Prezentujemy wam prosty przepis na kotlety z resztek po rosole. Jest to doskonały pomysł na tani obiad dla całej rodziny. Jeśli więc zostało Ci mięso i włoszczyzna po rosole, posiekaj je, dodaj kilka składników i kotlety prawie gotowe. Wystarczy je tylko uformować i usmażyć. Mięso, na którym gotowaliśmy rosół, jest bardzo smaczne. Jednak nie wszyscy za nim przepadają, dlatego często zostaje i nie wiadomo, co z nim zrobić. W żadnym wypadku nie powinno się zmarnować. Łatwo można je przerobić na farsz, pasztet czy mielone kotlety. My przyrządzimy dzisiaj właśnie kotlety, do których dodamy też gotowane warzywa z rosołu.
Zupa pomidorowa na rosole jest jednym z klasyków naszej rodzimej kuchni. W wielu polskich domach udany obiad nie może obejść się bez rosołu. Właśnie na jego bazie można stworzyć pyszną pomidorową. Polecamy zabielić ją nie śmietaną, a maślanką. Kwaśny mleczny napój podkreśla smak pomidorów i nadaje zupie idealnej kremowości. Zupa pomidorowa na rosole z dodatkiem maślanki jest spełnieniem marzeń wszystkich tych, którzy uwielbiają tradycyjne polskie obiady. Pokaźna miska pełna gęstej, czerwonej zupy od razu poprawia humor. Choć zabielanie zupy pomidorowej maślanką nie jest zbyt popularne, zdecydowanie warto wypróbować. Maślanka dzięki swojej lekkiej kwasowości podbija smak pomidorów i dodaje kremowości. Zupa pomidorowa na rosole z dodatkiem maślanki zasmakuje każdemu. Wszyscy będą chcieli dokładkę.
Zrobienie domowego zakwasu na żurek wcale nie jest zadaniem skomplikowanym czy wymagającym. Aby mieć pewność, że proces przebiegnie właściwie, należy zastosować dwie babcine zasady. Po pierwsze zakwas powinien fermentować w ciepłym miejscu. Po drugie warto dodać do niego trochę otrębów, które zwiększą jego gęstość i zawiesistość. Zakwas na żurek odpowiada za większość smaku oraz konsystencji tej wielkanocnej zupy. Bez niego danie nie nabierze wyjątkowej gęstości oraz charakterystycznego kwaśnego i intensywnego smaku. W sklepach dostępne są butelki i słoiki z gotowym zakwasem, który jednak nie może równać się domowemu. W jego składzie często można znaleźć niepotrzebne dodatki, takie jak konserwanty czy wzmacniacze smaku.
Duża grupa osób podczas szykowania jedzenia z udziałem pora, wykorzystuje tylko jego białą część, zieloną wyrzucając do śmieci. Niestety w taki sposób traci się wiele cennych wartości odżywczych, które znajdują się w tej części. Aby użyć całej rośliny w kuchni, możesz zastosować poniższy przepis na pyszną zupę krem z zielonej części pora. Por jest prawdziwą kopalnią zdrowia. Zawiera dużo soli mineralnych, takich jak sole wapnia, fosforu, potasu, sodu, żelaza i siarki. Dodatkowo wypełniony jest witaminami C, A, E, B1, B2 oraz PP.Jak podaje dietto.pl, regularne jedzenie pora może obniżać poziom złego cholesterolu, poprawia pracę układu odpornościowego, stabilizuje poziom cukru we krwi, a także działa dobroczynnie na układ pokarmowy. Korzyści jest jednak znacznie więcej. Zupa krem, którą dzisiaj prezentujemy, pozwala w przyjemny sposób wprowadzić pora do diety.
