Co jest lepsze od pierogów na obiad? Trzy rodzaje pierogów na obiad! W dodatku w różnych kolorach! Dlatego, kiedy już przygotowujemy to danie, będące kwintesencją polskiej kuchni, warto pokusić się o dodatki do ciasta i trzy mniejsze porcje farszu zamiast jednej dużej. Mała zmiana robi tu wielką różnicę.
Przygotowanie ciasta z jabłkami nie musi trwać wiecznie. Ten smaczny deser zrobisz w mniej niż godzinę i to z pieczeniem. Koniecznie wypróbuj ten łatwy przepis, a przekonasz się sama, że jabłecznik można robić codziennie. Domownicy będą zachwyceni jego smakiem.
Te kluski z ryżowego ciasta stanowią miłą odmianę od mącznych i ziemniaczanych wariantów. Sprawdzają się też świetnie u osób, które nie tolerują glutenu lub starają się go ograniczyć. Podawać je można zaś podobnie jak każde inne kluski.
Ta tarta z kruszonką łączy w sobie charakterystyczny, cierpki smak rabarbaru ze słodyczą truskawek. W tym krótkim, majowym momencie, kiedy truskawki są już słodkie, a rabarbar jeszcze młody, należy cieszyć się takimi połączeniami jak najczęściej.
Biszkopt czaruje puszystością i delikatnością. Idealnie jest, gdy wyrasta wysoki i potrafi utrzymać cięższe kremy. Polecam przepis właśnie na taki biszkopt. To nie zwykłe ciasto, ale wyjątkowy biszkopt olejowy.
Pyszny deser to niemal konieczność po smaczny obiedzie. Dlatego biorę banany, dodaję jajka, wsypuję kakao i niedługo znakomite ciasto jest gotowe. Polecam przepis na deser, który podbije podniebienie każdego smakosza.
Czy są tu łasuchy? Jeśli tak, to ten przepis na ciasto bez pieczenia jest właśnie dla nich. Dzięki prostej recepturze szybko przyrządzisz ten smakołyk. Wystarczy ułożyć wafelki w foremce i zalać masą czekoladową. Pyszne ciasto bez pieczenia wkrótce trafi na twój stół.
Ten niezwykły sposób na nieprzywierające naleśniki wywodzi się z profesjonalnej kuchni. Wymaga on jednego prostego produktu: soli. Po co solić patelnię przed smażeniem naleśników? Jest ku temu sensowny powód.
Szparagi nigdy nie smakowały lepiej. Wypróbuj przepis na zawijane w cieście francuskim i boczku, a nie będziesz przyrządzała tego warzywa w inny sposób. Jest banalnie prosty, ale co najważniejsze szybki w przygotowaniu. Zrób je na dzisiejszą kolację, a domownicy będą zachwyceni.
Szukasz przepisu na szybki deser? Świetnie trafiłaś, bo to ciasto bez pieczenia zrobisz w kilkanaście minut. Jego smak oraz niecodzienny wygląd zachwyci każdego. Lepiej zrób od razu większą porcję, bo zniknie, zanim się obejrzysz.
Ten superszybki i prosty przepis to jeszcze jeden sposób, by nietypowo zaserwować dobrze nam znane mięso mielone. Jako zapiekane w cieście francuskim, jest ono soczyste i bardzo sycące. Podane w tak nietypowej formie z zachwyca także fakturą. Zrobisz je w mgnieniu oka. Czego chcieć więcej?
Koniecznie wypróbuj słodkie ciasto z ananasem z tego przepisu. Moja rodzina lubi je tak bardzo, że mogłaby je jeść codziennie. Na szczęście robi się je łatwo i szybko, więc mogę piec je tak często, jak potrzeba. Czytaj dalej i sama przekonaj się, jakie to proste.
Ten deser to wariacja na temat ciast bez pieczenia. Wyróżnia go wyraźnie cytrynowy smak pochodzący ze świeżych owoców. To doskonała, niezwykle łatwa w przygotowaniu przekąska dająca orzeźwienie, którego czasem tak potrzeba w upalne dni.
Ten przepis na przekąskę to prawdziwa rewelacja. Nie pierwszy raz – i zapewne nie ostatni – ciasto francuskie staje się ratunkiem w nagłej potrzebie. Sięgamy po nie do lodówki, kiedy przychodzą nieoczekiwani goście albo nagły apetyt. W tym wydaniu towarzyszy mu niepozorny żółty ser.
