Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ciasto

Ciasto

puszyste naleśniki bez jajek
04.03.2023 07:54 Zapomnij o jajkach. Najlepsze naleśniki zrobisz z 3 składników

Naleśniki bez jajek są puszyste, delikatne i przygotujesz je wyłącznie z 3 składników. Gdy mąka zupełnie się rozpuści, a ciasto będzie lejące, usmaż placki na patelni na złoty kolor. Gotowe naleśniki podaj z dżemem, cukrem lub przygotuj wytrawny farsz. Będą przepyszne.

Przepis na sernik z ziemniakami z sosem wiśniowym
02.03.2023 20:58 Rączka zdradził sekret idealnego sernika. Tego dodatku nikt się nie spodziewał

Cudowny sernik można przygotować na wiele sposobów. Oprócz twarogu masę warto wzbogacić o ugotowane ziemniaki. Dzięki nim ciasto będzie niezwykle puszyste. Sernik z ziemniakami według przepisu Remigiusza Rączki wychodzi doskonale za każdym razem. Ciasto pięknie rośnie podczas pieczenia. Jest delikatne i nie pęka.

Wylewanie ciasta na jabłka do szarlotki
01.03.2023 19:21 Podsmaż jabłka na patelni i zalej ciastem. Najlepszą szarlotkę zrobisz bez piekarnika

Nie trać czasu na przygotowanie tradycyjnego ciasta. Pyszny domowy deser możesz zrobić zupełnie inaczej. W tym celu koniecznie wypróbuj nasz przepis na szarlotkę z patelni. Wystarczy zalać pokrojone owoce niezwykle prostym ciastem.

babcia robi ciasto na pierogi z dodatkiem mleka
28.02.2023 22:45 Babcia dolewała sekretny składnik do ciasta na pierogi. Wychodziły o wiele bardziej elastyczna

Kluczowym składnikiem pierogów jest ciasto. Musi mieć odpowiednią konsystencję, musi być elastyczne i sprężyste. Babcia zdradziła swój przepis na kultowe danie. Do ciasta na pierogi wlewa gorące mleko. Ciasto jest o wiele bardziej elastyczne.

ciasto z galaretką i owocami
27.02.2023 21:13 Najlepsze ciasto bez pieczenia z budyniem, owocami i galaretką. Nikt się mu nie oprze

Masz ochotę na coś słodkiego, co nie wymaga nadmiaru pracy? Wypróbuj nasz przepis na galaretkowe ciasto bez pieczenia. Wyjątkowej świeżości nabiera dzięki malinowej, lekko kwaskowej nucie. Na kawałek takiego deseru skusi się absolutnie każdy.

Galaretkowiec
26.02.2023 19:52 Babcia Zosia nie robi galaretkowca na śmietanie. Wybiera lżejszy składnik

Galaretkowiec może być nieco lżejszy. Wystarczy, że wykonacie go z jogurtu naturalnego. Przepis babci Zosi pomoże wam uzyskać efektowny i niesamowicie smaczny deser na zimno. Spodoba się nie tylko dzieciom.

puszyste racuchy jak u babci
26.02.2023 19:11 Nasze babki zawsze wlewały ten płyn do racuchów. Wychodziły pulchne

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może masz ochotę na słodki podwieczorek? Koniecznie usmaż racuchy drożdżowe według tradycyjnej, babcinej receptury. Placki są niezwykle puszyste, słodkie i z waniliową nutą. Posmakują każdemu.

Ciasto kokosowe Raffaello
25.02.2023 22:36 Niebiańsko puszyste kokosowe ciasto Raffaello. Ten przepis nie ma sobie równych

Ciasto kokosowe Raffaello skusi niejednego łasucha. Aromatyczny, prosty w przygotowaniu i niesamowicie delikatny deser będzie idealny na zakończenie niedzielnego obiadu. Musicie spróbować — bliscy poproszą o dokładki.

Ciasto czekoladowe z pomidorów. Lekkie i pyszne
25.02.2023 14:51 Nie uwierzysz z czego zrobiła to ciasto. Poznasz główny składnik i złapiesz się za głowę

Masz ochotę na coś słodkiego? Zamiast ciastek i ciężkich ciast z kremami, sięgnij czekoladowy deser, który ma zaledwie 130 kcal i dużo białka. Ciasto czekoladowe z pomidorów jest absolutnym hitem. Jedz bez wyrzutów sumienia.