Żurek jest jednym z tradycyjnych dań, które pojawi się na niejednym wielkanocnym śniadaniu. Nie każdy jednak lubi mięsne przysmaki. Z nowym przepisem przyrządzicie ten klasyk w wersji całkowicie roślinnej. Koniecznie sprawdźcie, jak niewiele wysiłku wymaga. Żurek nie musi być nudny. Z przepisem inspirowanym recepturą Jadłonomii przygotujecie wyjątkowo smaczny, lekki i bezmięsny specjał, który przypadnie do gustu całej waszej rodzinie. Dodatek jabłka zaskakująco dobrze wpisze się w uzyskaną kompozycję smakową. Spróbujecie?
Zupa cukiniowa z ziemniakami to pomysł na prosty i pyszny obiad, idealny w tygodniu. Błyskawiczna, gęsta zupa z kwaśną śmietaną i grzankami to zupa, którą pokochają wszyscy. Poznaj przepis na zupę cukiniową z ziemniakami.Zupa cukiniowa z ziemniakami to gęsta, pożywna zupa w formie kremu. Jest smaczna i zdrowa- warzywa i natka pietruszki to prawdziwa bomba witaminowa, która doda wszystkim energii na wiele godzin. Cukinia to przede wszystkim źródło witamin z grupy B, witaminy A, C, a także potasu, żelaza, wapnia i antyoksydantów, które działają przeciwzapalnie, opóźniają procesy starzenia i wykazują silne działanie antynowotworowe.Zupę dopraw gałką muszkatołową, do wywaru dodaj korzeń pietruszki, którego smak podkreśli aromat potrawy. Zupę podaj z kwaśną śmietaną i grzankami z pieczywa. Grzanki możesz szybko zgrillować na patelni grillowej zupełnie same lub z dodatkiem masła i czosnku granulowanego. Jeśli szukasz pomysłu na wyśmienity krem- tu poznasz przepis na gęstą zupę z marchewki z dodatkiem imbiru, jest bardzo pożywna i mocno rozgrzewa.
Zupa fasolowa z makaronem to pomysł na pyszną i pożywną zupę dla całej rodziny. Zupa jest idealna na obiad w chłodne dni, ponieważ rozgrzewa i dostarcza cennych witamin. Poznaj przepis na pyszną zupę fasolową z makaronem.Fasola biała typu Jaś to fasola, która wymaga odpowiedniego przygotowania przed gotowaniem zupy. Strączki zalej zimną wodą i odstaw na całą noc, żeby fasola zmiękła. Do strączków koniecznie dodaj kminek i majeranek. Zioła skutecznie radzą sobie z enzymami, które powodują wzdęcia i uczucie ciężkości, więc fasola będzie lekkostrawna.Zupę fasolową podaj z ulubionym makaronem, dobrze sprawdzą się łazanki, świderki, kokardki, muszelki lub drobny makaron grysikowy. Danie dopraw do smaku papryką mieloną, majerankiem i ziołami prowansalskimi, które dodadzą zupie świeżości i niezwykłego aromatu.Jeśli szukasz pomysłu na lekką, ale i pożywną zupę- tu poznasz przepis na zupę kalafiorową Ewy Wachowicz, jest idealna na obiad dla całej rodziny.
Już za miesiąc Wielkanoc. Warto więc zbierać najlepsze przepisy na świąteczne potrawy. Dziś proponujemy żurek, na który przepis zdradziła Anna Lewandowska. Jeden patent może was pozytywnie zaskoczyć. Dzięki niemu żurek jest mniej kaloryczny, ma za to więcej smaku.Przepisów na żurek spotkaliście już pewnie wiele. Nie jeden z pewnością przetestowaliście. I to bardzo dobrze, bo dzięki temu możecie odnaleźć przepis, który będzie dla was idealny. Być może będzie to przepis proponowany przez Annę Lewandowską?
