zapiekanki ma rodzaj użytego sera. Najlepiej wybierać gatunki o ostrym i intensywnym smaku i dobrych właściwościach roztapiania. Polecamy użyć angielskiego miękkiego cheddara zmieszanego z odrobiną pecorino romano. Taki miks serów da smakowity efekt, a po upieczeniu ładnie się przyrumieni i będzie rozpływał się w ustach.

Topinambur
14.01.2022 01:00 Jak przyrządzić topinambur?

W Polsce topinambur, czyli korzeń widoczny na zdjęciu, nie jest zbyt popularnym warzywem, jednak można zastąpić nim inne popularne warzywo - ziemniaki. W smaku przypomina nieco połączenie kartofli i orzechów, zawiera dużo skrobi i przygotowuje się go tak samo, jak pyrki. Pysznie smakuje w wielu różnych daniach, lecz dzisiaj zaprezentujemy przepis na błyskawiczną zupę z topinamburem. Topinambur pochodzi z Ameryki Południowej, choć łatwość hodowania sprawiła, że zadomowił się w kuchniach całego świata. Jego gotowanie przeprowadzane jest w identyczny sposób, jak ziemniaków - należy jedynie pamiętać o skróceniu czasu gotowania o mniej więcej połowę, żeby topinambur całkowicie się nie rozpadł. Korzeń ten zawiera dużo inuliny, która normalizuje glikemie u chorych na cukrzycę typu 2, a także przyczynia się do zmniejszenia insulino oporności. Dużym atutem jest obniżenie poziomu złego cholesterolu LDL we krwi.

Puszyste i chrupiące placki ziemniaczane
13.01.2022 01:00 Jak zrobić puszyste i chrupiące placki ziemniaczane?

Wiemy już, że placki ziemniaczane muszą być chrupiące. Najlepsze jednak będą, gdy ich wnętrze będzie lekkie niczym chmurka. Pożądany efekt uzyskamy, jeśli dodamy do nich ubitą na sztywno pianę z białek. Tak puszystych placków jeszcze nie jedliście. Koniecznie wypróbujcie ten patent. Radziliśmy wam już jakiego tłuszczu użyć do usmażenia placków i podawaliśmy przepis na wykonanie ich z wykorzystaniem blendera. Dziś zdradzamy prosty trik, który zaowocuje uzyskaniem delikatnych placków ziemniaczanych. Wystarczy, że oddzielicie białka od żółtek i ubijecie pianę.

gotowanie ziemniaków
13.01.2022 01:00 Ziemniaki należy wrzucać do zimnej wody czy na wrzątek?

Ziemniaki są w Polsce najpopularniejszym dodatkiem do obiadu. Zwykle podajemy je gotowane, bo takie ich przygotowanie jest najłatwiejsze. Czy jednak wiecie, jak powinno się je gotować? Czy ziemniaki należy wrzucać do zimnej wody, czy na wrzątek? Zwróć też uwagę na odmianę ziemniaków, bo nie każde nadają się do gotowania. Ziemniaki obiadowe można przygotować na wiele sposobów. Zwykle je gotujemy, ale można je też smażyć albo piec. Gotowanie ziemniaków jest najłatwiejszym rozwiązaniem, bo ziemniaki wystarczy tylko obrać i ugotować. Takie ziemniaki są lekkostrawne i dość neutralne w smaku. Doskonale pasują do wielu dań. Jeśli chcesz podać gotowane ziemniaki do obiadu, zwróć też uwagę na ich odmianę. Jeśli wybierzesz ziemniaki typu A, po ugotowaniu będą zwięzłe i dość twarde. Te lepiej wykorzystaj do sałatki. Ziemniaki typu C, zawierają najwięcej skrobi i w czasie gotowania najprawdopodobniej się rozpadną. Na talerzu nie będą się więc prezentować zbyt elegancko, za to do klusek będą jak znalazł. Najbardziej uniwersalne w zastosowaniu będą ziemniaki typu B. Po ugotowaniu powinny być miękkie, ale nie rozsypujące się.

Szybki sos do ziemniaków z pieczarek
13.01.2022 01:00 Szybki sos do ziemniaków z pieczarek i śmietany

Szukasz pomysłu na sos do ziemniaków na obiad? Ugotuj szybki sos z pieczarek, który zachwyci wszystkich swoim doskonałym smakiem i bardzo apetycznym wyglądem. Sprawdź, jak zrobić szybki sos do ziemniaków z pieczarek.Ziemniaki tłuczone to nie tylko smaczny dodatek do obiadu, możesz przygotować z nich wyśmienite, tanie i pyszne danie, wystarczy, że ugotujesz bardzo prosty sos z pieczarek z dodatkiem natki pietruszki i śmietany. Sos z pieczarek ma świetny grzybowy smak, ładnie pachnie, a na talerzu prezentuje się doskonale. Ziemniaki utłucz z odrobiną masła, oprósz je szczypiorkiem, kminkiem lub koperkiem i polej aromatycznym sosem, a obiad zniknie z talerzy w mgnieniu oka.Sos pieczarkowy jest genialnym dodatkiem do placków ziemniaczanych. Tu poznasz przepis na placki z sosem pieczarkowym, danie idealne na obiad.

