Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ziemniaki

Ziemniaki

placki ziemniaczane
18.01.2022 01:00 Dlaczego warto dodawać do placków ziemniaczanych sodę?

Kochamy placki, a chyba najbardziej placki ziemniaczane. Są pożywne, proste do przygotowania i bardzo smaczne. Z pewnością przyrządzacie je po swojemu, ale czasami dobrze jest posłuchać nowych podpowiedzi. Wiecie na przykład, dlaczego warto dodawać do placków ziemniaczanych sodę? Wystarczy wsypać jej tylko pół łyżeczki, a efekt was zaskoczy.Idealne placki ziemniaczane powinny być miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Ten ideał nie jest trudny do osiągnięcia, pod warunkiem, że zna się kilka istotnych zasad. Trzeba bowiem wiedzieć co dodać do ziemniaczanego ciasta i jak je smażyć.

Zakręcone ziemniaki
17.01.2022 01:00 Kultowy przysmak - pieczone spirale z ziemniaków w boskich przyprawach

W wakacyjnych kurortach i miasteczkach spirale z ziemniaków są wyjątkowo popularną przekąską, która jest łatwa do zrobienia w domu. Wystarczy w odpowiedni sposób pokroić ziemniaki i doprawić mieszanką przypraw. Po upieczeniu w piekarniku stają się chrupiące, aromatyczne i intensywne w smaku - idealne do filmu czy serialu. Pieczone spirale z ziemniaków prezentują się wyjątkowo okazale z uwagi na swój specyficzny kształt. Komercyjnie uzyskuje się na specjalnych krajalnicach, jednak nie są one konieczne do ich zrobienia. Wystarczy w domowych warunkach długa wykałaczka oraz ostry cienki nóż. Polecamy eksperymentować z dodawanymi przyprawami oraz użytymi do podania sosami. Takie kartofle można aromatyzować najróżniejszymi smakami, aby móc odwzorować smaki różnych kultur. Niektórzy posypują je również serem żółtym, żeby jeszcze poprawić smak przekąski.

babka ziemniaczana
17.01.2022 01:00 Jak przygotować babkę ziemniaczaną bez mąki i jajek?

Babka ziemniaczana składem przypomina placki ziemniaczane. Jest jednak pieczona, dzięki czemu dostarcza mniej kalorii. Nasza propozycja jest jeszcze bardziej dietetyczna, jednak wciąż bardzo smaczna. Sprawdźcie, jak przygotować babkę ziemniaczaną bez mąki i jajek. Pamiętajcie, tylko by robiąc ją nie popełnić jednego błędu, bo potrawa zamieni się w papkę. Babka ziemniaczana to przysmak znany głównie w północno-wschodniej Polsce. Robi się ją też na Mazurach i Śląsku, jednak tu nazywa się ją kartoflakiem. Babka ziemniaczana ma zresztą wiele nazw, bo rejbak, kugiel czy blaszak, to także ta sama potrawa. Zwykle do ciasta na babkę ziemniaczaną dodaje się mąkę i jajka. My jednak ich nie użyliśmy, żeby przetestować, jak smakuje taka okrojona wersja. I musimy wam powiedzieć, że nie ustępuje klasycznej babce. To, co z pewnością wpływa na smak babki, to stopień rozdrobnienia ziemniaków. Pod żadnym pozorem nie możecie ich blendować. Kawałki ziemniaków muszą być wyczuwalne w czasie jedzenia.