Magda Gessler jako niewątpliwe kulinarne guru dla wielu Polaków, często wypowiada się na temat popularnych dań polskiej kuchni. Według niej Polacy popełniają duży błąd, dodając do żurku śmietanę. Jak sama tłumaczy, żurek znacznie lepiej będzie smakować, jeśli zachowa się jego kwaśność, którą śmietana może przykryć. Żurek zwykle jest jedzony w czasie świąt Wielkanocy. Wtedy też pokaźne głębokie talerze wypełnione są po brzegi kwaśnym żurkiem z mnóstwem intensywnej białej kiełbasy oraz jajek na twardo. Magda Gessler w czasie rozmowy z portalem Fakt wyjawiła, co jej zdaniem składa się na najlepszy żurek. Okazuje się, że Polacy popełniają jeden ogromny błąd, który negatywnie wpływa na smak żurku.
Najsmaczniejszy rosół to ten nagotowany i esencjonalny. Czy jednak da się ugotować rosół w pół godziny? Jak najbardziej, znamy najszybszy możliwy patent. Zobaczcie, w jaki sposób można ugotować tę zupę szybciej, bez straty dla jej smaku i aromatu. Tradycyjne przepisy na rosół zalecają gotować go długo i na małym ogniu. Optymalny czas gotowania rosołu to 3 godziny. Jednak czasami mamy potrzebę, by otrzymać esencjonalny wywar o wiele szybciej. Przekonajcie się, że jest to możliwe. Wystarczy sięgnąć po szybkowar.
Zupa chrzanowa z ziemniakami pieczonymi hasselback to pomysł na tradycyjne danie w zupełnie nowej odsłonie. Zupa jest bardzo aromatyczna, gotowana na boczku, doprawiona majerankiem. Pieczone ziemniaki po szwedzku z rozmarynem idealnie uzupełniają danie. Poznaj przepis na oryginalną zupę chrzanową z ziemniakami pieczonymi.Zupa chrzanowa z boczkiem wędzonym, tartą pietruszką, chrzanem i śmietaną jest pyszną i bardzo aromatyczną zupą. Danie koniecznie ugotuj na bulionie warzywnym, który dodatkowo wzmocni walory smakowe potrawy. Zupę chrzanową można podać na wiele sposobów- z grzankami, z chipsami z boczku, w formie kremu, jeśli dodasz do wywaru więcej warzyw. Każda zupa ma genialny smak i jest rewelacyjną zupą np. na Wielkanoc. Zupa z ziemniakami hasselback to zupełnie nowa odsłona zupy, koniecznie musisz jej spróbować.Ziemniaki hasselback to chyba najsmaczniejszy sposób podania ziemniaków, który w dodatku cieszy również oczy. Krojone w plastry ziemniaki, przekładane czosnkiem, skropione oliwą i pieczone z gałązkami rozmarynu smakują fenomenalnie i wyglądają bardzo zjawiskowo.Jeśli szukasz pomysłu na ziemniaki po szwedzku- tu poznasz przepis na ziemniaki hasselback z boczkiem i szczypiorkiem, są idealne na tani i pyszny obiad.
Trudno znaleźć mniej wymagający przepis niż jednogarnkowa zupa gulaszowa, którą można wykonać bez większych problemów. Dzisiaj prezentujemy wersję drobiową, na bazie fileta z piersi kurczaka. Taka zupa jest znacznie delikatniejsza od wariantu z wieprzowiną i może przypaść do gustu osobom preferującym łagodne smaki. Zupa gulaszowa należy do kategorii dań jednogarnkowych, których głównym założeniem jest prostota oraz możliwość gotowania tylko w jednym naczyniu. W taki sposób ogranicza się ilość sprzątania, a także koniecznej pracy. Zwykle gulaszowa przygotowywana jest na bazie mięsa wieprzowego - w tym wypadku głównym składnikiem jest mięso drobiowe. Jego niewielka cena oraz delikatność tworzą idealne połączenie.
Jeśli tak jak i my nie lubicie nic marnować, podamy wam niezwykły przepis na zupę z liści rzodkiewki. Dzięki temu te zdrowe i smaczne liście już nigdy nie wylądują w koszu. A wy będziecie mogli się raczyć niepowtarzalnym smakiem, apetycznej i zdrowej zupy. Wiele warzyw korzeniowych ma jadalne liście. Znamy już doskonały smak zupy z liści buraka czy aromatyczną natkę pietruszki. Jednak liście rzodkiewki zwykle lądują w koszu na śmieci. Najwyższy czas to zmienić, bo są one jak najbardziej jadalne, a do tego bardzo zdrowe. Zawierają bowiem dużo witamin i soli mineralnych.
