Młode ziemniaki są nie lada specjałem. Smakosze z miłą chęcią po nie sięgają. Przepyszne bulwy można wykorzystać na rozmaite sposoby. Jednym z nich jest upieczenie z dodatkiem liści laurowych. Grecki smakołyk sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród wielbicieli kulinariów.Wyśmienite młode ziemniaki niejednokrotnie przyprawiały nas o autentyczny zachwyt. Nie bez powodu cieszą się one sporą popularnością wśród smakoszy. Dziś pod lupę weźmiemy przepis na młode ziemniaki zapiekane z liśćmi laurowymi.
Ziemniaki podajemy do praktycznie każdego obiadu, w końcu można przygotować je na wiele różnych sposobów. Okazuje się jednak, że od tego, jak je ugotujesz, zależy nie tylko smak. ale i właściwości. Aby zachować w nich jak najwięcej dobra, należy gotować je ze skórką i na średnim ogniu. Ziemniaki w polskiej kuchni mają szczególne miejsce. Wykorzystujemy je w dziesiątkach przepisów, które w większości nie udałyby się bez ich udziału. Równie często spożywamy je samodzielnie, kiedy zdobią nasze talerze w formie tłuczonych ziemniaczków albo młodych okazów posypanych koperkiem. Najczęściej przed ugotowaniem obieramy je, a niekiedy nawet kroimy na mniejsze kawałki, co przyspiesza proces gotowania. Niestety, obie decyzje mogą sprawić, że smak kartofli, jak i ich wartości odżywcze zostają bezpowrotnie utracone.
Placki ziemniaczane cieszą się w Polsce niesłabnącą popularnością. Uwielbiamy je głównie za prostotę wykonania oraz wspaniały smak. Niektórzy mogą jednak odczuwać dyskomfort związany z ciężkością tego dania - na szczęście mamy na to genialny sposób. Jeśli chcesz zachować tradycyjny aromat placków oraz ich chrupkość, poniższa receptura jest idealna dla ciebie. Po usmażeniu nie nasiąkają tak bardzo tłuszczem, a aromat jaki będzie rozchodził się po całym domu, szybko przyciągnie głodnych domowników.
Placki ziemniaczane to proste i smaczne danie, które może być doskonałym dodatkiem do drugiego dania. Wspaniale smakuje choćby z tradycyjnym gulaszem (przepis na niego znajdziecie tutaj). Zdradzamy kilka prostych tricków, które ułatwią Wam przygotowanie tej pysznej potrawy.Co robić, żeby placki ziemniaczane nie ściemniały?Wprawdzie ściemniałe ziemniaki nie tracą swoich walorów smakowych, ale niestety nie wyglądają estetycznie, przez co mogą wydawać się niestety mało apetyczne. Aby zapobiec takiej sytuacji, wystarczy zastosować pewien banalny patent.Wystarczy, że tuż po obraniu ze skórki zalejemy je w garnku wodą. Gdy chcemy, żeby starte ziemniaki nie ściemniały, wystarczy także do przygotowanej masy dodać odrobinę śmietany. Koniecznie przetestujecie te tricki podczas przygotowania placków ziemniaczanych. Z pewnością unikniecie przykrej niespodzianki. Podczas przygotowania placków ziemniaczanych niezwykle istotny jest również sposób ich smażenia. To właśnie ono jest gwarancją sukcesu tego dania. Odpowiednio dobrany tłuszcz gwarantują, że wyjdą one idealnie chrupkie. O czym należy pamiętać podczas smażenia placków?Na czym najlepiej smażyć placki ziemniaczane?Szefowie kuchni nie mają najmniejszych wątpliwości - sekretem smaku placków ziemniaczanych jest odpowiedni sposób ich smażenia. Najlepiej wybrać do tej czynności olej rzepakowy lub z pestek winogron. Wlewamy go na patelnię, czekamy aż osiągnie odpowiednią temperaturę i dopiero wtedy nakładamy na niego przygotowaną wcześniej masę ziemniaczaną.Pamiętajmy, aby nie przewracać ich non stop. Najpierw powinniśmy je smażyć z jednej strony, a dopiero później przekręcamy je na drugą.