prażochy
16.01.2022 01:00 Prażuchy - ziemniaczany specjał rodem z PRL-u

Jeśli szukacie przepisu na coś prostego, taniego i smacznego, przychodzimy wam z pomocą. Jednym z takich dań są prażuchy, czyli ziemniaczany specjał rodem z PRL-u. Dawniej zajadał się nim niemal każdy, dziś został nieco zapomniany. Jednak czasem warto odkurzyć stare receptury. Prażuchy to chłopskie danie regionalne, znane pod wieloma innymi nazwami. Prazoki, prażaki, prażonki, prożuchy, porka, fuszer, lemieszaka ziemniaczana, masoły czy dziady to wciąż ta sama potrawa. Robi się ją z ugotowanych ziemniaków, do których dodaje się mąkę, a potem całość tłucze się tłuczkiem, miesza i z powstałej masy, łyżką formuje się kluski. Zwykle podaje się je okraszone podsmażoną cebulką, wędzonym boczkiem lub słoniną. Prażuchy znane są m.in. w Wielkopolsce, Małopolsce, w Zagłębiu Dąbrowskim i na Kujawach. Doskonale smakują podane ze zsiadłym mlekiem i kiszonym ogórkiem. Prezentujemy je na zdjęciu pochodzącym z kanału My Favorite F Word na YouTube. Musicie przyznać, że wyglądają bardzo smakowicie.

placki ziemniaczane
16.01.2022 01:00 Dlaczego warto dodać majonez do placków ziemniaczanych?

Ziemniaki są bardzo popularne w polskiej kuchni. Zwykle serwujemy je jako dodatek do obiadu, ale mogą też stanowić jego podstawę. Na przykład wtedy, gdy przygotujecie z nich placki. Dziś powiemy wam, dlaczego warto dodać majonez do placków ziemniaczanych. Przekonacie się, że dzięki temu dodatkowi potrawa zyska nie tylko na smaku. Placki ziemniaczane zwykle przyrządzają ich wielbiciele albo ci, co nie mają lepszego pomysłu na obiad. To danie rzeczywiście można uznać za awaryjne, bo ziemniaki mamy zwykle w kuchennych zapasach. A przygotowanie placków nie zajmie zbyt dużo czasu.

Topinambur
14.01.2022 01:00 Jak przyrządzić topinambur?

W Polsce topinambur, czyli korzeń widoczny na zdjęciu, nie jest zbyt popularnym warzywem, jednak można zastąpić nim inne popularne warzywo - ziemniaki. W smaku przypomina nieco połączenie kartofli i orzechów, zawiera dużo skrobi i przygotowuje się go tak samo, jak pyrki. Pysznie smakuje w wielu różnych daniach, lecz dzisiaj zaprezentujemy przepis na błyskawiczną zupę z topinamburem. Topinambur pochodzi z Ameryki Południowej, choć łatwość hodowania sprawiła, że zadomowił się w kuchniach całego świata. Jego gotowanie przeprowadzane jest w identyczny sposób, jak ziemniaków - należy jedynie pamiętać o skróceniu czasu gotowania o mniej więcej połowę, żeby topinambur całkowicie się nie rozpadł. Korzeń ten zawiera dużo inuliny, która normalizuje glikemie u chorych na cukrzycę typu 2, a także przyczynia się do zmniejszenia insulino oporności. Dużym atutem jest obniżenie poziomu złego cholesterolu LDL we krwi.

Zapiekanka ziemniaczana
14.01.2022 01:00 Obłędna zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Zapiekanka ma przede wszystkim dobrze nasycić i pysznie smakować - poniższa zapiekanka z mięsem mielonym właśnie taka jest. Jej przygotowanie jest banalnie proste i szybkie, dlatego można szybko cieszyć się obfitym obiadem po całym dniu pracy. Już podczas pieczenia z piekarnika wydobywać się będą wspaniałe zapachy. Zapiekanka ziemniaczana to częsty wybór na nieskomplikowany obiad, który kosztuje niewielkie pieniądze i nie potrzebuje dużych nakładów wysiłku. Większość pracy wykonuje za kucharza i tak piekarnik - gotującemu zostaje jedynie połączyć ze sobą wszystkie składniki. Duży wpływ na smak zapiekanki ma rodzaj użytego sera. Najlepiej wybierać gatunki o ostrym i intensywnym smaku i dobrych właściwościach roztapiania. Polecamy użyć angielskiego miękkiego cheddara zmieszanego z odrobiną pecorino romano. Taki miks serów da smakowity efekt, a po upieczeniu ładnie się przyrumieni i będzie rozpływał się w ustach.

gotowanie ziemniaków
13.01.2022 01:00 Ziemniaki należy wrzucać do zimnej wody czy na wrzątek?

