Naleśniki bez jajek są puszyste, delikatne i przygotujesz je wyłącznie z 3 składników. Gdy mąka zupełnie się rozpuści, a ciasto będzie lejące, usmaż placki na patelni na złoty kolor. Gotowe naleśniki podaj z dżemem, cukrem lub przygotuj wytrawny farsz. Będą przepyszne.
Cudowny sernik można przygotować na wiele sposobów. Oprócz twarogu masę warto wzbogacić o ugotowane ziemniaki. Dzięki nim ciasto będzie niezwykle puszyste. Sernik z ziemniakami według przepisu Remigiusza Rączki wychodzi doskonale za każdym razem. Ciasto pięknie rośnie podczas pieczenia. Jest delikatne i nie pęka.
Nie trać czasu na przygotowanie tradycyjnego ciasta. Pyszny domowy deser możesz zrobić zupełnie inaczej. W tym celu koniecznie wypróbuj nasz przepis na szarlotkę z patelni. Wystarczy zalać pokrojone owoce niezwykle prostym ciastem.
Kluczowym składnikiem pierogów jest ciasto. Musi mieć odpowiednią konsystencję, musi być elastyczne i sprężyste. Babcia zdradziła swój przepis na kultowe danie. Do ciasta na pierogi wlewa gorące mleko. Ciasto jest o wiele bardziej elastyczne.
Masz ochotę na coś słodkiego, co nie wymaga nadmiaru pracy? Wypróbuj nasz przepis na galaretkowe ciasto bez pieczenia. Wyjątkowej świeżości nabiera dzięki malinowej, lekko kwaskowej nucie. Na kawałek takiego deseru skusi się absolutnie każdy.
Galaretkowiec może być nieco lżejszy. Wystarczy, że wykonacie go z jogurtu naturalnego. Przepis babci Zosi pomoże wam uzyskać efektowny i niesamowicie smaczny deser na zimno. Spodoba się nie tylko dzieciom.
Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może masz ochotę na słodki podwieczorek? Koniecznie usmaż racuchy drożdżowe według tradycyjnej, babcinej receptury. Placki są niezwykle puszyste, słodkie i z waniliową nutą. Posmakują każdemu.
Ciasto kokosowe Raffaello skusi niejednego łasucha. Aromatyczny, prosty w przygotowaniu i niesamowicie delikatny deser będzie idealny na zakończenie niedzielnego obiadu. Musicie spróbować — bliscy poproszą o dokładki.
Masz ochotę na coś słodkiego? Zamiast ciastek i ciężkich ciast z kremami, sięgnij czekoladowy deser, który ma zaledwie 130 kcal i dużo białka. Ciasto czekoladowe z pomidorów jest absolutnym hitem. Jedz bez wyrzutów sumienia.
Puszyste racuchy na kefirze są świetnym pomysłem na szybkie śniadanie, podwieczorek i obiad na słodko. Podane z ulubionymi dodatkami błyskawicznie znikają z talerzy. Są puszyste i rumiane, wszyscy zjedzą je ze smakiem.
Ciasta bez pieczenia szturmem zdobywają serca łakomczuchów. Nic w tym dziwnego, bowiem ich przygotowanie jest najczęściej szybkie i bardzo proste. W takim właśnie wydaniu przedstawiamy Wam słynny kopiec kreta. Do przyrządzenia deseru wystarczy mikser i patelnia.
Łosoś jest zdrową rybą, którą warto podać na obiad. Przygotowany w formie sakiewek z ciasta francuskiego będzie smakował obłędnie. Wykonanie jest proste, a posiłek nasyci na długo. Musicie spróbować — składniki dostaniecie w każdym sklepie.
Ciasto na pierogi nie może być twarde i trudne w formowaniu. Dzięki sztuczce zaproponowanej przez Ewę Wachowicz uzyskacie świetne rezultaty. Miss Polski zaczerpnęła ją od babć, które zaparzały masę. Zabieg sprawiał, że lepienie pierogów nie sprawiało trudu. Musicie spróbować.