źródło: pixabay/ takenPlacki ziemniaczane podajemy zawsze tuż po smażeniu. Nie powinniśmy ich odgrzewać, ani kłaść jeden na drugim, ponieważ robią się wtedy gąbczaste i niezjadliwe. Jeśli zrobimy ich za dużo, możemy przechowywać je przez chwilę np. w ciepłym piekarniku.Danie możemy podawać zarówno na słodko, jak i na słono. Doskonale smakują zarówno posypane cukrem pudrem, jak i zaserwowane w towarzystwie kwaśnej śmietany lub wspomnianego gulaszu.Jakiś czas temu zdradzaliśmy Wam, jaki sposób na placki ziemniaczane ma sam Robert Makłowicz. Kucharz i podróżnik zawsze zwraca uwagę na jeden ważny szczegół. Artykuł znajdziecie pod tym linkiem.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Co oznacza biała piana w słoiku z ogórkami kiszonymi?Czemu lepiej nie dodawać mleka do kawy?Dlaczego warto zjeść łyżeczkę czosnku przed snem?żródło: newsy gotujmy/ Grażynka GotujeZapraszamy na nasz Instagram
Tłuczone ziemniaki nie mają sobie równych, jeżeli chodzi o dodatkowe składniki obiadu. Oczywiście mogą konkurować z frytkami, jednak możliwość licznych modyfikacji purée sprawia, że jest to o wiele efektywniejsza i bezpieczniejsza opcja. Ziemniaki wbrew pozorom nie są tak tuczące, jak myśli większość - problemem są bowiem kaloryczne dodatki, takie jak olej ze smażenia kotletów, skwarki czy masło. Unikając zbyt częstego jedzenia takich kartofli, możemy pozwolić sobie na okazjonalne ucztowanie na poniższym przepisie.
Nie da się ukryć, że kluski ziemniaczane uchodzą za jeden z klasyków polskiej kuchni. Niektórzy smakosze mogliby zajadać je nieustannie. Okazuje się, że kluski ziemniaczane smakują jeszcze lepiej, jeśli wzbogaci się je o kiszoną kapustę. Efekt pozostaje na długo w pamięci.
Nie da się ukryć, że babka ziemniaczana jest jednym z najlepszych frykasów, który kojarzy się większości smakoszy z beztroskimi czasami dzieciństwa. Nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią spałaszowałyby specjał z uwielbianych bulw.
Urządzenia takie jak czajnik potrafią mocno się zabrudzić. Największym problemem przeważnie jest kamień, który osadza się w ich wnętrzu. Z pewnością lepiej się go pozbyć. Na szczęście istnieją proste sposoby, które pozwolą nam oczyścić nasz czajnik.
Pyzy i kartacze to klasyka polskiej sztuki gastronomicznej. Dania na bazie ziemniaków są bardzo popularne w całym naszym kraju, wszak kartofle są tanim i wydajnym źródłem kalorii i substancji odżywczych. Sporo osób ma jednak problem z rozróżnieniem obu typów kluch. Na szczęście istnieje banalnie prosta w zapamiętaniu zasada, która pozwoli nikomu więcej nie zaliczyć wpadki. Jeśli więc często musisz wspomagać się zapiskami, poniżej prezentujemy najprostszy sposób, aby więcej nie musieć zastanawiać się nad różnicami obu dań.
Długo zapamiętamy ten rok. Niestety, z mało optymistycznego powodu. Tegoroczne ceny owoców i warzyw są wyższe niż kiedykolwiek. Niedawno pisaliśmy o tym ile kosztują czereśnie, tym razem zdradzamy najnowsze ceny uwielbianych młodych ziemniaków. Nie mamy dobrych wieści. Warzywa są o wiele droższe w porównaniu z zeszłym rokiem.
Prażoki są obecne w wielu regionach Polski, choć pod różnymi nazwami. Wszędzie jednak robi się je bardzo podobnie, a największe różnice można zauważyć w doborze dodatków. Prażoki z kapustą wywodzą się z Łodzi, gdzie taka forma podania jest najbardziej popularna.
