Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ziemniaki

Ziemniaki

Chrupiące placki ziemniaczane
20.07.2021 02:00 Przepis na chrupiące placki ziemniaczane na grubych oczkach

Placki ziemniaczane przygotowujemy najczęściej z ziemniaków startych na małych oczkach, co daje gładką konsystencję. Można skorzystać jednak z największych oczek tarki, dzięki czemu gotowe danie jest bardziej chrupiące. Dodatkowo, dzięki zrezygnowaniu ze smażenia, potrawa staje się mniej kaloryczna i lżejsza dla żołądka. Placki ziemniaczane są obiadową klasyką - można przygotować je tanio, szybko, a ich smak nie nudzi się nawet po latach. Warto jednak wprowadzać urozmaicenia do swojego jadłospisu, aby zwiększyć przyjemność z jedzenia. Dlatego prezentujemy recepturę na placki wykonane nie ze startych na papkę ziemniaków, lecz rozdrobnionych na większe kawałki przy użyciu dużych oczek tarki. Uzyskuje się wtedy większą chrupkość i smaczną skórkę podczas pieczenia w piekarniku.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Kotlety schabowe w niecodziennej odsłonie
20.07.2021 02:00 Cudowne kotlety schabowe pod ziemniaczaną pierzynką

Kotlety schabowe są jednym z najbardziej kultowych dań naszej rodzimej kuchni. W każdym domostwie przyrządza się je odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po przepis na kotlety schabowe pod ziemniaczano-serową pierzynką. Smakowite kotlety schabowe niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Okazuje się, że możemy przyrządzić je w bardziej niekonwencjonalny sposób. Kotlety schabowe pod pierzynką z ziemniaków zrobią furorę wśród domowników. Prośby o dokładkę są pewne.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Jak zrobić pyszne puree?
18.07.2021 02:00 Jak zrobić aksamitne purée ziemniaczane?

Purée ziemniaczane to świetny dodatek do obiadu. Jednak jego smak warto urozmaicić. Zamiast klasycznej wersji, zdecyduj się na ziemniaki z nietypowym dodatkiem - serkiem topionym, który diametralnie zmienia ich smak. Ziemniaki można przyrządzać na wiele sposobów. Smakują zarówno te ugotowane, jak i pieczone w piekarniku. W przypadku tych drugich warto jednak zadbać o to, by nie popełnić błędu, który może zepsuć ich smak.Latem wyśmienicie smakują też ziemniaki prosto z ogniska. Tę przepyszną potrawę można też w prosty sposób przygotować w domu. Jeśli jednak wolisz "ziemniaki tłuczone", koniecznie skorzystaj z tego przepisu.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Pieczone ziemniaki wyjdą idealnie
15.07.2021 02:00 Jak uniknąć błędu podczas pieczenia ziemniaków?

Przepyszne pieczone ziemniaki niejednokrotnie zaskakiwały nas swoim fantastycznym smakiem. Okazuje się, że podczas ich przygotowania łatwo o pewien błąd. Pieczone ziemniaki wyjdą o wiele lepiej, jeśli wcześniej je ugotujemy.Bez wątpienia pieczone ziemniaki są kulinarną klasyką, po którą regularnie sięga wielu smakoszy. W każdym domostwie przygotowuje się je odrobinę inaczej. Wielbiciele pieczonych ziemniaków często odpuszczają sobie ich wcześniejsze gotowanie. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Pieczone pierogi
14.07.2021 02:00 Błyskawiczny przepis na pieczone pierogi z ziemniakami i boczkiem

Pieczone pierogi to jedna z tych pozycji w menu, które doskonale łączą tradycyjny smak z odrobiną nowości. Ich wykonanie jest banalne, a efekt końcowy zachwyci nawet największych smakoszy. Sekretem jest pyszny farsz złożony z boczku i ziemniaków - uwaga, można uzależnić się do tego smaku.Szukasz pomysłu na szybki, a zarazem efektowny obiad? Doskonale trafiłeś. Pieczone pierogi, mają ogrom zalet, nie tylko z racji na walory smakowe. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Placki ziemniaczane z sosem tzatziki
12.07.2021 02:00 Przepis na placki ziemniaczane z sosem greckim

