Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ciasto

Ciasto

Najlepsze kucharki robią chałkę tylko z 1 rodzaju mąki. Dzięki niemu jest biała i puszysta
19.01.2023 14:51 Najlepsze kucharki robią chałkę tylko z 1 rodzaju mąki. Dzięki niemu jest biała i puszysta

Przesiej mąkę, wymieszaj z rozczynem z drożdży i pozostałymi składnikami. Z ciasta drożdżowego zrób warkocze i wstaw do piekarnika. Poznaj przepis na najlepszą i puszystą chałkę na śniadanie. Najlepsze kucharki pieką ją wyłącznie z jednego rodzaju mąki.Z podanego przepisu zrobisz dwie chałki. Puszyste, rumiane ciasto po upieczeniu wygląda bardzo apetycznie. Chałkę koniecznie podaj z masłem lub domową konfiturą. Do śniadania przygotuj kawę zbożową lub kakao. Domowa chałka jest w sam raz na dobry początek dnia. Jest pyszna, pożywna i doda energii na wiele godzin.Chałkę możesz dodatkowo oprószyć sezamem lub przygotować kruszonkę. Ciasto na kruszonkę jest banalnie proste: wymieszaj 150 g mąki z 100 g masła i 100 g cukru. Ciasto wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie zetrzyj ciasto na tarce lub pokrusz i oprósz nim gotowe ciasto drożdżowe.Jak zrobić chałkę? Ciasto drożdżowe wymaga odpowiedniego przygotowania. W przeciwnym wypadku nie podwoi swojej objętości. Wszystkie składniki na chałkę muszą mieć temperaturę pokojową. Mleko należy podgrzać, żeby było ciepłe, ale nie za gorące. Jeśli składniki będą chłodne, delikatne drożdże nie ruszą.

ciasto bez pieczenia
19.01.2023 08:52 Wrzuciła do kubka kilka składników. W 5 minut przygotowała najszybsze ciasto bez pieczenia

Nie musisz spędzisz w kuchni długich godzin, aby wyczarować doskonały deser. Przekonuje o tym popularna tiktokerka, która podzieliła się pomysłowym przepisem na ciasto bez pieczenia. Swój specjał przygotowuje w kuchence mikrofalowej. Wystarczy kilka podstawowych składników połączonych słodką białą czekoladą.Do przygotowania deseru o smaku białej czekolady potrzebujesz zaledwie kilku minut, a także kubka i dostępu do mikrofali. Wsyp do naczynia składniki, wymieszaj i już po chwili ciesz się obłędnym smakiem ciasta bez pieczenia. Aby doprowadzić ten deser do absolutnej perfekcji, po wyjęciu z urządzenia udekoruj go roztopioną białą czekoladą. Palce lizać.

Dolej do biszkoptu 4 łyżki oleju. Odpłaci się nie tylko lepszym smakiem
18.01.2023 20:59 Dolej do biszkoptu 4 łyżki oleju. Odpłaci się nie tylko lepszym smakiem

Biszkopt z dodatkiem oleju zachwyca nie tylko smakiem. Tak przygotowane ciasto nie opada po upieczeniu i długo zachowuje świeżość. Po ostudzeniu stworzysz z niego wyśmienity deser dla całej rodziny. Wystarczy, że przełożysz biszkopt kremem, bitą śmietaną czy dżemem.Biszkopt z olejem jest nie tylko wilgotny i puszysty. Dodatek tłuszczu sprawia, że delikatne ciasto nie pęka, nie kruszy się i nie opada podczas pieczenia. Biszkopt po upieczeniu zostaw na kilka minut w piekarniku. Uchyl jedynie drzwiczki, żeby ciasto powoli zaczęło się studzić.Po kilku minutach wyjmij blachę z kuchenki i odstaw biszkopt do całkowitego ostygnięcia. Dopiero wtedy wyjmij ciasto z blachy i przekrój na 2-3 blaty. Do masy na biszkopt dodaj również łyżkę cukru z wanilią, będzie o wiele smaczniejszy.Żeby biszkopt wyszedł idealnie, zawsze przesiej mąkę i dodawaj ją pod sam koniec. Mąkę mieszaj drewnianą łyżką do momentu, kiedy nie będzie grudek, a na cieście zaczną tworzyć się pęcherzyki powietrza. To znak, że wszystkie składniki dobrze się połączyły i ciasto jest gotowe do pieczenia.

