Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ziemniaki

Ziemniaki

smażenie placków ziemniaczanych
30.03.2022 10:22 Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie chłonęły tłuszczu? Mamy najlepsze sposoby

Wiecie, co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie chłonęły tłuszczu? Mamy najlepsze, sprawdzone sposoby. Jednym z nich jest dolanie do masy ziemniaczanej odrobiny alkoholu. Dzięki temu placki wchłoną znacznie mniej tłuszczu, niż zwykle i będą mniej kaloryczne. Placki ziemniaczane są prostym, tanim i smacznym daniem. Jedynym mankamentem, jaki mają i z którego powodu nie smażymy ich zbyt często, jest fakt, że chłoną dużo tłuszczu. Za jego sprawą są kaloryczne i ciężkostrawne. Na szczęście mamy swoje sposoby także na ten problem. Koniecznie je poznajcie.

Prosty przepis na kotlety ziemniaczane
29.03.2022 20:30 Prosty przepis na kotlety ziemniaczane. Tani obiad dla całej rodziny

Kotlety ziemniaczane są sycącą propozycją na wegetariański obiad dla całej rodziny. To wyjątkowo proste danie przygotujecie szybko, a będzie bardzo smaczne w towarzystwie wielu rozmaitych dodatków. Koniecznie je wypróbujcie — tani i satysfakcjonujący posiłek jest na wyciągnięcie ręki. Niezbędne składniki kupicie w każdym sklepie. Kotlety ziemniaczane podać można na wiele sposobów. Doskonale pasuje do nich aromatyczny sos grzybowy czy wyraziste glazurowane pieczarki. Dodatki zawsze możecie też zamknąć wewnątrz specjału. W takiej odsłonie sprawdzi się np. twaróg z ziołami. Niezależnie od tego, na co się zdecydujecie, będzie pysznie.

Co zrobić, żeby kopytka wyszły miękkie i nie sklejały się
29.03.2022 14:30 Co zrobić, żeby kopytka wyszły miękkie i nie sklejały się w trakcie gotowania?

Kopytka są jednym ze smaczniejszych dodatków obiadowych. Sekretem przygotowania miękkiego i rozpływającego się w ustach specjału jest wybór odpowiednich ziemniaków. Warzywo nie może zawierać zbyt dużo skrobi. Nie może też być zbyt wodniste. Podpowiadamy, na co jeszcze zwrócić uwagę. Dobrze przyrządzone kopytka będą smakowały doskonale zarówno z węgierskim gulaszem, jak i prostym sosem grzybowym. Specjał zachwyci nawet najbardziej wymagających, jeśli przyrządzicie go z ziemniaków o niezbyt dużej zawartości skrobi. Ważny będzie też odpowiedni dodatek mąki.

Bosko miękkie, lekko słodkie kluski śląskie z dodatkiem soczystego jabłka
27.03.2022 12:00 Bosko miękkie, lekko słodkie kluski śląskie z jabłkiem. Rewolucja w klasycznym przepisie

Kluski śląskie są pysznym dodatkiem do wielu dań. Warto przygotować je w nieco innej niż zazwyczaj odsłonie. Niewielka zmiana w postaci dodania do specjału kawałków słodkiego jabłka przyjemnie urozmaici wasz posiłek. Koniecznie spróbujcie — jest naprawdę prosta w przygotowaniu. Kluski śląskie w słodkiej wersji nadal będą pasowały do obiadu. Jabłko świetnie podkreśla smak wielu mięs i często trafia do dań wytrawnych, nadając im głębszego smaku i soczystości. Nierzadko też wzbogaca się nim surówki. Pokrojony w kostkę owoc będzie stanowił pyszną niespodziankę, która przyjemnie podkręci smak waszego obiadu. Dodatek spodoba się nawet amatorom śląskiego obiadu i klasycznego schabowego. Przekonajcie się sami.