Dobrej grochówce mało kto się oprze. Aromatyczna i sycąca zupa jest idealna zwłaszcza zimą, gdy dni są chłodne. Zalanie nasion grochu wrzątkiem sprawi, że przyrządzenie dania będzie szybsze niż zazwyczaj. Sprawdźcie, co jeszcze trzeba zrobić. Grochówka jest jedną z popularniejszych polskich zup. Przyrządzenie jej w tradycyjnej wersji wymaga czasu. Groch przed gotowaniem dobrze jest moczyć przynajmniej przez 10 godzin. W tym czasie mięknie, a po ugotowaniu jest lżej strawny. W przeciwnym wypadku samo przyrządzanie grochówki ulegnie wydłużeniu. Istnieje jednak patent, który znacznie ułatwi sprawne ugotowanie ulubionego dania. Dzięki niemu będzie ono gotowe nawet w godzinę.
Zupa kalafiorowa przepisu Ewy Wachowicz z domowym grysikiem z kaszy manny to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zupa jest lekka, ale sycącą i doskonale rozgrzewa, sprawdzi się więc idealnie w chłodne dni. Sprawdź, jak ugotować zupę kalafiorową przepisu Ewy Wachowicz.Zupa kalafiorowa Ewy Wachowicz to tradycyjna zupa z jednym niezwykłym dodatkiem- domowym grysikiem z kaszy manny i jajka. Zacierkę przygotujesz błyskawicznie, a świetnie uzupełnia smak całego dania.Zupę kalafiorową ugotuj z gałązką lubczyku. Lubczyk jest bardzo aromatycznym ziołem, które dodawane jest do zup i rosołu. W smaku przypomina odrobinę sos sojowy lub maggi, smak zupy jest więc dobrze podkreślony.Zupę zabiel kwaśną śmietaną i solidnie oprósz posiekanym koperkiem. Koperek rewelacyjnie podkreśla smak warzywnych zup i potraw, dodatkowo działa rozluźniająco na żołądek i jelita i tym samym zapobiega powstawaniu ewentualnych problemów trawiennych po zjedzeniu kalafiora.Jeśli szukasz pomysłu na prostą i smaczną zupę- tu poznasz przepis na lekką zupę jarzynową, jest idealna na szybki obiad w tygodniu.
Zupa fasolowa z ziemniakami, kiełbaską i boczkiem to gęsta, mięsna zupa, pełna smaku i aromatu. Zupa jest świetnym pomysłem na szybki, pożywny i rozgrzewający obiad. Sprawdź, jak zrobić zupę fasolową z ziemniakami, boczkiem i kiełbasą.Zupa fasolowa z ziemniakami, kiełbasą i boczkiem to zupa, która często pojawiała się w moim rodzinnym domu. Tradycyjna, gęsta, rozgrzewająca zupa gotowana na włoszczyźnie i doprawiona majerankiem była świetnym daniem w chłodne, zimowe dni po powrocie z pracy i szkoły.Wiele osób rezygnuje z gotowania zupy fasolowej ze względu na wzdymające właściwości strączków, jest jednak na to skuteczny sposób. Do fasoli dodaj napar z kminku i majeranku, zioła skutecznie neutralizują enzymy w strączkach odpowiedzialne przykre dolegliwości układu pokarmowego.Tak przygotowana fasola będzie nie tylko pyszna, ale i łatwo przyswajalna. Zupę ugotuj z marchewką, pietruszką, cebulą, w ten sposób otrzymasz aromatyczny i smaczny wywar. Mięso dodaj pod koniec gotowania, wcześniej podsmaż je delikatnie na maśle.Jeśli szukasz pomysłu na tradycyjną, polską zupę- tu poznasz przepis na obłędny krupnik przepisu babci Luni, jest bardzo aromatyczny i pożywny.