Ziemniaki są w Polsce najpopularniejszym dodatkiem do obiadu. Zwykle podajemy je gotowane, bo takie ich przygotowanie jest najłatwiejsze. Czy jednak wiecie, jak powinno się je gotować? Czy ziemniaki należy wrzucać do zimnej wody, czy na wrzątek? Zwróć też uwagę na odmianę ziemniaków, bo nie każde nadają się do gotowania. Ziemniaki obiadowe można przygotować na wiele sposobów. Zwykle je gotujemy, ale można je też smażyć albo piec. Gotowanie ziemniaków jest najłatwiejszym rozwiązaniem, bo ziemniaki wystarczy tylko obrać i ugotować. Takie ziemniaki są lekkostrawne i dość neutralne w smaku. Doskonale pasują do wielu dań. Jeśli chcesz podać gotowane ziemniaki do obiadu, zwróć też uwagę na ich odmianę. Jeśli wybierzesz ziemniaki typu A, po ugotowaniu będą zwięzłe i dość twarde. Te lepiej wykorzystaj do sałatki. Ziemniaki typu C, zawierają najwięcej skrobi i w czasie gotowania najprawdopodobniej się rozpadną. Na talerzu nie będą się więc prezentować zbyt elegancko, za to do klusek będą jak znalazł. Najbardziej uniwersalne w zastosowaniu będą ziemniaki typu B. Po ugotowaniu powinny być miękkie, ale nie rozsypujące się.

Szybki sos do ziemniaków z pieczarek
13.01.2022 01:00 Szybki sos do ziemniaków z pieczarek i śmietany

Szukasz pomysłu na sos do ziemniaków na obiad? Ugotuj szybki sos z pieczarek, który zachwyci wszystkich swoim doskonałym smakiem i bardzo apetycznym wyglądem. Sprawdź, jak zrobić szybki sos do ziemniaków z pieczarek.Ziemniaki tłuczone to nie tylko smaczny dodatek do obiadu, możesz przygotować z nich wyśmienite, tanie i pyszne danie, wystarczy, że ugotujesz bardzo prosty sos z pieczarek z dodatkiem natki pietruszki i śmietany. Sos z pieczarek ma świetny grzybowy smak, ładnie pachnie, a na talerzu prezentuje się doskonale. Ziemniaki utłucz z odrobiną masła, oprósz je szczypiorkiem, kminkiem lub koperkiem i polej aromatycznym sosem, a obiad zniknie z talerzy w mgnieniu oka.Sos pieczarkowy jest genialnym dodatkiem do placków ziemniaczanych. Tu poznasz przepis na placki z sosem pieczarkowym, danie idealne na obiad.

Puszyste i chrupiące placki ziemniaczane
13.01.2022 01:00 Jak zrobić puszyste i chrupiące placki ziemniaczane?

Wiemy już, że placki ziemniaczane muszą być chrupiące. Najlepsze jednak będą, gdy ich wnętrze będzie lekkie niczym chmurka. Pożądany efekt uzyskamy, jeśli dodamy do nich ubitą na sztywno pianę z białek. Tak puszystych placków jeszcze nie jedliście. Koniecznie wypróbujcie ten patent. Radziliśmy wam już jakiego tłuszczu użyć do usmażenia placków i podawaliśmy przepis na wykonanie ich z wykorzystaniem blendera. Dziś zdradzamy prosty trik, który zaowocuje uzyskaniem delikatnych placków ziemniaczanych. Wystarczy, że oddzielicie białka od żółtek i ubijecie pianę.