Naleśniki można przygotować na wiele sposobów. Jednym z ciekawszych jest usmażenie ich tylko z jednej strony, które sprawia, że ich tekstura staje się bogatsza. Są przy tym bardzo przyjemne w odbiorze. Spróbujecie?
Masz ochotę na coś słodkiego, a może goście wpadają z niezapowiedzianą wizytą? Weź jajka, mąkę, cukier, jabłko i sodę oczyszczoną i upiecz wyśmienite ciasto. Puszysty placek oczaruje każdego smakosza.
Pomysł na szybkie i tanie danie? Przygotuj naleśniki na kefirze naturalnym. Są puszyste, lekkie i bardzo smaczne. Ciasto z dodatkiem cukru z wanilią jest słodkie i świetnie łączy się z owocami, konfiturami i innymi składnikami.
Do ciasta drożdżowego, na pierogi, sernik i inne wypieki lub dania, koniecznie dodaj szczyptę soli i zagnieć. Efekt zachwyci Cię od razu. Ciasta i potrawy przyrządzone z dodatkiem przyprawy smakują o wiele lepiej, są puszyste, lekkie i na długo zachowują świeżość.
Pierogi ruskie są sycącym daniem, po które wielu z nas chętnie sięga. Warto uprościć sobie przygotowanie przysmaku i zamiast lepić wypełnione farszem sakiewki, zrolować nadzienie w cieście. Danie wciąż będzie eleganckie, a zachwyci smakiem. Musicie spróbować.
Pomysł na szybki i sycący posiłek? Koniecznie przygotuj naleśniki z białym serem według babcinej receptury. Babcia do nadzienia dodaje cynamon. Gotowe naleśniki podgrzewa nie na oleju, a na maśle klarowanym, co podkreśla smak całej potrawy.
Nie wiesz, jak sprawdzić, czy konsystencja ciasta na naleśniki jest odpowiednia? Koniecznie wykonaj prosty test przy pomocy łyżki. Ciasto, które ścieka z niej nieprzerwanym strumieniem jest odpowiednie do smażenia.
Sernik siostry Anastazji nie ma sobie równych. Ciasto jest idealnie puszyste oraz delikatne. Spód robiony z dodatkiem smalcu zachwyca swoją kruchością. Aż trudno uwierzyć, że pyszne deser jest tak prosty w wykonaniu.
Już jutro Tłusty Czwartek, wielu z Was z pewnością więc zrobi w domu pączki i faworki. Jak pokazała tiktokerka Kinga, pączki można przygotować szybko, nawet bez dodatku drożdży. Wystarczy tylko zmiksować składniki, uformować z ciasta kulki i usmażyć. Internauci przetestowali ten przepis i od razu pokochali ekspresowe pączki. Pączki z serka homogenizowanego będą znakomite. Zaprezentowany przez autorkę kanału TikTok kuchennykodeks patent zachwyca prostotą — ciasto uzyskujemy po prostu miksując produkty. Bez zbędnego wyrabiania, odstawiania, wyrastania czy skomplikowanego formowania — pączki powstaną w kilkanaście minut. Prościej chyba się nie da.
Klasyczny biszkopt robi się z jajek, cukru i mąki. Jednak upieczenie biszkoptu bez jajek też jest możliwe. Ciasto wychodzi miękkie i smaczne - zupełnie jak jego klasyczna wersja. Białka jaj wystarczy zastąpić aquafabą, czyli wodą z ciecierzycy. Stanowi ona dla nich idealny substytut.Wodę z ciecierzycy należy ubijać długo i cierpliwie, aby cukier miał szansę dobrze się rozpuścić. Na szczęście aquafaby, w przeciwieństwie do białek, nie sposób przebić. Czynność tę należy wykonywać w czystej i suchej misce. Dzięki temu piana na biszkopt powstanie bez problemu.Wodę z ciecierzycy do biszkoptu można pozyskać na 2 sposoby. Wykorzystaj wodę pozostałą po gotowaniu nasion rośliny lub użyj zalewy z ciecierzycy konserwowej. Oba warianty sprawdzą się tak samo dobrze. Pamiętaj, aby przed ubijaniem porządnie ją schłodzić.Przepis na biszkopt bez jajek bez trudu zmodyfikujesz na wersję bezglutenową. Mąkę pszenną po prostu zamień na gryczaną lub ryżową. Wypiek w sam raz nada się dla osób cierpiących na różnego rodzaju alergie pokarmowe. Każdego ucieszy ten słodki przysmak.