Por sam w sobie zwykle stanowi jedynie dodatek do potraw - głównie wykorzystuje się go podczas gotowania zup. Co więcej, najczęściej spożywa się tylko białą część, a zielone liście wyrzuca do śmieci. Niżej zdradzamy przepis na zupę krem z zielonych liści pora, które po lekkim podsmażeniu stają się wyjątkowo pyszne. Zielone liście pora, przez wielu uważane są za niesmaczne, a część twierdzi, że są wręcz niejadalne. Nie dziwnym jest więc, że tak dużo osób zwyczajnie wyrzuca je, bez żadnego przemyślenia.
Zupa z buraków na żeberkach to wyśmienita, wiosenna zupa, która posmakuje każdemu miłośnikowi mięsnych zup. Aromatyczny wywar, gotowane buraczki i ziemniaki, soczyste i delikatne żeberka to świetne połączenie. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę z buraków na żeberkach.Uwielbiam zupy i często jadam je w tygodniu, ponieważ są proste i szybkie w gotowaniu. Jestem miłośnikiem zup gotowanych na drobiu i wieprzowinie, a jedną z najsmaczniejszych zup, które gotuję bardzo często, jest właśnie zupa z buraków na żeberkach.Żeberka gotowane w wywarze, następnie z burakami, są niezwykle soczyste, delikatne i przechodzą smakiem całej zupy, są pyszne. Zupę z buraków zawsze gotuję na wywarze z dodatkiem włoszczyzny, liści laurowych i ziela angielskiego, aby danie miało jak najlepszy smak.Niemal każdą zupę ugotujesz na żeberkach, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej aromatyczna: zupa grochowa, ziemniaczana, pomidorowa, grzybowa, każda smakuje rewelacyjnie. Tu poznasz przepis na zupę ogórkową na żeberkach, jest przepyszna.
Mówisz, że przygotowanie rosołu to prosta sprawa? A wiesz, w którym momencie należy dodać sól do rosołu? Choć pozornie może się to wydawać mało ważne, to jednak ma wpływ na smak i aromat całej potrawy. Poznaj też inne tajniki gotowania tej klasycznej zupy. Rosół jest chyba najczęściej gotowaną zupą w naszych domach. Każdy przyrządza ją nieco inaczej, a efekty też raz są lepsze, a raz gorsze. Jeśli więc chcesz za każdym razem otrzymać esencjonalny i pyszny wywar, musisz znać zasady jego gotowania. Istotna jest w nim na przykład sól i moment, w którym najlepiej dodać ją do zupy.
Zastanawiasz się, jaką zupę ugotować, by smakowała całej rodzinie? A może delikatny, lekki i przepyszny krupnik z dodatkiem ryżu? Jest szansa, że z tym neutralnym w smaku dodatkiem, w końcu pokochają go nawet dzieci. Koniecznie przetestuj tę wersję popularnej zupy. Krupnik jest jedną z najpopularniejszych, polskich zup. Cenimy go głównie za pożywność. Jednak nie koniecznie przepadają za nim dzieci. Zazwyczaj przeszkadza im kasza, która jest wyczuwalna na języku i nadaje zupie wyraźnego smaku. Dlatego spróbujcie zastąpić kaszę jęczmienną ryżem. Ma on neutralny smak i zapach i jest lekkostrawny. Poza tym ma delikatną konsystencję, która ma szansę przypaść do gustu najmłodszym.
Ogórkowa w klasycznej odsłonie potrafi się znudzić. Proponujemy wam pyszne urozmaicenie tradycyjnego kwaśnego smaku poprzez dodatek chrzanu. Zupa nabierze nowego charakteru i z pewnością spodoba się amatorom ostrzejszych dań. Spróbujecie? Zupa ogórkowa jest jedną z często serwowanym w polskich domach. Zdradzaliśmy wam już jak przygotować ją z dodatkiem żółtka czy kaszą pęczak. Tym razem na tapet bierzemy recepturę na bogaty w smaki, pikantny rarytas z dodatkiem chrzanu. Zachwyci nawet największych sceptyków.