Jest mnóstwo serników w naszej tradycji kulinarnej. Ten pieczony na kruchym spodzie i pod kruszoną należy to najpopularniejszych. Jest to jednak jedno z tych ciast, które nie zawsze się udają. Dlatego warto mieć wypróbowany przepis. Oto jeden z nich.
Ten szybki i niezwykle prosty deser to ciasto bez pieczenia składające się z dwóch warstw. Wystarczy rondelek i podstawowe składniki, a następnie kilka godzin w lodówce, by otrzymać tę smaczną i łatwą przekąskę.
Jeśli chodzi o przepisy na desery, chyba nie da się prościej. Łączymy tu arkusz gotowego ciasta francuskiego i tabliczkę czekolady w przekąskę, która okazuje się zaskakująco bogata i pełna w smaku. Przypadnie do gustu zwłaszcza spragnionym słodyczy dzieciom, ale sprawdzi się też świetnie jako towarzyszka popołudniowej kawy.
Delikatne jak ptasie mleczko, słodko-kwaśne i ekspresowe w przygotowaniu – takie właśnie jest to cytrynowe ciasto. Nie trzeba go nawet piec – za bazę odpowiadają kupne biszkopty, a masę, którą je zalewamy, przygotujemy ekspresowo w rondelku.
Ciasto “Szmaragd” cieszy oko pięknym kolorem i wyśmienicie smakuje. Przepis Heni Foks sprawia, że wypiek zawsze wychodzi i jest prosty w przygotowaniu. Takie ciasto każdy łasuch zje z apetytem 3 maja.
Czy wiesz, co się stanie gdy wymieszasz dżem jabłkowy z sodą oczyszczona? Wkrótce powstanie nie lada przysmak dla łasuchów. Warto skorzystać z tego przepisu, bo daje znakomity efekt.
Jeśli marzy ci się wyborna przekąska, to weź ciasto francuskie, posmaruj je tym składnikiem, połóż też ser i pomidory. Wyjdzie przekąska, że palce lizać, które nie ma sobie równych.
Przepisów na naleśniki może być mnóstwo – od tych z dodatkiem odrobiny proszku do pieczenia po najbardziej przaśne, złożone z mąki, jajka i wody. Dodatek produktów mlecznych pojawia się także często. Nie zawsze jednak chodzi tylko o mleko.
W stereotypowej polskiej kuchni pierogi dzielą się na te z mięsem, z kapustą i ruskie. A szkoda, bo ten niezwykły i doceniany na świecie polski produkt może mieć mnóstwo innych obliczy. Oto jedno z nich.
Oto niezwykle szybki przepis na ciasto przypominające jabłkowy strudel. Jest on o tyle nietypowy, że wymaga jednocześnie upieczenia ciasta i użycia gotowych herbatników. Dzięki takiej sztuczce ciasto jest jednocześnie kruche i miękkie, otrzymujemy więc deser o dwóch teksturach za cenę zaledwie kilku minut w kuchni.
Sernik na zimno z wafelkami to prawdziwe niebo w gębie. Robię go ze sprawdzonego przepisu Heni Foks, która robi bajecznie pyszne ciasta. Taki sernik będzie w sam raz na majówkę. Rodzina i znajomi zjedzą go z przyjemnością.
Poznaj sztuczkę, z którą zrobisz cuda w kuchni. Ciasto francuskie nigdy nie smakowało lepiej. Ten sposób zasługuje na najwyższe odznaczenie. Każdy będzie błagał, byś się nim podzieliła.
Nie ma szybszego przepisu na ciasto niż ten, który poznasz za chwilę. Koniecznie go wypróbuj, a domownicy okrzykną cię mistrzynią wypieków. Najlepsze jest to, że zrobisz go z kilku banalnych składników. To jak, zaczynamy?
Racuchy z jabłkami to obowiązkowa pozycja w repertuarze wszystkich miłośników śniadań na słodko. Ale w sezonie, kiedy co kilka tygodni do sklepów trafia na trochę wyczekiwany przez nas produkt, coś tak ogranego jak jabłko nie powinno nas ograniczać.