Szarlotka 3 szklanki
18.01.2023 14:21 Bez miksowania, ucierania i zagniatania ciasta. Najłatwiejsza na świecie szarlotka 3 szklanki

Szarlotka 3 szklanki jest dziecinnie prosta. Przygotowanie ciasta polega na połączeniu suchych składników i przełożeniu ich jabłkami. Po upieczeniu otrzymamy delikatny i przyjemnie słodki deser, który z talerzy zniknie ekspresowo. Spróbujecie?Macie ochotę na szarlotkę, ale nie chcecie wyrabiać ciasta i smażyć jabłek? Nasz przepis z pewnością wam się spodoba. Wystarczy kilka chwil i cierpliwość podczas pieczenia, by przygotować przysmak, który zachwyci domowników niesamowitym smakiem i aromatem.

pierogi gyros
17.01.2023 20:34 Hitowe pierogi gyros z ciasta francuskiego są najszybszą i najlepszą przekąską. Mamy przepis

Imprezowy hit na łamach Smakoszy. Pierogi gyros z ciasta francuskiego skradną serca wszystkich gości. Kilka prostych składników do farszu i aromatyczna przyprawa gwarantują udaną przekąskę. Koniecznie przygotuj je przy najbliższej okazji.Pierogi gyros idealnie smakują podane samodzielnie, jednak można uświetnić je dodatkiem sosu. Świetnie sprawdzi się prosty sos czosnkowy lub zwykły pikantny ketchup. Przystawka z ciasta francuskiego jest tak samo dobra na ciepło, jak i na zimno. Nie ma lepszego pomysłu na poczęstunek.

Faworki w 15 minut
17.01.2023 13:16 Faworki w 15 minut. Wystarczy sięgnąć po 1 produkt. Nie ma szybszego sposobu

Faworki dla wielu smakoszy są niezbędnym elementem karnawału. Ich przygotowanie będzie o wiele prostsze i szybsze, jeśli zaopatrzymy się w gotowe ciasto francuskie. Wtedy wystarczy uformować ciasteczka i upiec je w piekarniku. Całość zajmie około kwadransa. Spróbujecie? Alternatywna wersja faworków z pewnością spodoba się zabieganym. Nie wymaga żmudnego wyrabiania ciasta i smażenia, więc jest szybka i lekka. Przygotowany w piecu przysmak zachwyca smakiem, a pozwolić sobie na niego może każdy.

Dodała 1 łyżkę octu, efekt przerósł wszelkie oczekiwania. Bułki z ciasta powietrznego są hitem
16.01.2023 14:51 Dodała 1 łyżkę octu, efekt przerósł wszelkie oczekiwania. Bułki z ciasta powietrznego są hitem

Macie ochotę na wyjątkowe, domowe pieczywo? Polecamy bułki z ciasta drożdżowego, które wyglądają trochę jak precle, trochę jak zawijane oponki. Ciasto z dodatkiem octu jest elastyczne i pięknie rośnie podczas wyrabiania. Domowe bułki już są hitem internetu i z pewnością posmakują też Twojej rodzinie. Ciasto powietrzne to nic innego, jak ciasto drożdżowe z dodatkiem octu. Podczas przygotowywania masa musi być dobrze wyrabiana i odstawiana co jakiś czas, żeby mogła podwoić objętość i stać się puszysta, jak chmurka. Ciasto powietrzne rośnie o wiele bardziej niż tradycyjne drożdżowe.Z ciasta powietrznego przygotujemy wyśmienite bułki dla całej rodziny. Każdy kawałek ciasta skręcamy i formujemy z niego kółko. Takie oponki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Gotowe bułeczki posypujemy solą morską, sezamem lub makiem. Wszystko zależy od tego, na jakie wypieki mamy ochotę.Ciasto powietrzne jest dość czasochłonne, jednak naprawdę warto je przyrządzić. Bułeczki możemy przekroić i zjeść je z ulubionymi dodatkami. Domowe bułeczki będą idealne na drugie śniadanie do szkoły i pracy oraz na wyśmienity podwieczorek, czy kolację.