Projekt bez tytułu (10)
27.03.2022 08:46 Placki ziemniaczane z dodatkiem mleka bez grama cebuli. Idealne nawet na śniadanie

Placki ziemniaczane przyrządzamy dość często. W wersji inspirowanej kuchnią czeską do masy ziemniaczanej zamiast cebuli dodaje się mleka. Placki wychodzą delikatniejsze i bardziej subtelne w smaku. Podajcie je z parzonymi pieczarkami i cebulką a będą wyjątkowo sycące. Idealnie sprawdzą się jako weekendowe śniadanie. Placki ziemniaczane przyrządzić można na wiele sposobów. Jeśli macie trochę czasu, poeksperymentujcie i zamiast ekspresowej wersji z blendera czy specjału ze śmietaną, zróbcie je z dodatkiem mleka. Czeski klasyk zakłada jeszcze dodanie parzonego boczku. Jeśli nie jesteście na diecie wegetariańskiej, możecie dodać go do ciasta. Skusicie się?

kartacze
26.03.2022 19:10 Prosty przepis na kultowe kartacze. Smak jak sprzed lat

Polecamy prosty przepis na kultowe kartacze. Mają smak jak sprzed lat i z pewnością warto go sobie przypomnieć, bo wiele osób zapomniało już o tym rarytasie. A szkoda, bo jest smaczny i pożywny i będzie doskonałą odmianą od kotletów i mięs duszonych.Kartacze to popularne na Podlasiu kluski ziemniaczane z mięsnym nadzieniem. Przypominają nieco pyzy, ale są od nich większe. Doskonale smakują okraszone zrumienionym boczkiem lub podsmażoną cebulką. Będą idealne na obiad dla całej rodziny.

Kotlety ziemniaczane od Karola Okrasy
25.03.2022 22:53 Przepis Okrasy na kotlety ziemniaczane z niespodzianką

Karol Okrasa zademonstrował, jak przygotować przepyszne kotlety ziemniaczane. Efekt z pewnością podbije serca domowników. Prośby o dokładkę są pewne. Przysmak bardzo szybko znika z talerzy. Jak przygotować nadziewane kotlety ziemniaczane?

kopytka
25.03.2022 22:52 Przepis na kopytka - tani, szybki, prosty i pyszny

Znane i lubiane kopytka są daniem kultowym. W gwarze poznańskiej zwie się je również szagówkami. To jeden z rodzajów potraw mącznych, do którego przygotowania wykorzystuje się głównie ugotowane i zmielone ziemniaki oraz mąkę i jajka.

chłopski garnek
25.03.2022 22:52 Chłopski garnek z ziemniakami - przepis na tanie i pożywne pyszności

Jeżeli mamy w lodówce resztki warzyw, trochę ziemniaków i kawałek kiełbasy – warto zużyć je, przygotowując tak proste danie, jakim jest chłopski garnek z ziemniakami. W przypadku tej potrawy można wrzucić do garnka prawie wszystko – smaczny efekt murowany. Danie bywa nazywane również „wiejskim kociołkiem”. Kochają je zarówno dorośli, jak i dzieci.

Placki ziemniaczane
25.03.2022 22:52 Magda Gessler zdradza przepis na pyszne placki ziemniaczane, palce lizać

Pyszne, chrupiące i rumiane placki, to z pewnością ulubiona potrawa niejednego z naszych czytelników bądź czytelniczek. Wyśmienicie smakują z gulaszem węgierskim, sosem pieczarkowym lub ze śmietaną. W niektórych częściach Polski, placki zjada się na słodko i posypuje cukrem. Najważniejszy jest jednak smak ziemniaka, który uwydatnia się dzięki dodatkom obecnym w cieście oraz chrupiącej otoczce.

Kopytka
25.03.2022 22:52 Klasyczne, polskie kopytka - przepis krok po kroku

Historia kopytek, jest na stałe połączona z południową stroną Europy, a dokładniej z Włochami. To stamtąd pochodzi to danie, jednak nosi ono dźwięczną nazwę gnocchi. Te ziemniaczane kluseczki rozprzestrzeniły się po całym kontynencie i ich odpowiedniki możemy znaleźć min. na Słowacji – nazywane są tam haluszkami. W Polsce trafiły już do potraw kuchni tradycyjnej i uznawane są za nasze popisowe danie, obok pierogów i klusek śląskich. Swoją nazwę zawdzięczają swojej aparycji, gdyż skośnie cięte ciasto, przypomina małe kopytka świnki lub owcy.