Puszyste racuchy na kefirze. W sam raz na śniadanie
25.02.2023 07:50 Żadne mleko, żadna maślanka. Najlepsze racuchy zrobisz na innym dodatku

Puszyste racuchy na kefirze są świetnym pomysłem na szybkie śniadanie, podwieczorek i obiad na słodko. Podane z ulubionymi dodatkami błyskawicznie znikają z talerzy. Są puszyste i rumiane, wszyscy zjedzą je ze smakiem.

None
24.02.2023 17:58 Włączyła kamerę i pokazała jak robi kopiec kreta. Wszystko bez piekarnika

Ciasta bez pieczenia szturmem zdobywają serca łakomczuchów. Nic w tym dziwnego, bowiem ich przygotowanie jest najczęściej szybkie i bardzo proste. W takim właśnie wydaniu przedstawiamy Wam słynny kopiec kreta. Do przyrządzenia deseru wystarczy mikser i patelnia.

Łosoś w cieście francuskim
22.02.2023 19:38 Zawiń w nie łososia i upiecz. Dodatek za 7 złotych potrafi zdziałać cuda

Łosoś jest zdrową rybą, którą warto podać na obiad. Przygotowany w formie sakiewek z ciasta francuskiego będzie smakował obłędnie. Wykonanie jest proste, a posiłek nasyci na długo. Musicie spróbować — składniki dostaniecie w każdym sklepie. 

Ciasto na pierogi Ewy Wachowicz
22.02.2023 14:20 Wachowicz robi ciasto na pierogi zgodnie ze starą metodą. Korzystały z niej nasze babki

Ciasto na pierogi nie może być twarde i trudne w formowaniu. Dzięki sztuczce zaproponowanej przez Ewę Wachowicz uzyskacie świetne rezultaty. Miss Polski zaczerpnęła ją od babć, które zaparzały masę. Zabieg sprawiał, że lepienie pierogów nie sprawiało trudu. Musicie spróbować.

Naleśniki smażone z jednej strony
21.02.2023 21:16 Babcia Zosia smaży naleśniki tylko z jednej strony. Poznasz powód i zrobisz tak samo

Naleśniki można przygotować na wiele sposobów. Jednym z ciekawszych jest usmażenie ich tylko z jednej strony, które sprawia, że ich tekstura staje się bogatsza. Są przy tym bardzo przyjemne w odbiorze. Spróbujecie? 

Ciasto 4 łyżki podbija Internet
20.02.2023 21:17 Hitowe ciasto 4 łyżki podbiło serca milionów Polaków. Mamy uwielbiany przepis

Masz ochotę na coś słodkiego, a może goście wpadają z niezapowiedzianą wizytą? Weź jajka, mąkę, cukier, jabłko i sodę oczyszczoną i upiecz wyśmienite ciasto. Puszysty placek oczaruje każdego smakosza.

puszyste naleśniki
20.02.2023 15:33 Wlej do naleśników opakowanie gęstego płynu. Wyjdą puszyste jak obłok

Pomysł na szybkie i tanie danie? Przygotuj naleśniki na kefirze naturalnym. Są puszyste, lekkie i bardzo smaczne. Ciasto z dodatkiem cukru z wanilią jest słodkie i świetnie łączy się z owocami, konfiturami i innymi składnikami.

zagniatanie ciasta
20.02.2023 13:04 Dlaczego dodajemy sól do ciasta? Powód wręcz zachwyca

Do ciasta drożdżowego, na pierogi, sernik i inne wypieki lub dania, koniecznie dodaj szczyptę soli i zagnieć. Efekt zachwyci Cię od razu. Ciasta i potrawy przyrządzone z dodatkiem przyprawy smakują o wiele lepiej, są puszyste, lekkie i na długo zachowują świeżość.