Pieczone ziemniaki
12.01.2022 01:00 Wyśmienite ziemniaki pieczone w pysznym greckim stylu

Nie każdy posiłek musi składać się z wielu wystawnych dań, które podane są w oszałamiający sposób - czasem zwykłe pieczone ziemniaki w zupełności wystarczają. Dzisiaj prezentujemy pieczone ziemniaki po grecku z dodatkiem czosnku oraz dużej ilości oregano. Są bardzo aromatyczne, wspaniale sycą i mogą stanowić samodzielne danie. Ziemniaki towarzyszą nam już od setek lat, dlatego na przestrzeni tego czasu opracowano wiele przepisów i sposobów na ich przygotowanie. Tym razem wykorzystamy smaki kuchni greckiej, które dadzą powiew świeżości i przypomną o ciepłych dniach lata. Bardzo dużo zależy w tym przepisie od oliwy, nie warto więc na niej oszczędzać. Polecamy korzystać z najlepszej dostępnej oliwy o intensywnym kwiatowym smaku, który będzie się komponował z ostrością czosnku i delikatnością kartofli.

Kluski śląskie z dodatkiem kurkumy
11.01.2022 01:00 Bosko pomarańczowe kluski śląskie z dodatkiem kurkumy

Nie ma chyba osoby, która byłaby w stanie oprzeć się delikatnym ziemniaczanym kluseczkom z dziurką. Kluski śląskie sprawdzą się zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do mięs czy gulaszy. Dodajcie do nich kurkumy i marchewki, a nabiorą pięknego pomarańczowego koloru i wyrazistego smaku. Kluski śląskie są elementem tradycyjnego śląskiego obiadu. Specjał ten ceni wielu smakoszy. Nic dziwnego, skoro podać go można do wielu dań. Tym razem proponujemy nieco zmodyfikować skład ciasta, dodając purée z marchewki i kurkumę. Kluski zachwycą was kolorem i smakiem. Koniecznie spróbujcie.

Bataty — słodkie ziemniaki w kuchni
11.01.2022 01:00 Jak wykorzystać w kuchni bataty?

Bataty, czyli słodkie ziemniaki, są coraz częściej spotykanym w sklepach warzywem, które można przemienić w wiele pysznych dań. Zdradzamy co jeszcze, oprócz klasycznych, słodkich frytek, możecie z nich przygotować. Będziecie zaskoczeni, jak wiele Słodkie ziemniaki mają wszechstronne zastosowanie w kuchni. Pasują zarówno do dań wytrawnych, jak i roślinnych deserów. Weganie robią z nich także warzywny ser, który do złudzenia przypomina oryginalny specjał. Dowiedzcie się, dlaczego warto sięgać po batata i jak najlepiej go użyć.

zupa ogórkowa
10.01.2022 01:00 Domowa babcina zupa ogórkowa w sam raz na zimę

Kiszone ogórki można chrupać na przekąskę. Jednak świetnie nadają się też na zupę. Zobaczcie, jak przygotować domową, babciną zupę ogórkową. Pożywna i wyraźna w smaku, jest w sam raz na zimę. Dobrze syci, ale też poprawia apetyt.Moda na kiszonki trwa. I taką modę, jak najbardziej warto propagować, bo to samo zdrowie. Kiszonki należą do tych przetworów, których wartość odżywcza jest nawet wyższa niż surowca. W czasie kiszenia nie tylko zwiększa się zawartość witaminy C, ale też powstaje kwas mlekowy, który korzystnie wpływa m.in. na przewód pokarmowy.Kiszonki najzdrowsze są, gdy jemy je na surowo. Jednak zupa przygotowana z ich dodatkiem ma niepowtarzalny smak i aromat. Kiszone warzywa po części zachowują też swoje walory zdrowotne. Warto więc skusić się na talerz takiej pysznej zupy.

czarne kluski
10.01.2022 01:00 Najlepszy, oryginalny przepis na niezapomniane czarne kluski

Jeśli lubisz ziemniaki, z pewnością przepadasz też za ziemniaczanymi kluskami. Jest ich kilka rodzajów. Niektóre robi się z ziemniaków gotowanych, inne z surowych, a jeszcze inne z połączenia jednych i drugich. Dziś podamy wam najlepszy, oryginalny przepis na niezapomniane czarne kluski.Czarne kluski czy inaczej pyzy, to kluski wywodzące się ze Śląska. Swą nazwę zawdzięczają ciemnej barwie, a tę z kolei dodatkowi surowych ziemniaków. Surowe ziemniaki po starciu utleniają się, przybierając ciemno-szarą barwę. Choć kolor tych klusek może nie jest wyjątkowo apetyczny, to kluski są naprawdę bardzo smaczne. Zobacz, jak je zrobić.