Ciasto na pierogi z 4 składników
16.01.2023 12:54 Idealne ciasto na pierogi zrobisz z 4 składników. Jest elastyczne i nie rozpada się w czasie gotowania

Podstawą udanych pierogów jest ciasto. Gdy będzie miało odpowiednią konsystencję, potrawa wyjdzie idealna. Dzięki dodatkowi masła uzyskamy elastyczną masę, w której łatwo będzie zamknąć każdy farsz. Otrzymane pierogi będą miękkie i z pewnością nie rozpadną się podczas gotowania. Do przyrządzenia dobrego ciasta na pierogi wystarczą zaledwie 4 składniki, które z pewnością macie w swojej kuchni. Poza mąką, wodą i odrobiną soli, tym razem wykorzystamy masło. Nada ono masie odpowiedniej konsystencji i zdecydowanie ułatwi formowanie pierogów.

Włoski sernik karnawałowy
14.01.2023 22:40 Włoski sernik karnawałowy zachwyca smakiem. Zapomnij o twarogu, wybierz inny serek

Włoski sernik karnawałowy pachnie i smakuje obłędnie. Do masy serowej z ricotty dodaje się cytrusy i wanilię, a zagotowana z mlekiem semolina sprawia, że nabiał staje się kremowy. Jego delikatność zachwyci was od pierwszego kęsa. Musicie spróbować.Lekki włoski sernik na bazie ricotty i semoliny wypiekany jest zazwyczaj w karnawale lub nawet bliżej świąt wielkanocnych. Pyszne ciasto o waniliowo-pomarańczowej nucie ciasto różni się konsystencją od dobrze nam znanych deserów z nabiału.Migliaccio — bo tak nazywa się ten deser — ma konsystencję odrobinę przypominająca budyń, lecz nie jest tak rozpływający się, jak sernik baskijski. Przygotowuje się go bez spodu, a podaje oprószonego cukrem pudrem. Włosi często dodają do masy również likier limoncello, lecz i bez niego deser będzie doskonały.

ciasto bez pieczenia
14.01.2023 20:16 Siostra Anastazja robi migdałowe ciasto bez pieczenia. Lepszego nie ma w cukierniach

Siostra Anastazja na kuchni zna się, jak nikt inny. Jej migdałowe ciasto bez pieczenia jest doskonałym potwierdzeniem tych słów. Proste przygotowanie i obłędny smak wyróżniają ten deser na tle innych. Po prostu musisz spróbować.Ciasto bez pieczenia siostry Anastazji najlepiej przyrządzić z odpowiednim wyprzedzeniem. Przed podaniem bowiem deser powinien spędzić kilka godzin w lodówce. Po tym czasie rewelacyjny smak ciasta wynagrodzi każdą minutę oczekiwania. Dasz się skusić?

racuchy
14.01.2023 19:40 Zapomnij o smażeniu racuchów. Jeszcze lepsze zrobisz w zupełnie inny sposób

Uwielbiasz racuchy, ale obawiasz się nadprogramowych kalorii? Nic straconego. Przygotuj wyśmienite racuchy pieczone w piekarniku. Ich przyrządzenie nie wymaga użycia ani kropli oleju.Dietetyczne przepisy nie muszą być niesmaczne. Idealnym dowodem na to są nasze pieczone racuchy. Są nieco mniej puszyste, niż ich smażony odpowiednik, ale za to zawierają w sobie dużo mniej tłuszczu, zaś cukier zastępują słodkie owoce. Możesz je pałaszować bez wyrzutów sumienia.