Kotlety ruskie mogą być dodatkiem do dań warzywnych i mięsnych, ale też można je traktować jak gotowe danie
25.03.2022 22:47 Kotlety ruskie - najprostszy przepis

Podczas przyrządzania ważne jest, żeby je dobrze przyprawić. Soli i pieprzu nie trzeba żałować. Po przygotowaniu można podawać z surówkami, sosami, boczkową okrasą (lub „karolową”, czyli na bogato) albo warzywną (natka pietruszki, szczypiorek).

Puszyste placki ziemniaczane
24.03.2022 01:00 Puszyste placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków. Sekretem jest dodatek drożdży

Placki ziemniaczane w zupełnie nowej odsłonie prezentują się nad wyraz okazale i jeszcze lepiej smakują. Puszyste placki nie są jednak przygotowane z tartych ziemniaków, lecz wcześniej ugotowanych. Dzięki temu w łatwy sposób nie tylko sporządzisz pyszne placki, lecz również wykorzystasz resztki z wcześniejszego obiadu. Placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków zachwycają puszystością dzięki dodaniu do nich drożdży. Te fermentując, napełniają ciasto bąbelkami gazu wspaniale je napowietrzając, nadając plackom dużą objętość. Placki z ugotowanych ziemniaków mają delikatną teksturę, co pozwala wnieść ciekawy powiew świeżości do klasycznej polskiej sztuki kulinarnej. Poniższą propozycję można jeść zarówno na słodko, jak i na słono.

Gotowanie ziemniaków potrwa chwilę
23.03.2022 01:00 Jak szybko ugotować ziemniaki? Będą gotowe nawet w 10 minut

Dziś zdradzimy wam, jak szybko ugotować ziemniaki. Dzięki sprytnemu trickowi będą gotowe nawet w 10 minut. Nie musisz rezygnować z ulubionego, rodzinnego dodatku do obiadu, nawet jeśli masz mało czasu na gotowanie. Wystarczy, że do wody dodasz łyżkę popularnego produktu. Mowa o maśle lub margarynie. Jednak to nie jedyny sposób na przyśpieszenie gotowania.Gotowane ziemniaki są najpopularniejszym dodatkiem do obiadu w polskich domach. Nie wyobrażamy sobie nie podać ich do kotletów mielonych, schabowych czy smażonej ryby. Czasem jednak, gdy mamy mało czasu na obieranie i gotowanie, rezygnujemy z ziemniaków na rzecz ryżu, kaszy czy makaronu.Dziś jednak zdradzimy wam prosty patent, dzięki któremu do ugotowania ziemniaków wystarczy zaledwie 10 minut. Mniej więcej tyle samo gotuje się makaron czy kasza.

cepeliny
23.03.2022 01:00 Prosty i sprawdzony przepis na cepeliny. Klasyczny, kresowy specjał na 2 sposoby

Pamiętasz potrawę ze zdjęcia? Oczywiście jest nią klasyczny, kresowy specjał, czyli cepeliny. Dziś prezentujemy prosty i sprawdzony przepis na cepeliny. Niektórzy już go kompletnie zapomnieli, a szkoda, bo te ziemniaczane kluski są naprawdę pyszne. Dziś zaserwujemy je z dwoma nadzieniami — mięsnym i twarogowym.Cepeliny należą do dość dużej rodziny klusek ziemniaczanych. Podobne do nich w smaku są też pyzy, kartacze i cepeliny. Z ziemniaków można również zrobić knedle, kopytka czy kluski szare. Kluski ziemniaczane są doskonałym pomysłem na niezwykle smaczny, tani obiad. Może przygotujecie je w tym tygodniu?