Placki ziemniaczane ze szpinakiem Ani Lewandowskiej
10.01.2022 01:00 Nieziemskie placki ziemniaczane ze szpinakiem od Ani Lewandowskiej

Placki ziemniaczane Anny Lewandowskiej wyróżniają się jednym składnikiem, który całkowicie zmienia ich postrzeganie - mowa o szpinaku. Dodanie tych liści do ciasta sprawia, że placki stają się pięknie zielone, a także wypełniają się wartościami odżywczymi ze szpinaku. Wersja Lewandowskiej jest znacznie bardziej lekkostrawna od klasycznej. Placki ziemniaczane można sporządzić na wiele różnych sposobów. Niektórzy dodają do nich suszone pomidory czy kawałki cienko pokrojonego boczku - Anna Lewandowska wrzuca z kolei liście szpinak. Szpinak pełen jest żelaza i przeciwutleniaczy, dlatego wskazane jest jedzenie go stosunkowo często. Lekkie placki Ani Lewandowskiej są świetnym rozwiązaniem dla osób, które muszą odżywiać się w zdrowy sposób, a przy okazji chcą jeść coś smacznego. Polecamy podać placki z sosem czosnkowym na jogurcie, który wspaniale podkreśli ich smak.

pieczone placki ziemniaczane
08.01.2022 01:00 Najprostsze placki ziemniaczane z piekarnika - jedz bez wyrzutów sumienia

Placki ziemniaczane są przepyszne. Czasem jednak jedząc jem ograniczamy się, bo są dość tłuste. Niestety w czasie smażenia potrafią chłonąć olej jak gąbka. Dlatego dziś podamy wam przepis na najprostsze placki ziemniaczane z piekarnika. Spokojnie możecie je jeść bez wyrzutów sumienia. Placki ziemniaczane są jednym z tych dań, które przygotowujemy w sytuacjach awaryjnych. Nie mamy pomysłu na obiad, nie mamy zbyt dużo czasu na jego przygotowanie albo po prostu nie chcemy znów jeść mięsa. Ścieramy wtedy ziemniaki, dodajemy do nich kilka składników i smażymy placki. A gdyby tak, zamiast smażyć je na tłuszczu, po prostu je upiec? Dzięki temu placki będą mniej kaloryczne, a ty zaoszczędzisz sobie czas przeznaczony na ich smażenie. Zamiast bowiem kłaść je partiami na patelnię, włożysz na raz do piekarnika i upieczesz.

sernik
08.01.2022 01:00 Dlaczego warto dodać ziemniaki do sernika?

Sernik należy do ulubionych, polskich ciast. Jest pożywny, niezbyt słodki i można go przygotować na wiele sposobów. Dziś powiemy wam, dlaczego warto dodać ziemniaki do sernika? Jeśli myślicie, że tylko ze względów oszczędnościowych, to się bardzo mylicie.Podstawą sernika jest oczywiście biały ser lub twaróg. Ostatnio większość z nas korzysta z gotowego, mielonego twarogu dostępnego w wiaderkach lub batonach. Jednak trochę lat wstecz biały ser mieliło się samodzielnie w maszynce do mięsa. I jak wiele gospodyń uważa, to był dopiero sernik.

pieczone ziemniaki
07.01.2022 01:00 Przepyszne pieczone ziemniaczki otoczone gęstym sosem BBQ

Ziemniaki w polskiej kuchni najczęściej serwuje się gotowane, jako dodatek do obiadu. Tymczasem można je też smażyć i piec i uczynić z nich nawet danie główne albo co najmniej treściwą przekąskę. Taką rolę mogą z pewnością pełnić pieczone ziemniaczki otoczone gęstym sosem BBQ. Są przepyszne i nie wymagają żadnych dodatków. Pieczone ziemniaki kojarzą się z ogniskiem lub grillem. Jednak bez problemu można je też przygotować w piekarniku. Co prawda nie będą pachniały dymem, co jednak dla niektórych może się okazać zaletą. A jeśli je odpowiednio przyprawisz, będą smakować rewelacyjnie. Zastąpią ci nawet cały obiad, a z pewnością będą idealne na przekąskę.