Co oznacza pękający lukier na pączkach?
14.01.2023 18:10 Co oznacza pękający lukier na pączkach? Warto mieć świadomość, mnóstwo osób jest w błędzie

Nigdy nie kupuj pączków, na których znajduje się pękający lukier. Pączki nie będą smaczne i będą zawierać sztuczne składniki. Lukier jest jednym z wyznaczników jakości kultowych słodkości. Dowiedz się, na co jeszcze warto zwrócić uwagę podczas zakupów.Pączki są świetnym pomysłem, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego do kawy. Pączki możemy przygotować samodzielnie, możemy kupić je również w każdej pączkarni, cukierni i piekarni. Dostaniemy pączki z niemal każdym nadzieniem, między innymi z marmoladą, kremem, budyniem, czekoladą, toffie. Po czym rozpoznać dobre pączki?Jakość pączków idzie w parze z ich ceną. Lepiej zapłacić więcej i mieć pewność, że pączki przygotowane są z najwyższej jakości składników, starannie i bez pośpiechu. Dowiedz się, jak rozpoznać najlepsze pączki i dlaczego nie warto kupować słodkości z pękającym lukrem.Pękający lukier, brak złotej obwódki, zbyt jasny lub ciemny kolor to tylko niektóre rzeczy, na jakie powinnaś zwrócić uwagę podczas zakupów. Pączki nie mogą być zbyt tłuste, ponieważ będą ciężkie i stracą smak.

Elastyczne naleśniki przyrządzimy na mleku
13.01.2023 17:55 Jak zrobić miękkie, elastyczne naleśniki? 1 płyn wcale nie jest dobrym zamiennikiem

Przygotowanie pysznych naleśników wcale nie jest trudne. Wystarczy sięgnąć po odpowiednie produkty i połączyć je we właściwych proporcjach. Niektórzy uważają, że część mleka można zastąpić wodą, jednak wtedy naleśniki nie wyjdą tak miękkie i elastyczne. Łatwiej też będą się rwać. Jednym słowem w tym przypadku nie ma, jak mleko. Elastyczne naleśniki, które zachwycą miękkością, są na wyciągniecie ręki. Wystarczy odpowiednio przyrządzić ciasto. Największym błędem, który popełnia wielu smakoszy, jest zastępowanie mleka wodą, często gazowaną. Jeśli tak zrobicie, z pewnością wyjdą delikatne, lecz po usmażeniu mogą się rozrywać i nie będą, tak elastyczne.

Nie dodawaj śmietany do faworków. Z innymi składnikami wyjdą lżejsze i pełne smaku
12.01.2023 19:41 Nie dodawaj śmietany do faworków. Z innymi składnikami wyjdą lżejsze i pełne smaku

Zamiast kupować faworki w cukierni, przygotuj ja samodzielnie. Domowe faworki bez grama śmietany są lekkie i pełne smaku. Ciasto uderz kilkukrotnie wałkiem, a po usmażeniu będzie chrupiące. Poznaj najlepszy przepis na faworki. Takich jeszcze nie jadłaś.Faworki są pysznym dodatkiem do kawy, nie tylko w tłusty czwartek. Sekretem doskonałych faworków jest ciasto. Zrezygnuj ze śmietany. Przez nią kultowe słodycze są ciężkie. Zamiast niej do masy wlej ciepłą wodę. Nie zapomnij również o łyżce spirytusu.Alkohol nie będzie wyczuwalny w faworkach i ulotni się pod wpływem wysokiej temperatury. Dzięki niemu faworki nie będą tak szybko chłonąć oleju lub smalcu podczas smażenia i nie będą ociekać tłuszczem. Faworki smaż dosłownie chwilę na bardzo gorącym tłuszczu. Słabo rozgrzany olej i smalec sprawią, że faworki będą tłuste, nawet, jeśli dodasz do ciasta spirytus.Ciasto na faworki po wyrobieniu odstaw na 30 minut w suche i ciepłe miejsce, żeby odpoczęło. Zanim je rozwałkujesz, uderz ciasto kilkukrotnie wałkiem. W ten sposób faworki staną się chrupiące po usmażeniu. Faworki oprósz cukrem pudrem.