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które pojawia się na polskich stołach, gdy mamy ochotę odpocząć trochę od mięsnych potraw. Nie od dziś wiadomo, że ziemniaki są jednym z warzyw, które zdecydowanie królują w naszym jadłospisie, dlatego popularność placków w naszym kraju nie powinna nikogo dziwić.
Ziemniaki można przygotować na bardzo wiele sposób, a jedynym limitem są składniki, które obecnie mamy pod ręką. Nawet jeśli lodówka świeci pustkami i nie ma ochoty na wyjście do sklepu, można z łatwością przygotować nie tylko smaczny, ale i tani obiad. Tomasz Strzelczyk jest dobrze znanym kucharzem, który prowadzi popularny kanał na YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA. Pokazuje na nim przeróżne przepisy i porady, dzięki którym Polacy wiedzą jak przyrządzać łatwe, a zarazem pyszne posiłki.
Frytki są prawdopodobnie najczęściej wybieranym dodatkiem z ziemniaków. Szczególnie dużą miłością darzą je dzieci, które zwykłych ugotowanych ziemniaków często nie chcą nawet tknąć. Poniższa receptura pozwoli ci przygotować je w lekki i łatwy sposób. Smażone na głębokim tłuszczu pokrojone kartofle są oczywiście doskonałe, jednak ich walory żywieniowe można uznać za wątpliwe. Ogromna ilość kalorii z oleju oraz mnóstwo soli sprawiają, że organizm nawet po jednej porcji ma mnóstwo pracy podczas trawienia.
Nie da się ukryć, że warzywa są podstawą zdrowej diety. Nie bez powodu dodaje się je do rozmaitych dań. Klasyczny polski obiad nie może się bez nich obejść. Niestety już wkrótce za ziemniaki i surówkę możemy zapłacić więcej niż za kotleta.
Chociaż ziemniaki są obecnie bardzo drogie, to i tak wciąż są jednym z podstawowych składników w naszym jadłospisie. Używamy ich nie tylko jako dodatku do dań mięsnych, ale również przyrządzamy znich tak popularne dania jak placki ziemniaczane czy kluski.
Tegoroczna wiosna nie rozpieszcza smakoszy. Ceny sezonowych owoców i warzyw są o wiele wyższe niż w poprzednich latach. Wczoraj pisaliśmy o tym, ile w tym roku kosztuje fasolka szparagowa. Niestety, dziś przynosimy kolejne mało optymistyczne wieści.Wysokie ceny młodych ziemniakówMłode ziemniaki należą do jednych z największych wiosennych przysmaków. Niestety, będą one zdecydowanie droższe w porównaniu z zeszłym rokiem. W 2020 roku kosztowały one jedynie 7 złotych, teraz za ich kilogram w hurcie musimy zapłacić aż 15.Wysoka cena młodych ziemniaków jest efektem zimnej wiosny. Anna Kaszewiak w rozmowie z portalem Money.pl zapewnia jednak, że ceny mogą spaść, jeśli pogoda pozwoli na zbiory. Jednak możemy za nie zapłacić i tak więcej niż w zeszłym roku. Większość rolników zrezygnowała z dużej ilości nasadzeń młodych ziemniaków po tym jak w zeszłym roku było i ich dużo i były bardzo tanie. Niestety, w tym roku mogą być one niemal towarem luksusowym. Czy czeka nas kryzys ziemniaczany?Niepokojące wieści o cenach ziemniakówDo tej pory ziemniaki były uznawane za jedne z tańszych warzyw. Szczególnie w zeszłym roku ich ceny były rekordowo niskie. W zależności od ich odmiany, za kilogram trzeba było zapłacić tylko 80 