Pierogi rolowane
19.02.2023 16:26 Koniec z lepieniem pierogów. Teraz w modzie jest ich rolowanie

Pierogi ruskie są sycącym daniem, po które wielu z nas chętnie sięga. Warto uprościć sobie przygotowanie przysmaku i zamiast lepić wypełnione farszem sakiewki, zrolować nadzienie w cieście. Danie wciąż będzie eleganckie, a zachwyci smakiem. Musicie spróbować.

puszyste naleśniki według babcinej receptury
19.02.2023 08:52 Babcine naleśniki z białym serem. 1 przyprawa i 1 czynność zapewniają im niepowtarzalny smak

Pomysł na szybki i sycący posiłek? Koniecznie przygotuj naleśniki z białym serem według babcinej receptury. Babcia do nadzienia dodaje cynamon. Gotowe naleśniki podgrzewa nie na oleju, a na maśle klarowanym, co podkreśla smak całej potrawy.

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki?
18.02.2023 10:40 Po czym poznać idealne ciasto na naleśniki? Najważniejszy jest 1 detal

Nie wiesz, jak sprawdzić, czy konsystencja ciasta na naleśniki jest odpowiednia? Koniecznie wykonaj prosty test przy pomocy łyżki. Ciasto, które ścieka z niej nieprzerwanym strumieniem jest odpowiednie do smażenia.

kokosowy sernik siostry Anastazji
17.02.2023 21:56 Sernik kokosowy siostry Anastazji. 1 dodatek sprawia, że ciasto rozpływa się w ustach

Sernik siostry Anastazji nie ma sobie równych. Ciasto jest idealnie puszyste oraz delikatne. Spód robiony z dodatkiem smalcu zachwyca swoją kruchością. Aż trudno uwierzyć, że pyszne deser jest tak prosty w wykonaniu.

 Ekspresowe pączki Kingi
15.02.2023 09:49 Bez drożdży, bez wyrabiania. Ekspresowe pączki Kingi zachwyciły internautów

Już jutro Tłusty Czwartek, wielu z Was z pewnością więc zrobi w domu pączki i faworki. Jak pokazała tiktokerka Kinga, pączki można przygotować szybko, nawet bez dodatku drożdży. Wystarczy tylko zmiksować składniki, uformować z ciasta kulki i usmażyć. Internauci przetestowali ten przepis i od razu pokochali ekspresowe pączki. Pączki z serka homogenizowanego będą znakomite. Zaprezentowany przez autorkę kanału TikTok kuchennykodeks patent zachwyca prostotą — ciasto uzyskujemy po prostu miksując produkty. Bez zbędnego wyrabiania, odstawiania, wyrastania czy skomplikowanego formowania — pączki powstaną w kilkanaście minut. Prościej chyba się nie da.

biszkopt
15.02.2023 07:55 Czy da się zrobić biszkopt bez jajek? Bez problemu, nie odróżnisz go nawet od tradycyjnego

Klasyczny biszkopt robi się z jajek, cukru i mąki. Jednak upieczenie biszkoptu bez jajek też jest możliwe. Ciasto wychodzi miękkie i smaczne - zupełnie jak jego klasyczna wersja. Białka jaj wystarczy zastąpić aquafabą, czyli wodą z ciecierzycy. Stanowi ona dla nich idealny substytut.Wodę z ciecierzycy należy ubijać długo i cierpliwie, aby cukier miał szansę dobrze się rozpuścić. Na szczęście aquafaby, w przeciwieństwie do białek, nie sposób przebić. Czynność tę należy wykonywać w czystej i suchej misce. Dzięki temu piana na biszkopt powstanie bez problemu.Wodę z ciecierzycy do biszkoptu można pozyskać na 2 sposoby. Wykorzystaj wodę pozostałą po gotowaniu nasion rośliny lub użyj zalewy z ciecierzycy konserwowej. Oba warianty sprawdzą się tak samo dobrze. Pamiętaj, aby przed ubijaniem porządnie ją schłodzić.Przepis na biszkopt bez jajek bez trudu zmodyfikujesz na wersję bezglutenową. Mąkę pszenną po prostu zamień na gryczaną lub ryżową. Wypiek w sam raz nada się dla osób cierpiących na różnego rodzaju alergie pokarmowe. Każdego ucieszy ten słodki przysmak.

ciasto Katarzyny Cichopek
13.02.2023 21:16 Żadna szarlotka i jabłecznik. Ciasto z jabłkami z przepisu Cichopek jest łatwiejsze i smaczniejsze

Katarzyna Cichopek posiłki dla siebie i swojej rodziny przygotowuje własnoręcznie. Dotyczy to również słodkiego poczęstunku w postaci deseru. Ciasto francuskie zapieczone z jabłkami jest nie lada przysmakiem. Składa się z zaledwie kilku składników i jest bajecznie proste do wykonania.Katarzyna Cichopek, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego konta w portalu Instagram, na samych jabłkach nie poprzestaje. W pomysłowym przepisie stosuje też inne owoce, czyli słodkie, soczyste śliwki. Oba smaki łączą się idealnie za sprawą aromatycznego cynamonu. Takiego ciasta aż grzech nie spróbować.