Ciasto bez pieczenia z galaretkami
11.01.2023 23:04 Hitowy sernik bez pieczenia z dodatkiem galeretki. Przebój na każdą okazję

Ciasto bez pieczenia z galaretkami jest smaczne i proste w przygotowaniu. Serowa masa z dodatkiem owocowych kostek wygląda znakomicie i nie wymaga zastosowania skomplikowanych składników. Musicie skosztować. Chcąc przygotować efektowne ciasto bez pieczenia, wcale nie musimy uczyć się przyrządzania skomplikowanych kremów. Prosty deser oparty o użycie galaretki — którą zastosujemy zarówno do przygotowania ozdobnych kostek owocowych, jak i do związania masy serowej — będzie się pięknie prezentował. Taki sernik skusi najbardziej wybrednych.

Czekoladowe ciasto bez pieczenia
11.01.2023 14:03 Wziął 3 składniki, podgrzał na patelni i wymieszał. W 5 minut zrobił genialne ciasto czekoladowe

Ciasto bez pieczenia na bazie czekolady można zrobić nawet w 5 minut. Jeden z tiktokerów pokazał prosty patent na niesamowicie pyszny, ekspresowy przysmak, który wymaga zaledwie 3 produktów. Musicie spróbować. Szybkie ciasto bez pieczenia idealnie sprawdzi się, gdy nie macie piekarnika lub czasu, by przyrządzić deser. Prosty patent pokazany w wideo na kanale @giallozafferano_en polegający na stopieniu czekolady i połączeniu jej ze śmietanką jest niezawodny. Wymaga cierpliwości — bo masa musi zastygnąć — lecz smak jest warty oczekiwania.

Szarlotka z musem ze słoika
10.01.2023 22:22 Szybka szarlotka z musem ze słoika. Dosłownie rozpływa się w ustach

Pyszną szarlotkę możesz przygotować w kilka chwil. Wystarczy wcześniej zaopatrzyć się w gotowy mus jabłkowy, którym przełożysz kruche ciasto. Być może taki przetwór masz nawet w swojej spiżarni. Ekspresowa receptura będzie idealna dla zabieganych. Prostą i smaczną szarlotkę można przygotować także z wcześniej przyrządzonych jabłek. Wykorzystanie domowego lub kupionego w sklepie musu znacznie skróci czas przyrządzania ulubionego deseru. Przed dodaniem gotowca polecamy sprawdzić smak i konsystencję, w razie potrzeby dodając więcej cynamonu czy cukru i odparowując nadmiar soku.

Zamień mąkę na inny składnik. Biszkopt wyjdzie jeszcze lepszy
09.01.2023 21:53 Zamień mąkę na inny składnik. Biszkopt wyjdzie jeszcze lepszy

Biszkopt z mąki ziemniaczanej jest ciastem, które wychodzi za każdym razem. Ciasto po upieczeniu jest puszyste, wilgotne w środku. Nie kruszy się, nie pęka. Do biszkoptu nie musisz dodawać octu. Ciasto przygotujesz z mąki, jajek i cukru.Biszkopt jest bardzo delikatnym ciastem, które musimy przygotować w odpowiedni sposób. W przeciwnym razie opadnie po wyjęciu z piekarnika, popęka lub pokruszy się. Jest na to jednak pewien prosty sposób. Zamiast mąki pszennej, wykorzystajmy mąkę ziemniaczaną.Biszkopt z mąki ziemniaczanej pięknie rośnie w piekarniku, jest złocisty, puszysty i wychodzi za każdym razem. Biszkopt pieczemy przez 35 minut w 175 stopniach C, następnie zostawiamy w piekarniku na kolejne 20 minut. Nie uchylamy drzwi. Biszkopt zacznie się delikatnie chłodzić.Biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Dopiero po tym czasie wyjmujemy go z blachy lub tortownicy, dzielimy na blaty i rozpoczynamy przygotowywanie ciasta. Biszkopt doskonale sprawdzi się na domowy tort. Możemy przełożyć go również kremem śmietanowym i dżemem. Takie ciasto będzie świetnym dodatkiem do kawy.