Pieczone ziemniaki
12.01.2022 01:00 Wyśmienite ziemniaki pieczone w pysznym greckim stylu

Nie każdy posiłek musi składać się z wielu wystawnych dań, które podane są w oszałamiający sposób - czasem zwykłe pieczone ziemniaki w zupełności wystarczają. Dzisiaj prezentujemy pieczone ziemniaki po grecku z dodatkiem czosnku oraz dużej ilości oregano. Są bardzo aromatyczne, wspaniale sycą i mogą stanowić samodzielne danie. Ziemniaki towarzyszą nam już od setek lat, dlatego na przestrzeni tego czasu opracowano wiele przepisów i sposobów na ich przygotowanie. Tym razem wykorzystamy smaki kuchni greckiej, które dadzą powiew świeżości i przypomną o ciepłych dniach lata. Bardzo dużo zależy w tym przepisie od oliwy, nie warto więc na niej oszczędzać. Polecamy korzystać z najlepszej dostępnej oliwy o intensywnym kwiatowym smaku, który będzie się komponował z ostrością czosnku i delikatnością kartofli.

Bataty — słodkie ziemniaki w kuchni
11.01.2022 01:00 Jak wykorzystać w kuchni bataty?

Bataty, czyli słodkie ziemniaki, są coraz częściej spotykanym w sklepach warzywem, które można przemienić w wiele pysznych dań. Zdradzamy co jeszcze, oprócz klasycznych, słodkich frytek, możecie z nich przygotować. Będziecie zaskoczeni, jak wiele Słodkie ziemniaki mają wszechstronne zastosowanie w kuchni. Pasują zarówno do dań wytrawnych, jak i roślinnych deserów. Weganie robią z nich także warzywny ser, który do złudzenia przypomina oryginalny specjał. Dowiedzcie się, dlaczego warto sięgać po batata i jak najlepiej go użyć.

Kluski śląskie z dodatkiem kurkumy
11.01.2022 01:00 Bosko pomarańczowe kluski śląskie z dodatkiem kurkumy

Nie ma chyba osoby, która byłaby w stanie oprzeć się delikatnym ziemniaczanym kluseczkom z dziurką. Kluski śląskie sprawdzą się zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do mięs czy gulaszy. Dodajcie do nich kurkumy i marchewki, a nabiorą pięknego pomarańczowego koloru i wyrazistego smaku. Kluski śląskie są elementem tradycyjnego śląskiego obiadu. Specjał ten ceni wielu smakoszy. Nic dziwnego, skoro podać go można do wielu dań. Tym razem proponujemy nieco zmodyfikować skład ciasta, dodając purée z marchewki i kurkumę. Kluski zachwycą was kolorem i smakiem. Koniecznie spróbujcie.

Placki ziemniaczane ze szpinakiem Ani Lewandowskiej
10.01.2022 01:00 Nieziemskie placki ziemniaczane ze szpinakiem od Ani Lewandowskiej

Placki ziemniaczane Anny Lewandowskiej wyróżniają się jednym składnikiem, który całkowicie zmienia ich postrzeganie - mowa o szpinaku. Dodanie tych liści do ciasta sprawia, że placki stają się pięknie zielone, a także wypełniają się wartościami odżywczymi ze szpinaku. Wersja Lewandowskiej jest znacznie bardziej lekkostrawna od klasycznej. Placki ziemniaczane można sporządzić na wiele różnych sposobów. Niektórzy dodają do nich suszone pomidory czy kawałki cienko pokrojonego boczku - Anna Lewandowska wrzuca z kolei liście szpinak. Szpinak pełen jest żelaza i przeciwutleniaczy, dlatego wskazane jest jedzenie go stosunkowo często. Lekkie placki Ani Lewandowskiej są świetnym rozwiązaniem dla osób, które muszą odżywiać się w zdrowy sposób, a przy okazji chcą jeść coś smacznego. Polecamy podać placki z sosem czosnkowym na jogurcie, który wspaniale podkreśli ich smak.