Żaden żurek bez dobrego zakwasu nie ma prawa się udać - to on stanowi o smaku i zapachu całej zupy. Gotowy zakwas można łatwo kupić w sklepie, lecz znacznie lepiej jest zrobić go samodzielnie. Niżej uczymy jak tego dokonać. Aby zwiększyć jego aromat, po 3 dniach fermentacji warto dorzucić do niego czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Zakwas na żurek jawi się części Polaków jako coś skomplikowanego, wymagającego wieloletniego doświadczenia i wiedzy. W praktyce każdy może go przygotować, w dodatku bez żadnych trudności. Z zakwasu poza żurkiem możesz przyrządzić także żur (który jest cięższą i gęstszą wersją żurku), zalewajkę czy sos żurkowy. Ten ostatni pysznie komponuje się z mięsami, szczególnie kiełbasami oraz kluskami śląskimi.
Zupa szczawiowa przepisu babci to pomysł na pożywną, aromatyczną i smaczną zupę z przecieru, którą ugotujesz nie tylko w sezonie na świeży szczaw. Zupa jest bardzo prosta, składa się z kilku podstawowych składników, a jej smak zachwyci każdego. Poznaj zupę szczawiową przepisu babci.Zupę szczawiową wszyscy doskonale znamy jeszcze z czasów dzieciństwa. Świeży, zebrany na łące szczaw to baza do jednej z lepszych, letnich zup. Sezon na szczaw trwa od końca maja do sierpnia i w tym czasie możesz zebrać go samodzielnie, najlepiej na łąkach oddalonych od dróg.W pozostałych porach roku nie musisz rezygnować z tej pysznej zupy, ugotuj ją z przecieru ze szczawiu. Przecier zrobisz samodzielnie z liści świeżego szczawiu lub kupisz w każdym większym markecie. Zupa z przecieru jest równie pyszna i aromatyczna.W tym artykule dowiesz się, jak zrobić szczaw do słoików, żeby zachował smak i świeżość przez wiele miesięcy.
Zupa tajska z krewetkami to pomysł na aromatyczną, pikantną zupę, która zachwyci Cię swoim złożonym smakiem. Zupa z trawą cytrynową, imbirem, pastą curry to prawdziwa uczta dla każdego miłośnika tajskiej kuchni. Poznaj przepis na zupę tajską z krewetkami.Zupa tajska z krewetkami to wyśmienita zupa o wyjątkowym, orientalnym, złożonym smaku. Wszystkie składniki wyczuwalne są razem i osobno jednocześnie, tworząc doskonały wywar. Zupę tajską ugotuj na bulionie warzywnym i mleku kokosowym.Krewetki mrożone wyjmij z zamrażalki, włóż do miseczki, zalej zimną wodą i wstaw na pół godziny przed przygotowywaniem zupy. Po rozmrożeniu krewetki dokładnie osusz i przełóż na talerz. Przed gotowaniem zupy przygotuj również wszystkie składniki. Do zupy ugotuj ryż na sypko, najlepiej sprawdzi się ryż basmati o długich ziarnach. Ryż przepłucz zimną wodą, zanim wrzucisz go do wrzącej, osolonej wody. Płukanie ryżu skutecznie zapobiega sklejaniu ziaren, ryż będzie sypki i smaczny.Jeśli szukasz pomysłu na równie smaczną i aromatyczną zupę- tu poznasz przepis na zupę tajską z kurczakiem, jest idealna na obiad lub kolację.