groszy.Niestety wszystko wskazuje na to, że ten rok będzie inny od poprzedniego. Sezonowych warzyw i owoców będzie po prosu mniej i ich ceny będą o wiele wyższe. Na sytuacje ma również wpływ pandemia koronawirusa.Przez ostatnie pół roku zamknięty były lokale gastronomiczne, które stanowiły ważnego odbiorcę. Przez trwający kilka miesięcy lockdown towar nie schodził z giełdy. Nie funkcjonowały np. fabryki produkujące frytki na potrzeby barów.Gastronomia powodowała, że rynek był stabilniejszy, co wpływało pozytywnie na ceny owoców i warzyw. Obecnie mamy do czynienia z naprawdę trudną sytuacją. Mamy jednak nadzieję, że wszystko wróci do normy, a my już wkrótce będziemy mogli przekazać również dobre wieści.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Najlepszy przepis na tradycyjne pampuchyKompot z truskawek i rabarbaru bez cukruKto powinien unikać jedzenia szczawiu?źródło: money
Ziemniaki z ogniska to piękne wspomnienie z dzieciństwa, które nieodłącznie kojarzy się z wycieczkami szkolnymi czy weekendami spędzanymi z rodziną na łonie natury. Kiedyś, gdy grillowanie nie było tak popularne jak dzisiaj, zbieranie gałęzi i rozpalanie ogniska przysparzało czasem więcej radości niż samo biesiadowanie.Z tym czasem nieodłącznie kojarzą się pewne kultowe dania, takie jak kiełbasa pieczona na patyku czy właśnie ziemniaki prosto z ogniska, które były banalnie proste w wykonaniu. Wystarczyło porządnie owinąć je folią aluminiową, włożyć do ogniska, a po kilkudziesięciu minutach pałaszować z masłem i solą. Okazuje się, że ten niezapomniany smak można w prosty sposób odtworzyć w warunkach domowych. Ziemniaki nie tylko będą wyglądać, ale również pachnieć i smakować jak te prosto z ogniska.
Ziemniaki stanowią bardzo ważną część naszej codziennej diety, jednak żaden spacerowicz nie spodziewa się, że mogą one rosnąć na piaszczystej plaży. Dlatego, gdy małżeństwo Harry i Angela Williams znaleźli coś, co wyglądało jak kartofel, byli w szoku. W słoneczny dzień małżeństwo wybrało się na spacer, aby czerpać jak najwięcej przyjemności z doskonałej pogody i możliwości doglądania pięknego widoku. W pewnym momencie poczuli bardzo specyficzny, nieprzyjemny zapach, który dał im fortunę.
Zapiekanka ziemniaczana jest jedną z najlepszych propozycji obiadowych. Ciężko spotkać smakoszy, którzy wzgardziliby takim frykasem. Dodatki w postaci kiszonej kapusty i mielonego mięsa fantastycznie wpływają na smak dania.
Placki ziemniaczane są jedną z najbardziej popularnych potraw naszej kuchni. Niestety przygotowanie tych frykasów, zajmuje sporo czasu. Najbardziej czasochłonną i mozolną częścią czynnością podczas całego procesu robienia placków ziemniaczanych jest zdecydowanie ścieranie ziemniaków i (w zależności od przepisu) marchewki na tarce. Okazuje się, że tę znienawidzoną przez część kucharzy czynność można pominąć.
Gołąbki zalicza się do grona swojskich specjałów. Na stałe wpisały się w naszą rodzimą kuchnię. Przeważnie danie bazuje na mięsnym farszu. Jednak nie oznacza to, że gołąbków nie można przygotować również w bezmięsnej odsłonie.