Katarzyna Cichopek posiłki dla siebie i swojej rodziny przygotowuje własnoręcznie. Dotyczy to również słodkiego poczęstunku w postaci deseru. Ciasto francuskie zapieczone z jabłkami jest nie lada przysmakiem. Składa się z zaledwie kilku składników i jest bajecznie proste do wykonania.Katarzyna Cichopek, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego konta w portalu Instagram, na samych jabłkach nie poprzestaje. W pomysłowym przepisie stosuje też inne owoce, czyli słodkie, soczyste śliwki. Oba smaki łączą się idealnie za sprawą aromatycznego cynamonu. Takiego ciasta aż grzech nie spróbować.
Bananowiec jest znakomity. Prosty deser bez pieczenia wykonany z dojrzałych owoców i galaretek zachwyci nawet wybrednych. Ma przyjemnie kremową konsystencję, jest orzeźwiający i kolorowy. Musicie spróbować.Jeśli nie wiecie co zrobić z nadmiarem dojrzałych bananów, proste ciasto z galaretkami może wam się spodobać. Przygotowanie deseru nie wymaga pieczenia, a prezentuje się równie efektownie, jak sernik na zimno.
Chleb, którego jakość przebije kupowane w piekarniach specjały? Z przepisem sprzed ponad 100 lat zrobicie taki samodzielnie. Składniki znajdziecie w każdym sklepie spożywczym, a bliscy będą się nim zajadać ze smakiem. Spróbujecie?Domowy chleb nie musi być niewypałem. Ponad 100-letnia receptura o wschodnich korzeniach, choć wymaga odpowiedniego uformowania ciasta, warto jest przetestowania. Wypiek wychodzi bowiem niesamowicie delikatny i wprost rozpływa się w ustach.
Czy wiecie, jaka mąka na pączki będzie najlepszym wyborem? Warto postawić na pszenną tortową, której zastosowanie sprawi, że uzyskamy lekkie i puszyste ciasto, wprost idealne, by nadziać je marmoladą czy ulubionym kremem. Podpowiadamy, o co jeszcze warto zadbać, szykując słodycze na Tłusty Czwartek. Nie każda mąka będzie odpowiednia do przygotowania ciasta drożdżowego na pączki. By słodycz zachwyciła lekkością, warto sięgnąć po drobno mieloną mąkę pszenną tortową. Każda inna, choć zdrowsza, znacznie utrudni uzyskanie lekkich niczym piórko i przyjemnie rozpływających się w ustach słodkich bułeczek.
Szukasz pomysłu na podwieczorek lub obiad dla całej rodziny? Przygotuj racuchy z lekkiego ciasta biszkoptowego. Bez drożdży, sody i proszku do pieczenia. Ciasto na racuchy jest bardzo proste, a słodkie placki zawsze wychodzą puszyste i pyszne.Nasze babcie racuchy przygotowywały głównie z rozczynu z drożdży. Takie placki są bardzo smaczne, ale ich przygotowanie jest dość czasochłonne. Doskonałą alternatywą są lekkie placki z dodatkiem cukru pudru i cukru z wanilią.W racuchach nie może zabraknąć również mąki i jajek. Sekretem idealnie puszystych i delikatnych placuszków jest piana z białek. To dzięki niej ciasto wyrasta pod wpływem wysokiej temperatury, a racuchy smakują jak biszkopt.Racuchy biszkoptowe podajemy z ulubionymi dodatkami. Latem polecam świeże owoce sezonowe, jak truskawki, maliny, borówki, czereśnie. Zimą racuchy smakują najlepiej z cukrem pudrem i domowymi konfiturami i dżemami.