Ogórek jest wyjątkowo uniwersalnym warzywem, z którego można przygotować wiele frykasów. Jeśli placki ziemniaczane ci spowszedniały i chcesz nieco odmiany, spróbuj zjeść je z sosem tzatziki. Dzięki niemu napierają wyrazistego, bardzo ciekawego smaku. Można poczuć się jak na wakacjach w Grecji.Ogórek nie należy do oczywistych dodatków, które podajemy wraz z plackami ziemniaczanymi. Większość jada jez kwaśną śmietaną, sosem grzybowym lub okazjonalnie cukrem. Jednak zdecydowanie warto dać szansę plackom z ogórkami. Na naszej stronie można znaleźć wiele sposobów na placki, jak choćby przepis na placki bez smażenia czy placki "rosti" wg przepisu Ani Starmach. W tym przepisie jednak kluczową rolę nie odgrywa składnik ciasta lecz właśnie sos z ogórkami, który niesamowicie prodkreśla smak placków. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Projekt bez tytułu (17)
11.07.2021 02:00 Gwiazdy letnich obiadów - ziemniaki pieczone po szwedzku

Pieczone ziemniaki po szwedzku są doskonałą alternatywą dla frytek czy klasycznych tłuczonych ziemniaków. Aromatyczne kartofle, które posiadają dużo chrupiącej skórki, świetnie sprawdzają się w roli dodatku do letnich obiadów. Prostota przygotowania jest jedynie dodatkowym atutem. Ciężko znaleźć ziemniaki w lepszej wersji niż poniższa. Wystarczy kilka chwil w piekarniku i aromatyczna mieszanka przypraw, aby cieszyć się ich wyjątkowym smakiem i aromatem. Pieczone ziemniaki są jedną z ulubionych przekąsek. Dobór przypraw oraz samego rodzaju ziemniaków jest zależne jedynie od kucharza. My postawiliśmy na oregano oraz parmezan, jednak można zmienić je na inne dodatki. Jednym z lepszych połączeń jest tarty cheddar oraz suszona wędzona papryka w proszku. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

1445px-Kluski czarne
10.07.2021 02:00 Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czarne kluski są klasycznym daniem pochodzącym z Górnego Śląska. Najczęściej podaje się je ze stopioną słoniną lub dobrze wysmażonymi skwarkami. Czarny kolor uzyskuje się przez pozostawienie utartych ziemniaków na powietrzu przez kilka godzin. Kuchnia śląska zawiera wiele ciekawych dań, jednak czarne kluski należą do jednych z najbardziej podstawowych - zazwyczaj podaje się je podczas obiadu do mnóstwa mięsnych dodatków. Poniżej prezentujemy oryginalną recepturę, dzięki której uzyskuje się przepyszne i łatwe w przygotowaniu czarne kluski. Po ugotowaniu można je odgrzewać na patelni, co pozwala cieszyć się rumianą skórką na ich powierzchni. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Projekt bez tytułu - 2021-07-02T094212.232
02.07.2021 02:00 Jak podwoić zbiory ziemniaków?

Brakuje ci miejsca na posadzenie dużej ilości ziemniaków? Wystarczy rozsadzić je na wzorze szachownicy zamiast zwykłych rzędów, a po kilku miesiącach zbierzesz dwa razy więcej niż zwykle. Dzięki temu zaoszczędzisz na powierzchni, jaką wykorzystać do hodowania kartofli. Ziemniaki stanowią podstawę diety większości Polaków - podaje się je jako zwykły dodatek, gotuje zupy czy przygotowuje samodzielne dania. Ich smak oraz właściwości sprawiają, że wiele osób wybiera właśnie je. Jeśli chcesz samodzielnie wyhodować swoje bulwy, lecz masz dostęp jedynie do małego poletka w ogródkach działkowych, nie musisz ograniczać się do kilku roślin. Poniższa metoda umożliwi ci ogromne zbiory, przy niewielkiej powierzchni pola. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Ziemniaki z gzikiem
23.06.2021 02:00 Pyry z gzikiem wg przepisu Roberta Makłowicza