zupa ogórkowa
10.01.2022 01:00 Domowa babcina zupa ogórkowa w sam raz na zimę

Kiszone ogórki można chrupać na przekąskę. Jednak świetnie nadają się też na zupę. Zobaczcie, jak przygotować domową, babciną zupę ogórkową. Pożywna i wyraźna w smaku, jest w sam raz na zimę. Dobrze syci, ale też poprawia apetyt.Moda na kiszonki trwa. I taką modę, jak najbardziej warto propagować, bo to samo zdrowie. Kiszonki należą do tych przetworów, których wartość odżywcza jest nawet wyższa niż surowca. W czasie kiszenia nie tylko zwiększa się zawartość witaminy C, ale też powstaje kwas mlekowy, który korzystnie wpływa m.in. na przewód pokarmowy.Kiszonki najzdrowsze są, gdy jemy je na surowo. Jednak zupa przygotowana z ich dodatkiem ma niepowtarzalny smak i aromat. Kiszone warzywa po części zachowują też swoje walory zdrowotne. Warto więc skusić się na talerz takiej pysznej zupy.

czarne kluski
10.01.2022 01:00 Najlepszy, oryginalny przepis na niezapomniane czarne kluski

Jeśli lubisz ziemniaki, z pewnością przepadasz też za ziemniaczanymi kluskami. Jest ich kilka rodzajów. Niektóre robi się z ziemniaków gotowanych, inne z surowych, a jeszcze inne z połączenia jednych i drugich. Dziś podamy wam najlepszy, oryginalny przepis na niezapomniane czarne kluski.Czarne kluski czy inaczej pyzy, to kluski wywodzące się ze Śląska. Swą nazwę zawdzięczają ciemnej barwie, a tę z kolei dodatkowi surowych ziemniaków. Surowe ziemniaki po starciu utleniają się, przybierając ciemno-szarą barwę. Choć kolor tych klusek może nie jest wyjątkowo apetyczny, to kluski są naprawdę bardzo smaczne. Zobacz, jak je zrobić.

sernik
08.01.2022 01:00 Dlaczego warto dodać ziemniaki do sernika?

Sernik należy do ulubionych, polskich ciast. Jest pożywny, niezbyt słodki i można go przygotować na wiele sposobów. Dziś powiemy wam, dlaczego warto dodać ziemniaki do sernika? Jeśli myślicie, że tylko ze względów oszczędnościowych, to się bardzo mylicie.Podstawą sernika jest oczywiście biały ser lub twaróg. Ostatnio większość z nas korzysta z gotowego, mielonego twarogu dostępnego w wiaderkach lub batonach. Jednak trochę lat wstecz biały ser mieliło się samodzielnie w maszynce do mięsa. I jak wiele gospodyń uważa, to był dopiero sernik.

pieczone placki ziemniaczane
08.01.2022 01:00 Najprostsze placki ziemniaczane z piekarnika - jedz bez wyrzutów sumienia

Placki ziemniaczane są przepyszne. Czasem jednak jedząc jem ograniczamy się, bo są dość tłuste. Niestety w czasie smażenia potrafią chłonąć olej jak gąbka. Dlatego dziś podamy wam przepis na najprostsze placki ziemniaczane z piekarnika. Spokojnie możecie je jeść bez wyrzutów sumienia. Placki ziemniaczane są jednym z tych dań, które przygotowujemy w sytuacjach awaryjnych. Nie mamy pomysłu na obiad, nie mamy zbyt dużo czasu na jego przygotowanie albo po prostu nie chcemy znów jeść mięsa. Ścieramy wtedy ziemniaki, dodajemy do nich kilka składników i smażymy placki. A gdyby tak, zamiast smażyć je na tłuszczu, po prostu je upiec? Dzięki temu placki będą mniej kaloryczne, a ty zaoszczędzisz sobie czas przeznaczony na ich smażenie. Zamiast bowiem kłaść je partiami na patelnię, włożysz na raz do piekarnika i upieczesz.

pieczone ziemniaki
07.01.2022 01:00 Przepyszne pieczone ziemniaczki otoczone gęstym sosem BBQ

