Jeśli marzy ci się apetyczny dodatek do kanapek, to skorzystaj z tego przepisu. Dzięki niemu przyrządzisz pastę z ogórków kiszonych i pysznego dodatku, który ma dobroczynne działanie dla naszego zdrowia. Do tego jest pyszny i wkrótce może trafić na twoje kanapki.
To pyszne, hojnie potraktowane oliwą pieczywo od pewnego czasu pojawia się w ofercie naszych sieciowych piekarni. W naszym wariancie jest doskonałą przekąską ze względu na dodatki. Choćby dlatego warto pokusić się o przygotowanie własnej wersji, opartej wyłącznie o podstawowe składniki.
Święconka na Wielkanoc jest tak samo oczywista, jak pojawienie się na świątecznym stole żurku, czy jajek. Nie każdy jednak zna historię oraz symbolikę każdego składnika święconki. To, co kiedyś święcono, może zadziwić. Jesteś ciekawa? Koniecznie czytaj dalej.
To jedno z najpopularniejszych na świecie dań na Niedzielę Palmową. Robi się je z kilku prostych składników, które na pewno masz w kuchni. Przygotowanie zajmuje chwilę, a efekt smakowy zaskoczy każdego. Sprawdź przepis i zrób to danie z receptury poniżej.
W Wielką Sobotę będziemy święcić pokarmy. Co włożyć do święconki? Ksiądz wyjaśnia, co powinno się znaleźć w koszyczku wielkanocnym. Duchowny podkreśla też, czego nigdy nie wkładać do święconki. Pewne produkty nie mają nic wspólnego z Wielkanocą.
Czy zgadzacie się, że tam, gdzie jest dobry chleb, nie trzeba więcej do szczęścia? Jeśli tak, ten przepis jest w sam raz dla was. Oto chleb stworzony, by jeść go jak ciasto. Nie wierzysz? Czytaj dalej.
Moja babcia podzieliła się ze mną swoją małą tajemnicą. Zdradziła mi, czemu nie mogła choć jednego dnia obyć się bez swojej szklaneczki kefiru. Powód mnie zaskoczył, ale teraz już rozumiem, czemu to robiła. Teraz sam to stosuję i nie wyobrażam sobie robić inaczej.
Jeśli lubisz kotlety mielone, to musisz wypróbować poniższy przepis. Dzięki dodatkowi, który znajdziesz w swojej kuchni, zachwycą smakiem każdego smakosza. Mi smakują 100 razy bardziej niż klasyczne mielone. Nie zgadniesz, co kryje się w mięsie.
Oto przepis na chleb inny nie tylko niż te, które spotykamy na codzień, lecz także od innych chlebów bez mąki. Bazą tego przepisu są wyłącznie zdrowe składniki.
Ten przepis pozwala na przygotowanie niezwykle kreatywnego dania. Sprawdzi się ono świetnie jako zastępnik wędliny na śniadaniowych kanapkach, ale można wykorzystać je też jako przystawkę, a nawet postawić na świątecznym stole.
Piotr Kucharski, znany piekarz i autor książek o pieczeniu chleba, podzielił się swoim przepisem na zakwas. Ta baza do żurku wychodzi aromatyczna i pełna smaku dzięki profesjonalnym sztuczkom, które jednak możemy zastosować w domu. Jeden niecodzienny składnik decyduje tu o niezwykłym smaku.
Nie rób kanapek. Lepiej wydrążyć chleb i wypełnić go przepysznym farszem. To świetna przekąska nie tylko na imprezę, ale też na śniadanie, czy kolację. Robi się ją bardzo szybko, a w dodatku kosztuje grosze.
Na śniadanie nie musisz jeść tylko kanapek. Możesz zrobić smaczne i szybkie danie z czerstwego pieczywa. Zalewasz je mlekiem i po chwili pyszny oraz sycący posiłek będzie gotowy. Zrobisz go według naszego przepisu.
