Baba wielkanocna z pewnością zagości na niejednym świątecznym stole. Pełna smaku odsłona przygotowana według przepisu z 1913 roku zachwyci każdego łasucha. Swój piękny kolor i aromat wypiek zawdzięcza dodatkowi szczypty szafranu. Musicie choć raz spróbować.
Znudził Ci się mazurek, sernik i inne ciasta? Koniecznie przygotuj ciasto na Wielkanoc na biszkopcie szpinakowym. Ciasto wygląda zjawiskowo i smakuje obłędnie. Słodki spód, masa z mascarpone i śmietanki oraz brzoskwinie i banan są połączeniem, którego musisz spróbować. A na stole prezentuje się rewelacyjnie.
Idealny sernik powinien być aksamitny i delikatny. Dobrze też by nie pękał w czasie pieczenia, bo wtedy o wiele łatwiej kroić go na kawałki i lepiej prezentuje się na stole. Co jednak możemy zrobić, by uniknąć takiego defektu? Sekretem powodzenia jest odpowiednio przygotowana piana z białek.
Biedronka nowy tydzień otworzy z kolejnymi promocjami, na których sporo zaoszczędzimy. Tym razem do gazetki trafiły m.in. produkty idealne do przygotowania wielkanocnych przysmaków. Nie zabraknie też tanich warzyw i owoców.
Maryla Rodowicz jest nie tylko wziętą artystką. Od jakiegoś czasu wokalistka dzieli się swoimi przepisami kulinarnymi. Dziś prezentujemy jej autorski sposób na ciasto czekoladowe. Deser jest kolejnym hitem w dorobku Maryli.
Naleśniki na śmietanie kremówce biją na głowę wszystkie inne. Delikatne ciasto, które wprost rozpływa się w ustach, przygotujecie z zaledwie kilku składników, a kluczowy jest właśnie słodki nabiał. Wyjątkowa konsystencja ciasta jest nieosiągalna przy użyciu innych dodatków. Musicie spróbować — rodzina będzie zachwycona.
Babka wielkanocna może być jeszcze lepsza. Anna Lewandowska w swojej recepturze wykorzystała mąkę jaglaną, która jest naturalnie bezglutenowa. Ciasto, które uzyskała, było nie tylko niesamowicie delikatne, ale też przystępne dla alergików. Warto go spróbować.
Na miodzie pojawił się biały nalot lub piana? Nie ma powodu do niepokoju. Nalot i piana są zupełnie naturalnym zjawiskiem i nie wpływają na wartości odżywcze i smak produktu. Pamiętaj jednak, że niewłaściwe przechowywanie miodu może skutkować jego szybkim psuciem i fermentacją. Wtedy będziesz musiała go wyrzucić.
Szukasz pomysłu na słodkie co nieco dla całej rodziny? Proponujemy przepyszne ciasto bez pieczenia. Karpatkę zrobisz dosłownie w 15 minut. Wystarczy, że przygotujesz krem budyniowy i połączysz go z groszkiem ptysiowym. Ciasto wstaw na 2 godziny do lodówki, żeby masa stężała.
Do biszkoptu dodaj 3 łyżki mąki i 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru. Ciasto pięknie wyrośnie podczas pieczenia. Nie opada, nie kruszy się i smakuje obłędnie. Budynie dodają mu też nuty smakowej.
Masz ochotę na coś słodkiego? Przygotuj wyśmienity deser według przepisu Katarzyny Cichopek. Aktorka zapiekła ciasto francuskie z rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Ciasto z 2 składników pokocha każdy łasuch.
Siostra Anastazja podzieliła się przepisem na przepyszny serowiec. Ciasto zawijane z domowym budyniem wiśniowym smakuje obłędnie. Siostra Anastazja roladę zapieka z wiórkami kokosowymi. Jej domowe wypieki nie mają sobie równych.
Mamy najlepszy przepis na ciasto. Jest tak prosty, że niemal nie trzeba go zapisywać. Jego główne składniki występują bowiem w takiej samej ilości. Stąd właśnie jego nazwa - ciasto 12 łyżek.
Zapomnij o cieście z mleka, mąki i innych produktów. Pyszne i bardzo puszyste naleśniki zrobisz wyłącznie z dwóch składników: jajek i budyniu. Naleśniki przygotujesz błyskawicznie. Będą idealne na śniadanie lub podwieczorek dla całej rodziny.
Placek drożdżowy bez kruszonki nie będzie tak pyszny, jak powinien. Prosty dodatek urozmaici wypiek i sprawi, że ciasto nabierze charakteru. Wsypcie do kruszonki jeszcze wiórki kokosowe, a przysmak wyjdzie nadzwyczaj smaczny.
Kupiłaś czekoladę i zauważyłaś na niej biały nalot? Pod żadnym pozorem jej nie wyrzucaj. Czekolada z białym nalotem smakuje dokładnie tak samo i jest zupełnie nieszkodliwa. Nalot to nic innego jak wytrącony z produktu cukier.
Wielkanoc jest tuż tuż. Już wkrótce zacznie się wielkie gotowanie. Na stole nie będzie mogło zabraknąć wilgotnej babki wielkanocnej. Mała modyfikacja składników zagwarantuje jej optymalną konsystencję.
Popularny youtuber wybrał się do Ikei i zamówił kilka dań, w tym naleśniki. Za dwa placki z twarogiem zapłacił tylko 10 zł. Ocenił, czy były warte swojej ceny. W ofercie sklep ma również inne zestawy śniadaniowe.
Kto powiedział, że ciasto koniecznie trzeba robić w piekarniku? Zadajemy kłam temu niedzisiejszemu stwierdzeniu. Z pomocą patelni możesz łatwo i szybko przygotować ciasto bez pieczenia. Jest cudownie pyszne i wilgotne.
Sernik według receptury Roberta Makłowicza jest prosty w przygotowaniu i pięknie rośnie podczas pieczenia. Ciasto jest niezwykle puszyste i delikatne. Pan Robert do sera dodaje ugotowane ziemniaki. Dzięki nim kultowe ciasto jest wilgotne i smakuje obłędnie.
Koniec z tłustymi naleśnikami. Zamiast dużej ilości oleju, wsyp na patelnię szczyptę soli i przesmaż. Dopiero później wlej odrobinę tłuszczu i rozprowadź ciasto naleśnikowe. Placki nie będą przywierać na patelni, nie porwą się i będą jeszcze smaczniejsze.
Przyrządzasz naleśniki na kolację lub śniadanie? Mamy dla Ciebie idealny patent. Zamień zwykłą mąkę na tę pełnoziarnistą. Dzięki temu posiłek będzie o wiele zdrowszy, a jednocześnie bardziej sycący.
Jak zrobić idealne kopytka? To zadanie jest trudniejsze, niż mogłoby się wydawać. Tajemnicą przepisu są optymalnie dobrane proporcje składników. Zbyt duża ilość mąki bez wątpienia sprawi, że kluseczki wyjdą twarde.
Ptysie są już kultowymi słodyczami. Zamiast kupować je w cukierni, koniecznie zrób je samodzielnie. Ptysie z ciasta parzonego według przepisu Tomasza Strzelczyka dosłownie rozpływają się w ustach. Kucharz wypełnia je kremem budyniowym z mascarpone. Lepszego deseru nie jadłaś.
Szarlotka skusi niejednego łasucha. Znakomity deser z jabłkami można przygotować niemalże ekspresowo. Wystarczy połączyć ze sobą kilka składników i zalać nimi pokrojone jabłka. Prościej się nie da, a rodzina będzie zachwycona.
Nie zawracaj sobie głowy nagrzewaniem piekarnika. Najlepszy deser zrobisz w inny sposób. Sprawdź, jaki specjał zaproponowała Ewa Wachowicz. Kilka prostych składników wystarczy do jego przyrządzenia. Będzie lepsze i tańsze niż z cukierni.
Sekretem doskonałej karpatki jest dobrze wyrobione i sparzone ciasto. Masa pod wpływem wysokiej temperatury zaczyna się odkształcać, tworząc charakterystyczne fałdy przypominające pasmo górskie. Babcia Basia zdradziła przepis na najlepszą karpatkę z kremem.
Naleśniki bez jajek są puszyste, delikatne i przygotujesz je wyłącznie z 3 składników. Gdy mąka zupełnie się rozpuści, a ciasto będzie lejące, usmaż placki na patelni na złoty kolor. Gotowe naleśniki podaj z dżemem, cukrem lub przygotuj wytrawny farsz. Będą przepyszne.