Zupa kalafiorowa z curry
22.03.2022 01:00 Zupa kalafiorowa z curry. Aromatyczny i wyrazisty w smaku wiosenny obiad

Masz ochotę na aromatyczny i wyrazisty w smaku wiosenny obiad? Przygotuj zupę kalafiorową z curry. Wystarczy łyżeczka tej przyprawy, a zupa zyska niezwykły smak, zapach i kolor. Będzie też doskonałą odmianą od tradycyjnej pomidorowej, ogórkowej czy krupniku. Choć nie ma lata, bez problemu kupisz kalafiora świeżego lub mrożonego. A na jego bazie ugotujesz lekką i smaczną zupę. Jeśli wolisz wyraźniejsze smaki, dodaj do niej trochę przyprawy curry. Przeplatające się w niej smaki ostre i korzenne, dodadzą zupie kalafiorowej charakteru i wyjątkowości.

placki ziemniaczane
21.03.2022 01:00 Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ściemniały? Zdradzamy najlepsze patenty

Zastanawiacie się, co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ściemniały? Zdradzamy najlepsze i niezawodne patenty na uniknięcie tego nieapetycznego problemu. Tak naprawdę wystarczy dodać do masy trochę mąki ziemniaczanej. Ten niepozorny dodatek sprawi, że placki nie ściemnieją po usmażeniu. Poznajcie też inne sprawdzone rozwiązania.Idealne placki ziemniaczane powinny być jasne, chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Niestety nie zawsze uda się osiągnąć taki efekt. Czasami wyjdą płaskie i miękkie, a na dodatek ich kolor wcale nie będzie zachęcał do jedzenia. A wiecie, w jaki sposób zapobiec ciemnieniu ciasta ziemniaczanego i samych placków? Oto kilka sprawdzonych tricków.

Babka ziemniaczana Karola Okrasy
21.03.2022 01:00 Babka ziemniaczana Karola Okrasy. Idealna na wielkanocny tani obiad

Babka ziemniaczana jest niezwykle prostym i sycącym daniem, które idealnie sprawdzi się jako wielkanocny obiad dla całej rodziny. Karol Okrasa w swoim przepisie pod koniec pieczenia przykrywa naczynie z daniem folią aluminiową. Dzięki temu babka wychodzi wilgotna i niezwykle delikatna. Koniecznie sprawdźcie ten patent. Babkę ziemniaczaną, podobnie jak lubiane przez wielu smakoszy placki, przyrządza się z tartych ziemniaków o dużej zawartości skrobi. Receptura Karola okrasy uwzględnia jeszcze dodatek ugotowanej kaszy gryczanej i boczku. Danie jest więc niezwykle sycące i aromatyczne. Podajcie je rodzinie na obiad, a zachwytom nie będzie końca.

Placki ziemniaczane a’la pizza
19.03.2022 01:00 Placki ziemniaczane a’la pizza. Prosty sposób na pyszną przekąskę

Znudziły wam się placki ziemniaczane? Podajcie je z warzywami i serem, zapiekając je w piekarniku. Takie małe pizze będą naprawdę smaczne i z pewnością odmienią dobrze znane wam danie. Placki ziemniaczane przygotować można na wiele sposobów. Nawet najprostszy przepis jednak zawiedzie, jeśli wybierzemy nieodpowiednie ziemniaki. Przygotujcie je z naszej nowej receptury i podpieczcie niczym pizzę, a wasz obiad będzie niezapomniany.

kopytka
18.03.2022 01:00 Kopytka oblane aromatycznym, intensywnym sosem z sera pleśniowego

Ziemniaki z poprzedniego dnia często przerabia się na kopytka, które są doskonałym dodatkiem do duszonych mięs. My jednak proponujemy kopytka oblane aromatycznym, intensywnym sosem z sera pleśniowego. Te same w sobie są daniem — prostym, tanim i bardzo smacznym. Ziemniaki są wszechstronnym warzywem. Doskonale smakują gotowane, pieczone i smażone. Zwykle podajemy je jako dodatek do obiadu, ale można z nich też robić samodzielne dania, np. placki i zapiekanki. Z ugotowanych ziemniaków można też przygotować przeróżne kluski. Te mogą pełnić funkcję obiadowego dodatku lub być samodzielnym, pożywnym daniem. Wystarczy tylko polać je sosem.