Ziemniaki w polskiej kuchni najczęściej serwuje się gotowane, jako dodatek do obiadu. Tymczasem można je też smażyć i piec i uczynić z nich nawet danie główne albo co najmniej treściwą przekąskę. Taką rolę mogą z pewnością pełnić pieczone ziemniaczki otoczone gęstym sosem BBQ. Są przepyszne i nie wymagają żadnych dodatków. Pieczone ziemniaki kojarzą się z ogniskiem lub grillem. Jednak bez problemu można je też przygotować w piekarniku. Co prawda nie będą pachniały dymem, co jednak dla niektórych może się okazać zaletą. A jeśli je odpowiednio przyprawisz, będą smakować rewelacyjnie. Zastąpią ci nawet cały obiad, a z pewnością będą idealne na przekąskę.

smażenie placków
06.01.2022 01:00 Czemu placki ziemniaczane przyklejają się do patelni i piją tłuszcz?

Lubimy placki ziemniaczane, jednak ich przygotowanie przysparza nie raz trochę kłopotów. Dużym problemem jest ich smażenie. A wiecie, czemu placki ziemniaczane przyklejają się do patelni i piją tłuszcz? Za chwilę rozwiążemy te problemy, dzięki czemu już nigdy wasze placki nie będą ociekające olejem i niesmaczne. Placki ziemniaczane składają się głównie z ziemniaków. Warzywa te zawierają sporo skrobi, która w czasie smażenia potrafi być kapryśna. Na szczęście jest kilka sposobów na to, by ustrzec placki przed przywieraniem do patelni, a także by nie chłonęły tyle tłuszczu. Sami przyznacie bowiem, że placki, z których wprost wypływa tłuszcz, są nie tylko ciężkostrawne, ale też nieapetyczne.

Kluski śląskie
06.01.2022 01:00 Prosty sposób na idealne kluski śląskie

Kluski śląskie są jednym z najlepszych dodatków do duszonego w gęstym sosie mięsa. Sekretem klusek jest wgłębienie na środku, w którym gromadzi się esencjonalny sos, dzięki czemu jedzenie jest jeszcze smaczniejsze. Poniżej pokazujemy krok po kroku, jak zrobić najlepsze kluski śląskie, dzięki którym zachwycisz każdego gościa. Kluski śląskie zna prawdopodobnie każdy miłośnik klasycznej polskiej kuchni. Zwykle podaje się je z dużą ilością mięsnego lub grzybowego sosu. Takie połączenie wspaniale wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Wgłębienie widoczne w każdej klusce śląskiej służy nie tylko do magazynowania większej ilości sosu. Dzięki niemu kluski gotują się znacznie szybciej i bardziej równomiernie, co zmniejsza szansę na niedogotowane ciasto.

Placki ziemniaczane z mięsem
05.01.2022 01:00 Placki ziemniaczane z mięsem - tani i sycący obiad

Przepis na placki ziemniaczane inaczej? Placki z mięsem mielonym, suszonym majerankiem, podane z kwaśną śmietaną i natką pietruszki. Danie jest proste w przygotowaniu i genialne w smaku. Jest również bardzo pożywne dzięki sporej zawartości mięsa. Sprawdź, jak przygotować placki ziemniaczane z mięsem, idealne na rodzinny, niezwykły obiad.Placki ziemniaczane to smaczne, tradycyjne już danie, które często gości na naszych stołach. Danie przygotujesz na wiele sposobów: z cukrem, kwaśną śmietaną, sosem pieczarkowym, gulaszem mięsnym. Placki ziemniaczane z mięsem mielonym to zupełna nowość w mojej kuchni, która szybko stała się hitem. Danie podaj z posiekaną natką pietruszki i śmietaną, a znikną błyskawicznie. Placki ziemniaczane przygotuj z dużych ziemniaków zeszłorocznych, najlepiej odmian mącznych typu B lub C, jak np. Orlik, Sante, Irys. Odmiany te mają małą ilość wody, a dużo skrobi, dzięki czemu placki są zwarte, nie palą się na patelni i są delikatne w środku z chrupiącą skórką. Z ziemniaków mącznych zrobisz również najsmaczniejsze kluski śląskie i pyzy z mięsem. Jeśli szukasz pomysłu na pyszny obiad- tu poznasz przepis na wyśmienite placki ziemniaczane z gulaszem, które posmakują każdemu.