Pomysł na błyskawiczną i bardzo aromatyczną zupę? Ugotuj słowacką zupę czosnkową z serem i grzankami. Zupę przygotujesz w zaledwie pół godziny, a posmakuje nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Poznaj przepis na słowacką zupę czosnkową, idealną na szybki i smaczny obiad.Słowacka zupa czosnkowa jest bardzo prosta i bardzo smaczna. Dzięki dużej zawartości czosnku, danie jest również niezwykle aromatyczne i zdrowe- zupa mocno rozgrzewa i chroni przed wirusami i bakteriami. Czosnek działa jak naturalny antybiotyk.Do zupy dodaję koperek, możesz zamienić go na szczypiorek lub natkę pietruszki- każda wersja smakuje wybornie. Danie koniecznie podaj z grzankami z czerstwego pieczywa. Grzanki pokrój w kostkę i zalej gorącym wywarem- będą idealne. Zupę gotuję na kostce rosołowej, jeśli jednak mam więcej czasu, gotuję ją na przygotowanym wcześniej wywarze warzywnym. Dobrą bazą do zupy będzie również rosół z poprzedniego dnia. Jeśli szukasz pomysłu na mocno rozgrzewającą zupę- tu poznasz przepis na zupę cebulową, jest idealne w chłodne, jesienne i zimowe dni.
Dziś zdradzimy wam sekretną, babciną recepturę na boską pomidorówkę. Smaku nadaje jej niezwykły składnik. Przygotujcie zupę dokładnie według przepisu, a poznacie jej najlepszy, tradycyjny smak. Zupę pomidorową możecie podać z ryżem lub makaronem — jak kto woli.Zastanawiacie się, jak to robiła babcia, że jej pomidorówka była taka smaczna? Sekretem większości babć jest masło. Sięgają po nie w kuchni często, bo nic, tak jak masło nie potrafi dodać potrawom smaku. A co robi masło w pomidorówce? Otóż babcie podsmażały na nim pomidory, dzięki czemu zupa nabierała aksamitnej konsystencji i niepowtarzalnego smaku. Masło było stosowane nawet wtedy, gdy zupa była robiona na przecierze pomidorowym lub na koncentracie. Podsmażenie na nim pomidorowych przetworów też wychodziło zupie na dobre.
Zupa jarzynowa z klopsikami to pomysł na pyszną i pożywną zupę dla całej rodziny. Aromatyczny wywar z brukselką, kalafiorem, groszkiem, innymi warzywami i klopsikami z mięsa mielonego to prawdziwa uczta dla każdego smakosza. Poznaj przepis na zupę jarzynową z klopsikami.Uwielbiam jarzynową w każdej postaci. Niezależnie od tego, jakie warzywa dodam do zupy, danie zawsze jest bardzo aromatyczne, smaczne i rozgrzewające. Do zupy jarzynowej często dodaję warzywa świeże i mrożone, które mam w lodówce. Zupa warzywna to świetny sposób na wykorzystanie warzyw w pełni, dzięki czemu nic się nie marnuje.Zupę jarzynową doprawiam sosem sojowym, pieprzem, świeżym koperkiem i ziołami prowansalskimi, rezygnuję z soli. Sos sojowy jest równie słony, a dodatkowo wzmacnia smak dania. Zupa z klopsikami to świetny pomysł na połączenie aromatycznego wywaru i delikatnego, soczystego mięsa, musisz jej spróbować.Z klopsikami ugotujesz również inne zupy, możesz dodać je do pomidorowej lub rosołu, będzie pysznie. Mięso mielone świetnie pasuje również do zupy serowej- tu poznasz przepis na zupę serową z klopsikami, jest prosta i pyszna.
Nietłusty i klarowny rosół skusi wielu amatorów tradycyjnej kuchni polskiej. Przygotowanie właśnie takiej zupy umożliwi nam dodatek kostek lodu. Nietypowy patent sprawi, że zupa zachwyci nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Przygotowanie rosołu wymaga przestrzegania kilku zasad. Konieczne jest między innymi powolne gotowanie, które zapobiegnie powstaniu zmętnień. Czasem jednak mimo starań, zupa nie jest klarowna. Jeden prosty patent pomoże wam to zmienić.