Bananowiec bez pieczenia
12.02.2023 22:51 Najłatwiejszy na świecie bananowiec bez pieczenia. Zrobisz go w parę chwil

Bananowiec jest znakomity. Prosty deser bez pieczenia wykonany z dojrzałych owoców i galaretek zachwyci nawet wybrednych. Ma przyjemnie kremową konsystencję, jest orzeźwiający i kolorowy. Musicie spróbować.Jeśli nie wiecie co zrobić z nadmiarem dojrzałych bananów, proste ciasto z galaretkami może wam się spodobać. Przygotowanie deseru nie wymaga pieczenia, a prezentuje się równie efektownie, jak sernik na zimno.

Przepis na chleb sprzed 100 lat
11.02.2023 21:59 Ten przepis na chleb ma ponad 100 lat. W żadnej piekarni nie zjesz doskonalszego

Chleb, którego jakość przebije kupowane w piekarniach specjały? Z przepisem sprzed ponad 100 lat zrobicie taki samodzielnie. Składniki znajdziecie w każdym sklepie spożywczym, a bliscy będą się nim zajadać ze smakiem. Spróbujecie?Domowy chleb nie musi być niewypałem. Ponad 100-letnia receptura o wschodnich korzeniach, choć wymaga odpowiedniego uformowania ciasta, warto jest przetestowania. Wypiek wychodzi bowiem niesamowicie delikatny i wprost rozpływa się w ustach.

Jaka mąka na pączki będzie najlepszym wyborem?
11.02.2023 18:36 Z jakiej mąki robić pączki? Jeden rodzaj bije inne na głowę

Czy wiecie, jaka mąka na pączki będzie najlepszym wyborem? Warto postawić na pszenną tortową, której zastosowanie sprawi, że uzyskamy lekkie i puszyste ciasto, wprost idealne, by nadziać je marmoladą czy ulubionym kremem. Podpowiadamy, o co jeszcze warto zadbać, szykując słodycze na Tłusty Czwartek. Nie każda mąka będzie odpowiednia do przygotowania ciasta drożdżowego na pączki. By słodycz zachwyciła lekkością, warto sięgnąć po drobno mieloną mąkę pszenną tortową. Każda inna, choć zdrowsza, znacznie utrudni uzyskanie lekkich niczym piórko i przyjemnie rozpływających się w ustach słodkich bułeczek.

Bez drożdży, sody i proszku do pieczenia. Najlepsze kucharki tylko tak robią puszyste racuchy
11.02.2023 07:52 Bez drożdży, sody i proszku do pieczenia. Najlepsze kucharki tylko tak robią puszyste racuchy

Szukasz pomysłu na podwieczorek lub obiad dla całej rodziny? Przygotuj racuchy z lekkiego ciasta biszkoptowego. Bez drożdży, sody i proszku do pieczenia. Ciasto na racuchy jest bardzo proste, a słodkie placki zawsze wychodzą puszyste i pyszne.Nasze babcie racuchy przygotowywały głównie z rozczynu z drożdży. Takie placki są bardzo smaczne, ale ich przygotowanie jest dość czasochłonne. Doskonałą alternatywą są lekkie placki z dodatkiem cukru pudru i cukru z wanilią.W racuchach nie może zabraknąć również mąki i jajek. Sekretem idealnie puszystych i delikatnych placuszków jest piana z białek. To dzięki niej ciasto wyrasta pod wpływem wysokiej temperatury, a racuchy smakują jak biszkopt.Racuchy biszkoptowe podajemy z ulubionymi dodatkami. Latem polecam świeże owoce sezonowe, jak truskawki, maliny, borówki, czereśnie. Zimą racuchy smakują najlepiej z cukrem pudrem i domowymi konfiturami i dżemami.