Placki ziemniaczane ze śmietaną
04.01.2022 01:00 Placki ziemniaczane ze śmietaną - klasyka w najlepszym wydaniu

Placki ziemniaczane ze śmietaną to pomysł na prosty, ale wyjątkowo smaczny obiad dla całej rodziny. Miękkie i jednocześnie chrupiące placuszki podane z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem wychodzą za każdym razem i smakują rewelacyjnie. Sprawdź, jak przygotować placki ziemniaczane ze śmietaną. Placki ziemniaczane to już tradycyjna potrawa, którą doskonale znamy z dziecięcych lat. Wszyscy uwielbialiśmy placki z cukrem, śmietaną, gulaszem mięsnym lub sosem grzybowym. Zafunduj sobie kulinarny powrót do dzieciństwa i przygotuj wyśmienite placki z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem, jak u babci. Do smażenia placków wykorzystaj ziemniaki zeszłoroczne o mącznej odmianie, ponieważ zawierają dużą ilość skrobi, a mało wody. Duża zawartość wody w masie ziemniaczanej rozwarstwi i rozrzedzi placki, będą wyglądać nieestetycznie lub ich nie usmażysz. Ziemniaki mączne doskonale sprawdzą się również do klusek śląskich, pyz z mięsem, kopytek, ponieważ ciasto będzie zwarte i gęste.Jeśli lubisz placki, jednak nie jesz ich głównie ze względu na dość wysoką zawartość tłuszczu po smażeniu- tu poznasz przepis na wyśmienite placki pieczone w piekarniku, są chrupiące i smakują wybornie.

dyniowe kluski śląskie
04.01.2022 01:00 Słoneczne, zniewalające smakiem kluski śląskie z dynią

Jeśli chcecie zrobić na obiad coś nieoczywistego i smacznego, mamy dla was dobry pomysł. Przygotujcie kluski śląskie z dynią. Ich słoneczny kolor rozjaśni ten ponury dzień, a smak klusek będzie po prostu zniewalający. Koniecznie przetestujcie naszą recepturę i zaskoczcie domowników.Dynia jest warzywem zdrowym i smacznym, choć wciąż dość mało popularnym na naszych stołach. Zwykle gotujemy z niej zupę, czasem też pieczemy ją z nadzieniem lub tylko ziołami. Jednak bardzo prosto można zrobić z niej purée, które będzie świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju ciast. Również tych na kluski.

rachunek za warzywa
04.01.2022 01:00 Porażająca kwota za warzywa w sklepie

Ceny warzyw bardzo poszły w górę. Przekonał się o tym niedawno jeden z użytkowników Twittera, który na zdjęciu pokazał swoje zakupy i rachunek za nie. Widać na nim porażającą kwotę za zakupione warzywa. Czy mężczyzna przepłacił za zakupy, czy warzywa osiągnęły, aż tak horrendalne ceny?Warzywa są tą grupą produktów, której ceny w ostatnim czasie bardzo wzrosły. Co więcej, prognozy mówią, że to dopiero początek ich podwyżek. Oczywiście ich ceny wahają się i w zależności od tego, gdzie je kupujemy, są tańsze lub droższe. Do dość drogich miejsc należą bez wątpienia osiedlowe warzywniaki i małe sklepiki. Przekonał się o tym jeden z użytkowników Twittera, który zamieścił w serwisie zdjęcie zakupów i rachunku. Prezentujemy je w naszym materiale.