Już niedługo przygotuję koszyczek wielkanocny pełne smakołyków. Włożę do niego chlebki z jajkiem, które urzekają swoją formą i są pyszne. Polecam każdemu przepis na taki wypiek do święconki. Chlebki z jajkiem będą też efektowną ozdobą wielkanocnego stołu.
Domowe pieczywo nie jest zarezerwowane dla wybranych. W dzisiejszych czasach może je upiec absolutnie każdy. Nawet chleb na zakwasie nie wymaga tyle zachodu, ile jest mu przypisywane. We własnej kuchni możesz go mieć już w kilkadziesiąt minut.
Czytasz tytuł i zastanawiasz się, co oni znowu wymyślili? Uwierz, że jak raz zrobisz ciasto według tego przepisu, będziesz robić je dużo częściej. Efekt jest zaskakujący.
Czy wyobrażasz sobie życie bez chleba? Aromatyczny i chrupiący bochenek potrafi skusić każdego smakosza. Aby wyjść na przeciw potrzebom konsumentów, stworzona została specjalna mieszanka do wypieku pieczywa. Postanowiłam sprawdzić, co wart jest ten wynalazek.
Nie ma jak świeży chleb. Najlepszy zrobisz samodzielnie w domowym zaciszu. Z przepisu poniżej wyjdzie doskonały. Jego miękkość i smak zachwyci całą twoją rodzinę. Nie ma sensu kupować chleba, lepiej upiec go samemu.
Chleb codziennie gości na naszym stole, ale teraz nie kupuję go już w piekarni. Piekę we własnej kuchni i wychodzi, że palce lizać. Ten przepis przyda się każdemu smakoszowi pieczywa. Domowy chleb jest mięciutki, apetyczny i ma niezwykle chrupiącą skórkę.
Choć większość z nas zna ubijanie masła tylko z rysunków w elementarzu, jesteśmy tylko o krok od własnego smarowidła. Nie potrzeba nawet ciężkich sprzętów znanych z muzeum etnograficznego – wystarczy jedno urządzenie, które już mamy w domu
Oto przepis pod każdym względen niezwykły. Chleb nie zawiera żadnego rodzaju mąki, za formę do pieczenia robią słoiki, a jajko zastąpione zostało… zresztą sprawdźcie sami.
Zapach świeżego pieczywa kochamy wszyscy. Nie zawsze jednak uda nam się, taki chleb kupić. Warto wtedy zrobić go samemu. Zapewnimy sobie nie tylko pyszny bochenek, ale i zapach, rozchodzący się po całym domu.
Dowiedz się, czy na pewno w prawidłowy sposób przechowujesz chleb. Stosując tę jedną zasadę, możesz sprawić, że pieczywo będzie świeższe dużo dłużej. Wiele osób popełnia w tej kwestii podstawowe błędy. Sprawdź czy się do nich zaliczasz.
Specyficzne nadzienia do pierogów nikogo już nie dziwią. Ale pierogi z chleba tostowego szokują. Nie przecieraj oczu. To naprawdę przepis na pierogi z tego składnika. Smakują zaskakująco i zaskakująco.
Ten przepis Ewy Wachowicz na chleb to receptura, do której nie da się nie wracać. Biała mąka pszenna, której najwięcej używamy na co dzień, została tu zastąpiona w taki sposób, że efektem jest pyszne – i znacznie zdrowsze – pieczywo.
Oto jeden z najlepszych sposobów na szybkie, ale sycące śniadanie niewymagające wyszukanych składników. Na pewno masz w lodówce wszystko, co trzeba, by przyrządzić to poranne cudo.
Jajka w chlebie to najlepszy przepis, jaki znam. Można dodać jeszcze kilka składników i pyszny posiłek gotowy. Zrób go według tej receptury, a smak zachwyci całą Twoją rodzinę.
Zamroziłaś pieczywo, a po rozmrożeniu okazało się okropne? Mnie też się tak zdarzyło. Z pomocą przyszły rady piekarza. Wystarczy, że sprawdzisz te zasady i już nigdy nie popełnisz błędów.