Pyry z gzikiem są idealną propozycją kulinarną na lato. Robert Makłowicz podzielił się swoim przepisem na ten wyborny specjał. W jego recepturze znajdą się same smakowite dodatki. Danie zachwyci domowników.Nie da się ukryć, że pyry z gzikiem są nie lada specjałem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Niektórzy mogliby zajadać się ziemniakami w tym wydaniu praktycznie nieustannie. Najlepiej sprawdzają się w gorące letnie dni.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

obraz 2021-06-20 222010
20.06.2021 02:00 Pyszna i prosta sałatka z ziemniaków i ogórków kiszonych

Sałatka ziemniaczana wcale nie musi być nudna - wystarczy do kartofli dodać kilka kiszonych ogórków, a delikatny smak bulw zostanie złamany i kwasowością. Taki dodatek świetnie pasuje do dań mięsnych oraz sprawdza się jako samodzielne danie. Wystarczy kilka chwil, aby móc cieszyć się jej doskonałym smakiem. Sałatka ziemniaczana najczęściej kojarzy nam się ze świętami, kiedy obok klasycznej sałatki jarzynowej pojawia się na stole. Posiłek ten wcale jednak nie musi być monotonny, wystarczy mieć w kuchni lub spiżarni słoik z kiszonymi ogórkami. Ziemniaki stanowią bardzo sycący i smaczny produkt - co więcej, są wbrew pozorom wypełnione substancjami odżywczymi. Łącząc je z kiszonymi ogórkami, które jak wiadomo, są skarbnicą witaminy C i bakterii koniecznych do dobrej pracy układu pokarmowego. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule pokazujemy jak wykorzystać pestki po czereśniach, jako remedium na bolące stawy. Ten tekst wyjaśnia, czy można pić kawę w trakcie dużych upałów. Powyższy kadr pochodzi z filmu na kanale SkutecznieTv na YouTube.

image
16.06.2021 02:00 Przepis na tłuczone ziemniaki z dodatkiem sera

Tłuczone ziemniaki pojawiają się na obiadowym stole tak często, że mogły się już niejednej osobie znudzić. Wystarczy jednak dodać do nich trochę żółtego sera, a ich smak znacznie się poprawi. Dodatkowo ser zmieni strukturę kartofli, które staną się bardziej kremowe.Tłuczone ziemniaki jadamy praktycznie każdego dnia - mało który Polak jest w stanie oprzeć się ich delikatnej konsystencji i gładkości. Pomimo ich popularności, codzienne jedzenie takiego dodatku może się szybko znudzić każdemu. Dlatego prezentujemy niżej świetną alternatywę. Dodanie do ziemniaków sera nadaje im ostrzejszego smaku, aromatu oraz zupełnie nową fakturę. Poza serem, do ziemniaków wrzucany jest również majonez oraz masło, co jest gwarancją doskonałego smaku. Recepturę przyrządzisz w kilka chwil, więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby jej nie spróbować. Dalsza część tekstu znajduje się poniżejNa naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule ostrzegamy przed niebezpieczeństwem, które grozi każdemu z nas podczas jedzenia potraw z grilla. Ten tekst poświęcony został niezwykłemu omletowi Roberta Makłowicza, który dodaje do niego świeże grzyby.

dumplings-933378 1920
16.06.2021 02:00 Trzy nietypowe pomysły na podanie kopytek

Kopytka są prawdziwym smakiem z dzieciństwa - wielu z nas zajadało się nimi na okrągło i bez umiaru. Klasycznie podane kluski są pyszne, jednak udoskonalenie ich, o chociażby truskawki czy szpinak, z pewnością znajdzie swoich amatorów. Niezależnie czy preferujesz jeść je na słodko, czy na słono, z pewnością znajdziesz coś dla siebie. Kopytka w tradycyjnej wersji podaje się polane roztopionym masłem i skarmelizowaną cebulką - takie połączenie sprawdza się już od wielu lat. Dla tych, którym znudziło się takie danie, mamy doskonałe pomysły na urozmaicenie posiłku. Wystarczy podać je z nowymi dodatkami, a smak i jakość kopytek zmieni się nie do poznania. Dla wolących słodkie smaki zalecamy skorzystanie z truskawek. Po zmiksowaniu na mus można polać nim gorące kluski. Pysznie smakują również z sosem grzybowym, lub duszonym szpinakiem. Ograniczeniem jest jedynie twoja wyobraźnia. Dalsza część tekstu znajduje się poniżejNa naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule ostrzegamy przed niebezpieczeństwem, które grozi każdemu z nas podczas jedzenia potraw z grilla. Ten tekst poświęcony został niezwykłemu omletowi Roberta Makłowicza, który dodaje do niego świeże grzyby.