Kotlety z ziemniaków, jajek i szynki
04.01.2022 01:00 Kotlety z ziemniaków, jajek i szynki

Kotlety z ziemniaków, jajek i szynki to pomysł na szybkie, delikatne i smaczne kotleciki, które posmakują całej rodzinie, nawet największym niejadkom. Kotlety są miękkie w środku, lekko chrupiące na zewnątrz i mają ciekawy smak przełamany suszonym majerankiem. Poznaj przepis na pyszne kotlety z ziemniaków, jajek i szynki.Kotlety z ziemniaków, jajek i szynki to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Są delikatniejsze, lżejsze, ale równie pożywne i smaczne. Kotlety przygotujesz błyskawicznie i w tym samym tempie znikną z talerzy nawet najmłodszych domowników. Kotleciki podaj z warzywnym puree, np. z zielonego groszku lub frytkami pieczonymi, ziemniakami. Do kotletów podaję również surówkę lub lekką i świeżą sałatką z pomidorów i ogórka. Możesz również upiec marchewkę z batatami i pietruszką. Każda opcja podania smakuje wybornie.Przed przygotowaniem kotletów ugotuj ziemniaki i jajka, aby zdążyły dokładnie wystygnąć. Nie wyrabiaj potrawy z ciepłych produktów, ponieważ nie uformujesz ładnych kotletów. Danie dopraw suszonym majerankiem. Możesz go również zastąpić ziołami prowansalskimi, nie zapomnij jednak o posiekanym szczypiorku, który doda wyraźnego smaku. Dzieci uwielbiają delikatne kotleciki- tu poznasz przepis na bezmięsne kotlety z kalafiora i jajek w delikatnej panierce, które doskonale sprawdzą się na szybki obiad.

 Zupa krem z cukinii z serkiem topionym
03.01.2022 01:00 Zupa krem z cukinii z serkiem topionym

Zupa krem z cukinii z serkiem topionym to pomysł na tani i prosty obiad, który posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Zupa z cukinii jest gęsta, pożywna, a serki topione dodają jej delikatnego, śmietankowego smaku. Krem podaj z ulubionymi dodatkami, ja robię go z grzankami i prażonym słonecznikiem. Poznaj przepis na pyszną zupę krem z cukinii z serkiem topionym.Zupę krem z cukinii ugotuj na bulionie warzywnym. Możesz również ugotować bulion z obierek po warzywach. Bulion jest świetną bazą dla zup i jest przygotowywany według nowego, ekologicznego trendu kulinarnego- zero waste, dzięki któremu żadne jedzenie, również obierki, nie lądują w koszu i się nie marnują. Krem z cukinii podaj z suchymi grzankami i prażonymi pestkami. Możesz również upiec grzanki czosnkowe, ziołowe, podaj zupę z groszkiem ptysiowym lub świeżym pieczywem. Każdy sposób przygotowania kremu ma swój wyjątkowy smak i z całą pewnością błyskawicznie zniknie z talerzy.Szukasz pomysłu na szybką i prostą zupę na lunch, obiad, kolację? Tu poznasz przepis na wyśmienity krem z kalafiora i marchewki. Prosty, tani i pyszny.

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
03.01.2022 01:00 Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym - prosty obiad

Masz ochotę na placki ziemniaczane? Podaj je z aromatycznym sosem pieczarkowym i stwórz proste, ale pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Sprawdź, jak przygotować chrupiące placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym. Placki ziemniaczane to danie, które wszyscy znamy jeszcze z dziecięcych lat i do tej pory lubimy jeść je w różnych wersjach: na słodko, z mięsem, warzywami, gulaszem, sosem. Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym to proste i wyjątkowo smaczne danie, które przygotujesz błyskawicznie i równie szybko zniknie z talerzy.Chrupiące placki ziemniaczane uzyskasz z ziemniaków zeszłorocznych typu mącznego. Są to odmiany typu B lub C, takie jak Irys, Sante, Orlik. Ziemniaki zawierają większą ilość skrobi i niską zawartość wody, dzięki czemu placki są zwarte, chrupiące i doskonale wysmażone. Z ziemniaków mącznych zrobisz również pyszne pyzy z mięsem, kopytka i kluski śląskie. Przygotuj również placki ziemniaczane z gulaszem- tu poznasz przepis na placki po zbójnicku, idealne na pożywny, mięsny obiad dla całej rodziny.