Wielkanocna sałatka jarzynowa bez majonezu
17.03.2022 01:00 Wielkanocna sałatka jarzynowa bez majonezu. Klasyka w lekkim wydaniu

Sałatka jarzynowa trafia na nasze stoły nie tylko przy okazji świąt. Specjał będzie lekki i niezwykle smaczny, jeśli majonez zastąpimy jogurtem naturalnym. Jedna łyżka tego gęstego nabiału wystarczy, by podkreślić smak warzyw. Koniecznie spróbujcie.Sałatka jarzynowa jest jednym z ulubionych specjałów wielu smakoszy. Choć w każdym domu przyrządza się ją nieco inaczej, majonez jest składnikiem, który mało kto pomija. A warto, bo z jogurtem naturalnym jarzynowa wyjdzie nam równie dobra. Przekonajcie się sami.

kluski śląskie
17.03.2022 01:00 Kultowe kluski śląskie bez dodatku jajka. Przepis inny niż wszystkie

Lubicie kluski śląskie? Poznajcie przepis inny niż wszystkie — na kultowe kluski śląskie bez dodatku jajka. Kluski wychodzą doskonałe i nie rozpadają się w czasie gotowania, a przewidziane do nich jajko możecie wykorzystać do innej potrawy. Będzie smacznie i ekonomicznie.Kluski śląskie należą do jednych z najsmaczniejszych i najbardziej eleganckich klusek ziemniaczanych. Ich apetyczny kształt sprawia, że są serwowane nawet na uroczystych obiadach. Do tego smakują doskonale i są proste do zrobienia.

Obłędnie chrupiące placki ziemniaczane bez jajek i mąki
16.03.2022 01:00 Obłędnie chrupiące placki ziemniaczane bez jajek i mąki. Prosty przepis na obiad

Po placki ziemniaczane sięgamy dość często. Warto od czasu do czasu spróbować nieco innej wersji klasyki. Zastępując jajko i mąkę łyżką śmietany, uzyskamy delikatną masę, która po usmażeniu będzie niezwykle chrupiąca. Sprawdźcie je już dziś. Placki ziemniaczane przygotowywaliśmy już w wielu smacznych wariantach. Z pewnością próbowaliście już specjału z serem i pieczarkami lub z kiełbasą. Tym razem do podstawowego przepisu podejdziemy dość niestandardowo. Dwa popularne składniki, czyli mąkę oraz jajko, zastąpimy jednym — śmietaną. Nabiał doskonale zespoi warzywo, a jednocześnie nada plackom niepowtarzalnego smaku. Koniecznie przetestujcie tę recepturę.

Genialny patent na wykorzystanie obierek po warzywach
15.03.2022 01:00 Genialny patent na wykorzystanie obierek po warzywach. Cudna przekąska skradnie twoje serce

Obierki z warzyw bardzo często wyrzucamy do kosza. Ten nieświadomie popełniany błąd kosztuje nas utratę bardzo smacznego materiału na zdrową przekąskę. Dobrze umyte skorki można bowiem upiec z przyprawami i zastąpić nimi klasyczne chipsy. Skusicie się? Obierki z warzyw korzeniowych mogą być cennym składnikiem warzywnego bulionu. Warto je gromadzić w torebce strunowej w zamrażalniku, bo są pełne smaku. Inną opcją na ich wykorzystanie jest upieczenie. Tak uzyskana przekąska świetnie sprawdzi się jako alternatywa dla klasycznych chipsów ziemniaczanych. Koniecznie spróbujcie.

Rozpływające się w ustach kopytka niczym u mamy
15.03.2022 01:00 Rozpływające się w ustach kopytka niczym u mamy. Sekretem jest dodatek maślanki

Kopytka lubi wielu z nas. Tym razem proponujemy małą modyfikację klasycznego dania — dodanie maślanki. Nabiał nada kopytkom lekkości i sprawi, że staną się jeszcze bardziej kremowe. Spodobają się całej waszej rodzinie. Kopytka są nie tylko smacznym dodatkiem do obiadu, ale też doskonałą bazą dla wielu smacznych sosów i mięsnych gulaszy. Jeżeli więc nie macie pomysłu na kolejny obiad, a w lodówce zalegają wam ugotowane ziemniaki, zróbcie te pyszne kluseczki.