młode-ziemniaki-z-niecodziennym-dodatkiem
09.06.2021 02:00 Młode ziemniaczki po grecku z liściem laurowym

Młode ziemniaki są nie lada specjałem. Smakosze z miłą chęcią po nie sięgają. Przepyszne bulwy można wykorzystać na rozmaite sposoby. Jednym z nich jest upieczenie z dodatkiem liści laurowych. Grecki smakołyk sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród wielbicieli kulinariów.Wyśmienite młode ziemniaki niejednokrotnie przyprawiały nas o autentyczny zachwyt. Nie bez powodu cieszą się one sporą popularnością wśród smakoszy. Dziś pod lupę weźmiemy przepis na młode ziemniaki zapiekane z liśćmi laurowymi.

Projekt bez tytułu - 2021-06-06T173418.604
06.06.2021 02:00 Jak poprawnie powinno się gotować ziemniaki?

Ziemniaki podajemy do praktycznie każdego obiadu, w końcu można przygotować je na wiele różnych sposobów. Okazuje się jednak, że od tego, jak je ugotujesz, zależy nie tylko smak. ale i właściwości. Aby zachować w nich jak najwięcej dobra, należy gotować je ze skórką i na średnim ogniu. Ziemniaki w polskiej kuchni mają szczególne miejsce. Wykorzystujemy je w dziesiątkach przepisów, które w większości nie udałyby się bez ich udziału. Równie często spożywamy je samodzielnie, kiedy zdobią nasze talerze w formie tłuczonych ziemniaczków albo młodych okazów posypanych koperkiem. Najczęściej przed ugotowaniem obieramy je, a niekiedy nawet kroimy na mniejsze kawałki, co przyspiesza proces gotowania. Niestety, obie decyzje mogą sprawić, że smak kartofli, jak i ich wartości odżywcze zostają bezpowrotnie utracone.

Placki ziemniaczane
04.06.2021 02:00 Prosty przepis na puszyste i lekkie placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane cieszą się w Polsce niesłabnącą popularnością. Uwielbiamy je głównie za prostotę wykonania oraz wspaniały smak. Niektórzy mogą jednak odczuwać dyskomfort związany z ciężkością tego dania - na szczęście mamy na to genialny sposób. Jeśli chcesz zachować tradycyjny aromat placków oraz ich chrupkość, poniższa receptura jest idealna dla ciebie. Po usmażeniu nie nasiąkają tak bardzo tłuszczem, a aromat jaki będzie rozchodził się po całym domu, szybko przyciągnie głodnych domowników.

Placki ziemniaczane
03.06.2021 02:00 Co robić, żeby placki ziemniaczane nie ściemniały?