krokiety
09.01.2023 21:03 Gessler wskazała najczęstszy błąd przy robieniu krokietów. Popełniamy go nagminnie

Nawet tak prosta czynność, jak usmażenie naleśników na krokiety wymaga przestrzegania ważnych wytycznych. Przypomina o tym znana restauratorka Magda Gessler. Podczas przygotowania ciasta mleko oraz wodę dodajemy do przesianej mąki, nigdy na odwrót. Takiemu autorytetowi lepiej zaufać.Wiele osób przygotowanie naleśników do krokietów zaczyna od wlania płynów do miski, a następnie wsypuje do nich mąkę. Okazuje się, że jest to błąd. Składniki ciasta lepiej zwiążą się, jeśli połączymy je w odwrotnej kolejności. Magda Gessler swoje naleśniki do krokietów przygotowuje właśnie w taki sposób.Składniki na naleśniki do krokietów powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka oraz mleko wyjmij z lodówki na ok. 60 minut przed planowanym przyrządzeniem ciasta. Szybko przekonasz się, że dzięki przestrzeganiu tych prostych zasad Twoje krokiety wyjdą doskonałe za każdym razem.

Tort z restauracji Lewandowskiego
09.01.2023 20:10 Nie do wiary, ile zapłacimy za tort w restauracji Lewandowskiego. Cena odbiera mowę

Tort urodzinowy powinien zrobić dobre wrażenie na gościach. Wie o tym doskonale Robert Lewandowski, który ostatnio wprowadził do menu swojej restauracji Nine's ofertę stworzoną z myślą o osobach, które chcą celebrować swoją rocznicę. Niestety nie należy ona do bardzo przystępnych. Pyszny tort urodzinowy z biszkoptem o smaku czekoladowym lub waniliowym, kremem śmietankowym, malinami i musem z białej czekolady spodobałby się niejednemu solenizantowi. Niestety w restauracji Lewandowskiego za taki frykas należy zapłacić niemałe pieniądze. Najskromniejszy wariant kosztuje 395 złotych.

Ciasto na pierogi Katarzyny Bosackiej
09.01.2023 17:12 Bosacka nie dodaje masła do ciasta na pierogi. Ma zupełnie inny patent

Ciasto na pierogi musi być elastyczne i miękkie. Niektórzy, aby uzyskać satysfakcjonujące rezultaty, dodają do masy masło. Katarzyna Bosacka stawia jednak na znacznie zdrowszy dodatek i wlewa nieco oleju rzepakowego. Jej pierogi wprost rozpływają się w ustach. Dobre ciasto stanowi połowę sukcesu podczas przyrządzania pierogów. Elastyczną masę łatwiej jest formować i zdecydowanie rzadziej uzyskuje się z niej rozpadający się podczas gotowania przysmak. Jak ją zrobić? Można wzorem Katarzyny Bosackiej, wzbogacić ciasto na pierogi o olej rzepakowy. Mała zmiana sprawi, że przyrządzanie potrawy stanie się przyjemniejsze. Nie zapomnijcie tylko o wlewaniu wrzątku — to też pomoże sprawnie wyrobić masę o pożądanej konsystencji.

Proste ciasto z patelni
09.01.2023 08:19 Proste ciasto z patelni zrobisz w 30 minut. W roli głównej zimowy owoc

Szybkie ciasto z patelni będzie idealne, gdy pojawią się niespodziewani goście lub najdzie Cię ochota na coś słodkiego. W mniej więcej 30 minut, korzystając jedynie z podstawowych składników i mandarynek przyrządzisz nieziemski deser, który zachwyci niejednego łasucha. Proste ciasto z patelni przypadnie do gustu nawet wybrednym. Znakomity deser z dodatkiem mandarynek nie jest czasochłonny, a prezentuje się niesamowicie i zachwyca wybornym aromatem. Zdjęcia z kanału Smaczny.tv — na którym znajdziecie przepis na podobny przysmak — nie są w stanie w pełni oddać, jak smaczny jest ten szybki „wypiek". Musicie go skosztować.

Babcia Danusia do ciasta na pączki dodaje niezwykły składnik. Tak miękkich jeszcze nie jadłeś
08.01.2023 15:48 Babcia Danusia do ciasta na pączki dodaje niezwykły składnik. Tak miękkich jeszcze nie jadłeś

Babcia Danusia przygotowuje ciasto na pączki inaczej niż wszyscy. Do ciasta dodaje ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki. Składnik ten sprawia, że gotowe pączki są niezwykle miękkie i delikatne. W smaku w żaden sposób nie wyczuwa się popularnego warzywa, a efekt jest znakomity. Babcia Danusia przygotowuje pączki z dodatkiem ziemniaków. Pączki nadziewa domową marmoladą. Jednak kultowe słodycze możesz nadziewać w dowolny sposób, np. czekoladą, toffi, kremem orzechowym czy kokosowym. Wszystkie składniki na pączki muszą mieć temperaturę pokojową. To bardzo ważne, ponieważ tylko wtedy delikatne drożdże ruszą, a ciasto podwoi swoją objętość. Do pączków możesz wykorzystać również ziemniaki z poprzedniego dnia. Wystarczy, że lekko je podgrzejesz np. w kuchence mikrofalowej. W ten sposób nic w kuchni się nie zmarnuje.Do ciasta na pączki wlej 2 łyżki spirytusu. To trik, który stosują najlepsi cukiernicy. Spirytus nie jest wyczuwalny w pączkach, a dzięki niemu ciasto wchłania o wiele mniej tłuszczu podczas smażenia. Pączki będą więc delikatne, puszyste i nie będą ciężkie. Do smażenia wykorzystaj olej rzepakowy lub smalec.

Najlepsza, domowa karpatka krok po kroku
07.01.2023 21:17 Jak zrobić pyszną karpatkę? Idealne góry i doliny są gwarancją sukcesu ciasta

Karpatka jest kultowym deserem z kremem. Ciasto charakteryzujące się bogatą w góry i doliny strukturą jest niesamowicie smaczne i efektowne. Przygotowanie go w domu jest proste, a składniki wcale nie są trudne do zdobycia. Spróbujecie? Domowa karpatka z pysznym kremem budyniowym zachwyci gości. Pięknie prezentujący się deser o delikatnej strukturze będzie wprost rozpływał się w ustach, jeśli tylko zadbacie o to, by dobrze połączyć składniki obu mas. Jeśli zajdzie konieczność, warto posłużyć się blenderem, który rozbije wszelkie grudki. Ciasto wyjdzie znakomicie.

Rewolucyjne naleśniki z jednego składnika. Smaczne, sycące i na każdą kieszeń
07.01.2023 13:26 Rewolucyjne naleśniki z jednego składnika. Smaczne, sycące i na każdą kieszeń