Młode ziemniaki są dla wielu z nas prawdziwym przysmakiem letnich dni. Czekamy na nie cały rok, dlatego w sezonie chcemy je serwować jak najczęściej. Kucharz Michał Toczyłowski podzielił się prostym, ale wyjątkowo efektownym przepisem na wyborną sałatkę właśnie ze wspomnianymi młodymi ziemniakami "w roli głównej". Nie zabraknie w niej również innych letnich przysmaków! Więcej przepisów Michała Toczyłowskiego znajdziecie ja jego blogu. Utalentowany kucharz prezentuje na nim pyszne potrawy na każdą porę roku! Serdecznie zachęcamy Was do odwiedzenia jego strony internetowej!Mamy wielką przyjemność podzielić się z Wami jednym z przepisów pana Michała. Jest to naszym zdaniem idealny kandydat do tytułu "wymarzony wiosenny obiad". Poniżej podajemy przepis na cudowne młode ziemniaki z bobem oraz botwinką. Przepis na młode ziemniaki z bobem i botwinkąSkładniki:0,5 kg młodych ziemniaków0,5 kg bobuKilkanaście sztuk dobrze umytych młodych marchewek1 pęczek botwiny2 dymki2 ząbki czosnkukilka plastrów dobrego boczku (opcjonalnie)2 łyżki masła1 pęczek szczypiorkuSól i pieprz do smakuSposób wykonania:Ugotuj młode ziemniaki w osolonej wodzie. W tym samym czasie "wrzuć na wrzątek" bób. Odcedź go i przelej zimną wodą, aby warzywo zachowało swój apetyczny zielony kolor. W zależności od swoich preferencji: możesz go obrać ze skórki lub ją zostawić. Pokrój drobno botwinkę, cebulkę oraz opcjonalnie dobrej jakości boczek.Podsmaż boczek na patelni, aby wytopić z niego jak najwięcej tłuszczu. Następnie dodaj do niego cebulkę i marchewki. Podsmażaj wszystkie składniki tak długo, aby cebulka się zeszkliła. Dodaj na patelnię masło, ugotowane młode ziemniaki i wciąż podsmażaj ze sobą wszystkie składniki. Na koniec dorzuć posiekaną botwinkę.Nasze danie jest już prawie gotowe. Ostatnim krokiem jest starcie na drobnych oczkach czosnku i dorzucenie go na patelnię wraz z ugotowanym wcześniej bobem. Dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i poczekaj kilka minut, aby smaki się ze sobą dobrze połączyły.Sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem. Po przełożeniu na talerz posyp ją drobno pokrojonym szczypiorkiem. Smacznego!Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Jak zrobić idealnie przysmażony ser na grillu? Garść wartościowych poradKomunijna warstwowa sałatka gyros. Prosty przepisKultowy przysmak z dzieciństwa - chleb posmarowany masłem z cukremźródło: michaltoczylowski.plZapraszamy na nasz Instagramundefinedundefinedundefined
Smakowite kartacze są jedną z tych potraw, które potrafią przyprawić o szybsze bicie serca. Nie bez powodu tak łatwo natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią zajadaliby ten niecodzienny specjał. Przepis jest prostszy, niż mogłoby się wydawać.
Przygotowujesz się do zrobienia obiadu i zdecydowałeś, że zawczasu zetrzesz ziemniaki, aby później zaoszczędzić sobie czasu. Niestety, po wyjęciu ich z lodówki lub odsłonięciu ściereczki widzisz, że są bardzo ciemne. Mamy na to genialne sposoby. Oczywiście samo ciemnienie nie jest w żadnym wypadku niebezpieczne i nie wpływa również na smak potrawy. Jeśli jednak zależy ci na estetyce dania, nie chcesz, aby po podaniu na talerzu widoczne były ciemne plamy.
Jajka sadzone i ziemniaki są obiadowym połączeniem, które latem podawane jest nawet częściej, niż tradycyjny kotlet schabowy. W gorące dni nie mamy w końcu ochoty na długie gotowanie w gorącej od parujących garnków kuchni, a ciężkostrawne dania nie smakują wtedy tak dobrze. Warto także dodać, że taki posiłek jest wbrew pozorom bardzo dietetyczny. Przy odpowiednim przygotowaniu wszystkie składniki nie są bardzo kaloryczne, dostarczają cennych witamin i minerałów oraz sycą - po dodaniu zsiadłego mleka zwiększa się jeszcze bardziej ich zdrowotność i doskonały smak.
Ziemniaki błędnie uznawane są tuczące - zła renoma jest efektem innych składników, które często do nich podajemy. Tłuszcz ze smażenia kotletów, skwarki czy masło w puree znacznie zwiększają kaloryczność bulw, które same w sobie są wyjątkowo zdrowe. Doskonałym argumentem za ich zdrowotnością, jest duża zawartość witaminy c. Niestety, nawet doświadczeni domowi kucharze popełniają błąd, który może zniszczyć smak całego dania. Bardzo istotny bowiem jest czas kiedy dodaje się do gotującego się warzywa sól.
Szare kluski to potrawa, która w dzieciństwie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Warto już dziś włączyć ją do naszego menu. Powód? Dania ma bajecznie prostą recepturę, która z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom.