Babcia Danusia zdradziła tradycyjny, rodzinny przepis na faworki. Chrust przyrządza wyłącznie z żółtek, śmietany i mąki. Kluczowe jest wybijanie ciasta wałkiem oraz dodatek spirytusu. Poznaj przepis na najlepsze, domowe faworki. Smaczniejszych nie zamówisz nawet u Gessler. Do przygotowania faworków według babcinej receptury potrzebujesz mąki, żółtek, odrobiny soli i gęstej, kwaśnej śmietany. To dzięki niej faworki po usmażeniu są tak delikatne. Cukier w cieście jest zbędny. Gotowe faworki i tak podajemy oprószone cukrem pudrem, są więc słodkie.Do ciasta na faworki babcia Danusia dodaje również niewielką ilość spirytusu. Produkt zapobiega wchłanianiu tłuszczu przez chrust. Faworki wychodzą więc o wiele lżejsze. Spirytus ulatnia się podczas smażenia, nie jest więc wyczuwalny w cieście. Kluczowe jest również uderzanie twardego ciasta wałkiem. Musisz robić to energicznie przez około 5 minut. W ten sposób wtłoczysz w masę pęcherzyki powietrza. Ciasto zacznie robić się delikatniejsze i mniej zbite.
Przepis na oponki z pewnością przyda się przed Tłustym Czwartkiem. Prosta w przygotowaniu słodycz bije na głowę pączki i faworki, a jej wykonanie zajmuje mniej niż kwadrans. Musicie spróbować — smak zachwyca od pierwszego kęsa. Jeśli przed Tłustym Czwartkiem poszukujecie urozmaicenia, przepis na oponki może wam się spodobać. Rarytas przyrządza się z parzonego ciasta, którego sporządzenie jest niesamowicie proste - wystarczy zagotować masło z cukrem i w garnku połączyć je z mąką. Po usmażeniu uzyskujemy delikatną, rozpływającą się w ustach słodką przekąskę, której nikt się nie oprze.
Faworki z jednego składnika przygotujesz błyskawicznie. Bez mąki, bez wyrabiania i smażenia. Wystarczy, że pokroisz ciasto francuskie i upieczesz je w piekarniku. Faworki są złociste, chrupiące i pełne smaku. Oprósz je cukrem pudrem, a znikną błyskawicznie.Wszyscy uwielbiamy faworki. Smażone, chrupiące ciasto oprószone cukrem pudrem jest pysznym dodatkiem do kawy lub herbaty nie tylko w tłusty czwartek. Ciasto na ten tradycyjny przysmak jest jednak dość czasochłonne. Ciasto musimy dobrze wyrobić, rozwałkować, wykrawać i smażyć. Mimo, że do ciasta na faworki dodajemy odrobinę spirytusu, aby nie piło oleju podczas smażenia, to i tak słodycze są dość ciężkie i tłuste. Doskonałą alternatywą są faworki przygotowane z ciasta francuskiego. Tradycyjny przysmak w nowej odsłonie posmakuje każdemu.Do przygotowania faworków potrzebujemy wyłącznie ciasta francuskiego. Są więc nie tylko lżejsze, ale i tańsze od klasycznych. Faworki pieczemy 11 minut w mocno nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu są pięknie przyrumienione i bardzo chrupiące.
W tym roku za pączki Magdy Gessler w warszawskiej cukierni Słodko Słony zapłacimy aż 15 zł. Tiktokerka odwiedziła cukiernię i oceniła pączki, które kupiła. AGATESTUJE_ w Słodko Słony była rok temu i nie wspomina dobrze poprzedniej wizyty. Popularna tiktokera, AGATESTUJE_ po roku postanowiła kupić pączki Magdy Gessler. Relację zamieściła na swoim kanale wyzszy_instytut_smaku na TikToku. To właśnie tam dzieli się ze swoimi fanami ciekawymi przepisami, a także recenzuje wiele potraw.Tiktokerka przyznała, że pączki Magdy Gessler, które kupiła rok temu nie posmakowały jej, jednak te, które kupiła niedawno były niezwykle smaczne. AGATESTUJE_ zwróciła uwagę na mocno zawyżone ceny słodkich przysmaków w cukierni znanej restauratorki.W Słodko Słony w Warszawie kupimy nie tylko pączki Magdy Gessler. Kupimy również faworki i inne słodkości. Ceny jednak zwalają z nóg. Czy przysmaki na tłusty czwartek warte są swojej ceny? Zdjęcia i materiał wykorzystany w artykule pochodzi z kanału wyzszy_instytut_smaku na TikToku.
Wasze pierogi nie chcą się lepić? Winny może być dodatek jajka, a także nadmiar mąki. Powodują one, że ciasto staje się twardsze, przez co znacznie trudniej połączyć ze sobą jego brzegi. Podpowiadamy, co zrobić, by rarytas zawsze wychodził i nie rozpadał się podczas gotowania. Pierogi, które po zlepieniu nie trzymają swojej formy, nikomu nie będą odpowiadały. Nie ma nic gorszego niż wypadający farsz, a winę za ten stan zazwyczaj ponosi zwykle zbyt twarde ciasto, które nie skleja się odpowiednio. Wiemy, jak przygotować je właściwie.
Ciasto bez pieczenia z bananami jest puszyste, wyrośnięte i bardzo czekoladowe. Ciasto zrobisz z podstawowych składników. Wystarczy, że usmażysz je razem z owocami na patelni. Ciasto wychodzi za każdym razem. Każdy łasuch będzie zachwycony.Ciasto bez pieczenia jest pyszną alternatywą dla tradycyjnych wypieków. Jest puszyste, delikatnie, pyszne i przygotujesz je błyskawicznie z kilku podstawowych składników. Ciasto pięknie rośnie podczas smażenia na wolnym ogniu, jest słodkie i bardzo czekoladowe.Do przygotowania ciasta bez pieczenia potrzebujesz dwóch dojrzałych bananów, łyżki kakao, mąki pszennej, proszku do pieczenia, cukru oraz oleju rzepakowego. Aby wzmocnić smak ciasta, dolej odrobinę olejku waniliowego. Im bardziej dojrzałe banany, tym słodsze będzie ciasto bez pieczenia. Do deserów i wypieków wybieraj wyłącznie żółte owoce z czarnymi plamkami. Takie banany są miękkie i słodkie. Banany skrop przed smażeniem sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
YouTuber z kanału Sprawdzam Jak odwiedził szpitalną restaurację w jednym z wrocławskich szpitali. Swoimi spostrzeżeniami nie omieszkał oczywiście podzielić się w internecie. Jego ocenie podlegał zarówno smak i jak i koszt poszczególnych pozycji widniejących w menu tego przybytku. Okazało się, że na szpitalne jedzenie nie ma co narzekać.Dymitr ze Sprawdzam Jak wypróbował rozmaite serwowane w obiekcie dania. Dzięki temu mógł się wypowiedzieć na temat, zupy, dania drugiego, deseru a nawet lunchu dnia. Szpitalna restauracja jest lokalem gastronomicznym dostępnym zarówno dla pacjentów jak i osób odwiedzających. Dowiedzmy się, co sądzi YouTuber o szpitalnym jedzeniu.
Upiecz pyszne i lekkie jak chmurka drożdżówki. Sposób na słodki smakołyk zdradziła oczywiście niezawodna babcia. Jej sekret polega na dolaniu do ciasta niewielkiej ilości octu. Dzięki temu gotowy wypiek aż rozpływa się w ustach.Drożdżówki w wykonaniu babci od zawsze były w rodzinnym domu Olgi absolutnym hitem. Na szczęście receptura została przekazana w ręce młodszego pokolenia. Przygotuj puszyste drożdżowe ciasto i ciesz się obłędnym smakiem niesamowitej przekąski.
Goście w drodze, a Ty nie masz dla nich poczęstunku? Postaw na błyskawiczne ciasto ucierane. Poradzi sobie z nim absolutnie każdy miłośnik pieczenia, a smak przejdzie najśmielsze oczekiwania. Zamiast margaryny czy masła dodaj do ciasta olej, który nada wypiekowi niezwykłej wilgotności i miękkości. Do naszego ciasta ucieranego dodaliśmy jabłka, jednak możesz przygotować je także z innymi owocami. Gruszki, czy mrożone śliwki też sprawdzą się doskonale. Niezależnie od dokonanego wyboru ten wypiek wychodzi zawsze cudownie puszysty, miękki i wilgotny.Całą sztuka przygotowania ciasta ucieranego polega na stopniowym dodawaniu składników do ubitej piany z białek. Mąka w misie ląduje na samym końcu. Aby Twoje ciasto wyszło bez zarzutów pamiętaj o wyjęciu jajek z lodówki z odpowiednim wyprzedzeniem. Przed przystąpieniem do ubijania powinny one mieć temperaturę pokojową.
Pierogi będą zachwycały, jeśli podczas gotowania się nie rozpadną. Aby zapewnić sobie bezproblemowe przyrządzanie rarytasu, warto wcześniej starannie wyrobić masę. Gdyby mimo starań, nie lepiła się właściwie, babcina sztuczka ze zwilżaniem brzegów ciasta z pewnością wam pomoże. Dobre pierogi skuszą niejednego smakosza. Najlepszy nawet farsz jednak nie pomoże, jeśli nasze ciasto nie będzie na tyle plastyczne, by skutecznie zlepić jego brzegi i tym samym utrzymać go wewnątrz. Wystarczy jednak zadbać o jedne szczegół, by rarytas zachwycił nawet wybrednych
Tłusty Czwartek już za kilkanaście dni. Na tę okazję wypada przygotować coś przepysznego. Wypróbuj nowatorski przepis na faworki z dodatkiem budyniu waniliowego. Gotowe chruściki zachwycą delikatnością i wyrazistym waniliowym aromatem.Przepis na budyniowe faworki jest bajecznie prosty. Poradzi sobie z nim każdy, nawet początkujący kucharz. Od delikatnych i puszystych kąsków nie sposób się będzie oderwać. Domownicy nie będą się posiadać z zachwytu.
Masz ochotę na słodki podwieczorek lub obiad? Koniecznie przygotuj aksamitne naleśniki na majonezie bez mleka. Sekretem doskonałego smaku jest odpowiednie przygotowanie ciasta. Wychodzi perfekcyjnie za każdym razem. Zamiast mleka dodaj do ciasta na naleśniki ciepłą wodę. Do ciasta dodaj również majonez, cukier z wanilią i odrobinę roztopionego masła. Masę odstaw na 20 minut. To doskonały patent na najlepsze naleśniki. Aksamitne naleśniki na majonezie podaj z ulubionymi dodatkami. Latem nie ma lepszych naleśników od tych, podanych z serkiem waniliowym i truskawkami, malinami, borówkami. Zimą polecam natomiast naleśniki z domowymi konfiturami, bananem, orzechami włoskimi, daktylami, syropem klonowym. Do aksamitnych naleśników na majonezie możesz podać przesmażone pomarańcze z cynamonem, efekt zachwyci każdego.Aksamitne naleśniki na majonezie smaż na niewielkiej ilości oleju, koniecznie na patelni do naleśników lub na patelni teflonowej. Cienkie ciasto nie przyklei się wtedy do dna i pięknie urośnie podczas smażenia.
Maślankowe ciasto na pierogi jest niezwykle delikatne, gładkie i elastyczne. Wychodzi za każdym razem, jest łatwe do lepienia i nie rozpada się w czasie gotowania. Jest więc idealne dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją kulinarną przygodę. Warto przetestować ten przepis. Sekretem pierogów jest ciasto. Nawet najlepszy farsz nie uratuje całego dania, jeśli ciasto na pierogi będzie zbyt mączne i twarde. Ciasto po ugotowaniu musi być tak miękkie i delikatne, żeby dosłownie rozpływało się w ustach. Jak przyrządzić takie ciasto?Niektórzy do ciasta na pierogi dodają zimną wodę, inni wrzątek, jajko, roztopione masło lub olej. Okazuje się, że ciasto można przygotować z dwóch składników: mąki i maślanki. Do ciasta dodajemy też oczywiście szczyptę soli i wyrabiamy, aż składniki dobrze się połączą.Maślankowe ciasto na pierogi nie ma sobie równych. Jest bardzo proste w przygotowaniu i wychodzi za każdym razem. Po wyrobieniu ciasta musimy je odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce, żeby odpoczęło. Dopiero po tym czasie możemy je rozwałkowywać i wykrawać masę na pierogi.
Dziś wrocławska piekarnia zamyka się po 46 latach działalności. Ostatni dzień stycznia jest ostatnim dniem, w którym można jeszcze kupić w niej pieczywo i inne wypieki. Wszystko przez mały zbyt. Stali klienci są zrozpaczeni.Pan Andrzej Sekuna piekarnię przy ulicy Jagiellończyka we Wrocławiu otworzył w 1977 roku. Wszystkie wypieki od zawsze były przygotowywane wyłącznie z naturalnych składników, bez dodatku chemicznych środków konserwujących i wzmacniających smak. Jednak to nie wystarczyło, aby piekarnia mogła działać dalej.Podczas rozmowy z portalem onet.pl, Pan Andrzej zdradził, co było przyczyną decyzji o zamknięciu piekarni z taką tradycją. Dziennikarz rozmawiał również z wieloletnią pracownicą oraz stałymi klientami, którzy nie kryli gorzkich słów. Jeden z nich przyszedł nawet z tabliczką czekolady, by podziękować właścicielowi za jego pracę.Inflacja, wysokie koszty życia, ceny mediów i produktów spożywczych sprawiły, że wszyscy zaczęli szukać oszczędności. Wiele lokali, w tym gastronomicznych, musiało zakończyć swoją działalność. Piekarnika A. D. Sekuna zamyka się nie z powodu wysokich cen prądu, a przez małą ilość klientów. Cytaty oraz zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z portalu onet.pl
Szarlotkę bez pieczenia można wykonać na kilka sposobów. Niesamowicie prosta i szybka wersja wykorzystująca patelnię i kilka prostych składników pozwoli wam w niemal mgnieniu oka przygotować znakomity deser dla całej rodziny. Piekarnik nie bezie konieczny. Prosta w wykonaniu szarlotka z patelni zachwyci was wyjątkowym smakiem. Deser przygotujecie bardzo sprawnie — wystarczy poddusić owoce z przyprawami i zalać ciastem zrobionym z kilku produktów. Uzyskany smakołyk będzie prezentował się apetycznie. Goście będą zachwyceni.
Gofry z ciasta francuskiego są smacznym, szybkim i nietypowym pomysłem na deser lub słodkie śniadanie. Wystarczy gotowa masa i gofrownica, by ciepły i przyjemny posiłek pojawił się również u was. Wykonanie jest bardzo proste, a efekty zachwycają do pierwszego kęsa. Spróbujecie? Z gotowego ciasta francuskiego można wyczarować wiele smacznych dań. Jedna z TikTokerek postanowiła zrobić gofry. Pocięła odpowiednio ciasto i umieściła je w opiekaczu. Po kilku minutach cieszyła się zachwycającym wizualnie smakołykiem.
Anna Lewandowska zdradziła przepis na bezglutenowe ciasto na pierogi. Zagniata aż 4 rodzaje mąki z olejem kokosowym i wrzątkiem. Pierogi wychodzą perfekcyjnie z każdym farszem. Ciasto jest lekkie i dosłownie rozpływa się w ustach.Anna Lewandowska udziela się w mediach społecznościowych. Prowadzi również stronę internetową, hpba.pl, na której dzieli się z fanami przepisami na kultowe dania w lekkiej i zdrowej wersji. Niedawno Lewandowska zdradziła przepis na bezglutenowe ciasto na pierogi. Ciasto jest proste w przygotowaniu, a pierogi wyśmienite.Przepis wykorzystany w artykule pochodzi właśnie z jej oficjalnej strony. Lewandowska miesza aż 4 rodzaje mąki: mąkę z tapioki, mąkę ziemniaczaną, kukurydzianą i ryżową. Do masy nie dodaje jajka. Nie dodaje również roztopionego masła, czy oleju rzepakowego.Do ciasta na pierogi z 4 rodzajów mąki, dodaje olej kokosowy, który wcześniej rozpuszcza w łyżce wrzątku. Ciasto po wyrobieniu jest gładkie i elastyczne. Pierogi wychodzą perfekcyjnie z każdym farszem.
Mądra Babcia zdradziła przepis na idealne ciasto na faworki. Sekretem są odpowiednie proporcje składników oraz napowietrzenie przygotowanej masy. Beata zamiast wałka do ciasta stosuje o wiele szybszą metodę. Faworki według jej przepisu są idealnie kruche i chrupiące.Faworki zwykle kojarzą nam się z całym dniem pracy i ubijaniem ciasta wałkiem tak, jak to robiły nasze babcie. Ten trik sprawia, że słodycze nabierają kruchości i chrupkości. Pani Beata na kanale SILVER TV na YouTube pokazała, jak przyrządzić faworki bez ubijania ciasta i w dosłownie 15 minut.Beata wyrobione ciasto na faworki przepuszcza dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. To błyskawiczny sposób na napowietrzenie ciasta bez większego nakładu czasu i pracy. Ciasto po wyrobieniu jest elastyczne i delikatne. Z łatwością rozwałkujemy je więc na cienki placek.Beata zdradziła również idealne proporcje na ciasto, czyli 1 duże żółtko i 1 łyżka śmietany na 100 g mąki pszennej. Mąka koniecznie musi być przesiana. Żółtka sprawią, że faworki będą chrupiące i kruche, a śmietana scali wszystkie składniki i doda im delikatności. SILVER TV jest interaktywną telewizją internetową z własną ramówką. Telewizja została stworzona przez Beatę Borucką, znaną jako Mądra Babcia. Pani Beata prowadzi między innymi program śniadaniowy na żywo, w którym dzieli się przepisami kulinarnymi. To właśnie z tego kanału pochodzi przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule.
Gniazdka z ciasta parzonego od Tomasza Strzelczyka są proste w przygotowaniu i pyszne. Słodycze są o wiele smaczniejsze od pączków i faworków, a oprócz tego są lżejsze. Poznaj przepis na gniazdka. Nie ma lepszych słodkości na tłusty czwartek.Tomasz Strzelczyk jest znanym kucharzem, który udziela się w mediach społecznościowych. Jego kanał na YouTube, Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, subskrybuje ponad milion osób. To na tym kanale kucharz dzieli się swoimi przepisami na wyśmienite dania główne, ciasta i desery. Tym razem Tomasz Strzelczyk zaprezentował Niedawno Strzelczyk opublikował na kanale film, na którym przygotowuje gniazdka. Słodycze z ciasta parzonego smakują obłędnie. Są proste w przygotowaniu i wyglądają zjawiskowo. Przepis na gniazdka i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA.Gniazdka według przepisu Strzelczyka zrobione są z ciasta parzonego. Musimy więc utrzeć mąkę z gorącą wodą, odrobiną soli i masłem. Gdy masa ostygnie, dopiero wtedy dodajemy jajka. Kucharz ostrzega przed błędem- jeśli dodamy jajka do gorącej masy, jajka się zetną i zrobi się jajecznica.
Ciasto bez pieczenia 3 Bit jest prostym i smacznym deserem inspirowanym popularnym batonem. Pyszne połączenie karmelu, herbatnika i śmietanki spodoba się nawet najbardziej wybrednym gościom, przyjemnie urozmaicając weekendowe spotkania. Spróbujecie? Ciasta bez pieczenia są świetną alternatywą klasycznych deserów dla osób, które nie mają dostępu do piekarnika. Część receptur na te rarytasy jest też okazją do podjęcia wyzwania i odtworzenia w domowych warunkach smaku dobrze znanych sklepowych batoników czy wafelków. Do tej grupy z zalicza się deser 3 Bit, który pięknej się prezentuje — wystarczy spojrzeć na zdjęcie pochodzące z filmu na kanale YouTube Kulinarne przygody.
Faworki są popularnym tłustoczwartkowym deserem. Wielu z nas smaży rarytas, korzystając z oleju. Tradycyjnie jednak do jego przygotowania stosowany był smalec. Warto spróbować takiej właśnie wersji. Do lekkich nie będzie należała, ale smakuje obłędnie.Jeśli chcecie samodzielnie przyrządzić faworki, dobrym pomysłem będzie postawienie na sprawdzony tradycyjny przepis. Wiele receptur zakłada smażenie deseru w oleju, co jest tylko trochę zdrowsze niż korzystanie z klasycznie stosowanego w tym procesie smalcu.Obecnie, gdy ceny oleju rzepakowego znacznie wzrosły, wieprzowy tłuszcz może być lepszym wyborem nie tylko pod względem smaku czy chęci zachowania oryginalnego charakteru przysmaku, ale też z powodu kosztów. Smalec jest po prostu tańszy. Oczywiście nie dla każdego będzie to idealne rozwiązanie, ale z przepisem zawsze warto się zapoznać.
Zapomnij o klasycznych naleśnikach. Kultowe danie przygotujesz bez grama mąki w dosłownie kilka minut. Wystarczy, że zblendujesz wszystkie składniki i usmażysz na niewielkiej ilości tłuszczu. Poznaj przepis na naleśniki bez mąki.Na profilu dietanaluzie.pl na TikToku, znajdziemy wiele przepisów kulinarnych na zdrowe, smaczne i niedrogie dania. To właśnie z tego profilu pochodzą zdjęcia i przepis wykorzystane w artykule. Niedawno Roksana opublikowała filmik, na którym przygotowuje naleśniki bez mąki. Naleśniki są błyskawicznie w przygotowaniu i o wiele zdrowsze niż klasyczne.Naleśniki bez mąki możemy podać z wieloma dodatkami. Naleśniki są neutralne w smaku, będą więc pasować zarówno do słodkich dżemów, sosów i owoców, jak i kurczaka, szpinaku, serów i innych, wytrawnych produktów. Naleśniki bez mąki są pomysłem na szybki obiad, podwieczorek lub kolację.Naleśniki bez mąki posmaruj serkiem kanapkowym, a do środka włóż kawałki wędzonego łososia. To pyszna, pożywny i zdrowy podwieczorek. Jeśli wolisz słodkie naleśniki, do masy możesz dodać również kakao, miód lub cukier waniliowy.
Wiemy, ile zapłacimy za pączki Magdy Gessler w tłusty czwartek. W lokalach znanej i lubianej restauratorki zawsze było drożej niż w innych cukierniach i restauracjach. W tym roku za pączka od Gessler zapłacimy 18 zł. Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. W tym roku dzień, w którym w imię tradycji będzie my zajadać się pączkami i faworkami przypada 16 lutego. Ile zapłacimy za pączki Magdy Gessler? Pączki w innych cukierniach, piekarnikach i pączkarniach też będą wyższe.Pączki Magdy Gessler zawsze były droższe niż w innych cukierniach i piekarnikach. Znana restauratorka tak wysokie ceny tłumaczy najlepszymi produktami i przygotowywaniem dań i wypieków z najwyższą starannością. Inflacja i wzrost cen jedzenia spowodowały, że pączki będą kosztować więcej, niż w ubiegłym roku.Nie tylko u Gessler będzie o wiele drożej. Za pączka w piekarni, cukierni, czy pączkarni zapłacimy około 5- 7 zł. W marketach ceny będą niższe, jednak jeśli za pączka zapłacimy 2- 3 zł, to nie będzie on ani smaczny, ani pozbawiony chemii i konserwantów.
Jabłecznik z pewnością skusi niejednego łasucha. Tomasz Strzelczyk pokazał, jak wykonać go bez tarcia jabłek i wyrabiania kruchego ciasta. Przepis zachwyca prostotą, a wypiek jest aromatyczny, nad wyraz smaczny i apetyczny. Koniecznie musicie go spróbować. Jabłecznik tym różni się od szarlotki, że zawsze dodaje się do niego jabłka. Nie mają one raczej postaci musu, ale mniejszych i większych kawałków owoców. W szarlotce używa się ciasta kruchego, jabłecznik zaś może bazować na cieście ucieranym, francuskim, czy drożdżowym.
Bez mąki, bez cukru, a więc z ograniczoną dawką kalorii. Brownie z czerwonej fasoli wszystkim łasuchom poleca dietetyczka kliniczna. Ciasto jest wprost idealne dla tych, którzy nie chcą przytyć, ale nie potrafią zrezygnować z łakoci. Ciasto jest wilgotne i mocno czekoladowe, a porcja dostarcza niewiele ponad 100 kcal. Wszyscy wiemy, że im klasyczne ciasto składające się z mąki, cukru, tłuszczu i jaj jest kaloryczne i tuczące. A im więcej ma dodatków, tym bardziej jest niebezpieczne dla naszej sylwetki. Porcja ciasta przełożonego kremem, kajmakiem i polewą czekoladową może mieć nawet 500-600 kcal. Dla porównania, porcja klasycznego sernika bez dodatków ma około 300 kcal. Ciasto do kawy może mieć jeszcze mniej kalorii, bo jedynie 130 kcal.Jak przygotować takie ciasto? Wystarczy zamienić mąkę i cukier na lekkie i mało kaloryczne składniki. Przepis wykorzystany w artykule pochodzi z profilu zenibyfit na Instagramie. To na tym profilu popularna dietetyczka kliniczna zdradza fanom pomysły na zdrowe, smaczne i lekkie posiłki oraz desery.Dietetyczka pokazała, że pyszny deser można przygotować bez grama mąki, cukru i kalorycznych kremów. Ciasto z czerwonej fasoli z dodatkiem banana, kakao, słodzika i odrobiny oleju kokosowego dosłownie rozpływa się w ustach, a będzie gotowe błyskawicznie.
Anna Lewandowska bez pudła potrafi znaleźć balans między doskonałym smakiem a zdrowym sposobem odżywiania. Tym razem podzieliła się przepisem na sernik na bazie kaszy jaglanej. Niezdrowy biały cukier zastąpiła w nim cukrem kokosowym. Takie ciasto można jeść bez obaw o swoją figurę. Jaglany sernik Anny Lewandowskiej to sernik na zimno. Oznacza to, że nie wymaga pieczenia, a jedynie odpowiedniego czasu na chłodzenie w lodówce. Swój deser Anna Lewandowska orzeźwiła dodatkiem soku z cytryny. Na sama myśl o tym serniku chce się go spróbować.
Ciasto Marcinek składa się z wielu cieniutkich placuszków przełożonych śmietaną. Ten deser jest typowy dla regionu tuż przy naszej wschodniej granicy. Jego wykonanie nie należy do trudnych, jednak wymaga odrobiny cierpliwości. W zamian za włożoną weń prace odwdzięcza się wybornym smakiem i delikatną konsystencją.Marcinek rękoma samorządu miasta Hajnówka został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych. Oznacza to, że udało się udokumentować niezmienność jego przygotowywania od co najmniej 25 lat. Nie zmieniany od przeszło ćwierć wieku przepis nie może być chybiony. Zachęcamy do przyrządzenia pysznego Marcinka.
Puszyste racuchy sprawdzą się zarówno jako pyszny podwieczorek, jak i słodka kolacja. Delikatne placuszki o budyniowym smaku są proste w przygotowaniu, a soczyste jabłko świetnie komponuje się ze smakiem śmietanki. Ta banalna potrawa bije na głowę klasyczne kanapki. Nie ma chyba smakosza, który odmówi sobie smacznych racuchów. Lekkie niczym chmurka drożdżowe placki o śmietankowym smaku uzupełnimy soczystym jabłkiem. Nabiorą słodyczy i będą miały bogatszą teksturę. Warto skosztować.