Placki ziemniaczane to proste i smaczne danie, które może być doskonałym dodatkiem do drugiego dania. Wspaniale smakuje choćby z tradycyjnym gulaszem (przepis na niego znajdziecie tutaj). Zdradzamy kilka prostych tricków, które ułatwią Wam przygotowanie tej pysznej potrawy.Co robić, żeby placki ziemniaczane nie ściemniały?Wprawdzie ściemniałe ziemniaki nie tracą swoich walorów smakowych, ale niestety nie wyglądają estetycznie, przez co mogą wydawać się niestety mało apetyczne. Aby zapobiec takiej sytuacji, wystarczy zastosować pewien banalny patent.Wystarczy, że tuż po obraniu ze skórki zalejemy je w garnku wodą. Gdy chcemy, żeby starte ziemniaki nie ściemniały, wystarczy także do przygotowanej masy dodać odrobinę śmietany. Koniecznie przetestujecie te tricki podczas przygotowania placków ziemniaczanych. Z pewnością unikniecie przykrej niespodzianki. Podczas przygotowania placków ziemniaczanych niezwykle istotny jest również sposób ich smażenia. To właśnie ono jest gwarancją sukcesu tego dania. Odpowiednio dobrany tłuszcz gwarantują, że wyjdą one idealnie chrupkie. O czym należy pamiętać podczas smażenia placków?Na czym najlepiej smażyć placki ziemniaczane?Szefowie kuchni nie mają najmniejszych wątpliwości - sekretem smaku placków ziemniaczanych jest odpowiedni sposób ich smażenia. Najlepiej wybrać do tej czynności olej rzepakowy lub z pestek winogron. Wlewamy go na patelnię, czekamy aż osiągnie odpowiednią temperaturę i dopiero wtedy nakładamy na niego przygotowaną wcześniej masę ziemniaczaną.Pamiętajmy, aby nie przewracać ich non stop. Najpierw powinniśmy je smażyć z jednej strony, a dopiero później przekręcamy je na drugą.źródło: pixabay/ takenPlacki ziemniaczane podajemy zawsze tuż po smażeniu. Nie powinniśmy ich odgrzewać, ani kłaść jeden na drugim, ponieważ robią się wtedy gąbczaste i niezjadliwe. Jeśli zrobimy ich za dużo, możemy przechowywać je przez chwilę np. w ciepłym piekarniku.Danie możemy podawać zarówno na słodko, jak i na słono. Doskonale smakują zarówno posypane cukrem pudrem, jak i zaserwowane w towarzystwie kwaśnej śmietany lub wspomnianego gulaszu.Jakiś czas temu zdradzaliśmy Wam, jaki sposób na placki ziemniaczane ma sam Robert Makłowicz. Kucharz i podróżnik zawsze zwraca uwagę na jeden ważny szczegół. Artykuł znajdziecie pod tym linkiem.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Co oznacza biała piana w słoiku z ogórkami kiszonymi?Czemu lepiej nie dodawać mleka do kawy?Dlaczego warto zjeść łyżeczkę czosnku przed snem?żródło: newsy gotujmy/ Grażynka GotujeZapraszamy na nasz Instagram

Ziemniaczane purée
01.06.2021 02:00 Nowa wersja tłuczonych ziemniaków

Tłuczone ziemniaki nie mają sobie równych, jeżeli chodzi o dodatkowe składniki obiadu. Oczywiście mogą konkurować z frytkami, jednak możliwość licznych modyfikacji purée sprawia, że jest to o wiele efektywniejsza i bezpieczniejsza opcja. Ziemniaki wbrew pozorom nie są tak tuczące, jak myśli większość - problemem są bowiem kaloryczne dodatki, takie jak olej ze smażenia kotletów, skwarki czy masło. Unikając zbyt częstego jedzenia takich kartofli, możemy pozwolić sobie na okazjonalne ucztowanie na poniższym przepisie.

Babka ziemniaczana w klasycznym wydaniu
31.05.2021 02:00 Prosty przepis na tradycyjną babkę kartoflaną

Nie da się ukryć, że babka ziemniaczana jest jednym z najlepszych frykasów, który kojarzy się większości smakoszy z beztroskimi czasami dzieciństwa. Nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią spałaszowałyby specjał z uwielbianych bulw.

Kluski ziemniaczane w przepysznej odsłonie
31.05.2021 02:00 Jak zrobić kluski ziemniaczane?

Nie da się ukryć, że kluski ziemniaczane uchodzą za jeden z klasyków polskiej kuchni. Niektórzy smakosze mogliby zajadać je nieustannie. Okazuje się, że kluski ziemniaczane smakują jeszcze lepiej, jeśli wzbogaci się je o kiszoną kapustę. Efekt pozostaje na długo w pamięci.

Obierki po ziemniakach i czajnik
30.05.2021 02:00 Tani i naturalny sposób na wyczyszczenie czajnika

Urządzenia takie jak czajnik potrafią mocno się zabrudzić. Największym problemem przeważnie jest kamień, który osadza się w ich wnętrzu. Z pewnością lepiej się go pozbyć. Na szczęście istnieją proste sposoby, które pozwolą nam oczyścić nasz czajnik.