Naleśniki z kaszy gryczanej są świetną alternatywą dla tradycyjnych placków z mąki. Naleśniki są lekkie i pełne smaku. Podasz je zarówno na słodko, jak i z wytrawnymi dodatkami. Wyśmienity obiad dla całej rodziny przygotujesz w kilka chwil.Naleśniki przyrządzamy z mąki, mleka, wody gazowanej, cukru i jajek. Placki są cienkie, słodkie, smaczne, ale niestety dość kaloryczne. Mało kto wie, że naleśniki możemy przygotować wyłącznie z jednego składnika. Placki są lekkie, mają mało kalorii i zachwycają smakiem.Przepis na naleśniki z kaszy gryczanej jest przepisem podstawowym. Jeśli chcesz, aby placki były słodsze, dodaj do masy opakowanie cukru z wanilią, miód lub kakao. Tak przygotowane naleśniki będą smakować obłędnie z dżemem, cukrem pudrem, owocami, orzechami i ulubionym sosem. Naleśniki z kaszy gryczanej możesz podać również z wytrawnymi dodatkami, np. ze szpinakiem i serem feta. Doskonale sprawdzi się również kurczak, pieczarki i inne warzywa. Jeśli chcesz, żeby naleśniki były grubsze, do kaszy wlej 2 szklanki wody. Cienkie placki uzyskasz, dolewając więcej wody.

ciasto bez pieczenia
06.01.2023 22:49 Najbardziej eleganckie ciasto bez pieczenia na wyjątkowe okazje. Orzechowy przysmak podbije każdy stół

Mamy dziś dla Was mega prosty i mega pyszny przepis na ciasto. Jeśli szukacie eleganckiego deseru na każdą okazję, nie mogliście lepiej trafić. Orzechowe ciasto bez pieczenia wygląda obłędnie i tak samo smakuje. Orzechowe ciasto bez pieczenia złożone jest na bazie herbatników. Maślane ciasteczka przekłada się budyniową masą z dodatkiem orzechów. Wierzch wieńczy apetyczna czekoladowa polewa. Gwarantujemy, że nikt mu się nie oprze.

pierogi
06.01.2023 19:53 Ten przepis ma pierogi na ponad 100 lat. Do dziś nie wymyślono doskonalszego

Wychodzimy z założenia, że z tradycją nie ma co dyskutować. Z tego powodu oddajemy do dyspozycji ponad 100 letni przepis na ciasto na pierogi. Jego smak zachwyca niezmiennie do dnia dzisiejszego. Wypróbuj ten niezawodny sposób.Sekretem udanego ciasta na pierogi są właściwie dobrane proporcje składników oraz jego odpowiednie wyrobienie. Nie bez znaczenia pozostaje też rodzaj mąki- najlepiej wybrać typ 450. Zapomnij tez o dodatku jajka do ciasta. Ten zwyczaj przywędrował z Włoch i nie służy naszemu przepisowi.

Ekspresowe rogaliki zrobisz z 2 składników. Nigdzie nie kupisz lepszych
06.01.2023 09:54 Ekspresowe rogaliki zrobisz z 2 składników. Nigdzie nie kupisz lepszych

Masz ochotę na coś słodkiego? Zapomnij o gotowych ciastkach. W 20 minut zrobisz najlepsze słodycze. Ekspresowe rogaliki z ciasta francuskiego przygotuj nie z dżemem, a z czekoladowymi batonikami. Cała rodzina będzie zachwycona pyszną niespodzianką.Ekspresowe rogaliki przygotujesz z dwóch składników: ciasta francuskiego i kultowej czekolady. Do domowych wypieków potrzebujesz dodatkowo żółtka do posmarowania rogalików przed pieczeniem oraz polewy czekoladowej z mlecznej czekolady i słodkiej śmietanki. Ekspresowe rogalki będą gotowe w kilka chwil. Wystarczy, że na kawałkach ciasta poukładasz czekoladowe batoniki, zawiniesz i wstawisz do piekarnika. Rogaliki będą gotowe po 15 minutach pieczenia. Ostudź je, udekoruj polewą czekoladową i podaj. Domowe słodycze będą o wiele smaczniejsze od kupnych ciastek.Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z profilu przepiski.pl na Instagram-ie. Ekspresowe rogaliki doskonale sprawdzą się na przekąskę dla całej rodziny, a także na imprezach. Rogaliki pokochają nie tylko dzieci. Podaj je do kawy lub zimowej herbaty, a błyskawicznie znikną z talerzy.