Kartacze
27.05.2021 02:00 Czym różnią się pyzy od kartaczy?

Pyzy i kartacze to klasyka polskiej sztuki gastronomicznej. Dania na bazie ziemniaków są bardzo popularne w całym naszym kraju, wszak kartofle są tanim i wydajnym źródłem kalorii i substancji odżywczych. Sporo osób ma jednak problem z rozróżnieniem obu typów kluch. Na szczęście istnieje banalnie prosta w zapamiętaniu zasada, która pozwoli nikomu więcej nie zaliczyć wpadki. Jeśli więc często musisz wspomagać się zapiskami, poniżej prezentujemy najprostszy sposób, aby więcej nie musieć zastanawiać się nad różnicami obu dań.

Prażoki
26.05.2021 02:00 Przepis na kultowe prażoki - tradycyjne i z kapustą

Prażoki są obecne w wielu regionach Polski, choć pod różnymi nazwami. Wszędzie jednak robi się je bardzo podobnie, a największe różnice można zauważyć w doborze dodatków. Prażoki z kapustą wywodzą się z Łodzi, gdzie taka forma podania jest najbardziej popularna.

młode ziemniaki
26.05.2021 02:00 Ile obecnie kosztują młode ziemniaki?

Długo zapamiętamy ten rok. Niestety, z mało optymistycznego powodu. Tegoroczne ceny owoców i warzyw są wyższe niż kiedykolwiek. Niedawno pisaliśmy o tym ile kosztują czereśnie, tym razem zdradzamy najnowsze ceny uwielbianych młodych ziemniaków. Nie mamy dobrych wieści. Warzywa są o wiele droższe w porównaniu z zeszłym rokiem.

Placki ziemniaczane po litewsku
25.05.2021 02:00 Prosty przepis na placki ziemniaczane po litewsku

Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które pojawia się na polskich stołach, gdy mamy ochotę odpocząć trochę od mięsnych potraw. Nie od dziś wiadomo, że ziemniaki są jednym z warzyw, które zdecydowanie królują w naszym jadłospisie, dlatego popularność placków w naszym kraju nie powinna nikogo dziwić.

Prażoki
24.05.2021 02:00 Przepis na tani obiad z ziemniaków według Tomasza Strzelczyka

Ziemniaki można przygotować na bardzo wiele sposób, a jedynym limitem są składniki, które obecnie mamy pod ręką. Nawet jeśli lodówka świeci pustkami i nie ma ochoty na wyjście do sklepu, można z łatwością przygotować nie tylko smaczny, ale i tani obiad. Tomasz Strzelczyk jest dobrze znanym kucharzem, który prowadzi popularny kanał na YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA. Pokazuje na nim przeróżne przepisy i porady, dzięki którym Polacy wiedzą jak przyrządzać łatwe, a zarazem pyszne posiłki.

Domowe frytki
21.05.2021 02:00 Najlepszy przepis na domowe frytki

Frytki są prawdopodobnie najczęściej wybieranym dodatkiem z ziemniaków. Szczególnie dużą miłością darzą je dzieci, które zwykłych ugotowanych ziemniaków często nie chcą nawet tknąć. Poniższa receptura pozwoli ci przygotować je w lekki i łatwy sposób. Smażone na głębokim tłuszczu pokrojone kartofle są oczywiście doskonałe, jednak ich walory żywieniowe można uznać za wątpliwe. Ogromna ilość kalorii z oleju oraz mnóstwo soli sprawiają, że organizm nawet po jednej porcji ma mnóstwo pracy podczas trawienia.

Warzywa droższe od kotletów
20.05.2021 02:00 Ceny warzyw ciągle rosną

Nie da się ukryć, że warzywa są podstawą zdrowej diety. Nie bez powodu dodaje się je do rozmaitych dań. Klasyczny polski obiad nie może się bez nich obejść. Niestety już wkrótce za ziemniaki i surówkę możemy zapłacić więcej niż za kotleta.